Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
statixx

#10601 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Ne spominji mi Tunu, samo kad se sjetim koliko mi se puta zena popela na glavu s njom. :zzzz: Hvala bogu, sad je vec pri kraju mastera, BHS jezik i knjizevnost.
skupljac_zeljeza

#10602 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

statixx wrote:Ne spominji mi Tunu, samo kad se sjetim koliko mi se puta zena popela na glavu s njom. :zzzz: Hvala bogu, sad je vec pri kraju mastera, BHS jezik i knjizevnost.
Ne ocjenjuje realno na ispitima, ali poslije sam je sreo par puta i bila je kao stara raja.
sizifinho

#10603 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

Zanimljiva je tema, samo što svako malo izađe nekakva rasprava u kojoj niko nikog ne poštuje i svi odgovaraju s ciljem da potlače onog drugog svojom visokom inteligencijom. Ts ts ts, kad pročitam neke forumaše koji postavljaju kao more biti logičke zapovjedi, da se ne čine logičke greške, na jednoj temi, a na drugoj komentarišu tipa "husta ga vista", "luda lujka", i čine upravo te iste logičke greške koje propovjedaju da se ovdje ne rade. I tako to. Što biše rekli, licemjerje u najboljem svjetlu.

Problem je što svi misle da su pametniji od onog s kojim uđu u raspravu, potcjenjuju. Evo i ja se još uvijek pitam šta fali google-u i šta fali wikipediji?
Ko god je iole prošao kroz proces učenja obilnog gradiva zna da retencija nije baš savršena. Zato i jesu tu čuda današnjice, ogromne enciklopedije skupljene u jedan klik, milioni informacija. Kao što je neko rekao "klinac ćeš naći, ako ne znaš šta tražiš". Ja sam se sto puta poslužio wikipedijom kako ne bih napisao dezinformaciju, da bih provjerio da li mislim ispravno. A ljudi to koriste kao uvredu, lošu stvari i ne znam ti ni ja šta.

Mene zanima jedna stvar samo. Koliko ovoforumaških ateista su ateiste zato što su tražili odgovor pa nisu mogli razumom, logikom i naukom dokazati neke tvrdnje, a koliko je ateista koji su jednostavno osjetili da ni u šta ne žele vjerovati, bez nekog razloga i potpore, ili jednostavno jer je neko nekad rekao da je kul biti ateista i da su ateiste natprosječno pametni.

Pošto je to česta pretpostavka koja vlada među ateistima. Bila nedavno tema, nešto oko religije, ne sjećam se imena ali znam da je Čagalj forumaš dominirao tu. Bilo je interesantno primjetiti koliko su samodeklarisane ateiste prisvojile doktrine religije.
Ograničeno vjerovanje u jednu izjavu, bez dokaza ili potpore u znanju je isto, bilo s strane religijoznog forumaša ili ateiste.

Ja ne znam šta sam, ne znam u šta vjerujem. Nisam religiozan, probao sam biti ali mi nije išlo, previše sam zapitkivao a odgovore nisam dobijao. Da li sam ateista, ne znam. Jesam li?
Last edited by sizifinho on 21/08/2015 12:49, edited 1 time in total.
statixx

#10604 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

skupljac_zeljeza wrote:bila je kao stara raja.
Mislis kao Kazaz... :wink: :lol:
Dozer

#10605 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

@sizifinho
Ja ti mogu reci zasto sam ja ateista.
Prvo, jer nikada nisam osjecao nista prema tome, nikakav poriv, potrebu ili bilo sta slicno, iako u porodici i familiji imam i imao sam pravih vjernika. Ne zadrtih i ovih M92, nego starih vjernika koji su zivjeli na taj nacin i po tim pravilima, tradicijama, itd.

Drugo, nakon citanja Kur'ana i Biblije, u tim knjigama se jednostavno nisam nasao. Meni licno su prepune zastarjelih stvari, stvari za koje su odavno dokazane da nisu tacne, zatim bajki i prica koje, realno, nemaju uporiste ni u cemu.

Trece, s ovoliko godina koliko imam, ipak vise volim razmisljati svojom glavom i bazirano na cinjenicama, dokazanim stvarima, nauci i logici, umjesto da vjerujem u nesto sto je neko napisao prije 1500-5000 godina.

Ali, i pored svega ovoga, ipak bez problema razumijem sve one koji vjeruju. I nemam nista protiv toga. Naravno, to ne znaci da necu ili ne smijem religije i njihova ucenja propitivati i dovoditi pod sumnju njihovu tacnost i istinitost, kao i potrebu za njima uopste. Isto tako, nikad ne bjezim od razgovora ili rasprave o svemu tome, i imao sam ih do sad bezbroj, oci u oci sa svojim prijateljima vjernicima.
Ono sto sa sigurnoscu mogu reci nakon svega jeste da su vjernici vrlo cesto, ne svi naravno, vrlo iskljucivi i da uopste ne zele ni prihvatiti mogucnost da nesto iz vjerskih knjiga nije tacno ili bar upitno. Takodjer, vrlo cesto se i uvrijede, ili cak uopste ne zele razgovarati dalje kada se dodje do pitanja na koja vjerska knjiga ne daje odgovor. I tada, opet vrlo cesto, prelaze u neki vrstu napada, svadje, pa i vrijedjanja.

Ovo je toliko vidljivo cak i na ovom forumu, ali je identicno i u realnosti.
S4mpion

#10606 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

L u c i f e r wrote:Image
Dobre si zapovjedi iznio, preporučujem da ih nekad i primjeniš. :mrgreen:
aurora313

#10607 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

sizifinho wrote:...Mene zanima jedna stvar samo. Koliko ovoforumaških ateista su ateiste zato što su tražili odgovor pa nisu mogli razumom, logikom i naukom dokazati neke tvrdnje, a koliko je ateista koji su jednostavno osjetili da ni u šta ne žele vjerovati, bez nekog razloga i potpore, ili jednostavno jer je neko nekad rekao da je kul biti ateista i da su ateiste natprosječno pametni...
Dođe tako čo'jek u neko životno stanje… :roll:
piupiu

#10608 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Sizife, na ovoj temi ti je standard crew vjerovatno od početaka same teme (osim mene :D). Ponekad se ozbiljno diskutuje, a s vremena na vrijeme se sve rasprši u prijateljsko podbadanje, a ponekad prijateljsko podbadanje mora prekinuti neprijatelj forumskog podbadajućeg prijateljstva - moderator. :lol:

I, da ti odgovorim na pitanje iz moje perspektive. Sve su novorodjene bebe bez ideologije i vjere, nisu ni ljevičari, ni desničari, ni Bosanci, ni Amerikanci, rodiš se kao ljudsko mladunče, a onda postaneš sve. E, tako je i s ovim - iako ja mislim da se ateista radja, a vjernik postaje. Pri čemu je u ovom konkretnom slučaju definicija ateiste rodjen bez znanja o Bogu. Meni su kao djetetu čitali i grčke mitove, i Ezopove basne, i Diznijeve bajke ... sve kao ravnopravnu i primjerenu literaturu, no, ja nikad nisam vjerovala ni u Zeusa, ni u pričajuću lisicu, ni u čarobne štapiće. Jedina stvar koju su me roditelji naučili je da su oni dio čovjekove kreativne prirode (ne u negativnom smislu, nego kao dokaz fascinantnog u čovjeku). Kad sam odrasla, i religijske narative sam sama od sebe svrstala u dio čovjekove kreativne prirode. Sa smrću sam se susrela jako rano, kao malo dijete, i od tada me nje nije strah. Vjerujem u čarobna ljudska bića, leptirove, cvijeće, more, mrave, pse, nepregledni i fascinantni Kosmos, ljubav, ljepotu, planetu Zemlju ... i svijet oko sebe. Autoritete, samopozvane, imaginarne ili nametnute, a posebno one samopravedne - ne bendam ni 2%. Ateizam je za mene samo jedna vrsta mentalne slobode. Ništa manje, i ništa više.
skupljac_zeljeza

#10609 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Ako je ateizam mentalna sloboda, zar logično ne bi bilo da ga prati anarhija jer pravila i propisi se usvajaju (ti meni obrisa fotografiju koja je slobodni umjetnički izričaj)? :mrgreen:

Standard crew je, osim par izuzetaka, skoro na svakoj temi sa istim stavovima.
piupiu

#10610 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:Ako je ateizam mentalna sloboda, zar logično ne bi bilo da ga prati anarhija jer pravila i propisi se usvajaju (ti meni obrisa fotografiju koja je slobodni umjetnički izričaj)? :mrgreen:

Ja i jesam anarhista (u onom pravom, ne u popularnom smislu). A na Forumu ti je jedan od glavnih modnih trendova Golotinja is OUT. Ja ti tu nisam autoritet, već ga samo predstavljam. :lol:
skupljac_zeljeza

#10611 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

piupiu wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Ako je ateizam mentalna sloboda, zar logično ne bi bilo da ga prati anarhija jer pravila i propisi se usvajaju (ti meni obrisa fotografiju koja je slobodni umjetnički izričaj)? :mrgreen:

Ja i jesam anarhista (u onom pravom, ne u popularnom smislu). A na Forumu ti je jedan od glavnih modnih trendova Golotinja is OUT. Ja ti tu nisam autoritet, već ga samo predstavljam. :lol:
Znam to s druge teme pa zato i 'provociram' što dalje implicira da mnogo toga radiš protiv svog svjetonazora pa onda koliko je ateista slobodan čovjek, a koliko anarhija moguća u pozitivističkom i pragmatičnom smilsu riječi?
piupiu

#10612 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:
Znam to s druge teme pa zato i 'provociram' što dalje implicira da mnogo toga radiš protiv svog svjetonazora pa onda koliko je ateista slobodan čovjek, a koliko anarhija moguća u pozitivističkom i pragmatičnom smilsu riječi?
Pa, šta da radim, svako živi u nekom sistemu. Ja nisam tu da nekoga tučem zbog svog anarhizma (to je upravo protivno ideji anarhizma), ali ni da kršim zakone zajednice (i to je protivno ideji anarhizma jer se radi o ideji o samoregulaciji unutar zajednice); ali ga mogu individualno primjenjivati koliko je to moguće i vjerovati da je čovječanstvo sposobno da do tog stepena ili ideala nekada dodje ...
S4mpion

#10613 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Jedan zatvorenik ima punu slobodu unutar svoje ćelije. :pusi:
piupiu

#10614 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

S4mpion wrote:Jedan zatvorenik ima punu slobodu unutar svoje ćelije. :pusi:
Sloboda i jeste prvenstveno unutarnja stvar. Tako bar kazu.
S4mpion

#10615 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

piupiu wrote:
Kad stvoriš ideal, tvoja sloboda dobija svoje granice, pa postaje "sloboda". Inače, sloboda je relativna stvar. :pusi:
piupiu

#10616 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

S4mpion wrote:
piupiu wrote:
Kad stvoriš ideal, tvoja sloboda dobija svoje granice, pa postaje "sloboda". Inače, sloboda je relativna stvar. :pusi:
Slazem se. Za mene je ideal samoregulirajuca sloboda.
skupljac_zeljeza

#10617 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

piupiu wrote:
S4mpion wrote:
piupiu wrote:
Slazem se. Za mene je ideal samoregulirajuca sloboda.
Misliš li na ideal cilj ili ideal traganje? I ja sam uočio da si uvijek ispred riječi anarhija stavljala ....ideja.
piupiu

#10618 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:
Misliš li na ideal cilj ili ideal traganje? I ja sam uočio da si uvijek ispred riječi anarhija stavljala ....ideja.
Zato što je anarhizam ideal, moderna civilizacija ga još nije živjela, a nisam sigurna ni da bi mogla, treba još dosta razvoja svijesti, sublimacije ljudskih nagona, razvoja svijesti o sistemsatskom i sistemskom potenciranju narcizma, itd ... mada postoje pokušaji, onaj neki grad u Danskoj, pa onaj jedan u Španiji ... oni su ipak tu više u smislu samoorganizacije i komunalnog odlučivanja ... ne mislim da je to 'sistem koji se gradi', to je stanje do kojeg se mora doći prirodnim razvojem ... Ideje su izvor svega. Platon.
sizifinho

#10619 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sizifinho »

Piupiu, hvala ti, onda sam i ja ateista. Mrzim okove, ogranicenja, ja zelim biti slobodan. Zelim biti hedonista
egoista, i sve to jos dva puta. Zasto bi me neko kaznio zato sto uzivam u necem sto je moje pravo.
Hvala
objasni mi samo sta ti smatras pod anarhijom...bezvlasce unutar jedne persone ili jednog sistem?
piupiu

#10620 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

sizifinho wrote:Piupiu, hvala ti, onda sam i ja ateista. Mrzim okove, ogranicenja, ja zelim biti slobodan. Zelim biti hedonista
egoista, i sve to jos dva puta. Zasto bi me neko kaznio zato sto uzivam u necem sto je moje pravo.
Hvala
objasni mi samo sta ti smatras pod anarhijom...bezvlasce unutar jedne persone ili jednog sistem?
Meni se čini da si ti ipak anarhista, a ne ateista ... mislim, možda si i ateista, ali ovaj je opis više opis anarho-individualca ... :) :kiss:

Eno ... gore sam ti napisala - samoregulaciju u zajednici koja povlači i samoorganizaciju, bespotrebnost hijerarhija, vlasti, itd ... ah, da, i bez potrebe za kolektivnom ideologijom.
skupljac_zeljeza

#10621 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

sizifinho wrote: Mrzim okove, ogranicenja, ja zelim biti slobodan. Zelim biti hedonista
egoista, i sve to jos dva puta.
Koliko bi to u realnom društvenom biću išlo na uštrb altruzma? Čovjek je društveno biće i da bi usrećio drugog pravila su da umanji sebi. Recimo....došla tetka iz dijaspore i dala mi svojih 10€ i ja za svoje pare kupio drugu za rođendan veliku čokoladu, a on je svoju čokoladu podijelio sa sestrom itd.
statixx

#10622 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

piupiu wrote:Ja i jesam anarhista (u onom pravom, ne u popularnom smislu).

:kiss:

A oslobadjanje od "carstva nuznosti" uz tiraniju radnog vremena i "carstvo slobode" uz stvaralastvo, kreativnu dokolicu i igru, nista ti fazoni, je li... :D

Jedan od problema s kojim se suocavaju anarhisti, slicno je bilo i sa Engelsom, a pozivajuci se na antropoloska istrazivanja, jeste sto cak i najprimitivnija, najegaitarnija, drustva lovaca-sakupljaca nisu bila besklasna, bar ne u pravom smislu te rijeci, jer neki su ipak, po konsenzusu, imali vise. Naravno, nije bilo klasicnog plemenskog autoriteta, kakav se javlja kasnije. :D

Drugi problem jeste cinjenica da je danasnji covjek tehnofil koji dominira planetom, cijelom prirodom, i taj neki duhovni ili mentalni nivo koji je nephodan za funkcionisanje takvog drustva ne vidim kako bi bio moguc. Drugim rijecima, ne mozemo unazad. Slicno kao sto ne mozes sa monoteizma i abrahamskih religija spustiti se samo na primitivne oblike obiljezavanja pogrebnih obreda, kao iskonsku sliku primitivne spiritualnosti i opsjednutoscu smrti.
Last edited by statixx on 21/08/2015 19:25, edited 1 time in total.
piupiu

#10623 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

statixx wrote:
A oslobadjanje od "carstva nuznosti" uz tiraniju radnog vremena i "carstvo slobode" uz stvaralastvo, kreativnu dokolicu i igru, nista ti fazoni, je li... :D
Jest', da im to otkrijem, pa da odma' krenu s vilama: Uhljebbbbbiiiiiiii!!!! Parazitiiiiiiii!!!! :lol:

Šalim se. Meni su moji roditelji od malena govorili da je najveće čovjekovo blago sposbnost da se igra. :wink:
Jedan od problema s kojim se suocavaju anarhisti, slicno je bilo i sa Engelsom, a pozivajuci se na antropoloska istrazivanja, jeste sto cak i najprimitivnija, najegaitarnija, drustva lovaca-sakupljaca nisu bila besklasna, bar ne u pravom smislu te rijeci, jer neki su ipak, po konsenzusu, imali vise. Naravno, nije bilo klasicnog plemenskog autoriteta, kakav se javlja kasnije. :D
Da, baš tako. U zapisniku još nemamo presedana.
Drugi problem jeste cinjenica da je danasnji covjek tehnofil koji dominira planetom, cijelom prirodom, i taj neki duhovni ili mentalni nivo koji je nephodan za funkcionisanje takvog drustva ne vidim kako bi bio moguc. Drugim rijecima, ne mozemo unazad. Slicno kao sto ne mozes sa monoteizma i abrahamskih religija spustiti se samo na primitivne oblike obiljezavanja pogrbnih obreda, kao iskonsku sliku primitivne spiritualnosti i opsjednutoscu smrti.
Eeeee, a, možda će roboti saditi, a mi ćemo papati i crtati ... :)
statixx

#10624 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Jest', da im to otkrijem, pa da odma' krenu s vilama: Uhljebbbbbiiiiiiii!!!! Parazitiiiiiiii!!!! :lol:
Ma jok, zavrsili bi na Staljinu, budi sigurna, prirodan tok stvari. :D
skupljac_zeljeza

#10625 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

piupiu wrote:
Eeeee, a, možda će roboti saditi, a mi ćemo papati i crtati ... :)
Htjedoh reći...aaaaaa pa to je džennet :D , ali ko će proizvoditi robote, podmazivati, popravljati...? :wink: Samo pragmatičan. :kiss:
Locked