Po prici koju sam ja negdje uhvatio Rolex je 30'ih izumio i patentirao automatski mehanizam sa rotorom koji se okrece 360 stepeni. Drugi nisu mogli to koristiti i onda je izmisljen hammer, tj. bumper automatic, tj. mehanizam koji se pokrece kao klatno naprijed nazad i odbija od federe (neko je imao, neko nije) i tako zateze oprugu.UUU, hvala za ovaj link - dobra referenca.
To za 50-60-te... Procitah negdje da je do tada bio valjda hummer ETA mehanizam ili tako nesto (oprostite laiku), koji kao ide samo u jednom smjeru pa se vrati i osjeti se 'bump' pri promjeni/udaru. Onda su valjda tih godina izasli sa modelom koji koristi ETA mehanizam koji ide u oba smjera
Imas li blizih informacija o ovome? Odnosno koja je bolja berba da izbjegnem 'hummer'.![]()
Ja skupljam te mehanizme i ne vidim nista lose u tome, a to sto pravi "bump" je stvar navike
Btw. Omega nije imala ETA mehanizam tad, vec svoje "in-house" mehanizme (znaci oni izmislili, napravili i ugradili).
I nije samo Omega pravila bumper automatic mehanizme, vec dosta drugih firmi takodje.
Ova vrsta mehanizma se koristila od sredine 40'ih do sredine 50'ih, kad Omega pravi cal. 490 i 501, sto im je prvi automatski mehanizam koji ima rotor koji se okrece 360 stepeni.
Ovako izgleda Omegin cal. 354 http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... &Omega_354
I prvi model Constellation-a je sa bumper mehanizmom, a garant je negdje pokojni Chuck Maddox postavio listu svih Constellation-a, pa je probaj naci negdje na netu, garant su poredani po ref.-ovima.
Na onom linku mozes sam traziti sve modele constellation-a, pomocu mehanizma i modela, znaci izaberes constellation kao model i onda recimo 354, sto je bumper automatic mehanizam ili 505, 551, 561, i tako dalje koji su rotor mehanizmi koji su COSC'ovani, tj.naci chronometar certificirani.
Sto se ovih novih satova tice, tu sam manje vise taraba

.
.........