tap3ah75 wrote: ↑17/12/2024 14:00
Može li pomoć ako neko zna .. ima li fajde sastavljati žalbu?
Da se odmah zna ... kupljena vikendica ali je u ugovoru o kupoprodaji i svim dosadašnjim papirima pisalo i vođeno je kao KUĆA I DVORIŠTE"
Podnio sam zahtjev da me oslobode od plaćanja poreza na osnovu pripadnosti ARBiH.
Došla mi je odbijenica i obavijest da porez moram platiti.
Obrazloženje je da je opštinska komisija sad kad je izlazila klasicifirala objekat kao VIKEND OBJEKAT.
Ima li tu fajde žaliti se ... zar mogu tako na "svoju ruku" promijeniti "klasu" objekta.
I ovo što piše ... da žalba ne odlaže izvršenje rješenja .... je li to znači ako se budem žalio da ipak trebam uplatiti porez? ... da mi ne spucaju kamate ako se slučajno razvuče ovo oko žalbe.
Pa ako kojim slučajem se usvoji žalba da će mi vratiti lovu.
Pokušaću odgovoriti na samo neka od pitanja, uz jako bitnu OGRADU:
Ne poznajem dovoljno dobro zakonodavstvo u FBiH (živim i radim u RS), koje reguliše materiju poreza na promet nepokretnosti/naslijedje/poklon i uslove za oslobadjanje od te obaveze.
Klasifikacija kulture/namjene objekta- uvidjaj, tj izlazak na lice mjesta upravo i služi da bi se utvrdila stvarna priroda i kvalitet objekta, sistemom bodovanja. Sta piše u ugovoru, nije bitno već sta piše u zemljišnoj knjizi/zk izvatku, tj, narodski rečeno- u gruntu. Dakle, ako u gruntu piše "kuća" tada mislim da postoji, iako mala mogućnost osnovanosti žalbe u pogledu (ne)pravilnosti utvrđenja činjenica. Da bi "potkovao" ovaj žalbeni navod, u žalbi bi trebalo da naglasiš da je to kuća u kojoj namjeravaš stanovati, da ti to bude prebivalište. U prilog toga, u žalbi dodaj i uz žalbu dostavi dokaze da imovina u kojoj trenutno živiš nije tvoja, npr. roditeljska i napravi tu konstrukciju- kupio sam ovaj objekat da se odselim iz roditeljskog doma. Ako imas porodicu, npr suprugu i djecu, a trenutno zivite u npr. roditeljskoj imovini zajedno sa roditeljima, navedi i to, priloži uvjerenja o prebivalištu. Ta konstrukcija bi možda mogla proci, naročito ako površina tog objekta je makar veličine 2-sobnog stana i ako nije u apsolutnoj zveki. Medjutim, ako nista od ovoga ne stoji, tada je ipak mala šansa da će žalba imati prolaz. Pri tome, nisam optimista uspjeha žalbe, jer mi se čini da ma šta ti napisao, drugostepeni organ odbija žalbu. Sve ovo što sam ti do sada napisao je u svrhu pobijanja činjeničnog stanja, ali ne toliko u upravnom postupku, već u u upravnom sporu pred kantonalnim sudom.
U svakom slučaju, uspjeh žalbe ti niko ovdje ne može dati sistemom da/ne, jer nemamo uvid u kompletno stanje spisa, ne znamo sve činjenice kako ih ti vidis, a kako ih vidi prvostepeni poreski organ, kako je obrazložio rješenje itd itd. Sve gore napisano je samo u svrhu sta bi mogao pokušati u nadi na uspjeh žalbe.
Izvršnost u prvom stepenu znači da moraš platiti koliko ti je odrezano, bez obzira hoćeš li ulagati žalbu ili nećeš. Žalbeni postupak i možda postupak upravnog psora idu neovisno, svojim tokom. Ako uspiješ, plaćeni porez sa kamatom ti se vraća.
Ako ne platiš, ide ti kamata na glavnicu+troškovi prinudne naplate, koji su primjera radi u Republici Srpskoj 5 % od glavnog duga, koga čini glavnica poreza+kamata za period neplaćanja. Vjerujem da je i u FBiH isto, kad su u pitanju porezi, "bratski" je to propisano.
Za slučaj da se odlučiš na žalbu, plati porez, a žalba "na kraju i koncu" bude uspješna tako da nisi dužan platiti porez (ne znam hoće l itako biti), vodi računa da do vraćanja ne dolazi ex lege, automatizmom, već isključivo po tvom zahtjevu- "vratite mi što ste mi naplatili". Po RS propisima, i u takvoj situaciji PU plaća kamatu tek počev od 31. dana od dana podnijetog zahtjeva za povrat...