Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1101 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tabhana wrote:
Naravno da ima drugih primjera. Kako je moguće da čovjek koji je osuđen bude na vlasti? Kasnije ga ne neki kantonali sud oslobodio, pa je slučaj zastario. Kako je moguće da ratni zločinci budu u vlasti u BiH? O čemu ovdje pričamo? Da je imalo normalna država, sve bi to davno bilo u zatvoru.

I nije mi promašen primjer. Stranka postavlja svoga čovjek jer taj isti čovjek ima određeni broj glasova ili jaka elita stoji iza njega. Naravno da je pravnik nekompetentan da bude ministar ekonomije (banalan primjer). Isto da električar bude glavi među bravarima, nema logike, ali ovo je Bosna.
Pravnik je mozda i najbolja profesija za biti ministar, jer zna procedure i nadleznosti. Ionako poslove ministarstva obavljaju strucne sluzbe, ministar je tu da daje naloge i potpisuje akta. On je samo isturena licnost. Elektricari i bravari, skroz drugi par cipela.

No nije tema.

U ovoj drzavi ima previse nelogicnosti da bismo se mogli baviti necim posebno. Konkretno govoreci-vecina stvari ne funkcionise kako bi trebala. Ali i dalje je moje misljenje da vani treba ici samo onaj koji nema za kifle. A to potvrdjuju iskustva onih koji su otisli, a neki i pisu na ovom forumu.
uglavnomja

#1102 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by uglavnomja »

Tabhana wrote:
Kako čovjek ima internet, dolazi u dodir s mnogim ljudima i tako razmjenjuje neka iskustva. Meni je pričao Poljak, kojeg sam znao par godina da radi u Švedskoj u putevima, održavanju za 20-tak i više eura satnice, kaže nije to ništa, u Norveškoj je to i 28-30+, tako nekako, pa pošto si ti iz Norveške, je li to istina?

.

ne znam toj bransi nista :-) , ali nije nemoguce.

ali onda doolazi ALI

norveska je najskuplja zemlja u europi za zivot. 5000 km ima efektivnu vrijednost kao 1000 maraka u bosni. norvezani idu kupovati hranu u svedsku jer je jftinije 20-30%. cigare i pice 50% ... to je vikendom kolona od osla do svedske.

cifre su neki prosjek, da ne nabrajam pojedinacno, napr. kila teletine 100-200 km u norveskoj, u svedskoj od 25 do 50. s tim da je nema u obicnim supermarketima.

i drugo, imaju zatvoreno trziste, jedno mlijeko, jedna cokolada, jedno brasno, secer ... (jedan proizvodjac mislim) domaci. da nema turskih butika ne bi se mogao pojesti paradajz ili krastavac sa mirisom ili okusom. i ima vegete, argete, kras keksova .... Dok u svedskoj ima SVEGA :razz: sa nasih prostora.

i sve ovo gore je brutto , nije to plata koju lik dobije, nego mu drzava uzme porez prije toga. koliko - zavisi od olaksica, zvanicno je 36% poreza.

i je li ti reka taj poznanik da ima slobodne dane kad je ispod -15? ono se gazda brine da ne ozebe :D :lol:

kaze izreka: nema loseg vremena, samo pogresna odjeca.

recimo lik dobio zadatak da osisa travu datuma tog na mjestu tom ... i nema veze pada li kisa, snijeg, - 20 ... on na onoj masinici fura i sisa.

e jesi nasao gdje ces vremenske uslove spominjati kao nesto negativno. :-)
Tabhana

#1103 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Skandinavija je u pitanju, navikli su :mrgreen:

Hvala na detaljnom izvještaju, lijepo je naučiti nešto novo :thumbup:
dpjokala26

#1104 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by dpjokala26 »

moja djeca su otisla. svi izvadili kartu u jednom smjeru.nema povratka. :meza1: da se radi,radi...al i zaradi.
moj komsija radi 20 godina u firmi,ima uplaceno 5 godina doprinosa,a za 15 nista. :-) plate ponekad primi, ako se ta mizerija sto primi tako moze nazvati.
prog321

#1105 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Niko ne kaže da ne trebate ići ako živite fukarski život u BiH. Odmah se hvatajte krivine i pokušajte vani. Ne čekajte.
Samo nemojte valjati gluposti o novim bmw-eima i najnovijim mobitelima kao iz bajke. Ima i tamo brdo fukare i raznoraznih krvopija iz svih kutaka svijeta.
Mora se svašta radit i trpit prije nego se nešto stekne.
uglavnomja

#1106 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by uglavnomja »

prog321 wrote:Niko ne kaže da ne trebate ići ako živite fukarski život u BiH. Odmah se hvatajte krivine i pokušajte vani. Ne čekajte.
Samo nemojte valjati gluposti o novim bmw-eima i najnovijim mobitelima kao iz bajke. Ima i tamo brdo fukare i raznoraznih krvopija iz svih kutaka svijeta.
:thumbup:
Tabhana

#1107 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Naravno da ima, to su lijeni ljudi koji ne žele raditi.

Rođak mi ima preko 30-tak godina, nikad nije htio školu završiti do kraja jer je to kao za luzere. Radi u nekoj birtiji par dana i ništa ne može ostvariti. Ako se ne varam, on je i rođen tamo. Imaš toliko mogućnosti i onda zezneš stvari.

Neko bi dao sve da ima samo jednu priliku, drugi imaju stotine, a opet ih ne iskoriste.

Najlakše je biti pijanac, tj. Penner i čekati da ti neko dadne par eura za pivu.
prog321

#1108 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Lijen i glup je ubitačna kombinacija.
Ako ćemo iskreno ne razlikuje se taj tvoj rodjak puno od naših probisvjeta koji žive na roditeljskoj grbi a domet im je kladionica i kafana. Još uz to kukaju da ništa u državi ne valja.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1109 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

prog321 wrote:Niko ne kaže da ne trebate ići ako živite fukarski život u BiH. Odmah se hvatajte krivine i pokušajte vani. Ne čekajte.
jučer mi priča drug, u banci u kojoj on radi žena dala otkaz, ode u DE sa mužem i dvoje djece, muž isto dao otkaz i on radio u banci
imali su dobra primanja, stambeno riješeni, zašto idu?

ljudi, država, policija, toliko neobrazovanosti, nepristojnosti, nemorala, nepoštenja na jednom mjestu i nema naznaka popravljanja :bih:
prog321

#1110 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Možda su avanturisti?
Odlučili da pokušaju nešto drugo u životu?
Sasvim normalno.
Znam i ja jedan visokoobrazovan par koji su imali bogovske plate u BiH. Sve napustili i otišli u Englesku iako sam i ja savjetovao da ne idu.
Zadnje što sam čuo o njima da se planiraju vratiti. Srećom čekaju ih iste pozicije od ranije.
sportman1

#1111 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sportman1 »

kada odete u neku od germanskih zemalja imate 2 vazne stvari.
-prva.ekonomija je znatno bolja nego u bih ,a nije ni cudo jer je bih zadnja u evropi. zaradite vise. drzave su daleko organizovanije.
-druga. susrecete se sa drugom kulturom,rezonima,navadama,obicajima. osnovna karakteristika je izrazen individualizam tj. slabi socijalni kontakti.

kada to dvoje stavite na vagu,pitanje ostanka ili povratka(ako se moze naravno) zavisi od toga sta je teze na toj vazi.
sportman1

#1112 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sportman1 »

norveska je cuvena po osamljenim ljudima. koliko ljudi u norveskoj zivi samo??? ne znam ali barem 30% ukupne populacije. :D
bull21

#1113 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by bull21 »

sportman1 wrote:norveska je cuvena po osamljenim ljudima. koliko ljudi u norveskoj zivi samo??? ne znam ali barem 30% ukupne populacije. :D
Što mene ne poklopi kakva usamljena da se zajedno družimo kod nje gore.
sportman1

#1114 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sportman1 »

bull21 wrote:
sportman1 wrote:norveska je cuvena po osamljenim ljudima. koliko ljudi u norveskoj zivi samo??? ne znam ali barem 30% ukupne populacije. :D

-pa nisu ti to basanske zene,da kuha,pegla,pere.....kod norvezana je obratno. to sve muski rade.
bil se na to mogo priviknut???
bull21

#1115 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by bull21 »

sportman1 wrote:
bull21 wrote:

-pa nisu ti to basanske zene,da kuha,pegla,pere.....kod norvezana je obratno. to sve muski rade.
bil se na to mogo priviknut???
Radim to i kod kuće. Mene je mati naučila da poštujem ženu a ne da je gledam k'o služavku (kao što radi većina mošnja). I još idem i u kupovinu, dobro se snalazim u marketima (svih vrsta) i dobar sam sa parama (kad ih imam) a znam se snaći i bez njih. Dva'es i pet mi je a ne dvanes' paša moj dobri. Nisam ti ja od onih rutomudih što sjede i čekaju da im se prinese, nisam nikada bio, niti ću ikada biti. Nego reci ti meni, jel' ti to pitaš jer imaš neku spremnu ili?
Rockefeller

#1116 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

Ma samo bježat'.
sportman1

#1117 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sportman1 »

bil se na to mogo priviknut???[/quote]
Radim to i kod kuće. Mene je mati naučila da poštujem ženu a ne da je gledam k'o služavku (kao što radi većina mošnja). I još idem i u kupovinu, dobro se snalazim u marketima (svih vrsta) i dobar sam sa parama (kad ih imam) a znam se snaći i bez njih. Dva'es i pet mi je a ne dvanes' paša moj dobri. Nisam ti ja od onih rutomudih što sjede i čekaju da im se prinese, nisam nikada bio, niti ću ikada biti. Nego reci ti meni, jel' ti to pitaš jer imaš neku spremnu ili?[/quote]

-nemam a ako bude javit cu ti.
sportman1

#1118 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sportman1 »

svi koji idu vani treba da znaju da na zapadu kirije za stan ispod 500 eura nema,a realna je 800-1500 stim da se trazi polog kao osiguranje,neki traze da imas posao itd. znaci,u dzepu treba da imas nekoliko hiljada eura,osim ako nemas nekog ko bi te udomio za pocetak.
teorija je jedno,a realitet nesto drugo.
na drugom mjestu je zdravstveno i hrana.
sportman1

#1119 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sportman1 »

po meni,najbolje se zivilo u exyu 1960-1990. kad si mogo dobro zivit i zajebavat se. danas zajebancije nema.
kapitaliozam je toliko ozbiljan sistem koji je sve podredio novcu,od ljudi napravio krave muzare koje cinovnici pomuzu prema potrebi drzave.
vade_mecum

#1120 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by vade_mecum »

sportman1 wrote:po meni,najbolje se zivilo u exyu 1960-1990. kad si mogo dobro zivit i zajebavat se. danas zajebancije nema.
kapitaliozam je toliko ozbiljan sistem koji je sve podredio novcu,od ljudi napravio krave muzare koje cinovnici pomuzu prema potrebi drzave.
siguran sam da se i grci isto tako osjecaju za period 2001-2009 :D
motol

#1121 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by motol »

Tabhana wrote:Naravno da ima, to su lijeni ljudi koji ne žele raditi.

Rođak mi ima preko 30-tak godina, nikad nije htio školu završiti do kraja jer je to kao za luzere. Radi u nekoj birtiji par dana i ništa ne može ostvariti. Ako se ne varam, on je i rođen tamo. Imaš toliko mogućnosti i onda zezneš stvari.

Neko bi dao sve da ima samo jednu priliku, drugi imaju stotine, a opet ih ne iskoriste.

Najlakše je biti pijanac, tj. Penner i čekati da ti neko dadne par eura za pivu.
Isto tako Afrikanci misle za nas u BiH, imamo toliko sansi da fino zivimo, ali eto svi kukaju, ne moze se i hoce vani, a to sto vam svi pricaju fine price koji su vani je sasvim normalno i ko je duze tamo nece vam reci, eto ja sam rintao ko konj u pocetku, tesko je bilo, razmisljao sam da se vratim, ali se eto izborih.

Neko ranije spomenu, ne sjecam se ko, da se ovdje svi hvale sa mobitelima i slicnom tehnikom, dok dijaspora to ne radi. Pa to je nesto najsmijesnije sto sam cuo u zadnje vrijeme, to ne da je predrasuda nego ne znam.. Od osobe do osobe je hoce li se hvaliti ili ne, nije ni do ceg drugog.
Rockefeller

#1122 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

Nek nas zamijene afrikanci :)
detroit-mercy

#1124 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Možda su avanturisti?
Odlučili da pokušaju nešto drugo u životu?
Sasvim normalno.
Znam i ja jedan visokoobrazovan par koji su imali bogovske plate u BiH. Sve napustili i otišli u Englesku iako sam i ja savjetovao da ne idu.
Zadnje što sam čuo o njima da se planiraju vratiti. Srećom čekaju ih iste pozicije od ranije.
Vecina koja odlazi vani gleda/prati trendove, nije to nikakva visa matematika.
Kako je bilo prije pet godina, kako je danas I kako ce biti za pet-deset godina. Generalno trendovi ne idu u prilog, ekonomija raste po jako nisko stopi, i nije problem nizak rast ekonomije koliko je problem osnova sa koje se polazi kao i izgledi za buducnost. Zdravstvo je na izdisaju, penizioni fondovi su krahirali, opste stanje drustva nije zadovoljavajuce i onda se raja cudi zasto.
Diskusiju vodi mali broj ljudi na formu pa i ne oslikava pravu sliku stvari, prava slika stvari je masovni odlazak sa cijelog Balkana. Ljudi nisu ni naivni ni glupi ni pretjerani romanticari kada prave jednu od najtezih odluka u zivotu i ne znam sto se raja ibreti na to.
Ecci
Vozim: Biciklam

#1125 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ecci »

Odlično rečeno. Ko je iole siguran u svoje znanje ili vještinu nek ide da radi vani.
Posebno deficitarna zanimanja, zanati, mašinski i elektro inžinjeri, medicinska struka, informatičari.
Ne davati bagri u BiH mito za posao, već put pod noge i sa srećom.
Pritrpiti se par godina pa onda živjeti normalno. I ne vraćati se.
Post Reply