Challenger__ wrote:E moj Kiki, kada bi se sfere interesa tako određivale. Tu će se najmanje pitati Kurdi. To će biti deal velikih sila ako do njega uopšte dođe.
BTW, da li ste primjetili paralelan, istovjetan momenat između rata u Ukrajini i Jemenu?
Amerikanci su danas porucili da ce u Rojavu poslati jos vojnika da se bore zajedno sa snagama na terenu ako ustanove da kod istih postoji zelja za daljnjim napredovanjem. Potpuno je jasno da samo Kurdi mogu poraziti ISIL. I kao eliminatorima najveceg monstruma danasnjice, njima mora pripasti odredjena nagrada. Ameri su tu na tlu, to im je garancija da ih nece ugroziti neka svjetska ili regionalna sila.
Ameri u Siriji samo na Kurde mogu racunati. Ako njih ispuste, pusiona su, totalna.
Sa druge strane, Kurdi imaju ok odnose sa Rusijom. Cak je i Asad izjavio da uvazava kurdsko pravo na autonomiju. I ne samo Asad, nego i ostali sirijski zvanicnici. To je ponovljeno vise puta. Sa Iranom imaju ok odnose. Jedino ih Turska jebe. Jos da njih skinu sa q, i to ce biti to... To ce mislim Amerikanci zavrsiti. Nemaju ni Turci muda za nesto vise...
Dakle, odlicna pozicija.
Samo jos da se Kurdi dogovore izmedju sebe. PKK drka Barzanija na Shingalu, YPG isto. Ranije je Barzani zezao YPG sa sirijskim Pesmergama... Sada opet pro-Barzani demonstracije u Deriku. Istina je da Barzani i Pesmerge uzivaju znacajnu podrsku u sirijskom Kurdistanu i da bi on kada bi htio mogao uzdrmati politicku scenu... Mislim da ce na kraju sjesti za stol i dogovoriti se sta kome pripada, kako ce i sta ce. Razgovaraju, a to je najbitnije. Danas je delegacija PYD otisla u Erbil na pregovore o necemu...