SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

DaysleepeR

#108376 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Velkoski wrote: 01/07/2026 11:57 Bukvalno nemamo pojma ko je kriv, osim što imamo tebe k'o dežurnog advokata za svakodnevne cirkuse sa skuterima i motorima.

Po običaju pretpostavljaš da bi neko namjerno uzimao pravo prvenstva motoru, dok svi ostali pretpostavljaju da je ovaj išao prebrzo odozgo.
Ali šteta na motoru ne odgovara prebrzoj vožnji motora...

Ovo je fragrantno oduzimanje prednosti, ostalo su sve izmišljotine bez ikakvog uporišta.
peca777

#108377 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

DaysleepeR wrote: 01/07/2026 12:00 Ali šteta na motoru ne odgovara prebrzoj vožnji motora...
Nemoj molim te. Vec si racunao brizninu motoriste na drugom snimku pa kad je forumas odovojio svoje vrijeme, izmjerio i dao priblizno tacnu brzinu koja je daleko veca od ogranicenja, pokrio si se usima. Ustvari nisi, opet si nastavio da seruckas.

Isto si uradio kada je preticanje zapoceto na punoj. Isto si uradio kada si glumio "a koje je tu ogranicenje u naseljenom mjestu".

Totalno si zadojen i zaslijepljen reflektiranjem kontra mrznje prema svima koji nisu motoristi.

Inace pamtim da si imao stvarno ok upise na forumu. Sta se desilo, zasto tolika isfrustiranost? Da li te neko zlostavljao na motoru pa sada si ovako agresivan?
tokio25

#108378 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Da hoce svi motoristi koji divljaju biti spahovici
tokio25

#108379 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 01/07/2026 12:23
DaysleepeR wrote: 01/07/2026 12:00 Ali šteta na motoru ne odgovara prebrzoj vožnji motora...
Nemoj molim te. Vec si racunao brizninu motoriste na drugom snimku pa kad je forumas odovojio svoje vrijeme, izmjerio i dao priblizno tacnu brzinu koja je daleko veca od ogranicenja, pokrio si se usima. Ustvari nisi, opet si nastavio da seruckas.

Isto si uradio kada je preticanje zapoceto na punoj. Isto si uradio kada si glumio "a koje je tu ogranicenje u naseljenom mjestu".

Totalno si zadojen i zaslijepljen reflektiranjem kontra mrznje prema svima koji nisu motoristi.

Inace pamtim da si imao stvarno ok upise na forumu. Sta se desilo, zasto tolika isfrustiranost? Da li te neko zlostavljao na motoru pa sada si ovako agresivan?
Ma pusti papka vjerovatno isto vozi pa brani svoje postupke
Ateista na motoru
Ateista

#108380 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 01/07/2026 12:30

Ateista na motoru
:twisted: :kiss:
caros

#108381 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by caros »

DaysleepeR wrote: 01/07/2026 11:53
caros wrote: 01/07/2026 11:44 Da je tako ne bi konstantno branio divljake na motorima, koje uzgred treba i zabraniti po gradu. Oni se ne mogu kontrolisati da voze normalnom brzinom što je u neku ruku i normalno jer i služe za divljanje.
Ja apsolutno nijednim postom nisam nikad u istoriji svog boravka na forumu branio nijednog divljaka na motoru.
Ja samo pokušavam da razbijem narativ gdje je za svaku nesreću u kojoj je uključen motocikl - automatski motocikl kriv i narativ gdje su većina motociklista divljaci. Usput reagujem na otvoreno naslađivanje pogibijama i teškim ozljedama koje motoristi zadobiju u nesrećama gdje se ne zna kontekst i krivica. Pogotovo što sam svjedočio naslađivanju i okrivljavanju ljudi koje znam i u okolnostima koje znam da nisu bili krivi.
Ako nađeš ijedan post gdje sam branio divljaka, svaka ti čast.
Ja ne mogu uticati na inteligenciju ljudi koji čitaju moje postove pa izvlače takve zaključke - sorry.
Apsolutno jesi, nismo svi ludi, a ti jedini pametan. Automobil je u potpunosti polupan, šteta je preko 20.000 KM, dok ti tvrdiš da je ovaj vozio motor normalno a svima je jasno da nije i zato ljudi i pišu o šteti. U ovoj zoni se vozi 40 ako se ne nešto nije promijenilo otkad nisam tu, svako bi bez problema zakočio sve i da je ovaj uzeo prvenstvo prolaza.
last mohicans

#108382 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

DaysleepeR wrote: 01/07/2026 12:00
Velkoski wrote: 01/07/2026 11:57 Bukvalno nemamo pojma ko je kriv, osim što imamo tebe k'o dežurnog advokata za svakodnevne cirkuse sa skuterima i motorima.

Po običaju pretpostavljaš da bi neko namjerno uzimao pravo prvenstva motoru, dok svi ostali pretpostavljaju da je ovaj išao prebrzo odozgo.
Ali šteta na motoru ne odgovara prebrzoj vožnji motora...

Ovo je fragrantno oduzimanje prednosti, ostalo su sve izmišljotine bez ikakvog uporišta.
Kako mozeš to tvrditi? Ako je volvo na zebri, a skoro jeste, vjerovatno se uključio dok je bilo sigurno, skrenuo i stao pješacima. Mozda motorista nije gledao, pa kasno skontao. A postoji i mogućnost da mu je volvo uzeo prvenstvo. Ima policija, neka rijesava. Na stranu što je debilno da ovdje moraš voditi računa o pjesacima, a i autima koja ti dolaze u susret. Neko napisa šta ima skretati, ako ima pjesaka, pa gdje ce u pm, ovdje najprije doživljavam auta, pa tek onda pjesake. Identitična je glupost i kod ZS, još su skratili interval, ranije je par auta moglo proći ako nema pješaka, sad nema šanse, jedno auto, drugo se već napenali na raskrsnici.
tokio25

#108383 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 01/07/2026 12:31
tokio25 wrote: 01/07/2026 12:30

Ateista na motoru
:twisted: :kiss:
Ajd ti si bar u svemu ostalom ok :D
DaysleepeR

#108384 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Better Man

#108385 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Better Man »

DaysleepeR wrote: 01/07/2026 11:55
Velkoski wrote: 01/07/2026 11:53 jastuci, razni senzori, vrata, ko zna šta je još dole polomljeno, šta sve unutra treba zamijeniti

nije isključeno da je i totalka, ima ljudi ovdje koji znaju bolje pa mogu procijeniti
Kakve veze ima kolika je šteta na autu kad je očigledno kriv za udes?
Možda će umrijeti čovjek sa motora, jel treba opet o šteti da se priča?
Čvrsti objekt je udario u vrata, naravno da će biti šteta.
Vidi se i otisak od kacige na zadnjem štoku.

Jeste li pri sebi vi?
Želiš da kažeš da je vozač Volva kriv? Možeš li na to dokazati? Moje iskustvo kao vozača govori da nema veće pogani od vozača skutera. ne poštuju nikakva pravila, voze između auta, ubucaju se na semaforu na vrh kolone. Čast izuzecima, ali njih je vrlo malo.
DaysleepeR

#108386 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Better Man wrote: 01/07/2026 12:47
Velkoski wrote: 01/07/2026 11:53 jastuci, razni senzori, vrata, ko zna šta je još dole polomljeno, šta sve unutra treba zamijeniti

nije isključeno da je i totalka, ima ljudi ovdje koji znaju bolje pa mogu procijeniti

Jeste li pri sebi vi?
Želiš da kažeš da je vozač Volva kriv? Možeš li na to dokazati? Moje iskustvo kao vozača govori da nema veće pogani od vozača skutera. ne poštuju nikakva pravila, voze između auta, ubucaju se na semaforu na vrh kolone. Čast izuzecima, ali njih je vrlo malo.
Jedini koji nije na svom mjestu na slici je Volvo.
MinistarKulture

#108387 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MinistarKulture »

Raspravljate se sa frajerom koji je branio Spahovicevo divljanje ne tako davno :lol:
tokio25

#108388 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Ma ovaj daysleep je neizivljeni neki lik koji moze ovdje prosipati samo price
I kad mu neko odgovori istom metodom kao on prijavljuje moderatorima da se takvi banuju
peca777

#108389 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

MinistarKulture wrote: 01/07/2026 12:59 Raspravljate se sa frajerom koji je branio Spahovicevo divljanje ne tako davno :lol:
:shock: :shock: :shock: :shock:
DaysleepeR

#108390 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

MinistarKulture wrote: 01/07/2026 12:59 Raspravljate se sa frajerom koji je branio Spahovicevo divljanje ne tako davno :lol:
Totalna neistina.

Tako nešto je mogao zaključiti samo totalni kloc.
DaysleepeR

#108391 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

tokio25 wrote: 01/07/2026 13:09 Ma ovaj daysleep je neizivljeni neki lik koji moze ovdje prosipati samo price
I kad mu neko odgovori istom metodom kao on prijavljuje moderatorima da se takvi banuju
Ti si prijavljen radi psovke.
I opet bi mogao biti prijavljen, omaknu ti se razni epiteti.
Ateista

#108392 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Iako se u nekim stvarima oko motorista ne slazemo, u ovom slucaju je Daysleeper u pravu da je vozac Volva najvjerovatnije kriv, po ovome sto mozemo vidjeti na slici, jer mu je oduzeo prednost i to je kljucna stvar. Ne znaci da se vjestacenjem ne moze ustanoviti i neki dio krivice motoriste, nije pitanje samo brzine vec i na kojoj je udaljnosti bio i da li je imao vremena da zakoci, ali to su stvari koje ne mozemo ovako znati, a poprilicno je sigurno po polozaju sa slike je da je vozac Volva oduzeo prednost.
Cak i ako je stao da pusti pjesake, prije skretanja se mora uvjeriti da to moze bezbjedno uraditi, sto ukljucuje svakako i pjesake, eventualnu guzvu na cesti u koju skreces i svasta nesto, tako da ga to ne oslobadja krivice kod uzimanja prednosti.
Brzina vozila kojem je oduzeta prednost moze uticati ako je bas ekstremna u kombinaciji sa slabom preglednoscu da drugi vozac ne moze vidjeti to vozilo, tesko da je ovdje to u pitanju jer je cesta tu pregledna, pa i ako je vozac motora prekoracio brzinu to ne bi trebalo imati neki uticaj na krivicu u ovom slucaju.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#108393 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

Hajmo realni biti, moglo je da ne bude pješaka dok je prošlo auto prije nego je Volvo skrenuo, kad je već krenuo u raskrsnicu da su izašli pješaci. Nije nemoguće, već je vjerovatno tako i bilo. Nisu se jednom samo otisnuli na cestu, pa ih moraš čekati da prođu a već si krenuo skretati.
A ovdje ima dobre štete na Volvu, tako da sumnjam da je motorista išao 40 koliko je ograničenje.
Ateista

#108394 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

liaar wrote: 01/07/2026 13:57 Hajmo realni biti, moglo je da ne bude pješaka dok je prošlo auto prije nego je Volvo skrenuo, kad je već krenuo u raskrsnicu da su izašli pješaci. Nije nemoguće, već je vjerovatno tako i bilo. Nisu se jednom samo otisnuli na cestu, pa ih moraš čekati da prođu a već si krenuo skretati.
A ovdje ima dobre štete na Volvu, tako da sumnjam da je motorista išao 40 koliko je ograničenje.
Moglo je, ali to ne mijenja puno, ako pretpostavimo da je naglo izletio pred motoristu sa pretpostavkom da moze proci i onda ipak morao stati kad su izletili pjesaci, njegova krivica je 100% bez obzira na to sto nisu bili pjesaci u momentu kad je krenuo. Cak i da je motorista malo brze vozio, pregledno je i morao ga je vidjeti i svjesno ici na to da mu presijeca putanju, oduzimanje prvenstva kao uzrok nesrece.

Ono sto moze napraviti razliku je koliko je daleko bio motorista, ako je bio dovoljno daleko da nije morao naglo kociti, ako je ovaj sa volvom stajao vec neko vrijeme i cekao pjesake da prodju a motorista imao i vise nego dovoljno vremena da zakoci i nije to uradio jer nije prato cestu, i ako se to moze dokazati naravno, mozda se moze govoriti o obostranoj krivici.
esso_sa

#108395 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by esso_sa »

Motorista sam, preko 20 godina, ali po gradu vozim mali skuter od 50 kubika... Praktičnije mi
I tako se jučer na skuteru spuštam niz Kralja Tomislava (ulica Koševo), lik sa autom hoće da se uključi iz ulice Sutjeska, meni sa lijeve strane. Vidio me, sreli nam se pogledi, zaustavio se da me pusti, ali vidim i da djelić sekunde razmišlja da mi se ipak uvali što na kraju i radi oduzimajući mi prvenstvo bukvalno u 2-3 metra... Na sviranje, mahanje rukama, lik se pravi da me nema uopšte... Potpuni ignore
Spasilo me što generalno ne vjerujem drugim učesnicima u saobraćaju, vozim defanzivno, pa sam se i za ovog lika pripremio, ruka na kočnici i pomjerio se malo desno. Da sam računao da će me pustiti, kao što je i trebao i kako je na početku i izgledalo, završio bi mu u vratima....
I bruka takvih situacija... Tako da je vrlo moguće da je i ovaj sudar sa Volvom bio na isti fol...
Veliki procenat nesreća sa motorima otpada upravo na oduzimanje prednosti od strane vozača automobila. Plus naprasna skretanja u momentu kada motorista pretiče automobil - ljudi ne gledaju u retrovizore

@DaysleepeR samo pokušava da vam skrene pažnju da nisu svi motoristi divljaci i da u nesrećama nisu uvijek oni krivi, standardno "zato što su vozili brzo i divljali"..
I nije normalno priželjkivati nečiju smrt, bez obzira je li to neki kriminalac ili divljak na motoru... Svi su na kraju ljudska bića i život je život
Naslovnica

#108396 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Jeste li pri sebi vi?
Ti si prvi spomenuo štetu.
Niko je prije tebe nije spominjao.
Jesi li ti pri sebi?
DaysleepeR

#108397 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Naslovnica wrote: 01/07/2026 14:56

Jeste li pri sebi vi?
Jesi li ti pri sebi?
Nisam pomenuo štetu u smilu para nego u smislu ulubljenja.
DaysleepeR

#108398 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

esso_sa wrote: 01/07/2026 14:19 Motorista sam, preko 20 godina, ali po gradu vozim mali skuter od 50 kubika... Praktičnije mi
I tako se jučer na skuteru spuštam niz Kralja Tomislava (ulica Koševo), lik sa autom hoće da se uključi iz ulice Sutjeska, meni sa lijeve strane. Vidio me, sreli nam se pogledi, zaustavio se da me pusti, ali vidim i da djelić sekunde razmišlja da mi se ipak uvali što na kraju i radi oduzimajući mi prvenstvo bukvalno u 2-3 metra... Na sviranje, mahanje rukama, lik se pravi da me nema uopšte... Potpuni ignore
Spasilo me što generalno ne vjerujem drugim učesnicima u saobraćaju, vozim defanzivno, pa sam se i za ovog lika pripremio, ruka na kočnici i pomjerio se malo desno. Da sam računao da će me pustiti, kao što je i trebao i kako je na početku i izgledalo, završio bi mu u vratima....
I bruka takvih situacija... Tako da je vrlo moguće da je i ovaj sudar sa Volvom bio na isti fol...
Veliki procenat nesreća sa motorima otpada upravo na oduzimanje prednosti od strane vozača automobila. Plus naprasna skretanja u momentu kada motorista pretiče automobil - ljudi ne gledaju u retrovizore

@DaysleepeR samo pokušava da vam skrene pažnju da nisu svi motoristi divljaci i da u nesrećama nisu uvijek oni krivi, standardno "zato što su vozili brzo i divljali"..
I nije normalno priželjkivati nečiju smrt, bez obzira je li to neki kriminalac ili divljak na motoru... Svi su na kraju ljudska bića i život je život
There are levels, ali ljudi to ne vide. Samo im u mozgu odjekuje "ENO GA BRANIII".
Ne mogu ljudi kod nas skontati, džaba je.
Staviš ljudima crash testove na 60 nas sat gdje od motora ništa ne ostane i ono opet konta ma išao 200 minimum.
Jadan čovjek, velika šteta na Volvu, a bukvalno se na istoj slici ukazuje pomoć drugom čovjeku. On nije jadan. On je kriv jer smo odmah izmislili da mora da je jurcao, gdje će neko tako prednost oduzimati, kao da im se ne oduzima prednost svima 5 puta svaku kratku vožnju kroz grad i kao da je i sami ne oduzimaju drugima.

Nema poente objašnjavati da je problem loša praksa a ne branjenje ovog ili onog.
Radimo na sebi i na eliminisanju i ignorisanju loše prakse, svima će bolje biti.
Naslovnica

#108399 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

DaysleepeR wrote: 01/07/2026 15:06
Naslovnica wrote: 01/07/2026 14:56

Jeste li pri sebi vi?
Jesi li ti pri sebi?
Nisam pomenuo štetu u smilu para nego u smislu ulubljenja.
Nebitne su pare.
Doslovno si napisao.
"Šteta je malo veća nego što bi napravio da nogom udariš u vrata. Stakla nisu pukla."
Slažem se da stakla nisu pukla.
Ali je šteta velika. Mnogo veća od tvog "udarca nogom u vrata".
Ne znam čemu služi takva tvoja priča.
Uostalom, nebitno.
:thumbup:
Naslovnica

#108400 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

DaysleepeR wrote: 01/07/2026 15:10
esso_sa wrote: 01/07/2026 14:19 Motorista sam, preko 20 godina, ali po gradu vozim mali skuter od 50 kubika... Praktičnije mi

There are levels, ali ljudi to ne vide. Samo im u mozgu odjekuje "ENO GA BRANIII".
Ne mogu ljudi kod nas skontati, džaba je.
Staviš ljudima crash testove na 60 nas sat gdje od motora ništa ne ostane i ono opet konta ma išao 200 minimum.
Jadan čovjek, velika šteta na Volvu, a bukvalno se na istoj slici ukazuje pomoć drugom čovjeku. On nije jadan. On je kriv jer smo odmah izmislili da mora da je jurcao, gdje će neko tako prednost oduzimati, kao da im se ne oduzima prednost svima 5 puta svaku kratku vožnju kroz grad i kao da je i sami ne oduzimaju drugima.

Nema poente objašnjavati da je problem loša praksa a ne branjenje ovog ili onog.
Radimo na sebi i na eliminisanju i ignorisanju loše prakse, svima će bolje biti.
Ko je napisao da je "jadan čovjek u Volvu"? :shock:
U smislu štete na automobilu, šteta jeste velika, a ja sam to napisao nakon što si ti, ničim izazvan, napisao da je šteta reda "kao da je neko udario nogom u auto".
Na kraju, jebo auto, nastradao je čovjek (ovaj na motoru), šteta na automobilu i motoru su tu nebitni normalnim ljudima.
Puno je loše prakse, i među motoristima, i vozačima, pješacima, trotinetašima.
Ja sam uzoran vozač i motoristi nemaju problema sa mnom u smislu oduzimanja prednosti, bahatosti i sl.
Čast mnogim motoristima, već sam govorio, lijepo ih vidjeti uredne i po p.s.-u.
Utječite na svoje kolege koji nisu takvi da budu i oni uredni, da ne voze po gradu 200 km/h, da voze sa tablicama i da ne liječe komplekse turirajući u Titovoj. Isto važi i za kloceve u automobilima, tamna stakla, bez prednjih tablica i sl.
Samo ja ne branim i ne opravdavam te kloceve, niti mi pada na pamet da tražim raznorazna opravdanja za njih. Sve su to ista govna i isti mentalni sklopovi.
Post Reply