Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
saint_mirad

#11151 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

dale cooper wrote: 16/06/2020 14:34
saint_mirad wrote: 16/06/2020 14:30 Sigurno da ima i transosoba koje ne misle da je transfobija ako suprotni pol neće da izlazi s njima, ali mi ovde pričamo o poziciji onih smatraju da jest. O tom stavu smo se odredili, znajući da to nije stav od svih.
Pa ja ne dobijam takav osjećaj kada čitam neke komentare.
Možda i neko misli da to jeste generalni stav, ali tako se upada u generalizacije, što je pogrešno.
hadzinicasa

#11152 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Niemand wrote: 16/06/2020 14:28
hadzinicasa wrote: 16/06/2020 14:20
poenta je - da se utisak stvara na osnovu interneta a ne licnog iskustva.
onda ti dodjes pa postavis jos stvari s interneta.

ja kazem ne treba, hvala, umijem sama, a to nije bila poenta, znam da ima svega, a ekstremizam nije argument ni u kom pravcu - onda izvuces neku twisted logiku da smo mi na internetu - nigdje vezes ovim o cemu se pisalo. i jos bi se svadjala, vrtila ocima, napadala kako je to samo moje misljenje i ne mogu da govorim za sve...

a ja to i sama rekla :D - da svako je more than welcome da formira svoje misljenje na bazi interneta, (isto sam napisala i Marlboru) ali da meni licno to nije dovoljno.

i sad te opet pitam oko cega bi da se svadjas?
Onda ja dodjem pa stavim jos stvari sa interneta?

Pa sta bi ti da na anonimnom forumu, na internetu tacno stavim drugo osim primjera sa interneta? Da ogovaram i prepricavam poznanike il sta vec ti ocekujes? Twisted logika?
i jos bi se svadjala, vrtila ocima, napadala kako je to samo moje misljenje i ne mogu da govorim za sve...
:-)

Citas li ti sebe? Na moj post, dakle meni, si napisala i opet internet, odsustvo licnog iskustva.

I ja sam ta koja bi se svadjala? Jah.
ako je vec sve tako kako kazes i imas vec licno iskustvo, da kazes nesto iz licnog iskustva, a ne opet argumentiras internetskim clancima. to je bila poenta koju si fulila. ali umjesto toga koristis defleksiju. ova recenisa s ogovaranjem je potpuno deplasirana takodjer.
ne razumijes, pa odgovaras svadjalackim tonom. ne znam zasto.

i ja ne bih stvarno vise - you win :)
dale cooper

#11153 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

saint_mirad wrote: 16/06/2020 14:36
dale cooper wrote: 16/06/2020 14:34
saint_mirad wrote: 16/06/2020 14:30 Sigurno da ima i transosoba koje ne misle da je transfobija ako suprotni pol neće da izlazi s njima, ali mi ovde pričamo o poziciji onih smatraju da jest. O tom stavu smo se odredili, znajući da to nije stav od svih.
Pa ja ne dobijam takav osjećaj kada čitam neke komentare.
Možda i neko misli da to jeste generalni stav, ali tako se upada u generalizacije, što je pogrešno.
Slažem se.
Niemand

#11154 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

hadzinicasa wrote: 16/06/2020 14:37
ako je vec sve tako kako kazes i imas vec licno iskustvo, da kazes nesto iz licnog iskustva, a ne opet argumentiras internetskim clancima. to je bila poenta koju si fulila. ali umjesto toga koristis defleksiju. ova recenisa s ogovaranjem je potpuno deplasirana takodjer.
ne razumijes, pa odgovaras svadjalackim tonom. ne znam zasto.

i ja ne bih stvarno vise - you win :)
Vidi nesto, da ja inace stavljam primjere iz privatnog zivota, poznanika, prepricavam kojekakve anegdote, pa hajde, ne stavljam jer nema smisla, kako ces ti znati o cemu ja uopste pricam i mozes mi tu prosto vjerovati ili ne vjerovati. Kada stavim primjer sa interneta, koji mozes i sama procitati i sagledati stvari iz svoje perspektive, to je ipak drugacije. Na stranu sto svakako mislim da moja licna iskustva na anonimnom forumu ni nemaju sta traziti. Mozda neka zezancija il sta slicno, to mogu napisati.

Te tvoje poente svakako ne shvatam, s obzirom da sam ti najnormalnije odgovorila da bi ti pocela sa opet internet, odsustvo licnog iskustva, iako sam ti pokusvala reci da ti ni ne mozes znati nista o mom il necijem tudjem licnom iskustvu.

A jos bi se svadjala, vrtila ocima, napadala kako je to samo moje misljenje i ne mogu da govorim za sve, oko cega bi se ti svadjala, u sta bi ti mene ubijedjivala i bla bla, to nisu moje rijeci vec tvoje, i posto ti se vec ne svadja, onda ni nemoj.

Meni zaista nije jasno sta je sa vama ponekad na forumu. :-)
MarlboroGold

#11155 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 16/06/2020 14:30
MarlboroGold wrote: 16/06/2020 14:22
dale cooper wrote: 16/06/2020 14:15 Bukvalno jedan provokativan thinkpiece jedne transgender osobe se uzima kao sumacija cjelokupne populacije. :-)
Ih da je samo jedan... jedan za koji se ovdje zna.
Pa da ih ima i 50 opet ne mijenja na stvari.
Naravno. Manjina su, ali veoma glasni.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#11156 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Pa ovo je hivemind, nije više ni generalizacjia :D
Niemand

#11157 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Ako mogu koga ponuditi nekim tamo clankom sa interneta umjesto licnog iskustva:

https://medium.com/@rogerdubar/no-your- ... 08b8ec2cd0
:skoljka:
cLo

#11158 Re: Danasnji "feminizam"

Post by cLo »

Evo da i ja šibnem s interneta :D
https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_them ... _mythology
otkako je svijeta i vijeka.
ali predrasude nisu ništa drugo do iluzorni strah od nepoznatog.
dale cooper

#11159 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 16/06/2020 15:16 Ako mogu koga ponuditi nekim tamo clankom sa interneta umjesto licnog iskustva:

Znači ti u svakoj forumskoj raspravi raspravljaš
sa stanovišta tudjeg iskustva? O politici, književnosti, feminizmu, ljubavi, seksu, muzici, filmu? Ništa nema ličnog doživljaja i impresija?
Mislim da razmjena mišljenja na forumu ne funkcioniše baš tako. Upravo anonimnost nam pruža mogućnost da damo svoj lični uvid i mišljenje.
Niemand

#11160 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 16/06/2020 15:31
Niemand wrote: 16/06/2020 15:16 Ako mogu koga ponuditi nekim tamo clankom sa interneta umjesto licnog iskustva:

sa stanovišta tudjeg iskustva? O politici, književnosti, feminizmu, ljubavi, seksu, muzici, filmu? Ništa nema ličnog doživljaja i impresija?
Mislim da razmjena mišljenja na forumu ne funkcioniše baš tako. Upravo anonimnost nam pruža mogućnost da damo svoj lični uvid i mišljenje.
Licna iskustva u ovom slucaju bi bila da ja prepricavam i razvucam po forumu neku trecu osobu, jer ja nisam trans pa samim tim nemam licnog iskustva, moze se dakle licno iskustvo odnositi samo na one koje poznajemo kao sto je hadzinica uostalom i napisala:
mislim realno da je malo nas bilo u nekom direktnom kontaktu s transgender osobama. ja, evo, osobno nisam.
dakle stvaramo utisak o necemu u ovom slucaju nekome na osnovu onoga sto smo negdje procitali ili vidjeli...
I na osnovu svog licnog iskustva pretpostavila i da su i tudja licna iskustva takva, i jel opet internet, odsustvo licnog iskustva.

Zasto ne pisem takva licna iskustva sam vec napisala. Politika, knjizevnost, frminizam, ljubav, seks, muzika i film s tim ni nemaju neke veze jer ne prepricavam tudje zivote i tudja iskustva, prije svega. O svom mogu ponesto, svakako, ali generalno mi se ne dopada svodjenje price na mahalske razine.

Ako smo zavrsili sa licnim, da se vratimo temi.
dale cooper

#11161 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 16/06/2020 15:49

Licna iskustva u ovom slucaju bi bila da ja prepricavam i razvucam po forumu neku trecu osobu, jer ja nisam trans pa samim tim nemam licnog iskustva, moze se dakle licno iskustvo odnositi samo na one koje poznajemo kao sto je hadzinica uostalom i napisala:

Zašto bi pobogu prepričavala i razvlačila po forumu treću osobu? :-) :roll: Pa valjda možeš govoriti o stvarima kao što su odnosi
sa ljudima bez uvlačenja intime. Valjda se može pričati npr o prijateljstvu, bez toga da prepričavamo lične detalje iz života nekog prijatelja?
Ili ja od tebe očekujem previše?
Niemand

#11162 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 16/06/2020 16:18

Zašto bi pobogu prepričavala i razvlačila po forumu treću osobu? :-) :roll: Pa valjda možeš govoriti o stvarima kao što su odnosi
sa ljudima bez uvlačenja intime. Valjda se može pričati npr o prijateljstvu, bez toga da prepričavamo lične detalje iz života nekog prijatelja?

Ocekujes previse. Pun forum kojekakvih pricica o poznanicima, prijateljima, rodbini, jaranicama od jaranice i sta vec sve ne, pun forum otvaranja novcanika i iznosenja visine zarade kamoli sta drugo, a sav taj cirkus licnog iskustva se uvijek svodi na jedno-jasta, bas jes. Jes! Nije!

:roll:

Mimo toga, kao sto sam vec rekla, svodjenje price na te mahalske razine mi se ne dopada. Samo sto ti to iz meni nejasnih razloga tumacis kao-hos reci da ti raspravljas sa stanovista tudjeg iskustva :shock: te nista nema licnog dozivljaja i impresija i na kraju to je haman i razmjena misljenja.

Mislim, stvarno.

Ukratko, ti mozes slobodno pricati i prepricavati sta hoces, to ipak ne znaci da cu i ja nit da to trebas od mene ocekivati.

Mozemol se sad vratiti temi? Jer ono, mahalska razina i oftopik tricarije.
dale cooper

#11163 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 16/06/2020 16:32
dale cooper wrote: 16/06/2020 16:18

Ocekujes previse. Pun forum kojekakvih pricica o poznanicima, prijateljima, rodbini, jaranicama od jaranice i sta vec sve ne, pun forum otvaranja novcanika i iznosenja visine zarade kamoli sta drugo, a sav taj cirkus licnog iskustva se uvijek svodi na jedno-jasta, bas jes. Jes! Nije!

Mimo toga, kao sto sam vec rekla, svodjenje price na te mahalske razine mi se ne dopada. Samo sto ti to iz meni nejasnih razloga tumacis kao-hos reci da ti raspravljas sa stanovista tudjeg iskustva :shock: te nista nema licnog dozivljaja i impresija i na kraju to je haman i razmjena misljenja.

Mislim, stvarno.

Ukratko, ti mozes slobodno pricati i prepricavati sta hoces, to ipak ne znaci da cu i ja nit da to trebas od mene ocekivati.

Mozemol se sad vratiti temi? Jer ono, mahalska razina i oftopik tricarije.
Mahalska razina je tvoja nemogućnost da shvatiš da se ne moraš spustiti na mahalsku razinu da pričaš o stvarima. :mrgreen:
omar little

#11164 Re: Danasnji "feminizam"

Post by omar little »

ne berem. samo se iz osobnog iskustva stvari mogu raspravljati? ljudi koji ne zive u americi nemaju sta traziti na temama o americi "jer nemaju licnog iskustva"? ljudi koji zive u bosni nemaju prava pricati o rasizmu jer nemaju kontakt sa osobama crne koze? osobna iskustva su najobicnija mahalanja, kao sto se milijun puta vidjelo na forumu. zasto bih ja pricala o zivotu ljudi koje poznajem, ili jos gore vlastitom, na anonimnom forumu u raspravi o opcim stvarima?
Niemand

#11165 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 16/06/2020 16:35
Mahalska razina je tvoja nemogućnost da shvatiš da se ne moraš spustiti na mahalsku razinu da pričaš o stvarima. :mrgreen:
Pa, zahvaljujem. Ako smo zavrsili sa licnim, mahalskim, oftopikom i vrijedjanjem, mozemol se sad vratiti na temu?

Il ste vi prosto nesposobni za opcenitu pricu bez licnog.

zposao

#11166 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zposao »

Gluposti pričaš. To bi bilo kada bi tebi rekli da nemaš pravo imati svoje misljenje o trans pokretu dok medicinski ne odstraniš penis i ne promijeniš hormonski balans u tijelu.

Kakve su vam to infantilne fore na forumu u zadnje vrijeme da eliminištete sugovornika izjavom da nema lično iskustvo pa ne može imati mišljenje.

Valjda svaki čovjek ima svoje mišljenje, bilo ono na bazi sopstvenog iskustva ili tuđeg, jednako tako bilo ono pogrešno ili ispravno.
Niemand

#11167 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

omar little wrote: 16/06/2020 16:38 ne berem. samo se iz osobnog iskustva stvari mogu raspravljati? ljudi koji ne zive u americi nemaju sta traziti na temama o americi "jer nemaju licnog iskustva"? ljudi koji zive u bosni nemaju prava pricati o rasizmu jer nemaju kontakt sa osobama crne koze? osobna iskustva su najobicnija mahalanja, kao sto se milijun puta vidjelo na forumu. zasto bih ja pricala o zivotu ljudi koje poznajem, ili jos gore vlastitom, na anonimnom forumu u raspravi o opcim stvarima?
Upravo.
pustopoljina

#11168 Re: Danasnji "feminizam"

Post by pustopoljina »

Licna iskustva su ono sto se pika, internet ima i montaze i svakave namjere. Iskustvo osobe koju cijenis se itekako pika.
Zato je i dalje najbolja reklama usmena reklama.
Kao sto i iskustva licna, nekome daju kredibilitet...mogu i ja sad otvoriti rjecnik francuskog, bez da ga znam pricati.
Ogromna je razlika izmedju tracanja, ogovaranja, razvlacenja nekoga i navodjenje primjera bez odavanja koordinata (aMonimnost, jel').
Cemu sad ova prica? Jedno je -don't get personal, a drugo imati na osnovu cega stvoriti misljenje.
Osoba bez iskustva moze pricati, davati svoje misljenje, ali sigurno nema tezinu poput osobe sa iskustvom..koliko god subjektivno bilo..nemanje iskustva, ne znaci biti objektivan.
pustopoljina

#11169 Re: Danasnji "feminizam"

Post by pustopoljina »

zposao wrote: 16/06/2020 16:40

Gluposti pričaš. To bi bilo kada bi tebi rekli da nemaš pravo imati svoje misljenje o trans pokretu dok medicinski ne odstraniš penis i ne promijeniš hormonski balans u tijelu.

Kakve su vam to infantilne fore na forumu u zadnje vrijeme da eliminištete sugovornika izjavom da nema lično iskustvo pa ne može imati mišljenje.

Valjda svaki čovjek ima svoje mišljenje, bilo ono na bazi sopstvenog iskustva ili tuđeg, jednako tako bilo ono pogrešno ili ispravno.
Naravno..
Samo, koga ces uzeti ozbiljnije, ako za sedam dana letis u japan: nekog ko voli bonsai i zeleni caj ili nekog ko je bio u japanu?
dale cooper

#11170 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 16/06/2020 16:39
Pa, zahvaljujem. Ako smo zavrsili sa licnim, mahalskim, oftopikom i vrijedjanjem, mozemol se sad vratiti na temu?

Da citiram jednu od tvojih trademark rečenica - "ne očekujem da shvatiš" :D

:kakoste:
cLo

#11171 Re: Danasnji "feminizam"

Post by cLo »

Mogu li ja biti mediator? :D
Dale ne misli bukvalno da moraš imati lično iskustvo na osnovu kojeg ćeš izvući zaključak. Misli na sentiment koji imaš prema nečemu o čemu pišeš. Moraš imati neki stav, na osnovu pročitanog, na primjer. Ako baš nemaš svoje mišljenje, onda ne trebaš pisati tuđa mišljenja po temi. :D
saint_mirad

#11172 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Pomalo je deplasirana priča o iskustvu. Niko od nas nema iskustvo Drugog svetskog rata, ali možemo pričati o njemu.
Niemand

#11173 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 16/06/2020 16:45
Niemand wrote: 16/06/2020 16:39

Da citiram jednu od tvojih trademark rečenica - "ne očekujem da shvatiš" :D

:kakoste:
Ma to ti je samo banaliziranje.

:x
dale cooper

#11174 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Nije poenta eliminisanje sugovornika zbog nedostatka ličnog iskustva. Već svodjenje ličnog iskustva na mahalski trač i irelevantnog za diskusiju.
pustopoljina

#11175 Re: Danasnji "feminizam"

Post by pustopoljina »

saint_mirad wrote: 16/06/2020 16:49 Pomalo je deplasirana priča o iskustvu. Niko od nas nema iskustvo Drugog svetskog rata, ali možemo pričati o njemu.
Nemas direktno.
Ali imas indirektno.
Gdje je bio did, zasto je majka siroce? Zasto sa njenim prezimenom nema nikoga okolo...i naravno da imas i tu vrstu "sjecanja".
Post Reply