Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#1126 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Ecci wrote:Odlično rečeno. Ko je iole siguran u svoje znanje ili vještinu nek ide da radi vani.
Posebno deficitarna zanimanja, zanati, mašinski i elektro inžinjeri, medicinska struka, informatičari.
Ne davati bagri u BiH mito za posao, već put pod noge i sa srećom.
Pritrpiti se par godina pa onda živjeti normalno. I ne vraćati se.
Fazon je sto ljudi sa tim, nabrojanim zanimanjima vecinom nadju posla svugdje
Dok se ovi ostali ni vani bas ne zaposle odmah, bez obzira sto su domicilni
madner

#1127 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Vecina nabrojanih ni u BiH ne placaju mito za posao niti zaradjuju lose.
prog321

#1128 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

detroit-mercy wrote:
prog321 wrote:Možda su avanturisti?
Odlučili da pokušaju nešto drugo u životu?
Sasvim normalno.
Znam i ja jedan visokoobrazovan par koji su imali bogovske plate u BiH. Sve napustili i otišli u Englesku iako sam i ja savjetovao da ne idu.
Zadnje što sam čuo o njima da se planiraju vratiti. Srećom čekaju ih iste pozicije od ranije.
Vecina koja odlazi vani gleda/prati trendove, nije to nikakva visa matematika.
Kako je bilo prije pet godina, kako je danas I kako ce biti za pet-deset godina. Generalno trendovi ne idu u prilog, ekonomija raste po jako nisko stopi, i nije problem nizak rast ekonomije koliko je problem osnova sa koje se polazi kao i izgledi za buducnost. Zdravstvo je na izdisaju, penizioni fondovi su krahirali, opste stanje drustva nije zadovoljavajuce i onda se raja cudi zasto.
Diskusiju vodi mali broj ljudi na formu pa i ne oslikava pravu sliku stvari, prava slika stvari je masovni odlazak sa cijelog Balkana. Ljudi nisu ni naivni ni glupi ni pretjerani romanticari kada prave jednu od najtezih odluka u zivotu i ne znam sto se raja ibreti na to.
U zadnjih 5 godina se situacija puno pogorsala u Zap Evropi, sto se tice imigranata. A nije nista bolje u USA sa Meksikancima i Donald Trumpom. :-D
Je li ti vidis sve one silne izbjeglice iz Sirije i Iraka ? Zapadna Evropa je preplavljena njima. Ima veoma malo deficitnih poslova tamo. Osim ako nisi neki supergenije koji se izdize iz prosjeka.
Uostalom, imas druga Zviza neka ti polako sve objasni .
Sto se tice BiH, nije nama nista gore , niti bolje nego prije 5 godina. U stvari BDP i prosjecne plate imaju konstantan rast u ovih 5 zadnjih godina.
detroit-mercy

#1129 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:
detroit-mercy wrote:
Sasvim normalno.
Znam i ja jedan visokoobrazovan par koji su imali bogovske plate u BiH. Sve napustili i otišli u Englesku iako sam i ja savjetovao da ne idu.
Zadnje što sam čuo o njima da se planiraju vratiti. Srećom čekaju ih iste pozicije od ranije.
Kako je bilo prije pet godina, kako je danas I kako ce biti za pet-deset godina. Generalno trendovi ne idu u prilog, ekonomija raste po jako nisko stopi, i nije problem nizak rast ekonomije koliko je problem osnova sa koje se polazi kao i izgledi za buducnost. Zdravstvo je na izdisaju, penizioni fondovi su krahirali, opste stanje drustva nije zadovoljavajuce i onda se raja cudi zasto.
Diskusiju vodi mali broj ljudi na formu pa i ne oslikava pravu sliku stvari, prava slika stvari je masovni odlazak sa cijelog Balkana. Ljudi nisu ni naivni ni glupi ni pretjerani romanticari kada prave jednu od najtezih odluka u zivotu i ne znam sto se raja ibreti na to.
Da li ti pratis vijesti uopste ? U zadnjih 5 godina se situacija puno pogorsala u Zap Evropi, sto se tice imigranata. A nije nista bolje u USA sa Meksikancima i Donald Trumpom. :-D
Je li ti vidis sve one silne izbjeglice iz Sirije i Iraka ? Zapadna Evropa je preplavljena njima. Ima veoma malo deficitnih poslova tamo. Osim ako nisi neki supergenije koji se izdize iz prosjeka.
Sto se tice BiH, nije nama nista gore , niti bolje nego prije 5 godina. U stvari BDP i prosjecne plate imaju konstantan rast u ovih 5 zadnjih godina.
Ne pratim vijesti, ja zivim vani vec 20 godina, i cesto sam na relaciji Zap. Evropa, USA tako da mogu da vidim mnoge stvari.
Ako ti kazes da je sranje u Zap. Evropi i USA onda OK, ti valjda znas iz vijesti.
Ono sto ne drzi tvoju teoriju je masa ljudi koja napusta prostore Balkana ali ako ti tvrdis suprotno onda je ok. Vjerovtno je rijec o avanturistima.
detroit-mercy

#1130 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Vecina nabrojanih ni u BiH ne placaju mito za posao niti zaradjuju lose.
Zasto onda odlaze.
madner

#1131 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Pa imas vise razloga.
1. Placaju ih jos bolje vani. (Ako dobijem ovaj posao za 120 000 eura godisnje odoh i ja :D )
2. Negativne vibracije ih ubise.
3. Hoce da napreduju u struci.
4. Misle da je vani sve bolje :D
sabanss

#1132 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sabanss »

Mislim da mijesate azilante i ljude koji idu regularno sa radnom dozvolom.

Mislim, idu i jedni i drugi, jedina razlika je sto se ovi drugi ne vracaju :D
detroit-mercy

#1133 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Pa imas vise razloga.
1. Placaju ih jos bolje vani. (Ako dobijem ovaj posao za 120 000 eura godisnje odoh i ja :D )
2. Negativne vibracije ih ubise.
3. Hoce da napreduju u struci.
4. Misle da je vani sve bolje :D
Koji je presudan factor, lova ili neizvjesna buducnost?
prog321

#1134 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ima i 5ti faktor, a to je avanturizam.
Hoce da probaju nesto novo. Mada je novac uvijek presudni faktor. :-D
madner

#1135 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Kako za koga. Meni je recimo samo lova bitna. :D
detroit-mercy

#1136 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

Vidis, vecina raje koju ja znam da je dosla i razlog zasto je dosla, u principu stavlja nedostatak neke izglednije buducnosti na prvo mjesto, onda dolazi lova. Masa raje kaze, da bi se nekako i pretrpili da vide svjetlo na kraju tunela :mrgreen: , ali svjetlo nikako da se upali.
Rijetki su avanturisti ili egzibicionisti koji dolaze vani :mrgreen: .
Realno, nas ekonomski rast je nikakav, mi bi trebali da imamo ekonomski rast od nekih 10% na godinu iducih 10-15 godina da bi raja osjetila neki vidniji napredak. Ovako 1-2% ove, -1% sljedece godine je u principu tapkanje u mjestu a obican narod to osjeti.
madner

#1137 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Pa to je ovo pod 2), imaju osjecaj da ih gusi sredina.
Vidis i na temi da ima takvih ljudi. Sto je ok kao odbrabeni mehanizam, bolje je kriviti drzavu nego sebe. :D
detroit-mercy

#1138 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Pa to je ovo pod 2), imaju osjecaj da ih gusi sredina.
Vidis i na temi da ima takvih ljudi. Sto je ok kao odbrabeni mehanizam, bolje je kriviti drzavu nego sebe. :D
Djelimicno u pravu :mrgreen: ali za zdravstvo, skolstvo, penziono, rasirenu korupciju u drustvu, nedostatak ekonomske perspektive ipak ne mozes kriviti ni samog sebe, ima nesto i do drzave :mrgreen: .
madner

#1139 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Sve to stoji, no kada neko ima dobar posao i jos dobije ponudu za jos bolji posao vani ne moze reci da je skolstvo toliko lose. :D Ovaj sto ostaje i ne moze se zaposliti nigdje to moze reci. :D Niti je njegova ekonomska perspektiva nuzno losa.

Drzava je kakva jeste, no kada mu naplate plombu vanki nece reci e ovo je bilo 10x bolje u Bosni. Nego ce stoicki sacekati sljedeci godisnji. :D

Da me pogresno ne razumijes, drzava svakako jeste sjebana, no ljudi pretjeruju kako bi sebi opravdali odlazak.
prog321

#1140 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ma ja ba, onaj kokuz koji nema dvije marke u dzepu osjeca se nesigurno u BiH.
Odmah raspali u Njemacku da renta mecku i vrati se otovrenih dzepova da trosi na kafanske ljepotice. Zasto se tad ne osjeca nesigurnim u BiH ? :-D
detroit-mercy

#1141 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Ma ja ba, onaj kokuz koji nema dvije marke u dzepu osjeca se nesigurno u BiH.
Odmah raspali u Njemacku da renta mecku i vrati se otovrenih dzepova da trosi na kafanske ljepotice. Zasto se tad ne osjeca nesigurnim u BiH ? :-D
O kojoj nesigurnosti pricas kolega, fizickoj nesigurnosti ili eknomskoj nesigurnosti. Moras razdvojiti ta dva pojma. Ako se ne varam ti si iz okoline BanjaLuke trenutno nasatanjen u Sarajevu. Sto ne ostade u okolini BanjaLuke ako mislis da ces sa meckom biti siguran :mrgreen: .
prog321

#1142 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Da, još uvijek imam kuću u rs. Niko me ne dira. Tačnije niko ne smije da me dira. Malo sam poveći čovjek i imam ne-zajebaji-me facu, ali razumijem sta ti misliš. :-D
Nije sigurno lako ako si manjina u suprotnom etničkom toru.
Last edited by prog321 on 17/08/2015 22:47, edited 1 time in total.
nasa

#1143 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by nasa »

madner wrote:Sve to stoji, no kada neko ima dobar posao i jos dobije ponudu za jos bolji posao vani ne moze reci da je skolstvo toliko lose. :D Ovaj sto ostaje i ne moze se zaposliti nigdje to moze reci. :D Niti je njegova ekonomska perspektiva nuzno losa.

Drzava je kakva jeste, no kada mu naplate plombu vanki nece reci e ovo je bilo 10x bolje u Bosni. Nego ce stoicki sacekati sljedeci godisnji. :D

Da me pogresno ne razumijes, drzava svakako jeste sjebana, no ljudi pretjeruju kako bi sebi opravdali odlazak.
Upravu si, svjedocila sam niz puta da se nasi ljudi mire vani sa stvarima koje bi ovdje opisaivali kao dno, npr. skolstvo, pomiris se da ti dijete ide u skolu koju mozes da platis...a to je cesto s drugim izbjeglicama, preplacena skola koja nije garant i dobrog obrazovanja itd.

Nas ubi nezapslenost, kad ljudi ne rade onda je sve i svugdje bolje ako imas osnovu za pristojan zivot
insomnia78

#1144 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Zanimljiv clanak, udporedba cijena u evropskim gradovima
Pice, hrana, prevoz, kirija...

http://m.leparisien.fr/data-visualisati ... um=twitter
Ommadawn

#1145 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

nasa wrote: Upravu si, svjedocila sam niz puta da se nasi ljudi mire vani sa stvarima koje bi ovdje opisaivali kao dno, npr. skolstvo, pomiris se da ti dijete ide u skolu koju mozes da platis...a to je cesto s drugim izbjeglicama, preplacena skola koja nije garant i dobrog obrazovanja itd.

Nas ubi nezapslenost, kad ljudi ne rade onda je sve i svugdje bolje ako imas osnovu za pristojan zivot
Rade danju, rade noću
Život im jad i bijeda,
Radna snaga prve klase,
A građani drugog reda

O njima brine statistika,
O broju, spolu i zvanju,
Za status imigranta
Dok rade noću i danju

Pa kaže

Gradilišta vrve od ljudi,
Čuje se pjesma težaka,
Grade se gradovi sjevera
U crvenom znoju južnjaka

I za teško zarađene pare,
Prodaju im islužena kola,
Volva, Merđu, Bemve i Volkswagen
A ne vrijede ni cijene pola
TRANCE

#1146 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

prog321 wrote:
detroit-mercy wrote:
Sasvim normalno.
U zadnjih 5 godina se situacija puno pogorsala u Zap Evropi, sto se tice imigranata. A nije nista bolje u USA sa Meksikancima i Donald Trumpom. :-D
Opet kafanske informacije na temi.
BDP i prosječne plate imaju smiješan rast od 2009. godine i tu ekonomsku besperspektivnost obični ljudi itekako osjete evo već sedmu godinu zaredom.

Stope realnog rasta GDP-a BiH po godinama:
2000. 4,4%
2001. 2,4%
2002. 5,1%
2003. 3,9%
2004. 6,3%
2005. 3,9%
2006. 5,7%
2007. 6,0%
2008. 5,6%
2009. -2,7%
2010. 0,8%
2011. 1,0%
2012. -1,2%
2013. 1,6%
2014. 0,7%
Izvori: IMF i CBBiH

Neto plate i stope rasta neto plata u BiH po godinama:
1998. 296 KM - /
1999. 343 KM - 15,9%
2000. 372 KM - 8,5%
2001. 409 KM - 9,9%
2002. 446 KM - 9,0%
2003. 484 KM - 8,5%
2004. 505 KM - 4,3%
2005. 538 KM - 6,5%
2006. 586 KM - 8,9%
2007. 645 KM - 10,1%
2008. 752 KM - 16,6%
2009. 790 KM - 5,1%
2010. 798 KM - 1,0%
2011. 816 KM - 2,3%
2012. 826 KM - 1,2%
2013. 827 KM - 0,1%
2014. 830 KM - 0,4%
Izvor: Agencija za statistiku BiH
prog321

#1147 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Nisam rekao velik rast, nego konstantan rast. Sto je i tacno.
Zapamti da smo prosle godine imali poplave i deflaciju ispod 0%. Dok su regionu BDP padali, mi smo imali rast 0.7 %.
detroit-mercy

#1148 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Nisam rekao velik rast, nego konstantan rast. Sto je i tacno.
Zapamti da smo prosle godine imali poplave i deflaciju ispod 0%. Dok su regionu BDP padali, mi smo imali rast 0.7 %.
Sta je bilo sa cijena?
prog321

#1149 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

??

Ne razumijem pitanje.
Ommadawn

#1150 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:??

Ne razumijem pitanje.
Pita te čoek šta je bilo sa cijenama? Ono jesul rasle il su pada le?
Post Reply