lol
Ne znamo hoće li preživjeti, NE ZBOG čina, već zbog filozofskog eksperimenta. Shvataš li ti da je ovo samo mentalna vježba na koju sam ja primjenio princip šrodingerove mačke, koju ti valjda ne poznaješ kad nisi shvatio referencu, još si me pogrešno citirao, uprkos što sam ja aludirao na nju.
To što sam napisao, nisam napisao zato što će dijete mučenje možda ubiti.
Napisao sam zato što je neko ovo postavio. Ko je postavio ovu mentalnu atletiku, postavlja pravila. Znači u ovom slučaju Harac. On je napisao to i on smije određivati stvari. Tako je pitao jel moralno mučiti teroristu, pa kasnije dodao i dijete.
Zamisli kutiju (u ovom slučaju tezu teroriste) u kojoj znaš da ima mačka (u ovom slučaju dijete) i pored mačke je otrov (mučenje). Postoje samo dvije mogućnosti, da je mačka živa ili da je mačka mrtva. Dok je kutija zatvorena, mačka je živa i mrtva u isto vrijeme. Ti, ja ni bilo ko drugi ne može znati da li je mačka živa, dok ne pogleda u kutiju. Tek kad otvorimo kutiju, onda jedna od tih situacija postaje realnost.
U ovom slučaju ne znamo da li je dijete preživjelo proces mučenja ili nije, moguće je da je umrlo, moguće da je preživjelo i obje stvari jesu i postoje, dok harac ne kaže: dijete će umrijeti u procesu ili dijete neće umrijeti u procesu.
Shvataš li me sada?
U svakom slučaju i da umire dijete, ja bih išao tom rutom, kako bih spasio druge ljude. Valjda što sam altruista u pokušaju prije nego moralac. Po mom moralnom kompasu pogrešno je ostaviti svoje dijete da umre, koje je također nevino.
Moj moralni kompas je usmjeren prema samoprezervaciji, prezervaciji mojeg potomstva i generalnom altruizmu.
Ostavivši tu bombu da eksplodira, moj moralni kompas bi bio poremećen. Da li ti smatraš moj moralni kompas pogrešnim? Da?
Ok, tvoje pravo. No nakon što se situacija razriješi, ja ću HIPOTETSKI otići kući svome djetetu i leći spavat u krevet svoje žene, okružen ljudima koje sam spasio, čiste savjesti. A ti, ako bi se mogao pomiriti s činjenicom da su tvoja djeca i žena zakopani u ruševinama, i mogao si nešto učiniti da ih spasiš, a nisi... i ako ti je to uredu, ja bih se ozbiljno zabrinuo za tvoju funkcionalnost kao jedinke budući da se suprostavljaš osnovnim instinktima a to je da spasiš svoje potomstvo.