S4mpion wrote:Lopov-eliminator wrote:
Opet ti oko termina. Sustina je ista koji god termin odredis. Jedno je kad se neko ne slaze s nekim a drugo je kad neko ima predrasude i mrznju prema nekome. Ako je tebi to osto onda je to tvoj problem. Dokaza ima na bacanje, ali ti tada pobjegnes od diskusije ili kazes da to nije dokaz. Ti si ispaljivao najstrasnije kvalifikacije o ateizmu, podmetao zlocince kao paradigmu ateizma i to ti nije ni najmanje smetalo.
A strah? Gdje je tu strah? Nikad ga niko nije dokazao?
Nazor se pozivate na nešto što ne postoji. Nije lijepo od psihologije i sociologije praviti nešto što nijedna od njih nije. Možete svakoga, ko se suprotstavi vašoj manipulatorskoj politici, svrstavati u neke svoje dijagnoze, ali vaše tvrdnje, u tom slučaju, nisu vrijednije od običnog trača.

Strah ide zajedno sa predrasudama i mržnjom, a može ih čak i motivirati. Zanimljivo da konstantno govoriš u množini a nikako da se meni obratiš u jednini. Vjerovao ili ne, ateista se ne mora torovski grupisati da bi bio ateista. Evidentno je i da ne negiraš ono što sam naveo u postu koji si citirao, ni ne osvrćeš se na ono što sam napisao.
Tvrdiš da to nešto ne postoji. E hajde onda dokaži da to ne postoji. Podsjećam te da se onda nisi smio upustiti u raspravu o tome da li ima morala bez religije.
Nego, nigdje se ti ne pozabavi s ovih 10 tačaka, gdje je zapelo?
A koja je to "naša" manipulatorska politika? Ko smo to "mi"?
Nego, šta li ovo piše ovdje, ni manje ni više nego od Mustafe Cerića:
KURBAN-BAJRAMSKA HUTBA-PORUKA REISU-L-ULEME DR. MUSTAFA EF. CERIĆA
(10. zu-l-hidždže 1427/20. decembar, 2007)
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=220
...Pobožnost je, dakle, najsnažnija riječ u vjeri; vjera je najvažnija riječ u moralu; a moral je najsigurniji način života.
Jer, ako nema pobožnosti, nema vjere; ako nema vjere, nema morala; a ako nema morala, nema sigurnosti.
Laž proizvodi strah; krađa donosi nesigurnost; mito i korupcija unose nestabilnost; prevara i izdaja vode u bezizlaznost. Vjerski folklor ne može zamijeniti pobožnost; moralna licemjernost ne može se prodavati za vjeru; od straha se ne može osloboditi bez jasnog sistema moralnih vrijednosti.
Jer samo u društvu u kojem nema jasnog sistema moralnih vrijednosti laži i klevete mogu da prežive; krađa i otimačina mogu da se tolerišu; mito i korupcija mogu da žive; a prevara i izdaja mogu da se podržavaju.
Ako se nekad mislilo da je moral moguć bez vjere, sada se izgleda misli da je vjera moguća bez morala. Ni jedno ni drugo mišljenja nije ispravno.
...
Samo ovo je primjer za tačke 1 i 6:
1. Ateisti su moralno inferiorni ili u najboljem slučaju moralni relativisti
6. Ateisti podrivaju opšti moral
Šta ateisti mogu očekivati u BiH kad tadašnji reis koga muslimani dobrim dijelom maltene gledaju kao sveca izgovara ovakve stvari?