Turska - važan faktor za budućnost BiH
-
udrch
#1076 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
de ba Samir_01, jel ti nije ofirno raspravljati sa likom koji je Sarajevo vidio samo kad je tokom godišnjeg sa roditeljima bio u Želji, otišao vani, završio neki fakultet, još u osnovnoj naučio domicilni jezik i misli da je svu pamet na svijetu pokupio..taj uopće vjerovatno nikad nije bio ni u jednoj zgradi nekog našeg fakulteta, on veze nema ko tamo predaje, on čak i rahmetli Saltagu zamišlja sa turbanom i turskim čajem..
iz koje zabiti je on završio u Minhenu, Bog sami zna..
iz koje zabiti je on završio u Minhenu, Bog sami zna..
-
Dovodouglas
#1077 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Tacno tako ali nigdje se ne zabranjuje da se ozenis za rodicu. Znaci za kcerku ocevog brata recimo ili za kcerku oceve majke jer je i Muhamed to radio. Zabranjuje se sve ali ne to. Ja za razliku od tebe znam te arape. Sa njima sam studirao. U klupama sam proveo 7 godina studija i sa njima i sa Pakistancima, Marokancima, Turcima, Afganistancima. Isao sam sa njima na vecere, iftar i znam tacno kako razmisljaju. Jedino su Turci po meni normalni jer nemaju te neke obicaje a upravo zato sto su evropizirani. A kako ces ti znati te ljude i mentalitet kada si u Sarajevu? Oni su se ozenili za rodice najblize i znas sta kazu? "U Islamu to nije zabranjeno." I u pravu su jer nije! To je kod njih najnormalnija stvar. Joj su se cudili i ljutili kada sam im rekao da to kod nas nije normalno. Za mene je to ciganluk i ja ne zelim nista da imam sa tim arapima ili sa Islamskom kulturom. Ako vi budete primili kao kolektiv tu kulrutu onda ne zelim nista ni da imam sa Bosnom. FUJ!Samir_01 wrote:
Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod vašim okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh - i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre - što je bilo, bilo je, Allah zaista prašta i samilostan je[/i]."
Razmisli malo dijete kakvih stavova se drzis...
Ti zivis u svome nekom svijetu. Zasto onda Arapske zemlje nisu sekularne ako Islam dozvoljava sekularizam i neke zakone koje nisu Bozije. Znasli ti kakve gluposti ti valjad dijete? Najobicnije gluposti. Pa evo dodji kod mene ja cu ti dati adresu i vodim te u arapsku dzamiju ovdje da malo popricas sa tim ljudima. Onda cemo se druziti sa njima par dana da vidis kako razmisljaju o zenama recimo (da su kurve ako nisu pokrivene to ce ti reci kada te bolje upoznaju i kada steknu povjerenje) i svi su takvi.
To i jeste vas problem u Bosni. Vi zelite da Islam vidite kako vama odgovara. Kao u onim Turskim sapunicama sto se emituju na FTV-u. Ali nije to Islamska kultura. No way... Islamska kultura je nesto sasvim drugo. Turci ili bolje receno Ataturk je Tursku evropizirao. To znaci da je maltene nametnuo kroz generacije evropske norme i vrijednosti (koje su kao sto sam rekao mjesavina krcanstva, humanizma i renesanse).
Te evropske norme i vrijendosti vi gledate na Nova tv ili FTV u Turskim sapunicama. To nema nikakve veze sa arapima i Islamskom kulturom osim sto se ona stara zena u toj nekoj sapunici pokriva a omladina pije baccardi u Istambulu.
Last edited by Dovodouglas on 20/12/2012 00:08, edited 2 times in total.
- Samir_01
#1078 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Pa jesi ćorav dijete moje...Dovodouglas wrote:Tacno tako ali nigdje se ne zabranjuje da se ozenis za rodicu. Znaci za kcerku ocevog brata recimo
Iz Kurana:
"Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše..."
Bosnjaci imaju pravo da praktikuju Islam kako njima odgovara, ili da ga uopste ne praktikuju. Sve je stvar izbora. Bošnjaci su slobodni ljudi.Dovodouglas wrote:To i jeste vas problem u Bosni. Vi zelite da Islam vidite kako vama odgovara. Kao u onim Turskim sapunicama sto se emituju na FTV-u. Ali nije to Islamska kultura. No way... Islamska kultura je nesto sasvim drugo.
Ataturk je sekularizirao Tursku, bez ikakvih primesa "krscanstva".Turci ili bolje receno Ataturk je Tursku evropizirao. To znaci da je maltene nametnuo kroz generacije evropske norme i vrijednosti (koje su kao sto sam rekao mjesavina krcanstva, humanizma i renesanse).
Last edited by Samir_01 on 20/12/2012 00:39, edited 5 times in total.
-
Dovodouglas
#1079 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Samir_01 wrote:Dovodouglas wrote:Tacno tako ali nigdje se ne zabranjuje da se ozenis za rodicu. Znaci za kcerku ocevog brata recimo
Pa jesi ćorav dijete moje...
Iz Kurana:
"Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše..."
Ali svi to rade i to im je ta kultura. Jos kazu da to nije zabranjeno. Mozesli mi dati suru gdje to pise?
- Samir_01
#1080 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Ni meni se mnoge stvari kod Arapa ne svidjaju i ne znam uopste sto ih navodis kao neki primjer...Dovodouglas wrote:Ali svi to rade i to im je ta kultura. Jos kazu da to nije zabranjeno.
Sura 4. En-Nisa (Žene), ajet 23Mozesli mi dati suru gdje to pise?
-
Dovodouglas
#1081 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Onda mi zaista nije jasno zasto kojeg vraga govore da t opo islamu nije zabranjeno kada fino pise. Mada im necu ovo pokazivati jer shvatit ce kao provokaciju. Ima sam ja par vrlo cvrstih diskusija sa njima. Onda je mozda pravilnije reci da je to arapska kultura. No stojim pri tome da je kultura Bosnjaka evropska a ne Islamska no vjerovatno ce vecina Bosnjaka to shvatiti kada dodju na zapad i nakon malo intenzivnijeg druzenja sa bracom arapima, Pakistancima, Afganistancima.Samir_01 wrote:Ni meni se mnoge stvari kod Arapa ne svidjaju i ne znam uopste sto ih navodis kao neki primjer...Dovodouglas wrote:Ali svi to rade i to im je ta kultura. Jos kazu da to nije zabranjeno.![]()
- andromeda101
#1082 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Dovodouglas wrote:Onda mi zaista nije jasno zasto kojeg vraga govore da t opo islamu nije zabranjeno kada fino pise. Mada im necu ovo pokazivati jer shvatit ce kao provokaciju. Ima sam ja par vrlo cvrstih diskusija sa njima. Onda je mozda pravilnije reci da je to arapska kultura. No stojim pri tome da je kultura Bosnjaka evropska a ne Islamska no vjerovatno ce vecina Bosnjaka to shvatiti kada dodju na zapad i nakon malo intenzivnijeg druzenja sa bracom arapima, Pakistancima, Afganistancima.Samir_01 wrote:Ni meni se mnoge stvari kod Arapa ne svidjaju i ne znam uopste sto ih navodis kao neki primjer...Dovodouglas wrote:Ali svi to rade i to im je ta kultura. Jos kazu da to nije zabranjeno.![]()
Arapi su svoju kulturu uspješno upleli u vjeru i nametnuli ili pokušavaju i dalje nametati drugim narodima, koji isto tako imaju i svoju kulturu i svoje običaje.
Što bi arapski običaji i arapska kultura bila nešto bolje od naše bosanske?!!
Hoćemo li mi sad živjeti ko da živimo u pustinji prije nekoliko stotina godina.
Pa imamo mi u BiH i trave, nemamo palme, datule, ali imamo brda, planina i rijeka.
Imamo jelena, medvjeda itd.
Druga okolina i drugi običaji.
Moje mišljenje je kultura je jedno a vjera je drugo. I sve aspekte u Kuranu koje imaju kulturološkog u sebi treba staviti na "otvoreno za diskusiju". Kao što je to Kemal Ataturk uradio.
- andromeda101
#1083 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Mogu samo još potvrditi da je @Dovodouglas u pravu što se tiče Arapa, Pakistanaca, Afrikanaca itd. Nemamo mi dosta toga sličnog s njima.
U dosta stvari su veoma zalupani i nipošto se ne trebamo odricati one naše bosanske kulture.
Što bi se mi podvijali nekom kulturološki ko je kulturološki više zaostao za nama.
Po Kuranu, svi ljudi i svi narodi su isti.
Pa kad su isti, što su onda npr. arapska imena bolja od bosanskih?
Koji qurac su Arapi? Neki izabrani narod? Po čemu je njihova kultura bolja od naše?
Ma ko su to oni?
U dosta stvari su veoma zalupani i nipošto se ne trebamo odricati one naše bosanske kulture.
Što bi se mi podvijali nekom kulturološki ko je kulturološki više zaostao za nama.
Po Kuranu, svi ljudi i svi narodi su isti.
Pa kad su isti, što su onda npr. arapska imena bolja od bosanskih?
Koji qurac su Arapi? Neki izabrani narod? Po čemu je njihova kultura bolja od naše?
Ma ko su to oni?
-
Dovodouglas
#1084 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
andromeda101 wrote:
Arapi su svoju kulturu uspješno upleli u vjeru i nametnuli ili pokušavaju i dalje nametati drugim narodima, koji isto tako imaju i svoju kulturu i svoje običaje.
Bitno je samo shvatiti da Bosnjaci nikada nisu prihvatili svjesno evropsku kulturu kao svoju. To im je nametnuto za vrijeme komunizma ali cim su se opet mogli pitati sami o svojoj sudbini oni su izabrali nesto drugo. Zbog toga je i vodja Bosnjaka mogao biti recimo neko ko je napisao Islamsku deklaraciju i ko je odbio pri prvoj drzavnoj posjeti BiH Republici Turskoj da polozi cvijece na mauzolej Mustafe Kemala Ataturka. Tek nakon sto su mu rekli da bi se to u Turskoj moglo pogresno shvatiti (kao veliku uvredu) on je to ipak uradio. Znaci ti neki nedefinisani osjecaju su prisutni u tim ljudima u Bosni i to je njihov problem.
Recimo ovakve ljude koji bi ideoloski malo ozivili tu drzavu Bosnjaci nemaju a i da imaju odmah bi bili proglaseni cetnicima i islamofobicarima:
Mladi Turci:
Bivsi pripadnik Mladih Turaka i simpatizer istih dr. Mehmet Oz (vodi mozda i najgledaniji show u americi):
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1085 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
nisam ti ja od te fele.....dijaspora...ti su radikalni u oba pravca dok se Bosna spomene, al meni drago što je čovjek pravi Bosanski nacionalista bez pardona...prvo Bosna pa onda sve ostaloudrch wrote:biseri by Dovodouglas
Mujice đe si ovog kapitalca nafato..jel ovaj rasto u Zraku ili je čaršijaner?
![]()
![]()
![]()
oborio je sve rekorde, ovo je sve uspio napisati na dvije stranice i za jedan dan..
đe li je ovakva kapitalac rasto..
od onih što vagaju jel preče klanjati ili državu braniti nema ništa
- FOČANSKI PROPISI
#1086 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Da dodamo i mi koju brojku.Ko zna šta se sprema,da nas ne preskoče.JoseMujica wrote:nisam ti ja od te fele.....dijaspora...ti su radikalni u oba pravca dok se Bosna spomene, al meni drago što je čovjek pravi Bosanski nacionalista bez pardona...prvo Bosna pa onda sve ostaloudrch wrote:biseri by Dovodouglas
Mujice đe si ovog kapitalca nafato..jel ovaj rasto u Zraku ili je čaršijaner?
![]()
![]()
![]()
oborio je sve rekorde, ovo je sve uspio napisati na dvije stranice i za jedan dan..
đe li je ovakva kapitalac rasto..
od onih što vagaju jel preče klanjati ili državu braniti nema ništa
-
daddy-kool
#1087 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Po Islamu je zabranjeno ženiti sljedeće žene:Samir_01 wrote:Dovodouglas wrote:Ja sam odgojen u duhu evropske kulture i ja to nemogu promijeniti. Meni kao prijatelji ne trebaju arapi kojima je normalno da se ozene za najblizu rodicu. Islamska kultura nikada nije bila moja kultura.
Kakve veze to sto neki Arapin zeni svoju rodicu ima sa Islamom? Je li tebi jasno da to u Islamu nije dozvoljeno? Nauci da pravis razliku izmedju arapske i islamske kulture.
http://quran.com/4/23
To znači prve rodice jeste dozvoljeno ženiti.
-
daddy-kool
#1088 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Nije problem u ljudima u Bosni nego u tebi koji to sebi moraš da objašnjavaš. Dobro si shvatio da ako namjeravaš da živiš na zapadu (zapadna Evropa ili USA) da je najbolje se prilagoditi načinu života, običajima i na kraju vjeri koja je dominantna u tim društvima. Ako to nećeš ti tvoja djeca sigurno hoće, i tu se ne može puno oduprijeti. To što se ti lomiš to je tvoj problem, ovdje ljudi znaju ko su i šta su.Dovodouglas wrote: Bitno je samo shvatiti da Bosnjaci nikada nisu prihvatili svjesno evropsku kulturu kao svoju. To im je nametnuto za vrijeme komunizma ali cim su se opet mogli pitati sami o svojoj sudbini oni su izabrali nesto drugo. Zbog toga je i vodja Bosnjaka mogao biti recimo neko ko je napisao Islamsku deklaraciju i ko je odbio pri prvoj drzavnoj posjeti BiH Republici Turskoj da polozi cvijece na mauzolej Mustafe Kemala Ataturka. Tek nakon sto su mu rekli da bi se to u Turskoj moglo pogresno shvatiti (kao veliku uvredu) on je to ipak uradio. Znaci ti neki nedefinisani osjecaju su prisutni u tim ljudima u Bosni i to je njihov problem.
Recimo ovakve ljude koji bi ideoloski malo ozivili tu drzavu Bosnjaci nemaju a i da imaju odmah bi bili proglaseni cetnicima i islamofobicarima:
Bošnjaci su po definiciji iz "The Clash of Civilizations" od S. Huntingtona bliži turskom civilizacijskom krugu, nego recimo njemačkom.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1089 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
i turski civilizacijski krug se počeo mijenjati od 1850-te u političkom smislu, da bi se radikalno i promjenio nakon 1920-te i potpuno europejizirao, samo hodže u BiH još nisu skontale tu promjenu
A promjena je toliko duboka da nema povratka natrag, ma koliko pojedinci sanjali o tome.
Po tome Bošnjaci-muslimani nisu ni blizu turskog civilizacijskog kruga, već se grčevito drže jedne imaginacije propalog Osmanskog carstva, posljednjeg kalifata...Turska je zapravo Ataturk, a ne derpe Fatih!
Po tome Bošnjaci-muslimani nisu ni blizu turskog civilizacijskog kruga, već se grčevito drže jedne imaginacije propalog Osmanskog carstva, posljednjeg kalifata...Turska je zapravo Ataturk, a ne derpe Fatih!
-
Dovodouglas
#1090 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
daddy-kool wrote:
Nije problem u ljudima u Bosni nego u tebi koji to sebi moraš da objašnjavaš. Dobro si shvatio da ako namjeravaš da živiš na zapadu (zapadna Evropa ili USA) da je najbolje se prilagoditi načinu života, običajima i na kraju vjeri koja je dominantna u tim društvima. Ako to nećeš ti tvoja djeca sigurno hoće, i tu se ne može puno oduprijeti. To što se ti lomiš to je tvoj problem, ovdje ljudi znaju ko su i šta su.
Bošnjaci su po definiciji iz "The Clash of Civilizations" od S. Huntingtona bliži turskom civilizacijskom krugu, nego recimo njemačkom.
Znaci ipak je po kuranu dozvoljeno ozeniti se za najblizu rodicu? Znaci da su mi ti arapi dobro rekli! Ovaj lik iznad mi je namjerno pogresno preveo! I ja sam se cudio ljudi klanjaju 5 puta na dan a da neznaju sta je dozvoljeno a sta nije. Njima je popiti alkohol uhuhuhuhuhuuuuuuu.
@Daddy coolProhibited to you [for marriage] are your mothers, your daughters, your sisters, your father's sisters, your mother's sisters, your brother's daughters, your sister's daughters, your [milk] mothers who nursed you, your sisters through nursing, your wives' mothers, and your step-daughters under your guardianship [born] of your wives unto whom you have gone in. But if you have not gone in unto them, there is no sin upon you. And [also prohibited are] the wives of your sons who are from your [own] loins, and that you take [in marriage] two sisters simultaneously, except for what has already occurred. Indeed, Allah is ever Forgiving and Merciful.
U meni nije problem; ja priznajem da pripadam evropskoj kulturi i svijestan sam da "Turski kulturni krug" jeste u principu evropski. Ono sa cime se Bosnjaci definisu a sto je prisutnu u Turskom kulturnom krugu to su Turci uzeli od evropljana. Ono sto su Turci uzeli od arapa i integrisali u svoju kulturu (Turci iz istocne Turske pogotovo) to Bosnjaci smatraju ciganlukom.
Recimo "krvna osveta"; ako neka kcerka nekog random Turcina izgubi nevinost prije braka onda je po Turskoj kulturu uobicajeno da je porodica ili je se odrekne ili ubije. Ako neki muskarac spava sa nekom zenom prije braka i familija to sazna onda ce se familija pobrinuti da tog muskarca ubiju recimo. To je prisutno u Turskoj kulturi a ne u Bosnjackoj. Ovo zadnje se zove "ponosna osveta", "honor revenge" i vecinom se izabere u Turskoj najmladji clan familije posto njemu nemogu dati neku veliku kaznu; daju mu pistolj i onda malac ubije recimo svoju sestru. Ako mislis da toga nema onda se malo raspitaj jer to je recimo prisutno u Turskoj kulturi a ne u evropskoj i ti to vjerovatno smatras ciganlukom isto kao i ja.
Ono sto su Bosnjaci uzeli od Turaka sto se tice KULTURE su razna jela, rijeci, nekada je to bila nosnja itd. Normalni Bosnjak iz gradskih dijelova BiH ce smatrati one karakteristike koje su prisutne u Turskoj kulturi ali ne u evropskoj; to ce oni smatrati "ciganlukom". Znam Turaka koji su se takodjer ozenili za najblize rodice ili malo dalje rodice a za tebe i za mene je to ciganluk.
Ovako kako je razmisljam bi i ti poceo razmisljati cim bi imao prilike da upoznas te kulture koje nisu evropske i vidio bi da ti sa tim kulturama nemas nimalo veze. Onda bi vidio da ti se ti neki ljudi gade i onda bi se postepeno poceo druziti iskljucivo sa svojom evropskom kulturom i na kraju bi jednostavno priznao da je to tvoja kultura.Ja se druzim iskljucivo sa Turcima iz zapadne Turske recimo i Irancima sto se tice stranaca. A Iranci na zapadu su skoro svi pristalice Shah-a koji je isto zelio Iran da evropizira ali mu nije poslo za rukom. To je dakle neki proces koji se sam po sebi prodje.
-
theTruePath
#1091 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Turska je zapravo Ataturk, a ne derpe Fatih!
zasto vrijedjas???
-
theTruePath
#1092 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Recimo "krvna osveta"; ako neka kcerka nekog random Turcina izgubi nevinost prije braka onda je po Turskoj kulturu uobicajeno da je porodica ili je se odrekne ili ubije. Ako neki muskarac spava sa nekom zenom prije braka i familija to sazna onda ce se familija pobrinuti da tog muskarca ubiju recimo. To je prisutno u Turskoj kulturi a ne u Bosnjackoj. Ovo zadnje se zove "ponosna osveta", "honor revenge" i vecinom se izabere u Turskoj najmladji clan familije posto njemu nemogu dati neku veliku kaznu; daju mu pistolj i onda malac ubije recimo svoju sestru. Ako mislis da toga nema onda se malo raspitaj jer to je recimo prisutno u Turskoj kulturi a ne u evropskoj i ti to vjerovatno smatras ciganlukom isto kao i ja.
Joj de suti bogati,pricas a pojma nemas
-
Dovodouglas
#1093 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
...
Last edited by Anonymous on 20/12/2012 16:06, edited 1 time in total.
Reason: banned
Reason: banned
-
daddy-kool
#1094 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Da.Dovodouglas wrote: Znaci ipak je po kuranu dozvoljeno ozeniti se za najblizu rodicu? Znaci da su mi ti arapi dobro rekli! Ovaj lik iznad mi je namjerno pogresno preveo! I ja sam se cudio ljudi klanjaju 5 puta na dan a da neznaju sta je dozvoljeno a sta nije. Njima je popiti alkohol uhuhuhuhuhuuuuuuu.
The clash of civilizations?Dovodouglas wrote: U meni nije problem; ja priznajem da pripadam evropskoj kulturi i svijestan sam da "Turski kulturni krug" jeste u principu evropski. Ono sa cime se Bosnjaci definisu a sto je prisutnu u Turskom kulturnom krugu to su Turci uzeli od evropljana. Ono sto su Turci uzeli od arapa i integrisali u svoju kulturu (Turci iz istocne Turske pogotovo) to Bosnjaci smatraju ciganlukom.
http://www.polsci.wvu.edu/faculty/hause ... mmer93.pdf
Ovo gore je interesantan tekst koji kvalitetno objašnjava dosta trenutnih odnosa među kulturama i civilizacijama.
Ono što je kod Bošnjaka izdefinisano kao različito od okruženja, zbog čega je i bio ovako krvav rat jeste (od najširih pojmova): pripadnost drugoj vjeri (ko vjeruje), pripadnost drugačijem kulturnom krugu i pripadnost drugom narodu. Nama se te razlike nisu činile tako velikim i značajnim prije rata, ali našim komšijama očito da su bile, a i izgleda da još uvijek jesu.
To su plemenski običaji koji nemaju veze sa Islamom (a slični postoje i među najstarijim evropskim narodima). Bošnjaci su između ostalog i evropljani, te imamo mnogo i evropskih običaja. Potrebno je napraviti potpunu distinkciju kulturnih i narodnih običaja i Islama, običaji mogu biti zasnovani u Islamu (najčešće nisu), Islam nije zanovan na običajima.Dovodouglas wrote: Recimo "krvna osveta"; ako neka kcerka nekog random Turcina izgubi nevinost prije braka onda je po Turskoj kulturu uobicajeno da je porodica ili je se odrekne ili ubije. Ako neki muskarac spava sa nekom zenom prije braka i familija to sazna onda ce se familija pobrinuti da tog muskarca ubiju recimo. To je prisutno u Turskoj kulturi a ne u Bosnjackoj. Ovo zadnje se zove "ponosna osveta", "honor revenge" i vecinom se izabere u Turskoj najmladji clan familije posto njemu nemogu dati neku veliku kaznu; daju mu pistolj i onda malac ubije recimo svoju sestru. Ako mislis da toga nema onda se malo raspitaj jer to je recimo prisutno u Turskoj kulturi a ne u evropskoj i ti to vjerovatno smatras ciganlukom isto kao i ja.
Civilizations obviously blend and overlap, and may include subcivilizations. Western civilization has two major variants, European and North American, and Islam has its Arab, Turkic and Malay subdivisions. Civilizations are nonetheless meaningfiil entities, and while the lines between them are seldom sharp, they are real. Civilizations are dynamic; they rise and fall; they divide and merge.
Naš običaj je četvrto koljeno? Ovaj običaj nije zasnovan na genetskim studijama, niti na nekoj naučnoj činjenici, nego je samo običaj. A običaj kao i svaki običaj može biti koristan i dobar, ali može biti i retrogradan i loš. Ali ako razumno ne priđemo kako ćemo znati?Dovodouglas wrote: Ono sto su Bosnjaci uzeli od Turaka sto se tice KULTURE su razna jela, rijeci, nekada je to bila nosnja itd. Normalni Bosnjak iz gradskih dijelova BiH ce smatrati one karakteristike koje su prisutne u Turskoj kulturi ali ne u evropskoj; to ce oni smatrati "ciganlukom". Znam Turaka koji su se takodjer ozenili za najblize rodice ili malo dalje rodice a za tebe i za mene je to ciganluk.
Sa Arapima imamo zajedničku vjeru Islam, a što se tiče ostalog imamo više dodirnih tačaka sa Amerikancima.Dovodouglas wrote: Ovako kako je razmisljam bi i ti poceo razmisljati cim bi imao prilike da upoznas te kulture koje nisu evropske i vidio bi da ti sa tim kulturama nemas nimalo veze. Onda bi vidio da ti se ti neki ljudi gade i onda bi se postepeno poceo druziti iskljucivo sa svojom evropskom kulturom i na kraju bi jednostavno priznao da je to tvoja kultura.Ja se druzim iskljucivo sa Turcima iz zapadne Turske recimo i Irancima sto se tice stranaca. A Iranci na zapadu su skoro svi pristalice Shah-a koji je isto zelio Iran da evropizira ali mu nije poslo za rukom. To je dakle neki proces koji se sam po sebi prodje.
-
sitnaburanija
#1095 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
,,,
Last edited by Anonymous on 20/12/2012 16:07, edited 1 time in total.
Reason: ,
Reason: ,
- Shahab
#1096 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Amerika treba saveznike u muslimanskom svijetu. Turska će biti predvodnik toga muslimanskog bloka. To je ujedno i velika razvojna ali i politička šansa za BiH.
Američki kongres je posebnom rezolucijom pohvalio iznimni rast Turske u vremenu globalne krize...
http://www.todayszaman.com/news-301674- ... rowth.html
Američki kongres je posebnom rezolucijom pohvalio iznimni rast Turske u vremenu globalne krize...
http://www.todayszaman.com/news-301674- ... rowth.html
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
- sinuhe
#1098 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Boze dragi koji kompleksi. Dobro Bosne i ima 
-
Buručaga
#1099 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
Srbija ima ogromnu Rusija za saveznika,ali nema ljeba od takvih država.Negdje sam pročitao,cijeli godišnji rod malina u Srbiji proda se na pijaci u Moskvi za 1 dan.Velike zemlje gledaju samo svoj interes. Turska je više puta u istoriji izdavala Bosnu,čak je dobrovoljno predala Austrougraskoj da bi očuvala zaledje uz Bugarsku granicu.Ovdje neće biti bolje dok se region bratski ne pomiri.A to će se desiti za oko 200 godina.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1100 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH
ZNAČI, ZALAŽEŠ SE ZA POVRATAK NA VEĆ DOGOVORENI ZAVNOBIH?Buručaga wrote:Srbija ima ogromnu Rusija za saveznika,ali nema ljeba od takvih država.Negdje sam pročitao,cijeli godišnji rod malina u Srbiji proda se na pijaci u Moskvi za 1 dan.Velike zemlje gledaju samo svoj interes. Turska je više puta u istoriji izdavala Bosnu,čak je dobrovoljno predala Austrougraskoj da bi očuvala zaledje uz Bugarsku granicu.Ovdje neće biti bolje dok se region bratski ne pomiri.A to će se desiti za oko 200 godina.