Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
Connaisseur Karlin

#1101 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Connaisseur Karlin »

Bloo wrote:Radio Behar?!?!
a dobre mJuzeike daaaaa

Saint Louis Bosanci :)

eh, et' ispaltilo mi se surfati za haZNADARA :D
Connaisseur Karlin

#1102 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

General War wrote: Samo ti reKni, nisam ja nikakav bosanski nacionalista niti iskljuciv...forum je a ne blog.
ali kao Bosanac bi trebao znati tocnije definicije i znacenja o sebi kao Bosancu iz BiH , na pretgodnom postu si sebe osramotio :run:
General War

#1103 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Connaisseur Karlin wrote:
General War wrote: Samo ti reKni, nisam ja nikakav bosanski nacionalista niti iskljuciv...forum je a ne blog.
ali kao Bosanac bi trebao znati tocnije definicije i znacenja o sebi kao Bosancu iz BiH , na pretgodnom postu si sebe osramotio :run:
Ja to nigdje ne vidim u cemu sam pogrijesio, eto de ti tocnije definiraj Bosance pa cemo uporediti. ;-)
hAZNADAR

#1104 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

evo cinjnica :

http://www.bosniak.org/
Under the extremely difficult conditions of the aggression against Bosnia and Herzegovina and the genocide against Bosniaks (1993), Bosniaks replaced the religious foundation of its identity (Muslim) with the identification based on their historic identity, based on the life of a country and a state of Bosnia and its people Bosnians – Bosniaks.
u SFRJ su bili Muslimani, kasnije su se prabacili na termin Bosnjaci

http://www.bosniaks.net/
Esteemed visitors,

Es-selamu 'aleikum! - We greet you in peace!

Welcome to the web site that speaks about Bosniaks and Bosnia-Hercegovina.
It is a desire of the Bosnjaci.Net web magazine's editorial board to present our history, culture, religion, as well as the most current political currents and occurrences among us, as Bosniaks are all too often mistakenly called "Bosnian Muslims" in public and media - by wrong name which is deeply disliked and historically incorrect label for the Bosniak nation, imposed on Bosniaks forcibly in 1974 as an part of political compromise for peace in the midst of Serbo-Croatin haggle for power and domination in former Yugoslavia.

Pozdrav je specifican za muslimane , i tako se najcesce obracaju muslimani muslimanima !?

http://bosnianmediagroup.com/?page_id=79
The mission and purpose of the BMG is to bring to light, through news and music, the truth about the 1992-1995 genocide in Bosnia and Herzegovina. BMG also strives to promote religion, nation, tradition and culture of Bosniaks and Bosnia and Herzegovina.
promocija religije a ne religija !

http://www.acbih.org/
Safeguarding the Bosnian American voice in Washington, D.C. by providing outreach to U.S. policy and decision makers on issues that are relevant to the Bosnian American community.
Countering genocide denial and the revision of history.
Improving and promoting community involvement and participation of Bosnian Americans in the U.S. electoral and political processes.
Promoting and preserving the Bosnian and Herzegovinian heritage and identity through education.
Clanovi su amerikanci i muslimani porijekom iz BiH, izuzetno educirani, sofisticirani, a koji zive u USA i koji suradjuju sa amerikancima o rijesenju problema u BiH , nema price o Bosnajcima, vec o gradjanima BiH :thumbup:

https://www.cdm.me/english/world-associ ... s-founded/
“The SSB takes into account all the previous efforts made by various organisations or individuals related to self-defining and establishing Bosniaks as a factor of in Bosnia and Herzegovina and in the world. We particularly appreciate the efforts of the Islamic Community in Bosnia and Herzegovina, as well as all other political, national and cultural organisations of Bosniaks. Centennial efforts of individuals and organisations produced the conditions for holding such a gathering in Dortmund in 2015,” the first Vice President of the SSB, Mevlida Rovcanin, said in her speech.
:)

o politickimm partijama u BiH nema potrebe raspravljati, kolaicija je njihovo rijesenje :-)
Ti si stvarno fenomenalna. Ja pitam da mi objasnis svoju tvrdnju kako Bosnjaci svojim politickim djelovanjem i rezultatima udaljavaju Bosance a ti nakon opsezne istrage nalazis tekstove gdje stoji upravo ono sto ja sve vrijeme pricam a to je da se bosnjastvo ne moze vezati samo za religiju. poput:

- Bosniaks replaced the religious foundation of its identity (Muslim) with the identification based on their historic identity, based on the life of a country and a state of Bosnia and its people Bosnians – Bosniaks.

- as Bosniaks are all too often mistakenly called "Bosnian Muslims" in public and media - by wrong name which is deeply disliked and historically incorrect label for the Bosniak nation .

- BMG za koju sa usklicnikom na kraju komentarises da promovira religiju a ne religije u mnozini je bosnian media group. Ili si se zahebala misleci da je bosniak media group ili sad bosanci promoviraju samo jednu religiju. :-)

- Bosnian American voice in Washington je jedna od organizacija koja rabi taj prefiks - a i sam rekoh da Bosnjaci rabe i bosanski prefiks cesto i u narodnom i drzavnom smislu kao skracenicu. Medjutim interesantno je kako bas Bosance na listi primjera nazivas izuzetno educiranim i sofisticiranim. :D Hajd da i to docekam da umjesto glupog i simpaticnog iz vica Bosanac konacno postane sinonim izuzetno educiranog i sofisticiranog. :thumbup:

- Selam alejkum jeste muslimanski pozdrav. Tako se pozdravljaju i arapski krscani, ali kod Bosnjaka ima vjernika muslimana koji se tako pozdravljaju sto nije nista neobicno niti sta dokazuje. Masa bosnjackih tekstova na razlicitim pozdravima.

- We particularly appreciate the efforts of the Islamic Community in Bosnia and Herzegovina, as well as all other political, national and cultural organisations of Bosniaks - i ovdje su spomenute i druge politicke, kulturne, nacionalne udruge Bosnjaka.

Nije mi jasno sta si trazila i sta pokusala dokazati. Ponavljam - trazio sam izricito da objasnis kako Bosnjaci svojim politickim djelovanjem i rezultatima udaljavaju Bosance. A ti skupila iz svijeta zbrda-zdola tekstove koji pokazuju nesto skroz drugo. Ali cestitke na trudu i pohvale,.. neke od ovih tekstova mogu i sam koristiti.

Samo - nemoj se ljutiti al jos nisi objasnila kako Bosnjaci svojim politickim djelovanjem i rezultatima udaljavaju Bosance. Nije valjda nekim tekstovima nekih organizacija u svijetu i selamom?
Last edited by hAZNADAR on 07/02/2018 21:58, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1105 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:
Sacekaj, nemoj jos. Moze se jos iz tvoje percepcije zakljuciti. Ako je Bosnjak samo musliman po tvojoj percepciji,.. mozemo li uzeti kojeg crnog sportistu iz Afrike? :)
Jedino iz tvojih malicioznih zakljucaka mozemo percipirati da su brigade sportista doduse ne iz afrike vec zemalja bliskog istoka vec ostavile dubok pecat na gradjansku orjentaciju bosnjaka. :mrgreen:
Pretpostavljam da je i ovo jos jedna nebuloza koju neces ili ne mozes objasniti. Hajd budi ljubazan pa reci kako se to Bliski Istok osjeti, ocituje na gradjanskoj orjentaciji Bosnjaka.
General War

#1106 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:
hAZNADAR wrote:
Sacekaj, nemoj jos. Moze se jos iz tvoje percepcije zakljuciti. Ako je Bosnjak samo musliman po tvojoj percepciji,.. mozemo li uzeti kojeg crnog sportistu iz Afrike? :)
Jedino iz tvojih malicioznih zakljucaka mozemo percipirati da su brigade sportista doduse ne iz afrike vec zemalja bliskog istoka vec ostavile dubok pecat na gradjansku orjentaciju bosnjaka. :mrgreen:
Pretpostavljam da je i ovo jos jedna nebuloza koju neces ili ne mozes objasniti. Hajd budi ljubazan pa reci kako se to Bliski Istok osjeti, ocituje na gradjanskoj orjentaciji Bosnjaka.
Nestalo mi bojica :mrgreen:
hAZNADAR

#1107 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:
General War wrote:
Nestalo mi bojica :mrgreen:
Znaci ne smijes. Ima li ko drugo da protumaci boldirano?
Connaisseur Karlin

#1108 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

hAZNADAR wrote:
evo cinjnica :

http://www.bosniak.org/
Under the extremely difficult conditions of the aggression against Bosnia and Herzegovina and the genocide against Bosniaks (1993), Bosniaks replaced the religious foundation of its identity (Muslim) with the identification based on their historic identity, based on the life of a country and a state of Bosnia and its people Bosnians – Bosniaks.
u SFRJ su bili Muslimani, kasnije su se prabacili na termin Bosnjaci

http://www.bosniaks.net/
Esteemed visitors,

Es-selamu 'aleikum! - We greet you in peace!

Welcome to the web site that speaks about Bosniaks and Bosnia-Hercegovina.
It is a desire of the Bosnjaci.Net web magazine's editorial board to present our history, culture, religion, as well as the most current political currents and occurrences among us, as Bosniaks are all too often mistakenly called "Bosnian Muslims" in public and media - by wrong name which is deeply disliked and historically incorrect label for the Bosniak nation, imposed on Bosniaks forcibly in 1974 as an part of political compromise for peace in the midst of Serbo-Croatin haggle for power and domination in former Yugoslavia.

Pozdrav je specifican za muslimane , i tako se najcesce obracaju muslimani muslimanima !?

http://bosnianmediagroup.com/?page_id=79
The mission and purpose of the BMG is to bring to light, through news and music, the truth about the 1992-1995 genocide in Bosnia and Herzegovina. BMG also strives to promote religion, nation, tradition and culture of Bosniaks and Bosnia and Herzegovina.
promocija religije a ne religija !

http://www.acbih.org/
Safeguarding the Bosnian American voice in Washington, D.C. by providing outreach to U.S. policy and decision makers on issues that are relevant to the Bosnian American community.
Countering genocide denial and the revision of history.
Improving and promoting community involvement and participation of Bosnian Americans in the U.S. electoral and political processes.
Promoting and preserving the Bosnian and Herzegovinian heritage and identity through education.
Clanovi su amerikanci i muslimani porijekom iz BiH, izuzetno educirani, sofisticirani, a koji zive u USA i koji suradjuju sa amerikancima o rijesenju problema u BiH , nema price o Bosnajcima, vec o gradjanima BiH :thumbup:

https://www.cdm.me/english/world-associ ... s-founded/
“The SSB takes into account all the previous efforts made by various organisations or individuals related to self-defining and establishing Bosniaks as a factor of in Bosnia and Herzegovina and in the world. We particularly appreciate the efforts of the Islamic Community in Bosnia and Herzegovina, as well as all other political, national and cultural organisations of Bosniaks. Centennial efforts of individuals and organisations produced the conditions for holding such a gathering in Dortmund in 2015,” the first Vice President of the SSB, Mevlida Rovcanin, said in her speech.
:)

o politickimm partijama u BiH nema potrebe raspravljati, kolaicija je njihovo rijesenje :-)
Ti si stvarno fenomenalna. Ja pitam da mi objasnis svoju tvrdnju kako Bosnjaci svojim politickim djelovanjem i rezultatima udaljavaju Bosance a ti nakon opsezne istrage nalazis tekstove gdje stoji upravo ono sto ja sve vrijeme pricam a to je da se bosnjastvo ne moze vezati samo za religiju. poput:

Bosniaks replaced the religious foundation of its identity (Muslim) with the identification based on their historic identity, based on the life of a country and a state of Bosnia and its people Bosnians – Bosniaks.

as Bosniaks are all too often mistakenly called "Bosnian Muslims" in public and media - by wrong name which is deeply disliked and historically incorrect label for the Bosniak nation

BMG za koju sa usklicnikom na kraju komentarises da promovira religiju a ne religije u mnozini je bosnian media group. Ili si se zahebala misleci da je bosniak media group ili sad bosanci promoviraju samo jednu religiju. :-)

Bosnian American voice in Washington je jedna od organizacija koja rabi taj prefiks - a i sam rekoh da Bosnjaci rabe i bosanski prefiks cesto. Medjutim interesantno je kako bas njih nazivas izuzetno educiranim i sofisticiranim. :D Hajd da i to docekam da umjesto glupog i simpaticnog iz vica Bosanac konacno postane sinonim izuzetno educiranog i sofisticiranog. :thumbup:

Selam alejkum jeste muslimanski pozdrav. Tako se pozdravljaju i arapski krscani, ali kod Bosnjaka ima vjernika muslimana koji se tako pozdravljaju sto nije nista neobicno niti sta dokazuje. Masa bosnjackih tekstova na razlicitim pozdravima.

We particularly appreciate the efforts of the Islamic Community in Bosnia and Herzegovina, as well as all other political, national and cultural organisations of Bosniaks - i ovdje su spomenute i druge politicke, kulturne, nacionalne udruge Bosnjaka.

Nije mi jasno sta si trazila i sta pokusala dokazati. Ponavljam - trazio sam izricito da objasnis kako Bosnjaci svojim politickim djelovanjem i rezultatima udaljavaju Bosance. A ti skupila iz svijeta zbrda-zdola tekstove koji pokazuju nesto skroz drugo. Ali cestitke na trudu i pohvale,.. neke od ovih tekstova mogu i sam koristiti.

Samo - nemoj se ljutiti al jos nisi objasnila kako Bosnjaci svojim politickim djelovanjem i rezultatima udaljavaju Bosance. Nije valjda nekim tekstovima nekih organizacija u svijetu i selamom?

tebi ntko na temi nije u stanju objasniti :lol:

Bosanci koji suradjuju sa amerikancima su jedini koji se u sklopu i pod okriljem amerikanaca bore za BiH i da jesu si muslimani , ali sebe iznad svega prvo identificiraju kao bosance , a poznejm i jednu osobu iz doticne grupe :thumbup:

ostali linkovi su tipican stav iskljucivo Bosnjaka , a koji iskljucuje ideju bosnastva nanacin kako to rade Bosanci

a vidi ovo :

http://sandzakpress.net/ko-je-bosanac-k ... o-musliman

Neuk i neobaviješten čovjek često brka pojmove Bošnjak, Bosanac, Musliman, Bosanski Musliman, musliman. Nažalost, u taj svijet spadaju i neki naši novinari i neki naši ljudi na visokim položajima. Jednostavno, ima svijeta kojeg to do sada nije zanimalo. To je pretežno onaj nas sloj i soj koji nije razvijao u sebi nikakve pojmove o vjeri i naciji. To su najčesće oni ljudi koji misle da su izuzetno napredni, izvan i iznad običnog puka. To je onaj soj u kojeg nema pojmova o općem već samo o vlastitom. U velikoj mjeri to je i svojevrsna mimikrija kakvu ima i životinjsko carstvo.
Dakle, Bošnjak je tradicionalno nacionalno ime bosanskohercegovačkih muslimana, sandžačkih muslimana i svih drugih muslimana koji govore bosanskim jezikom. Osim nas koji se znamo, u samoj Turskoj je oko šest miliona Bošnjaka (iz više generacija), a danas ih ima od Kanade do Novog Zelanda. U sovjetskim naučnim djelima i enciklopedijama, u turskim enciklopedijama, i u nekih drugih naroda koji su s nama imali historijske kontakte, mi smo uvijek predstavljani kao Bošnjaci.
Termin Musliman (u nacionalnom smislu), koji je uveden u popis stanovnistva 1971, zamijenjen je terminom Bošnjak na posljednjem Bošnjačkom saboru, septembra 1993. godine, na kojem je jednodušnom aklamacijom vraćeno ovo narodno viševjekovno ime, u atmosferu potpune saglasnosti i olakšanja da se to natezanje s imenom okonča, bez velikih riječi i bez ikakvih prenemaganja, tumačenja i pravdanja…
Savez komunista uveo je za nas termin Musliman, umjesto Bošnjak da bi se Musliman asimiliralo u musliman, a musliman može biti bilo koje nacije. Citirao bih o ovome izvanredno zapažanje dvojice naših vrsnih intelektualaca dr. Enesa Karića i dr. Rešida Hafizovića u njihovom pogovoru knjizi Emira Šekiba Arslana “Zašto su muslimani zaostali, a drugi napredovali?”, Sarajevo 1993. godine:
“Napokon, kada je naše historijsko pamćenje postalo isto sto i posvemašnji zaborav, tada su nas, opet drugi, oslovili imenom Muslimani, ali samo zato da bi najavili lovnu sezonu na Muslimane, do istrebljenja. Zar naša svakodnevica nije najbolje svjedočanstvo za to? Nisu nas, naime, oslovili Muslimanima s ciljem da nas posvjeste porjeklo naših pravih duhovnih korijena i da nas nepogrešivo upute na već zaboravljenu duhovnu zavičajnost, već da bi nam, uz podsmjeh i prezir, priznali pravo na etnicitet koji nikako nema pravo na sopstvenu prošlost i na sopstveni duhovni kontinuitet. A ako bi nam to pravo i priznali kad su nas vec bili usmjerili da koračamo tuđim putem i da budemo sudionici tuđe historije i tude kulturne tradicije.”
Ostaje termin musliman (u vjerskom smislu) i piše se malim “m”, malim početnim slovom kao i kršćanin, hrišćanin, protestant… Termin musliman označava svakoga od milijardu pripadnika islamske vjere, bez obzira gdje žive, kojim jezikom govore i bez obzira koje su nacije. Poznato je da svaki od islamskih naroda ima svoje narodno ime.
Termin Bosanac (i Hercegovac) potpuno je jasan i označava svakoga ko je rođen u Bosni i Hercegovini ili je to stekao življenjem u BiH. To je regionalni, geografski termin, a može biti i državni. U tome ima i sličnosti s terminom Srbijanac i Srbin. Srbin ne mora biti Srbijanac, kao što Bošnjak ne mora biti Bosanac.
Ima čak i obrazovnih pojedinaca koji misle da se pod termin Bošnjak može podvesti Bošnjak-musliman, Bošnjak-katolik, Bošnjak-pravoslavac. To su proizvoljnosti, čak štetne proizvoljnosti koje mirišu na neku vrstu bh. unitarizma. Naši bh. pravoslavci su Srbi, a katolici Hrvati. Zna se od kada je to tako (druga polovica 19. vijeka) i zna se zašto. To se mora uvažavati, inače bismo sličili onima koji prave neko novo sveto trojstvo u tome. To ne.
(Alija Isaković je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih dramatičara, pisca, leksikografa i historičara jezika i književnosti. Utemeljitelj je moderne bosanske jezičke kulture. Jedan je od najznačajnijih bošnjačkih intelektualaca uopće. Rođen je u Stocu 1932., a preminuo u Sarajevu 1997. godine)
Connaisseur Karlin

#1109 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

General War wrote:
Ja to nigdje ne vidim u cemu sam pogrijesio, eto de ti tocnije definiraj Bosance pa cemo uporediti. ;-)
necu, dovoljno sma ti rekla :thumbup: a ti i dalje sramoti sebe :thumbup:
ušće

#1110 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Srbin ne mora biti Srbijanac, kao što Bošnjak ne mora biti Bosanac.
@Karlin možeš do sutra nikada ti neće ovo drugo Bogoljub priznati ...jer ni amabe nisu postojale kad su njegovi pisali Istoriju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#1111 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

ušće wrote:
Srbin ne mora biti Srbijanac, kao što Bošnjak ne mora biti Bosanac.
@Karlin možeš do sutra nikada ti neće ovo drugo Bogoljub priznati ...jer ni amabe nisu postojale kad su njegovi pisali Istoriju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sta ces , njihova je sad glavna rijec :D misle ako su sad glavni da sve znaju , ali ja mislim da oni svoje neznanje malkice glume za vise ciljeve :D
General War

#1112 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

General War wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ali kao Bosanac bi trebao znati tocnije definicije i znacenja o sebi kao Bosancu iz BiH , na pretgodnom postu si sebe osramotio :run:
necu, dovoljno sma ti rekla :thumbup: a ti i dalje sramoti sebe :thumbup:
Znao sam :D
:thumbup:
hAZNADAR

#1113 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Bosanci koji suradjuju sa amerikancima su jedini koji se u sklopu i pod okriljem amerikanaca bore za BiH i da jesu si muslimani , ali sebe iznad svega prvo identificiraju kao bosance , a poznejm i jednu osobu iz doticne grupe :thumbup:

ostali linkovi su tipican stav iskljucivo Bosnjaka , a koji iskljucuje ideju bosnastva nanacin kako to rade Bosanci
Dobro, nije to nista novo da udruzenja u svijetu imaju bosanski prefiks. I sami stranci upotrebljavaju bosnian cesto kao skracenicu. Imas brojna udruzenja bosanskog prefiksa sa razlicitim postavkama - negdje iskljucivo kultura, nastava na bosanskom,.. negdje dzamija. Ljudi jednostavno mijesaju stalno dva imena ili uporedo i tumace na isti nacin. Pogotovo vani gdje rijetko, rijetko,.. koji Srbin ili Hrvat iz BiH kaze da je Bosnian. Ja znam samo jednog a masu drugih primjera gdje su rekli Croatian ili Serbian a dolaze iz Bijeljine, Ljubskog,.. Dugo godina su bosanski prefiks koristili vani iskljucivo Bosnjaci pa se vremenom i bosnjacki i bosanski tumaci isto. U samoj BiH imas vec vise razlikovanja ali samo privatno kada neko istice ovo ili ono ime. Oficijelno i u politici razlika nikada nije naznacena.

Sto se tice drugih tekstova i linkova - priznaj da si se malo zaholcala ili engleski ti ne ide najbolje. Jer si dala masu tekstova gdje upravo Bosnjaci isticu da nije samo religija u pitanju. Plus bosnian medija group gdje mi jos nije jasno sta si skontala podvlaceci da spomiju samo jednu religiju.

I sve to opet nije ono sto si ustanovila par stranica iza - da Bosnjaci svojom politickim djelovanjem i rezultatima udaljavaju Bosance od sebe. Nije valjda udrugama u dijaspori samo? Gdje opet vise mozes naci primjera zblizavanja negoli diferencijacije od bosanstva.

a vidi ovo :

Termin Bosanac (i Hercegovac) potpuno je jasan i označava svakoga ko je rođen u Bosni i Hercegovini ili je to stekao življenjem u BiH. To je regionalni, geografski termin, a može biti i državni. U tome ima i sličnosti s terminom Srbijanac i Srbin. Srbin ne mora biti Srbijanac, kao što Bošnjak ne mora biti Bosanac.
Izdvojio sam samo najbitniji dio koji zakljucuje i to je tipican sandzacki pogled koji je odavno poznat. I donekle razumljiv jer oni u Sandzaku koji nemaju BiH drzavljanstvo ili ne dolaze iz Bosne(regija) - ne mogu biti Bosanci. Da je slucajno na kongresu izabrano bosansko ime - oni nebi mogli da se nakace na to a kulturno su uvijek bili vezani za BiH.

Jesu li oni razlog tj, da li se na njihovom primjeru ocituje to tvoje bosnjacko politicko djelovanje i rezultati koje udaljavaju Bosance?
Connaisseur Karlin

#1114 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

hAZNADAR wrote:

Dobro, nije to nista novo da udruzenja u svijetu imaju bosanski prefiks. I sami stranci upotrebljavaju bosnian cesto kao skracenicu. Imas brojna udruzenja bosanskog prefiksa sa razlicitim postavkama - negdje iskljucivo kultura, nastava na bosanskom,.. negdje dzamija. Ljudi jednostavno mijesaju stalno dva imena ili uporedo i tumace na isti nacin. Pogotovo vani gdje rijetko, rijetko,.. koji Srbin ili Hrvat iz BiH kaze da je Bosnian. Ja znam samo jednog a masu drugih primjera gdje su rekli Croatian ili Serbian a dolaze iz Bijeljine, Ljubskog,.. Dugo godina su bosanski prefiks koristili vani iskljucivo Bosnjaci pa se vremenom i bosnjacki i bosanski tumaci isto. U samoj BiH imas vec vise razlikovanja ali samo privatno kada neko istice ovo ili ono ime. Oficijelno i u politici razlika nikada nije naznacena.

Sto se tice drugih tekstova i linkova - priznaj da si se malo zaholcala ili engleski ti ne ide najbolje. Jer si dala masu tekstova gdje upravo Bosnjaci isticu da nije samo religija u pitanju. Plus bosnian medija group gdje mi jos nije jasno sta si skontala podvlaceci da spomiju samo jednu religiju.

I sve to opet nije ono sto si ustanovila par stranica iza - da Bosnjaci svojom politickim djelovanjem i rezultatima udaljavaju Bosance od sebe. Nije valjda udrugama u dijaspori samo? Gdje opet vise mozes naci primjera zblizavanja negoli diferencijacije od bosanstva.

a vidi ovo :

Izdvojio sam samo najbitniji dio koji zakljucuje i to je tipican sandzacki pogled koji je odavno poznat. I donekle razumljiv jer oni u Sandzaku koji nemaju BiH drzavljanstvo ili ne dolaze iz Bosne(regija) - ne mogu biti Bosanci. Da je slucajno na kongresu izabrano bosansko ime - oni nebi mogli da se nakace na to a kulturno su uvijek bili vezani za BiH.

Jesu li oni razlog tj, da li se na njihovom primjeru ocituje to tvoje bosnjacko politicko djelovanje i rezultati koje udaljavaju Bosance?
Boldirani dio: upravo doticna zbunjenost naroda je trajala kroz vise fazi tranzicije, jer ih je politicka klima tako usmjeravala :) danas, nakon dvije decenije, svatko konkretno zan razlike i znacenje termina Bosnjak i Bosanac , mislim danas je politka svih etnija znatno readiklanija, tocno se zna sto i kako koja etnija zeli u BiH. Drugo, ne identificrijau se svi etnicki, vec isljucivo kao Bosanci. Bosancima ne smeta postojanje etnije Bosnjak, vec im smeta da nijedna etnnicka grupa u BiH ne promovise zajednicke gradjanske ciljeve drzave BiH. Bosanci su zrtve etnickih politicara!

za drugi dio, to nije tipican Sandzacki pogled, vec obrazlozenje termina Bosanjaka , a koji je vezna za BiH ali i van BiH, i ti si Bosnjak koji zivi u Svedskoj i koji vjerovatno ima dvojno drzavjanstvo :) ne, doticni primjern nema apsolutno nikakve veze o prici protiv bosanstva, vec o zajednistvu bosnjaka van BiH , to niej esto wow neobicno ili novo.

Tebe u Svedksoj ne dozivljavjau kao Bosnjaka , vec kao Bosanca. Da li ti svojim bosansvom prdstavljas sebe strancima iskljucivo iz bosnjackog kutka ili bosnaskog kutka, to nee znam, ali jeste bitna razlika. :)
John Cleese

#1115 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by John Cleese »

Bloo wrote:Jel to i tebe uspio raspizdit :mrgreen:
A ti, zeko, ne zajebaJI crnu guju.

https://www.youtube.com/watch?v=1yfI3p1Umy8

Prijavicu te savezu udruzenja za zastitu zivotinja, sviJUM' :|
zunazu

#1116 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by zunazu »

piupiu wrote:Pa što je onda problem što se Bošnjanin i Bošnjak razvilo i u Bosanac, ako nije problem što je Srblje postalo Srbima, Horvati Hrvatima?
Nije nikakav problem, samo je Bošnjak stvar etničkog opredjeljenja, a Bosanac si rođenjem. Ako je lakše shvatiti, pogledajmo stvar van okvira BiH - kako se možeš ETNIČKI izjasniti Srbinom u Bosni ili Kanadi, tako možeš i Bošnjakom u Srbiji ili Australiji, ne kršeći fakat da je nacija = država. Dakle, možeš biti Kanađanin Srbin ili Australijanac Bošnjak, kao i Bosanac Hrvat.
piupiu wrote: problem koji ja imam sa bošnjaštvom je izjednačavanje religijske i nacionalne pripadnosti
Bošnjak ne podrazumijeva religijsku pripadnost, ponavljam da je to etnički identitet. Onaj ko to spaja je neobrazovan, nemoj i ti biti. Niti pravoslavac mora biti Srbin, niti katolik Hrvat.

Šta treba neki Amerikanac katolik koji doseli u BiH da se izjašnjava kao Hrvat, a Ukrajinac kao Srbin, Kuvajćanin kao Bošnjak? Pusti te velikoseljačke matrice uspostavljene dolaskom A-U, sve u cilju debosnizacije društva.
piupiu wrote:Ima u ovoj zemlji i katolika i pravoslavaca i ateista i ljudi koji su porijeklom Česi i Austrijanci i Ukrajinci i mješanci koji osjećaju neku svebosansku kulturološku pripadnost i žele biti u mogućnosti izraziti pripadnost i ovoj zemlji i be-ha kulturi, a to im takva moderna bošnjačka naracija ne dopušta. Posebno ne ova turkofilska. Njima takvo bošnjaštvo odriče i otima identitet na isti način na koji su to Bošnjacima odricali i otimali Srbi i Hrvati. Bošnjaštvo, nažalost, danas nije uključiva identitetska kategorija, niti je ono ona stara identitetska kategorija na koju se referiraš. Identitet se, u svakom slučaju, ne prihvata na osnovu znanja o njegovom porijeklu, već na osnovu individualnog osjećanja istog.
WTF? :D :D :D
Last edited by zunazu on 08/02/2018 06:40, edited 2 times in total.
hAZNADAR

#1117 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Boldirani dio: upravo doticna zbunjenost naroda je trajala kroz vise fazi tranzicije, jer ih je politicka klima tako usmjeravala :) danas, nakon dvije decenije, svatko konkretno zan razlike i znacenje termina Bosnjak i Bosanac , mislim danas je politka svih etnija znatno readiklanija, tocno se zna sto i kako koja etnija zeli u BiH. Drugo, ne identificrijau se svi etnicki, vec isljucivo kao Bosanci. Bosancima ne smeta postojanje etnije Bosnjak, vec im smeta da nijedna etnnicka grupa u BiH ne promovise zajednicke gradjanske ciljeve drzave BiH. Bosanci su zrtve etnickih politicara!

za drugi dio, to nije tipican Sandzacki pogled, vec obrazlozenje termina Bosanjaka , a koji je vezna za BiH ali i van BiH, i ti si Bosnjak koji zivi u Svedskoj i koji vjerovatno ima dvojno drzavjanstvo :) ne, doticni primjern nema apsolutno nikakve veze o prici protiv bosanstva, vec o zajednistvu bosnjaka van BiH , to niej esto wow neobicno ili novo.

Tebe u Svedksoj ne dozivljavjau kao Bosnjaka , vec kao Bosanca. Da li ti svojim bosansvom prdstavljas sebe strancima iskljucivo iz bosnjackog kutka ili bosnaskog kutka, to nee znam, ali jeste bitna razlika. :)
Pa vani upravo Sandzaklije insistiraju na Bosniak umjesto Bosnian. Svih ovih godina su najvise oni i u BiH insistirali na bosnjackom imenu. Za razliku od Bosnjaka iz Bosne kojima je svejedno jesu li Bosanci ili Bosnjaci - imaju privilegiju za razliku od Sandzi da su i jedno i drugo. Malo ko od Bosnjaka iz Bosne istice tu suptilnu razliku koja postoji samo u teoriji a ne u praksi.

Znaci odgovor na pitanje koje stalno postavljam bi bilo da Bosnjaci uzurpiraju nesto sto Bosanci misle da pripada njima. I tako ih udaljavaju. Ispravi me ako grijesim. Na to mogu samo dati odgovor koji se tice opce visedecenijske pasivnosti Bosanaca da se ikako jave u politickom zivotu. I vrlo malog broja neBosnjaka Bosanaca koji u duzno postovanje nisu toliko brojni da bi covjek zbog njih prilagodjavao svoje ime. Vise od dvije decenije Bosnjaci pisu, izdaju, promoviraju,... o odanosti BiH, o drzavnopravnoj tradiciji BiH, ocuvanju BiH,...plus sto su u tome jedini i naravno da se bosnjacki prefiks poceo automatski vezivati za BiH.
Isto kao cirilica koja teoretski stoji kao kulturna bastina i Hrvata i Bosnjaka ali zbog neke ucestalosti u praksi se tumaci kao pretezno srpska. Pa ne mogu ja reci da su Srbi ukrali cirilicu samo zato sto je obilato koriste, hvale, isticu a ja svake prijestupne. Tako je i sa ljiljanima kojima drugi nisu mahali - ili u promilima.
Politika, nauka,... nisu za sve ove godine jasno razdvojili ta dva pojma i sve je spontanost. Bosnjaci su nesmetano slavili drzavno i vezivali se za BiH sto im niko i nije mogao zabraniti - Bosanci sami nisu reagovali ni protiv niti sebe promovirali. Bosanci nisu zrtve etnickih politicara vec sami sebe.

Probosanska ljevica SDP, SDU, DF,... je tu najvise zakazala jer sam od njih ocekivao najvise promoviranje drzavnog identiteta i da oni uzurpiraju, preuzmu, prednjace,... u isticanju drzavne simbolike,... ali avaj. Sve se svodilo na privatne izjave, licna predstravljanja poput Zeljko Bosanac a buduci da se ljevica nije prilagodila modernoj ljevici danasnjice vec vise sa tradicijom u nasem socijalizmu - bosanstvo se pocelo dozivljavati kao jugoslovenstvo i time osudjeno na propast. Tim gore sto su protagonisti bosanstva i medju poznanicima i na forumu nastavili neke predrasude iz bivseg sistema o islamu kao necemu nazadnijem, sebe poceli tumaciti kao emancipovanije, sofistiranije,.. i mnogi bivsi Bosanci poput mene su spontano prihvatili vise bosnjacki prefiks. I ateiste je vrijedjala islamofobija i netolerancija od strane protagonista bosanstva i ljudi su po svojim principima izabrali. Tolerancija i ravnopravnost u tumacenju Bosanaca je pala na ispitu zbog odnosa prema etnijama i vjerama - i danas mozes sa sigurnoscu reci da su etnicki Bosnjaci daleko tolerantniji, demokraticniji, samokriticniji,... nego Bosanci i da su bolji protagonisti ravnopravnosti nego Bosanci.
Srbima i Hrvatima je bilo svakako svejedno imaju li posla sa Bosancima ili Bosnjacima jer su se ogradili i od jednog i drugog jos u startu. Pa tako je i nastup probosanske politike u BiH svakako bio isti bez obzira predstavljao to Bosanac ili Bosnjak. I tu ponovo podsjecam na ucestalost jednih i pasivnost drugih - poslije svih ovih godina barjak bosanskohercegovackog identiteta i interesa su nosili uglavnom ili samo Bosnjaci pa ja asocijacija postala kristalno jasna svima. Vec dugo vremena je jasno da ne postoji nikakvo ime koje bi okupilo sve narode u BiH, da postoji ista sto bi Srbi i Hrvati svojoj voljom prihvatili,... pa prema tome ne vidim razloga da se Bosnjaci vise prilagodjavaju i daju sansu za nesto sto nema izgleda. Ako neutralna zastava, himna, ZavnoBih nisu prihvaceni - uzalud bi bilo i promoviranje bosanstva kod Bosnjaka. Mogli smo se nazvati zapadni Srbi ili istocni Hrvati - opet bi drugi bjezali od toga jer nece svojoj voljom uopce ikakvu drzavu i ikakav treci narod uz sebe. Bosnjaci su ono sto jesu i kako se osjecaju i njihovo ime je sasvim pristojan okvir kojem se mogu pridruziti sve probosanske snage. I jedini. Bujrum, vrata sirom otvorena, kome je stalo do BiH - moze samo uz Bosnjake, sa Bosnjacima. Ali kad cujem sta sve protagonisti bosanstva pricaju poput ovdje nekih - i ne moraju. Vise volim imati u svojoj raji postene nepismene papke nego sofisticirane snobove. Predrasude susjednih nacionalista o nama radije citam u originalnom izdanju nego kao plagijat.
Last edited by hAZNADAR on 08/02/2018 07:01, edited 2 times in total.
zunazu

#1118 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by zunazu »

Hakiz wrote:Problem je što EU traži da se prvo postane pravna država pa tek onda dozvoljava da se do nje dovucara.

Neće ponoviti grešku sa Rumunijom i Bugarskom.
Već ponovili na Hrvatskoj. I ponoviće na CG i Srbiji.

Bitan je vidljiv napredak, a ne postignuto savršenstvo u nekoj praksi, jer ono se nikad ne postiže. Ne postoji pravno savršena država. A napredak nije tako teško pokazati.
zunazu

#1119 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by zunazu »

Radi lakšeg shvatanja, za svakoga kome nije jasno:

Nacija je top-level domena - domena.ba.
Etnicitet je second-level domena - domena.com.ba.
Religija je poddomena - musliman.domena.ba.

Česti primjeri u BiH, a uzećemo kao domenu 'bosna':

musliman.bosna.bosnjak.ba
pravoslavac.bosna.srbin.ba
katolik.bosna.hrvat.ba.

Druge varijante:

agnostik.bosna.eskim.ba
musliman.bosna.iranac.ba
katolik.bosna.rumun.ba.

Ili bez poddomene ili second-level domene:

bosna.ba - generic Bosanac
bosna.srbin.ba - ateist Srbin Bosanac
katolik.bosna.ba - katolik generic Bosanac.

Dakle, samo .ba se ne može mijenjati, sve drugo je mogući izbor. Top-level domenu - pripadnost naciji - Bosanac, dobiješ rođenjem ili državljanstvom. Etnicitet i religiju biraš kako hoćeš, to je međunarodno osnovno ljudsko pravo.
General War

#1120 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Kad je tako divno i benigno, sto bosanci postadose nacionalna manjina i to ne samo na drzavnom nivou vec i u federaciji i kantonima...eh ko vas ne zna. :mrgreen:
hAZNADAR

#1121 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:Kad je tako divno i benigno, sto bosanci postadose nacionalna manjina i to ne samo na drzavnom nivou vec i u federaciji i kantonima...eh ko vas ne zna. :mrgreen:
Bosanstvo je u svojoj teoriji i izvornom znacenju i imalo sansu.

Ali kada covjek vidi kolicinu netolerancije, razlicitih arsina, omalovazvanja, negiranja drugima pravo na ime i jezik, islamofobije, mitomanije, prizivanja diktature, klasnih razlika, negiranja drugima prava koristenja simbola, tumacenja jednog vjerskog backgrounda kao stranog i neprikladnog za ovo ili ono,.. .. .. - takvo bosanstvo i bolje da bude stroga manjina. Neka hvala - ne treba nam drugacije upakovan fasizam.

Bosnjastvo je daleko tolerantnije od bosanstva koje ti i slicni prezentirate - pored svih mana. Bilo ko neodlucan izmedju dva identiteta a imalo posten i civilizovan - dovoljno samo da procita tvoje postove, podrsku tvojim postovima dezurne ekipe - i da pobjegne od takvog bosanstva sto prije i sto dalje.
Da ne spominjem podbadalice koje nece sam da objasni poput ove:

brigade sportista doduse ne iz afrike vec zemalja bliskog istoka vec ostavile dubok pecat na gradjansku orjentaciju bosnjaka.

Samo na ovoj temi o bauku bosnjackog nacionalizma su drugovi Bosanci prezentirali niz ideja koje se kose sa normama ravnopravnosti, ljudskih sloboda i civilizacije. Mozete samo ovdje nastupiti kao sekta sa vjecitom uzajamnom podrskom ma ko sta izvalio i ma koliko neznanja, nekulture, arogancije,... prosuo,.. sto u neku ruku i postujem - i to je umijece, infiltrirati se na najvecem BiH forumu. Ali u praksi, u stvarnosti je dobro da je neofasista sto manje - ma kako se zvali.
BHCluster

#1122 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

"Bosancima" smo ukrali zastavu, a Srbima/Hrvatima identitet. Pa ko ce Vam vise udovoljiti.
ušće

#1123 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

General War wrote:Kad je tako divno i benigno, sto bosanci postadose nacionalna manjina i to ne samo na drzavnom nivou vec i u federaciji i kantonima...eh ko vas ne zna. :mrgreen:
Evo na stranu sve nesuglasice,i kontradiktornosti koje su na raznim temama iznosio ...može li jedno pitanje za tebe i sve druge Bosanci ...ja ne sporim nikom nijedno ljudsko pravo bez obzira kako se izjašnjavaju ili kako se osjeća ,ono protiv čega ću do smrti biti i to učim svoju djecu ,da mirno gledam negiranje i pljuvanje po onom što je moje i na što imam apsolutno pravo ...Sad pitanje Evo zovite Bošnjake kako želite Muslići,sa veliki M ili malim m prdomahovinom odgovorite mi : Ko ste vi ,na osnovu čega ste Bosanci ,od kada ste Bosanci, dali postoji neki zvanični Bosanski naučni ili bilo kakav drugi skup na kojem je odlučeno : ko su Bosanci i zašto su Bosanci ...u konačnici ako se vratimo na realnosti od kojih ne smijemo bježati , objasni mi dali je postojala inicijativa ,poziv ,naučni ili bilo kakav angažman koji je ljudima trebao i mogao približiti Bosanstvo pa da recimo bar na popisu stanovništva ne ispadne tako beznačajna mali odziv ...
Ono što bih molio jeste da ako već odgovarate , dobro pazite da u svojim odgovorima i obrazloženjima ne negirate postojnost i opstojnost ,Srba ,Hrvata ,Bošnjaka/ muslimana
decembar2017

#1124 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by decembar2017 »

madner wrote:Dofu u nadi da niko ne cita pateticne postove, konta koliko je dugo mora biti nesto pametno.
Nazalost kvantitet nije zamjena za kvalitet, covjek u manjku argumenta mora graditi narativ. :D
Ako se trazi kvalitet kratki opis moze i ovako :

u stvarnom zivotu ste zatvoreni mali svijet kojemu je sva filozofija distancirati se i izigravati neku elitu.
broj dva

#1125 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by broj dva »

Okruzeni i zarazeni toksicnim srbskim i hrvatskim nacionalizmom ja se samo mogu diviti svojim sugradjanima bosnjacima kako nisu postali ekstremniji nacionalisti nego sto jesu.
Locked