Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Dwndler

#1076 Re: Satovi

Post by Dwndler »

UUU, hvala za ovaj link - dobra referenca.

To za 50-60-te... Procitah negdje da je do tada bio valjda hummer ETA mehanizam ili tako nesto (oprostite laiku), koji kao ide samo u jednom smjeru pa se vrati i osjeti se 'bump' pri promjeni/udaru. Onda su valjda tih godina izasli sa modelom koji koristi ETA mehanizam koji ide u oba smjera :-)

Imas li blizih informacija o ovome? Odnosno koja je bolja berba da izbjegnem 'hummer'. :P
Po prici koju sam ja negdje uhvatio Rolex je 30'ih izumio i patentirao automatski mehanizam sa rotorom koji se okrece 360 stepeni. Drugi nisu mogli to koristiti i onda je izmisljen hammer, tj. bumper automatic, tj. mehanizam koji se pokrece kao klatno naprijed nazad i odbija od federe (neko je imao, neko nije) i tako zateze oprugu.

Ja skupljam te mehanizme i ne vidim nista lose u tome, a to sto pravi "bump" je stvar navike 8-)

Btw. Omega nije imala ETA mehanizam tad, vec svoje "in-house" mehanizme (znaci oni izmislili, napravili i ugradili).
I nije samo Omega pravila bumper automatic mehanizme, vec dosta drugih firmi takodje.

Ova vrsta mehanizma se koristila od sredine 40'ih do sredine 50'ih, kad Omega pravi cal. 490 i 501, sto im je prvi automatski mehanizam koji ima rotor koji se okrece 360 stepeni.

Ovako izgleda Omegin cal. 354 http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... &Omega_354

I prvi model Constellation-a je sa bumper mehanizmom, a garant je negdje pokojni Chuck Maddox postavio listu svih Constellation-a, pa je probaj naci negdje na netu, garant su poredani po ref.-ovima.

Na onom linku mozes sam traziti sve modele constellation-a, pomocu mehanizma i modela, znaci izaberes constellation kao model i onda recimo 354, sto je bumper automatic mehanizam ili 505, 551, 561, i tako dalje koji su rotor mehanizmi koji su COSC'ovani, tj.naci chronometar certificirani.

Sto se ovih novih satova tice, tu sam manje vise taraba :lol:
ahuseino

#1077 Re: Satovi

Post by ahuseino »

Dwndler wrote:
UUU, hvala za ovaj link - dobra referenca.

To za 50-60-te... Procitah negdje da je do tada bio valjda hummer ETA mehanizam ili tako nesto (oprostite laiku), koji kao ide samo u jednom smjeru pa se vrati i osjeti se 'bump' pri promjeni/udaru. Onda su valjda tih godina izasli sa modelom koji koristi ETA mehanizam koji ide u oba smjera :-)

Imas li blizih informacija o ovome? Odnosno koja je bolja berba da izbjegnem 'hummer'. :P
Po prici koju sam ja negdje uhvatio Rolex je 30'ih izumio i patentirao automatski mehanizam sa rotorom koji se okrece 360 stepeni. Drugi nisu mogli to koristiti i onda je izmisljen hammer, tj. bumper automatic, tj. mehanizam koji se pokrece kao klatno naprijed nazad i odbija od federe (neko je imao, neko nije) i tako zateze oprugu.

Ja skupljam te mehanizme i ne vidim nista lose u tome, a to sto pravi "bump" je stvar navike 8-)

Btw. Omega nije imala ETA mehanizam tad, vec svoje "in-house" mehanizme (znaci oni izmislili, napravili i ugradili).
I nije samo Omega pravila bumper automatic mehanizme, vec dosta drugih firmi takodje.

Ova vrsta mehanizma se koristila od sredine 40'ih do sredine 50'ih, kad Omega pravi cal. 490 i 501, sto im je prvi automatski mehanizam koji ima rotor koji se okrece 360 stepeni.

Ovako izgleda Omegin cal. 354 http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... &Omega_354

I prvi model Constellation-a je sa bumper mehanizmom, a garant je negdje pokojni Chuck Maddox postavio listu svih Constellation-a, pa je probaj naci negdje na netu, garant su poredani po ref.-ovima.

Na onom linku mozes sam traziti sve modele constellation-a, pomocu mehanizma i modela, znaci izaberes constellation kao model i onda recimo 354, sto je bumper automatic mehanizam ili 505, 551, 561, i tako dalje koji su rotor mehanizmi koji su COSC'ovani, tj.naci chronometar certificirani.

Sto se ovih novih satova tice, tu sam manje vise taraba :lol:
:thumbup:

Hvala na korisnim informacijama.

Evo sad vidjeh sa onog mog linka gore (nisam bio procitao u detalje):

"How a Bumper Wind Movement Works
Bumper wind, a.k.a. hammer wind movements, are early automatics. In today's automatics, you have what is called a "full rotor" automatic. What this means, is that the rotor can go around the whole movement to wind the mainspring. But back in the early part of the 1900s, they didn't know how to make a full rotor automatic. The concept of the bumper wind came about in the 1920s by John Harwood. The rotor in a bumper wind swings around about 120-130 degrees. There were two draw backs to this movement, the first one is that it isn't the best system of winding. It takes a lot of wear to wind one completely. That's because the rotor, a.k.a. hammer mass, always wants to go in the direction of the mainspring. To compensate for this, watchmakers had to evenly place weights on the bottom part of the rotor. That way when the wearer moves their wrist, the rotor will be pulled away from the barrel bridge so that the watch could wind. The second is that the constant slamming of the rotor on to the winding bridge causes wear on the parts. The term "bumper wind" comes from the bump you feel when the rotor returns to the winding bridge."

Pitanje onda, zasto je Omega otisla od svojih in-house mehanizama i kupuju ETA-ine?
Jel oni smatraju da su ETA kvalitetniji mehanizmi, koja je u stvari usporedba prije i poslije promjene?

Mislio sam da je to ponos jedne urarske kuce, da ima svoju core competency.

Zaboravih , ko jos uvijek od svicaraca pravi svoje mehanizme - Rolex, Breitling, VC, Montblanc, IWC, PP, Panerai, Zenith... Ima lista na ovom forumu moram naci... cak sam i ja postavljao.
Dwndler

#1078 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Pitanje onda, zasto je Omega otisla od svojih in-house mehanizama i kupuju ETA-ine?
Jel oni smatraju da su ETA kvalitetniji mehanizmi, koja je u stvari usporedba prije i poslije promjene?

Zaboravih , ko jos uvijek od svicaraca pravi svoje mehanizme - Rolex, Breitling, VC, Montblanc, IWC, PP, Panerai, Zenith... Ima lista na ovom forumu moram naci... cak sam i ja postavljao.
Omega( i ne samo Omega vec gotovo sve svicarske firme koje rade satove) je pocetkom 70'ih i dolaskom kvarca morala se skontat gdje, sta i kako, dok su japanci grabili. A i sama proizvodnja onih finih i kvalitetnih mehanizama iz 50'ih i 60'ih je postala preskupa. Jedno vrijeme su bili zajedno sa Tissot-om, pa onda kuda koji mili moji.
A najjednostavniji odgovor zasto ETA, zato sto je vlasnik Omege Swatch group, koji je vlasnik i ETA-e, i jos dosta drugih firmi ( Tissot, Certina, Longines itd.) Oni su sad skontali co-axial i to im je kao in-house, ali vecina u swatch grupi koristi eta mehanizme, jer su provjerni, izdrzljivi i kvalitetni.

To jeste ponos jedne urarske kuce, ali je taj ponos skup, pogotovo u Svici.
Rolex pravi svoje mehanizme i sam je svoj vlasnik (koliko ja znam).
Breitling nikad do 2000. i neke nije ni imao svoj mehanizam, vec je uvijek koristio kvalitetnije kronograf mehanizme, a koliko znam sad su izmislili B2. Ne znam ko je vlasnik Breitlinga.
VC pretpostavljam da pravi 90% svoje mehanizme, ako ne i 100%, mada sigurno su koristili nesto od drugih (ali viskog kvaliteta)
IWC je postao legendaran po "heavily modified Valjoux 7750", znaci ni kod njih nije sve in-house.
Montblanc je njemacka firma, iako ime zvuci francsko i mislim da imaju dosta svojih mehanizama, ali nisam 100% siguran. Ako naleti koje nalivpero to skontam od njih, sat jos nisam:-)
PP je skoro 100% in-house, sad je mozda i 100%, ali znam da je posudjivao nekad nesto do JLC-a.
Panerai ima svojih, a ima i tudjih, jelde caviar :-)
Zenith je clan LVMH(Louis Vuiton Moet Hennesy) grupe, ja mislim ili Richmont, ne znam tacno i garant im je El primero in-house, jer su ga oni i izmislili, prvi collum wheel automatski kronograf.
Imas jos JLC, koji je po meni najcisci sto se in-house tice, mada su i oni posudjivali prije, ali ne zovu ih dzaba "watchmakers watch"
I imas Seiko koji je 100% in-house, ali kolega black caviar ti sigurno moze puno toga vise reci o njima nego ja :mrgreen:
ahuseino

#1079 Re: Satovi

Post by ahuseino »

Dwndler wrote:

Omega( i ne samo Omega vec gotovo sve svicarske firme koje rade satove) je pocetkom 70'ih i dolaskom kvarca morala se skontat gdje, sta i kako, dok su japanci grabili. A i sama proizvodnja onih finih i kvalitetnih mehanizama iz 50'ih i 60'ih je postala preskupa. Jedno vrijeme su bili zajedno sa Tissot-om, pa onda kuda koji mili moji.
A najjednostavniji odgovor zasto ETA, zato sto je vlasnik Omege Swatch group, koji je vlasnik i ETA-e, i jos dosta drugih firmi ( Tissot, Certina, Longines itd.) Oni su sad skontali co-axial i to im je kao in-house, ali vecina u swatch grupi koristi eta mehanizme, jer su provjerni, izdrzljivi i kvalitetni.

To jeste ponos jedne urarske kuce, ali je taj ponos skup, pogotovo u Svici.
Rolex pravi svoje mehanizme i sam je svoj vlasnik (koliko ja znam).
Breitling nikad do 2000. i neke nije ni imao svoj mehanizam, vec je uvijek koristio kvalitetnije kronograf mehanizme, a koliko znam sad su izmislili B2. Ne znam ko je vlasnik Breitlinga.
VC pretpostavljam da pravi 90% svoje mehanizme, ako ne i 100%, mada sigurno su koristili nesto od drugih (ali viskog kvaliteta)
IWC je postao legendaran po "heavily modified Valjoux 7750", znaci ni kod njih nije sve in-house.
Montblanc je njemacka firma, iako ime zvuci francsko i mislim da imaju dosta svojih mehanizama, ali nisam 100% siguran. Ako naleti koje nalivpero to skontam od njih, sat jos nisam:-)
PP je skoro 100% in-house, sad je mozda i 100%, ali znam da je posudjivao nekad nesto do JLC-a.
Panerai ima svojih, a ima i tudjih, jelde caviar :-)
Zenith je clan LVMH(Louis Vuiton Moet Hennesy) grupe, ja mislim ili Richmont, ne znam tacno i garant im je El primero in-house, jer su ga oni i izmislili, prvi collum wheel automatski kronograf.
Imas jos JLC, koji je po meni najcisci sto se in-house tice, mada su i oni posudjivali prije, ali ne zovu ih dzaba "watchmakers watch"
I imas Seiko koji je 100% in-house, ali kolega black caviar ti sigurno moze puno toga vise reci o njima nego ja :mrgreen:
:thumbup:
Zahvaljujem na lekciji. :)

Za Japanca - imam jean Orient i sad bi htjeo Svicarca.

Sta onda mislis generalno o kvaliteti... jel' "bolji" Omega mehanizam ili ETA? Naravno jedan je star 50 godina i ne mozes znati kako je pazen decenijama ali eto...

Jos se razmisljam izmedju novijeg Seamaster-a i starijeg Constellation-a. :D
anonimni clan

#1080 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Rijesis dilemu i porucis ono sto ti hoces...........

http://www.timekeeper.de/tk-showroom/timekeeper-unique/
ahuseino

#1081 Re: Satovi

Post by ahuseino »

anonimni clan wrote:Rijesis dilemu i porucis ono sto ti hoces...........

http://www.timekeeper.de/tk-showroom/timekeeper-unique/

Dobro izgledaju sto jes' - jes'... koliko ovo kosta... :-) :P

Evo tu 3-4 milje:
http://forums.watchuseek.com/f2/give-wa ... 64805.html
Dwndler

#1082 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Sta onda mislis generalno o kvaliteti... jel' "bolji" Omega mehanizam ili ETA? Naravno jedan je star 50 godina i ne mozes znati kako je pazen decenijama ali eto...

Jos se razmisljam izmedju novijeg Seamaster-a i starijeg Constellation-a. :D
Ako kupis Constellation koji je servisiran onda nemas nikakvih problema, a moje generalno misljenje oko servisa je ako sad ide i odrzava vrijeme kako treba, nema potrebe za servisom.

Noviji Seamaster i vintage Constellation su ti manje vise kao jabuke i banane :roll:

Ovaj noviji Seamaster ima sigurno minimalno 40mm dijametar i garant ima metalnu narukvicu, a ganjaj da dobijes i kutiju i papire,ako vec kupujes noviji polovan. Sat je vise ronilacno sportski u mojim ocima.

Constellation je 34-36mm maksimalno i vise je dress sat. Predstavlja vrhunac dosega Omegine tehnologije iz recimo 60'ih. Omega je poznata po poprilicno robusnim mehanizmima, tako da sto se mehanizma tice, nema potrebe za bojazan, a jos uvijek ima rezervnih dijelova, tako da nije frka.

Malo ko kupuje mehanicki sat i gleda samo mehanizam, u vecini slucajeva brojcanik je taj koji prevagne. Ako volis patinu i da ti sat ima "dusu" onda Connie, a ako si vise za sportski maco sat, onda noviji seamaster :mrgreen:
shin

#1083 Re: Satovi

Post by shin »

Neki dan nabasam na slike ovog sata, ostao sam paf :shock: :lol:

Heuer Audi Sport

Image

Koliko vidim ovo je nesta starije, jos nema TAG u nazivu, a ovaj retro izgled crne podloge i crvene kazaljke su ludilo.
anonimni clan

#1084 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

shin wrote:Neki dan nabasam na slike ovog sata, ostao sam paf :shock: :lol:

Heuer Audi Sport

Image

Koliko vidim ovo je nesta starije, jos nema TAG u nazivu, a ovaj retro izgled crne podloge i crvene kazaljke su ludilo.
Kako neces ostati paf..............Lemania dizajn.
Ogranicena edicija pocetkom 80-tih...........
O Lemania se malo zna.....a ostavila je tako dubok trag u Urarskoj industriji.........
Pogotovo sa Omegom..
S Omegom i Tissot-om cinila SSIH grupu i kao rezultat zajednickog rada su odlicni hronometri.....a.
najpoznatiji je Lemania Kalibar 2310 (Omega Kalibar 321) koji je kucao u Omega Speedmaster Professional..........
To je onaj sat sto je onaj ciko gledo u koja ce doba sletiti na mjesec. :D
Image

http://iwmagazine.com/2011/07/05/the-lemania-legacy-2/
Evo jednoe Lemanie na e-bay-u
:http://www.ebay.de/itm/LEMANIA-Chronogr ... 25671eae93

Helem kako god ponovo se vracamo na pricu o Omegi.Ma Omega je Tito.
Tah Heuer je takodje saradjivao sa Omegom........rezultat je Heuer Cortina .....
Image.

Vratimo se ponovo Heuer Sport-u
Jednako poznat je i Heuer Carrera ....postoji vise verzija ...........
Image.........
Image
Image

Sve u svemu fini satovi.......... :)
motorola01

#1085 Re: Satovi

Post by motorola01 »

Ovaj predzadnji je bombona :) i kosta samo desetak hiljada KM...
Dwndler

#1086 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Sutra se aBd ova Omega Automatic Seamaster sa cal. 1040 (Lemania 1340) po mnogima najbolji "cam-switched" kronograf

Image

mjenja uz doplatu za Heuer Autavia ref. 2446 sa Valjoux 72

Image

kad smo vec kod Lemania-e, Omege i Heuer-a :D

A ima vec par mjeseci kako je Speedy pre-moon uparkiran u garazu 8-)

Image

Image
anonimni clan

#1087 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Hajde kad se vec hvalimo..............
Kupio jucer .....a da ga nisam ni vidio kako treba.............. ...ceka me kad dodjem u Bosnu.
Isti kao ovaj na slici.

Image

Samo je bez narukvice .tj ima kozni kais.
Dwindler ako naleti njegova narukvica ........kupujem. :thumbup:
thea

#1088 Re: Satovi

Post by thea »

moj novi...

<script src='http://img849.imageshack.us/shareable/? ... o.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>Image</noscript>
BlackCaviar

#1089 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Nadam se da vas neće srce strefit, ali uživajte u slikama, ima ih dosta pa ću svako malo stavljati ;)

Idemo sa Hojerom (pravim Hojerom ;) )
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Uskoro i nastavak, bit će svega... ;)

(ps, i mene nervira ovo polovljenje slika ali šta možemo, snalazite se kako znate)
muz66

#1090 Re: Satovi

Post by muz66 »

Image

odavno mi se svidjao ovaj sat samo zbog izgleda, od funkcija nema apsolutno nista. Danas ga dobih na peškeš :D
ahuseino

#1091 Re: Satovi

Post by ahuseino »

I ja pazario... ovoga :P :

Image

Ne novog. :wink:

Isporuka 2-6 dana. :x
ahuseino

#1092 Re: Satovi

Post by ahuseino »

@caviar... jesu li to tvoji Heuer-i ili... ?

Mo's li me malo poduciti o Heuerima... odnosno, jel' to kvaliteta opala odtako je postala Tag+Heuer.
Dwndler

#1093 Re: Satovi

Post by Dwndler »

ahuseino wrote:I ja pazario... ovoga :P :

Image

Cestitiam, znaci ipak si se odlucio za novijeg Seamaster-a. Moj sef ima nesto slicno, mislim da je to neki pre-Bond ako se ne varam.
Mo's li me malo poduciti o Heuerima... odnosno, jel' to kvaliteta opala odtako je postala Tag+Heuer.
Tag je firma koja se bavi proizvodnjom motora ili nekakvih masinskih dijelova i prije Heuer-a nidje veze nije imala sa proizvodnjom satova, a Heuer je firma iz 1800 i neke i jebiga imaju tradiciju i dusu :-D
Prije Tag-a su pravili stoperice i kronografe vecinom, a sad rade sta im se kaze, mada su unazad par godina i oni ja mislim napravili prvi in-house mehanizam, a to tad su koristili kvalitetnije kronograf mehanizme, sa tim da su u 70'im i oni presli na 7733-7734, ali ima i onaj automatic(micro rotor pretpostavljam) 11 i 12, koji su ja mislim njihovi.
Dwndler

#1094 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Uskoro i nastavak, bit će svega... ;)
Hocemo Monaco Steve McQueen 8-)
Puno vise, ako ne i najvise o Heuer-u mozete saznat ovdje http://onthedash.com/
Dwndler

#1095 Re: Satovi

Post by Dwndler »

anonimni clan wrote:Hajde kad se vec hvalimo..............
Kupio jucer .....a da ga nisam ni vidio kako treba.............. ...ceka me kad dodjem u Bosnu.
Isti kao ovaj na slici.

Image

Samo je bez narukvice .tj ima kozni kais.
Dwindler ako naleti njegova narukvica ........kupujem. :thumbup:
Cestitiam :D
Ovo je nesto novo, ne vjerujem da je problem da skontas narukvicu, a tebi ako naleti kakva 1039 narukvica sa end links od 105.012 sjeti me se :lol:
BlackCaviar

#1096 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Da su barem moji, ali daleko sam ja od tog :)

Nastavak u istom tonu...

Image

Image

Image

Image

Image

ps ako hoćete da vidite slike u punoj veličini, kliknite na odgovor i onda "proširi prikaz". ovako se ništa ne vidi
BlackCaviar

#1097 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Evo i Silverstone-a

Image

Image

Image

Image

Image
BlackCaviar

#1098 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Image

Image

Image

Image

Image

:)
shin

#1099 Re: Satovi

Post by shin »

anonimni clan

#1100 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

ahuseino wrote:I ja pazario... ovoga :P :

Image

Dobar izbor.. :thumbup:
Nije vazno sto nije nov..........nek je polovan ali dobro ocuvan ..........kao sto rece Dwindler kupiti novog u radnji samo ako ti je bas ceif tj ako imas bruku love ......
Post Reply