Irak

Post Reply
walter kurtz

#10726 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by walter kurtz »

sarajevoxxxx wrote:
walter kurtz wrote:
sarajevoxxxx wrote:Iran, Izrael, Rusi, Amerikanci, Jordan, Egipat, Hezbollah, YPG, irački premijer El Abadi i Huti su jedna ekipa jedna raja i jako dobro se slažu.
a mezimce :zoka:
Naravno i Asad je u toj ekipi. Za 4 godine niti jedan grad koji je ostao lojalan Asadu nije bombardovan.
Image
Challenger__

#10727 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Iran, Izrael, Rusi, Amerikanci, Jordan, Egipat, Hezbollah, YPG, irački premijer El Abadi i Huti su jedna ekipa jedna raja i jako dobro se slažu.
Rusi, Sirijci, Iračani (Abadi), Iran, Egipat, Hezbollah, Huti, Abu Dabi, a YPG, tako-tako.

Jordan je preletač.

Sad tamo, sad vamo.
sarajevoxxxx

#10728 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

.
Last edited by sarajevoxxxx on 10/11/2015 01:07, edited 1 time in total.
sarajevoxxxx

#10729 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Ironmen wrote:

Izrael SAD , KSA i sateliti su odgovorni za stradanje sirijaca, iracana i stvaranja ISILA to je svima jasno.
Ah jadni muslimanski svijet. Eno u Iranu od silne muke i nasilja u Siriji I Iraku svaki dan organizuju proteste zbog mrske zavjere. A i Egipat od silne zavjere odlučio se Izraelu osvetiti potapanjem svih tunela koje koristi Hamas.

Daj molim te.
Challenger__

#10730 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:
Rusi, Sirijci, Iračani (Abadi), Iran, Egipat, Hezbollah, Huti, Abu Dabi, a YPG, tako-tako.

Jordan je preletač.

Sad tamo, sad vamo.
Uz Hute sam zaboravio Saliha (Saleha).

Dakle, Kremlj, Teheran, Damask, Bagdad, Abu Dabi, Kairo, Huti/Saleh,
a YPG kao i Abdullah II od Amana. Preletači.

To je tim.
sarajevoxxxx

#10731 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:

Jordan je preletač.

Sad tamo, sad vamo.
Može. Samo Abu Dabi je najslabija karika. Izrael slažem se. Nekako mu nije mjesto sa munaficima inače najgorom vrstom ljudi. Ali manje-više zadovoljan je kako države u regionu odrađuju posao. A Ameri su dio ekipe nema sumnje.
walter kurtz

#10732 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by walter kurtz »

Image
sarajevoxxxx

#10733 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

U svakom slučaju Iran u istoj ekipi sa Sisijem ili Egiptom. Zaista nevjerovatno za Iran. Ko bi rekao.
Challenger__

#10734 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

E moj Sa'vox, više voliš napisati pakost na račun Irana nego se hljeba najest.
Kikibombona

#10735 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

zvizdan wrote:@Ironman, kako onda objasnjavas da Mosul, grad od skoro 2 miliona stanovnika, okupira i cvrsto drzi par hiljada ISIL-ovaca? Nemoj mi samo o manjku organizacije, oruzja i slicno, jer konstelacija snaga je takva da bi ih ljudi u Mosulu mogli lopatama istjerati iz grada. A ako opet biraju da sute i trpe dok ih iracki siiti ili Kurdi ne oslobode, onda ih tek ne treba niko ni oslobadjati.

Dakle, ako se vecini irackih sunita svidja Islamska drzava i ona sto im ona nudi, treba ih pustiti da uzivaju u svim blagodatima hilafeta. To je jednostavno posteno. Mislim, da sam iz Basre, nema te sile koja bi me, u takvim okolnostima, natjerala da stavljam glavu u torbu radi tog svijeta. Evo, konkretno, jel se za sve ove godine u tom Mosulu javio ikakav znak pokreta otpora? Makar najbenigniji. Ja nisam cuo za to dosad. Zato, sirok im hilafet i mnogo srece u srednjem vijeku.
Jbg, drug, ne ide to tako...

Dok postoji ISIL Kurdi i siiti nece biti mirni. Ne mogu im reci, eto vas tamo u Mosulu, 'ajmo sada zivjeti u miru. ISIL dok postoji napadat ce siite i Kurde. Da Kurde nisu napali ovi ne bi ni ratovali.

Tako da, Mosul ce na kraju morati osloboditi Kurdi i siiti. Obicni suniti nece izaci neporazeni iz sukoba. Dosta ce ih izginuti, njihova imovina ce biti unistena. Sto ISIL bude pruzao veci otpor - to ce od Mosula manje ostati. Kurdi i siiti ce zrvu kompenzirati prisvajanjem resursa i to je to. Suniti ce biti veliki gubitnici, bas zato sto su podrzali ISIL i sto medju njima nije javio otopor prema istom.

Pesmerga specijalne snage :D

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... cArb8HlH48
sarajevoxxxx

#10736 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Pogledaj Čeli ovu Demokratsku vojsku na sjeveru Sirije. Mislim koji je to šou iste vojne formacije istovremeno naoružava i SAD i Asad. Nose izraelsku zastavu, a zajedno će koordinirati napade na Isil sa Kurdima koje gura Iran.

Isil ih je sve ujedinio, čak je i jednom najprefrganijem igraču Jordanu skinuo masku. Ono nismo mi krivi oni građani Mosula oni su za sve krivi :lol: njih na stub srama.
Challenger__

#10737 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Pogledaj Čeli ovu Demokratsku vojsku na sjeveru Sirije. Mislim koji je to šou iste vojne formacije istovremeno naoružava i SAD i Asad. Nose izraelsku zastavu, a zajedno će koordinirati napade na Isil sa Kurdima koje gura Iran.

Isil ih je sve ujedinio, čak je i jednom najprefrganijem igraču Jordanu skinuo masku. Ono nismo mi krivi oni građani Mosula oni su za sve krivi :lol: njih na stub srama.

:lol: :lol: :lol:

Istina, nema većeg cirkusa od tog gore na sjeveru Sirije, u Hasaki. Smiješni su, presmješni, iako se ne slažem sa svim ocjenama (pozicija Irana) koje si iznio. Ali, moraš razumjeti cioniste (USA i Izrael): ako ispadne iz igre ISIL, njih nema na mapi pa svoje interese guraju uz Kurde, a Kurdi svoje uz njih.

Ove dole (Nusrine i opoziciju) ispod Eufrata su izgleda halalili.
zvizdan

#10738 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by zvizdan »

Kikibombona wrote:
zvizdan wrote:@Ironman, kako onda objasnjavas da Mosul, grad od skoro 2 miliona stanovnika, okupira i cvrsto drzi par hiljada ISIL-ovaca? Nemoj mi samo o manjku organizacije, oruzja i slicno, jer konstelacija snaga je takva da bi ih ljudi u Mosulu mogli lopatama istjerati iz grada. A ako opet biraju da sute i trpe dok ih iracki siiti ili Kurdi ne oslobode, onda ih tek ne treba niko ni oslobadjati.

Dakle, ako se vecini irackih sunita svidja Islamska drzava i ona sto im ona nudi, treba ih pustiti da uzivaju u svim blagodatima hilafeta. To je jednostavno posteno. Mislim, da sam iz Basre, nema te sile koja bi me, u takvim okolnostima, natjerala da stavljam glavu u torbu radi tog svijeta. Evo, konkretno, jel se za sve ove godine u tom Mosulu javio ikakav znak pokreta otpora? Makar najbenigniji. Ja nisam cuo za to dosad. Zato, sirok im hilafet i mnogo srece u srednjem vijeku.

Dok postoji ISIL Kurdi i siiti nece biti mirni. Ne mogu im reci, eto vas tamo u Mosulu, 'ajmo sada zivjeti u miru. ISIL dok postoji napadat ce siite i Kurde. Da Kurde nisu napali ovi ne bi ni ratovali.

Tako da, Mosul ce na kraju morati osloboditi Kurdi i siiti. Obicni suniti nece izaci neporazeni iz sukoba. Dosta ce ih izginuti, njihova imovina ce biti unistena. Sto ISIL bude pruzao veci otpor - to ce od Mosula manje ostati. Kurdi i siiti ce zrvu kompenzirati prisvajanjem resursa i to je to. Suniti ce biti veliki gubitnici, bas zato sto su podrzali ISIL i sto medju njima nije javio otopor prema istom.

Doduse, cinjenica je da se s ISIL-om ne mozes postaviti kao da imas posla s racionalnim ljudskim bicima. Samo, ako se nekad desi tako kako kazes, suniti u Iraku ce se naci u bas gadnoj poziciji. Ali fakat su sami sebe doveli u takvu situaciju. Meni u glavu ne ide taj Mosul. ISIL ti godinama u gradu vlada, u gradu od dva miliona ljudi, a ti se poklopis ko zadnja ckapi. Ne vidim opravdanje, na stranu sve price Maliki ovakav-onakav, suniti ugrozeni, ovo-ono. Ok, pa onda zatjeras ISIL i napravis sunitsku oblast po svojoj mjeri. Ali ljudima se valjda dopala ideja hilafeta. Iako, kad pogledas one njihove karte i vizije buducnosti, nije da ne djeluje zavodljivo. :D
Challenger__

#10739 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Izraelsko-američke interese gura Barzani pa je krenuo u političku ofanzivu na sjeveru Iraka, a vidim i u Hasaki, gdje nema veliki uticaj.
Kikibombona

#10740 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:Pogledaj Čeli ovu Demokratsku vojsku na sjeveru Sirije. Mislim koji je to šou iste vojne formacije istovremeno naoružava i SAD i Asad. Nose izraelsku zastavu, a zajedno će koordinirati napade na Isil sa Kurdima koje gura Iran.
Kakva konstrukcija jebote. Garant se zajebavas kao sto pretpostavlja Opetja. Ne moze biti da si ozbiljan. :D

Sve u svemu, vazno je da YPG trese hilafet kao beba zvecku. Ni njihov Bog ih spasiti ne moze. :mrgreen:

Zasto je vazan Al-Hawl

I tako, eto Rojavi jos nafte i plina... na opste zadovoljstvo Kurda, Arapa i Asiraca koji zive na sjeveru Sirije, u Rojavi... :thumbup: :D
Challenger__

#10741 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

E moj Kiki, kada bi se sfere interesa tako određivale. Tu će se najmanje pitati Kurdi. To će biti deal velikih sila ako do njega uopšte dođe.

BTW, da li ste primjetili paralelan, istovjetan momenat između rata u Ukrajini i Jemenu?
Kikibombona

#10742 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Image
Kikibombona

#10743 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:E moj Kiki, kada bi se sfere interesa tako određivale. Tu će se najmanje pitati Kurdi. To će biti deal velikih sila ako do njega uopšte dođe.

BTW, da li ste primjetili paralelan, istovjetan momenat između rata u Ukrajini i Jemenu?
Amerikanci su danas porucili da ce u Rojavu poslati jos vojnika da se bore zajedno sa snagama na terenu ako ustanove da kod istih postoji zelja za daljnjim napredovanjem. Potpuno je jasno da samo Kurdi mogu poraziti ISIL. I kao eliminatorima najveceg monstruma danasnjice, njima mora pripasti odredjena nagrada. Ameri su tu na tlu, to im je garancija da ih nece ugroziti neka svjetska ili regionalna sila.

Ameri u Siriji samo na Kurde mogu racunati. Ako njih ispuste, pusiona su, totalna.

Sa druge strane, Kurdi imaju ok odnose sa Rusijom. Cak je i Asad izjavio da uvazava kurdsko pravo na autonomiju. I ne samo Asad, nego i ostali sirijski zvanicnici. To je ponovljeno vise puta. Sa Iranom imaju ok odnose. Jedino ih Turska jebe. Jos da njih skinu sa q, i to ce biti to... To ce mislim Amerikanci zavrsiti. Nemaju ni Turci muda za nesto vise...

Dakle, odlicna pozicija.

Samo jos da se Kurdi dogovore izmedju sebe. PKK drka Barzanija na Shingalu, YPG isto. Ranije je Barzani zezao YPG sa sirijskim Pesmergama... Sada opet pro-Barzani demonstracije u Deriku. Istina je da Barzani i Pesmerge uzivaju znacajnu podrsku u sirijskom Kurdistanu i da bi on kada bi htio mogao uzdrmati politicku scenu... Mislim da ce na kraju sjesti za stol i dogovoriti se sta kome pripada, kako ce i sta ce. Razgovaraju, a to je najbitnije. Danas je delegacija PYD otisla u Erbil na pregovore o necemu...
Challenger__

#10744 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

To ce mislim Amerikanci zavrsiti.
Ne potcjenjujem ih, ali... Da su mogli završili bi oni Siriju (Hezbollah, Iran) davno i danas bi ISIL iz Afganistana preplavio centralnu Aziju i ugrožavao Rusiju i Kinu. Ali, ne ide. Više oni sami ništa ne mogu završiti u Siriji.

To je prošlost.
walter kurtz

#10745 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by walter kurtz »

ISIS suffers another disastrous defeat in Deir Ezzor; over 100 terrorists killed in the last 48 hours:
salik79

#10746 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by salik79 »

Ironmen wrote:

Izrael SAD , KSA i sateliti su odgovorni za stradanje sirijaca, iracana i stvaranja ISILA to je svima jasno.

Nikada ne zaboravi taksativno navesti i Katar, Savinog i Patkovog poslodavca.
Rampage

#10747 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

zrakomlat wrote:
I naravno,

Image
:lol:

:thumbup:
Opetja033

#10748 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

zvizdan wrote:
Kikibombona wrote:

Doduse, cinjenica je da se s ISIL-om ne mozes postaviti kao da imas posla s racionalnim ljudskim bicima. Samo, ako se nekad desi tako kako kazes, suniti u Iraku ce se naci u bas gadnoj poziciji. Ali fakat su sami sebe doveli u takvu situaciju. Meni u glavu ne ide taj Mosul. ISIL ti godinama u gradu vlada, u gradu od dva miliona ljudi, a ti se poklopis ko zadnja ckapi. Ne vidim opravdanje, na stranu sve price Maliki ovakav-onakav, suniti ugrozeni, ovo-ono. Ok, pa onda zatjeras ISIL i napravis sunitsku oblast po svojoj mjeri. Ali ljudima se valjda dopala ideja hilafeta. Iako, kad pogledas one njihove karte i vizije buducnosti, nije da ne djeluje zavodljivo. :D
Gledas previse jednostrano, naginjuci na jednu stranu.
Pitanje koje trebas postaviti je: kakva je kolicina terora, diskriminacije, etnickog ciscenja, zlocina koju je provodio Maliki zajedno sa sitskim paravojnim formacijama, pa da sunniti smatraju da im je bolje pod ISIL-om nego pod Bagdadom?
To je kljucno pitanje i problem. Ovako samo cipelaris zrtvu.
asurbanipal

#10749 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

!!!

zvizdan

#10750 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by zvizdan »

@Opetja, nije mi stvarno namjera da "cipelarim zrtvu", kako ti rece, iskreno. Ali sve ono sto sam napisao su cinjenice. Bez obzira na sve objektivne okolnosti, ne moze se imati razumijevanja da neko dobrovoljno, sad vec godinama, zivi pod vlascu ISIL-a, da je lojalan i da ne postoji ni naznaka nekakvog pokreta otpora, nekakve drugacije ideje. Jedini smislen zakljucak je da ti ljudi nemaju nista protiv (valjda ima i tamo neko ko medju cetiri zida razmislja drugacije, ali govorim o kolektivu). Meni je i to legitimno, loze se ljudi na te ideje, posteno, kakav god bio moj stav prema tim idejama. Samo sto pristanak uz to podrazumijeva da si saucesnik u onome sto ovi rade, pa kakvo god to sto rade bilo.
Post Reply