Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Creasy

#1076 Re: Policija

Post by Creasy »

braca wrote:
Creasy wrote:
braca wrote:Znate sta je problem? Malo smo se "zanijeli" oko dvije-tri uspjesne akcije policije, pa smo zaboravili inicijalnu ideju: policija u BiH postoji da maltretira obicne i uredne gradjane radi malih i u principu nevaznih prekrsaja, dok im mangupi pred ocima kolo vode. I kako da ih postujem? Mene su danas izmaltretirali na pravdi Boga u redovnoj kontroli, nisu nista mogli naci da nije u redu, od zimske opreme, pa do onih prsluka, ali njihova arogancija kraja nema. A ni moja prema njima. Kad sam im odbio pretres vozila sukladno Pravilniku o radu policije sa gradjanima, jos su poceli prijetiti "da cemo drugacije razgovarati". Srecom, danas su uredjaji za snimanje glasa i slike brzo dostupni, lijepi moj mobitel, pa me se okanise. Ali gepek im nisam otvorio. Nije u njemu bilo nista sto ne treba da bude, bio je prazan, ali da i ja njih malo zajebajem, kao i oni mene zajebaju.

Nisi otvorio gepek i dobices cestitku... :D

Nisam imao nista neobicno u gepeku, naravno, ali kako rekoh, kada oni mene zajebaju, da i ja njih malo zajebajem.

Nista od cestitke, mogu mahat ušima, evo ti copy-and-paste sa web stranice FMUP-a:

"Kada god to Vi dozvolite POLICIJA moze pretraziti Vase vozilo bez naloga."

Moras prvo razluciti sta je pretres, a sta pregled. Policajac ti moze pregledati vozilo kad god ima sumnju da u vozilu imas neko oruzje i sl. a u najboljem slucaju trazice ti da pokazes opremu za vozilo, pa ako ne otvoris gepek, napisace ti kaznu od 40KM.
Dakle, hocu da ti kazem da nisi ti njih zajebao nego sebe, sem ako nemas para na bacanje.
braca

#1077 Re: Policija

Post by braca »

Pa kakav je to policajac koji ima sumnju na oruzje, ja mu nisam otvorio gepek, a on me pustio da odem, a sumnja da imam sanduk automatskih pusaka. Ludo, zar ne. Kakva god bila nasa policija, mogu samo mahat ušima i pisat prijave koje padaju na sudovima, jer sud u BiH jos uvijek saslusa stranku u predmetu i zakljucuje u skladu sa cinjenicnim stanjem, a ne kao policija kako im se hoce. Malo morgen. Neka fataju gangstere, evo svaki dan ponesto novo na portalu, a neka se kane nas "male raje". Nije bitan moj gepek, bitan je moj "pasivni otpor" prema ovakvoj policiji koja ubire bodove brojem maltretiranja regularnih gradjana. Eno procitaj komentar onog vlasnika kafica sa Čvile, sve ce ti biti jasno, mada mislim da i ti dobro znas o cemu ja govorim i o cemu govori 90% forumasa ovoga foruma. To ti je "javno mnijenje" i to niko ne moze falsificirati. Neka policija cita forum Sarajevo-x pa ce shvatiti sta narod misli o njima. Ako ih intzeresuje, a njih u stvari boli ona stvar za to sta narod misli. E, nije bas to tako u civiliozovanom svijetu, a doci ce ta civilizacija i kod nas. Nece za naseg vakta, no mozda nekada ipak hoce. Eno u Hrvatskoj policija predstavlja primjer profesionlanog rada, a idu toliko daleko da cak ni turiste koji evidentno naprave prekrsaj, ne deru po Dalmaciji, jer jbga, turizam je vazan. No ako si bas napravio idiotski prekrsaj, biti ce ti svakako po glavi stanovnika, no ne zajebaju te za svaku sitnicu.

Moj prijatelj ima nocni plazni bar u Baskoj Vodi, ali nema izbacivaca. Ja ga pitam pa kako radis do duboko u noc, a nemas nekog redara, on mi odgovara da mu ne treba, jer da na svaku i najmanju prijavu policija odmah reaguje. Ako laže on, lažem i ja.
Miki123

#1078 Re: Policija

Post by Miki123 »

braca wrote:Znate sta je problem? Malo smo se "zanijeli" oko dvije-tri uspjesne akcije policije, pa smo zaboravili inicijalnu ideju: policija u BiH postoji da maltretira obicne i uredne gradjane radi malih i u principu nevaznih prekrsaja, dok im mangupi pred ocima kolo vode. I kako da ih postujem? Mene su danas izmaltretirali na pravdi Boga u redovnoj kontroli, nisu nista mogli naci da nije u redu, od zimske opreme, pa do onih prsluka, ali njihova arogancija kraja nema. A ni moja prema njima. Kad sam im odbio pretres vozila sukladno Pravilniku o radu policije sa gradjanima, jos su poceli prijetiti "da cemo drugacije razgovarati". Srecom, danas su uredjaji za snimanje glasa i slike brzo dostupni, lijepi moj mobitel, pa me se okanise. Ali gepek im nisam otvorio. Nije u njemu bilo nista sto ne treba da bude, bio je prazan, ali da i ja njih malo zajebajem, kao i oni mene zajebaju.

Ovo samo kod nas ima. Kakva god da je policija, on je službeno lice i predstavlja državu i treba ga poštovat. Ne kolutat očima, govoriti što mene, a onaj kriminalac, pokro', išaretit, nego fino, otvori gepek, otvori nema tu priče. Ja ne znam kako neko shvata zajebanciju rutinsku kontrolu koja traje par minuta i od fizičkog napora zahtijeva izlazak iz auta i dizanje gepeka.
Koji egomanijak moraš biti pa kad te policija zaustavi zbog rutinske kontrole umislit da si toliko važan da tebe maltretiraju, da nikog drugog tako ne zajebavaju, eto na tebe se baš okomili.. :run:
cappy_tempo

#1079 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

ako policija predstavlja drzavu onda uvijek na poslu moraju biti kulturni,a ne kako ustanu ujutro pa tako cjeli dan zajebavaju.nekad se potrefi normalan pa te fino zamoli,a nekad te potrefi da prica s tobom kao sa zadnjom stokom,jebo i one ratne zlocince kako te znaju gledati i peglati
clav

#1080 Re: Policija

Post by clav »

braca wrote: Eno u Hrvatskoj policija predstavlja primjer profesionlanog rada, a idu toliko daleko da cak ni turiste koji evidentno naprave prekrsaj, ne deru po Dalmaciji, jer jbga, turizam je vazan. No ako si bas napravio idiotski prekrsaj, biti ce ti svakako po glavi stanovnika, no ne zajebaju te za svaku sitnicu.
:lol: to je tek gospoda . radi smijesnog prekoracenja sam morao voziti 15km do bankomata, s njihovom pratnjom, jer im nisam htio ostaviti ''na kavu''.
nasi su za njih zlatni kakvih sam se sve anegdota naslusao.
braca

#1081 Re: Policija

Post by braca »

To Miki123:

Ja imam malo vise obrazovanja nego sto ti mozes pretpostaviti da imam, a imam i ponesto godina i ne dozvoljavam da mi se iko obraca bez duznog minimalnog postovanja, a ako neko to ne zeli iskazati, necemo ni komunicirati (ne mislim na tebe, nego opcenito u zivotu), pa tako ni policija mi se ne moze obracati sa "Đes' pošo" samo zato jer u tom trenutku nisam bio u odijelu i kravati, nego u koznoj jakni.

Nadalje, svugdje u svijetu - civilizovanom svijetu - postoje gradjanska prava, pa tako niko nigdje u civilizaciji NE MOZE ulaziti u stanove, vrsiti prisluskivanja, pretresati auta i sl. bez sudskog naloga ili barem takozvane "osnovane sumnje". U mom slucaju NIJE bilo osnovane sumnje, niko nije dojavio da ja dolazim, pa da su se oni pripremili, jednostavno, kako sam sto puta rekao, a pod pseudonimom sam pa nemam razloga da lazem, nisam kriminalac, pa ne dam da me niko zeza, a ako policija trazi da ja ili mi plostujemo zakon, pa to se valjda i na njih odnosi i upucujem te ponovno na web stranicu FMUP-a gdje lijepo pise da se policija MORA odnositi prema gradjanima sa duznim postovanjem, a "Đes' pošo" i govoriti na "per tu" je daleko od toga. E ako se oni tako odnose prema meni, najmanje sto ja mogu uciniti je to da i ja njih malo "uzdrmam" tek toliko da se zamisle.

Sto se tice mog odnosa prema "njima" evo u mome kvartu se desava serija razbojnistava, otimanja mobitela od male raje, razbijanja stakla auta po danu i sl. ja sam licno prijavio policiji izgled likova koji to rade IZ DANA U DAN, prijavio sam gdje se krecu, kojim ulicama, sta pripremaju jer vidim sa prozora, a sta je policja uradila? Nista, SVAKI dan terorisu malu raju iz kvarta i razbijaju stakla na autima i sta? Nista. Nikom nista. I treba da ih mazim? Na zalost, ja im ne mogu nista (policiji), a najmanje sto mogu je kako sam vec rekao da im "pasivnim otporom" pokazem prezir.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1082 Re: Policija

Post by Chmoljo »

braca wrote:To Miki123:

Ja imam malo vise obrazovanja nego sto ti mozes pretpostaviti da imam, a imam i ponesto godina i ne dozvoljavam da mi se iko obraca bez duznog minimalnog postovanja, a ako neko to ne zeli iskazati, necemo ni komunicirati (ne mislim na tebe, nego opcenito u zivotu), pa tako ni policija mi se ne moze obracati sa "Đes' pošo" samo zato jer u tom trenutku nisam bio u odijelu i kravati, nego u koznoj jakni.

Nadalje, svugdje u svijetu - civilizovanom svijetu - postoje gradjanska prava, pa tako niko nigdje u civilizaciji NE MOZE ulaziti u stanove, vrsiti prisluskivanja, pretresati auta i sl. bez sudskog naloga ili barem takozvane "osnovane sumnje". U mom slucaju NIJE bilo osnovane sumnje, niko nije dojavio da ja dolazim, pa da su se oni pripremili, jednostavno, kako sam sto puta rekao, a pod pseudonimom sam pa nemam razloga da lazem, nisam kriminalac, pa ne dam da me niko zeza, a ako policija trazi da ja ili mi plostujemo zakon, pa to se valjda i na njih odnosi i upucujem te ponovno na web stranicu FMUP-a gdje lijepo pise da se policija MORA odnositi prema gradjanima sa duznim postovanjem, a "Đes' pošo" i govoriti na "per tu" je daleko od toga. E ako se oni tako odnose prema meni, najmanje sto ja mogu uciniti je to da i ja njih malo "uzdrmam" tek toliko da se zamisle.

Sto se tice mog odnosa prema "njima" evo u mome kvartu se desava serija razbojnistava, otimanja mobitela od male raje, razbijanja stakla auta po danu i sl. ja sam licno prijavio policiji izgled likova koji to rade IZ DANA U DAN, prijavio sam gdje se krecu, kojim ulicama, sta pripremaju jer vidim sa prozora, a sta je policja uradila? Nista, SVAKI dan terorisu malu raju iz kvarta i razbijaju stakla na autima i sta? Nista. Nikom nista. I treba da ih mazim? Na zalost, ja im ne mogu nista (policiji), a najmanje sto mogu je kako sam vec rekao da im "pasivnim otporom" pokazem prezir.
opet se vrtimo u krug... šta bi policija sa njima trebala uraditi?
braca

#1083 Re: Policija

Post by braca »

Ne znam. Ja sam po profesiji nesto drugo, a placam policiju - svi je placamo - da nas brani od kriminala.

Ja kada imam problem, trebao bi zvati policiju, a ne zovem tuzilastvo ili sud. Neka policija rjesava kriminal i neka se dogovara sa tuzilastvom i sa sudom, ja samo znam za broj telefona policije, a nemam niti pravo zvati tuzilastvo ili sud.

To je posao policije i mene ne interesuje KAKO ce rijesiti problem, ja hocu zastitu i insistiram na tome. Ili neka odobre gradjanima da se sami brane, bez posebnih sudsko-pravnih reperkusija.

Samo, dajte da se nesto uradi. Ovo vec pomalo i ozbiljno izmice kontroli.

E, upravo iz ovoga proizilazi moja ogorcenost policijom u Sarajevu (necu govoriti od BiH), znaci ja vidim policiju kao prvi bastion odbrane, ja ucim svoju djecu da postuju policiju, mada ih ja ne postujem jer nisu zasluzili moje postovanje, a neka oni (policija) rjesvajau probleme sa tuzilastvom i sudom.

No, odlutali samo: nema tuzilastvo ili sud veze sa ovim komentarima, ako PRIJAVIM razbojnistvo, ili pripremu razbojnistva, OCEKUJEM reakciju policije, eno im one silne reklame "MI smo tu za vas" (parafraziram), a kada ja nazovem, je*e se njima.

E, odatle moja rezigniranost policijom, vec sam / vec smo sto puta rekli i napisali: zajebaju "malu raju" zbog principijelno nevaznih stvari, a gangsteri im kolo igraju pred nosem. U tome je sva poenta moga nezadovoljstva. Nije problem, neka deru i mene, ali PRVO neka oderu kriminalce, posebno one na koje im gradjani ukazuju! Kako? Ja to NE ZNAM, to je posao policije!!!
Last edited by braca on 06/01/2011 22:23, edited 2 times in total.
A-R-N-I

#1084 Re: Policija

Post by A-R-N-I »

Chmoljo wrote:
braca wrote:To Miki123:

opet se vrtimo u krug... šta bi policija sa njima trebala uraditi?
dobijaju plate da nesto urade.. nek skontaju..
Chmoljo

#1085 Re: Policija

Post by Chmoljo »

dobro, kažeš je*e se njima. u slučaju spore reakcije, tu jeste njihova krivica...

ali pazi ljudino, kada pročitaš u novinama "od ranije poznat policiji" to ne znači da policija ne radi svoj posao, nego upravo obratno, odradili su svoj posao... gdje je zakazalo... e to je to.

posmatraj na muriju kao na doktore opće prakse, mogu te pregledati, eventualno odokativno dati dijagnozu, ovisno od lične sposobnosti, ali ako si teže bolestan moraš ići dalje. sistem te onda gurne specijalisti koji se pozabavi tvojom bolešću... bez toga, tebi niti ima kvalitetne dijagnoze, niti ćeš biti izliječen. mže ti propisivati liekove, koji će ti malo ili nimalo pomoći.

kao što ne fercera u zdravstvu, tako slabo ide i na polju sigurnosti, sa tim što običan narod ima najviše kontakta sa policijom pa na nju najviše i iskaljuje svoj bijes.
Chmoljo

#1086 Re: Policija

Post by Chmoljo »

A-R-N-I wrote:
dobijaju plate da nesto urade.. nek skontaju..
nije njihovo da misle van svojih ovlaštenja... mada su upozorenja iz MUP-a poodavno stizala kako ne postoji ustanova za zbrinjavanje delinkvenata. i to mnogo prije Denisa Mrnjavca...
braca

#1087 Re: Policija

Post by braca »

Pa, citaj moje postove: ja sam prije dan-dva imao susret sa NJIMA, radi obicnog, malog prekrsaja. Jesam, kriv sam, no nacin ophodjenja sa mnom, ta sila kojom su se opasali prema bezopasnim gradjanima kakav sam i sam, ta arogancija....pa neka se tako kurče prema (barem) sitnim kriminalcima (koji mene najvise i zabrinjavaju, jer sa Sanaderima ili nekim nasim ja nemam doticaja), a ne da iskazuju moc i silu prema jednom ocu sa dva djeteta u autu. Da se razumijemo, nisu mi nista na zao ucinili, ali ta arogancija i bahatost i iskazivanje sile...povraca mi se od toga, a Boga mi ne bojim ih se, nije moj odnos prema "njima" tog ranga da bi me odveli u stanicu u podrum i izdegenecili.

EVO !!! SAMO SE OTVARA! Ja MAHINALNO spomenuh bojazan od degenecenja u podrumu policijske stanice, pa ako ja imam taj hipoteticki strah - znaci bili bi to u stanju prema meni uraditi - pa zasto ne degenece one koje treba? Sad ce se dusebriznici pojaviti koji ce reci kako oni to ne smiju, no kako sam ja iskazao - kako sam vec naveo - "pasivni otpor", policajci su mi rekli "da bismo mogli i drugacije razgovarati" na sta sam se ja samo nasmijao i rekao im da nisam sam, a takodjer da imam mobitel ODAVNO upaljen na snimanje, kao sto i jesam imao.

I rastadosmo se puni "postovanja". Oni mene :dance: , ali i ja njih :dance: . Nasitno.
Chmoljo

#1088 Re: Policija

Post by Chmoljo »

ja sam ti boldiro određeni dio i na njega se moj post odnosio.

daBogda nama najveći problem bio to hoće li nas ili neće persirati :)
clav

#1089 Re: Policija

Post by clav »

Chmoljo wrote: opet se vrtimo u krug... šta bi policija sa njima trebala uraditi?
moze policija dosta toga uraditi. policija jeste samo jedna karika u cijelom lancu, ali za pocetak mogu s vremena na vrijeme kakvu raciju po okupljalistima inim skontati. mogu legitimisati i pretresati ove revolverase kad odu do granapa ili kladionice. s maloljetnicima ista situcija, u nekoliko skola, jednog lijepog suncanog dana, s socijalnim radnicima i svime sto je potrebno, nek vide sta su ponijeli u skolu. to spada u domenu showa za javnost, mogli bi i kakvu istragu pokrenuti. neki se slucajevi mogu rijesiti i pukim posmatranjem s prozora i malo kvalitetnijom kamerom. nije bas tacno da se niko ne bi osvrnuo kada bi se iz uprave policije pozalili na pravom mjestu na to da se sredi situacija sto oni hapse, a tuzilastvo oslobadja. zahvaljujuci zalaganju pojedinaca iz policije je i donesen zakon u kantonu sarajevo po kojem je nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oruzja krivicno djelo. ima tu i strucnjaka koji nisu tu da skupljaju prasinu, koji mogu napraviti kvalitetnu analizu i dati konkretna rjesenja na probleme koji postoje, samo ih treba malo trgnuti iz ucmalosti i javasluka koja vlada. tako je i sa svim ostalim javnim sektorima.

korupcija(ne mislim na saobracajce) i nacin na koji se moze dobiti posao u policiji su prica za sebe, ali ce i to vrlo brzo morati doci na dnevni red, htjeli mi to ili ne.
Chmoljo

#1090 Re: Policija

Post by Chmoljo »

clav wrote: moze policija dosta toga uraditi. policija jeste samo jedna karika u cijelom lancu, ali za pocetak mogu s vremena na vrijeme kakvu raciju po okupljalistima inim skontati. mogu legitimisati i pretresati ove revolverase kad odu do granapa ili kladionice. s maloljetnicima ista situcija, u nekoliko skola, jednog lijepog suncanog dana, s socijalnim radnicima i svime sto je potrebno, nek vide sta su ponijeli u skolu. to spada u domenu showa za javnost, mogli bi i kakvu istragu pokrenuti. neki se slucajevi mogu rijesiti i pukim posmatranjem s prozora i malo kvalitetnijom kamerom. nije bas tacno da se niko ne bi osvrnuo kada bi se iz uprave policije pozalili na pravom mjestu na to da se sredi situacija sto oni hapse, a tuzilastvo oslobadja. zahvaljujuci zalaganju pojedinaca iz policije je i donesen zakon u kantonu sarajevo po kojem je nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oruzja krivicno djelo. ima tu i strucnjaka koji nisu tu da skupljaju prasinu, koji mogu napraviti kvalitetnu analizu i dati konkretna rjesenja na probleme koji postoje, samo ih treba malo trgnuti iz ucmalosti i javasluka koja vlada. tako je i sa svim ostalim javnim sektorima.
a mogu i ostali početi raditi svoj posao :)

ne kažem ja, nikoga ne treba braniti, niti generalizirati. ali meni upada u oči da ljudi najčešće sa merakom pljuju po policiji, a već sam o tome pisao, vjerovatno najviše kao odraz frustracije svojim položajem u ovako poroznom društvu. policajac je valjda predstavnik neke vlasti koja tog frustriranog pojedinca drži na toj poziciji pa on svoj bijes iskaljuje na taj način...

to je samo moje lično mišljenje.

neki slučajevi se ne moraju riješiti kamerom... zna se sve, dokazivo je, nek i tužilaštvo odradi svoje, pa i sud... šta sa njima opet? tim dilerčićima?

dobije uvjetnu, nešto malo zatvora, iz kojeg izlazi vikendima, hrani se, spava i grije dupe od državnih para, a kad vrlo brzo izađe ima samo veću reputaciju na ulici...

kad bi i socijalni radnici npr. počeli raditi svoje poslove, za koje su završili fakultet, uveliko bi smanjili posao policiji... ko se uopšte bavi delinkventima? nije policija tu da ga vaspitava, niti zatvor...

opće je rasulo... prijateljica mi je baš juče pričala cijeli cirkus koji je doživjela dok je teško oboljelog člana porodice smjestila na Koševo. kao da nije dovoljno što je čovjek na ivici života i smrti, još ti ovi prisjedaju na muku. tako da... sve će to biti proces. naše sazrijevanje kao odgovornih građana će pratiti profesionalizacija javnog sektora...
kokuz_sa

#1091 Re: Policija

Post by kokuz_sa »

clav wrote:
Chmoljo wrote: opet se vrtimo u krug... šta bi policija sa njima trebala uraditi?
moze policija dosta toga uraditi. policija jeste samo jedna karika u cijelom lancu, ali za pocetak mogu s vremena na vrijeme kakvu raciju po okupljalistima inim skontati. mogu legitimisati i pretresati ove revolverase kad odu do granapa ili kladionice. s maloljetnicima ista situcija, u nekoliko skola, jednog lijepog suncanog dana, s socijalnim radnicima i svime sto je potrebno, nek vide sta su ponijeli u skolu. to spada u domenu showa za javnost, mogli bi i kakvu istragu pokrenuti. neki se slucajevi mogu rijesiti i pukim posmatranjem s prozora i malo kvalitetnijom kamerom. nije bas tacno da se niko ne bi osvrnuo kada bi se iz uprave policije pozalili na pravom mjestu na to da se sredi situacija sto oni hapse, a tuzilastvo oslobadja. zahvaljujuci zalaganju pojedinaca iz policije je i donesen zakon u kantonu sarajevo po kojem je nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oruzja krivicno djelo. ima tu i strucnjaka koji nisu tu da skupljaju prasinu, koji mogu napraviti kvalitetnu analizu i dati konkretna rjesenja na probleme koji postoje, samo ih treba malo trgnuti iz ucmalosti i javasluka koja vlada. tako je i sa svim ostalim javnim sektorima.

korupcija(ne mislim na saobracajce) i nacin na koji se moze dobiti posao u policiji su prica za sebe, ali ce i to vrlo brzo morati doci na dnevni red, htjeli mi to ili ne.
ne mogu policajci pretresati bez naloga sudije(u iznimnim situacijama mogu samo ako su ispunjeni odredjeni uvijeti)
znaci ako njega policajac pretrese i nadje mu pistolj,bombu,kalas pod jaknom..u ruksaku raketni bacac,2 protiv tenkovske mine,torpedo ili bilo kakvo drugo oruzije, drogu il sta nelegalno..ako je pretres izvrsen mimo saglasnosti sudije tj potpisanog naloga svi ti dokazi se izuzimaju sa sudjenja i LIK je slobodan da ide a policajac ide na disciplinsku jer nije postupao prema zakonu
clav

#1092 Re: Policija

Post by clav »

Chmoljo wrote:
clav wrote: moze policija dosta toga uraditi. policija jeste samo jedna karika u cijelom lancu, ali za pocetak mogu s vremena na vrijeme kakvu raciju po okupljalistima inim skontati. mogu legitimisati i pretresati ove revolverase kad odu do granapa ili kladionice. s maloljetnicima ista situcija, u nekoliko skola, jednog lijepog suncanog dana, s socijalnim radnicima i svime sto je potrebno, nek vide sta su ponijeli u skolu. to spada u domenu showa za javnost, mogli bi i kakvu istragu pokrenuti. neki se slucajevi mogu rijesiti i pukim posmatranjem s prozora i malo kvalitetnijom kamerom. nije bas tacno da se niko ne bi osvrnuo kada bi se iz uprave policije pozalili na pravom mjestu na to da se sredi situacija sto oni hapse, a tuzilastvo oslobadja. zahvaljujuci zalaganju pojedinaca iz policije je i donesen zakon u kantonu sarajevo po kojem je nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oruzja krivicno djelo. ima tu i strucnjaka koji nisu tu da skupljaju prasinu, koji mogu napraviti kvalitetnu analizu i dati konkretna rjesenja na probleme koji postoje, samo ih treba malo trgnuti iz ucmalosti i javasluka koja vlada. tako je i sa svim ostalim javnim sektorima.
a mogu i ostali početi raditi svoj posao :)

ne kažem ja, nikoga ne treba braniti, niti generalizirati. ali meni upada u oči da ljudi najčešće sa merakom pljuju po policiji, a već sam o tome pisao, vjerovatno najviše kao odraz frustracije svojim položajem u ovako poroznom društvu. policajac je valjda predstavnik neke vlasti koja tog frustriranog pojedinca drži na toj poziciji pa on svoj bijes iskaljuje na taj način...

to je samo moje lično mišljenje.

neki slučajevi se ne moraju riješiti kamerom... zna se sve, dokazivo je, nek i tužilaštvo odradi svoje, pa i sud... šta sa njima opet? tim dilerčićima?

dobije uvjetnu, nešto malo zatvora, iz kojeg izlazi vikendima, hrani se, spava i grije dupe od državnih para, a kad vrlo brzo izađe ima samo veću reputaciju na ulici...

kad bi i socijalni radnici npr. počeli raditi svoje poslove, za koje su završili fakultet, uveliko bi smanjili posao policiji... ko se uopšte bavi delinkventima? nije policija tu da ga vaspitava, niti zatvor...

opće je rasulo... prijateljica mi je baš juče pričala cijeli cirkus koji je doživjela dok je teško oboljelog člana porodice smjestila na Koševo. kao da nije dovoljno što je čovjek na ivici života i smrti, još ti ovi prisjedaju na muku. tako da... sve će to biti proces. naše sazrijevanje kao odgovornih građana će pratiti profesionalizacija javnog sektora...
slazem se u potpunosti, zato i kazem da su samo jedna karika u lancu, i uopste ne gajim iluzije da ce promjene doci preko noci. dugotrajan je to proces, ali se treba pokrenuti s mrtve tacke. svaki je od kriminalaca prosao kroz mnoga sita i reseta drustva, koja su ga mogla sprijeciti prije nego je doslo do policije i suda, ali ovdje se govori o policiji.

pljuje se samo po policiji jer se oni bave posljedicama problema, a mnogi ne razumiju lanac problema.
to pljuvanje po policiji uopste nije benigna stvar i pokazuje ili da imaju vrlo losu sluzbu za odnos s javnoscu ili da se ponasaju ignorantski prema javnosti i ne znaju sta rade. vjerovatno je u pitanju kombinacija oba slucaja, ali u oba slucaja, nikako ne valja, jer je povjerenje gradjana u policiju jedan od temelja sigurnosti. u medijima se od njih moze cuti poput mantre situacija u gradu je zadovoljavajuca i nista vise, nikakva statistika, plan, rijec kriminologa ili slicno. ma svi zaista moraju poceti raditi svoj posao.

@kokuz_sa
meni su auto pretresali do sada 5-6 puta specijalci bez ikakvog naloga, mozda su imali neki papir kod sebe, ali ga nisam trazio na uvid. sumnjam da su to radili radi razonode. na isti nacin mogu pretresati i znane revolverase i kriminalce.
kokuz_sa

#1093 Re: Policija

Post by kokuz_sa »

clav wrote:
@kokuz_sa
meni su auto pretresali do sada 5-6 puta specijalci bez ikakvog naloga, mozda su imali neki papir kod sebe, ali ga nisam trazio na uvid. sumnjam da su to radili radi razonode. na isti nacin mogu pretresati i znane revolverase i kriminalce.
pretresali ili pregledali..
nemogu na licu mjesta imat papir jer na njemu mora biti tvoje ime adresa podaci itd itd

al ako te je policajac zamolio da mu otvoris gepek..to je onda uradjeno s tvojom dozvolom-ZNACI DOPUSTIO SI

al treba razlikovat pregled od pretresa
ti otvoris npr gepek i imas nesto pokriveno dekom u njemu..ako policajac pomakne deku to je pretres i nije legalan bez papira od sudije..
al ako ti kaze da ti podignes deku da vidis sta ima ispod to je pregled..i to ti radis sa svojim dopustenjem..
po zakonu ako te zaustavi policajac i kaze da oce da vidi tvoje auto i da ga pretrese..
znaci on bez tvoje dozvole moze samo izvana da obidje oko auta..ako bude uhvatio za steku i usao u njega da sta vidi to je pretres koji nije legalan i sta god da ti nadje u njemu taj dokaz nije validan na sudu i ne mogu te kaznit :skoljka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1094 Re: Policija

Post by Truba »

jel to fakat il u američkim filmovima

šta ako čuje neke sumnjive zvukove i ako sumnja da kriješ oružje?

ČEKATI SUDIJU?
holowey

#1095 Re: Policija

Post by holowey »

kokuz_sa wrote:
clav wrote:
@kokuz_sa
pretresali ili pregledali..
nemogu na licu mjesta imat papir jer na njemu mora biti tvoje ime adresa podaci itd itd

al ako te je policajac zamolio da mu otvoris gepek..to je onda uradjeno s tvojom dozvolom-ZNACI DOPUSTIO SI

al treba razlikovat pregled od pretresa
ti otvoris npr gepek i imas nesto pokriveno dekom u njemu..ako policajac pomakne deku to je pretres i nije legalan bez papira od sudije..
al ako ti kaze da ti podignes deku da vidis sta ima ispod to je pregled..i to ti radis sa svojim dopustenjem..
po zakonu ako te zaustavi policajac i kaze da oce da vidi tvoje auto i da ga pretrese..
znaci on bez tvoje dozvole moze samo izvana da obidje oko auta..ako bude uhvatio za steku i usao u njega da sta vidi to je pretres koji nije legalan i sta god da ti nadje u njemu taj dokaz nije validan na sudu i ne mogu te kaznit :skoljka:
sta vi to vozite u svojim autima? :D

ne kontam, ako nemate sta da krijete, zasto je problem otvoriti gepek na zahtjev policije?

bez obzira kako se policajac ponasa, valjda bih ja trebao da pokazem tu svoju kulturu i svoj nivo, a ne da se inatim... a ne, ovdje vidim pricu policajac se navodno ponasao kao neandertalac pa je zbog toga bilo potrebe da se i zaustavljeni ponasa isto tako... svaka cast omladino, na vama svijet ostaje :D
braca

#1096 Re: Policija

Post by braca »

Holowey, ne kontas o cemu se radi, a ako zelis da ucestvujes u forumskim raspravama, onda PAZLJIVO citaj inicijalne postove: radi se o tome da policija maltretira uredne gradjane zbog malih prekrsaja i samim time sto su "otkrili" prekrsaj, to im daje za pravo da budu drski, arogantni i neljbazni, nadobudni, opasani nekom iracionalnom snagom, dok im kriminal buja oliti cvjeta po gradu, a oni to nezainteresovano posmatraju.

Obzirom da se ja/mi ne mogu/ne mozemo otvoreno suprostaviti policiji, takozvani "pasivni otpor" (potrazi u literaturi, to je strucan izraz) je JEDINI nacin da pokazem(o) policiji svoj prezir zbog takvog ponasanja. Barem kada sam ja u pitanju.

I ponovno naglasavam - citaj postove pazljivo - ja svoju djecu UCIM da postuju policiju, mada ih ja - ne postujem. Barem ne ovu nasu korumpiranu, drsku i arogantnu. A da ne govorimo o tome da sve mozes zavrsiti sa mitom od 20 do 50 KM. No, ja to ne znam, mozda bih i dao novac, ali ne znam to uraditi, vjerovali ili ne, pa mi jedino ostaje da unaprijed "prihvatim" placanje kazne, ali mi pricinjava ogromno zadovoljstvo da im pokazem svoj prezir, a da pri trome nism upotrijebio ni jednu ruznu rijec uvrede za koju bi me mogli opaliti po usima prekrsajnom prijavom za javni red i mir, cemu su skloni ako imalo zakolutas ocima, sto jos dodatno govori o tome ko su i sta su. A prekrsajnu za red i mir ili krivicnu NE DAJU ovim "mojim" kriminalcima iz kvarta. A urednim gradjanima samo ako su se nesto malo usprotivili, ide stojanka za naplatu. FUJ krupnim slovima (posebna napomena: ja jos nisam dobio tu prijavu, ali neki moji prijatelji jesu iz slicnih situacija).

Na zalost, prijave Unutrasnjoj kontroli ne piju vode, jer vrana vrani oci ne vadi i sta god da ti prijavis, biti ce odbaceno, pa samim time mogu raditi sta hoce. Ali samo slabim, jakih se boje, pa im je Gaši vozao Ferraria po Sarajevu bez tablica godinama, a oni okretali glavu. Za cvaju ili dvije. Ili cak ni za to, mozda za sokić. A ovo sto se je desilo tom istom Gašiju nema veze sa ovom policijom o kojoj mi govorimo, to su malo vece sfere, pa su i interesi i angazmani - drugaciji.

Primjera ima mnogo: zaustavi moju suprugu sa djecom u autu i kaze "Prosla si na zuto", a ona mu kaze "Ja za Vas nisam na TI i obracajte mi se sa duznim postovanjem, ali prije toga molim zakopcajte tu Vasu kosulju, ne zelim da pricam sa Vama dok imate do pola raskopcanu kosulju", na sta on pricu okrece da je prosla na - crveno. Obzirom da je glup ko ku*ac, dobio sam ga na sudu (u ime supruge) i bez "upotrebe" advokata, no i ovaj cin pokazuje ko su i sta su.
holowey

#1097 Re: Policija

Post by holowey »

braca wrote:Holowey, ne kontas o cemu se radi, a ako zelis da ucestvujes u forumskim raspravama, onda PAZLJIVO citaj inicijalne postove: radi se o tome da policija maltretira uredne gradjane zbog malih prekrsaja i samim time sto su "otkrili" prekrsaj, to im daje za pravo da budu drski, arogantni i neljbazni, nadobudni, opasani nekom iracionalnom snagom, dok im kriminal buja oliti cvjeta po gradu, a oni to nezainteresovano posmatraju.

Obzirom da se ja/mi ne mogu/ne mozemo otvoreno suprostaviti policiji, takozvani "pasivni otpor" (potrazi u literaturi, to je strucan izraz) je JEDINI nacin da pokazem(o) policiji svoj prezir zbog takvog ponasanja. Barem kada sam ja u pitanju.

I ponovno naglasavam - citaj postove pazljivo - ja svoju djecu UCIM da postuju policiju, mada ih ja - ne postujem. Barem ne ovu nasu korumpiranu, drsku i arogantnu. A da ne govorimo o tome da sve mozes zavrsiti sa mitom od 20 do 50 KM. No, ja to ne znam, mozda bih i dao novac, ali ne znam to uraditi, vjerovali ili ne, pa mi jedino ostaje da unaprijed "prihvatim" placanje kazne, ali mi pricinjava ogromno zadovoljstvo da im pokazem svoj prezir, a da pri trome nism upotrijebio ni jednu ruznu rijec uvrede za koju bi me mogli opaliti po usima prekrsajnom prijavom za javni red i mir, cemu su skloni ako imalo zakolutas ocima, sto jos dodatno govori o tome ko su i sta su. A prekrsajnu za red i mir ili krivicnu NE DAJU ovim "mojim" kriminalcima iz kvarta. A urednim gradjanima samo ako su se nesto malo usprotivili, ide stojanka za naplatu. FUJ krupnim slovima (posebna napomena: ja jos nisam dobio tu prijavu, ali neki moji prijatelji jesu iz slicnih situacija).

Na zalost, prijave Unutrasnjoj kontroli de piju vode, jer vrana vrani oci ne vadi i sta god da ti prijavis, biti ce odbaceno, pa samim time mogu raditi sta hoce. Ali samo sklabim, jakih se boje, pa im je Gasi vozao Ferraria po Sarajevu bez tablica godinama, a oni okretali glavu. Za cvaju ili dvije. Ili cak ni za to, mozda za sokić. A ovo sto se je desilo tom istom Gašiju nema veza sa ovom policijom o kojoj mi govorimu, to su malo vece sfere, pa su i interesi i angazmani - drugaciji.

Primjera ima mnogo: zaustavi moju suprugu sa djecom u autu i kaze da je "Prosla si na zuto", a ona mu kaze "Ja za Vas nisam na TI i obracajte mi se sa duznim postovanjem, ali prije toga molim zakopcajte tu Vasu kosulju, ne zelim da pricam sa Vama dok imate do pola raskopcanu kosulju", na sta on pricu okrece da je prosla na - crveno. Obzirom da je glup ko ku*ac, dobio sam ga na sudu i bez "upotrebe" advokata, no i ovaj cin pokazuje ko su i sta su.
hajde mi prepricaj sve postove da ne gubim vrijeme :D

djeca najvise uce iz primjera koji im ti licno kao njihov roditelj dajes...pretpostavljam da si i ti svoje ponasanje pokupio od svojih roditelja...ako ti svojom arogancijom pokusavas "iznuditi" ophodjenje policije prema tebi sa postovanjem, budi siguran da grijesis... doljevanjem ulja na vatru se nikad nista nije rijesilo...

za sve postoje pravila, a do svakoga je hoce li ih postovati ili nece... i nemoj pricati da unutrasnja kontrola ne radi svoj posao... licno sam podnio zalbu na ponasanje policijskog sluzbenika koja je uredno zaprimljena i rijesena u moju korist, s tim sto sam imao dobre argumente za podnosenje zalbe... a galama "policajac ovakav onakav, nece da me postuje pa necu ni ja njega da postujem" ne pije vode nigdje pa nece ni ovdje...

i mijenjaj to drustvo, lose utice na tebe... niko koga ja znam nije imao problema takvog tipa sa policijom pa pretpostavljam da ti prijatelji nisu cvjecke... ako prijave nisu osnovane, bujrum, zalite se... ali ako su osnovane, sta se bunite?

policija radi svoj posao ovako ili onako, ali moje je da ne dolazim u sukob sa policijom... ako te vec i zaustave u saobracaju, smireno i sa dostojanstvom komunicirati sa njima, i garantujem ti da nikad neces imati problema... ako si ubijedjen da si im na tapetu, snimi njihovo ponasanje pa se argumentovano zali... ovako pod zastitom anonimnosti interneta mozes pisati sve i svasta protiv policije, sebe uljepsavati i sminkati a njih ciniti crnjim od djavola, ja ti i dalje ne vjerujem da su takvi jer kako kazem nikada ni ja niti iko koga ja poznajem nije imao navedenih problema sa policijom a da nisu mogli biti rijeseni na ljudski nacin... sve je do tebe kako ces se postaviti, ako ti smatras policajca "da je glup ko ku*ac" (citiram te) i ophodis se prema njemu na taj nacin, sta ocekujes kao povratnu reakciju?

btw, ja nigdje nisam nasao definiciju pasivnog otpora koja govori da se bez obzira na sve u kontaktu sa vlastima treba biti arogantan i nadobudan, ako moze savjet gdje da pronadjem takvu definiciju
braca

#1098 Re: Policija

Post by braca »

Prvo i osnovno, sve sto si napisao, ja prihvatam jer smatram da je to tvoj stav i tvoje iskustvo i to akceptiram.

No, posto si nicim izazvan pomenuo moje roditelje u negativnom kontekstu, odgovoricu ti argumentovano, a na osnovu cinjenica koje se ovdje lako mogu uociti letimicnim pregledom tvoga posta:

1. Ti se jedan neobrazovani ..... (ne smijem napisati onu rijec sa "p" jer ce me banirati, ali smatraj kao da sam je napisao) - naglasak na neobrazovani - pa samim time nisi kompetentan da dajes validne komentare, a to da si neobrazovan zakljucijem po tome sto ne znas sta je to "pasivni otpor", jer to su osnovni elementi istorije borbe za radnicka prava, a koja se uci u srednjoj skoli i mnoge grupacije, nacionalnosti, radnicka udruzenja su ga korisiti kao sredstvo da se izbore za svoja prava, kada nisu SMJELI da se direkno suprostave.

2. Pod dva, dokaz da si neobrazovani ...... pa samim time tvoji komentari nemaju potrebnu tezinu je i to sto si nepismen, pogledaj svoj post i pozovi nekoga da ti to lektorise i da te nauci kako se pise jedan dopis, tekst na forumu, post, tema ili sta vec hoces.

Sto si trazio, to si dobio, ovdje niko nikoga, barem ne u ovoj temi, ne vrijedja u smislu odnosa clanova foruma prema drugim clanovima foruma, diskutujemo, forumašimo, tako da evo tebi moj odgovor, pa se malo zamisli, jedva cekam tvoj odgovor posto ce biti bucan, pa da te dodatno verbalno oderem, ali tada sa brzinom prebacenom u veci prenos, posto sam sada koristio samo prvu brzinu :-)

Zivio.
holowey

#1099 Re: Policija

Post by holowey »

braca wrote:Prvo i osnovno, sve sto si napisao, ja prihvatam jer smatram da je to tvoj stav i tvoje iskustvo i to akceptiram.

No, posto si nicim izazvan pomenuo moje roditelje u negativnom kontekstu, odgovoricu ti argumentovano, a na osnovu cinjenica koje se ovdje lako mogu uociti letimicnim pregledom tvoga posta:

1. Ti se jedan neobrazovani ..... (ne smijem napisati onu rijec sa "p" jer ce me banirati, ali smatraj kao da sam je napisao) - naglasak na neobrazovani - pa samim time nisi kompetentan da dajes validne komentare, a to da si neobrazovan zakljucijem po tome sto ne znas sta je to "pasivni otpor", jer to su osnovni elementi istorije borbe za radnicka prava, a koja se uci u srednjoj skoli i mnoge grupacije, nacionalnosti, radnicka udruzenja su ga korisiti kao sredstvo da se izbore za svoja prava, kada nisu SMJELI da se direkno suprostave.

2. Pod dva, dokaz da si neobrazovani ...... pa samim time tvoji komentari nemaju potrebnu tezinu je i to sto si nepismen, pogledaj svoj post i pozovi nekoga da ti to lektorise i da te nauci kako se pise jedan dopis, tekst na forumu, post, tema ili sta vec hoces.

Sto si trazio, to si dobio, ovdje niko nikoga, barem ne u ovoj temi, ne vrijedja u smislu odnosa clanova foruma prema drugim clanovima foruma, diskutujemo, forumašimo, tako da evo tebi moj odgovor, pa se malo zamisli, jedva cekam tvoj odgovor posto ce biti bucan, pa da te dodatno verbalno oderem, ali tada sa brzinom prebacenom u veci prenos, posto sam sada koristio samo prvu brzinu :-)

Zivio.
profesore, jesi li ti to ubijedjen da se ponasas kao gandi? :D

nisam ja pomenuo tvoje roditelje u negativnom kontekstu nego tebe, a ti se zamisli zasto... mozda ti kljuc zagonetke bude zasto ti imas problema sa policijom a vecina ljudi nema...

a zbog ostalog napisanog u tvom postu, ne zamjeram ti, nisi ni prvi ni posljednji koji se u nedostatku argumentacije okrenuo pravopisu... :sax:
braca

#1100 Re: Policija

Post by braca »

Lijepo je biti profesor, za razliku od vas paora. :lol:

Vidi, nadalje, ja nemam NIKAKVIH problema sa policijom, a ni oni sa mnom, osim dva-tri-cetiri mala saobracajna prekrsaja od rata na ovamo, tipa pojas, malo prekoracenje brzine do 30 km preko limita i sl, znaci u prosjeku aproksimativno jedan sitni saobracajni prekrsaj u 4 godine.

Znaci, kao uredan gradjanin bez kriminalnog dosijea, ovdje komentarisem nacin ophodjenja policije prema urednim gradjanima i neophodjenja prema kriminalcima, to je bit i sustina, a uostalom, ja nisam ni pokrenuo ovu temu, nego neko drugi, a ja sam se relativno jako kasno ukljucio (vidi, ima 46 stranica !), a nakon citanja iskazanih revolta ostalih, ovdje prisutnih gradjana i forumasa. Pa sam podebljao svojim misljenjem.

Ajd živio.
Locked