braca wrote:Holowey, ne kontas o cemu se radi, a ako zelis da ucestvujes u forumskim raspravama, onda PAZLJIVO citaj inicijalne postove: radi se o tome da policija maltretira uredne gradjane zbog malih prekrsaja i samim time sto su "otkrili" prekrsaj, to im daje za pravo da budu drski, arogantni i neljbazni, nadobudni, opasani nekom iracionalnom snagom, dok im kriminal buja oliti cvjeta po gradu, a oni to nezainteresovano posmatraju.
Obzirom da se ja/mi ne mogu/ne mozemo otvoreno suprostaviti policiji, takozvani "pasivni otpor" (potrazi u literaturi, to je strucan izraz) je JEDINI nacin da pokazem(o) policiji svoj prezir zbog takvog ponasanja. Barem kada sam ja u pitanju.
I ponovno naglasavam - citaj postove pazljivo - ja svoju djecu UCIM da postuju policiju, mada ih ja - ne postujem. Barem ne ovu nasu korumpiranu, drsku i arogantnu. A da ne govorimo o tome da sve mozes zavrsiti sa mitom od 20 do 50 KM. No, ja to ne znam, mozda bih i dao novac, ali ne znam to uraditi, vjerovali ili ne, pa mi jedino ostaje da unaprijed "prihvatim" placanje kazne, ali mi pricinjava ogromno zadovoljstvo da im pokazem svoj prezir, a da pri trome nism upotrijebio ni jednu ruznu rijec uvrede za koju bi me mogli opaliti po usima prekrsajnom prijavom za javni red i mir, cemu su skloni ako imalo zakolutas ocima, sto jos dodatno govori o tome ko su i sta su. A prekrsajnu za red i mir ili krivicnu NE DAJU ovim "mojim" kriminalcima iz kvarta. A urednim gradjanima samo ako su se nesto malo usprotivili, ide stojanka za naplatu. FUJ krupnim slovima (posebna napomena: ja jos nisam dobio tu prijavu, ali neki moji prijatelji jesu iz slicnih situacija).
Na zalost, prijave Unutrasnjoj kontroli de piju vode, jer vrana vrani oci ne vadi i sta god da ti prijavis, biti ce odbaceno, pa samim time mogu raditi sta hoce. Ali samo sklabim, jakih se boje, pa im je Gasi vozao Ferraria po Sarajevu bez tablica godinama, a oni okretali glavu. Za cvaju ili dvije. Ili cak ni za to, mozda za sokić. A ovo sto se je desilo tom istom Gašiju nema veza sa ovom policijom o kojoj mi govorimu, to su malo vece sfere, pa su i interesi i angazmani - drugaciji.
Primjera ima mnogo: zaustavi moju suprugu sa djecom u autu i kaze da je "Prosla si na zuto", a ona mu kaze "Ja za Vas nisam na TI i obracajte mi se sa duznim postovanjem, ali prije toga molim zakopcajte tu Vasu kosulju, ne zelim da pricam sa Vama dok imate do pola raskopcanu kosulju", na sta on pricu okrece da je prosla na - crveno. Obzirom da je glup ko ku*ac, dobio sam ga na sudu i bez "upotrebe" advokata, no i ovaj cin pokazuje ko su i sta su.
hajde mi prepricaj sve postove da ne gubim vrijeme
djeca najvise uce iz primjera koji im ti licno kao njihov roditelj dajes...pretpostavljam da si i ti svoje ponasanje pokupio od svojih roditelja...ako ti svojom arogancijom pokusavas "iznuditi" ophodjenje policije prema tebi sa postovanjem, budi siguran da grijesis... doljevanjem ulja na vatru se nikad nista nije rijesilo...
za sve postoje pravila, a do svakoga je hoce li ih postovati ili nece... i nemoj pricati da unutrasnja kontrola ne radi svoj posao... licno sam podnio zalbu na ponasanje policijskog sluzbenika koja je uredno zaprimljena i rijesena u moju korist, s tim sto sam imao dobre argumente za podnosenje zalbe... a galama "policajac ovakav onakav, nece da me postuje pa necu ni ja njega da postujem" ne pije vode nigdje pa nece ni ovdje...
i mijenjaj to drustvo, lose utice na tebe... niko koga ja znam nije imao problema takvog tipa sa policijom pa pretpostavljam da ti prijatelji nisu cvjecke... ako prijave nisu osnovane, bujrum, zalite se... ali ako su osnovane, sta se bunite?
policija radi svoj posao ovako ili onako, ali moje je da ne dolazim u sukob sa policijom... ako te vec i zaustave u saobracaju, smireno i sa dostojanstvom komunicirati sa njima, i garantujem ti da nikad neces imati problema... ako si ubijedjen da si im na tapetu, snimi njihovo ponasanje pa se argumentovano zali... ovako pod zastitom anonimnosti interneta mozes pisati sve i svasta protiv policije, sebe uljepsavati i sminkati a njih ciniti crnjim od djavola, ja ti i dalje ne vjerujem da su takvi jer kako kazem nikada ni ja niti iko koga ja poznajem nije imao navedenih problema sa policijom a da nisu mogli biti rijeseni na ljudski nacin... sve je do tebe kako ces se postaviti, ako ti smatras policajca "da je glup ko ku*ac" (citiram te) i ophodis se prema njemu na taj nacin, sta ocekujes kao povratnu reakciju?
btw, ja nigdje nisam nasao definiciju pasivnog otpora koja govori da se bez obzira na sve u kontaktu sa vlastima treba biti arogantan i nadobudan, ako moze savjet gdje da pronadjem takvu definiciju