Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Towelie

#1126 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

drugi profil wrote:Ja sam tebi odgovorio, a u stvari te nisam ni citao. Mozda jesi, mozda nisi.
Vec sam navikao da se ovdje srecem sa svakakvim misionarima, apologetima i sta ti ja znam...
Svima je zajednicko da ne postuju moje, a ako im direnem njihove cijenjene ublehe, onda je to aman zaman, leti glava...

Potpuno me ne zanimate, jer ako cu cijeniti vijernike po vama, onda cu poceti drugacije gledati i svoje drage prijatelje.
To je otprilike to.
drug_profi

#1127 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Izvadi iz konteksta. To je vas nacin.
fatamorgana

#1128 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

drugi profil wrote: Dakle jeste, upitno je to sto ti kao radikalan vjernik najvise postas na ateistickoj temi. Upitni su motivi.
Motiv je očigledan samo što eto nije fol da se vidi baš iz prve, sam je rekao da je dužnost njega kao vjernika da širi vlastitu vjeru.

I to i nije problem po sebi već zamotavanje, izvrdavanje da ne kažem šta gore ... Ne treba biti Ajnštajn da bi se nekoga i njegove motive bar okvirno shvatilo nakon nekog vremena, to je dio životnog iskustva.
NIN

#1129 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Pitanje u naslovu govori sve - koliko je pokretac teme zapravo isfrustriran svojim trazenjem svog malog, majusnog identiteta, kojeg ne moze naci ni na karti, ni na globusu, a ni u knjigama koje su za njega spansko selo!

:lol:
Bodkin

#1130 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bodkin »

drugi profil wrote:Meni nije jasno sta uopste vjernici zele na ovoj temi? Nisi valjda toliko da ne kazem glup, pa da mislis da ces nekog preobratiti. Bolan ne bio samo povecavas broj agresivnih ateista koji vide sta vi o nama mislite u stvari iza svih tih osmjeha i hinjene dobronamjernosti. Mislim, jasno je da je tema besmislena potpuno, a narocito ako nema ko da zakuha. Cuj na cemu baziraju svjetonazor? Na jutru, danu, djeci, dnevniku, izborima, plati, poslu... Mozda je vama tesko razumjeti da mi nismo optereceni time da imamo odgovor na svako pitanje. Prihvatamo da neke stvari ne znamo i ne izmisljamo odgovore za njih.
Vama treba valjda dokaz da je istina to u sta vi vjerujete, pa idete okolo i trazite da vam to neko potvrdi, sta li?
Bnb, kad bih ja odlazio tamo na te vase teme i pisao to sto ti i slicni ovuda pisete, samo sa suprotnog stajalista, ja bih bananu fasovo ukratko.

Dakle jeste, upitno je to sto ti kao radikalan vjernik najvise postas na ateistickoj temi. Upitni su motivi.
a sta to oni znaju? koje odgovore imaju? odgovor da je more prepolovljeno ili planine? na svako pitanje odgovor koji je toliko uopsten i bajkovit da se moze pripisati doslovno svakoj situaciji?
Edouard

#1131 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

drugi profil wrote:Meni nije jasno sta uopste vjernici zele na ovoj temi? Nisi valjda toliko da ne kazem glup, pa da mislis da ces nekog preobratiti. Bolan ne bio samo povecavas broj agresivnih ateista koji vide sta vi o nama mislite u stvari iza svih tih osmjeha i hinjene dobronamjernosti. Mislim, jasno je da je tema besmislena potpuno, a narocito ako nema ko da zakuha. Cuj na cemu baziraju svjetonazor? Na jutru, danu, djeci, dnevniku, izborima, plati, poslu... Mozda je vama tesko razumjeti da mi nismo optereceni time da imamo odgovor na svako pitanje. Prihvatamo da neke stvari ne znamo i ne izmisljamo odgovore za njih.
Vama treba valjda dokaz da je istina to u sta vi vjerujete, pa idete okolo i trazite da vam to neko potvrdi, sta li?
Bnb, kad bih ja odlazio tamo na te vase teme i pisao to sto ti i slicni ovuda pisete, samo sa suprotnog stajalista, ja bih bananu fasovo ukratko.

Dakle jeste, upitno je to sto ti kao radikalan vjernik najvise postas na ateistickoj temi. Upitni su motivi.
Čudnog li rezoniranja:
...upitno je to sto ti kao radikalan vjernik najvise postas na ateistickoj temi. Upitni su motivi.
kao da je tema o tome na koji to način ateisti kose livadu.
Pa ateisti sebe i definiraju na negacijski način prema Bogu, religiji, vjeri.
I sad bi trebalo biti čudno zašto se i vjernici često javljaju na toj temi, pogotovu kad se jedna velika i očita zabluda poput ateizma prikazuje kao neupitan racionalno logičan stav, a ustvari radi se jedino o ateističkoj dogmi.
Cuj na cemu baziraju svjetonazor? Na jutru, danu, djeci, dnevniku, izborima, plati, poslu...
Valjda to ipak stoji obrnuto; valjda se odnos prema poslu, plati, izborima, dnevniku, djeci, jutru, danu, bazira na svjetonazoru, a ne da se svjetonazor bazira na tim datostima i stvarnostima.
Last edited by Edouard on 04/05/2014 13:59, edited 1 time in total.
5 0 5

#1132 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Mislio sam da sam na Vic dana 2004/2005...
Edouard

#1133 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Genije wrote:@Edo
Definiši svjetonazor.
Kaži što ti ne štima, a definicije potraži na wikipi.
Edouard

#1134 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

nightvision wrote:
Edouard wrote: I u ovom slučaju vrijedi ono što i ranije napisah, da kod ateističkog stava i argumentiranja, i usprkos tome što to ne bi hjtjeli priznati, kod njih dominiraju emocionalna i voljna komponenta, a racionalno logička izuzetno je zanemarena.
Naravno da zabludu kao što je ateizam nije moguće racionalno braniti.

Kažu vjera se bazira na strahu. Pa svakako je bolje barem iz straha zločin ne činiti, nego ga iz 'prosvjećenosti' činiti.
Religija svojim naukom vjerniku ne dozvoljava činiti zločine, a onome tko ustraje u zločinima, ne dozvoljava ni nazivati se vjernikom.

Međutim, ateizam kao stav i nikakav svjetonazor, ne može se kazati da dozvoljava ili ne dozvoljava činiti zločine. Ali, onome koji ih čini, nitko ne brani zvati se ateistom....
Nisi samo polupao loncice, vec lonce... a onda i sepre, i tave, i soljice za kafu... U ateizmu mozda ponajmanje ima emocija, jer razmisljamo racionalno i logicno, dakle svojom (slobodnom) voljom, dok se religija (lafo) zasniva na emocijama (lafo ljubav prema bogu, lafo ljubi bliznjeg svog - pa makar bio i djeckic... itd. itd...) Ako ateizam nije moguce braniti, kako to onda religja racionalno opravdava postojanje bozanskog bica bez i jednog konkretnog dokaza? Iako je nauka razvijajuci se kroz istoriju, i usprkos represijama religioznih fanatika, do danas dala racionalan i logican (i istinit) odgovor na mnoga pitanja?! Menscini da si ti izgubio svaku vezu sa realnoscu, razumom, logikom....

Hajde ti nama reci ko je u zadnjem ratu cinio zlocine nego vjernici? Pa najveci ratovi i najgori zlocini u istoriji covjecanstva imali su uporiste u religiji i pocinjeni su i u ime boga . Krstaski ratovi, genocid nad jevrejima, okupacija palestine npr, rat i zlocini u bih i hrvatskoj, sve u ime boga i za (neciju) vjeru. I svaki vjerski vodja, pop i hodza, zlocine vlastitog naroda opravdavali su i podrzavali. Kako to onda, a kako tvrdis, vjera ne dozvoljava zlocin? A upravo iz straha od "drugih" vjernici i prave zlocine i u tom strahu nalaze izgovor i opravdanje. Pa cak i klanje neduznih zivotinja tokom islamskog praznika kurban-bajrama je zlocin, jer se zivotinje ubijaju neracionalno, ne radi prehrane, vec u svrhu zrtvovanja nekakvom bogu. Zar to nije primitivno, skoro kao i prinosenje ljudske zrtve bogovima iz mracnog doba ljudske istorije?!

I za kraj, da se ponovim, iako to ne volim, opet se vracam na ratove i zlocine pocinjene u ime vjere. Ponajmanje je ateista zlocinaca. Istorija ne poznaje niti jedan slucaj gdje su se horde ateista okomile na bespomocne vjernike. Niti ce ga biti, jer biti ateista podrazumijeva da si oslobodjen vjerskih zabluda i da kao takav poznajes samo razliku izmedju dobrog i loseg covjeka, i ne priznajes razliku izmedju muslimana, hindusa, jevreja, hriscanina... Za razliku, svaka religija je u nekom momentu svog postojala nastojala (i nastoji) istrijebiti svoje neistomisljenike Religijom i vjerskim fanatizmom ograniceni umovi osakaceni su i nesposobni vidjeti razliku izmedju dobra i zla jer su fokusirani na mrznju prema "drugima". Dakle, kada sve to sagledamo iz nekakve religijske perspektive, ateizam je savrsena religija. :izet: :izet: :izet:
...jer razmisljamo racionalno i logicno, dakle svojom (slobodnom) voljom,...
E, ovo ti je lafe biser, treba ga uvrstit u udžbenike iz logike.
A što se zločina u historiji tiče, dovoljno je poznavati činjenicu da su komunistički režimi, ukjučivo i onaj u Jugoslaviji, te fašistički i nacistički, nužno uključivali bezboštvo/ateizam kao bitni dio svoje ideologije i djelovanja, a kroz nekoliko desetljeća svojega trajanja učinili su više zla nego što ga je prošao ljudski rod od svog postojanja.
A što bi tek bilo da su potrajali duže?
5 0 5

#1135 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Hahahahahahaha.
Bodkin

#1136 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bodkin »

Edouard wrote: E, ovo ti je lafe biser, treba ga uvrstit u udžbenike iz logike.
A što se zločina u historiji tiče, dovoljno je poznavati činjenicu da su komunistički režimi, ukjučivo i onaj u Jugoslaviji, te fašistički i nacistički, nužno uključivali bezboštvo/ateizam kao bitni dio svoje ideologije i djelovanja, a kroz nekoliko desetljeća svojega trajanja učinili su više zla nego što ga je prošao ljudski rod od svog postojanja.
:lol: :lol: :lol: :lol:
NIN

#1137 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Postoji jedan ocigledan problem s ovom formulom o ratovima jer svi zanemaruju tehnoloski faktor. E sada zamislite da su ljudi tokom svoje istorije, kada su se mnogo cesce klali oko toga ciji je bog ispravan bog, imali tehnoloski moderno oruzje? Uvjeren sam da ljudske vrste danas ne bi ni bilo, ukljucujuci i mnoge neduzne zivotinjske vrste.

:)
nightvision

#1138 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nightvision »

Edouard wrote:E, ovo ti je lafe biser, treba ga uvrstit u udžbenike iz logike.
Da, dobro si rekao, upravo iz razloga “jer razmisljamo racionalno i logicno” treba ga uvrstiti u udzbenike kao skolski primjer logike, za razliku od tvojih inteligentnih razmisljanja koja mogu posluziti kao primjer demagogije, te gebelsove i, nama poznatije, miloviceve propagande izvrtanja istine i laganja sve dok samog sebe ne ubijedis da je laz istina…
Mogao si malo elaborirati kakvo su to zlo cinili komunisticki rezimi tokom tih nekakvih desetljeca, ukljucujuci i onaj u jugoslaviji, no mogu i ja mjesto tebe.
Bar ovde na balkanu, potamanili su nekoliko desetina hiljada radikalnih (ustaskih - katolickih, cetnickih – pravoslavnih, mudzahedinskih – islamskih) fashista te odbacili dotadasnju praksu segregacije i mrznje bazirane na religiji i istu odvojili od drzave.
Mogu samo sa zaljenjem konstatovati da ipak nisu ucili dobar posao jer su balkanske ratove izazvali i najmonstruoznije zlocine pocinili skriveni i pritajeni vjerski radikalni elementi. Inace, da je komunisticki rezim bio tako iskljuciv kao ideologija, nakon 50tak godina vladavine religija ne bi postojala, ali znamo iz istorije da je vjeru mogao praktikovati ko je htio, samo sto tada od toga nije bilo nikakve koristi, kao sto je danas imaju ovi novokomponovani turbo Mosnjaci, katolici i pravoslavci.
Takodje da dodam da je za 50tak godina vladavine socijalisticki ateisticki rezim razvio i izgradio drzavu, istu onu koju su ovi novokomponovani Mosnjaci, katolici i pravoslavci porusili a onda pljackali sve ove godine iza rata a da nisu niti jedne fabrike otvorili. Jesu doduse izgradili stotine bogomolja jer je bitnije da se narod moli praznog stomaka, nego da zaradjuje punog… O ispiranju mozga narodnim masama unutar tih gradjevina ne bih ovom prilikom.
Zaista se pitam sta bi bilo da je ta vladavina monstruoznog socijalizma nastavljena do danas. Imali bi nedajboze izgradjene autoputeve a narod bi imao prosperitetnu buducnost. Opet kazem, nedajboze, jer bolje je da imamo dzamiju i crkvu na svakih sto metara - makadama.
Ima toga jos ali nema potrebe nabrajati, i ovo do sad je previse.
Sto se tice npr. fashizma kao ideologije i njegovih zlocina, isti je bio usko povezan sa religijom jer je (a sto je dokazano) uz precutnu saglasnost katolicke crkve stremio ka istrebljenju jednog naroda (jevrejskog), sto je znaci religijska komponenta. Takodje, isti je bio baziran na vjerovanju da je njemacka arijevska rasa superiornija od drugih ljudi, dakle nesto sto se uopste ne moze dovesti u vezu sa ateizmom koji podrazumijeva da su svi ljudi jednaki.

Nakratko da pauziram i da te priupitam koliko si mogao biti toliko neinteligentan, da ne kazem glup, pa da tako nesto izjavis???

Vecina zlocina koji se pripisuju ateistiskim ideologijama cesto su u pozadini imali za uzrok i bili izazvani samovoljom jednog covjeka. Najbolji primjer toga je staljinisticki rezim, autokratija i vladavina jednog covjeka koji je napravio toliko zlodjela prema vlastitom narodu nastojeci odrzati apsolutnu vlast i moc u svojim rukama. Bilo koji istoricar reci ce ti da njegovi zlocini nemaju nikakve veze ni sa kojom ideologijom, ponajmanje ateizmom. Ili si mozda trebao vise uciti u skoli?!

A nas kolega je i te kako u pravu kada spominje tehnolosku komponentu sukoba. Strah me je i pomisliti sta bi bilo da su u nekom momentu istorije primitivni vjerski fanatici imali u rukama moderno oruzje. Ali dosta, necu vise, za kraj samo da se nasmijem malo ovima iznad koji nemaju vlastito misljenje vec im isto kroji hodza u dzamiji i pop u crkvi.

HAHAHAHAHAHAHA
_mufljuz_

#1139 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _mufljuz_ »

NIN wrote:Postoji jedan ocigledan problem s ovom formulom o ratovima jer svi zanemaruju tehnoloski faktor. E sada zamislite da su ljudi tokom svoje istorije, kada su se mnogo cesce klali oko toga ciji je bog ispravan bog, imali tehnoloski moderno oruzje? Uvjeren sam da ljudske vrste danas ne bi ni bilo, ukljucujuci i mnoge neduzne zivotinjske vrste.

a oruzje moderiranja na forumu i zagusivanja rijeci, kao paradigma oruzja? :mrgreen:
ateistima (a samim time i ljudima koji (u)misle da su vjernici) je sila, moc, mogucnost manipulacije i kontrole = bog 8-), misle da stoje na pijadestalu kao bogovi - ako im se ukaze prilika za malo, moci i kontrole.... to je neoboriv fakat 8-)

neko gore pomenu zlocinacke pothvate kvazikomunistickih tj boljsevistickih sistema - ja bih se slozio da je vise miliona ljudi otislo pod zemlju pod tom cizmom nego onih koji misle da su vjernici :mrgreen: toliko o humanizmu ateizma :mrgreen:

i naravno oni kao takvi su sami sobom odredjeni i predodredjeni da drugima diriguju sta je tacno a sta je netacno i ciji je bog praviji a ciji je manje praviji - praveci sebe bogom - i diskutujuci o njemu :mrgreen: :wink:

kakva je razlika izmedju krsenja bozjih zakona da kazes nekom "jeb'o tvog boga - moj je ispravan i jedini"
i krsenja zakona USA o neplacanju poreza i presude na desetine godina zatvora :mrgreen:

razlika je samo u obimu i velicini totalne kontrole - samo sto se jedna marketinski naziva demokratijom - a druga teokratijom :mrgreen: jedna opcija vjeruje u uzimanje poreza a druga vjeruje u boga - manjeg veceg vakog i nakog :mrgreen:
apsidejzi

#1140 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

NIN wrote:Postoji jedan ocigledan problem s ovom formulom o ratovima jer svi zanemaruju tehnoloski faktor. E sada zamislite da su ljudi tokom svoje istorije, kada su se mnogo cesce klali oko toga ciji je bog ispravan bog, imali tehnoloski moderno oruzje? Uvjeren sam da ljudske vrste danas ne bi ni bilo, ukljucujuci i mnoge neduzne zivotinjske vrste.

Koliko je meni poznato ljudska vrsta je u posljednjih 100 godina upotrijebila nekoliko puta moderno tehnolosko oruzje sa stotinama hiljada pa i milionima mrtvih a nesto nisam vidio religijske oznake na njima. Obicno su to idologije koje su se odrekle Boga na ovaj ili onaj nacin.

Nesto ti je teorija manjkava haman.
Corto Maltese

#1141 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Corto Maltese »

"Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?"
"Na zdravom razumu."

Moderator, ključaj ovo!
Edouard

#1142 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Problem i nije tako očigledan. Faktor tehnologije je više špekulacija koju sam, da li slučajno ili ne, slušao dosad više puta jedino od ateista.
Historijski promatrano, ne smije se zanemariti ni dosegnuta razina svijesti u određenom razdoblju, svijesti o vrijednosti ljudskog života, ljudskom dostojanstvu, pravima, slobodama...
Moderna su si društva ipak laskala da su napredna i prosvijećena.
Edouard

#1143 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

nightvision wrote:
Edouard wrote:E, ovo ti je lafe biser, treba ga uvrstit u udžbenike iz logike.
Da, dobro si rekao, upravo iz razloga “jer razmisljamo racionalno i logicno” treba ga uvrstiti u udzbenike kao skolski primjer logike, za razliku od tvojih inteligentnih razmisljanja koja mogu posluziti kao primjer demagogije, te gebelsove i, nama poznatije, miloviceve propagande izvrtanja istine i laganja sve dok samog sebe ne ubijedis da je laz istina…
Mogao si malo elaborirati kakvo su to zlo cinili komunisticki rezimi tokom tih nekakvih desetljeca, ukljucujuci i onaj u jugoslaviji, no mogu i ja mjesto tebe.
Bar ovde na balkanu, potamanili su nekoliko desetina hiljada radikalnih (ustaskih - katolickih, cetnickih – pravoslavnih, mudzahedinskih – islamskih) fashista te odbacili dotadasnju praksu segregacije i mrznje bazirane na religiji i istu odvojili od drzave.
Mogu samo sa zaljenjem konstatovati da ipak nisu ucili dobar posao jer su balkanske ratove izazvali i najmonstruoznije zlocine pocinili skriveni i pritajeni vjerski radikalni elementi. Inace, da je komunisticki rezim bio tako iskljuciv kao ideologija, nakon 50tak godina vladavine religija ne bi postojala, ali znamo iz istorije da je vjeru mogao praktikovati ko je htio, samo sto tada od toga nije bilo nikakve koristi, kao sto je danas imaju ovi novokomponovani turbo Mosnjaci, katolici i pravoslavci.
Takodje da dodam da je za 50tak godina vladavine socijalisticki ateisticki rezim razvio i izgradio drzavu, istu onu koju su ovi novokomponovani Mosnjaci, katolici i pravoslavci porusili a onda pljackali sve ove godine iza rata a da nisu niti jedne fabrike otvorili. Jesu doduse izgradili stotine bogomolja jer je bitnije da se narod moli praznog stomaka, nego da zaradjuje punog… O ispiranju mozga narodnim masama unutar tih gradjevina ne bih ovom prilikom.
Zaista se pitam sta bi bilo da je ta vladavina monstruoznog socijalizma nastavljena do danas. Imali bi nedajboze izgradjene autoputeve a narod bi imao prosperitetnu buducnost. Opet kazem, nedajboze, jer bolje je da imamo dzamiju i crkvu na svakih sto metara - makadama.
Ima toga jos ali nema potrebe nabrajati, i ovo do sad je previse.
Sto se tice npr. fashizma kao ideologije i njegovih zlocina, isti je bio usko povezan sa religijom jer je (a sto je dokazano) uz precutnu saglasnost katolicke crkve stremio ka istrebljenju jednog naroda (jevrejskog), sto je znaci religijska komponenta. Takodje, isti je bio baziran na vjerovanju da je njemacka arijevska rasa superiornija od drugih ljudi, dakle nesto sto se uopste ne moze dovesti u vezu sa ateizmom koji podrazumijeva da su svi ljudi jednaki.

Nakratko da pauziram i da te priupitam koliko si mogao biti toliko neinteligentan, da ne kazem glup, pa da tako nesto izjavis???

Vecina zlocina koji se pripisuju ateistiskim ideologijama cesto su u pozadini imali za uzrok i bili izazvani samovoljom jednog covjeka. Najbolji primjer toga je staljinisticki rezim, autokratija i vladavina jednog covjeka koji je napravio toliko zlodjela prema vlastitom narodu nastojeci odrzati apsolutnu vlast i moc u svojim rukama. Bilo koji istoricar reci ce ti da njegovi zlocini nemaju nikakve veze ni sa kojom ideologijom, ponajmanje ateizmom. Ili si mozda trebao vise uciti u skoli?!

A nas kolega je i te kako u pravu kada spominje tehnolosku komponentu sukoba. Strah me je i pomisliti sta bi bilo da su u nekom momentu istorije primitivni vjerski fanatici imali u rukama moderno oruzje. Ali dosta, necu vise, za kraj samo da se nasmijem malo ovima iznad koji nemaju vlastito misljenje vec im isto kroji hodza u dzamiji i pop u crkvi.

HAHAHAHAHAHAHA
E moj lafe, ti se uporno pozivaš na logiku, a evo vidim na tvoju žalost još ne shvaćaš koja je nelogičnost u onoj tvojoj rečenici koju sam ti najprije apostrofirao:
A što se ovih prostora tiče, vidiš, vidljiva je osnovna linija događanja i na primjerima Sarajeva i Srebrenice. Nevjernici poput Mladića i njemu sličnih iz jugoslavenske JNA odgajanih u ateističkom duhu kojeg je svemoćna i božanska Partija nametala i uvodila u sve pore društva, koji se Boga nisu bojali, a za ljude nisu marili, bombardirali su i držali opkoljeno Sarajevo toliko dugo u opsadi. A da i ne spominjem što ti isti bezbožnici učiniše u Srebrenici. Uvidješe da im njihova krava muzara, 'slobodna i demokratska' totalitarna Jugoslavija propade, ujediniše se s agresivnim nacionalističkim političkim državnim strukturama, te onda daj pa na drugoj osnovi i pod drugim simbolima ubijaj, grabi i otimaj drugome što se da i može. Jer, kontaše Boga nema, a ljudske zakone i tako pišu pobjednici. Koliko je znano Milošević se javno deklarirao ateistom.
A kakvog je svjetonazora Hitler bio dovoljno govori činjenica da se najviše nadahnjivao djelima najvećeg ateiste među filozofima - Nietzschea.
Tvoja tvrdnja da su 'vecina zlocina koji se pripisuju ateistiskim ideologijama cesto su u pozadini imali za uzrok i bili izazvani samovoljom jednog covjeka' je očigledna glupost koju i ne treba dokazivati.
...sto se uopste ne moze dovesti u vezu sa ateizmom koji podrazumijeva da su svi ljudi jednaki.
Lafe, ako nisi znao, dosta ateista ovdje više puta ustvrdiše da ateizam podrazumijeva jedino to da Boga i bogova nema. Ni više ni manje, tj, da ti rečeno malo objasnim, da ateizam ne podrazumijeva da su svi ljudi jednaki.

A ti se lafe i dalje slobodno i smozadovoljno cerekaj. Ja na tvom mjestu ipak ne bi.
drug_profi

#1144 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Samo da rascistimo jel Hitler bio ateista ili nije, pa da se ne vracamo vise na to.
¤ jelena ¤ wrote:
Otud ja danas verujem da radim u skladu sa voljom Svemogućeg Stvoritelja: braneći sebe od Jevrejina, ja se borim za rad Božji.

Adolf Hitler - lično, u svom remek-djelu Mein Kampf
nightvision

#1145 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nightvision »

Edouard wrote: E moj lafe, ti se uporno pozivaš na logiku, a evo vidim na tvoju žalost još ne shvaćaš koja je nelogičnost u onoj tvojoj rečenici koju sam ti najprije apostrofirao:
A što se ovih prostora tiče, vidiš, vidljiva je osnovna linija događanja i na primjerima Sarajeva i Srebrenice. Nevjernici poput Mladića i njemu sličnih iz jugoslavenske JNA odgajanih u ateističkom duhu kojeg je svemoćna i božanska Partija nametala i uvodila u sve pore društva, koji se Boga nisu bojali, a za ljude nisu marili, bombardirali su i držali opkoljeno Sarajevo toliko dugo u opsadi. A da i ne spominjem što ti isti bezbožnici učiniše u Srebrenici. Uvidješe da im njihova krava muzara, 'slobodna i demokratska' totalitarna Jugoslavija propade, ujediniše se s agresivnim nacionalističkim političkim državnim strukturama, te onda daj pa na drugoj osnovi i pod drugim simbolima ubijaj, grabi i otimaj drugome što se da i može. Jer, kontaše Boga nema, a ljudske zakone i tako pišu pobjednici. Koliko je znano Milošević se javno deklarirao ateistom.
A kakvog je svjetonazora Hitler bio dovoljno govori činjenica da se najviše nadahnjivao djelima najvećeg ateiste među filozofima - Nietzschea.
Tvoja tvrdnja da su 'vecina zlocina koji se pripisuju ateistiskim ideologijama cesto su u pozadini imali za uzrok i bili izazvani samovoljom jednog covjeka' je očigledna glupost koju i ne treba dokazivati.
...sto se uopste ne moze dovesti u vezu sa ateizmom koji podrazumijeva da su svi ljudi jednaki.
Lafe, ako nisi znao, dosta ateista ovdje više puta ustvrdiše da ateizam podrazumijeva jedino to da Boga i bogova nema. Ni više ni manje, tj, da ti rečeno malo objasnim, da ateizam ne podrazumijeva da su svi ljudi jednaki.

A ti se lafe i dalje slobodno i smozadovoljno cerekaj. Ja na tvom mjestu ipak ne bi.
S obzirom da se ne trudis pojasniti na koji nacin vidis nelogicnost u mojoj recenici koju citiras a od mene ocekujes da je bez pogovora priznam, ocigledno je da svoju tvrdnju zasnivas na pukom (samo)ubjedjenju po uzoru na vjersku ideologiju i logiku koja podrazumijeva slijepo vjerovanje bez dokaza. Posve karakteristicno za jednog istinskog vjernika kojemu je strano sve sto se kosi sa njegovim vjerovanjem.

Jugoslovenska JNA i svemocna partija imali su velikog saveznika u srpskoj pravoslavnoj crkvi, bas kao sto su i svoje zlocine pravdali borbom protiv turaka (islama, dakle druge vjere), tako da tvrdnja da su zlocine u srebrenici pocinili nevjernici je uvreda za zrtve ali ponajprije je uvreda za zdrav razum. Kojeg ocigledno nemas inace ne bi nikad rekao takvu glupost. Iako gledano s tvog religijskog aspekta to sto tvrdis ima logike jer za tebe pravoslavci nisu vjernici, jel…

Hoces li biti ljubazan pa probati objasniti zasto ne treba dokazivati i moju ociglednu glupost da “vecina zlocina koji se pripisuju ateistiskim ideologijama cesto su u pozadini imali za uzrok i bili izazvani samovoljom jednog covjeka”? Ili opet ocekujes da se slijepo vjeruje u tvoju rijec? Puno je tih nekih tvojih tvrdnji koje ne treba dokazivati. Jesu li te hodza ili pop tome ucili?

I da, cerekacu se, i umirati od smijeha, da ne bi zaplakao od tuge kada procitam kakve je gluposti covjek u stanju izgovoriti. Ali eto, cak i svemir ima kraj, jedino je ljudska glupost bezgranicna.
Max Bunker

#1146 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Max Bunker »

Ne znam jesam bas ja upravu ili pojedinci na ovoj temi ali cini mi se da je vecina price promasila sustinu teme.

Prica se o humanizmu o "tjeranju" u vjeru/ateizam a mislim da to nije sustina jer to provode ljudi a ne Bog, odnosno razum.
Bog je dao svoje "zakone" i pustio ljude da ih provode kako oni misle da treba. To sto neko u Afganistanu prebije svoju zenu do smrti jer misli da mu to vjera dozvoljava ili ozeni desetogodisnju djevojcicu opet misleci da je to dozvoljeno ne utice na moju vjeru u Boga jer je to njegovo tumacenje bozijih zakona i ne utice njegov grijeh/haram na moju vjeru.

P.S.

To sto se neko ponasa kako se ponasa, ne treba uticati na mene hocul' postati ateista ili vjernik.
apsidejzi

#1147 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

Max Bunker wrote: To sto se neko ponasa kako se ponasa, ne treba uticati na mene hocul' postati ateista ili vjernik.
Ovo bi trebalo tako da bude. Ne znam koliko si bio prisutan na ovim nasim raspravama na relaciji ateisti-vjernici ali koliko sam ja primjetio vecina argumenata protiv vjere se upravo i zasnivaju na ponasanju vjernika a ne na onome sta vjera uci. Cesto smo imali priliku procitati floskulu: "Ti si najveci dokaz da bog ne postoji" - kada bi u raspravi sa vjernikom pokusali niskim udarcima da uspostave argument. Upravo ova floskula govori da je ponasanje pojedinca njima DOKAZ za (ne)postojanje Boga, a samim tim i za izbor ateizma. A slazem se s tobom da tako ne bi trebalo biti.
drug_profi

#1148 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Dok recimo dokaza da Bog postoji ima na svakom cosku, jel tako?
nemezis

#1149 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

apsidejzi wrote:
Max Bunker wrote: To sto se neko ponasa kako se ponasa, ne treba uticati na mene hocul' postati ateista ili vjernik.
Ovo bi trebalo tako da bude. Ne znam koliko si bio prisutan na ovim nasim raspravama na relaciji ateisti-vjernici ali koliko sam ja primjetio vecina argumenata protiv vjere se upravo i zasnivaju na ponasanju vjernika a ne na onome sta vjera uci. Cesto smo imali priliku procitati floskulu: "Ti si najveci dokaz da bog ne postoji" - kada bi u raspravi sa vjernikom pokusali niskim udarcima da uspostave argument. Upravo ova floskula govori da je ponasanje pojedinca njima DOKAZ za (ne)postojanje Boga, a samim tim i za izbor ateizma. A slazem se s tobom da tako ne bi trebalo biti.
Ponašanje potežu oni koji žele da pokažu štetnost religije. Upravo ono što piše u religijskim knjigama je najbolji dokaz o nepostojanju boga. Sama religija može biti i dobra i loša, ali tvrditi da su religijski propisi dobri za sva vremena i da se o njima ne treba diskutovati je besmisleno.
apsidejzi

#1150 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

drugi profil wrote:Dok recimo dokaza da Bog postoji ima na svakom cosku, jel tako?
Tako je, pod uslovom da definises rijec DOKAZ. Ja vidim dokaze na svakom cosku i u svom zivotu ali i u svom okruzenju kako drustvenom tako i prirodnom. Samo treba imati oci koje to vide.
Locked