Turska - važan faktor za budućnost BiH
- jon_jovi
#1126 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
U politici se ne vjeruje nikome pa se ne bi smjelo vjerovati ni Turcima. Daju im se tu poslovi a nase firme stoje
- FOČANSKI PROPISI
#1127 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
I krompir svoj dovlače,moj @jon_jovi.jon_jovi wrote:U politici se ne vjeruje nikome pa se ne bi smjelo vjerovati ni Turcima. Daju im se tu poslovi a nase firme stoje
-
Bristol
#1128 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Srbija ima taj bescarinski sporazum sa Rusijom.Tako da se srpske firme u Rusiji tretiraju kao domaće.Srbija izvozi u Rusiju ali to su male količine.Jedino je dobro što države iz EU otvaraju firme u Srbiji da bi koristile sa Rusijom taj sporazum.Tu prednjače Hrvati koji imaju 10 000 firmi koje preko Srbije posluju sa Rusijom.
- Shahab
- Shahab
#1130 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Turcima i njihovim kompanijama privilegovan status od strane federalnih vlasti...
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/tu ... van-status
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/tu ... van-status
Italijanske kompanije Impresa Pizzarotti&C.S.p.A i Salini S.p.A. odlučne su u namjeri da zaštite svoja prava i razotkriju zloupotrebe uočene prilikom izbora najbolje ponude na tenderu za izgradnju dionice autoputa 5C Vlakovo - Lepenica.
Naime, ugovor za izgradnju ove 10 kilometra duge dionice JP Autoceste Federacije BiH potpisale su sa turskom kompanijom Cengiz Insaat, koja će, iako je bila druga na tenderu za izgradnju dionice autoputa, ovaj posao uraditi za oko 176 miliona eura. Najbolju ponudu za ovaj posao dale su italijanske kompanije, 154 miliona eura, te su bile prvoplasirane na tenderu, ali njihova ponuda nije prihvaćena zbog, kako su to obrazložili u Autocestama FBiH, "neusklađenosti sa tenderskom dokumentacijom".
Potpisan ugovor
"Dodjelu posla Cengiz Insaatu smatramo nelegitimnom, kako zbog naše ponude koja je bila u skladu s tenderskom dokumentacijom, tako zbog cijene koju smo ponudili, a koja je bila niža za 25 miliona eura od cijene izabranog izvođača", kazao je za Oslobođenje Alessandro Olmo iz kompanije Impresa Pizzarotti&C.S.p.A nakon što je u Sarajevu potpisan ugovor za izgradnju.
Ranije je u razgovoru za naš list Olmo naglasio da će njegova kompanija uložiti žalbu i pokrenuti sudski postupak, što znači da bi izgradnja dionice Vlakovo - Lepenica mogla ozbiljno kasniti.
Budući da se iz Autocesta niko nije oglasio o ovom pitanju, odgovor smo potražili od ministra saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Envera Bijedića koji je kazao da su Autoceste vodile postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača po pravilima Evropske investicijske banke (EIB), koja je kreditor ovog projekta, tako da je EIB dajući suglasnost na izbor ponuđača, praktično, izabrao najpovoljniju ponudu.
Olmo je kazao da ova situacija ima i imat će veliki odjek u Italiji u poslovnom i finansijskom svijetu.
"Mi smo zatražili od EIB-a i italijanskih ministarstava da nam pomognu kako bi se odmah zaustavila ova zloupotreba nadležnih organa u FBiH, jer smatramo da je prekršen Zakon o javnim nabavkama s ciljem davanja prednosti određenim sudionicima natječaja, a istovremeno oštećene sve druge strane", kazao je Olmo.
On je dodao kako će kompanija iskoristiti svaku zakonsku mjeru kako bi zaštitila svoja prava, jer su, pojašnjava on, pronašli vrlo ozbiljne nepravilnosti (formalno i sadržajno) u opravdanju koje su Autoceste dostavile u pogledu njihovog nezakonitog isključenja, te dodaje da su primili dokumente koji prethodno nisu bili uključeni u tendersku dokumentaciju.
Turci - treći put
Kako smo već rekli, italijanske kompanije su dostavile najbolju ponudu za gradnju dionice Vlakovo - Lepenica od 154 miliona eura, Cengiz Insaat je ponudio 172 miliona eura, a Autoceste su mu pristale platiti 176 miliona eura, hrvatski Vijadukt je bio treći na listi, dok je austrijski Strabag bio najskuplji 213 miliona eura.
Upućeni tvrde da je Impresa Pizzarotti&C.S.p.A i Salini S.p.A. namjerno ponudili prenisku cijenu jer su bili uvjereni da Turci imaju privilegiran status u JP Autoceste FBiH. Da imaju ovakve sumnje, potvrdio nam je Olmo tokom razgovora za Oslobođenje rekavši da su čak i pojedini mediji i prije otvaranja ponuda znali koliko je ponudila turska kompanija te se prije zvaničnog proglašenje najbolje ponude u javnosti u BiH govorilo kako je Cengiz Insaat dobio posao.
U prilog tome ide i činjenica da je ovo već treći posao koji je dobila turska kompanija od Autocesta FBiH. Dakle, osim dionice Vlakovo - Lepenica, za koju su potpisali ugovor u petak, Cengiz Insaat već gradi dionicu Suhodol - Tarčin u vrijednosti 115 miliona eura i Suhodola - Lepenica vrijednu 75 miliona eura. Kad se sve zbroj obim poslova turske kompanije iznosi oko 360 miliona eura.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1131 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
ako grade kako treba i na vrijeme...zašto da ne?!
dosta više slovenačkih prevaranata STC il kako se već ona govnara od firme zvala
dosta više slovenačkih prevaranata STC il kako se već ona govnara od firme zvala
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1132 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Ja navijam za Turke, čuj dali Talijani prenisku cijenu namjerno, a kasnije se pokaže da se još mora dotirati,...pokvareni su do bola,....JoseMujica wrote:ako grade kako treba i na vrijeme...zašto da ne?!
- jon_jovi
#1133 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
ja nisam ni za jedne
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1134 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
I ja sam prvenstveno za to da sami gradimo Vc, ali kada su takvi uslovi da naše firme nemaju potrebno iskustvo. Lafo, nemaju....jon_jovi wrote:ja nisam ni za jedne
- Shahab
#1135 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Zašto Bosanci nemaju volje i znanja da od svoje zemlje naprave ugodno mjeto za život i biznis?...Austrija i Njemačka nisu daleko, i onaj ko hoće može uzeti pouke i poruke. Mislim da se radi o jednom izuzetno niskom kulturološkom i civilizacijskom nivou svjesti koji nije sposoban akceptirati pravila igre koja nameću konstantna ulaganja u standarde i norme. Turska je akceptirala istinu i za kratko vrijeme pregazila konkurenciju na mnogim poljima tržišne utakmice...
Još nekoliko dana odmora preostalo je nogometnim zvijezdama njemačke Bundeslige. Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, klubovi kreću na pripreme za nastavak sezone - u inozemstvo. Zašto nitko ne dolazi u Hrvatsku?
Zašto njemački nogometni klubovi u zimskoj pauzi ne dolaze na pripreme u Hrvatsku? Na Jadranu početkom siječnja nije puno hladnije nego primjerice na turskoj obali. U Splitu se u siječnju zabilježi prosječna temperatura od oko 10 stupnjeva Celzijevih. U turskom Beleku živa u termometru se popne u prosjeku na 15 stupnjeva. U Beleku se tradicionalno održava trening-kamp nekolicine bundesligaša, u Splitu ne. Zašto?
Sportski turizam
Igrači Werdera na pripremama u Beleku, 3. siječnja 2011
Razlog nisu samo meteorološke posebnosti. Tu je i sportska infrastruktura - u kombinaciji s ugodnim temperaturama. Turski Belek je Nijemcima pragmatično rješenje. I dobar primjer hrvatskim turističkim djelatnicima što se sve može napraviti i izvan glavne sezone. Taj se grad na obali Sredozemnog mora "specijalizirao" na sportski turizam.
U Beleku se redovito pripremaju ne samo njemački, već i klubovi iz drugih zemalja. Da klima nije razlog što se "izbjegava" Hrvatska, dokazuje i primjer Hajduka. Splitski klub prošle se zime za nastavak natjecanja u Hrvatskoj nogomtnoj ligi pripremao upravo u - Beleku. Slaven Belupo je bio u susjednoj Antalyji. Zašto bi njemački klubovi trebali doći u Hrvatsku, kad i hrvatski klubovi odlaze u Tursku?
Već godinama je uočljiv trend da se bundesligaški klubovi u zimskoj pauzi odreda pripremaju u toplijim krajevima. Ovoga puta (sezona 2012./2013.) svih 18 klubova putuje u inozemstvo. Sunce, formu i motivaciju za "proljetni" dio sezone tražit će u pet zemalja. Zanimljivo je da će neki od klubova biti susjedi - pripreme će obaviti praktično u istoj ulici.
Turska
U Beleku će se idućih dana često moći čuti njemački jezik. Na pripreme stiže čak pet prvoligaša. Osim VfB Stuttgarta, Werdera iz Bremena i VfL Wolfsburga, na Mediteranu će formu tražiti i dva kluba na najboljem putu da iduću sezonu provedu u drugoj ligi: FC Augsburg i SpVgg Greuther Fürth.
I jedni i drugi imaju veliki bodovni zaostatak za 15. mjestom koje jamči opstanak u elitnom društvu
- MOSALJOZE
- Klavikula
-
mmaar
#1138 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Sta te cudi? Oduvijek su i bili, Turska je izmedju ostalog i prva muslimanska zemlja koja je priznala cionisticki rezim, a do sada ni jedna turska vlada nije vjernije i odanije sluzila cionistickim interesima, kao marionetska vlada ratnog zlocinca Erdogana. Svi oni toboznji sukobi izmedju Erdogana i cionistickog rezima bili su samo jeftina predstava za javnost, ukljucujuci i zrtvovanje humanitaraca s broda koji je pokusao probiti blokadu Gaze. Erdogan je u proteklih godinu i po uradio vise posla za cionisticki rezim, nego sto su sami cionisti uradili u proteklih 30-tak godina.
- Amy-Mia
#1139 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
ništa čudno, turska je dobra, stara američka saveznica, a amerika je u ljubavi sa izraelom
- Shahab
#1140 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Nedavno je Turska lansirala sopstveni satelit u svemir. U svrhu svečane ceremonije premijer Erdogan posjetio je čuveni univerzitet u Ankari ODTU. U kampusu univerziteta, mladi ljevičari i kemalisti organizirali su proteste i nisu mu dozvolili ulaz na univerzitet. Turska je i dalje veoma polarizovano društvo koje traži svoj unutarnji konsenzus. U ovoj fazi društvenog ciklusa, zbog općeg finansijakog prosperiteta, islamisti imaju vidljivu prevagu, ali to se u uvjetima ekonomske krize ili opadajućeg životnog standarda veoma lako može promijeniti..
-
megaman4
#1141 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
ako ste gledali tursku seriju DOLINA VUKOVA, onda vam je sve jasno šta se dešava na unutrašnjem planu Turske i koje strane zemlje i njihove službe, imaju svoga masla u političkom životu Turske, pošto je ta ista Turska smještena geografski, u regiji, gdje se prepliću uticaji mnogi država, SAD -a, Rusije, Irana, EU, itd.....
ja ne mogu da shvatim jednu stvar, a to je nelogičnost, u smislu, da je Hrvatu bliži neki Hans iz Bavarske, Srbinu neki Ivanov iz Vladivostoka, a Bošnjaku neki Ahmet iz Izmira....Žalosno ali istinito, umjesto da gradimo zajedničku budućnost, jer ipak moramo zajedno živjeti, i stalno razgovarati, i konačno otvoriti karte na stol, da vidimo šta želimo od naše budućnosti....Boli nekog Rusa, Švabu ili Turčina briga za nas, oni samo ganjaju svoj interes, neće oni ovdje živjeti nego mi........
ja ne mogu da shvatim jednu stvar, a to je nelogičnost, u smislu, da je Hrvatu bliži neki Hans iz Bavarske, Srbinu neki Ivanov iz Vladivostoka, a Bošnjaku neki Ahmet iz Izmira....Žalosno ali istinito, umjesto da gradimo zajedničku budućnost, jer ipak moramo zajedno živjeti, i stalno razgovarati, i konačno otvoriti karte na stol, da vidimo šta želimo od naše budućnosti....Boli nekog Rusa, Švabu ili Turčina briga za nas, oni samo ganjaju svoj interes, neće oni ovdje živjeti nego mi........
- Shahab
#1142 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Bez regionalne saradnje nema ni ekonomskog oporavka...Samo regionalna saradnja između Srbije, Hrvatske i Bosne može ubrzati trgovinu, odnosno biznis i tako osigurati kvalitetniji život...Balkanizacija je postala termin kojim se plaše narodi po Africi. To znači atomizaciju u mikroekonomske sfere u kojima vlada siromaštvo i korupcija.megaman4 wrote:ako ste gledali tursku seriju DOLINA VUKOVA, onda vam je sve jasno šta se dešava na unutrašnjem planu Turske i koje strane zemlje i njihove službe, imaju svoga masla u političkom životu Turske, pošto je ta ista Turska smještena geografski, u regiji, gdje se prepliću uticaji mnogi država, SAD -a, Rusije, Irana, EU, itd.....
-
zlata
#1143 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Bec je pun Balkanaca, bivsi glavni grad A-U,megaman4 wrote:ako ste gledali tursku seriju DOLINA VUKOVA, onda vam je sve jasno šta se dešava na unutrašnjem planu Turske i koje strane zemlje i njihove službe, imaju svoga masla u političkom životu Turske, pošto je ta ista Turska smještena geografski, u regiji, gdje se prepliću uticaji mnogi država, SAD -a, Rusije, Irana, EU, itd.....
drzave u cijem je sastavu bila i BiH,
tako da je logicno da su mnogi prolazili kroz Bec i Austriju, i dalje putuju tamo, skoluju se tamo, rade tamo.
Mnogi od nas smo ucili njemacki, pa nam ocevi isto znali njemacki, pa i djedovi i nane.....
Izmir je de facto, balkanski grad na rubu Anatolije.
Grad je uveliko naseljen balkanskim izbjeglicama i doseljenicima koji tu nalaze utociste i dom vec 200 plus godina.
Ne sumnjam da je Izmir "najveci makedonski/bosanski grad" poslije Skoplja/Sarajeva.
http://www.youtube.com/watch?v=NU3sBIoIvHw
http://www.youtube.com/watch?v=B5Xa-cN_pK0
Ako uzmemo u obzir porijeklo stanovnistva, vjerojatno je Izmir i dalje vrlo grcki grad,
jer se tu skrasio i golem broj grckih muslimana-izbjeglica.
http://www.balkanspace.org/mat.php?lang ... 204&idr=36
http://www.youtube.com/watch?v=egw7GhXE0s0
http://www.youtube.com/watch?v=x3tHAtWd ... DD79AC03A3
http://www.macedonians.com.au/forum/sho ... im-Cretans
Sto se tice Moskve, privlacnost je razumljiva.
Jezik, 2-3 generacije ispiranja mozga i komunizma,
"Hej Slaveni", pravoslavlje, i sve ostalo
ps. mislim da je ta "privlacnost"
tj. privrzenost jednih i drugih, obostrana.
Velik broj Austrijanaca i Turaka potice iz susjednih balkanskih zemalja.
Najbitnije, ne treba ti prevodilac.......
ni u Turskoj, ni Austriji, a jos manje u Rusiji.
-
wajar
#1144 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Turska je prije svega rame za plakanje raznih lokalnih turkofila, osmanlija, muslimanskih nostalgičara, na kraju krajeva njihovih duhovnih i fizičkih potomaka i ostale bratije, ali treba biti realan pa se zapitati... Gdje je bila Turska kad su nas napadali i razarali... Turci nisu ni praćkom gađali naše neprijatelje, a nekamoli nešto drugo. Da opet zapuca, bilo bi nekih humanitarnih akcija i banana. Kakva Turska, kakvi bakrači ... Uz takvog saveznika možeš samo doživjeti Srebrenicu i genocid ponovo...
Nadalje gdje su te fabrike, i gdje je ta ekonomska saradnja sa Turskom ? Prosječni Bošnjo je i dalje nezaposlen i očajan. Kakva Turska, kakvi bakrači ... Laži onih koji nas već 21 godinu lažu i pljačkaju, što svoju djecu i kapital ne šalju u Tursku, nego se drže Zapada ...
To je isto kao kad Srbi počnu nas i Rusa 300 miliona...Budalaštine opasnih fanatika i bolesnika...
Još kad počnu mahati onim zastavicama turskim - dođe mi da povratim. Imam ja svoju zastavu i onu sa ljiljanima i ovu sada
Nadalje gdje su te fabrike, i gdje je ta ekonomska saradnja sa Turskom ? Prosječni Bošnjo je i dalje nezaposlen i očajan. Kakva Turska, kakvi bakrači ... Laži onih koji nas već 21 godinu lažu i pljačkaju, što svoju djecu i kapital ne šalju u Tursku, nego se drže Zapada ...
To je isto kao kad Srbi počnu nas i Rusa 300 miliona...Budalaštine opasnih fanatika i bolesnika...
Još kad počnu mahati onim zastavicama turskim - dođe mi da povratim. Imam ja svoju zastavu i onu sa ljiljanima i ovu sada
-
mmaar
#1145 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
wajar wrote:Turska je prije svega rame za plakanje raznih lokalnih turkofila, osmanlija, muslimanskih nostalgičara, na kraju krajeva njihovih duhovnih i fizičkih potomaka i ostale bratije, ali treba biti realan pa se zapitati... Gdje je bila Turska kad su nas napadali i razarali... Turci nisu ni praćkom gađali naše neprijatelje, a nekamoli nešto drugo. Da opet zapuca, bilo bi nekih humanitarnih akcija i banana. Kakva Turska, kakvi bakrači ... Uz takvog saveznika možeš samo doživjeti Srebrenicu i genocid ponovo...
Moras zaista biti tesko zaglupljen, pa se identificirati sa Turskom i velicati njen odnos prema BiH, a da zaglupljivanje i dalje traje, pokazuju razne aktivnosti seoskih hodza, koji svojom interesnom turkofilijom i dalje sludjuju Bosnjake svodeci ih na vjersku skupinu, lisenu svakog nacionalnog i kulturnog identiteta, a sad su dobili u pomoc i Erdoganovu Anadoliju, koja je dodatno svojim ratnohuskackim i neoosmanskim bljuvotinama zatrovala medjijski prostor u BiH, pri tome se pozivajuci na nezavisno i objektivno novinarstvo, dok je Turska sampion svjeta po broju zatvorenih i proganjanim novinara, a na samom svjetskom dnu po medijskim slobodama.
Zaboravili smo sve, pa i to ko je bio jedini predsjednik drzave koji je prisustvovao sahrani Krivoustog, ratnog zlocinca s Pantovcaka koji je proveo agresiju na RBiH i pocinio teske ratne zlocine nad Bosnjacima.
Naravno, Turcin, Sulejman Demirel!
I budali dosta.
- Paranoid
#1146 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Turska snizila rejting MMF-u....
Last edited by Paranoid on 30/12/2012 23:18, edited 1 time in total.
-
mmaar
#1147 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Kako je krenulo u Turskoj, cionisticki slugan, diktator i ratni zlocinac, koji se prije par dana pod sve vecim pritiskom turske javnosti na TRT-u pravdao kako to nije, mogao bi zavrsiti slicno kao sabrat mu Slobodan Milosevic, a njegova jeftina demagogija i u unutrasnjoj politici jednaka je demagogiji koju je upucivao toboze kontra svojih cionistickih gospodara, dok je u isto vrijeme unaprijedjivao saradnju sa cionistickim rezimom i cak mu nakon nedavnog nastavka genocida nad Palestincima, dozvolio ponovo da ucestvuje u NTO projetivma i vojnim vjezbama.Paranoid wrote:
Turska sniziral rejting MMF-u....
-
zlata
#1148 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Bas mi zanimlljivo, kako ti obrazlozavas njegove cudnovate poteze?mmaar wrote:Kako je krenulo u Turskoj, cionisticki slugan, diktator i ratni zlocinac, koji se prije par dana pod sve vecim pritiskom turske javnosti na TRT-u pravdao kako to nije, mogao bi zavrsiti slicno kao sabrat mu Slobodan Milosevic, a njegova jeftina demagogija i u unutrasnjoj politici jednaka je demagogiji koju je upucivao toboze kontra svojih cionistickih gospodara, dok je u isto vrijeme unaprijedjivao saradnju sa cionistickim rezimom i cak mu nakon nedavnog nastavka genocida nad Palestincima, dozvolio ponovo da ucestvuje u NTO projetivma i vojnim vjezbama.Paranoid wrote:
Ispade da je Erdogan upravo cionisticki agent u Ankari....
Inace, vis-a-vis ostalog,
ne znam ko je tu NAJ dvolicniji:
Zapad koji je indiferento promatrao kako nevine kolju,
i koji se sad postavio kao arbitar mira i pravde u BiH,
nakon sto je drzava skoro unistena, a mase portjerane il' pod zemljom.
Turska kojoj su sad odjednom, puna usta Bosne i Balkana,
za koju neki tvrde da nije nista ucinila za BiH, kad je bilo najgore (Cipar
a drugi opet tvrde da jeste, ali iza zastora.....
ili mi, koji kao pravi balkanski dvolicnjaci, lajavi sovinisti i rasisti,
uobicajeno *eremo protiv i Turske, i Hrvatske,
a istodobno ocekujemo i od jednih i drugih
da nas spasavaju i od Cetnika, I indiferentnih, dvolicnih Zapadnjaka.
A sitne hodze i hadzije samo racionalno pregledaju cinjenice.
Vec 200+ godina,
njihove Bosnje bjeze za Anatoliju,
gdje se mirno nastanjuju, i mirno zive bez rata,
vec skoro 100 godina.
Dok ih u BH, i u Crnoj Gori, i u Srbiji,
njihove najprve komsije, redovito progone i ubijaju.
-
mmaar
#1149 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
zlata wrote:Bas mi zanimlljivo, kako ti obrazlozavas njegove cudnovate poteze?mmaar wrote:Kako je krenulo u Turskoj, cionisticki slugan, diktator i ratni zlocinac, koji se prije par dana pod sve vecim pritiskom turske javnosti na TRT-u pravdao kako to nije, mogao bi zavrsiti slicno kao sabrat mu Slobodan Milosevic, a njegova jeftina demagogija i u unutrasnjoj politici jednaka je demagogiji koju je upucivao toboze kontra svojih cionistickih gospodara, dok je u isto vrijeme unaprijedjivao saradnju sa cionistickim rezimom i cak mu nakon nedavnog nastavka genocida nad Palestincima, dozvolio ponovo da ucestvuje u NTO projetivma i vojnim vjezbama.Paranoid wrote:
Ispade da je Erdogan upravo cionisticki agent u Ankari....![]()
Inace, vis-a-vis ostalog,
ne znam ko je tu NAJ dvolicniji:
Zapad koji je indiferento promatrao kako nevine kolju,
i koji se sad postavio kao arbitar mira i pravde u BiH,
nakon sto je drzava skoro unistena, a mase portjerane il' pod zemljom.
Turska kojoj su sad odjednom, puna usta Bosne i Balkana,
za koju neki tvrde da nije nista ucinila za BiH, kad je bilo najgore (Cipar),
a drugi opet tvrde da jeste, ali iza zastora.....![]()
ili mi, koji kao pravi balkanski dvolicnjaci, lajavi sovinisti i rasisti,
uobicajeno *eremo protiv i Turske, i Hrvatske,
a istodobno ocekujemo i od jednih i drugih
da nas spasavaju i od Cetnika, I indiferentnih, dvolicnih Zapadnjaka.
A sitne hodze i hadzije samo racionalno pregledaju cinjenice.
Vec 200+ godina,
njihove Bosnje bjeze za Anatoliju,
gdje se mirno nastanjuju, i mirno zive bez rata,
vec skoro 100 godina.
Dok ih u BH, i u Crnoj Gori, i u Srbiji,
njihove najprve komsije, redovito progone i ubijaju.
Zlato, pratim tvoje komentare i postujem ih, ali mislim da ti u ovom slucaju nedostaje objektivno sagledavanje stvari. Dovoljno je pogledati samo nekoliko krupnih odluka donesenih u proteklih mjecec - dva od strane vog cionistickog lutka njegovog rezima, pa da i laiku bude jasno ko je Erdogan i sta su mu zadaci, da ne spominjem predano odradjivanje posla za Washington i Tel Aviv u Siriji, a sve preko ledja turskog i sirijskog naroda. To nije nista novo, uzme li se u obzir da je Turska prva muslimanska zemlja koja je priznala cionisticki rezim i od tada mu vazi za jednog od nekoliko najodanijih saveznika. O tome se sve vise i vise prica i u turskoj javnosti, uprkos strahovladi koju je nametnuo Erdogan i svrstao Tursku medju nekoliko zemalja u kojima je sloboda misljenja i govora dovedena na samo dno. Zatvori su puni njegovih oponenata, od novinara, intelektualaca, do politickih i vojnih licnosti kojima je montirao razlicite procese. Turska jeste dozivjela veliki ekonomski rast, ali ne zahvaljujuci Erdoganu kako nam to uporno podvaljuje rezimska Anadolija (o kojoj ne treba pricati, vec pogledati nacin na koji su koncipirane i one najminornije vijesti, pa da covjeku bude jasno s kojim ciljem je usla na ove prostore), vec zajhvaljujuci objektivnim uslovima u kojima se nasla ekonomija te velike zemlje. U Turskoj imam jako puno rodbine sve cetiri generacije unazad i znam vrlo dobro kako ih se tretira, a asimiliacija je preblaga rijec za ono cemu su oni izlozeni u kontinuitetu (asimilaciju su nam nudili u odredjenim historijskim trenucima i istocne i zapadne komsije, sto je bio uslov da sacuvamo glavu). O aspiracijama raseljavanja i naseljavanja Albanaca i Bosnjaka u dijelove Turske, pogledati u prvom redu sporazume izmedju Ataturka i Karadjordjevica. Sto se tice neukih hodza koji ovom narodu kroje kapu, vec stoljecima, upravo zahvaljujuci cinjenici da su nam Osmanlije svaki puta kada bi se formirala samosvjesna intelektualna elita, provodili temeljito ciscenje od takvih elemenata (vidjeti bar borbu za bosansku Autonomiju, ali ta borba za samodredjenje pod osmanskom okupacijom vodila se i mnogo ranije), o njima i njihovoj stetnosti po Bosnjake ne treba pricati. Zahvaljujuci u prvom redu njima, suludom pozivanju na ummet (naravno Turci su Turci, Arapi Arapi, Iranci Iranci, a onda i muslimani, samo se Bosnjo mora odreci svog bosnjastva kako bi bio musliman), mi jos ni nakon vise od stotinu godina od formiranja modernih nacija u Evropi, tragamo za svojim nacionalnim i kulturnim identitetom i pokusavamo se afirmirati u modernu naciju, ali svaki puta iznova i iznova dobijamo poruke kako nam je Turska mati ili jos gore, kako smo kao cijeli jedan narod ostavljeni u amanet Erdoganu i slicno, sto je ovakvom narodu kakav jeste, sasvim dooljno da ga potpuno sludi.
-
zlata
#1150 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Igonoriras cinjenicu da su
Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Crnogorci, Makeonci, Grci.....
BILI TE OSMANLIJE o kojim ti pricas.
Zamjerati onim ljudima sto su bili Osmanlije, je isto k'o zamjerati nasim ocevima sto su bili Jugoslaveni,
ili Austro-Ugari. Svaki rezim ima svoj modus opstanka, a narod se prilagodjava okolnostima.
Ne mozemo mi sad optuzivat Franju Josipa za njemacki nacionalizam, ili Osmanlije za turski, a jos manje Titu za hrvatski...
Od Ataturka, pa na'dalje, skoro sva njihova mlado-turska elita je bila balkanska-osmanska-kavkazka muslimanska.
Kemal jeste bio "Turski Ate",
sve dok se nebi napio.
Onda bi u kasne sate noci, slus'o i pjev'o makedonske pjesme....i sanj'o o mladosti u Bitolju, Sofiji i Solunu.
Skoro svi njegovi Mladi Turci su bili ne-turanskog etnickog porijekla.
Upravo, i danas-dan u Turskoj postoji taj animozitet izmedju elitnih kemalista-doseljenika:
Rumelija (BH, Makeodnija, Albanija, Grcka, Bugarska)
i Anadolaca-domorodaca.
Isto ONO sto su Mladi Turci nametnuli tvojoj rodbini, nametnuli su i SEBI.
To je bio njihov drzavotvnorni-nacionalni projekt,
koji su kao elita, krojili i slijepo namecali,
i sebi i obicnom puku.
A upitno je je'l' bi Bosna uopce opstala, i kako bi izgledala......da je bilo....kako mi mislimo da bi bilo bolje....
Mnogi narodi i jezici u Europi, su skoro nestali u zadnjih 500 godina.
Od nekih, samo postoje tragovi (Vendi).
Medjutim, Bosnjaci se i dalje ritaju,
unatoc silnim izazovima, krvavom stoljecu i borbi za fizicki opstanak.
Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Crnogorci, Makeonci, Grci.....
BILI TE OSMANLIJE o kojim ti pricas.
Zamjerati onim ljudima sto su bili Osmanlije, je isto k'o zamjerati nasim ocevima sto su bili Jugoslaveni,
ili Austro-Ugari. Svaki rezim ima svoj modus opstanka, a narod se prilagodjava okolnostima.
Ne mozemo mi sad optuzivat Franju Josipa za njemacki nacionalizam, ili Osmanlije za turski, a jos manje Titu za hrvatski...
Od Ataturka, pa na'dalje, skoro sva njihova mlado-turska elita je bila balkanska-osmanska-kavkazka muslimanska.
Kemal jeste bio "Turski Ate",
sve dok se nebi napio.
Onda bi u kasne sate noci, slus'o i pjev'o makedonske pjesme....i sanj'o o mladosti u Bitolju, Sofiji i Solunu.
Skoro svi njegovi Mladi Turci su bili ne-turanskog etnickog porijekla.
Upravo, i danas-dan u Turskoj postoji taj animozitet izmedju elitnih kemalista-doseljenika:
Rumelija (BH, Makeodnija, Albanija, Grcka, Bugarska)
i Anadolaca-domorodaca.
Isto ONO sto su Mladi Turci nametnuli tvojoj rodbini, nametnuli su i SEBI.
To je bio njihov drzavotvnorni-nacionalni projekt,
koji su kao elita, krojili i slijepo namecali,
i sebi i obicnom puku.
A upitno je je'l' bi Bosna uopce opstala, i kako bi izgledala......da je bilo....kako mi mislimo da bi bilo bolje....
Mnogi narodi i jezici u Europi, su skoro nestali u zadnjih 500 godina.
Od nekih, samo postoje tragovi (Vendi).
Medjutim, Bosnjaci se i dalje ritaju,
unatoc silnim izazovima, krvavom stoljecu i borbi za fizicki opstanak.