na to sam i mislio jer nije mi na um palo da kazem da zlo dolazi iz vjerskih knjiga nego od ljudi koji ih pogresno tumaceNurudin wrote:Zlo ne dolazi samo iz religija ,nego iz zlih ljudi i može da uzme svaku moguću formu koju može da uzme neki čovjek . Može da se manifestuje u demokratiji ,ateizmu ,religiji,socijalizmu, kapitalizmu ...bosanac11111 wrote:nije greska u vjerskim knjigama (ne vjerujem u njih ali opet postujem svaciji izbor)svo zlo koje dolazi iz religija zasniva se na radikalizmu
Ne-religijski dokazi postojanja Boga
-
bosanac11111
#1101 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
-
bosanac11111
#1102 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
koja je poenta izvodjenje vjerskih rituala preko javnih servisa tv i sl.ok nekome uputit cestitku za praznik(vjerski) a sad da se nekom natura da gleda citav ceromonijal onoga u sta taj neko ne vjeruje 
-
miki.ba
#1103 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Pa dobro niko te ne tjera, imaš druge kanale, u suprotnom bi i ja mogao reci da me neko tjera da gledam farmu, što jednostavno nije tacno.bosanac11111 wrote:koja je poenta izvodjenje vjerskih rituala preko javnih servisa tv i sl.ok nekome uputit cestitku za praznik(vjerski) a sad da se nekom natura da gleda citav ceromonijal onoga u sta taj neko ne vjeruje
-
live82
#1104 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
nasa wrote:Malo je revolucionara ,a puno onih koji se povijaju kako vjetar puse...Lakse je ,podobnije,sigurnije...biti dio grupe,vecine...ljudska karakteristika koja je product vise ljudskih osobina.
To je osnovni razlog zbog kojeg ljudi sebe svrstaju I odrede unutar drustva I drustvenih kretanja.
Tako su kod nas bivsi komunisti postali vjernici.Da li su dosli tobeili je pak ovo prvo neki ostave Bogu na procjenu,neke iritira,neki ih prozivaju itd.
Jako malo je ljudi koji slijedeci I vjerujuci u neku ideju se drustveno I politicki angazaju bez da to djelovanje spoje s nekim drugim interesom.
Tako da shvatam zasto ateisti,a I neki vjernici u javnom iskazivanju vjere vide licemjerje jednako kao sto su neki drugi vidjeli isto u nekim drugim oblicima grupisanja.
Osim toga,vjera jeste intima ako uzmemo da ona polazi iz srca te je jako puno vjernika koji cak nerado govore o svojoj vjeri....
S druge strane cesto se obavljanje propisanog kao sto je namaz ili ramazan dozivljava od onih koji to ne praktikuju kao isticanje vjere ,a ono to stvarno nije.
A ima I nerazumjevanja jer svaki vjernik je ubjedjen da sve sto cini je u skladu s vjerom pa se to cesto protumaci kao da vjernici za sve u zivotu traze upute iz vjerskih knjiga ili od vjerskih poglavara dok u praksi to samo znaci da sve cini s Bismillom podrazumjevajuci da je djelovanje moguce suprotno od ispravnog ali se istice nijet koji je imao ispravno polaziste.
as-Salamu `alejke!
Halali!
Kontaktirao sam redakciju ali jos nisam dobio odgovora da me odjave. Mozes li ti da ubrzas da me odjave ?
Allah ti dao svako dobro i da nas uputi na pravi put amin
-
bosanac11111
#1105 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
nije stvar u mjenjanju kanala svjestan sam da mogu da mjenjam kanal nego zasto je potrebno to javno prenosenje .a farma ko farma spada u programsku shemu kao i svaki drugi program jedino ako i to javno izvodjenje nije s nekim planom
-
miki.ba
#1106 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
U BiH imamo oko 2 mil muslimana koji to žele gledati, nije to nikakav plan.bosanac11111 wrote:nije stvar u mjenjanju kanala svjestan sam da mogu da mjenjam kanal nego zasto je potrebno to javno prenosenje .a farma ko farma spada u programsku shemu kao i svaki drugi program jedino ako i to javno izvodjenje nije s nekim planom
Ljudi žele gledati, a TV stanice im to omogucavaju zbog sigurne gledanosti i zarade od marketinga.
Nema sve neki viši cilj, nekad se radi samo o parama.
- odr0n
#1107 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Opet otrcano pokušavanje izjednačavanje ateista kroz komuniste sa vjernicima i religijom, po tebi je organizovana grupa/većina ateista komunisti, iako su to dva termina koji nikakve veze nemaju nit jedna ima relaciju sa drugom. Čak ni sama religija nije pravi opozit ateizmu, nego je to deizam ili panteizam, odnosno neorganizovani sistem vjerovanja u višu silu. Pripadnik religije ne može biti indvidiualni vjernik, to je nonsens razbijen u samoj definiciji religije, dok neko ko nije pripadnik religije svoju vjeru može nazvati intimom.nasa wrote:Malo je revolucionara ,a puno onih koji se povijaju kako vjetar puse...Lakse je ,podobnije,sigurnije...biti dio grupe,vecine...ljudska karakteristika koja je product vise ljudskih osobina.
To je osnovni razlog zbog kojeg ljudi sebe svrstaju I odrede unutar drustva I drustvenih kretanja.
Tako su kod nas bivsi komunisti postali vjernici.Da li su dosli tobeili je pak ovo prvo neki ostave Bogu na procjenu,neke iritira,neki ih prozivaju itd.
Jako malo je ljudi koji slijedeci I vjerujuci u neku ideju se drustveno I politicki angazaju bez da to djelovanje spoje s nekim drugim interesom.
Tako da shvatam zasto ateisti,a I neki vjernici u javnom iskazivanju vjere vide licemjerje jednako kao sto su neki drugi vidjeli isto u nekim drugim oblicima grupisanja.
Osim toga,vjera jeste intima ako uzmemo da ona polazi iz srca te je jako puno vjernika koji cak nerado govore o svojoj vjeri....
S druge strane cesto se obavljanje propisanog kao sto je namaz ili ramazan dozivljava od onih koji to ne praktikuju kao isticanje vjere ,a ono to stvarno nije.
A ima I nerazumjevanja jer svaki vjernik je ubjedjen da sve sto cini je u skladu s vjerom pa se to cesto protumaci kao da vjernici za sve u zivotu traze upute iz vjerskih knjiga ili od vjerskih poglavara dok u praksi to samo znaci da sve cini s Bismillom podrazumjevajuci da je djelovanje moguce suprotno od ispravnog ali se istice nijet koji je imao ispravno polaziste.
Što se tiče Dawkinsa nešto se govorilo o njemu, vjernici obično vole da koriste ad hominem i kažu da je agresivan jer ne mogu drukčije da "naštete" njegovim argumentima, naravno to nije tačno jer on udara tamo gdje i treba, na fanatike naročito u njegovom polju biologije i uopšte nauke (kreacionisti), zatim fundamentaliste, najbrutalnija vjerska načela i običaje itd., tu ne griješi i također poštuje "normalne" vjernike.
-
miki.ba
#1108 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Prvo procitati post pa onda replicirati!
- odr0n
#1109 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Mogo si još obrazložit, a ne u prazno post pisat.miki.ba wrote:Prvo procitati post pa onda replicirati!
- shmizlica
#1110 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
kako vam se da na uranku...... 
-
miki.ba
#1111 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
@nasa je uporedila bivše komuniste i sadašnje vjernike, ateiste u tom konteksu nije ni spomenula.
- odr0n
#1112 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
"Tako su kod nas bivsi komunisti postali vjernici" - ova rečenica može imati smisao ako se za komuniste pretpostavlja da su ateisti.miki.ba wrote:@nasa je uporedila bivše komuniste i sadašnje vjernike, ateiste u tom konteksu nije ni spomenula.
Last edited by odr0n on 06/07/2013 09:44, edited 1 time in total.
- shmizlica
#1113 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
miki.ba wrote:@nasa je uporedila bivše komuniste i sadašnje vjernike, ateiste u tom konteksu nije ni spomenula.
ti negdje reče da nisi ateista......koji si onda od ovih nabrojanih?
-
miki.ba
#1114 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Nisu, to su ljudi koji su stavili interes ispred religije, a sada su stavili religiju na prvo mjesto jer im ista omogucava lakše ostvarivanje interesa. Ti ljudi nit su kad bili ateisti nit su kad bili vjernici, nego vazda kako vjetar puše.odr0n wrote:"Tako su kod nas bivsi komunisti postali vjernici" - ova rečenica može imati smisao ako se za komuniste pretpostavlja da su ateisti.miki.ba wrote:@nasa je uporedila bivše komuniste i sadašnje vjernike, ateiste u tom konteksu nije ni spomenula.
-
miki.ba
#1115 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Od mojih nit je kad ko bio komunista nit je bio vjernik, glavna nam je bila "grijeh ne ide na usta nego iz usta".shmizlica wrote:miki.ba wrote:@nasa je uporedila bivše komuniste i sadašnje vjernike, ateiste u tom konteksu nije ni spomenula.
ti negdje reče da nisi ateista......koji si onda od ovih nabrojanih?
Slavimo bajram, oko božica i nove godine okitim djeci jelku da ne budu ljubomorna na drugu djecu, a i zabavno je.
Kad ko umre na dženazi proucim fatihu i ako ne vjerujem da ima kakvog uticaja.
Vjerujem u Boga bez ikakvih obaveza, tako da se ne svrstavam u neku skupinu.
- animals
#1116 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ja davno spomenu, da su sve religije danasnje samo jedna te ista stvar, razlika je jedino u ritualima, kojima su ljudi skloni..moze li se dokazati da bog postoji ili ne postoji..ne moze, i u tom lezi poenta, sto mozes vijekovima diskutovati, i na kraju opet nisi pametan..dakle djaba vam sve diskusije, opet ne znate nista 
- nasa
#1117 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ne, nego bas kao sto miki objasni,mislila sam u kontekstu drustvenog isticanja pripadnosti,a da li su svi komunisti bili ateisti ili je medju njima bilo I vjernika kao ni da li su svi oni koji danas isticu svoju vjeru zaista vjernici ,ja ne mogu znati...ono sto sam zakljucila je da je licemjerje uvijek u svim kontekstima I vremenima prisutno I da razliciti interesi,podobnosti itd.utjecu bitno na javno deklarisanje vecine.....odr0n wrote:"Tako su kod nas bivsi komunisti postali vjernici" - ova rečenica može imati smisao ako se za komuniste pretpostavlja da su ateisti.miki.ba wrote:@nasa je uporedila bivše komuniste i sadašnje vjernike, ateiste u tom konteksu nije ni spomenula.
Komunizam je jako tesko spojiv s nekim nacelima vjere,a da su kod nas mnogi postali preko noci vjernici nije neko otkrice ,da li su bili ranije ili sada licemjerni,mozemo nagadjati ili vjerovati da su samo promjenili misljenje.....
- zagortenej
#1118 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
potpisujem, mislim da je ovaj princip univerzalan, tj. da se uvijek ponavlja kroz historiju....ono sto sam zakljucila je da je licemjerje uvijek u svim kontekstima I vremenima prisutno I da razliciti interesi,podobnosti itd.utjecu bitno na javno deklarisanje vecine.....
...a da su kod nas mnogi postali preko noci vjernici nije neko otkrice ,da li su bili ranije ili sada licemjerni,mozemo nagadjati ili vjerovati da su samo promjenili misljenje.....
- odr0n
#1119 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Pa jel vidiš da u ovoj rečenici i sam mješaš ateizam i komunizam.miki.ba wrote:Nisu, to su ljudi koji su stavili interes ispred religije, a sada su stavili religiju na prvo mjesto jer im ista omogucava lakše ostvarivanje interesa. Ti ljudi nit su kad bili ateisti nit su kad bili vjernici, nego vazda kako vjetar puše.odr0n wrote:"Tako su kod nas bivsi komunisti postali vjernici" - ova rečenica može imati smisao ako se za komuniste pretpostavlja da su ateisti.miki.ba wrote:@nasa je uporedila bivše komuniste i sadašnje vjernike, ateiste u tom konteksu nije ni spomenula.
- odr0n
#1120 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
I dalje ista greška, to što je neko komunist ima (odnosno nema) veze sa ateizmom koliko i budist, te bilo šta što ne uključuje boga ili religiju ne znači da je ateističko i da ikakve veze ima sa navedenim.nasa wrote:Ne, nego bas kao sto miki objasni,mislila sam u kontekstu drustvenog isticanja pripadnosti,a da li su svi komunisti bili ateisti ili je medju njima bilo I vjernika kao ni da li su svi oni koji danas isticu svoju vjeru zaista vjernici ,ja ne mogu znati...ono sto sam zakljucila je da je licemjerje uvijek u svim kontekstima I vremenima prisutno I da razliciti interesi,podobnosti itd.utjecu bitno na javno deklarisanje vecine.....odr0n wrote:"Tako su kod nas bivsi komunisti postali vjernici" - ova rečenica može imati smisao ako se za komuniste pretpostavlja da su ateisti.miki.ba wrote:@nasa je uporedila bivše komuniste i sadašnje vjernike, ateiste u tom konteksu nije ni spomenula.
Komunizam je jako tesko spojiv s nekim nacelima vjere,a da su kod nas mnogi postali preko noci vjernici nije neko otkrice ,da li su bili ranije ili sada licemjerni,mozemo nagadjati ili vjerovati da su samo promjenili misljenje.....
-
miki.ba
#1121 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
@odron postoji li kod tebe mogucnost da kažeš "ok, možda i nisam u pravu"?
Mislim žena ti govori ne pricam o tome, a ti uporan.
- nasa
#1122 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Naravno,ateizam nema veze s bilo cim I ljudi koji su ateisti nikad se javno ne deklarisu kao pripadnici bilo cega ,nedo Bog jos da svoja uvjerenja spoje s interesima kao svi ostali obicni smrtnici,oni su izuzeti od bilo kakvih ocjena I procjena historije ili realnosti....odr0n wrote:I dalje ista greška, to što je neko komunist ima (odnosno nema) veze sa ateizmom koliko i budist, te bilo šta što ne uključuje boga ili religiju ne znači da je ateističko i da ikakve veze ima sa navedenim.nasa wrote: Ne, nego bas kao sto miki objasni,mislila sam u kontekstu drustvenog isticanja pripadnosti,a da li su svi komunisti bili ateisti ili je medju njima bilo I vjernika kao ni da li su svi oni koji danas isticu svoju vjeru zaista vjernici ,ja ne mogu znati...ono sto sam zakljucila je da je licemjerje uvijek u svim kontekstima I vremenima prisutno I da razliciti interesi,podobnosti itd.utjecu bitno na javno deklarisanje vecine.....
PS Uopce nisam pisala o tome al znam da volis pricati sa mnom pa reko idem nesto odgovoriti
-
kojeime
#1123 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Naso, odes na primjer na Kubu i vidis da ateizam nema veze sa komunizmom jer vidis katolike komuniste. Ili negdje drugo vidis ateiste kapitaliste. To sto je neko komunista ne znaci automatski da je ateista i obratno. Trebao bi biti, jer komunizam smatra religiju opijumom za mase, ali kako nista na ovom svijetu nije onakvo kako je zamisljeno, to ni komunizam nije onakav kako je zamisljen da bude.nasa wrote:Naravno,ateizam nema veze s bilo cim I ljudi koji su ateisti nikad se javno ne deklarisu kao pripadnici bilo cega ,nedo Bog jos da svoja uvjerenja spoje s interesima kao svi ostali obicni smrtnici,oni su izuzeti od bilo kakvih ocjena I procjena historije ili realnosti....odr0n wrote:I dalje ista greška, to što je neko komunist ima (odnosno nema) veze sa ateizmom koliko i budist, te bilo šta što ne uključuje boga ili religiju ne znači da je ateističko i da ikakve veze ima sa navedenim.nasa wrote: Ne, nego bas kao sto miki objasni,mislila sam u kontekstu drustvenog isticanja pripadnosti,a da li su svi komunisti bili ateisti ili je medju njima bilo I vjernika kao ni da li su svi oni koji danas isticu svoju vjeru zaista vjernici ,ja ne mogu znati...ono sto sam zakljucila je da je licemjerje uvijek u svim kontekstima I vremenima prisutno I da razliciti interesi,podobnosti itd.utjecu bitno na javno deklarisanje vecine.....
PS Uopce nisam pisala o tome al znam da volis pricati sa mnom pa reko idem nesto odgovoriti
A razlog tome je to sto je bog stvorio covjeka takvog da pokvari sve sto bi mu moglo ciniti dobro
- shmizlica
#1124 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
a kako tebi zvuči ona: '' Bog je stvorio čovjeka. Čovjek mu je uzvratio istom mjerom.''kojeime wrote:
A razlog tome je to sto je bog stvorio covjeka takvog da pokvari sve sto bi mu moglo ciniti dobro
- odr0n
#1125 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Pa bolan jesil ti vidio šta si napisao za komuniste "Ti ljudi nit su kad bili ateisti", de razmišljaj malo.miki.ba wrote:@odron postoji li kod tebe mogucnost da kažeš "ok, možda i nisam u pravu"?