Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Towelie

#10851 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

sad mi naumpade da možda dijete nisam morao ni uvoditi u igru, jer udara na osjećaje, već da sam samo trebao postulirati da uhapšeni zna gdje je bomba, da on sam za nju nije odgovoran, ali da iz nekog razloga neće da kaže gdje je... u svakom slučaju slažem se da dijete ovdje uvodi novi bitan faktor u igru, ali nije sasvim lako objasniti zbog čega. vratiti se na prvi primjer i vidjeti kako si/smo opravdali tu odluku, pa opet na ovaj: da li zaista dići ruke od svega i pustiti stotine hiljada nevinih ljudi da budu ubijeni? zar je odgovor tako jednostavan? zašto sudbina jedne osobe tako radikalno mijenja čitavu situaciju?
Tesko je reci, ali ja sam misljenja da je faktor koji pravi razliku to sto se taj nevini deciji zivot nalazi tu pored nas I samim time nam je emotivno blizi nego neka tamo druga deca za koju ne znam ko su ni kako izgledaju. Nekako je covek vise empatican prema nekome kome ima prilike direktno pomoci.Ovo samo po sebi nije logicno, ali tako je. Ako bi ubili jedno dete, a spasili hiljade, to je racionalno. Ali ne igra samo ratio ulogu u takvim kriznim situacijama. Ja sam zamislio sebe u ovoj hipotetickoj situaciji i ne bih mogao oduzeti zivot nevinom detetu. Prosto mi emocije nadvladaju razum.
Sličan komentar kao i prethodni, iako se slažem sa općim senzibilitetom. Možda treba zamisliti da nećeš ti sad mučiti, već samo dati zeleno svijetlo. da li to nešto mijenja?
Ne menja. Komandna odgovornost i dalje postoji.
S4mpion

#10852 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Ljudi, ne izmišljajte bez veze alternativna rješenja, situacija je jasna.
harač wrote:
S4mpion wrote: Ne bih mu mučio dijete, jer nije krivo, ali bih njega stavio u neotklonjivu zabludu u kojoj bi on bio uvjeren da je njegovo dijete žrtva opakog mučenja.
recimo da nije moguće napraviti takvu zabludu (ipak se radi o umnom eksperimentu), te da se neka odluka mora donijeti? koja bi odluka bila moralna? sat otkucava...
Vjerujem da ne bih dirao nevino dijete taman da čitav svijet bude zbrisan.
sizifinho

#10853 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

S4mpion wrote:Ljudi, ne izmišljajte bez veze alternativna rješenja, situacija je jasna.

cak ni ako su, medju ugrozenim, tvoja hipotetska zena i dijete?
Edouard

#10854 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

harač wrote:taman kad pomislim da sam možda bio nepravedan sa onom konstatacijom o vjernicima i bukvaru, pojavi se edouard :D
Ogledan primjer kako nije ni nužno a ni dovoljno pročitali puno više od bukvara da bi se steklo nešto životne mudrosti.
S4mpion

#10855 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

sizifinho wrote:
S4mpion wrote:Ljudi, ne izmišljajte bez veze alternativna rješenja, situacija je jasna.

cak ni ako su, medju ugrozenim, tvoja hipotetska zena i dijete?
I svi ostali.
dustaban

#10856 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

piupiu wrote:Dustabane, odličan ti je video.
Što se tiče posta koji si napisao nakon videa, a koji je izbrisan ...
... ne flejmaj i ne potpaljuj; podmetati požar na temi je nekolegijalno ... u najmanju ruku. :wink:
xxx

Eto vas tamo...
Last edited by piupiu on 27/08/2015 12:16, edited 1 time in total.
Reason: Komentar o radu moderacije izbrisan
piupiu

#10857 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

dustaban wrote:...
Hvala na razumijevanju. :)

No, mislim da me ipak nisi razumio. Taj post je klasičan primjer flejmanja i trolanja, ničim izazvana dramatična, sedam puta prežvakana generalizacija o vjernicima, istog tipa kao i sve one o ateistima; na temi na kojoj smo to vidjeli ko zna koliko puta. Šta je svrha? Poremetiti tok rasprave koji ide vrlo zanimljivim tokom - da bi smo vidjeli neku sliku koji dramski dočarava 'surovu argumentaciju' o 'sklonosti vjernika ka filicidu'? :roll:

Mislim da je bespredmetno raspravljati o takvoj 'argumentaciji'. A, tema će postojati sve dok bude i zainteresovanih za nju, zašto ne?

Ako imaš dalje primjedbe, zamoliću te da nastavimo na PP.

Hvala. :)
dustaban

#10858 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Ova tema je davno okrenuta za 180 stepeni, jedino smisleno pitanje je - kakvi su ljudi oni kojima treba religija da bi imali svjetonazor?!
A sinoubicu u pokusaju - Abrahama/Ibrahima cu uvijek uzeti kao argument. Abrahamske religije se baziraju na njemu i po njemu se zovu. To sto je u tome zaustavljen je savrseno nebitno, to je bio spreman uciniti. Ali najstrasnije je to sto religije cine sve moguce egzibicije kako bi objasnile taj cin. Koje jebeno poslanstvo, koji bog, zbog kojeg to jebenog razloga neko moze potegnuti noz na dijete ?!
I kad od Ibrahimovog sljedbenika cujes ovakvu velicanstvenu izjavu
S4mpion wrote:...
... sta drugo zakljuciti nego da je licemjerje temelj religije!

Toliko od mene
mirza_15

#10859 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

Ovakav nacin komunikacije vodi samo u svadju. Navratim ponekad na ovu temu procitam sta pisete i ne ukljucujem se u raspravu jer sam od onih koji nisu procitali vise od bukvara, pa da naprednima ne smetam svojom intelektualnom inferiornoscu, ali ovakav nacin komunikacije je za samara. Neki nisu naucili osnove dijaloga, a ni iz kuce izgleda nisu ponijeli mrvu odgoja.
sizifinho

#10860 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

mirza_15 wrote:Ovakav nacin komunikacije vodi samo u svadju. Navratim ponekad na ovu temu procitam sta pisete i ne ukljucujem se u raspravu jer sam od onih koji nisu procitali vise od bukvara pa da naprednima ne smetam svojom intelektualnom inferiornoscu, ali ovakav nacin komunikacije je za samara. Neki nisu naucili osnove dijaloga, a ni iz kuce izgleda nisu ponijeli mrvu odgoja.
ovakve dvije izjave te, iako te ne poznajem kao forumaša, su te stavile daleko iznad nekih ljudi koji se ovdje smatraju superiornim

ne zato što se smatraš inferiornim...već zato što sumnjaš. Sumnja je prvi znak otvorenog uma. Ne mogu se svi pohvaliti s time.
kerima1

#10861 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Sizifinho vidim da si od znalaca,svidjaju mi se tvoji upisi.
Zanima me sta imas da kazes na skepticnost u svemu,da li takava osoba ima previse u sebi negativnosti ili je to zdrava osobina?
S4mpion

#10863 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote: I kad od Ibrahimovog sljedbenika cujes ovakvu velicanstvenu izjavu
S4mpion wrote:...
... sta drugo zakljuciti nego da je licemjerje temelj religije!

Toliko od mene
Da je nisi isčup'o iz konteksta, nešto bi ti bilo. :mrgreen:

I nemoj pisat "Toliko od mene" kad znaš dobro da imaš još mnogo toga za reć. :mrgreen:
harač

#10864 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

sizifinho wrote: ako sumnjaš u postojanost iste provjeri na internetu. To je metoda koju u SAD-u i Rusiji uveliko koriste, nedavno se medicinska javnost Indije bunila protiv metoda koje se protive "etici i moralu".
Istina nije baš lagano, nekad su ljudi trenirani protiv tih metoda.
Ali eto zašto nisi komentarisao psihodeličnu terapiju iluzije, ili moj drugi dio gdje sam napisao konkretno za tvoje pitanje odgovor.
Nemoj isključivati dva komentara koja sam naveo samo jer ti jedan ne odgovara...
nisu mi odgovarali ne zato što su neuvjerljivi, a meni jesu, već jer su irelevantni ovdje. kao što rekoh umni eksperiment je takva vrsta razmišljanja gdje se stvari namjerno ili idealiziraju ili apstrahuju. u ovom slučaju sam postavio stvari tako da nema alternativnih izlaza, već je sve svedeno na pitanje: mučiti ili ne

moguće je da su umni eksperimenti upravo zato i neuvjerljivi, ali mislim da ima koristi u ovakvim raspravama
piupiu wrote:A ... opet ... ako smo 100% sigurni da bi to bilo plodnosno ... ne znam.

Imamo li pravo tražiti neki kreativni izlaz iz dileme? :D
što bi rekao šampion:
Towelie wrote:Ako bi ubili jedno dete, a spasili hiljade, to je racionalno. Ali ne igra samo ratio ulogu u takvim kriznim situacijama. Ja sam zamislio sebe u ovoj hipotetickoj situaciji i ne bih mogao oduzeti zivot nevinom detetu. Prosto mi emocije nadvladaju razum.
ovdje bi bilo opravdano izjednačiti racionalno i moralno. ovo bi bilo moralno po nekoj varijanti konsekvencijalističkog morala koja bi išla za tim da moralnim označi ono djelo koje će u određenoj situaciji maksimizirati sveopće dobro: mučiti nevino dijete, ako će to spasiti veliki broj drugih života. iako se čini da je ovaj odgovor neizbježan po ovoj teoriji (a u prošlom primjeru je dao jasan odgovor) ovdje ipak imamo problem s kojim se i ja, kao neko ko simpatiše konsekvencijalizam, suočavam. da li se radi samo o emocijama, što bi u neku ruku bio dobar odgovor jer bi mogli reći da smo jednostavno zbog toga neracionalni, ili to ukazuje da postoji neka druga teorija koja bolje objašnjava moralno djelovanje... jedan izlaz iz ovoga je u onome što amerikanci vole reći: bite the bullet...
S4mpion wrote:
pošteno. jedino pitanje je da li je to funkcija neke moralne teorije/svjetonazora etc., ili ad hoc reakcija i sl...
harač

#10865 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

nije baš jasna ova peticija... traži se od ustavnog suda da ukine vjeronauku... u zemlji gdje se pojedinci ne mogu obraćati neposredno ustavnom sudu (ne postoji actio popularis)... valjda bi se trebalo tražiti - ako se uopće treba tražiti - od zakonodavca...
skupljac_zeljeza

#10866 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

harač wrote:
nije baš jasna ova peticija... traži se od ustavnog suda da ukine vjeronauku... u zemlji gdje se pojedinci ne mogu obraćati neposredno ustavnom sudu (ne postoji actio popularis)... valjda bi se trebalo tražiti - ako se uopće treba tražiti - od zakonodavca...
Daleko veću težinu je imala Suljagićeva inicijativa o promjeni statusa Vjeronauke u školama i nije prošla. Posebnu težinu ovome daje ugovor između Vatikana i države BiH u kome je i pronađeno rješenje i za KS. A polaznost koja je preko 90% je najjači argument.
Članak 16.
1. Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere,
priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece
te u sklopu školskoga plana i programa i, u skladu s
voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga
vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim
školama i predškolskim ustanovama, kao obveznoga
školskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim
uvjetima kao za sve druge obvezne predmete.

Potpisano u Sarajevu, na dvadesetdevetoga rujna, 2006.

http://www.kuvn.org/upload/file/Temeljni%20ugovor.pdf
statixx

#10867 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Naravno da emocije igraju presudnu ulogu. Mnoge svakodnevne, bezznacajne, odluke donosimo na temelju emocija, jer ukoliko bi se upustili u trazenje objektivnih razloga za sta da se opredjelimo vjecito bi razmisljali i bili neodlucni.

Ja bih vjerovatno krenuo sa mucenjem, jer to je spasavanje i njegovog zivota (sutra bi mi mozda zahvalio :D ), ali pitanje je koliko bi daleko bio spreman ici. Vjerovatno ne mnogo, dozivio bi emocionalni slom i odletjeli bismo svi u vazduh.

Medjutim, oni koji su spremni na uzasnu torturu ne znaci da su racionalni, vec da im nedosaje empatije, sto objasnjava zasto je @piupiu napisala da to smatramo zlom. Obicno su to osobe koje su imale neku vrstu traume u emocionalnom i socioloskom razvoju, sto ostavlja dugotrajne posljedice. Briga i osjetljivost prema djeci duboko su usadjeni u primate. Tu ratio ne pomaze. Uzmite samo kako covjek reaguje na plac bebe, koliko samo stresa izaziva. Ja sam u svako doba noci kao katapultiran skako iz kreveta kada cujem plac, bez obzira na duboki san, dok avione, zemljotrese, hrkanje i druge zajebancije rijetko registrujem. :D
sizifinho

#10868 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

kerima1 wrote:Sizifinho vidim da si od znalaca,svidjaju mi se tvoji upisi.
Zanima me sta imas da kazes na skepticnost u svemu,da li takava osoba ima previse u sebi negativnosti ili je to zdrava osobina?
nisam baš u elementu pa da razlučim da li je tvoj komentar sarkastičan ili iskren. Ujutro ću bolje procijeniti :lol: u svakom slučaju ću ti odgovoriti što jednostavnije.
Skepticizam ne smije biti povezan s negativnošću. To je više vjerovatnje da u svemu može biti anomalija, od mišljenja pa do sistema.
Osoba koja je tako razmišlja, sve zapitkuje. Usudio bih se reći da je Einstein bio najveći skeptik ikad budući da je sumnjao u apsolutnost osnovnih postulata i uveo nas u polja drugačijih razmjera o kojima se nikad nije razmišljalo.
Takav okvir uma čovjeka, po nekom mom mišljenju, uvijek tjera na dalje, saznaj više, otkrij više, provjeri više, nauči više. Nikad nije dovoljno jer sve ima šansu da bude netačno.

Čovjek nikad nije dovoljno pametan i što više otkrivamo, više nam se šire vidici onog što ne znamo. I dok se držimo toga, napredovat ćemo ^^
znači skeptik ne mora biti negativnih osjećanja.. Ja sam sav pozitivan! :kiss:
harač

#10869 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

skupljac_zeljeza wrote:
harač wrote:
Daleko veću težinu je imala Suljagićeva inicijativa o promjeni statusa Vjeronauke u školama i nije prošla. Posebnu težinu ovome daje ugovor između Vatikana i države BiH u kome je i pronađeno rješenje i za KS. A polaznost koja je preko 90% je najjači argument.
Članak 16.
1. Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere,
priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece
te u sklopu školskoga plana i programa i, u skladu s
voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga
vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim
školama i predškolskim ustanovama, kao obveznoga
školskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim
uvjetima kao za sve druge obvezne predmete.

Potpisano u Sarajevu, na dvadesetdevetoga rujna, 2006.

http://www.kuvn.org/upload/file/Temeljni%20ugovor.pdf
rasprava o vjeronauci je sasvim druga tema. ugovor sa svetom stolicom nema neposrednog utjecaja na druge vjerske zajednice. evropska konvencija garantuje pravo na obrazovanje, a u okviru njega i pravo roditelja da se poštuju njihova filozofska i religijska stanovišta. praksa suda je jasna da svaka država ima veliki prostor slobodne procjene u pogledu toga, uključujući i mogućnost ukidanja iste u državnim školama. da li bi to trebala da uradi je drugo pitanje. sama polaznost nije naročito zanimljiv argument. poput mnogih drugih i ja sam sve godine išao na vjeronauku, zato što je barem u mojoj školi bio puno lakši predmet od "kulture religija". vjerujem da bi polaznost i na "seksualnom obrazovanju" bila značajna, iz nekih drugih razloga
piupiu

#10870 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Kratak komentar o vrijedjanju. Neke od kvalifikacija izrečenih na ovoj temi spadaju u obdanišni repertoar. Nekome su one jako uvrjedljive, neko se nasmije i preskoči. Molim vas da sve ono što se smatra ličnom ili inom uvredom prijavite - uskličnik u uglu svakog posta je tu u tu svrhu.

S vremena na vrijeme, vrijedi se prisjetiti pravila foruma, tamo sve jasno piše.
http://forum.klix.ba/uslovi-koristenja- ... 15737.html

Hvala.
:)
skupljac_zeljeza

#10871 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

harač wrote:
S4mpion wrote:
pošteno. jedino pitanje je da li je to funkcija neke moralne teorije/svjetonazora etc., ili ad hoc reakcija i sl...
I moje mišljenje je blisko S4ampionovom. Čak isključujući i emocije i što je to ipak dijete i da zamijenimo njegovom majkom ili sestrom ili ocem, nema logike ubiti ili mučiti osobu koja nema veze s tim. Neki bi se pozvali na manju štetu ili kolateralnu štetu, ali da sam u toj ad hoc komisiji, savjetu, grupi koja treba da donese promptnu odluku ne bih digao ruku za mučenje djeteta, majke, oca, sestre. Neko će se pozvati opet na emocije ili logiku pa reći da je tamo nekoliko desetina hiljada djece u tom milionu pa da je logičnije glasati za, ali...
skupljac_zeljeza

#10872 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

:ljulja:
Last edited by skupljac_zeljeza on 27/08/2015 12:19, edited 2 times in total.
piupiu

#10873 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:...
dustaban wrote:...
>> javno diskutovati o radu administratora i moderatora (O administratorima i moderatorima se ne raspravlja - De administratores et moderatores non disputando est.) već takve primjedbe slati kao privatne poruke moderatorima ili administratorima ili na e-mail [email protected] ;

Komentari nisu postavljeni zbog diskusije oko istih. :wink:

Idemo dalje ... atomska bomba, terorista, mučenje djeteta, kategorički imperativ, primijenjena etika, ateistički svjetonazor ...
kerima1

#10874 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

sizifinho wrote:
kerima1 wrote:Sizifinho vidim da si od znalaca,svidjaju mi se tvoji upisi.
nisam baš u elementu pa da razlučim da li je tvoj komentar sarkastičan ili iskren. Ujutro ću bolje procijeniti :lol: u svakom slučaju ću ti odgovoriti što jednostavnije.
Skepticizam ne smije biti povezan s negativnošću. To je više vjerovatnje da u svemu može biti anomalija, od mišljenja pa do sistema.
Osoba koja je tako razmišlja, sve zapitkuje. Usudio bih se reći da je Einstein bio najveći skeptik ikad budući da je sumnjao u apsolutnost osnovnih postulata i uveo nas u polja drugačijih razmjera o kojima se nikad nije razmišljalo.
Takav okvir uma čovjeka, po nekom mom mišljenju, uvijek tjera na dalje, saznaj više, otkrij više, provjeri više, nauči više. Nikad nije dovoljno jer sve ima šansu da bude netačno.

Čovjek nikad nije dovoljno pametan i što više otkrivamo, više nam se šire vidici onog što ne znamo. I dok se držimo toga, napredovat ćemo ^^
znači skeptik ne mora biti negativnih osjećanja.. Ja sam sav pozitivan! :kiss:
Iskren,da nije ne bih ti odala priznanje znalca prije postavljenog pitanja.
Sad mi lakse sto sam skeptik ko da si mene opisao pitanja mi se nizaju sve vise,a ja opet sumnjam u sve. :lol: hvala :kiss:
dustaban

#10875 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Mozemo o svemu... osim o moderaciji!
:-)

Sve vise vjerujem da je i Religija nastala na nekom davnasnjem forumu. Slicnost je nevjerovatna.
:mrgreen:
Locked