domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1151 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/11/2012 19:07

Zis wrote:Da se prijavim, danas poslije tromjesecne muke konacno sam skuhao svoje "PRVO". Dry Stout po Brewerovom receptu, i kako ide prvi put sve sto moze krenuti naopako i krenulo je. Prvo: neisproban mlin, dok sam nastimao razmak pola slada samljeveno, kako "TICE" znaju. Drugo: cjedjenje poslije ukomljavanja nikako curi ko koncic, vidim da mi nije dobar filter. Trk nabrzinu do "DM"-a kupi vrecice i uradi nekakav polu BIAB. Kuhanje je proteklo bez problema i istakanje u fermentore (Plasticni demizoni od 20 lit.) otprilike 2/3 pune. Sad pitanje Brewewru posto nisam danas stigao skuhati obadvije ture, sutra kad skuham i drugu polovinu sastaviti sa danasnjim pivom. Problem je sto mi u komoru stanu tacno 3 demizona a vec imam 2 unutra. Napravicu jos jednu komoru ali sutra nemam gdje kupiti stiropor. Temperarura prostorije u kojoj mi je fermentacija je izmedju 14 i 17 stepeni. Komoru sam zatvorio i mislim da bi moglo biti OK. Misljenje i kritike dobro dosle. :)
joj zise moj krenulo dosta toga naopako. :D što se cijeđenja tiče, to ti nema veze sa filterom nego ti je zaštopalo radi presitno mljevenog slada.

drugi dio pitanja nisam nikako razumio, odnosno ništa mi nije jasno - da li si stavio kvasac u tu sladovinu danas? kakva dva fermentora šta će ti dva? i zašto spominješ još i treći? kako misliš sastaviti novu sladovinu sa današnjim pivom?

da li sladovina koju si danas radio već fermentira, odnosno da li je kvasac dodan ili nije? ako nije, to ti nije baš preporučljivo duže od par sati da je bez kvasca, a posebno ne 24 sata....


User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1152 Re: domaće pivo

Post by Zis » 03/11/2012 19:20

Ma dodao sam kesicu S04 kad sam ohladio sladovinu na 22 stepena ali sam samo uspio iskoristi pola sirovina od tvog recepta za 42 litre piva. Fermentor imam jedan od 60 lit. i 5 plasticnih demizona po 20 lit. Sta cu sad, kad skuham sutra i drugu turu. OG je bio 1044 malo nizi nego ciljani ali dobro je (izgleda da sam malo vise vode dodao u ispiranje).
Last edited by Zis on 03/11/2012 19:25, edited 1 time in total.

User avatar
perscitus
Posts: 360
Joined: 18/03/2008 15:17
Location: Mekka - Sinaloa

#1153 Re: domaće pivo

Post by perscitus » 03/11/2012 19:21

kenzo wrote:
brewer wrote:
perscitus wrote:Gdje si uzeo?
uzeo je u konzumu na stupu. kad on nece da ti kaze, evo da ti ja kazem. :-)

hehe ..rekao bi svakako :D ..konzum..prije merkatora kod onog techno centra..

nego je li se ova otvara kao vino?
Jel ti mislis konzum na Pofalicima, tu je odmah i techno centar i Merkator? Koliko ja znam nema Merkator na Stupu!?

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1154 Re: domaće pivo

Post by brewer » 03/11/2012 19:27

Zis wrote:Ma dodao sam kesicu S04 kad sam ohladio sladovinu na 22 stepena ali sam samo uspio iskoristi pola sirovina od tvog recepta za 42 litre piva. Fermentor ima jedan od 60 lit. i 5 plasticnih demizona po 20 lit. Sta cu sad, kad skuham sutra i drugu turu. OG je bio 1044 malo nizi nego ciljani ali dobro je (izgleda da sam malo vise vode dodao u ispiranje).

pa ako nemas jos kvasca nemoj ni kuhati. ne vidim sta bi drugo mogao uraditi. ako dodaš sad tu novu sladovinu u ovu postojeću koja već fermentira, prije svega tamo neće biti dovoljno kvasca da na pravilan način završi fermentaciju, a druga stvar je što nikad nisam do sad čuo da neko to tako radi. ne znam stvarno šta bih ti rekao....ako i imaš novi kvasac i čak i ako ga sutra u tu mješavinu staviš ti nikada ne možeš znati koliko se već stanica razmnožilo tako da ne znaš da li radiš over ili under pitch....

ne znam, ne mogu dati pametan odgovor stvarno. ako imaš još jednu vrećicu kvasca onda je pametnije odvojeno tu novu sladovinu odfermentirati.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1155 Re: domaće pivo

Post by Zis » 03/11/2012 19:30

To i trazim imam jos jednu kesicu kvasca sutra znaci sve nanovo i nova posuda za fermentaciju. Hvala puno na savjetima. :-)

sezonac
Posts: 8
Joined: 23/09/2012 12:18

#1156 Re: domaće pivo

Post by sezonac » 03/11/2012 20:46

zis, ako ti treba stiropora, imam ja 2-3 table. Ako si u Sarajevu :), bujrum.

User avatar
vukojebina
Posts: 1609
Joined: 11/08/2009 20:02

#1157 Re: domaće pivo

Post by vukojebina » 04/11/2012 01:31

Izadjem veceras sa jednim prijateljem na par partija bilijara, kad odma na ulazu skuzim da je taj bilijar klub momacki se snadbio sa pivima, tako da ste mi odma prosli kroz glavu i ova tema... naravno odma potrazim kartu i prepoznam neka piva koja ste vi ovdje spominjali... ajde reko da probamo... prvo narucim kwak, jer ga je brewer spominjao vise puta...slika govori 1000 rijeci:

Image

iako se i ne razumijem uopste u piva, moram priznati da je ostavilo jako dobar utisak.. neopisiv okus...do sada nisam nista slicno probo...i da, tek kad probas ovako nesto, vidis kolko su losa ova "obicna" piva.. dalje sam probo la trappe triple (valjda sam ispravno napiso)...nije kao kwak, ali takodje vrhunsko pivo...i na kraju sam probo chimay red..al sam vec bio ubridio, tak da mi je ukus isti bio :) :)

ja mislim da nema piva koje ste vi ovdje spomenuli da se nema narucit..stvarno ogrooooooman izbor..prioritet su belgijska piva...tu su i njemacka, holandska, engleska, americka, ceska i naravno austrijska...evo jos par slicica...

Image

Image

Image

Image


i da, ako nekog interesuje, i ako putuje evropom, taj klub se nalazi u Grazu, Austrija...ako bi bilo zainteresovanih za posjetu, nek se jave na pp za detaljnije informacije...pa mozemo organizovati i neko druzenje, degustaciju :)

pozdrav

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1158 Re: domaće pivo

Post by Zis » 04/11/2012 10:43

Planiram sljedeci vikend kuhati SNPA, evo recept. Breweru opet te molim popravi sta nije u redu.

SNPA - American Pale Ale ()
Brewer Zis
Date 11/10/2012
Batch Size 34.939 L Boil Size 34.778 L
Boil Time 60.000 min Efficiency 70%
OG 1.056 FG 1.014
ABV 5.5% Bitterness 30.4 IBU (Tinseth)
Color 15.7 ebc (Morey) Calories (per 12 oz.) 186
Fermentables

Total grain: 8.500 kg
Name Type Amount Mashed Late Yield Color
Pilsner (2 Row) Bel Grain 7.000 kg Yes No 79% 3.9 ebc
Caramel/Crystal Malt - 20L Grain 1.000 kg Yes No 75% 39.4 ebc
Carared Grain 500.000 g Yes No 75% 39.4 ebc
Hops

Name Alpha Amount Use Time Form IBU
Northern Brewer 9.8% 40.000 g Boil 60.000 min Pellet 27.3
Cascade 6% 20.000 g Boil 10.000 min Pellet 3.0
Misc

Name Type Use Amount Time
Irish Moss Fining Boil 5.000 mL 15.000 min
Yeast

Name Type Form Amount Stage
Safale S-05 Ale Dry 11.000 mL Primary
Mash

Name Type Amount Temp Target Temp Time
Infusion 24.000 L 75.000 C 68.000 C 60.000 min
Final Batch Sparge Infusion 20.000 L 75.000 C 70.000 C 10.000 min
Instructions

Add 7.000 kg Pilsner (2 Row) Bel, 1.000 kg Caramel/Crystal Malt - 20L, 500.000 g Carared, to the mash tun.
Bring 24.000 L water to 75.000 C, 20.000 L water to 75.000 C, for upcoming infusions.
Add 24.000 L water at 75.000 C to mash to bring it to 68.000 C. Hold for 60.000 min.
Add 20.000 L water at 75.000 C to mash to bring it to 70.000 C. Hold for 10.000 min.
Bring the wort to a boil and hold for 60.000 min.
Put 40.000 g Northern Brewer into boil for 60.000 min.
Put 5.000 mL Irish Moss into boil for 15.000 min.
Put 20.000 g Cascade into boil for 10.000 min.
Stop boiling the wort.
You should have 31.939 L wort post-boil. You anticipate losing 0.000 mL to trub and chiller loss. The final volume in the primary is 31.939 L.
Cool wort and pitch Safale S-05 Ale yeast, to the primary.
Let ferment until FG is 1.014.

;-)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1159 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/11/2012 11:14

odakle ti izvlacis ove recepte? :D mislim, u kojem ih softveru radis? ovo tu nije originalni recept za SNPA, razlikuju se dosta i sladovi, ali i hmeljevi. ali ako su ovo sastojci s kojima raspolažeš onda ok. s ovakvim hmeljenjem i ovako malo cascade-a neces dobiti ni približno slično pivo originalnom SNPA, ali ces dobiti dobro pivo.

ako mene pitas, zadnjih 5 minuta ubaci još 30 grama cascade-a

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1160 Re: domaće pivo

Post by Zis » 04/11/2012 13:10

brewer wrote:odakle ti izvlacis ove recepte? :D mislim, u kojem ih softveru radis? ovo tu nije originalni recept za SNPA, razlikuju se dosta i sladovi, ali i hmeljevi. ali ako su ovo sastojci s kojima raspolažeš onda ok. s ovakvim hmeljenjem i ovako malo cascade-a neces dobiti ni približno slično pivo originalnom SNPA, ali ces dobiti dobro pivo.

ako mene pitas, zadnjih 5 minuta ubaci još 30 grama cascade-a
Brewtarget program, sa njim sam se ustelio za recepte a i nemam vremena trenutno da kontam Beertools. Jeste ove sastojke imam i isao sam sa malo jacom bojom, svidjaju mi se piva tamnijih nijansi. Ok za cascade mada imam jos i auroru i tetenager osim ova dva koja sam koristio u receptu. Kad stigne munich imati cu jos vise opcija.Poz. i hvala

P.S. sad sam obisao sobu za fermentaciju, i temp prostorije je 16,5 stepeni a term. zaljepljeni za demizone pokazuju 18,5. Mislim da ce ovo biti ok.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1161 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/11/2012 17:45

Zis wrote:
brewer wrote:odakle ti izvlacis ove recepte? :D mislim, u kojem ih softveru radis? ovo tu nije originalni recept za SNPA, razlikuju se dosta i sladovi, ali i hmeljevi. ali ako su ovo sastojci s kojima raspolažeš onda ok. s ovakvim hmeljenjem i ovako malo cascade-a neces dobiti ni približno slično pivo originalnom SNPA, ali ces dobiti dobro pivo.

ako mene pitas, zadnjih 5 minuta ubaci još 30 grama cascade-a
Brewtarget program, sa njim sam se ustelio za recepte a i nemam vremena trenutno da kontam Beertools. Jeste ove sastojke imam i isao sam sa malo jacom bojom, svidjaju mi se piva tamnijih nijansi. Ok za cascade mada imam jos i auroru i tetenager osim ova dva koja sam koristio u receptu. Kad stigne munich imati cu jos vise opcija.Poz. i hvala

P.S. sad sam obisao sobu za fermentaciju, i temp prostorije je 16,5 stepeni a term. zaljepljeni za demizone pokazuju 18,5. Mislim da ce ovo biti ok.
samo pazi sad da ga ne pothladiš, jer ako ode ispod 15° kvasac će ti otići u hibernaciju. a noći su hladne.

AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#1162 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV » 04/11/2012 18:45

Brew-eru.
Za nas koji sa lagera prelazimo na ale-ove i generalno piva u kućnoj radinosti. Koje bi pivo bilo najbolje da se napravi za početak? Da ne bude izrazit prelaz sa jedne vrste piva na drugu. Posebno s obzirom da se ovdje nema veliki izbor piva pa da se zađe i kupi po jedna piva da se odabere ono šta će se kuhati.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1163 Re: domaće pivo

Post by Zis » 04/11/2012 18:52

Fermentor zatvoren i temperatura je 17 stepeni u stiroporu, malo poraste temp. demizona na 18,9-19,2 stepena sta mislis da li je previsoka za stout.

AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#1164 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV » 04/11/2012 19:33

http://www.amazon.com/dp/B009ZOM7GC
Za sada besplatna knjiga o problemima pri pravljenju piva. Potreban vam je amazon kindle. Knjiga je još koji sat besplatna. Požurite.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1165 Re: domaće pivo

Post by brewer » 04/11/2012 23:30

AleksandarV wrote:Brew-eru.
Za nas koji sa lagera prelazimo na ale-ove i generalno piva u kućnoj radinosti. Koje bi pivo bilo najbolje da se napravi za početak? Da ne bude izrazit prelaz sa jedne vrste piva na drugu. Posebno s obzirom da se ovdje nema veliki izbor piva pa da se zađe i kupi po jedna piva da se odabere ono šta će se kuhati.
ma sasvim je svejedno jer dobro pivo, koje god da probaš je jednostavno dobro pivo. nije sad stvar u tome da moras praviti neki postepeni prelaz :)

bitno je samo da ne napravite neke pivske ekstreme kao što je neki IIPA sa 100 IBU i slično.

za ljude koji tek ulaze u kućno pivarstvo, ja sam dao nekoliko recepata koji su jednostavni u tehničkom smislu, a imaju takve sastojke da sve eventualne greške u menadžmentu fermentacije budu relativno zamaskirane. takav je na primjer onaj dry stout jer prženi ječam ima prilično dominantan okus, tako da će do određene mjere zamaskirati sve što eventualno zeznete. isto tako ima samo jedno hmeljenje, brzo dozrijeva jer mu OG nije previsok i moglo bi se reći da je savršeno prvo pivo.
Zis wrote:Fermentor zatvoren i temperatura je 17 stepeni u stiroporu, malo poraste temp. demizona na 18,9-19,2 stepena sta mislis da li je previsoka za stout.
nije previsoka. to je taman, samo ako bude konstantno. bilo bi idealno da ti je sonda u samom pivu, tako bi dobio baš precizna očitanja, a ovako je sve ovo okvirno. ali generalno je to ok. da li vidiš aktivnost na vrenjači već? da li je počelo fermentirati?

User avatar
illuminated
Posts: 999
Joined: 01/10/2007 19:52
Location: BI-DE

#1166 Re: domaće pivo

Post by illuminated » 05/11/2012 08:32

AleksandarV wrote:http://www.amazon.com/dp/B009ZOM7GC
Za sada besplatna knjiga o problemima pri pravljenju piva. Potreban vam je amazon kindle. Knjiga je još koji sat besplatna. Požurite.
Hvala!
Fina knjizica. MAlo sam prelistao i u njoj ima dosta korisnih stvari koje su uglavnom ovdje djelimicno diskutovane kao sto su razni nepozeljni ukusi tokom proizvodnje (karton, tvor itd :) ili zastoji u fermentaciji...
Preporucujem...

Leftist
Posts: 233
Joined: 04/10/2011 09:28

#1167 Re: domaće pivo

Post by Leftist » 05/11/2012 11:31

Nakon par dana probah i drugo pivo koje mi je poklonio drug brewer :)

Drugo pivo koje mi je pokloni ima izrazen miris meda koji se opojno siri iz case i alkoholno je nesto jace od prvog piva :D

Oba piva su stvarno vrh vrhova, postoji opanost od prevelike konzumacije jer stvarno glat teku niz grlo :D za razliku od ovih kupovnih piva koje izrezase grlo, vjerovatno kao posljedica vjestackog gaziranja pomocu CO2 u komercijalnim pivarama.

Blizi se dan pravljenja mog prvog piva, jos 15tak dana nadam se, dok stigne termometar i star san.

Brewer 8-) 8-)
Zaradio si nafake sto si nas uputio u ovaj hobi, nisi ni svjestan...

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1168 Re: domaće pivo

Post by brewer » 05/11/2012 11:50

Leftist wrote:Nakon par dana probah i drugo pivo koje mi je poklonio drug brewer :)

Drugo pivo koje mi je pokloni ima izrazen miris meda koji se opojno siri iz case i alkoholno je nesto jace od prvog piva :D

Oba piva su stvarno vrh vrhova, postoji opanost od prevelike konzumacije jer stvarno glat teku niz grlo :D za razliku od ovih kupovnih piva koje izrezase grlo, vjerovatno kao posljedica vjestackog gaziranja pomocu CO2 u komercijalnim pivarama.

Blizi se dan pravljenja mog prvog piva, jos 15tak dana nadam se, dok stigne termometar i star san.

Brewer 8-) 8-)
Zaradio si nafake sto si nas uputio u ovaj hobi, nisi ni svjestan...

:thumbup:

hvala, drago mi je da se ovdje mogu naći i svjedočenja ljudi (ovo sad postaje kao top-shop, još samo fali ona rečenica "prvih deset kupaca na poklon dobija set noževa" :D :D :D )

da, u pravu si, ja mogu kontrolirati količinu CO2 u pivu, tako da taj osjećaj rezanja po grlu može biti značajno smanjen. inače, velike pivare toliko nadrukaju CO2 jer zapravo im je i cilj da se okus piva ne osjeti. :wink:

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#1169 Re: domaće pivo

Post by lordd » 05/11/2012 12:14

Leftist wrote:Nakon par dana probah i drugo pivo koje mi je poklonio drug brewer :)
Blizi se dan pravljenja mog prvog piva, jos 15tak dana nadam se, dok stigne termometar i star san.
Gdje si narucio starsan? Koliko te izasla postarina? Aj ako je povoljno nesto da i ja narucim...

Leftist
Posts: 233
Joined: 04/10/2011 09:28

#1170 Re: domaće pivo

Post by Leftist » 05/11/2012 13:39

lordd wrote:
Leftist wrote:Nakon par dana probah i drugo pivo koje mi je poklonio drug brewer :)
Blizi se dan pravljenja mog prvog piva, jos 15tak dana nadam se, dok stigne termometar i star san.
Gdje si narucio starsan? Koliko te izasla postarina? Aj ako je povoljno nesto da i ja narucim...

http://www.beerandwinebrewing.com/star- ... ite_review

evo link

Cijena izadje $28.30 USD (42-43 KM) sa postarinom ali ja sam uzeo najvece moguce pakovanje. Brewer mi je rekao da to necu potrosit' dovijeka tako da se mozemo dogovoriti, kada stigne, da ti prodam pola po jedinstvenoj cijeni od 20 KM :D :D

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#1171 Re: domaće pivo

Post by lordd » 05/11/2012 14:20

Leftist wrote: Cijena izadje $28.30 USD (42-43 KM) sa postarinom ali ja sam uzeo najvece moguce pakovanje. Brewer mi je rekao da to necu potrosit' dovijeka tako da se mozemo dogovoriti, kada stigne, da ti prodam pola po jedinstvenoj cijeni od 20 KM :D :D
zainteresovan sam.. javi kad stigne..

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1172 Re: domaće pivo

Post by brewer » 05/11/2012 14:49

ja sam nakon tri godine potrošio tek pola boce. a kuham stvarno često i nisam ga ni štedio nešto. eto samo da imate otprilike predstavu koliko to traje. 8 mL starsana ide na 5 litara destilirane vode, što znači da sa tom jednom velikom bocom možete napraviti cca. 600 litara otopine.

a ta otopina se može koristiti over and over again, znači možeš dezinficirati fermentor i onda ponovo tu otopinu koristiti za nove ture ili za flaširanje ili gdje god treba. ja sam 5 litara otopine najčešće koristio za dva kuhanja i dva flaširanja, a onda sam pravio novu, mada može se to i duže vrtiti.

to znači da možete komotno i na tri dijela razbiti pa ako je još neko zainteresiran da kupi. naravno ako @leftist hoće.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1173 Re: domaće pivo

Post by Zis » 05/11/2012 16:51

nije previsoka. to je taman, samo ako bude konstantno. bilo bi idealno da ti je sonda u samom pivu, tako bi dobio baš precizna očitanja, a ovako je sve ovo okvirno. ali generalno je to ok. da li vidiš aktivnost na vrenjači već? da li je počelo fermentirati?[/quote]

Fermentacija je pocela u prvih 12 sati poslije dodavanja kvasca i aeriranja sladovine. Kuhane sam zavrsio ok o18 i 30
i kad sam sutra dosao prije podne vec je bilo par cm krauzen (pjena za one koji ne znaju :) ) i buckalo je sve u sesnaest. Par mjehurica svake sekunde, danas vec slabije ali se dobro osjeti alkohol u sobi gdje su fermentori. Temperatura se ne mijenja na jednom je 18 a na drugom 17,9. Breveru sta mislis kad bi mogao ovo flasirati obzirom da nije bio visok OG, malo ce biti tesko uzimati pivo za mjerenje FG. Da li je dosta 21. dan fermentacije. Jos nesto napravio sam mimo tvog savjeta, nisam rehidrirao kvasac nego sam cijelu vrecicu istresao u ohladjeni vort i onda mjesalicom mijesao kao lud. Zasad izgleda dobro,kakvo ce biti na kraju vidjet cemo. :-)

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1174 Re: domaće pivo

Post by Zis » 05/11/2012 17:22

lordd wrote:
Leftist wrote: Cijena izadje $28.30 USD (42-43 KM) sa postarinom ali ja sam uzeo najvece moguce pakovanje. Brewer mi je rekao da to necu potrosit' dovijeka tako da se mozemo dogovoriti, kada stigne, da ti prodam pola po jedinstvenoj cijeni od 20 KM :D :D
zainteresovan sam.. javi kad stigne..
I ja takodje ako vam je puno dijeliti na pola :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1175 Re: domaće pivo

Post by brewer » 05/11/2012 17:31

Zis wrote:
Brewer wrote:nije previsoka. to je taman, samo ako bude konstantno. bilo bi idealno da ti je sonda u samom pivu, tako bi dobio baš precizna očitanja, a ovako je sve ovo okvirno. ali generalno je to ok. da li vidiš aktivnost na vrenjači već? da li je počelo fermentirati?
Fermentacija je pocela u prvih 12 sati poslije dodavanja kvasca i aeriranja sladovine. Kuhane sam zavrsio ok o18 i 30
i kad sam sutra dosao prije podne vec je bilo par cm krauzen (pjena za one koji ne znaju :) ) i buckalo je sve u sesnaest. Par mjehurica svake sekunde, danas vec slabije ali se dobro osjeti alkohol u sobi gdje su fermentori. Temperatura se ne mijenja na jednom je 18 a na drugom 17,9. Breveru sta mislis kad bi mogao ovo flasirati obzirom da nije bio visok OG, malo ce biti tesko uzimati pivo za mjerenje FG. Da li je dosta 21. dan fermentacije. Jos nesto napravio sam mimo tvog savjeta, nisam rehidrirao kvasac nego sam cijelu vrecicu istresao u ohladjeni vort i onda mjesalicom mijesao kao lud. Zasad izgleda dobro,kakvo ce biti na kraju vidjet cemo. :-)
po mom iskustvu dosadašnjem 21 dan bi trebalo biti sasvim dovoljno za ovaj kvasac i ovaj recept, ali to NIKAD ne možeš znati bez uzimanja uzorka i mjerenja specifične gustoće. ako je teško uzeti uzorak, tim bolje, jer ćeš manje prčkati po pivu
:-D

evo moja preporuka - 18-ti dan uzmi prvi uzorak i izmjeri SG, a drugi uzorak uzmi 21-i dan i ako ostane nepromijenjena gustoća, to bi bilo spremno za flaširanje.

gustoća bi ti trebala biti negdje između 1.008 i 1.012, a ako slučajno bude više od 1.012 nakon 21 dan onda bi trebalo razmisliti šta i kako dalje.

što se kvasca tiče, ne bih sad da vas peglam opet s naukom :D uglavnom, bez rehidracije najvjerovatnije si pobio pola živih stanica kvasca. ti neces vidjeti nikakvu posebnu razliku u fermentaciji i to što vidiš mjehuriće ne znači da je sve ok. tvoje pivo će sasvim sigurno biti odlično, ali ovakve stvari čine one finese koje od dobrog, prave odlično pivo.

taj kvasac je suh odnosno dehidriran i iz stanične membrane mu je doslovno isisana sva voda. da bi se stanica ponovo formirala, potrebno je da se u tu staničnu membranu vrati H2O. kada ga u takvom dehidriranom stanju dodaš u sladovinu direktno, jednostavno dolazi do pucanja te membrane i curenja tih komponenti od kojih je sagrađena membrana radi različitog osmotskog pritiska u stanici i onoga u njenom okruženju, odnosno sladovini.

također, proizvođači su u taj kvasac dodali veliku količinu glikogena (ugljikohidrat jako sličan škrobu), koji ima svojstvo unutrašnje prirodne prihrane kvasca za vrijeme perioda "gladovanja" i od kritične je važnosti u samom početku fermentacije našeg piva, kada se ćelije množe. pravilna rehidracija vodi do pravilne rekonstitucije stanične membrane, a samim tim i do mogućnosti metaboliziranja tog glikogena, a sve ovo zajedno vodi u uspješnu i "zdravu" fermentaciju.

mislim, generalno, ovo nije strašno, ali može biti detalj u okusu koji ćeš primjetiti i pivo bi moglo imati estery profil. i da se razumijemo - i ja sam to radio na početku. ali mi nije imao ko reći kao ja vama :D

Post Reply