Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#10751 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

sizifinho wrote: zašto je genetska modifikacija krava za proizvodnju ljudskog mlijeka pogrešna?
Zašto su sve glasniji oni što su za organsku hranu, a protiv uzgojene herbicidima i pesticidima, a za GMO da ne govorimo? Nije valjda da nisi čitao o posljedicama drugih i trećih?

Ovdje je neštgo drugo u pitanju, a to je što često obrađuju SF filmovi, a to je kako je moguće čovjeka navići na svašta pa što je danas nenormalno, sutra će biti normalno, a tako i nemoralno će postati moralno. Quo vadis?

shmizlica

#10752 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by shmizlica »

nekad i suknja do koljena bila nemoralna.....
5 0 5

#10753 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

shmizlica wrote:nekad i suknja do koljena bila nemoralna.....
nekad su i hlace na zeni bile dovoljne da se za njom vice kurva. danas je neuobicajno vidjeti muskarca u suknji, a sutra, ko zna. :mrgreen:
sizifinho

#10754 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

Pa ja sam se pomirio s činjenicom da će u budućnosti ljudi otići korak dalje da sebe modifikuju, pa ćemo možda imati ljude koji žive u morima sa škrgama, ili ćemo imati efikasnije pankrease koji neće otkazivati ili ćemo imati superumove itd itd... Mislim, ništa nije nemoguće, budućnost dolazi i to je korak u evoluciji. Čovjek kontroliše svoju evoluciju još od vremena kad je izmislio točak, sumnjam da mu je neko stavio točak ispred njeg i rekao da ga okreće.
Nadam se da razumiješ moje alegorije koje hiperaktivni um piše... ljudska evolucija nije uvjetovana prirodom, prestala je davno i mi sami sebe vodimo u budućnost što nas razlikuje od drugih bića, i to je razlog što ne vidiš majmune u kavezima kako računaju na digitron ili smišljaju neke svoje izume (parafraziram)
harač

#10755 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

piupiu wrote:Batalimo tu priču o superiornosti, inferiornosti, itd, nebitna je. Ima li neko ovdje ko bi da iznese neko svoje vidjenje o izvoru morala i odgovori na pitanje koje je, koliko se sjećam, bilo upućeno samo ateistima; a vezano za njihovu pretpostavaljenu moralnu inferiornost zbog koje su pozvani da objasne izvore društvenog morala?

Ili smo još uvijek kod moralnog apsolutizma i kod zaključaka tipa moral može biti samo ono što je harač pročitao kod Platona, piu nije pročitala od 'Davida Humea i u zadnjih 200 godina', a ostali nemaju mišljenje, već pričaju o diskutantima? Je l' taj moral neki zakon fizike? Što reče drug Aristotel baš u Nikomahovoj etici, kako se potrefilo ... razgovor o dobru i zlu nije isto što i matematika ...

Elem, pokažimo malo slobodne i dobre volje da se uključimo u raspravu, a ne samo da hajdučki napadamo iz zasjede kada se ukaže prilika da se nekoga popiški nekom jednorečeničnom mudrošću ... :wink:
jok ba, bentham & co. al' bez rješenja eutifrona da raspravljaju o nevjerničkom moralu :D
skupljac_zeljeza

#10756 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

shmizlica wrote:nekad i suknja do koljena bila nemoralna.....
Jeste, ali to su vremena kada nisam rizikovao hoće li mi cura ispuhati zbog silikonskih grudi, uzana, guze... Danas je rizik vozati se s njom u avionu i odahnuti kada avion sleti što na njoj nešto nije eksplodiralo.
harač

#10757 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

skupljac_zeljeza wrote:
sizifinho wrote: zašto je genetska modifikacija krava za proizvodnju ljudskog mlijeka pogrešna?
kako je moguće čovjeka navići na svašta pa što je danas nenormalno, sutra će biti normalno, a tako i nemoralno će postati moralno. Quo vadis?
čuo si za cirkularni argument, pretpostavljam
skupljac_zeljeza

#10758 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

sizifinho wrote:Pa ja sam se pomirio s činjenicom da će u budućnosti ljudi otići korak dalje da sebe modifikuju, pa ćemo možda imati ljude koji žive u morima sa škrgama, ili ćemo imati efikasnije pankrease koji neće otkazivati ili ćemo imati superumove itd itd... Mislim, ništa nije nemoguće, budućnost dolazi i to je korak u evoluciji. Čovjek kontroliše svoju evoluciju još od vremena kad je izmislio točak, sumnjam da mu je neko stavio točak ispred njeg i rekao da ga okreće.
Nadam se da razumiješ moje alegorije koje hiperaktivni um piše... ljudska evolucija nije uvjetovana prirodom, prestala je davno i mi sami sebe vodimo u budućnost što nas razlikuje od drugih bića, i to je razlog što ne vidiš majmune u kavezima kako računaju na digitron ili smišljaju neke svoje izume (parafraziram)
Vilio bih pročitati reakciju Zelenih na ovo što si napisao. Vjerujem da znaš njihove programe.

Image
skupljac_zeljeza

#10759 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

harač wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
kako je moguće čovjeka navići na svašta pa što je danas nenormalno, sutra će biti normalno, a tako i nemoralno će postati moralno. Quo vadis?
čuo si za cirkularni argument, pretpostavljam
Nije kuća bez temelja. Spomenuo sam već rimsku arenu i postoje slutnje da ćemo imati opet slične 'sportove'. Odluči čovjek da je opet normalno.
harač

#10760 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

skupljac_zeljeza wrote:
Nije kuća bez temelja. Spomenuo sam već rimsku arenu i postoje slutnje da ćemo imati opet slične 'sportove'. Odluči čovjek da je opet normalno.
bože petra... moraš prvo objasniti kako dolaziš do "normalnog" i "nenormalnog" da bi sva ova ostala priča imala smisla
skupljac_zeljeza

#10761 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

harač wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
bože petra... moraš prvo objasniti kako dolaziš do "normalnog" i "nenormalnog" da bi sva ova ostala priča imala smisla
Nije nikada postojalo univerzalno normalno. Zavisi i od vremenske vetikale i prostorne horizontale. Postoji trenutno nešto što UN ili UNESCO vrednuje kao normalno ili vrijedno pa imamo konvencije i povelje. Ja imam svoja mjerila i poznat ti je Izvor. Nemam tih dilema.
harač

#10762 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

skupljac_zeljeza wrote:
harač wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Nije nikada postojalo univerzalno normalno. Zavisi i od vremenske vetikale i prostorne horizontale. Postoji trenutno nešto što UN ili UNESCO vrednuje kao normalno ili vrijedno pa imamo konvencije i povelje. Ja imam svoja mjerila i poznat ti je Izvor. Nemam tih dilema.
o tome pričamo, ti bi se valjda trebao kloniti tog relativiziranja. postoji univerzalno moralno, samo su nam teorije o tome različite. stoga ni rimljani, ni mlijeko nisu nikakva zagonetka
NIN

#10763 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

piupiu wrote:Ima li neko ovdje ko bi da iznese neko svoje vidjenje o izvoru morala i odgovori na pitanje koje je, koliko se sjećam, bilo upućeno samo ateistima; a vezano za njihovu pretpostavaljenu moralnu inferiornost zbog koje su pozvani da objasne izvore društvenog morala?
...eh koliko sam puta pisao o ovome, protracio vremena kol'ko hoces... i, sto je najtuznije, tumacio, objasnjavao i "crtao" istim tim likovima koji jos uvijek postavljaju identicna pitanja... jednostavno nema svrhe!

Nego, @piu, svaka cast na pojedinim upisima! :thumbup:
S4mpion

#10764 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

sizifinho wrote:zdrav razum... treba li ti veći moralni kompas?
Mora li ti neko reći šta smiješ raditi a šta ne smiješ, šta je moralno a šta nije, pa da bi ti znao...
Naravno, počni od sebe. Neko te je odgojio.
S4mpion

#10765 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Izvor morala može biti nepromjenljivi skup univerzalnih vrijednosti kao što je knjiga npr. Ono što, prema toj knjizi, nije bilo moralno prije 1500 godina, nije moralno ni danas.

S druge strane, izvor morala mogu bit društveni trendovi. Nešto što je juče nemoralno, danas može bit moralno, a ono što je danas moralno, sutra je nemoralno, zavisno od toga kako se ljudima ćefne.
statixx

#10766 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

S4mpion wrote:
Mora li ti neko reći šta smiješ raditi a šta ne smiješ, šta je moralno a šta nije, pa da bi ti znao...
Jesu li tebi roditelji branili asikovanje i zabavljanje, hoces li ti svojoj djeci?
dustaban

#10767 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
Da, neko nas je odgojio i, ako je sve u redu, PRESTAO nas odgajati.

Vjernici zapravo nisu skontali ideju boga i religije. Ali smo svi jako dobro skontali roditeljske poteze iz rane mladosti. Bajke koje su nam pricali pred spavanje, prijekor pa mozda i batine... sve je to imalo za cilj da postanemo dobri ljudi... A NE DA OSTANEMO DJECA!

Pametnom dosta.
sizifinho

#10768 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

Ma S4mpion nije tu da razgovara, on je tu da dokazuje svoje tvrdnje i nameće ih drugima, u svakoj tezi on žudi za dokazivanjem ispravnosti svog mišljenja a ne za proširenjem vidika i s takvim forumašima ne treba uopšte upuštati se u raspravu.
Zdrav razum i odgoj su dvije u potpunosti različite stvari, to je nešto što odbijaju ljudi shvatiti.
Zdrav razum je nešto što je zajedničko SVIM ljudima, i onim iz najrazličitijih kultura. Kao što sam rekao, zdrav razum je samoočuvanje, očuvanje svojih potomaka, i altruizam. Odgoj s druge strane su običaji i navike koje ti roditelj prenese, a povezane su s njihovim ličnim i kulturološkim iskustvima.
Ljudima ne bi trebala ni božija figura ni roditelj da znaju šta je ispravno a šta nije.
Da, mene su odgojili moji roditelji ali kad je njihov odgoj prestao djelovati, da li je to značilo da ću se ja sada držati doktrina koje su me naučili sa 6 ili 8? Ili ću otvoriti um pa nastaviti stasati kao čovjek dalje, kroz život.
Nažalost ortodoksni vjernici očito ostaju u mindsetu od 6 ili 8 godina, i prate slijepo što im je neko rekao.

Nekako mi sad dođe u glavu, konstantno se potencira moralna inferiornost ateista...
A istina je da su više religiozni ljudi moralno inferiorni. Ateista može naći svoj moralni kompas zahvaljujući sam sebi. Religiozna osoba bez knjige koja će mu reći šta je ispravno a šta nije je kao pas pušten s lanca.
Dozer

#10769 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

:thumbup:
Tacno tako. Izgubljen u vremenu i prostoru. A i to je bila jedna od poenti i pravaca u kojima je trebala ici rasprava na onoj temi. Nejse...
dustaban

#10770 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Vjerniku treba INSTRUKCIJA za moral, ateista ima izgradjen OSJECAJ.

Velika je to razlika, prevelika...
sizifinho

#10771 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

Dozer wrote::thumbup:
Tacno tako. Izgubljen u vremenu i prostoru. A i to je bila jedna od poenti i pravaca u kojima je trebala ici rasprava na onoj temi. Nejse...
mislim da te nisan shvatio, izvini?
Dozer

#10772 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Reko', ovo sto si napisao je bila i jedna od mojih poenti one teme "Kako nastadosmo...", i eventualnih posljedica po sve nas.
sizifinho

#10773 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

Dozer wrote:Reko', ovo sto si napisao je bila i jedna od mojih poenti one teme "Kako nastadosmo...", i eventualnih posljedica po sve nas.
pa drugo je filozofski aspekt one teme, a drugo je onaj dio gdje smo se razlisi ti i ja u misljenjima
odnosno nauka i meta-nauka.
Mi o filozofiji do sutra mozemo.
Ali o nauci.mozes samo onako kako jeste, dok se ne dokaze suprotno
skupljac_zeljeza

#10774 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote::thumbup:
Tacno tako. Izgubljen u vremenu i prostoru.
Ko? :mrgreen:
S4mpion

#10775 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

sizifinho wrote:Ma S4mpion...
Image

Kršiš prvu zapovjed "of Rational debate", a toliko se pozivaš na zdrav razum. Hajde još o Šampionu. :mrgreen:
Last edited by S4mpion on 25/08/2015 11:51, edited 1 time in total.
Locked