Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
madner

#1126 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

decembar2017 wrote:
madner wrote:Dofu u nadi da niko ne cita pateticne postove, konta koliko je dugo mora biti nesto pametno.
Nazalost kvantitet nije zamjena za kvalitet, covjek u manjku argumenta mora graditi narativ. :D
Ako se trazi kvalitet kratki opis moze i ovako :

u stvarnom zivotu ste zatvoreni mali svijet kojemu je sva filozofija distancirati se i izigravati neku elitu.
Nije lako, ali neko mora i to. :D
General War

#1127 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:Kad je tako divno i benigno, sto bosanci postadose nacionalna manjina i to ne samo na drzavnom nivou vec i u federaciji i kantonima...eh ko vas ne zna. :mrgreen:
Bosanstvo je u svojoj teoriji i izvornom znacenju i imalo sansu.

Ali kada covjek vidi kolicinu netolerancije, razlicitih arsina, omalovazvanja, negiranja drugima pravo na ime i jezik, islamofobije, mitomanije, prizivanja diktature, klasnih razlika, negiranja drugima prava koristenja simbola, tumacenja jednog vjerskog backgrounda kao stranog i neprikladnog za ovo ili ono,.. .. .. - takvo bosanstvo i bolje da bude stroga manjina. Neka hvala - ne treba nam drugacije upakovan fasizam.

Bosnjastvo je daleko tolerantnije od bosanstva koje ti i slicni prezentirate - pored svih mana. Bilo ko neodlucan izmedju dva identiteta a imalo posten i civilizovan - dovoljno samo da procita tvoje postove, podrsku tvojim postovima dezurne ekipe - i da pobjegne od takvog bosanstva sto prije i sto dalje.
Da ne spominjem podbadalice koje nece sam da objasni poput ove:

brigade sportista doduse ne iz afrike vec zemalja bliskog istoka vec ostavile dubok pecat na gradjansku orjentaciju bosnjaka.

Samo na ovoj temi o bauku bosnjackog nacionalizma su drugovi Bosanci prezentirali niz ideja koje se kose sa normama ravnopravnosti, ljudskih sloboda i civilizacije. Mozete samo ovdje nastupiti kao sekta sa vjecitom uzajamnom podrskom ma ko sta izvalio i ma koliko neznanja, nekulture, arogancije,... prosuo,.. sto u neku ruku i postujem - i to je umijece, infiltrirati se na najvecem BiH forumu. Ali u praksi, u stvarnosti je dobro da je neofasista sto manje - ma kako se zvali.
:lol:
Kao sto rekoh, sudija i djelat :D ...Pricas mi o temi, a ja tebi o stvarnom zivotu, a ti pitas gdje ima fasizma u bosnjaka a suvereni si primjer toga :lol: ...a smijete se srbima i hrvatima. :-)
To sto se tice blisko istocne reprezentacij...ako se ti pravis mutav, ne znaci da ce i drugi...sljedeci put se ne pravi saldjija. :D
madner

#1128 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

decembar2017 wrote:
madner wrote:Dofu u nadi da niko ne cita pateticne postove, konta koliko je dugo mora biti nesto pametno.
Nazalost kvantitet nije zamjena za kvalitet, covjek u manjku argumenta mora graditi narativ. :D
Ako se trazi kvalitet kratki opis moze i ovako :

u stvarnom zivotu ste zatvoreni mali svijet kojemu je sva filozofija distancirati se i izigravati neku elitu.
dupli.
General War

#1129 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

broj dva wrote:Okruzeni i zarazeni toksicnim srbskim i hrvatskim nacionalizmom ja se samo mogu diviti svojim sugradjanima bosnjacima kako nisu postali ekstremniji nacionalisti nego sto jesu.
Sugradjanima OK, ali bosnjackoj nacionalnoj politici je zavisilo od blizine CNN-a, BBC-a...
Bloo
Globalna šefica

#1130 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Stojim na balkonu, fumam, srčem kafu i pade mi pogled na vijoreće zastave jer je pored SDA kancelarija.
I lijepo se na vjetru vijori onaj ljiljan. Nekako mi odmah toplo oko srca, jer znam da su tu i za mene - Bosanca.
SDA je uvijek bila ispred svog vremena.... Programskom deklaracijom SDA je sebe definisala kao „Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-povijesnom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke“.
Znak (amblem) stranke je kompozicija i kombinacija polumjeseca i stiliziranog ljiljana ispred tri slova koja označavaju skraćeni naziv Stranke – SDA – u različitim bojama.
Image
ušće

#1131 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Bloo wrote:Stojim na balkonu, fumam, srčem kafu i pade mi pogled na vijoreće zastave jer je pored SDA kancelarija.
I lijepo se na vjetru vijori onaj ljiljan. Nekako mi odmah toplo oko srca, jer znam da su tu i za mene - Bosanca.
SDA je uvijek bila ispred svog vremena.... Programskom deklaracijom SDA je sebe definisala kao „Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-povijesnom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke“.
Znak (amblem) stranke je kompozicija i kombinacija polumjeseca i stiliziranog ljiljana ispred tri slova koja označavaju skraćeni naziv Stranke – SDA – u različitim bojama.
Image
Da ti srk ne ide na stranu na jedan kraj balkona metnu šaharu a na drugi onu sa ocilima ..ko hin hebe nek se oni sad kontaju šta si otjem hotila kazati :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#1132 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

ušće wrote: Da ti srk ne ide na stranu na jedan kraj balkona metnu šaharu a na drugi onu da ocilima ..ko hin hebe nek se oni sad kontaktu šta si otjem hotila kazati :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
dobar
multi-kulti balkon :mrgreen:

i možda jednu zastavicu za nas Bosance :D
neku sa pečenjem okruženim ljiljanima :D
ušće

#1133 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Bloo wrote:
ušće wrote: Da ti srk ne ide na stranu na jedan kraj balkona metnu šaharu a na drugi onu da ocilima ..ko hin hebe nek se oni sad kontaktu šta si otjem hotila kazati :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
dobar
multi-kulti balkon :mrgreen:

i možda jednu zastavicu za nas Bosance :D
neku sa pečenjem okruženim ljiljanima :D
E to morate prvo odredit ,a morate i reći ko to određuje nemože to nako odokativno jebiga ni na Telalima nemere odokativno ...došao narod tobe :-x
Banksy

#1134 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Banksy »

Zar te tri ne idu svezane, u paketu, još od 1990?
piupiu

#1135 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

zunazu wrote:
piupiu wrote:Pa što je onda problem što se Bošnjanin i Bošnjak razvilo i u Bosanac, ako nije problem što je Srblje postalo Srbima, Horvati Hrvatima?
Nije nikakav problem, samo je Bošnjak stvar etničkog opredjeljenja, a Bosanac si rođenjem. Ako je lakše shvatiti, pogledajmo stvar van okvira BiH - kako se možeš ETNIČKI izjasniti Srbinom u Bosni ili Kanadi, tako možeš i Bošnjakom u Srbiji ili Australiji, ne kršeći fakat da je nacija = država. Dakle, možeš biti Kanađanin Srbin ili Australijanac Bošnjak, kao i Bosanac Hrvat/.
Sve si ti to lijepo ispričao/la, teorija o zajedničkom bošnjaštvu koja u praksi ne fercera. U toj Australiji kou spominješ se sve što se veže za Bosnu, a tiče se države Australije (prevodioci za jezik, radio program, itd), zove Bosnian, a ne Bosniak... Možeš se izjasniti kao Bosnian, Bosniak se zvanično ne rabi.

https://www.dss.gov.au/our-responsibili ... -community
zunazu wrote:
piupiu wrote: problem koji ja imam sa bošnjaštvom je izjednačavanje religijske i nacionalne pripadnosti
Bošnjak ne podrazumijeva religijsku pripadnost, ponavljam da je to etnički identitet. Onaj ko to spaja je neobrazovan, nemoj i ti biti. Niti pravoslavac mora biti Srbin, niti katolik Hrvat.
Ne znam zašto imaš potrebu pričati o nečijem obrazovanju. Osjećanje pripadnosti nečemu je prije svega emocionalna kategorija. Drugo, sve su etničke kategorije društvene, nisu Bogom date. Već rekoh, za mene je jezički Bošnjanin iz srednjeg vijeka, A-U Bošnjak i savremeni Bosanac jezički prirodan slijed. Kao nekom ko je odrastao s terminom Bosanac, taj mi je termin bliži od nekog izvučenog iz 19. vijeka. Isto mi je da me neko sada zove Rimljaninom, jer se Filipović dosjetio da smo i to nekad bili na ovim prostorima, ili Bošnjak, moj emotivni odgovor na ta dva imena je neutralan. Dakle, to je s aspekta jezičke privrženosti terminu Bošnjak.

Drugo, termin Bošnjak, onako kako je on definisan politički, a što smo ovdje već 5 puta dokumentovali, je termin koji se odnosi i na muslimane Sandžaka, i na muslimane neBosance, a koji žive na ovim prostorima. Nigdje se u definiciji Bošnjaka ne spominju pripadnici ostalih konfesija, a o praksi da ne govorimo. Praksa u potpunosti izjednačava Bošnjaka sa muslimanom (ovdje mislim i na onoga ko je "kulturološki musliman", da tako kažem, dakle, pripada tom miljeu, i ko je vjernik sopstvenim izborom). Valjda čitava ona frtutma oko popisa to zorno pokazuje.
zunazu wrote:
piupiu wrote:Ima u ovoj zemlji i katolika i pravoslavaca i ateista i ljudi koji su porijeklom Česi i Austrijanci i Ukrajinci i mješanci koji osjećaju neku svebosansku kulturološku pripadnost i žele biti u mogućnosti izraziti pripadnost i ovoj zemlji i be-ha kulturi, a to im takva moderna bošnjačka naracija ne dopušta. Posebno ne ova turkofilska. Njima takvo bošnjaštvo odriče i otima identitet na isti način na koji su to Bošnjacima odricali i otimali Srbi i Hrvati. Bošnjaštvo, nažalost, danas nije uključiva identitetska kategorija, niti je ono ona stara identitetska kategorija na koju se referiraš. Identitet se, u svakom slučaju, ne prihvata na osnovu znanja o njegovom porijeklu, već na osnovu individualnog osjećanja istog.
WTF? :D :D :D
Šta WTF? Je l' ti misliš da je pripadnost etničkoj grupi krvna kategorija, pa bošnjaštvo treba da isključuje ljude čiji su preci prije ihihih šljegli sa Sjevera, na primjer, ili se ibretiš tek onako, zato što je to dizanje obrva kao dostatan odgovor i kulturološki primjerenije? Etnička pripadnost je prije svega kulturološka pripadnost i zato je za nas koji se smatramo Bosancima naša pripadnost takodje etnička, a ne državna. Dok je bošnjačka, ova savremena politička, od početka definisana kao etnoreligijska pripadnost.

Etnička grupa definiše se i po kulturološkoj pripadnosti, i po zajedničkom porijeklu, i po jezičkoj pripadnosti, religija joj može, a ne mora biti zajednička; a ta grupa kojoj je religija zajednička se definiše kao etnoreligijska grupa.

Dakle, društvene nauke itekako prepoznaju različite načine na koje se ljudi etnički prepoznaju i grupišu, a kako, kao što rekosmo, ovdje ne govorimo o genetskim kategorijama, ovdje se radi samo i isključivo o nadmetanju dviju društvenih konstrukcija.
Last edited by piupiu on 08/02/2018 14:29, edited 3 times in total.
mishic

#1136 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by mishic »

Ne vrijedi razvijati diskusiju sa onima koji umjesto argumentima nastupaju sa isključivošću.
Ne priznavanje višeslojnost identiteta samo po sebi diskvalificara takve diskutante a oni pored toga idu i korak dalje pa nameću tezu da se bosanstvo i bošnjaštvo međusobno isključuju-potiru. Etničko i nacionalno poistovjećuju i sl. A vrh svega toga je da drugom hoće da nametnu i propišu šta ko jeste a šta nije.
ušće

#1137 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

:?
Banksy wrote:Zar te tri ne idu svezane, u paketu, još od 1990?
Meni nisu ništa manje mrske od one da petokrakom...pa ti se sad ibreti
Banksy

#1138 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Banksy »

ušće wrote:
:?
Image
decembar2017

#1139 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

Za ove koji vole da prodaju mu*a za bubrege da se podsjete ono sto su pametni shvatili vec prije 28 godina :

Tu negdje oko 1990-91 bila je aktuelna karikatura po novinama gdje dva covjeka stoje na razlicitima stranama kanjona i vicu jedan drugom :

VI STE NACIONALISTI !!!

VI STE KOMUNISTI !!!

A iznad njih odjekuje eho: ...ISTI...ISTI

:-D
Banksy

#1140 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Banksy »

Nema šanse da je bilo ko napisao bila šta slično ni '90. ni '91.

Doskočica koja samo efektno zvuči, inače, niđe veze.
zunazu

#1141 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by zunazu »

piupiu wrote:Sve si ti to lijepo ispričao/la, teorija o zajedničkom bošnjaštvu koja u praksi ne fercera. U toj Australiji kou spominješ se sve što se veže za Bosnu, a tiče se države Australije (prevodioci za jezik, radio program, itd), zove Bosnian, a ne Bosniak... Možeš se izjasniti kao Bosnian, Bosniak se zvanično ne rabi.
A gdje sam ja rekao da treba bilo šta da bude drugačije? Bošnjak/Bosniak je stvar opredjeljenja, a ne obaveza da te neko tako zove vani. Naravno da će te zvati Bosanac/Bosnian na osnovu porijekla, kako Bošnjaka, tako i Srbina ili Hrvata koji je iz Bosne.
piupiu wrote:termin Bošnjak, onako kako je on definisan politički, a što smo ovdje već 5 puta dokumentovali, je termin koji se odnosi i na muslimane Sandžaka, i na muslimane neBosance, a koji žive na ovim prostorima.
Netačno. Odnosi se na svakoga ko želi tako da se osjeća i izjasni.
piupiu wrote: Nigdje se u definiciji Bošnjaka ne spominju pripadnici ostalih konfesija
Ne postoji definicija Bošnjaka. Nije to hemijski element, nego historijska činjenica.
decembar2017

#1142 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

Banksy wrote:Nema šanse da je bilo ko napisao bila šta slično ni '90. ni '91.

Ima i te kako jer ta karikatura je bila aktuelna bas u tom periodu poslije pojave nacionalnih stranaka a prije agresije i vec tada su ljudi shvatili da je to sve isto, ista vrsta kadrova su bili u svim strankama .

To sto se ti toga ne sjecas ne znaci da to nije bilo vec da imas problema sa pamcenjem ili da ne priznajes stvarnost.
Banksy

#1143 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Banksy »

decembar2017 wrote:

Ima i te kako jer ta karikatura je bila aktuelna bas u tom periodu poslije pojave nacionalnih stranaka a prije agresije i vec tada su ljudi shvatili da je to sve isto, ista vrsta kadrova su bili u svim strankama .

To sto se ti toga ne sjecas ne znaci da to nije bilo vec da imas problema sa pamcenjem ili da ne priznajes stvarnost.
OK. Nađi i postavi tu 'karikaturu' iz '90.
Bloo
Globalna šefica

#1144 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

zunazu wrote:
piupiu wrote:Sve si ti to lijepo ispričao/la, teorija o zajedničkom bošnjaštvu koja u praksi ne fercera. U toj Australiji kou spominješ se sve što se veže za Bosnu, a tiče se države Australije (prevodioci za jezik, radio program, itd), zove Bosnian, a ne Bosniak... Možeš se izjasniti kao Bosnian, Bosniak se zvanično ne rabi.
A gdje sam ja rekao da treba bilo šta da bude drugačije? Bošnjak/Bosniak je stvar opredjeljenja, a ne obaveza da te neko tako zove vani. Naravno da će te zvati Bosanac/Bosnian na osnovu porijekla, kako Bošnjaka, tako i Srbina ili Hrvata koji je iz Bosne.
piupiu wrote:termin Bošnjak, onako kako je on definisan politički, a što smo ovdje već 5 puta dokumentovali, je termin koji se odnosi i na muslimane Sandžaka, i na muslimane neBosance, a koji žive na ovim prostorima.
piupiu wrote: Nigdje se u definiciji Bošnjaka ne spominju pripadnici ostalih konfesija
Ne postoji definicija Bošnjaka. Nije to hemijski element, nego historijska činjenica.
Forumske rasprave su ciklične.

Vraćamo se na jednu od rasprava. Šta znači biti Bošnjak? Koja je definicija Bošnjaka?
Kako ću znati da li sam Bošnjak?
decembar2017

#1145 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

Banksy wrote:
decembar2017 wrote:

OK. Nađi i postavi tu 'karikaturu' iz '90.
Naravno, samo da vidim gdje mi je mobil sa kamerom kojim se snimalo 90 kao sto se to radi danas :-D

Do tada drago mi je da nisam balavac koji o komunizmu zna samo iz prica drugih ili neko ko ima problema sa pamcenjem.
Banksy

#1146 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Banksy »

Znači, nema je, ok.
decembar2017

#1147 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

Banksy wrote:Znači, nema je, ok.

Najvjerovatnije je da je nema danas sacuvana ali je bila 90-91. Mozda si tada citao djeciji zabavnik pa nisi pratio ozbiljnije novine ali to sto ti nisi to zapamtio ili nisi vidio ne znaci da toga nije bilo.
piupiu

#1148 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by piupiu »

zunazu wrote:
Tako je. Ali se niko ne izjašnjava u vakuumu, već u odnosu na postojeće kulturološke smjernice i percepcije, ako ti se već ne dopada termin 'definicija'. Na primjer:

Image
zunazu wrote:
Šta će reć'? Jedino su Bošnjaci avangarda i samoevidentna historijska činjenica (ovaj tvoj argument se zove primordijalizam), svi ostali su se tek sjetili da bi se trebali nekako politički deifnisati u 19. vijeku? :kiss: :bih:
zunazu

#1149 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by zunazu »

Bloo wrote:Forumske rasprave su ciklične.

Vraćamo se na jednu od rasprava. Šta znači biti Bošnjak? Koja je definicija Bošnjaka?
Znaćeš tako što ćeš to naslijediti od porodice ili ćeš vlastitim saznanjima shvatiti da je to identitet koji je tvoj.

Dok sam bio mlađi ja lično nisam ni razmišljao o tome, niti sam pominjao da sam Bošnjak, niti sam gajio neke osjećaje po pitanju svih tih stvari. Ali sam sazrijevanjem više čitao o tome, više saznavao, gledao, slušao. Ja sam na taj način došao do shvatanja tog identiteta kao duboko svog, kojeg nosim s ponosom i osjećajem duga prema precima. Jednom im je to bilo oteto, a mi smo dobili priliku da vratimo ono za čim su oni čeznuli i tugovali, što je za mene važna i velika stvar.
Bloo
Globalna šefica

#1150 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

zunazu wrote:
Bloo wrote:Forumske rasprave su ciklične.

Znaćeš tako što ćeš to naslijediti od porodice ili ćeš vlastitim saznanjima shvatiti da je to identitet koji je tvoj.

Dok sam bio mlađi ja lično nisam ni razmišljao o tome, niti sam pominjao da sam Bošnjak, niti sam gajio neke osjećaje po pitanju svih tih stvari. Ali sam sazrijevanjem više čitao o tome, više saznavao, gledao, slušao. Ja sam na taj način došao do shvatanja tog identiteta kao duboko svog, kojeg nosim s ponosom i osjećajem duga prema precima. Jednom im je to bilo oteto, a mi smo dobili priliku da vratimo ono za čim su oni čeznuli i tugovali, što je za mene važna i velika stvar.
Da, ali koji su elementi bošnjaštva?
Ako si ti Bošnjak i ja Bošnjak, a do toga smo došli samospoznajom, kako ćemo znati da dijelimo iste vrijednosti.
Šta si čitao?
Šta si gledao?
Locked