Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ermin ZM

#11101 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

romim wrote: 17/08/2020 19:37
Ermin ZM wrote: 17/08/2020 19:05 Druze ne dilam ih ja, prenosim iskustva. Satavis mail deltronu i pitas, to ti je najlakse. Btw zar ti nije lakse za potrosnju uzet mjerac u uticnici, pokazuje trenutnu i ukupnu potrosnju a mozes i nastimat cijenu kilovata pa ti u parama pokazuje. Ja svoj 30km platio. A par stranica prije je djems postavljao isto dobru stvar, kontroler, mjerac sve u jednom. Oko 20tak dolara bijese
Znam da ih ne dilas ti, al znam da si se raspitivao i ti za Hansol pa reko da ne znas ili da nisi negdje procitao slucajno.
Ako imas u aplikaciji zasto kupovati za uticnicu?
Nisam detaljno citao ali taj kontroler jeli moze mijenjati modove i temperaturu?
Cisto sumnjam da moze kao sto moze aplikacija preko wifi.
Moze. Vrati par stranica. A meni je buggovala, tako da sam je odma deinstalirao. Mrsko mi se bilo zezat sa updatima, ionako je nikad nisam gasio.
Meni je to samo sminka kao sto rovac rece, ima smisla recimo za vikendice isl.
A eno ih po 600 km sa wifiom koliko hoces.
Rekao sam ti nije ovaj hansol neka sminka i nema tih nekih fensi smensi opcija.. al ima kapacitet i modulaciju. Meni je to nekako vaznije
romim

#11102 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@rovac13
@piplica
@Ermin ZM

Prelistavam vec preko godinu forume i pratim sta se pise, al ne moze se sve upratiti.
Kao korisnici klima trebalo bi da mi pomognete, a ne da budete odma sarkasticni.
Nisam rekao da je wifi presudan, ali danas je to vise postao standard.
U moru informacija koje sam pronasao na internetu prvo je zbunjujuci broj razlicitih verzija od istog modela klime, razliciti kompresori koji su se ugradjivali.
Ja nisam ni sad siguran @Ermin ZM ali ti mozda znas, koliko sam procitao postoji Hansol sa izmjenjivacem dva ipo reda i sa dva reda.
Koliko mi se cini ovaj sto se prodaje kod nas je dva reda?
Postoje informacije po internetu da klima ima wifi, da nema wifi, da postoji opcija za wifi i da ne postoji opcija za wifi.
To sto kazes da mi je tesko traziti. Nije mi tesko al mi se vise smucilo od citanja jer se teme otegnu u prepiranje do beskonacnosti. Svaka se svodi na istu pricu.
Posto je @Ermin ZM sam istrazivao Hansol klimu a i aktivan je na vise foruma i provodi vise vremena kontam da mu nije tesko da mi odgovori umjesto da provedem sate listajuci forume, jer sve zivo pise osim onog sto treba.
To za aplikaciju da nije funkcionalna itd ja ne znam jer nemam klimu pa mi mozete pojasniti.
Kontao sam bolje imati vec sve u aplikaciji nego naknadno nabavljati regulator, mjerac itd.
Znate kakvo je kod nas trziste, jedni pisu da nude S3DNA1D model a drugi S3DNA2D.
Sto nije nemoguce da i jeste tako pa da jedna ima a druga nema opciju za wifi.
Na stranici Deltrona u opisu stoji da ima wifi.
U manuelu stoji da ima i ima opis povezivanja aplikacije.
U manualu od Hansola u opisu dijelova stoji wifi modul.
Kad citam forume svi se pozivaju na manuale i kace ih pa mi eto pokusajte Vi objasniti kako pise da ima a nema?
Samo me interesovala tacna informacija i ako neko prodaje model sa wifi da uzmem taj.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#11103 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Najbolje da sam sebi pomogneš, tako što ćeš ako ništa dikertno kontaktirati Gree Europe, pa sve objasniti.
romim

#11104 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 17/08/2020 19:56 Nije bolje, bolje da drugi sve nađe umjesto njega.

I kada nađe, opet će biti, ja mislim da to nije to.

Tesla ima super waj faj, Blaupunkt isto.
Evo druze ja javno priznam da sam glup i ne znam da nadjem tacnu informaciju, pa te molim da mi pomognes i pronadjes je umjesto mene.
Tako ces pomoci i meni a i drugim clanovima koji budu citali i koje bude interesovala ova klima.
Unaprijed ti se zahvaljujem.
Ermin ZM

#11105 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

romim wrote: 17/08/2020 20:59 @rovac13
@piplica
@Ermin ZM

Prelistavam vec preko godinu forume i pratim sta se pise, al ne moze se sve upratiti.
Kao korisnici klima trebalo bi da mi pomognete, a ne da budete odma sarkasticni.
Nisam rekao da je wifi presudan, ali danas je to vise postao standard.
U moru informacija koje sam pronasao na internetu prvo je zbunjujuci broj razlicitih verzija od istog modela klime, razliciti kompresori koji su se ugradjivali.
Ja nisam ni sad siguran @Ermin ZM ali ti mozda znas, koliko sam procitao postoji Hansol sa izmjenjivacem dva ipo reda i sa dva reda.
Koliko mi se cini ovaj sto se prodaje kod nas je dva reda?
Postoje informacije po internetu da klima ima wifi, da nema wifi, da postoji opcija za wifi i da ne postoji opcija za wifi.
To sto kazes da mi je tesko traziti. Nije mi tesko al mi se vise smucilo od citanja jer se teme otegnu u prepiranje do beskonacnosti. Svaka se svodi na istu pricu.
Posto je @Ermin ZM sam istrazivao Hansol klimu a i aktivan je na vise foruma i provodi vise vremena kontam da mu nije tesko da mi odgovori umjesto da provedem sate listajuci forume, jer sve zivo pise osim onog sto treba.
To za aplikaciju da nije funkcionalna itd ja ne znam jer nemam klimu pa mi mozete pojasniti.
Kontao sam bolje imati vec sve u aplikaciji nego naknadno nabavljati regulator, mjerac itd.
Znate kakvo je kod nas trziste, jedni pisu da nude S3DNA1D model a drugi S3DNA2D.
Sto nije nemoguce da i jeste tako pa da jedna ima a druga nema opciju za wifi.
Na stranici Deltrona u opisu stoji da ima wifi.
U manuelu stoji da ima i ima opis povezivanja aplikacije.
U manualu od Hansola u opisu dijelova stoji wifi modul.
Kad citam forume svi se pozivaju na manuale i kace ih pa mi eto pokusajte Vi objasniti kako pise da ima a nema?
Samo me interesovala tacna informacija i ako neko prodaje model sa wifi da uzmem taj.
Druze evo jos jednom:
-na rasprodaji je model sa cijenom oko 1350-1400 km, ne priuzvodibse vise, dolaze drugi modeli na r32. Prvenstveno mislim da ce neka olu zmajena bit G-Tech(mada mu nije po specifikacijama ravan)
2 covjeka koji su kupila nedavno kazu slijedece: 2015 godina proizvodnje, nema wifi. Nema ni na daljinskom tipka za wifi. Evo poslace mi kasnije sliku oznake unutrasnje pa ti okacim.
-mozda imaju neke sa wifijem, mada ja koliko znam, sve su ove na akciji bez wifi modula. Vidio sam na piku za 1600-1700 km stoji cijena, mozda ta ima wifi modul
-slobodno posalji mail Deltronu, meni su uvijek brzo odgovarali, susretljivi su.
-aplikacija je funcionalna, samo je ponekad treba updatovat, a meni nije potrebna pa mi se mrsko sa tim zezat. Mjerac sam uzeo da otac moze vidjeti svojim ocima potrosnju.

Ukratko, twin Sanyo je probjereno unutra, ima grijace, povrsina izmjenjivaca pise u service manualu, usporedi sa ostalim 12kama koje nisu premijum pa ces vidjet da je ogroman i da ustvari prilici 18ci
-tezina vanjske 43 kg.

Ima i model sa panasonicovim kompresorom, ali njega kod nas nema, tj msm kako skopjanke kaze nema nigdje u evropi. Klima je 2015 godiste, na r410, nije estetski neka ljepotica, nema wifi. Sa druge strane modulira od 180-2600, ogroman protok zraka ima po potrebi, vanjska jedinica je tiha, unutrasnja nesto glasnija kada jace puse.
Prijatelj kaze da je zimu 2016 bez problema pregurala, dok je klima u spavacoj od drugog proizvodjaca zakazala. Poklapa se sa onim sto sam kacio. Ako izrovi video sto je snimao na -23 poslace mi pa cu okacit.

Eto koliko znam, i nez za onu opasku za sarkazam jesil i mene uracunao, stvarno sam se trudio da ti odgovorim ono sto znam.

Edit: evo slike, klima je kupljena u radnji u Zenici. Drugi poznanik je kupio u Sarajevu, iste su

https://ibb.co/hmPPFxz

-
romim

#11106 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Ermin ZM
Ne nisam tebe druze, izvini nisam napomenuo.
Citao sam to na forumu negdje za izmjenjivac al stvarno je sve zbrkano sa informacijama.
Eto nisam nesto do sad procitao da iko spominje da ima Hansol Nordic kao sto se to spominje za Amber ali u Deltronovom katalogu postoji i Hansol Nordic iako mislim da ga nigdje nije bilo u prodaji pa mi cudno da ga uopste pominju.
Posto su oni generalni zastupnici za nase trziste nema mi logike da u katalogu imaju klimu koju nisu nikako prodavali.
Za debljinu izmjenjivaca sam nalazio da ima od 44mm i 57mm koliko ima i devetka.
Imam nekih 40m2 u dnevnom, kuhinji i trpezariji, razdvojeno jednim dijelom. Pored toga mozda bi mogao dogrijavati i malo hodnika, sobu i kupatilo. Sve ukupno nekih 60m2.
Klima bi stajala tako da je direktno okrenuta prema hodniku.
Ove godine je uradjena izolacija 10cm. Imam vec razvedeno grijanje na pelet tako da uvijek imam rezervu ako zatreba.
Imam tako trenutno uradjena dva sprata pa bih uzeo dvije klime.
Zbog stvari sto sam citao da je provjerena klima i da se pokazala dobro, a i zbog modulacije nekako mi ona djeluje dobar izbor.
Mozda da je bila ove pare kad ai svoju kupovao, mozda bi je i ti uzeo :-D
romim

#11107 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Ermin ZM
Imas li sliku prednjeg panela?
rahmetli dedo

#11108 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rahmetli dedo »

Evo listam gree katalog što su mi dali. Slikao bih ali ne znam postaviti sliku, kaže ovako:

U crown: - grije od -30 (podatak iz kataloga)
GWH12UB-K3DNA4F/I i .../O (Valjda jedno unutarnja i jedno vanjska)
učinak grijanja 3600(560 - 5400), A++, SCOP 4,6
WIFI standardno
R410A
ponuda 2061,90 + ugradnja

HANSOL - grije od -20
GWH12TB-S3DNA2D /I i /O
Učinak grijanja 4000 (600 - 5000), A++, SCOP 4,7
standardo uključeno... ovo, ono, NE spominje WiFi,
R410A
ponudu nisam tražio

LOMO REGULAR - grije od -22
GWH12QC- K6DNA5D /I i /O
Učinak grijanja 3670 (800- 4500), A+, SCOP 4,0
Standardno uključeno... IMA WIFI
R32
ponuda 1044,80 + ugradnja

taman sam bio odlučio da kupim u crown, kad ono hansol... :?

Meni je prednost za u crown bila ta što grije na velikim minusima (vikendica), ali ako kažete da i hansol grije dobro uprkos deklaraciji onda... cjenovno je garant hansol značajno jeftiniji. Ne znam kolika je prednost wifi, ja bi svakako ostavio klimu da radi i drži 15ak C, da ne smrzne voda a i da se relativno brzo ugrije na 23 kad dođem.
još jednom hvala svima na pomoći!
rovac13

#11109 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jbg ti razbijas glavu jel 2 reda ili 2,5 reda......a sve ostale gree koje su imalo jeftinije od hansola imaju samo jedan red :)

Hansol je klima sa najboljom cijenom medju svim gree klimama.....cak i bez wifi

Odes u trgovinu vidis sta sve ima na sebi,i zavrsis dilemu,mani se foruma i dubioza nizasta.
NecuVise

#11110 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

@Ermin ZM

Znas li u kojoj radnji u Zenici su kupovali taj hansol i ima li više? Možeš ovdje ili u pp, meni svejedno, i ako ti nije šta da mi napišeš trenutnu cijenu a i cijenu koja je bila prije.
rovac13

#11111 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jel samo ja primjecujem da je hansol 09 skuplja od hansol 12......ili ne gledam dobro.

Na papiru je devetka slabija klima.Ima slabiji kompresor.
Zasto je ta 12ka povoljnija od 9 ke ?
Ermin ZM

#11112 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Imas na piku 3 radnje u BiH oko 1400 im je cijena, ukucaj Gree Hansol. Bio je preko 2000km prije, pa oko 1800 se dugo vrtio i sad ta cijena. Rasprodaja, dolaze zamjene na r32.. sad se sve manje potenciraju te jake klime, vec se sve vise gleda da se nastima da ima sto vise plusica.
Btw sto ce ti, ako se ne varam ti si trazio dopunsku klimu za neku prostoriju, imas LLC ako se ne varam?
Ermin ZM

#11113 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rovac13 wrote: 17/08/2020 22:23 Jel samo ja primjecujem da je hansol 09 skuplja od hansol 12......ili ne gledam dobro.

Rasprodaja rovac. A recimo sjecam se kad si pisao sa clanom sa nickom trebinjac na drugom forumu, on platio 9ku na akciji 1oko 1000 km i da si mu rekao da je dobra kupovina...
Eto blizu ti je Tuzla, ti se razumijes, otidji i pogledaj u toj radnji u Tuzli sto je na akciji...
spree

#11114 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by spree »

Nikako ne kontam ovo sa duzinom instalacijskih cijevi? Vecinom su to informacije da treba minimalno biti 1,5m, pa sam ja poslao upit daikinu, na sta su mi oni odgovorili da treba sto krace cijevi da budu i poslali mi ovu sliku dijela instalacijskog priručnika.

Image
Ermin ZM

#11115 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

The suggested shortest pipe length is 1.5m, in order to avoid noise from the ...

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... _HRpCD1TfX

Evo Daikinov s. Manual. Gledaj da slijedeca ima tu duzinu. Taman posla da nesto produzavas instalaciju kod sadasnje ako ti radi kako treba
rovac13

#11116 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ermin ZM wrote: 17/08/2020 22:33
rovac13 wrote: 17/08/2020 22:23 Jel samo ja primjecujem da je hansol 09 skuplja od hansol 12......ili ne gledam dobro.

Rasprodaja rovac. A recimo sjecam se kad si pisao sa clanom sa nickom trebinjac na drugom forumu, on platio 9ku na akciji 1oko 1000 km i da si mu rekao da je dobra kupovina...
Eto blizu ti je Tuzla, ti se razumijes, otidji i pogledaj u toj radnji u Tuzli sto je na akciji...
Ne sjecam se cijene 1000km
U zadnje vrijeme gledam po piku,12 ka na akciji,devetka skuplja......zanima me koja je to cijena trenutno devetke
Ermin ZM

#11117 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

na elitemadzoneu si pisao, uzeo lik preko ekupi, oko 1000 bila 9ka. 2 komada uzeo, sjecam se da si bas komentarisao da je za te pare super cijena.
A bice sigurno i ona brzo na akciji, nije ovih puno ostalo, znam da je ovaj momak iz Zvornika bas pricao sa gazdom oko toga, skoro sve su rasprodane.
A veca je potraznja prije bila za 9kom dosta se vise prodavala od 12ke. 9ku imas za 1500 nac po staroj cijeni... mozda ona bude oko 1000 na rasprodaji ako je se ravnat po padu cijene 12ke..
A bezbeli je bolji kompresor u 12ci, dvostepeni Sanyo u 12ci vs jednstepeni Gree-Daikin u 9ci...
allem_77

#11118 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by allem_77 »

rahmetli dedo wrote: 17/08/2020 22:00 Evo listam gree katalog što su mi dali. Slikao bih ali ne znam postaviti sliku, kaže ovako:

U crown: - grije od -30 (podatak iz kataloga)
GWH12UB-K3DNA4F/I i .../O (Valjda jedno unutarnja i jedno vanjska)
učinak grijanja 3600(560 - 5400), A++, SCOP 4,6
WIFI standardno
R410A
ponuda 2061,90 + ugradnja

HANSOL - grije od -20
GWH12TB-S3DNA2D /I i /O
Učinak grijanja 4000 (600 - 5000), A++, SCOP 4,7
standardo uključeno... ovo, ono, NE spominje WiFi,
R410A
ponudu nisam tražio

LOMO REGULAR - grije od -22
GWH12QC- K6DNA5D /I i /O
Učinak grijanja 3670 (800- 4500), A+, SCOP 4,0
Standardno uključeno... IMA WIFI
R32
ponuda 1044,80 + ugradnja

taman sam bio odlučio da kupim u crown, kad ono hansol... :?

Meni je prednost za u crown bila ta što grije na velikim minusima (vikendica), ali ako kažete da i hansol grije dobro uprkos deklaraciji onda... cjenovno je garant hansol značajno jeftiniji. Ne znam kolika je prednost wifi, ja bi svakako ostavio klimu da radi i drži 15ak C, da ne smrzne voda a i da se relativno brzo ugrije na 23 kad dođem.
još jednom hvala svima na pomoći!
https://imtec.ba/inverter/41624-gree-kl ... i-r32.html

Je li to ta, što sam boldirao?

Sa ugradnjom dođe manje od 1000 km. Ako imaš tu NLB karticu.
rahmetli dedo

#11119 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rahmetli dedo »

sudeći po šifri modela, to je ta, i nemam tu karticu jbg.
rida1976

#11120 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Pa jel uzeo iko ovu Hansol u Imtecu? Vidim sad cijena 1180 KM sa NLB karticama. Gdje nadjose NLB, da mi je znati, ne znam bas nikoga ko ima ovu karticu
rahmetli dedo

#11121 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rahmetli dedo »

ni ja, a uslovi su im bože sačuvaj, upit o stanju na bankomatu košta 0,25 maraka...
Dajdja

#11122 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dajdja »

Pozdrva. Ima li neko iskustva sa Hisense inverterima? trenutno u Sarajevu ima akcija da daju gratis montažu i prvi servis za njega, ako se kupe 2

4D Auto Swing Vaš klima uređaj dostupan je hladan ili topHisense inverter klima uređaj komplet CA50XA1AG / W
Inverter kompresor
Energetska klasa A ++
Kapacitet 3,5 KW
Pokriva prostor 35-50 m2
WiFi upravljanje integrirano
SEER: 6,1
SCOP: 4
Rashladno sredstvo R32

Izađe sveukupno 770 KM za jednu klimu sa ugradnjom. Onako na prvu djeluje kao dosta dobra ponuda.
piplica

#11123 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kupi pa nam javi, tj. nemoj se više javljati, jer nećeš imati vremena koliko češ žaliti za bačenim novcem.

A šala na stranu, jakooooo, dobra ponuda, odmah dvije uzeti.

Dok nije nestalo.
romim

#11124 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Ima li neko da koristi Mitchubishi Ap35 ili AP42?
Kolika je realno razlika u snazi?
Klima potrebna za grijanje 40m2 sa izolacijom 10cm stiropor i petokomorna pvc stolarija.
piplica

#11125 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Šta?
Nije ti više Gree zanimljiv?
Post Reply