Oldtajmeri all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1101 Re: Oldtajmeri all about

Post by bitanga_sa_otesa »

tempuser wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:kec je mala stopa,s paket je velika stopa...
Nije tacno, S paket jeste bio narodski naziv za keca sa sidokom stopom ali je to bio kec sa sirkokom stopom opremljen zadnjm brisacem, maglenkama, servo kocnicama.
super nek je tvoje tacno ,nista nisi rekao pametno kao i obicno...
moj amidza od strica je imao keca i ugradio zadnji vezni lim velika stopa i gepek sa zadnjim brisacem i nasarafio maglenke,jel to bio s paket de mi reci samo ?
tempuser

#1102 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Ne znam cemu takav komentar, ali kad vec hoces na takav nacin, jesam ti rekao nesto pametno jer ocigledno nemas pojma sta je S paket, ali ti nije smetalo da "objasnis". E sad, sto se ponasas ko uvrijedjena mlada kad nisi u pravu nije moj problem.
Nije S paket sve i da je uz gepek i vezni lim ugradio i servo kocnice, bas kao sto nije GTI kad u skoljku obicnog golfa perpakujes GTI-a, a sve objasni broj sasije.

Image
Last edited by tempuser on 02/05/2018 00:34, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#1103 Re: Oldtajmeri all about

drago mi je da ti imas pojma o svemu ,ja sam napisao kako se sta zove u raji ,a ne neke tvoje teorije.
kad vec seremo nije ispravno ni kec, ni s paket ,vec golf A1.
a dajđić od tetka je prepakovao sve iz getejija na svog dizela i ukucao broj sasije od getace i ima papire ...
p.s. ja sam seljak ne osvjezavam se uvijek sam isti...
tempuser

#1104 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

bitanga_sa_otesa wrote:drago mi je da ti imas pojma o svemu ,ja sam napisao kako se sta zove u raji ,a ne neke tvoje teorije.
kad vec seremo nije ispravno ni kec, ni s paket ,vec golf A1.
a dajđić od tetka je prepakovao sve iz getejija na svog dizela i ukucao broj sasije od getace i ima papire ...
p.s. ja sam seljak ne osvjezavam se uvijek sam isti...
Procitaj sam sta si napisao...

bitanga_sa_otesa wrote:
kec je mala stopa,s paket je velika stopa...
bitanga_sa_otesa

#1105 Re: Oldtajmeri all about

tempuser wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
kec je mala stopa,s paket je velika stopa...
znam ja sta sam napisao ,tako se zvalo u raji uvijek
kec
Image
espaš
Image
eto samo jos ljudima objasni sta znaci s-paket kad si toliki znalac.
imas cijelu noc za guglanje ,lakunoc :D
tempuser

#1106 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

Znas i sam sta mozes s tim sta se kako u raji zvalo...
tempuser

#1107 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

milojicabrzi wrote:...a gdje je bila oznaka da je neki kec baš "S-paket" (vjerovatno neki special paket ili sl.).

Ne sjećam se da je bilo takvih natpisa po eksterijeru ili enterijeru, je li bila neka oznaka u broju šasije ili sl?

Od oznaka opreme, sjećam se rabbita, diesel natpis su imali neki kečevi ispod Golf sa zadnje strane itd.
TAS oznake za keca su oznake J, JL i JGL, izraz "S paket", koji je vrlo vjerovatno narodna smisljotina sam cuo 88 kad je otac od prijatelja prodavao bijelog JGL-a dizela sa 5 vrata, maglenkama i brisacem nazad i to objasnjavao nekome. Vrlo moguce da je to formalno bila JGL oprema.
milojicabrzi

#1108 Re: Oldtajmeri all about

Post by milojicabrzi »

...dajte vas dvojica, eto vas ko oni što se na forumu svađaju dokle je Č.Vila a odakle Otoka :D

Jeste, narodni izrazi su često u upotrebi da se nešto pojednostavi... ako ćemo mak na konac, nije to Golf 1, to je VW tip 17 kako piše u saobraćajnoj.

Mislim da je S-paket bio neki paket opreme, ali raspitat ću se kod nekog ko ih je u TAS-u sklapao...

Tas je inače i kod kečeva i dvojki, uvijek imao mahom neke socijalne pakete opreme, bez desnog retrovizora i sa čokom umjesto aut. sauga, su dolazili mislim do 1988. :)

Ima neka caka vezana za unutrašnjost i boju enterijera i instrument table... bile su crne, plave i mislim zelene. Uglavnom, komšija mi je pričao da su svi tasovi imali crne, a ako bi bile zelene iz uvoza poslije rata, to je sigurno "njemački golf".

Od njega sam čuo i za VW pogone u Turskoj, koji su slično kao i Tas proizvodile licencno vozila.

Po nekim cakama iz unutrašnjosti oko motora ili enterijeru, on je znao odakle je koji golf...
530i

#1109 Re: Oldtajmeri all about

Post by 530i »

Dvojke su bile, što se interijera tiče, crne i smeđe, i rijetko plava, zelenu ne znam da sam ikad vidio. Crne su bile i obične plastične i malo ljepše, mekše, sa boljim opremama GTI, GTD i sl. Ali se TAS najbolje prepoznavao po datumu prve registracije, i uz oznake J i TAS. Za Tursku prvi put čujem da je išta proizvodila od VW, možda si pomiješao sa nekom drugom zemljom?
tempuser

#1110 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

TAS-ovi golfovi su imali osnovnu opremu u nekim verzijama poboljsanu stvarima tipa zadnji brisac, servo kocnice, desni retrovizor itd i kolor sema je uvijek bila ista, crne table sa osnovnim tkaninama u sivim dezenima. Do neke cca 1990/91 su imali svoju nomenklaturu u oznakama prvo sa prefiksom “J” i “X”, kad su ih usaglasili sa njemackom pa su dobili oznake “CL” sto je pocetni paket sto objasnjava osnovnu opremu. Njemacke verzije su imale oznake L, LS, GLS, a kasnije C, CL, GL. Osnovni paketi su imali slicnu opremu kao TAS-ovi, jaci modeli su imali metalik boje, krom pakete, table sa velikom kasetom, u vise boja, obrtomjerom, kolor staklima, boljim sjedalima, materijalima, pretincima, siberom, retrovizori sa podesavanjem iznutra itd. Kod dvica razlike u opremama su bile slicne kao i kod jedinica s tim sto su uvedeni el. prozori, retrovizori, klima, s tim sto je bio samo jedan tip komandne table. Kod tih jacih paketa nije bilo dileme da li su DE ili BiH.
milojicabrzi

#1111 Re: Oldtajmeri all about

Post by milojicabrzi »

milojicabrzi wrote:Dvojke su bile, što se interijera tiče, crne i smeđe, i rijetko plava, zelenu ne znam da sam ikad vidio
Ja sam prije nekih 17-18 god. imao dvojku 1,3 benz. sa tom plavo-zelenom instrument tablom, neka kao tirkizna boja. Moguće da su bile crna, smeđa i ta plavkasta.

I mene je iznenadilo za Tursku, ali kaže mi komšo da su radili i da su bile prepoznatljive po nekim kablovima i omotima kablova u prostoru motora...

Valjda će se javiti neki bolji poznavalac da objasni.
530i

#1112 Re: Oldtajmeri all about

Post by 530i »

tempuser wrote: s tim sto je bio samo jedan tip komandne table.
Ako misliš na materijal table i kod keca i kod dvojke su bile dvije varijante, obična - plastična i luksuznija - mekša, ali samo u jačim paketima opreme.

Njemačke dvojke su sa početka proizvodnje znale imati, odnosno nemati srednju konzolu - dio gdje im dolazi pepaljara, upaljač, dugmići za podizače.

TAS-ove dvojke su ispočetka imale i obični retrovizor koji se štimao samo izvana, ne znam da li su uvodili uopšte sa podešavanjem iznutra do redizajna i gubljenja tzv. leptir stakla. Noviji tipovi su identični švapskim, s tim da je desni bio opcija u nekim verzijama. TAS dvojka se pozna i po motorima - 1,3 i 1,6 karburator i 1,6 dizel.

Ovo za Tursku je prije neka lovačka priča.
tempuser

#1113 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

530i wrote:
tempuser wrote: s tim sto je bio samo jedan tip komandne table.
Ako misliš na materijal table i kod keca i kod dvojke su bile dvije varijante, obična - plastična i luksuznija - mekša, ali samo u jačim paketima opreme.

Njemačke dvojke su sa početka proizvodnje znale imati, odnosno nemati srednju konzolu - dio gdje im dolazi pepaljara, upaljač, dugmići za podizače.

TAS-ove dvojke su ispočetka imale i obični retrovizor koji se štimao samo izvana, ne znam da li su uvodili uopšte sa podešavanjem iznutra do redizajna i gubljenja tzv. leptir stakla. Noviji tipovi su identični švapskim, s tim da je desni bio opcija u nekim verzijama. TAS dvojka se pozna i po motorima - 1,3 i 1,6 karburator i 1,6 dizel.

Ovo za Tursku je prije neka lovačka priča.
Nisam mislio na materijale nego oblik. Kod jedinice skuplje opreme kao i GTI GTD su imale tablu sa velikim pretincem koji se otvarao odozgo i mali otvoreni pretinac s donje strane, a na jeftinijim opremama tablu sa manjim pretincem koji se otvarao odozdo. Razlike su bile u volanima.
milojicabrzi

#1114 Re: Oldtajmeri all about

Post by milojicabrzi »

Al' su te table kod dvojki zvrndale i drndale, naročito kod diesela :)
citroen xm

#1115 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

Ako ofarbam auto do pola samo spolja, unutra i gornja polovina ostanu u fabričkoj boji, moram li mijenjati saobraćajnu?
Ommadawn

#1116 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

Ja ga znam kao Golf Kec, na engleskom mk1, na svedskom ga zovu Golf ettan (ett znaci jedan) i to je model koji je pravljen od 1974-1983 (1984 u TAS-u). Jedina razlika na prvi pogled je u stopkama - uske do 1979 i siroke od 1979 do kraja proizvodnje ovog modela a postoji naravno i razlika modela sa uskim stopkama, zadnji vezni lim, takozvani "swallow tail" (lastin rep) prve dvije-tri godine proizvodnje.

I de moze li makar na ovoj temi bez neke velike svadje i finijim tonom.
Ommadawn

#1117 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

milojicabrzi wrote:Al' su te table kod dvojki zvrndale i drndale, naročito kod diesela :)
Moj punac je imao Jettu dizela kojoj je bio rashrndan mjenac. Taj kad presalta sva se instrument-tabla pomjera za par centimetara, lijevo-desno :lol: :lol: :lol:
Bakir1

#1118 Re: Oldtajmeri all about

Post by Bakir1 »

citroen xm wrote:Ako ofarbam auto do pola samo spolja, unutra i gornja polovina ostanu u fabričkoj boji, moram li mijenjati saobraćajnu?
2/3 ako mijenjas moras.
citroen xm

#1119 Re: Oldtajmeri all about

Post by citroen xm »

E jebaji ga, ko će to izmjeriti :)
milojicabrzi

#1120 Re: Oldtajmeri all about

Post by milojicabrzi »

Ommadawn wrote:Ja ga znam kao Golf Kec, na engleskom mk1, na svedskom ga zovu Golf ettan (ett znaci jedan) i to je model koji je pravljen od 1974-1983 (1984 u TAS-u). Jedina razlika na prvi pogled je u stopkama - uske do 1979 i siroke od 1979 do kraja proizvodnje ovog modela a postoji naravno i razlika modela sa uskim stopkama, zadnji vezni lim, takozvani "swallow tail" (lastin rep) prve dvije-tri godine proizvodnje.

I de moze li makar na ovoj temi bez neke velike svadje i finijim tonom.

U Tas-u do 1985. mislim do tačno 28.08. jer mi je jedan poznanik imao keca, koji je sišao sa trake, među nekoliko posljednjih. Mislim da su uske štope bile i na modelima iz 1980. da je nekad tu bila promjena, '81. su već svi sa širokim štopkama.

To su bila vremena kada je jedna generacija Golfa trajala po 10-ak godina.

Kažu da je, kad se pojavio nakon vw bube, koja baš tako nekako 75-76 prestaje sa proizvodnjom u Europi, bio stvarno hit limuzina :)

Ja sam poslije rata imao jednog keca, starog 19 godina (bio '78. sa uskim štopama), imao na satu oko 290 000 i više nije bio nizašta.

Nakon rata, dosta ih je bilo za smiješne pare, kada su ljudi počeli dovlačiti dvojke i mlađa auta iz uvoza.

Kad bi se počeo kvariti, ovaj auto bi jako nervirao vlasnike, jer su dijelovi otkazivali na dnevnoj bazi... Jedan moj poznanik kupovao keca i pitamo ga mi, je li ga vlasnik hvalio, veličao itd. kad je kupovao. Kaže, rekao mi je- ja bih ga najradije zapalio, ali evo ti ga za 500 dem :run:
530i

#1121 Re: Oldtajmeri all about

Post by 530i »

Najveći redizajn golfa keca je u avgustu 1980, za modelsku godinu 1981. Veće štopke, plastični branici, drugačija tabla najveće razlike.
trambusek88

#1122 Re: Oldtajmeri all about

Post by trambusek88 »

Mislim da su godinu prije širokih štopki uvedeni plastični branici.

Danas
Image
tempuser

#1123 Re: Oldtajmeri all about

Post by tempuser »

530i wrote:Najveći redizajn golfa keca je u avgustu 1980, za modelsku godinu 1981. Veće štopke, plastični branici, drugačija tabla najveće razlike.
Jel bila serija Mk1, bilo DE ili TAS sa uskim stopom i plasticnim branicima?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1124 Re: Oldtajmeri all about

Post by konektovan »

tempuser wrote:
530i wrote:Najveći redizajn golfa keca je u avgustu 1980, za modelsku godinu 1981. Veće štopke, plastični branici, drugačija tabla najveće razlike.
Nije.
Ovo je original. :mrgreen:
Image
Last edited by konektovan on 03/05/2018 16:31, edited 1 time in total.
Ommadawn

#1125 Re: Oldtajmeri all about

Post by Ommadawn »

tempuser wrote:
Mislim da sam vidio i takve. Eh sad da li se radi o fabričkom izdanju ili kućnoj radinosti je već pitanje.
Post Reply