eluna wrote:Ateista wrote:Jeff Bingham wrote:shvati da ne postoji "kontrolisana brza voznja",to je oksimoron, zato i postoje ogranicenja brzine.
"Brzo" je relativan pojam, u zavisnosti od uslova na putu, sirine kolovozne trake i nagiba, radiusa krivine, te ispravnosti auta i kvaliteta guma, i jos raznih drugih parametara.
Ogranicenja brzine nemaju puno veze sa ovim parametrima, pogotovo sto su predvidjena za najlosiju varijantu - los vozac sa losim autom i sa losim uslovima na cesti.
Na nekim autoputevima sa dobrim i ispravnim autom i preko 200km/h moze biti kontrolisano, dok je u nekim situacijama neophodno voziti i ispod 40 da bi imao kontrolu.
kad će ti već jednom postati jasno - i ovakakv vozač je građanin koji ima ista prava kao ti
Nije bas tako, cemu sluzi tehnicki pregled nego da onemoguci neispravnim autima da se koriste jer ugrozavaju saobracaj?
Druga je prica sto je kod nas tehnicki pregled formalnost i sto svakakve kante prolaze.
Opet, ja sam za to da se omoguci svim autima koja zadovoljavaju minimum ispravnosti da vozi, kao sto sam za to i da se omoguci osobama koja imaju minumum sposobnosti da imaju vozacku, ali u skladu sa ispravnoscu i sposobnoscu treba da idu i ogranicenja. Kao sto kamioni i autobusi imaju ogranicenje svoje brzine, kao sto osobe koje nose naocale moraju da ih imaju dok voze, kao sto maloljetne osobe nemaju pravo da voze, kao sto invalidi zavisno od stepena invaliditeta moraju imati posebna auta a neki ne mogu nikako voziti, kao sto starije osobe koje ne prodju ljekarski pregled ne mogu produziti vozacku i slicno, tako se i za tehnicku ispravnost mogu uvesti ogranicenja, kao i za ostale sposobnosti vozaca.
Tako da nije bas tacno da svaki gradjanin ima ista prava, ta prava zavise od raznih faktora.
Ja nisam za to da se losim vozacima sa krntijama zabrani da budu ucesnici u saobracaju, samo da se uvedu ogranicenja u skladu sa mogucnostima zbog bezbjednosnih razloga, ali i dodatna prava onima koji zadovoljavaju uslove za to, ne vidim sta je tu problem.