sizifinho wrote:
ako sumnjaš u postojanost iste provjeri na internetu. To je metoda koju u SAD-u i Rusiji uveliko koriste, nedavno se medicinska javnost Indije bunila protiv metoda koje se protive "etici i moralu".
Istina nije baš lagano, nekad su ljudi trenirani protiv tih metoda.
Ali eto zašto nisi komentarisao psihodeličnu terapiju iluzije, ili moj drugi dio gdje sam napisao konkretno za tvoje pitanje odgovor.
Nemoj isključivati dva komentara koja sam naveo samo jer ti jedan ne odgovara...
nisu mi odgovarali ne zato što su neuvjerljivi, a meni jesu, već jer su irelevantni ovdje. kao što rekoh umni eksperiment je takva vrsta razmišljanja gdje se stvari namjerno ili idealiziraju ili apstrahuju. u ovom slučaju sam postavio stvari tako da nema alternativnih izlaza, već je sve svedeno na pitanje: mučiti ili ne
moguće je da su umni eksperimenti upravo zato i neuvjerljivi, ali mislim da ima koristi u ovakvim raspravama
piupiu wrote:A ... opet ... ako smo 100% sigurni da bi to bilo plodnosno ... ne znam.
Imamo li pravo tražiti neki kreativni izlaz iz dileme?

što bi rekao šampion:
S4mpion wrote:Ljudi, ne izmišljajte bez veze alternativna rješenja, situacija je jasna.
Towelie wrote:Ako bi ubili jedno dete, a spasili hiljade, to je racionalno. Ali ne igra samo ratio ulogu u takvim kriznim situacijama. Ja sam zamislio sebe u ovoj hipotetickoj situaciji i ne bih mogao oduzeti zivot nevinom detetu. Prosto mi emocije nadvladaju razum.
ovdje bi bilo opravdano izjednačiti racionalno i moralno. ovo bi bilo moralno po nekoj varijanti konsekvencijalističkog morala koja bi išla za tim da moralnim označi ono djelo koje će u određenoj situaciji maksimizirati sveopće dobro: mučiti nevino dijete, ako će to spasiti veliki broj drugih života. iako se čini da je ovaj odgovor neizbježan po ovoj teoriji (a u prošlom primjeru je dao jasan odgovor) ovdje ipak imamo problem s kojim se i ja, kao neko ko simpatiše konsekvencijalizam, suočavam. da li se radi samo o emocijama, što bi u neku ruku bio dobar odgovor jer bi mogli reći da smo jednostavno zbog toga neracionalni, ili to ukazuje da postoji neka druga teorija koja bolje objašnjava moralno djelovanje... jedan izlaz iz ovoga je u onome što amerikanci vole reći: bite the bullet...
S4mpion wrote:
Vjerujem da ne bih dirao nevino dijete taman da čitav svijet bude zbrisan.
pošteno. jedino pitanje je da li je to funkcija neke moralne teorije/svjetonazora etc., ili
ad hoc reakcija i sl...