joj zise moj krenulo dosta toga naopako.Zis wrote:Da se prijavim, danas poslije tromjesecne muke konacno sam skuhao svoje "PRVO". Dry Stout po Brewerovom receptu, i kako ide prvi put sve sto moze krenuti naopako i krenulo je. Prvo: neisproban mlin, dok sam nastimao razmak pola slada samljeveno, kako "TICE" znaju. Drugo: cjedjenje poslije ukomljavanja nikako curi ko koncic, vidim da mi nije dobar filter. Trk nabrzinu do "DM"-a kupi vrecice i uradi nekakav polu BIAB. Kuhanje je proteklo bez problema i istakanje u fermentore (Plasticni demizoni od 20 lit.) otprilike 2/3 pune. Sad pitanje Brewewru posto nisam danas stigao skuhati obadvije ture, sutra kad skuham i drugu polovinu sastaviti sa danasnjim pivom. Problem je sto mi u komoru stanu tacno 3 demizona a vec imam 2 unutra. Napravicu jos jednu komoru ali sutra nemam gdje kupiti stiropor. Temperarura prostorije u kojoj mi je fermentacija je izmedju 14 i 17 stepeni. Komoru sam zatvorio i mislim da bi moglo biti OK. Misljenje i kritike dobro dosle.
drugi dio pitanja nisam nikako razumio, odnosno ništa mi nije jasno - da li si stavio kvasac u tu sladovinu danas? kakva dva fermentora šta će ti dva? i zašto spominješ još i treći? kako misliš sastaviti novu sladovinu sa današnjim pivom?
da li sladovina koju si danas radio već fermentira, odnosno da li je kvasac dodan ili nije? ako nije, to ti nije baš preporučljivo duže od par sati da je bez kvasca, a posebno ne 24 sata....