Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
respo

#1101 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote: Umoran sam od ponavljanja. Hajd procitaj clan 39.
vise od jedne trake u istom smjeru - ima ih koliko hoces, sve trasnferzale i sjeverna longitudinala - iliti Put zivota.
Sta konkretno mislis pod prekrsajem iz clana 39 stav 3 i 4?
jesi trazio da prokomentarisem clan jer ti je on glavni
ja ti rekao da si ga pogresno protumacio i da pobijam tvoju tvrdnju u vezi tog clana
pogledaj fino 3 i 4 stavku
posebno broj 4 kad se pominje raskrsnica
pa onda nadji druge clanove koje odredjuju to i bit ce ti sve jasno

i dolazimo do toga da ti ja i ostali mozemo voziti 40 a da ne krsimo nijedan zakon konkretno se odnoseci na ovu situaciju o kojoj pricamo

eto da se vise ne umaras vidjet ces da si ga bezveze i ponavljao

pitah za 3 trake ne za dvije
a i za dvije vazi isto nazalost
eluna

#1102 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ateista wrote:
Jeff Bingham wrote:shvati da ne postoji "kontrolisana brza voznja",to je oksimoron, zato i postoje ogranicenja brzine.
"Brzo" je relativan pojam, u zavisnosti od uslova na putu, sirine kolovozne trake i nagiba, radiusa krivine, te ispravnosti auta i kvaliteta guma, i jos raznih drugih parametara.

Ogranicenja brzine nemaju puno veze sa ovim parametrima, pogotovo sto su predvidjena za najlosiju varijantu - los vozac sa losim autom i sa losim uslovima na cesti.

Na nekim autoputevima sa dobrim i ispravnim autom i preko 200km/h moze biti kontrolisano, dok je u nekim situacijama neophodno voziti i ispod 40 da bi imao kontrolu.
kad će ti već jednom postati jasno - i ovakakv vozač je građanin koji ima ista prava kao ti
fidoremilienko

#1103 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

Teoretski,

tri trake
3 vozila u sve tri trake
brzina kretanja 40 km/h sva tri vozila
zeleni val na 60 km/h

To je ugrožavanje cjelokupne bezbjednosti saobraćaja, uzimajući u obzir značaj gradske arterije. E sad od uslova na cesti zavisi gdje ćeš se kretati. I sasvim je ok ovo što quasar priča (tumači), ne vidim problem!? :-?
quasar

#1104 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

respo wrote:
vise od jedne trake u istom smjeru - ima ih koliko hoces, sve trasnferzale i sjeverna longitudinala - iliti Put zivota.
ja ti rekao da si ga pogresno protumacio i da pobijam tvoju tvrdnju u vezi tog clana

i dolazimo do toga da ti ja i ostali mozemo voziti 40 a da ne krsimo nijedan zakon konkretno se odnoseci na ovu situaciju o kojoj pricamo

ja ti lejpo rekoh da ne moze biti od semafora do semafora voznja lijevom trakom radi toga sto ce nekad sutra skrenuti lijevo.
Vozis desnom osim NA DIJELU PUTA PRIJE SKRETANJA LIJEVO.
E sad mi daj te druge clanove koji ce ti dozvoliti da u zelenom valu usporavas saobracaj.
fidoremilienko

#1105 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

Kršiš ZOBS stav 4. ako ne možeš (nećeš) razviti brzinu veću od 40 km/h. Šta tu nije jasno? I to je sasvim OK. Jer imaš još dvije slobodne trake i tamo se kreći 40 km/h :D
Ateista

#1106 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:
Jeff Bingham wrote:shvati da ne postoji "kontrolisana brza voznja",to je oksimoron, zato i postoje ogranicenja brzine.
"Brzo" je relativan pojam, u zavisnosti od uslova na putu, sirine kolovozne trake i nagiba, radiusa krivine, te ispravnosti auta i kvaliteta guma, i jos raznih drugih parametara.

Ogranicenja brzine nemaju puno veze sa ovim parametrima, pogotovo sto su predvidjena za najlosiju varijantu - los vozac sa losim autom i sa losim uslovima na cesti.

Na nekim autoputevima sa dobrim i ispravnim autom i preko 200km/h moze biti kontrolisano, dok je u nekim situacijama neophodno voziti i ispod 40 da bi imao kontrolu.
kad će ti već jednom postati jasno - i ovakakv vozač je građanin koji ima ista prava kao ti
Nije bas tako, cemu sluzi tehnicki pregled nego da onemoguci neispravnim autima da se koriste jer ugrozavaju saobracaj?
Druga je prica sto je kod nas tehnicki pregled formalnost i sto svakakve kante prolaze.

Opet, ja sam za to da se omoguci svim autima koja zadovoljavaju minimum ispravnosti da vozi, kao sto sam za to i da se omoguci osobama koja imaju minumum sposobnosti da imaju vozacku, ali u skladu sa ispravnoscu i sposobnoscu treba da idu i ogranicenja. Kao sto kamioni i autobusi imaju ogranicenje svoje brzine, kao sto osobe koje nose naocale moraju da ih imaju dok voze, kao sto maloljetne osobe nemaju pravo da voze, kao sto invalidi zavisno od stepena invaliditeta moraju imati posebna auta a neki ne mogu nikako voziti, kao sto starije osobe koje ne prodju ljekarski pregled ne mogu produziti vozacku i slicno, tako se i za tehnicku ispravnost mogu uvesti ogranicenja, kao i za ostale sposobnosti vozaca.

Tako da nije bas tacno da svaki gradjanin ima ista prava, ta prava zavise od raznih faktora.
Ja nisam za to da se losim vozacima sa krntijama zabrani da budu ucesnici u saobracaju, samo da se uvedu ogranicenja u skladu sa mogucnostima zbog bezbjednosnih razloga, ali i dodatna prava onima koji zadovoljavaju uslove za to, ne vidim sta je tu problem.
respo

#1107 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:
respo wrote:

ja ti lejpo rekoh da ne moze biti od semafora do semafora voznja lijevom trakom radi toga sto ce nekad sutra skrenuti lijevo.
E sad mi daj te druge clanove koji ce ti dozvoliti da u zelenom valu usporavas saobracaj.
cekaj ba jebo ga ti jel mislis da samo jedan skrece lijevo
i ko kaze da moras proci citavim gradom u zelenom valu i sami semafori nisu tako napravljeni
kad budem imao vremena fino ti stavim clan koji se odnosi na to da mozes voziti 40 bez ikakvih problema

ps. mada i ovaj clan sam dokazuje da mozes voziti 40 bez problema
Last edited by respo on 09/11/2011 15:11, edited 1 time in total.
eluna

#1108 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

To ne znaci da treba gaziti pjesake, ali ako se nadju tamo gdje ne smiju biti, oni su realno krivi.

Van pjesackog prelaza je pjesak kriv, a druga je stvar sto ce vozac imati nocne more, nedao bog nikome da udari pjesaka.

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) nevjerovatno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! .............. gdje god da udariš pješaka KRIV SI ....... vozač uvijek ima veću odgovornost, da je drugačije propisano to bi bila zakonska dozvola za ubistvo
respo

#1109 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

fidoremilienko wrote:Kršiš ZOBS stav 4. ako ne možeš (nećeš) razviti brzinu veću od 40 km/h. Šta tu nije jasno? I to je sasvim OK. Jer imaš još dvije slobodne trake i tamo se kreći 40 km/h :D
sta tebi nije jasno vozis 41 znaci ne krsis zakon
quasar

#1110 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

eluna wrote:
Ateista wrote:

Ne bih da se petljam, ali vkao gluhih telefona. Ne tvrdi on takav vozac nema ista prava, ali nema iste mogucnosti u smislu bezbjedne voznje.
Ili ces sad reci da je stari yugo potpuno ispravan, jednako bezbjedan i istog zaustavnog puta kao modernije auto iste mase?
fidoremilienko

#1111 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

Svojevremeno sam radio vještačenja saobraćajnih nezgoda i mogu ti reći da ovo što @Ateista govori ima smisla. Vozač je dužan da pazi ali isto tako i pješak koji se nalazi tamo gdje ne bi trebao biti, ili nije adekvatno označen ili pijan ili...ili...je KRIV. Jasno kao dan! ;)
quasar

#1112 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

respo wrote:
quasar wrote: ja ti lejpo rekoh da ne moze biti od semafora do semafora voznja lijevom trakom radi toga sto ce nekad sutra skrenuti lijevo.
i ko kaze da moras proci citavim gradom u zelenom valu i sami semafori nisu tako napravljeni
kad budem imao vremena fino ti stavim clan koji se odnosi na to da mozes voziti 40 bez ikakvih problema
Jel to treba na otoci da se zada lijevo ako ce na marindvoru skrenuti?
Ako ce skrenuti lijevo ili neka postigne brzinu onoga ispred sebe pa se prestrojava lijevo da ne ometa one koji dolaze tom terakom da ne moraju naglo kociti, ili nek uspori da propusti sve i prestroji se lijevo u zaustavnu traku. Ne znam sto je problem voziti 60 i ako ces lijevo, jer imas izlivnu traku gdje ces usporiti. Druga stvar je kad vidis da je puna, ali to vec nisu normalni uslovi saobracaja nego spica.

Znaci da se razumijemo, niko nema pravo da blokira sve tri trake vozeci ispod 60, jer zakon izricito kaze da se ne moze voziti tako osim desnom trakom, osim pred raskrscem kad se spremas za lijevo, a ako je izlivni trak slobodan, onda je dovoljno prostora da se stamo uspori i stane.

Clan o kojem ti govoris je vjerovatno onaj koji se odnosi na prilazak raskrscu, ali u ovom slucaju takodjer imas izlivne trake i raskrsca regulisana semaforima, tako da nema potrebe za usporavanjem u glavnim trakama. AKo je neki drugi, daj ga ovdje i naznaci sta je u koliziji sa mojim tvrdnjama.
Ateista

#1113 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

fidoremilienko wrote:Svojevremeno sam radio vještačenja saobraćajnih nezgoda i mogu ti reći da ovo što @Ateista govori ima smisla. Vozač je dužan da pazi ali isto tako i pješak koji se nalazi tamo gdje ne bi trebao biti, ili nije adekvatno označen ili pijan ili...ili...je KRIV. Jasno kao dan! ;)
Hvala. :thumbup:
Ateista

#1114 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

quasar wrote:
Najgore je sto sam cuo i za takve slucajeve, odmah se prestrojava za svaki slucaj iako ima jos nekoliko semafora prije nego sto treba da skrene. :-)
Ateista

#1115 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:To ne znaci da treba gaziti pjesake, ali ako se nadju tamo gdje ne smiju biti, oni su realno krivi.

Van pjesackog prelaza je pjesak kriv, a druga je stvar sto ce vozac imati nocne more, nedao bog nikome da udari pjesaka.

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) nevjerovatno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! .............. gdje god da udariš pješaka KRIV SI ....... vozač uvijek ima veću odgovornost, da je drugačije propisano to bi bila zakonska dozvola za ubistvo
Naravno da vozac ima vecu odgovornost, cak sta vise treba da razmislja unaprijed kad vidi pjesaka stotinama metara ispred sebe, ne kazem da treba gaziti pjesake koji prelaze van pjesackog, ali isto tako da ako ne uspijem zakociti zato sto mi pjesak izleti tamo gdje ne bi trebao biti, smatram da je on kriv.
respo

#1116 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:
respo wrote:
quasar wrote: ja ti lejpo rekoh da ne moze biti od semafora do semafora voznja lijevom trakom radi toga sto ce nekad sutra skrenuti lijevo.
Ako ce skrenuti lijevo ili neka postigne brzinu onoga ispred sebe pa se prestrojava lijevo da ne ometa one koji dolaze tom terakom da ne moraju naglo kociti, ili nek uspori da propusti sve i prestroji se lijevo u zaustavnu traku. Ne znam sto je problem voziti 60 i ako ces lijevo, jer imas izlivnu traku gdje ces usporiti. Druga stvar je kad vidis da je puna, ali to vec nisu normalni uslovi saobracaja nego spica.

Znaci da se razumijemo, niko nema pravo da blokira sve tri trake vozeci ispod 60, jer zakon izricito kaze da se ne moze voziti tako osim desnom trakom, osim pred raskrscem kad se spremas za lijevo, a ako je izlivni trak slobodan, onda je dovoljno prostora da se stamo uspori i stane.

Clan o kojem ti govoris je vjerovatno onaj koji se odnosi na prilazak raskrscu, ali u ovom slucaju takodjer imas izlivne trake i raskrsca regulisana semaforima, tako da nema potrebe za usporavanjem u glavnim trakama. AKo je neki drugi, daj ga ovdje i naznaci sta je u koliziji sa mojim tvrdnjama.
upravo na m dvoru se desi da je vise auta na skretanju lijevo nego sto traka moze primiti ostali stoje u traci za lijevo
ostala vozila
koliko je auta u toj traci koja voze brze jer im je eto kao ova srednja sporija nek jedan stane eto ti najsporije trake u gradu

drugi primjer krene 1000 auta "penzionera sa dobrinje iz pravca ap i dalje prema gradu
na pofalicima semafor za desno ( ne zaboravi da moras propustiti pjesake) i tu uvijek prodje bar 50% manje auta nego u srednjoj traci
s tim sto od 1000 auta bar njih 500 ide u sami centar znaci od skenderije pa gore mislis da ce neko ici mic po mic krajnjom desno samo zato da bi neko mogao voziti 60 (mada nikad u vrijeme spice se ne moze voziti ni 40 a kamoli 60)
shvatas poentu i shvatas li zasto i samim zakonom nije odredjena kazna za to jer to nije ugrozavanje
respo

#1117 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote:
quasar wrote:
Najgore je sto sam cuo i za takve slucajeve, odmah se prestrojava za svaki slucaj iako ima jos nekoliko semafora prije nego sto treba da skrene. :-)
ja licno se prestrojavam u lijevu ili desnu traku zavisno gdje skrecem poslije zadnjeg semafora prije skretanja
znaci ako hocu u pofalicima ja se kod elektroprivrede presaltam osim ako nije zastoj neki ili slicno
Ateista

#1118 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Mislim da se ovo sve ne moze odnositi na vrijeme spice jer je tada premija uopste se kretati, a ne voziti 60. :-)
respo

#1119 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote: Naravno da vozac ima vecu odgovornost, cak sta vise treba da razmislja unaprijed kad vidi pjesaka stotinama metara ispred sebe, ne kazem da treba gaziti pjesake koji prelaze van pjesackog, ali isto tako da ako ne uspijem zakociti zato sto mi pjesak izleti tamo gdje ne bi trebao biti, smatram da je on kriv.
naravno da je on kriv ali ti snosis potpunu odgovornost i posljedice prema zakonu
to dodje kao i ono
lopov provali u kucu ti ga prebijes i dobijes kaznu a on prodje nekaznjeno
quasar

#1120 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

@respo
ne kontas ti pa bog.
Jedno je kad je spica i kad je zakrcenje (btw do kojeg cesto dodje samo zbog takvih vozaca). To nisu normalni uvjeti.
Niko ne brani nikom da svi voze 60. Neki nece, neki ne mogu, neki ne smiju. E pa ti onda nek se maknu u jednu ili dvije trake i ostave jednu koja ce ici 60. Eto otom je rijec, i to je u skladu sa clanom zakona koji ti pominjem.
eluna

#1121 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ili ces sad reci da je stari yugo potpuno ispravan, jednako bezbjedan i istog zaustavnog puta kao modernije auto iste mase?

@gusar

naravno da yugo i noviji auto ne mogu da se porede - i neću to da kažem

govorim da loš vozač u jugi ima isto pravo da vozi na svim cestama i putevima kao i drugi ...... to što on zadovoljava minimum zakonom propisanih uslova dok neki zadovoljavaju maksimum drugi je par cipela ..... želim reći da zakon jednostavno nije u mogućnosti propisati uslove na način da odgovaraju samo onima koji ispunjavaju maksimum uslova ...... barem sam razumjela da ateista očekuje upravo to ............ i na ovo sam mislila kad sam rekla da ne gleda druge, tj. da ga drugi ne interesuju u smislu prava koja imaju ti drugi ........ uprošćeno rečeno, ateista razmišlja ovako - barem meni tako izgleda ali neću tvrditi da sam u pravu - meni moja prava i to isključivo onako kako meni odgovara - za ostale me boli ćošak!

zato i napisah da loš vozač u jugi ima ista prava kao on - jer je i on čovjek ......
respo

#1122 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:@respo
ne kontas ti pa bog.
Jedno je kad je spica i kad je zakrcenje (btw do kojeg cesto dodje samo zbog takvih vozaca). To nisu normalni uvjeti.
Niko ne brani nikom da svi voze 60. Neki nece, neki ne mogu, neki ne smiju. E pa ti onda nek se maknu u jednu ili dvije trake i ostave jednu koja ce ici 60. Eto otom je rijec, i to je u skladu sa clanom zakona koji ti pominjem.
ti ne kontas da nigdje nije ogranicen onaj ko vozi 40 da se skloni ovome u naselju
sto fino pise i u clanu 39 stavkama 3 i 4
ovo gore samo sam naveo sto se tice skretanja lijevo i zasto bas nije odredjeno da se mora skloniti neko ko vozi 40 u naselju jer je neko ko je donosio zakon razmisljao i o tome i zato svjesno to nije napisao
Ateista

#1123 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote: Naravno da vozac ima vecu odgovornost, cak sta vise treba da razmislja unaprijed kad vidi pjesaka stotinama metara ispred sebe, ne kazem da treba gaziti pjesake koji prelaze van pjesackog, ali isto tako da ako ne uspijem zakociti zato sto mi pjesak izleti tamo gdje ne bi trebao biti, smatram da je on kriv.
naravno da je on kriv ali ti snosis potpunu odgovornost i posljedice prema zakonu
to dodje kao i ono
lopov provali u kucu ti ga prebijes i dobijes kaznu a on prodje nekaznjeno
I ja sam cuo da je tako, ali me zanima jeli stvarno tako u praksi, ako se ispostavi da je sva krivica na pjesaku, hoce li i vozac dobiti kaznu?
Ateista

#1124 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:Ili ces sad reci da je stari yugo potpuno ispravan, jednako bezbjedan i istog zaustavnog puta kao modernije auto iste mase?

@gusar

naravno da yugo i noviji auto ne mogu da se porede - i neću to da kažem

govorim da loš vozač u jugi ima isto pravo da vozi na svim cestama i putevima kao i drugi ...... to što on zadovoljava minimum zakonom propisanih uslova dok neki zadovoljavaju maksimum drugi je par cipela ..... želim reći da zakon jednostavno nije u mogućnosti propisati uslove na način da odgovaraju samo onima koji ispunjavaju maksimum uslova ...... barem sam razumjela da ateista očekuje upravo to ............ i na ovo sam mislila kad sam rekla da ne gleda druge, tj. da ga drugi ne interesuju u smislu prava koja imaju ti drugi ........ uprošćeno rečeno, ateista razmišlja ovako - barem meni tako izgleda ali neću tvrditi da sam u pravu - meni moja prava i to isključivo onako kako meni odgovara - za ostale me boli ćošak!

zato i napisah da loš vozač u jugi ima ista prava kao on - jer je i on čovjek ......
Nije da odgovaraju samo onima koji ispunjavaju makismum (ja uopste ne ispunjavam maksimum, ima puno boljih i sigurnijih auta), nego da su prava u skladu sa uslovima, znaci da se svakom dozvoli onoliko koliko moze a da pri tome nikog ne ugrozava, sto naravno daje prednost boljim autima, ali to je realnost, mislim na to da su bolja auta manje opasna (osim u rukama budala).
respo

#1125 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

hoce
Post Reply