Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moonca

#10926 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

crveni_makovi wrote: 15/10/2022 21:56 @moonca
Nismo ipak u tako divljoj zemlji i nema potrebe placati advokata za takve usluge. Potvrde o izmirenim obavezama koje vlasnik stana ili agencija dostave notaru su dovoljne.
Image.. ne znam da li je divlja.. i koliko.
..ti si imala na nekim temama interesantne 'dileme' ne mogu se sjetiti tachno shta....
..shto se tiche nekretnina ...bilo je. a vjerujem da ih josh uvijek ima.. prevara... 'ochi su velike' kad se tako shto kupuje.. i propusti neoprostivi..
nekome

#10927 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 20:07 Moze li mi neko napisati na koji nacin je izvrsio isplatu nekretnine, transakcija sa svog racuna na racun kupca ili je podigao pare sa banke i u kesi ih predao prodavcu/agenciji/notaru?
Danas sam imala telefonski sa agresivnom agenticom iz jedne agencije o nacinu placanja nekretnine.
Pare moram podici i u kesu ih predati na ruke vlasniku stana/agenciji kod notara.
Hoda li neko od vas sa kesom u kojoj je najmanje 120.000KM kroz grad jer agentica tvrdi da su banke u talu sa kupcima pa odmah vrse povrat novca onome ko ih je uplatio na racun prodavca nekretnine?
Samo da napomenem da sam bila nazvala da zakazem termin za razgledanje stana a kada sam postavila pitanje o nacinu isplate, da zelim iskljucivo transakciju sa mog racuna na racun prodavca razgovor je eskalirao i dama mi jos i agresivne sms preko vibera salje.

Slican telefonski razgovor imala sam i prije 10-tak dana ali sa agentom iz druge agencije koji je takodjer trazio da novac podignem i tako predam prodavcu stana / agenciji.
vidi agencija sto su se pohasile, jos malo pa ce utokom kupovati i prodavati stanove
samo prvo notar na ugovor, pa banka na uplatu, pa notaru po ugovor
moonca

#10928 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

. moze i kesh... ali u tom sluchaju je druga/niza... cijena :wink:
pinkman

#10929 Re: Cijene stanova All about

Post by pinkman »

sabanss wrote: 15/10/2022 23:56
Didier wrote: 15/10/2022 22:36

То што говориш је тако када стан купујеш од фирме, али не и кад купујеш од физичког лица. Ви се можете договорити да му стан платиш у сијену јер порез свакако иде на процијењену вриједност, а не на оно за колико је продато.
Kako će unutrašnji platni promet biti između fizičkih lica koja nisu registrirana za poslovnu djelatnost?

U eurima se sigurno može platiti. Država naplaćuje porez na promet nekretnina u markama i to ne možeš platiti u eurima.
ZAKON
O UNUTRAŠNJEM PLATNOM PROMETU

(''Službene novine Federacije BiH'', broj 48/15 i ispravka 79/15 i 4/21)
– Prečišćena neslužbena verzija –
I. OSNOVNE ODREDBE
Član 1.
Оvim zаkоnоm urеđuје sе оbаvlјаnjе unutrаšnjеg plаtnоg prоmеtа u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), оdrеđuјu učеsnici i оrgаnizаciје оvlаštеnе zа оbаvlјаnjе pоslоvа plаtnоg prоmеtа, dеfiniraju vrstе rаčunа, nаčin i оblici plаćаnjа, izvršеnjе plаćаnjа i prinudnа nаplаtа sа rаčunа, pоstupаnjе, prаvа i оbаvеzе učеsnikа u unutrаšnjеm plаtnоm prоmеtu.
Član 2.
(1) Pod unutrašnjim platnim prometom se podrazumijevaju sva plaćanja u konvertibilnim markama između učesnika u unutrašnjem platnom prometu, a preko računa kod ovlaštenih organizacija za obavljanje poslova unutrašnjeg platnog prometa (u daljem tekstu: ovlaštene organizacije) i Centralne banke Bosne i Hercegovine.
(2) Pod plaćanjem u unutrašnjem platnom prometu podrazumijeva se: obračun preko računa, prijenose sredstava sa jednog računa na drugi račun kod iste ili kod različitih ovlaštenih organizacija, naplata sa računa, uplata na račun i isplata sa računa i drugi poslovi unutrašnjeg platnog prometa u skladu sa ovim zakonom i propisima kojima se uređuju platne transakcije.
(3) Učesnici u unutrašnjem platnom prometu su poslovni subjekti pod kojima se smatraju: pravna lica i dijelovi pravnih lica, odnosno privredna društva, javna preduzeća, bаnkе i drugе finаnsiјskе оrgаnizаciје, udruženja, javne institucije, organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave, te оstаli оblici оrgаnizovanja čiје је оsnivаnjе rеgistrovano kоd nаdlеžnоg оrgаnа ili оsnоvаnо zаkоnоm, kao i fizička lica koja sаmоstаlnо оbаvlјајu rеgistrovanu pоslоvnu dјеlаtnоst (u daljem tekstu: poslovni subjekti).
(4) Učesnici u unutrašnjem platnom prometu su i fizička lica koja u skladu sa propisima vrše plaćanja preko računa.
ZAKON
O DEVIZNOM POSLOVANJU (Sl.novine FBiH broj 47/10)

Član 1.
a) poslovanje između rezidenata i nerezidenata u stranim sredstvima plaćanja i u konvertibilnim markama,
b) poslovanje između rezidenata u stranim sredstvima plaćanja,
c) jednostrani prijenosi imovine iz Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) u inostranstvo i iz inostranstva u Federaciju, koji nemaju obilježja izvršenja posla između rezidenata i nerezidenata.
Poslovanje iz stava 1. ovog člana podrazumijeva sklapanje tekućih i kapitalnih poslova te njihovo izvršavanje plaćanjima, naplatama ili prijenosima.

...

Član 2.
Definicije i termini koji se koriste u ovom Zakonu imaju slijedeća značenja:
1. Rezidenti su:
• pravna lica sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, osim predstavništava ovih lica koja se
nalaze izvan Bosne i Hercegovine,
• predstavništva, podružnice i drugi organizacioni dijelovi stranih pravnih lica upisanih u
registar nadležnog organa u Bosni i Hercegovini,
• poduzetnici (obrtnici i trgovci), koji samostalno obavljaju djelatnost radi sticanja dohotka i
registrovani su kod nadležnog organa (u daljnjem tekstu: poduzetnici),
• fizička lica s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, osim fizičkih lica čiji privremeni boravak u
inostranstvu traje duže od jedne godine,

• fizička lica - strani državljani koji u Bosni i Hercegovini borave na osnovu dozvole za
boravak, odnosno radne vize, duže od 183 dana, osim diplomatskih i konzularnih
predstavnika stranih zemalja te članova njihovih porodica,
• diplomatska, konzularna i druga predstavništva iz Bosne i Hercegovine u inostranstvu koja
se finansiraju iz budžeta te državljani Bosne i Hercegovine zaposleni u tim
predstavništvima i članovi njihovih porodica.
2. Nerezidenti su lica koja nisu navedena u tački 1. ovog člana.

...

Član 4.
Plaćanje, naplaćivanje, prijenos i isplata u Federaciji između rezidenata, između rezidenata i
nerezidenata i između nerezidenata vrši se u konvertibilnim markama.

Izuzetno od stava 1. ovog člana plaćanje, naplaćivanje i prijenos može se vršiti u devizama i
stranoj gotovini i to po osnovu:
a) deviznog kreditiranja u Federaciji u skladu sa odredbama ovog Zakona,
b) otplate deviznog kredita u Federaciji,
c) naplaćivanje premije osiguranja i isplati štete u poslovima osiguranja sa nerezidentima, kao i
sa rezidentima koji izvode investicijske radove i obavljaju privrednu djelatnost u inostranstvu,
d) prodaja i kupovina robe sa konsignacionih skladišta, u slobodnim zonama i u slobodnim
carinskim prodavnicama,
e) kupovina i prodaja vrijednosnih papira koji glase na stranu valutu,
f) isplate strane gotovine sa devizne štedne knjižice i deviznog računa, kao i prijenosa deviza sa
jedne devizne štednje knjižice na drugu deviznu štednu knjižicu, odnosno sa jednog deviznog
računa na drugi devizni račun istog lica,
g) kupovine i prodaje, odnosno plaćanja i naplate potraživanja i dugovanja nastalih po
vanjskotrgovinskim poslovima rezidenata - pravnih lica i poduzetnika iz člana 7. stav 3. i člana 24.
ovog Zakona.
h) uplate depozita kao sredstva osiguranja.

...

Član 5.
Dozvoljeno je ugovaranje u devizama u Federaciji s tim što se plaćanje i naplaćivanje vrši u
konvertibilnim markama.
Eto..
akcija007

#10930 Re: Cijene stanova All about

Post by akcija007 »

Ne moze se stan platiti u devizama.
Moze cijena biti iskazana u eur-ima ali plativa u KM na dan kupoprodaje po srednjem kursu.
Onda bi i banke davale kredite u eurima, dolarima i sl i prodavcu stana uplatile stan u eurima npr.
Nimalo mi se ne svidja ovo sto ste pisali da se stan placa u cashu. Zakoni o sprecavanju.pranja novca su tako rigorozni u posljednje vrijeme da kada se prodavac pojavi s cashom trazit ce se proijeklo novca od kupca jer u suprotom bi takvih slucajeva bilo koliko hoces i bilo bi pranje novca

cuo sam , navodno Tibra Remiza , do Veneto zgrade da bi se trebala uskoro poceti prodavati po 3700 KM po m2. Da li je to s.PDV ili ne , ne znam. ...
bitangeIprinceze

#10931 Re: Cijene stanova All about

Post by bitangeIprinceze »

Ja to nisam dozvolio, max. 30% u cashu. Trazio 160 k na racun i 60k u cashu .
Haris.ba

#10932 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

bitangeIprinceze wrote: 16/10/2022 09:43 Ja to nisam dozvolio, max. 30% u cashu. Trazio 160 k na racun i 60k u cashu .
Zaboravih napisati. Meni su iz agencije trazili kaparu za stan u nedjelju. Napravice o ugovor sa agencijom, oni ce napisati tu kaparu da sam dao.... Reko, nema problema. Vidimo se kod notara ujutro dobicete kaparu. Ne mogu se sjetiti, nekih ispod 10 milja sam platio u kesu kod notara, sve to fino udeftereno u ugovoru.

Posto sam taj kes predao kupcu da prebroji, gledam kako ga ovi iz agencije prate ko hijene kad su izasli. Kakvi bodigardi.
akcija007

#10933 Re: Cijene stanova All about

Post by akcija007 »

@forumskivojnik ovo mi nije jasno u tvom postu
... jer agentica tvrdi da su banke u talu sa kupcima pa odmah vrse povrat novca onome ko ih je uplatio na racun prodavca nekretnine?

Banke nisu ni u kakvom talu sa kupcima . Kakav povrat novca vrse banke !?
forumskivojnik

#10934 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

akcija007 wrote: 16/10/2022 10:21 @forumskivojnik ovo mi nije jasno u tvom postu
... jer agentica tvrdi da su banke u talu sa kupcima pa odmah vrse povrat novca onome ko ih je uplatio na racun prodavca nekretnine?

To je meni napisala agentica ove agencije u sms poruci nakon naseg telefonskog razgovora. Ja je pitala o nacinu placanja u eurima (moja banka u Sa. mi rekla moze u devizama samo sa deviznog racuna na devizni racun nikako sa dezivnog na ziralni i obratno) ili km-ovima i da zelim samo transakciju sa racuna na racun, drugacije ne. Ja prekinula razgovor nakon sto mi je rekla da se stan placam u kesu, podignem novac u banci i predam ga vlasniku / agenciji direktno u ruke.
Evo ti njen sms jos jednom.
[ Samstag, 15. Oktober 2022 17:27 ] ⁨Bauland⁩: To gospođo nije izvala. To se je dešavalo. Bankari su to radili koji su bili u tzv. talu sa uplatiocem. Ne pričam bezveze. No, kako god, nije u redu da se jedna strana u predmetu zaštiti a druga ne, a Vi ste to predložili.
a evo i moj prije ovog jer je agentica bila izuzetno drska i bezobrazna.
[ Samstag, 15. Oktober 2022 17:18 ] ⁨Om⁩: Nema potrebe da mi se vise javljate. Evo i vama pa i vi citajte sta je Ustavni sud osporio. Ja sigurno nikakav "kes" necu nosati u kesi i davati prodavcu/agenciji ni kod notara ni bilo gdje nego ce sve ici legalno preko banke i sa racuna na racun. Da ja imam pokrice i da se zna sta je kome i koliko placeno. Bnka nije nikakva mafijaska organizacija da vrsi povrat uplacenog novca. Ta vasa izvala samo je meni opomena da sa vama ni u kakve kupoprodajne ugovore ne ulazim. Ali ocigledno da je u BiH sve moguce.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10935 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Ponavljam, jedini je razlog sto se oni boje da im prodavac nece dati % :D nego hoce ko hijene odmah da ga safataju i uzmu :lol:
120k stan, 3% Agenciji, 3600 KM :D
forumskivojnik

#10936 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

sime_cipol wrote: 16/10/2022 12:55 Ponavljam, jedini je razlog sto se oni boje da im prodavac nece dati % :D nego hoce ko hijene odmah da ga safataju i uzmu :lol:
120k stan, 3% Agenciji, 3600 KM :D
Pa mogu kod banke potpisati direktno zaduzenje / trajni nalog za jednu transakciju (Sepa lastschrift) koje vlasnik stana potpise a agencija direktno sa njegovog konta taj novac sebi skine. Ili je to u BiH nemoguce???

Ja ni za kaparu necu davati nikome direktno u ruke nego opet transakcija sa racuna na racun a nakon ovog iskustva vidim da je najsigurnija opcija platiti advokata da sve isprovjerava i agenciju i vlasnika i kada utvrdi da je sve cisto da on licno sa mnom ili bez mene ode kod notara sa njima i to sve zavrsi.
Haman je to najjeftinija i najsigurnija opcija za mene nakon ovakvog iskustva.
Didier

#10937 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Haris.ba wrote: 15/10/2022 23:10
Didier wrote: 15/10/2022 23:05 Meni tako notar nije rekao, i bilo je skroz okej da uplatim u eurima, samo je to bilo navedeno u ugovoru.

Meni nema logike to što govoriš jer bi to značilo da onda ne možemo legalno napraviti npr. razmjenu stanova, ili uzeti auto u račun, itd., jer nisu ni to konvertibilne marke.
Vjerovatno je uplata bila sa deviznog na devizni racun.

A, nije ti to bas usporedba. Euri nisu stvari. To je strani novac, i za to vrijede posebna pravila.
Naravno da je bilo s deviznog na devizni, drugačije ni tehnički nije moguće.

Ovaj Zakon koji se iznad citira se ne odnosi na fizička lica.
svjezi_ustipak

#10938 Re: Cijene stanova All about

Post by svjezi_ustipak »

forumskivojnik wrote: 16/10/2022 12:40
akcija007 wrote: 16/10/2022 10:21 @forumskivojnik ovo mi nije jasno u tvom postu

To je meni napisala agentica ove agencije u sms poruci nakon naseg telefonskog razgovora. Ja je pitala o nacinu placanja u eurima (moja banka u Sa. mi rekla moze u devizama samo sa deviznog racuna na devizni racun nikako sa dezivnog na ziralni i obratno) ili km-ovima i da zelim samo transakciju sa racuna na racun, drugacije ne. Ja prekinula razgovor nakon sto mi je rekla da se stan placam u kesu, podignem novac u banci i predam ga vlasniku / agenciji direktno u ruke.
[ Samstag, 15. Oktober 2022 17:27 ] ⁨Bauland⁩: To gospođo nije izvala. To se je dešavalo. Bankari su to radili koji su bili u tzv. talu sa uplatiocem. Ne pričam bezveze. No, kako god, nije u redu da se jedna strana u predmetu zaštiti a druga ne, a Vi ste to predložili.
[ Samstag, 15. Oktober 2022 17:18 ] ⁨Om⁩: Nema potrebe da mi se vise javljate. Evo i vama pa i vi citajte sta je Ustavni sud osporio. Ja sigurno nikakav "kes" necu nosati u kesi i davati prodavcu/agenciji ni kod notara ni bilo gdje nego ce sve ici legalno preko banke i sa racuna na racun. Da ja imam pokrice i da se zna sta je kome i koliko placeno. Bnka nije nikakva mafijaska organizacija da vrsi povrat uplacenog novca. Ta vasa izvala samo je meni opomena da sa vama ni u kakve kupoprodajne ugovore ne ulazim. Ali ocigledno da je u BiH sve moguce.

Dobro si uradila što si ih odbila. Ovo je šuplja priča gdje hvataju na foru. Kako to banka možebiti u talu sa mbom koji kupujem stan i koji dajem nalog da se novac prebaci na račun prodavca? Pa povrat novca jedino može naložiti vlasnik računa na koji su legle pare 😁
Sid the sloth

#10939 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

Znaci myspace i bauland na crnu listu. Cuj molim te savjetuju nekoga da 120.000KM nosi u kešu, to je kao sigurnije nego preko banke. Svakakvi debili se danas bave prodajom.
citroen xm

#10940 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Debili se pojave u svakoj branši kada ta djelatnost doživi procvat. Imati ovakvu komunikaciju sa klijentom i ovakve stavove, a baviti se uslužnom djelatnošću je nevjerovatno. Ali eto, može im se. Danas svaki papak misli da se može baviti svim i svačim.
moonca

#10941 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

. aj shta komplikujete. pa kako su vashi roditelji kupovali.. kao i do par godina unazad. kesh... naravno... bitniji su papiri oko stana.. ako je sve ok . kesh nije problem. ..i shta ako ih nosi po gradu. ko to vidi. .

i vani :lol: ( hallo Bato) :oops: kad hochesh da smanjih porez . dio ide u keshu.. privatni dogovor s prodavcem.. :wink:

:-)
NediM17

#10942 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

Jes' se Amerika usrecila s tobom tako pametnom.
Samo se cuvaj da te Rusi ne ukradu. :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10943 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

forumskivojnik wrote: 16/10/2022 12:40

Pa sto kupujes stan u BiH onda
SpecialOffer

#10944 Re: Cijene stanova All about

Post by SpecialOffer »

moonca wrote: 16/10/2022 17:03 . aj shta komplikujete. pa kako su vashi roditelji kupovali.. kao i do par godina unazad. kesh... naravno... bitniji su papiri oko stana.. ako je sve ok . kesh nije problem. ..i shta ako ih nosi po gradu. ko to vidi. .

i vani :lol: ( hallo Bato) :oops: kad hochesh da smanjih porez . dio ide u keshu.. privatni dogovor s prodavcem.. :wink:

:-)
Kako ces smanjiti porez kad izlazi komisija koja procjenjuje cijenu nekretnine i ti na njihovu procjenu placas porez na promet nekretnina.
forumskivojnik

#10945 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

_BataZiv_0809 wrote: 16/10/2022 17:17
Pa sto kupujes stan u BiH onda
:-D :D :D Zato sto ja nemam rezervnu domovinu nego jednu i jedinu Bosnu i Hercegovinu kakva god da je iskrivljena :-) :-) :izet: :izet: i sto mi hijene iz pojedinih agencija nece utjerati strah da za moj novac igram kako mi oni sviraju, citaj LAZU :wink: :wink: .
Kompletan iznos cijene stana ja cu isplatiti transakcijom sa mog racuna na racun prodavca. On neka placa svoj porez na dobitak od 5% na cijenu za koju mi je prodao stan a ja cu isto tako moj porez platiti na punu cijenu za koju sam stan i kupila. I mirna Bosna :bih: :bih:
NediM17

#10946 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

Kakav to porez prodavac placa?
A ti ces platiti 5% poreza na procijenjenu vrijednost stana od strane poreske uprave.
Haris.ba

#10947 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

NediM17 wrote: 16/10/2022 17:37 Kakav to porez prodavac placa?
A ti ces platiti 5% poreza na procijenjenu vrijednost stana od strane poreske uprave.
To je u Fadilovom planiranom zakonu o porezu na dohodak. Nije donesen.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10948 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 16/10/2022 17:38
NediM17 wrote: 16/10/2022 17:37 Kakav to porez prodavac placa?
plaćaš. kantonalni zakon.

osim ako nisi mislio na to što reče da prodavac plaća...
Didier

#10949 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Chmoljo wrote: 16/10/2022 17:40
Haris.ba wrote: 16/10/2022 17:38

plaćaš. kantonalni zakon.
Šta tačno plaćaš? Koliko?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10950 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 16/10/2022 09:48
bitangeIprinceze wrote: 16/10/2022 09:43 Ja to nisam dozvolio, max. 30% u cashu. Trazio 160 k na racun i 60k u cashu .
Zaboravih napisati. Meni su iz agencije trazili kaparu za stan u nedjelju. Napravice o ugovor sa agencijom, oni ce napisati tu kaparu da sam dao.... Reko, nema problema. Vidimo se kod notara ujutro dobicete kaparu. Ne mogu se sjetiti, nekih ispod 10 milja sam platio u kesu kod notara, sve to fino udeftereno u ugovoru.

Posto sam taj kes predao kupcu da prebroji, gledam kako ga ovi iz agencije prate ko hijene kad su izasli. Kakvi bodigardi.
jesi to ti riješio stambeno pitanje napokon?

gdje ako nije tajna? :)
Post Reply