Samo ispravka netočnog navoda.piupiu wrote: Priložena definicija ne predstavlja poziv na raspravu o istoj.
Hvala.
Pristaje joj zelena ....više nego anarho-crvena.shmizlica wrote:ma viđu što nam piupiu pozeleni![]()
čestitam
Samo ispravka netočnog navoda.piupiu wrote: Priložena definicija ne predstavlja poziv na raspravu o istoj.
Hvala.
Pristaje joj zelena ....više nego anarho-crvena.shmizlica wrote:ma viđu što nam piupiu pozeleni![]()
čestitam
shmizlica wrote:ma viđu što nam piupiu pozeleni![]()
čestitam
Za boje anarhizma, provjeriti Sizifov novi avatar.skupljac_zeljeza wrote:
Pristaje joj zelena ....više nego anarho-crvena.
ovo prvo boldirano- moram priznati da sam više sreo ateista koji se smatraju moralno superiornim od religioznih ljudi. I također velik broj ateista negira Boga zato što im se sviđa grijeh i ne žele da prate nekakva tamo pravila.piupiu wrote: Osnovne karakteristike ateofobije su sljedeća vjerovanja i stavovi:
1. Ateisti su moralno inferiorni ili u najboljem slučaju moralni relativisti
2. Ateisti su nihilisti
3. Ateisti negiraju Boga da bi mogli živjeti u grijehu
4. Ateisti žele uništiti religiju, ukinuti religijske praznike i pravo na vjeroispovijest
O tome i ja govorim. Kompleks više vrijednosti na kakvoj podlozi? Stvarnoj?sizifinho wrote: moram priznati da sam više sreo ateista koji se smatraju moralno superiornim od religioznih ljudi.
pa pričao sam o tome u jednom od prošlih postova... činjenica je da je malo ateista koji su kao piupiu i još par pojedinaca. Ja sam prisustvovao prije godinu-dvije, temi na forumu u kojoj si doslovno na jednoj strani imao ateiste na drugoj religiozne, poglavito muslimane. Među tim ateistima je bilo možda 2-3 lika koji su bili ateista u pravom smislu te riječi. Poštovali su zakone dijaloga i argumentacije, nisu nikog vrijeđali i na sve su davali smisaon odgovor. Ostatak te teme bili su ateisti koji su ismijavali religiju argumentima tipa: "haha, ja vjerujem u veliko špageta-čudovište na nebesima, ne možeš dokazati da ne postojii" ili "ako ima Boga, vjernici imaju 0.01% šanse da su pogodili religiju, jer ih ima tako jako mnogo". A na suprotnoj strani su stajali tipovi koji su dokazivali postojanje Boga u najvećim nebulozama IKAD. Znači lik je DOSLOVNO zaljepio nama ovdje dvoje crnaca čija je beba bila bijela i oono kao zar ovo nije dokaz Boga. Toster ne radi, znači Bog postoji. Ta mi je tema bila najdraža, svaki dan se ismije čovjek pošteno.skupljac_zeljeza wrote:O tome i ja govorim. Kompleks više vrijednosti na kakvoj podlozi? Stvarnoj?sizifinho wrote: moram priznati da sam više sreo ateista koji se smatraju moralno superiornim od religioznih ljudi.
i obrnutoskupljac_zeljeza wrote:O tome i ja govorim. Kompleks više vrijednosti na kakvoj podlozi? Stvarnoj?sizifinho wrote: moram priznati da sam više sreo ateista koji se smatraju moralno superiornim od religioznih ljudi.
shmizlica wrote:tačno ko da pročitah postove nekih naših forumaša
pa naravno. Ja sam više puta pokušao objasniti da: kada uđeš u raspravu s nekim, s automatskim vjerovanjem da si ti upravu, a druga osoba u krivu, bez želje da popustiš ukoliko te osoba argumentovano "dobije", uopšte se ne razlikuješ, bio ti vjernik, nevjernik, idolopoklonik il šta ja znam.shmizlica wrote:i obrnutosve što kažete za jednu stranu slobodno primjetite i na drugoj
[/code]
stvar je u pojedincu, a ne u grupaciji
I ne želim generalizovati, zato uvijek kažem "velik broj", "jedan dio" itd. Iako sam svjestan da "ateisti prisvajaju i glorificiraju nauku kao domen spoznaje" ( mislim ja to i podržavam, nauka nam i treba biti kodeks i zakon), ljudi koje ja koristim kao primjer loših ateista su se toliko puhali i "superiorisali" da im vjernik nije mogao NIŠTA reći a da se već u samom početku komentara ili rečenice nisi mogao osjetiti ono "šta ti znaš". Pa čak i kad neko kaže neku dibidus glupost, čovjek koji je prihvatio nauku kao kodex, treba prihvatiti filozofiju i logiku kao stalno stanje uma.piupiu wrote:Ne znam s kim ste se vi sretali; moja je opservacija je da je mnogo vjerovatnije da ćete sresti ateiste koji se smatraju ili postavljaju intelektualno superiornima, jer ateisti znaju ponekad prisvajati ili glorificirati nauku kao svoj osnovni domen spoznaje. Moralni apsolutizam nije svojstven ateizmu, to je više u domenu religije. No, mislim da je i sve ovo - opet - generalizacija.
Sad ću ti dati jedno moguće alternativno objašnjenje - a to je kultura komunikacije na Balkanu. Mi smo vrlo strastveni, oštri, agresivni, pa i arogantni, nekulturu ne moram ni spominjati, u komunikaciji.sizifinho wrote: I ne želim generalizovati, zato uvijek kažem "velik broj", "jedan dio" itd. Iako sam svjestan da "ateisti prisvajaju i glorificiraju nauku kao domen spoznaje" ( mislim ja to i podržavam, nauka nam i treba biti kodeks i zakon), ljudi koje ja koristim kao primjer loših ateista su se toliko puhali i "superiorisali" da im vjernik nije mogao NIŠTA reći a da se već u samom početku komentara ili rečenice nisi mogao osjetiti ono "šta ti znaš". Pa čak i kad neko kaže neku dibidus glupost, čovjek koji je prihvatio nauku kao kodex, treba prihvatiti filozofiju i logiku kao stalno stanje uma.
hoću reći da su ti tipovi ateista krivi za te predrasude i stereotipizaciju, kao što su islamski ekstremisti krivi za islamofobiju.
A znam ja da nama fali kultura komunikacije, pa u kući mi vlada pravilo: ko se glasnije dere, više je upravu.piupiu wrote: Sad ću ti dati jedno moguće alternativno objašnjenje - a to je kultura komunikacije na Balkanu. Mi smo vrlo strastveni, oštri, agresivni, pa i arogantni, nekulturu ne moram ni spominjati, u komunikaciji.
Baš sam danas ponovo naišla na ono čuveno: "Kome ćemo se, ba, mi prilagodjavati?". Ili Dodikovo "Ne seri!" u TV emisiji. Ako nam je to govor elitnih članova zajednica, kako li to tek sve izgleda kad nema kamera? Mislim - znamo, samo treba malo prošarati po forumu. Meni se lično kosa digne na glavi kada neko počinje post sa: "Pazi ...". Čuj ... "pazi". Da ne raščlanjujem šta to "pazi" sve znači; to nije samo nevina poštapalica.
onaj osjecaj kad znas da svi to cijenimo, cak i kada to napisemo kao da je ruzno.piupiu wrote: ...kultura komunikacije na Balkanu. Mi smo vrlo strastveni, oštri, agresivni, pa i arogantni...
Samo neke dijelove.belfy wrote:onaj osjecaj kad znas da svi to cijenimo, cak i kada to napisemo kao da je ruzno.piupiu wrote: ...kultura komunikacije na Balkanu. Mi smo vrlo strastveni, oštri, agresivni, pa i arogantni...
To sto je teze naci one prave,razumne osobe bilo kod religioznih,bilo ateistickih nastrojenja,je zato sto se radi o slicnom okupljanju,tvrdnji o pripadnosti necemu ili torovanju.sizifinho wrote:pa pričao sam o tome u jednom od prošlih postova... činjenica je da je malo ateista koji su kao piupiu i još par pojedinaca. Ja sam prisustvovao prije godinu-dvije, temi na forumu u kojoj si doslovno na jednoj strani imao ateiste na drugoj religiozne, poglavito muslimane. Među tim ateistima je bilo možda 2-3 lika koji su bili ateista u pravom smislu te riječi. Poštovali su zakone dijaloga i argumentacije, nisu nikog vrijeđali i na sve su davali smisaon odgovor. Ostatak te teme bili su ateisti koji su ismijavali religiju argumentima tipa: "haha, ja vjerujem u veliko špageta-čudovište na nebesima, ne možeš dokazati da ne postojii" ili "ako ima Boga, vjernici imaju 0.01% šanse da su pogodili religiju, jer ih ima tako jako mnogo". A na suprotnoj strani su stajali tipovi koji su dokazivali postojanje Boga u najvećim nebulozama IKAD. Znači lik je DOSLOVNO zaljepio nama ovdje dvoje crnaca čija je beba bila bijela i oono kao zar ovo nije dokaz Boga. Toster ne radi, znači Bog postoji. Ta mi je tema bila najdraža, svaki dan se ismije čovjek pošteno.skupljac_zeljeza wrote:O tome i ja govorim. Kompleks više vrijednosti na kakvoj podlozi? Stvarnoj?sizifinho wrote: moram priznati da sam više sreo ateista koji se smatraju moralno superiornim od religioznih ljudi.
p.s. da ne bi bilo da se sva moja iskustva temelje na forumu, u stvarnosti sam upoznao dosta ljudi koji se proklamiraju ateistima.
Od tog je samo jedna osoba, na fakultetu, bila pravi ateista, skroman i s poštovanjem pristupao religiji i nikad nije vrijeđao.
Kroz čitavu srednju i na fakultetu pa i odrasli ljudi koje sam upoznavao a da su za sebe tvrdili da su ateiste, su mene doveli u situaciju da razvijem, ne fobiju od ateizma, već prezir. Naravno, tako mi je kad se krećem u pogrešnim krugovima i u glupoj sredini, pošto polahko vidim da nisu svi takvi.
Da, stvarno moraš biti spreman na mentalne vratolomije da pomiriš ta dva stava, osim ako se, naravno, ne radi o metaforama. Ja ću postati vjernik čim zvanična teorija bude da je čovjek napravljen od ili bar u ženskom tijelu.5 0 5 wrote:ne bih rekao da ateisti prisvajaju nauku koliko je teisti odbijaju. koliko smo rasprava prosli o teoriji evolucije, koja je poprilicno dokazana. a onda dodje neko i tvrdi da je bog napravio covjeka od blata a zenu od rebra, i pokusava staviti to u isti ravan sa recimo teorijom evolucije ili s velikim praskom. ako neko ne prihvata zakone fizike ili biologije koje je trebao savladati u sedmom razredu osnovne skole, sta dalje pricati.
to je samo bio (moj) primjer o komunikaciji i postovanju sagovornika ovdje na forumu. jer postoji i "evolucija" toga. nesto smo se i naucili u zadnjih par godina ovdje. mozda prije dvije godine bi usao u diskusiju o nekim stvarima, ali danas znam da neke argumente "opozicija" nece prihvatiti, bez obzira na bilo sta.piupiu wrote: Da, stvarno moraš biti spreman na mentalne vratolomije da pomiriš ta dva stava, osim ako se, naravno, ne radi o metaforama. Ja ću postati vjernik čim zvanična teorija bude da je čovjek napravljen od ili bar u ženskom tijelu.
ozbiljna. ne znam da li je bila ozbiljna. bila je kao sve druge teme. par ateista, par teista. uvijek isti ljudi, iste rasprave. uglavnom o islamu, tu i tamo se ubaci staljin ili hitler. i tako.piupiu wrote:Zar je postojala neka ozbiljna tema o ateizmu?
istina je tosizifinho wrote:rece 505ica koji na svakom podforumu malo prca i provocira![]()
i kid i kid i joke i joke