Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#10651 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

piupiu wrote: Priložena definicija ne predstavlja poziv na raspravu o istoj.

Hvala.
:)
Samo ispravka netočnog navoda. :P

shmizlica wrote:ma viđu što nam piupiu pozeleni :ups: :D

čestitam :)
Pristaje joj zelena ....više nego anarho-crvena. :wink:
piupiu

#10652 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

shmizlica wrote:ma viđu što nam piupiu pozeleni :ups: :D

čestitam :)
:lol:

Bolje mi se slaže uz žuto perje.

Hvala.
:)
piupiu

#10653 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:
Pristaje joj zelena ....više nego anarho-crvena. :wink:
Za boje anarhizma, provjeriti Sizifov novi avatar. 8-)
piupiu

#10654 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Inače, na našem forumu često se rabe pojmovi islamofobija, antisemitizam, homofobija, ksenofobija, manje i kristijanofobija (zapravo se ne sjećam da sam naišla na ovu riječ više od jednom), a na pojam ateofobija [engl. atheophobia] mislim da na ovom forumu nisam naišla nikada. Taj pojam, naime, postoji, i ekvivalentan je šire poznatim nabrojanim fobijama, a odnosi se na strah od, predrasude i mržnju prema ateizmu i ateistima.

Osnovne karakteristike ateofobije su sljedeća vjerovanja i stavovi:

1. Ateisti su moralno inferiorni ili u najboljem slučaju moralni relativisti
2. Ateisti su nihilisti
3. Ateisti negiraju Boga da bi mogli živjeti u grijehu
4. Ateisti žele uništiti religiju, ukinuti religijske praznike i pravo na vjeroispovijest
5. Ateisti žive besmislene, dekadentne i isprazne živote
6. Ateisti podrivaju opšti moral
7. Ateizam je ideologija koja vodi u masovna ubistva
8. Atestima ne bi trebalo biti dozvoljeno da 'propovijedaju' ateizam
9. Ateisti čine jednu monolitnu skupinu ljudi
10.Ateisti su zli ili u boljem slučaju "samo" loši, neodgovorni i opasni po društvo

Većina ovih stavova potiče iz nerazumijevanja ateističkih svjetonazora, kao i samog pojma 'ateizam'.

Mislim da je vrijeme da i ateofobiju dodamo u forumski vokabular. Kad je bal, nek' je maskenbal! :D
shmizlica

#10655 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by shmizlica »

tačno ko da pročitah postove nekih naših forumaša :D
sizifinho

#10656 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

piupiu wrote: Osnovne karakteristike ateofobije su sljedeća vjerovanja i stavovi:

1. Ateisti su moralno inferiorni ili u najboljem slučaju moralni relativisti
2. Ateisti su nihilisti
3. Ateisti negiraju Boga da bi mogli živjeti u grijehu
4. Ateisti žele uništiti religiju, ukinuti religijske praznike i pravo na vjeroispovijest
ovo prvo boldirano- moram priznati da sam više sreo ateista koji se smatraju moralno superiornim od religioznih ljudi. I također velik broj ateista negira Boga zato što im se sviđa grijeh i ne žele da prate nekakva tamo pravila.
Pazi sad, da me ne bi neko zaklao, ne kažem da je VEĆINA ateista u tom košu. Nisu svi došli do ateizma logikom, razumom i razmišljanjem. Neko je pročitao da ateiste ne vjeruju ni ušto, pogledao M.D. House-a i možda popričao s nekim pragmatičnim ateistom pa odlučio se deklarisati takvim...a poštovanja prema religiji ni ko pod malim noktom, psuje Boga, ismijava vjernike i tako...
Ali ko kad imamo svoje vrste Islama, Kršćanstva pa i Ateizma
skupljac_zeljeza

#10657 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

sizifinho wrote: moram priznati da sam više sreo ateista koji se smatraju moralno superiornim od religioznih ljudi.
O tome i ja govorim. Kompleks više vrijednosti na kakvoj podlozi? Stvarnoj?
sizifinho

#10658 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

skupljac_zeljeza wrote:
sizifinho wrote: moram priznati da sam više sreo ateista koji se smatraju moralno superiornim od religioznih ljudi.
pa pričao sam o tome u jednom od prošlih postova... činjenica je da je malo ateista koji su kao piupiu i još par pojedinaca. Ja sam prisustvovao prije godinu-dvije, temi na forumu u kojoj si doslovno na jednoj strani imao ateiste na drugoj religiozne, poglavito muslimane. Među tim ateistima je bilo možda 2-3 lika koji su bili ateista u pravom smislu te riječi. Poštovali su zakone dijaloga i argumentacije, nisu nikog vrijeđali i na sve su davali smisaon odgovor. Ostatak te teme bili su ateisti koji su ismijavali religiju argumentima tipa: "haha, ja vjerujem u veliko špageta-čudovište na nebesima, ne možeš dokazati da ne postojii" ili "ako ima Boga, vjernici imaju 0.01% šanse da su pogodili religiju, jer ih ima tako jako mnogo". A na suprotnoj strani su stajali tipovi koji su dokazivali postojanje Boga u najvećim nebulozama IKAD. Znači lik je DOSLOVNO zaljepio nama ovdje dvoje crnaca čija je beba bila bijela i oono kao zar ovo nije dokaz Boga. Toster ne radi, znači Bog postoji. Ta mi je tema bila najdraža, svaki dan se ismije čovjek pošteno.

p.s. da ne bi bilo da se sva moja iskustva temelje na forumu, u stvarnosti sam upoznao dosta ljudi koji se proklamiraju ateistima.
Od tog je samo jedna osoba, na fakultetu, bila pravi ateista, skroman i s poštovanjem pristupao religiji i nikad nije vrijeđao.
Kroz čitavu srednju i na fakultetu pa i odrasli ljudi koje sam upoznavao a da su za sebe tvrdili da su ateiste, su mene doveli u situaciju da razvijem, ne fobiju od ateizma, već prezir. Naravno, tako mi je kad se krećem u pogrešnim krugovima i u glupoj sredini, pošto polahko vidim da nisu svi takvi.
Last edited by sizifinho on 22/08/2015 22:16, edited 1 time in total.
shmizlica

#10659 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by shmizlica »

skupljac_zeljeza wrote:
i obrnuto :D sve što kažete za jednu stranu slobodno primjetite i na drugoj :)

stvar je u pojedincu, a ne u grupaciji :)
piupiu

#10660 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Ne znam s kim ste se vi sretali; moja je opservacija je da je mnogo vjerovatnije da ćete sresti ateiste koji se smatraju ili postavljaju intelektualno superiornima, jer ateisti znaju ponekad prisvajati ili glorificirati nauku kao svoj osnovni domen spoznaje. Moralni apsolutizam nije svojstven ateizmu, to je više u domenu religije. No, mislim da je i sve ovo - opet - generalizacija.
piupiu

#10661 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

shmizlica wrote:tačno ko da pročitah postove nekih naših forumaša :D
:D
sizifinho

#10662 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

shmizlica wrote:i obrnuto :D sve što kažete za jednu stranu slobodno primjetite i na drugoj :) [/code]

stvar je u pojedincu, a ne u grupaciji :)
pa naravno. Ja sam više puta pokušao objasniti da: kada uđeš u raspravu s nekim, s automatskim vjerovanjem da si ti upravu, a druga osoba u krivu, bez želje da popustiš ukoliko te osoba argumentovano "dobije", uopšte se ne razlikuješ, bio ti vjernik, nevjernik, idolopoklonik il šta ja znam.

i sad se nadovezujem na piupiu
piupiu wrote:Ne znam s kim ste se vi sretali; moja je opservacija je da je mnogo vjerovatnije da ćete sresti ateiste koji se smatraju ili postavljaju intelektualno superiornima, jer ateisti znaju ponekad prisvajati ili glorificirati nauku kao svoj osnovni domen spoznaje. Moralni apsolutizam nije svojstven ateizmu, to je više u domenu religije. No, mislim da je i sve ovo - opet - generalizacija.
I ne želim generalizovati, zato uvijek kažem "velik broj", "jedan dio" itd. Iako sam svjestan da "ateisti prisvajaju i glorificiraju nauku kao domen spoznaje" ( mislim ja to i podržavam, nauka nam i treba biti kodeks i zakon), ljudi koje ja koristim kao primjer loših ateista su se toliko puhali i "superiorisali" da im vjernik nije mogao NIŠTA reći a da se već u samom početku komentara ili rečenice nisi mogao osjetiti ono "šta ti znaš". Pa čak i kad neko kaže neku dibidus glupost, čovjek koji je prihvatio nauku kao kodex, treba prihvatiti filozofiju i logiku kao stalno stanje uma.

hoću reći da su ti tipovi ateista krivi za te predrasude i stereotipizaciju, kao što su islamski ekstremisti krivi za islamofobiju.
5 0 5

#10663 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

ne bih rekao da ateisti prisvajaju nauku koliko je teisti odbijaju. koliko smo rasprava prosli o teoriji evolucije, koja je poprilicno dokazana. a onda dodje neko i tvrdi da je bog napravio covjeka od blata a zenu od rebra, i pokusava staviti to u isti ravan sa recimo teorijom evolucije ili s velikim praskom. ako neko ne prihvata zakone fizike ili biologije koje je trebao savladati u sedmom razredu osnovne skole, sta dalje pricati.
piupiu

#10664 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

sizifinho wrote: I ne želim generalizovati, zato uvijek kažem "velik broj", "jedan dio" itd. Iako sam svjestan da "ateisti prisvajaju i glorificiraju nauku kao domen spoznaje" ( mislim ja to i podržavam, nauka nam i treba biti kodeks i zakon), ljudi koje ja koristim kao primjer loših ateista su se toliko puhali i "superiorisali" da im vjernik nije mogao NIŠTA reći a da se već u samom početku komentara ili rečenice nisi mogao osjetiti ono "šta ti znaš". Pa čak i kad neko kaže neku dibidus glupost, čovjek koji je prihvatio nauku kao kodex, treba prihvatiti filozofiju i logiku kao stalno stanje uma.

hoću reći da su ti tipovi ateista krivi za te predrasude i stereotipizaciju, kao što su islamski ekstremisti krivi za islamofobiju.
Sad ću ti dati jedno moguće alternativno objašnjenje - a to je kultura komunikacije na Balkanu. Mi smo vrlo strastveni, oštri, agresivni, pa i arogantni, nekulturu ne moram ni spominjati, u komunikaciji.

Baš sam danas ponovo naišla na ono čuveno: "Kome ćemo se, ba, mi prilagodjavati?". Ili Dodikovo "Ne seri!" u TV emisiji. Ako nam je to govor elitnih članova zajednica, kako li to tek sve izgleda kad nema kamera? Mislim - znamo, samo treba malo prošarati po forumu. Meni se lično kosa digne na glavi kada neko počinje post sa: "Pazi ...". Čuj ... "pazi". Da ne raščlanjujem šta to "pazi" sve znači; to nije samo nevina poštapalica.
sizifinho

#10665 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

piupiu wrote: Sad ću ti dati jedno moguće alternativno objašnjenje - a to je kultura komunikacije na Balkanu. Mi smo vrlo strastveni, oštri, agresivni, pa i arogantni, nekulturu ne moram ni spominjati, u komunikaciji.

Baš sam danas ponovo naišla na ono čuveno: "Kome ćemo se, ba, mi prilagodjavati?". Ili Dodikovo "Ne seri!" u TV emisiji. Ako nam je to govor elitnih članova zajednica, kako li to tek sve izgleda kad nema kamera? Mislim - znamo, samo treba malo prošarati po forumu. Meni se lično kosa digne na glavi kada neko počinje post sa: "Pazi ...". Čuj ... "pazi". Da ne raščlanjujem šta to "pazi" sve znači; to nije samo nevina poštapalica.
A znam ja da nama fali kultura komunikacije, pa u kući mi vlada pravilo: ko se glasnije dere, više je upravu.
Te političare, njihov riječnik, inteligenciju i dijalog neću uopšte komentarisati.
A to "pazi" jeste često, obično ono kao u smislu "deder da ti čikica nešto objasni"
belfy

#10666 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

piupiu wrote: ...kultura komunikacije na Balkanu. Mi smo vrlo strastveni, oštri, agresivni, pa i arogantni...
onaj osjecaj kad znas da svi to cijenimo, cak i kada to napisemo kao da je ruzno. :D
piupiu

#10668 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

belfy wrote:
piupiu wrote: ...kultura komunikacije na Balkanu. Mi smo vrlo strastveni, oštri, agresivni, pa i arogantni...
onaj osjecaj kad znas da svi to cijenimo, cak i kada to napisemo kao da je ruzno. :D
Samo neke dijelove. :D Sarkazam, ironija, itd … sve su to kreativni načini komunikacije. Naši su ljudi ludo duhoviti, vispreni, mentalno britki ... No, stvarno je činjenica da to druge kulture ne vide na isti način kao mi. Jedan moj prijatelj koj nije Bosanac, ali živi u BiH, kaže da u Sarajevu ne postoji komunikacija bez pod*ebavanja i omaložavanja, i da to postane iritantno i zamorno nakon izvjesnog vremena. Kao što se svi smoriše od Dodikove priče, koja je primjer takvog načina komunikacije.
kerima1

#10669 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

sizifinho wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
pa pričao sam o tome u jednom od prošlih postova... činjenica je da je malo ateista koji su kao piupiu i još par pojedinaca. Ja sam prisustvovao prije godinu-dvije, temi na forumu u kojoj si doslovno na jednoj strani imao ateiste na drugoj religiozne, poglavito muslimane. Među tim ateistima je bilo možda 2-3 lika koji su bili ateista u pravom smislu te riječi. Poštovali su zakone dijaloga i argumentacije, nisu nikog vrijeđali i na sve su davali smisaon odgovor. Ostatak te teme bili su ateisti koji su ismijavali religiju argumentima tipa: "haha, ja vjerujem u veliko špageta-čudovište na nebesima, ne možeš dokazati da ne postojii" ili "ako ima Boga, vjernici imaju 0.01% šanse da su pogodili religiju, jer ih ima tako jako mnogo". A na suprotnoj strani su stajali tipovi koji su dokazivali postojanje Boga u najvećim nebulozama IKAD. Znači lik je DOSLOVNO zaljepio nama ovdje dvoje crnaca čija je beba bila bijela i oono kao zar ovo nije dokaz Boga. Toster ne radi, znači Bog postoji. Ta mi je tema bila najdraža, svaki dan se ismije čovjek pošteno.

p.s. da ne bi bilo da se sva moja iskustva temelje na forumu, u stvarnosti sam upoznao dosta ljudi koji se proklamiraju ateistima.
Od tog je samo jedna osoba, na fakultetu, bila pravi ateista, skroman i s poštovanjem pristupao religiji i nikad nije vrijeđao.
Kroz čitavu srednju i na fakultetu pa i odrasli ljudi koje sam upoznavao a da su za sebe tvrdili da su ateiste, su mene doveli u situaciju da razvijem, ne fobiju od ateizma, već prezir. Naravno, tako mi je kad se krećem u pogrešnim krugovima i u glupoj sredini, pošto polahko vidim da nisu svi takvi.
To sto je teze naci one prave,razumne osobe bilo kod religioznih,bilo ateistickih nastrojenja,je zato sto se radi o slicnom okupljanju,tvrdnji o pripadnosti necemu ili torovanju.
piupiu

#10670 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

5 0 5 wrote:ne bih rekao da ateisti prisvajaju nauku koliko je teisti odbijaju. koliko smo rasprava prosli o teoriji evolucije, koja je poprilicno dokazana. a onda dodje neko i tvrdi da je bog napravio covjeka od blata a zenu od rebra, i pokusava staviti to u isti ravan sa recimo teorijom evolucije ili s velikim praskom. ako neko ne prihvata zakone fizike ili biologije koje je trebao savladati u sedmom razredu osnovne skole, sta dalje pricati.
Da, stvarno moraš biti spreman na mentalne vratolomije da pomiriš ta dva stava, osim ako se, naravno, ne radi o metaforama. Ja ću postati vjernik čim zvanična teorija bude da je čovjek napravljen od ili bar u ženskom tijelu. :D
5 0 5

#10671 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

piupiu wrote: Da, stvarno moraš biti spreman na mentalne vratolomije da pomiriš ta dva stava, osim ako se, naravno, ne radi o metaforama. Ja ću postati vjernik čim zvanična teorija bude da je čovjek napravljen od ili bar u ženskom tijelu. :D
to je samo bio (moj) primjer o komunikaciji i postovanju sagovornika ovdje na forumu. jer postoji i "evolucija" toga. nesto smo se i naucili u zadnjih par godina ovdje. mozda prije dvije godine bi usao u diskusiju o nekim stvarima, ali danas znam da neke argumente "opozicija" nece prihvatiti, bez obzira na bilo sta.
ako danas neko poveze staljina sa ateizmom, iako smo to vise puta u zadnjih nekoliko godina raspravili, za mene je ta osoba ili mutava ili bezobrazna. koji god da je razlog, meni je to znak da tog internetskog kolegu ne mogu uzeti za ozbiljnog sagovornika. stalno ponavljanje istih argumenata izaziva frustracije i sumnju u iskrenost sagovornika (na obje strane), i logicno je da odustajemo od argumentovane rasprave a prihvatamo... podjebavanje.
slicno je i na drugoj strani. kada se rasprava zavuce u slijepe sokake, najlakse je reci, muhamed je ozenio sestogodisnje dijete, s tim je pedofil, a pedofil meni ne moze biti nikakav uzor, i tu je prici manje vise kraj. ja mislim da sve to ima veze sa godwinovim zakonom o internetskim raspravama i ne treba se previse sekirati oko toga. ono sto sam naucio na ovim (a)teistickim temama, da se jako malo moze nauciti, a da je vise natjecanje cija je cuna duza. vjerujem da bi ovakvi razgovori bili puno jednostavniji a i prijatniji da se fizicki negdje nadjemo.

steta sto je tema ateizam sakrivena, jer tamo je bilo pokusaja ozbiljne rasprave ali i dobrih primjera godwinovog zakona. naravno, tad smo bili mladji i naivniji :D. sad me ne bi mogli ni puskom natjerati u slicne rasprave. jednostavno, uzimam sve ovo kao neku vrstu lagane zabave. i sto bi (navodno) muhamed rekao, ako ti nesto uznemiri srce, najbolje je da se toga i okanis. :)
piupiu

#10672 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Zar je postojala neka ozbiljna tema o ateizmu?
sizifinho

#10673 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

rece 505ica koji na svakom podforumu malo prca i provocira :P

i kid i kid i joke i joke
5 0 5

#10674 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

piupiu wrote:Zar je postojala neka ozbiljna tema o ateizmu?
ozbiljna. ne znam da li je bila ozbiljna. bila je kao sve druge teme. par ateista, par teista. uvijek isti ljudi, iste rasprave. uglavnom o islamu, tu i tamo se ubaci staljin ili hitler. i tako.

meni je ipak bila najdraza tema u kojoj je neko pokusavao dokazati numerologijom i predkazanjima postojanje boga. mislm da se tema zvala "nereligijski dokazi postojanja boga". (naslov je bio gramaticki nepravilan). tu je covjek tvrdio da se srebrenica desila zato sto su se muslimani udaljili od boga i druzili se sa nemuslimanima. pa smo onda bili dosli do logickog zakljucka da je mladiceva vojska ustvari bozija snaga koja je okrenula muslimane vjeri. :lol: ma suludo.
5 0 5

#10675 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

sizifinho wrote:rece 505ica koji na svakom podforumu malo prca i provocira :P

i kid i kid i joke i joke
istina je to :D. ali samo one koji su zasluzili. :lol:
Locked