na osnovu tvojih kriterija, bas kao sto sam i napisao. onih koje si ti zadala u postu koji je prethodio mom u kojem ti dajem odgovor prvi put (nadam se da sam dovoljno precizan). valjda pratis sta pises i na sta ti se odgovara.nasa wrote:Pa,na osnovu cega cijih kriterija si zakljucio da je mis uradio dobro djelo.Vjerujes u univerzalnost dobra na nacin da je ono iznad procjene situacije,logickog promisljanja I zakljucka, te da je I u misu preovladalo u odnosu na instinkt za prezivljavanje- kako I zasto ?
sada ponovo kazes da je takvih primjera "tona", a vidi samo post prije:
a upravo je to tema moje replike, gdje se ti u postu iza slozis, pa se u ovom malo prije ne slozis, a sada ponovo kazes da je tih primjera tona. to me podsjeti samo na onaj stari grafit: "Nekada sam bio neodlucan...a mozda i nisam..."nasa wrote:Tu negdje I lezi razlika izmedju ljudi I zivotinja u toj sklonosti moralnosti dok cemo sve druge osobine covjeka naci medju zivotinjama cime se na kraju I dokazuje veza izmedju njih ,evolucija!U onom trenutku kada je covjek stekao sposobnost izbora dobra ili zla on je prestao biti zivotinja-neutralan!
i moja replika uopste nije bila "ne slazem se", niti sam misa ocjenjivao "sopstvenim kriterijima". ali posto vidim da citas sporo probat cu da kucam sporije. idemo redom dakle:
dakle ovdje te 505sCrtom pita kako tvoj prethodni stav predstavlja dokaz, nakon cega ti dajes svoje objasnjenje poslije cega ja repliciram:nasa wrote:Prvi tako sto ti cekas moje misljenje o istom da bi samo kritikovao umjesto da sam ponudis svoje rjesenje I porijeklo istih505sCrtom wrote: a kako je tacno dokaz?![]()
Drugi,pa ukratko tako sto covjek koji se uzdigne I ucini nesto sto prelazi okvire njegovih interese bilo koje vrste: revolucionari,ljudi koji rizikuju zivot da spase druge bice ,razni humanisti itd.oni svojim djelom ili radom jasno ukazuju na ono sto covjeka1. razlikuje od zivotinje,2.oni upravo takvim cinom ili opredjeljenjem ukazuju da spremnost da se uzdigne iznad borbe za sopstvenu egzistenciju , iznad opstanaka, iznad ogranicenosti misli "samo ovim zivotom " I sl. je dokaz stremljenja visem,boljem...oni svojim djelima dokazuju da uprkos sto vjeruju u vlastitu ogranicenost zivotnim vijekom djeluju vjerujuci u beskonacnost dobra.....
nadam se da je sada ovako ofarban moj odgovor jasniji, a ujedno i odgovor na tvoje zadnje pitanje. da ne nastavljam sa ostalim postovima, bilo bi previse.belfy wrote:znaci po tebi bi ovaj mis trebao biti proglasen covjekom i cak i vjernikom?
http://www.klix.ba/magazin/zanimljivost ... /130307080
uzmimo tvoj kriterij:
1. uzdigao se i ucinio nesto sto prelazi okvire njegovih interesa bilo koje vrste
2. revolucionar, koji rizikuju zivot da spase druge
3. "humanista" u misijem smislu
4. ukazuje na ono sto misa jasno razlikuje od ostalih "zivotinja"
5. upravo takvim cinom ili opredjeljenjem ukazuje na spremnost da se uzdigne iznad borbe za sopstvenu egzistenciju
6. iznad ogranicenosti misli "samo ovim zivotom " I sl.
i sada da dodam jos ovo tvoje zadnje: "je dokaz stremljenja visem,boljem..." dakle ovaj mis prema tvojim mjerilima nije zivotinja, a 100% je vjernik. right?
i ja na ono tvoje da "necemo dalje" i "da smo fino popricali na ovu temu" stadoh dzentlmentski, a ti opet potezes dalje. to nije lijepo. sada sam po prvi put morao i "crtati" odgovor, pa se nadam da necu opet ostati neshvacen ili da nece biti u pitanju "sarkazam". pozdrav.