Ommadawn wrote:Ja ga znam kao Golf Kec, na engleskom mk1, na svedskom ga zovu Golf ettan (ett znaci jedan) i to je model koji je pravljen od 1974-1983 (1984 u TAS-u). Jedina razlika na prvi pogled je u stopkama - uske do 1979 i siroke od 1979 do kraja proizvodnje ovog modela a postoji naravno i razlika modela sa uskim stopkama, zadnji vezni lim, takozvani "swallow tail" (lastin rep) prve dvije-tri godine proizvodnje.
I de moze li makar na ovoj temi bez neke velike svadje i finijim tonom.
U Tas-u do 1985. mislim do tačno 28.08. jer mi je jedan poznanik imao keca, koji je sišao sa trake, među nekoliko posljednjih. Mislim da su uske štope bile i na modelima iz 1980. da je nekad tu bila promjena, '81. su već svi sa širokim štopkama.
To su bila vremena kada je jedna generacija Golfa trajala po 10-ak godina.
Kažu da je, kad se pojavio nakon vw bube, koja baš tako nekako 75-76 prestaje sa proizvodnjom u Europi, bio stvarno hit limuzina
Ja sam poslije rata imao jednog keca, starog 19 godina (bio '78. sa uskim štopama), imao na satu oko 290 000 i više nije bio nizašta.
Nakon rata, dosta ih je bilo za smiješne pare, kada su ljudi počeli dovlačiti dvojke i mlađa auta iz uvoza.
Kad bi se počeo kvariti, ovaj auto bi jako nervirao vlasnike, jer su dijelovi otkazivali na dnevnoj bazi... Jedan moj poznanik kupovao keca i pitamo ga mi, je li ga vlasnik hvalio, veličao itd. kad je kupovao. Kaže, rekao mi je- ja bih ga najradije zapalio, ali evo ti ga za 500 dem