ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
al-em
#1101 Re: ZOBS
dobio sam kaznu na brisacu za parking,"okivljeni nije postovao saobracajni znak zaustavljanja i parkiranja" clan 130
auto je bilo parkirano na trotoaru, koji je nastavak na parking,i tu su oduvijek parkiralo bez ikakvih kazni i problema,do prije mjesec dana kad su poceli sa kaznjavanjem
znak tu postoji,medjutim ovaj dio gdje se parkira je zaklonjen zgradom od znaka,tako da sam u nekom ranijem razgovoru sa jednim policajcem saznao da znak mora biti i na drugom cosku trotoara da bi parkiranje bilo nepropisno
auta na tom dijelu ne smetaju nikome,pjesaci uredno prolaze jer je trotoar poprilicno veliki i to je dio trotora kojim se pjesaci ne krecu jer udara u zgradu, i tu parkiramo sigurno nekih desetak godina,dok su kazne uredno stizale za dio trotoara na kojem znak stoji,ovaj dio zaklonjen od zgrade je bio nekaznjavan
hocu da se na sudu zalim za kaznu,pa me zanima jel moja zalba opravdana,ili na sudu nemam sta traziti
i ako se odlucim za taj sud,sta mi je ciniti kako bih se suprostavio bandi na sto bolji nacin
jednostavno,okrivljen sam za nepostivanje znaka kojeg ustvari i nema tu
auto je bilo parkirano na trotoaru, koji je nastavak na parking,i tu su oduvijek parkiralo bez ikakvih kazni i problema,do prije mjesec dana kad su poceli sa kaznjavanjem
znak tu postoji,medjutim ovaj dio gdje se parkira je zaklonjen zgradom od znaka,tako da sam u nekom ranijem razgovoru sa jednim policajcem saznao da znak mora biti i na drugom cosku trotoara da bi parkiranje bilo nepropisno
auta na tom dijelu ne smetaju nikome,pjesaci uredno prolaze jer je trotoar poprilicno veliki i to je dio trotora kojim se pjesaci ne krecu jer udara u zgradu, i tu parkiramo sigurno nekih desetak godina,dok su kazne uredno stizale za dio trotoara na kojem znak stoji,ovaj dio zaklonjen od zgrade je bio nekaznjavan
hocu da se na sudu zalim za kaznu,pa me zanima jel moja zalba opravdana,ili na sudu nemam sta traziti
i ako se odlucim za taj sud,sta mi je ciniti kako bih se suprostavio bandi na sto bolji nacin
jednostavno,okrivljen sam za nepostivanje znaka kojeg ustvari i nema tu
-
mrsamras
#1102 Re: ZOBS
Mislim da ćeš se džaba zaliti,zabranjeno je parkiranje na trotoaru pa makar se nikad niko od pjesaka ne popeo na njega.Znak zabrane se odnosi na dio puta i nema veze sa trotoarom.
to je moje skromno misljenje.
-
kakavdanakneiskustvu
#1104 Re: ZOBS
mrsamras wrote:Mislim da ćeš se džaba zaliti,zabranjeno je parkiranje na trotoaru pa makar se nikad niko od pjesaka ne popeo na njega.Znak zabrane se odnosi na dio puta i nema veze sa trotoarom.
tačno
-
nino90
#1105 ZOBS
mislim da ces dobiti, iz razloga sto je kazna napisan a za nepostivamje znaka a ne za parkiranje na trotoar. I da se ustanovi sad da si na trotoaru parkiro, trebo ti je kaznu za to napisati. Uglavnom, ako mozes dokazati da nije bilo tog prekrsaja sto pise tamo ( za znak ) mislim da bi trebo na sud ici. Javi u svakom slucaju kako je proslo 
Sent from my iPad using Tapatalk
- drug_profi
#1106 Re: ZOBS
Puno ti je to peglanja da ustedis 15 maraka. Ali neko voli ganjati principe sta god da kosta.
-
al-em
#1107 Re: ZOBS
ja nisam parkirao na putu,a u kazni pise da nisam postupio prema znakumrsamras wrote:Mislim da ćeš se džaba zaliti,zabranjeno je parkiranje na trotoaru pa makar se nikad niko od pjesaka ne popeo na njega.Znak zabrane se odnosi na dio puta i nema veze sa trotoarom.
-
al-em
#1108 Re: ZOBS
sta cu dobiti pasanino90 wrote:mislim da ces dobiti, iz razloga sto je kazna napisan a za nepostivamje znaka a ne za parkiranje na trotoar. I da se ustanovi sad da si na trotoaru parkiro, trebo ti je kaznu za to napisati. Uglavnom, ako mozes dokazati da nije bilo tog prekrsaja sto pise tamo ( za znak ) mislim da bi trebo na sud ici. Javi u svakom slucaju kako je proslo
-
mrsamras
#1111 Re: ZOBS
Presuda se moze ''dobiti'' jedino ako si licnu kad ti pisu pa da tad ''ulozis'' prigovor
Sve ostalo, suplja
Sve ostalo, suplja
-
mrsamras
#1112 Re: ZOBS
Kakav je propis pri zaustavljanju od strane policije?
Da li mora biti oznaceno mjesto, mora li imati znak stop?
Moze li tek tako izeltiti na cestu i podici ruku i zasustaviti u kraj ceste iako nista nije predivdeno za zasutravljanje vozila sa te strane?
Moze li tek tako izeltiti na cestu i podici ruku i zasustaviti u kraj ceste iako nista nije predivdeno za zasutravljanje vozila sa te strane?
-
kakavdanakneiskustvu
#1113 Re: ZOBS
mrsamras wrote:Kakav je propis pri zaustavljanju od strane policije?
mislim da smije to uraditi
- semirsar
#1114 Re: ZOBS
E ovo zivo i mene zanima... u petak s posla idem i vidjeh na pravcu od Nedzarica prema Dobrinji kako policajac izleti i u lijevoj traci zaustavi i legitimise vozaca, treba li objasnjavati kakav je krkljanac nastao...mrsamras wrote:Kakav je propis pri zaustavljanju od strane policije?
- semirsar
#1115 Re: ZOBS
Jebo moje tvoje bilo cije misljenje, zanima me pravni okvir, ima li on to pravo, pogotovu sto ugrozava sve ucesnike u saobracaju.kakavdanakneiskustvu wrote:mrsamras wrote:Kakav je propis pri zaustavljanju od strane policije?
mislim da smije to uraditi
-
nemezis
#1116 Re: ZOBS
Iz člana 153:
1) Znakovi koje učesnicima/sudionicima u saobraćaju/prometu daje ovlašteno lice/osoba su znakovi koji se daju rukama i položajem tijela, zvučni i svjetlosni znakovi.
(2) Znakovi iz stava/stavka (1) ovog člana/članka moraju se davati tako da njihovo značenje učesnicima/sudionicima u saobraćaju/prometu bude jasno i nedvosmisleno.
1) Znakovi koje učesnicima/sudionicima u saobraćaju/prometu daje ovlašteno lice/osoba su znakovi koji se daju rukama i položajem tijela, zvučni i svjetlosni znakovi.
(2) Znakovi iz stava/stavka (1) ovog člana/članka moraju se davati tako da njihovo značenje učesnicima/sudionicima u saobraćaju/prometu bude jasno i nedvosmisleno.
- semirsar
#1117 Re: ZOBS
To o semafor plavcima na raskrscu, ovako laicki tumaceci ono sto si naveo, plavac ima pokrice u zakonu da iskoci iza bankine sa lijeve strane autoputa Sarajevo - Zenica i da me zaustavi?! Namjerno karikiram, ali svedoci smo da neki od njih uopste ne biraju gdje i kad ce nekog zaustaviti.nemezis wrote:Iz člana 153:
-
mrsamras
#1118 Re: ZOBS
To je ok i uglavnom se odnosti na raskrsnice, gdje je povecana vidljivost.A st aje u srede neke sume i izleti k'o kauboj
Negdje podavno sam citao na nekom forumu da imaju pravila koja se moraju ipostovati a izmedu ostalog da se obezbijedi nesmetano i sugurno zaustavljanje vozila.Npr ako nema prostor gdje se moze parkirati(moras se popeti na ivicnjak itd) da ne moras stati.
Negdje podavno sam citao na nekom forumu da imaju pravila koja se moraju ipostovati a izmedu ostalog da se obezbijedi nesmetano i sugurno zaustavljanje vozila.Npr ako nema prostor gdje se moze parkirati(moras se popeti na ivicnjak itd) da ne moras stati.
-
goran16v
#1119 Re: ZOBS
Po tzv PS-u OSL (ovlasteno sluzbeno lice) vozilo mora zaustaviti i kontrolisati na siguran nacin cime nece ugrozavati i ometati saobracaj, ali to nije domena kojom se bave vozaci, za njih je nalog policajca obavezujuci.
-
nemezis
#1120 Re: ZOBS
Nije baš da može iskočiti. Član 152 govori o tome:semirsar wrote:To o semafor plavcima na raskrscu, ovako laicki tumaceci ono sto si naveo, plavac ima pokrice u zakonu da iskoci iza bankine sa lijeve strane autoputa Sarajevo - Zenica i da me zaustavi?! Namjerno karikiram, ali svedoci smo da neki od njih uopste ne biraju gdje i kad ce nekog zaustaviti.nemezis wrote:Iz člana 153:
(1) Učesnici/sudionici u saobraćaju/prometu moraju postupati po zahtjevima izraženim pomoću znakova ili prema naredbi policajca ili drugog lica/osobe koje na osnovu ovlaštenja iz Zakona obavlja kontrolu i regulisanje/reguliranje
saobraćaja/prometa na putevima/cestama (u daljnjem tekstu: ovlašteno lice/osoba).
(2) Ovlašteno lice/osoba pri davanju znakova dužno je da se postavi na putu/cesti tako da ga učesnici/sudionici u saobraćaju/prometu kojima su znakovi
i namijenjeni mogu uočiti jasno i s dovoljne razdaljine.
-
nemezis
#1121 Re: ZOBS
Ovo je suština.goran16v wrote:Po tzv PS-u OSL (ovlasteno sluzbeno lice) vozilo mora zaustaviti i kontrolisati na siguran nacin cime nece ugrozavati i ometati saobracaj, ali to nije domena kojom se bave vozaci, za njih je nalog policajca obavezujuci.
-
RahatHurmašica
#1122 Re: ZOBS
ovdje treba dodati i harač za atest. ne vjerujem da će propustiti priliku za pljačku.Bakir1 wrote:postoji interesna grupa koja zagovara zazivljavanje dijela pravilnika o homologaciji dijelova i opreme, cime bi se stvorili uslovi za:
a certifikaciju tih istih dijelova i opreme
b legalizaciju i izbacivanje smeca zvanog kina no name
time bi ta naknadna dnevna bila potencijalno legalna.
Zakon je osnova na koju se oslanja more pravilnika i propisa koji se opet uskladjuju sa eu zakonima, tako i za dnevna svjetla postoji citav niz propisa sta trebaju biti da bi bila, one trakice i par smd dioda nisu.
- Bakir1
#1123 Re: ZOBS
ne znam koliko poznajes propise, ali sve sto na automobilima nije izaslo sa istim iz fabrike, mora se svuda na svijetu atestirati, a svugdje se atest placa
-
RahatHurmašica
#1124 Re: ZOBS
je, ali kvaka je u tome koliko se plaća u odnosu na prosječnu platu u zemlji.Bakir1 wrote:ne znam koliko poznajes propise, ali sve sto na automobilima nije izaslo sa istim iz fabrike, mora se svuda na svijetu atestirati, a svugdje se atest placa
lokalnim šerifima nije ništa zalomiti 20-30% prosječne plate, došlo ko normala.
šta se ima atestirati ako ugradim svjetla koja ispunjavaju standarde i koja se ugrađuju u EU. sve što trebaju pogledati je da li su postavljena na odgovarajuću visinu. i za to im je dovoljno 20KM (možda i previše). no ko da gledam da ispod 200KM neće biti.
-
goran16v
#1125 Re: ZOBS
Prateci kako je to regulisano u HR da bi atestirao dio koji fabricki nije bio na autu i/ili koji ne odgovara fabrickim specifikacijama (spojleri, kojekakvi docaci, ovjes, kocnice itd itd) moras da imas tipski atest proizvodjaca za taj dio sto znaci bye-bye pilane opruge, prepravljani dijelovi, poliester kucna radinost "aerodinamicki" kitovi itd...Bakir1 wrote:ne znam koliko poznajes propise, ali sve sto na automobilima nije izaslo sa istim iz fabrike, mora se svuda na svijetu atestirati, a svugdje se atest placa