Aj ne zajebaji, znam neke od njih licno.Opetja033 wrote: Ne kontas. Halilovic, Adilovic i Ramic nemaju veze sa selefijama/vehabijama, njihovim sponzorima, njihovom ideologijom. Uopce ne pripadaju tom diskursu.
Na stranu njihove ljudske karakteristike ali ideoloski nemaju veze sa njima.
Vracamo se na staru diskusiju u kojoj nema nikakvih gotovih rješenja.karakters wrote:Sirijska vlada po definiciji nije proksi, nego igrac koji je svoj na svom i igra za sebe sklapajuci potrebna saveznistva, za razliku od silnih vehabijskih dzejsova koji su samo potrosna roba tudjih interesa. Klasicni kvislinzi.Opetja033 wrote:
Nije neoprezno. Ja to pisem godinama. Svi ostali na terenu su proxyi nekoga također. I Assad je proxy.
Ne mozemo znati ko je istinska, autohtona, sirijska opcija iza kojeg vecina naroda moze stati - jer u Siriji nikada nisu odrzani slobodni, demokratski i fer izbori.
Sto nas onda vraca na pocetak svog ovog sranja tamo.
Opetja033 wrote:Ne kontas. Halilovic, Adilovic i Ramic nemaju veze sa selefijama/vehabijama, njihovim sponzorima, njihovom ideologijom. Uopce ne pripadaju tom diskursu.karakters wrote:
Pa to ti i govorim. Nije im uloga da budu zvijezde vehabizma, nego da prikriveno iznutra, institucionalno, guraju vehabijsku agendu unutar IZ i obrazuju kadrove zadojene vehabizmom, dok "zvijezde" labavo povezane sa IZ poput Kuduzovica, Golosa, Mrkonjica i kamiona drugih vehabija djeluju direktno. Kad bude prilika, pokusace preuzeti IZ.
Znam i ja dvojicu od trojice. Ako se pod "znam" moze racunati da sam nekoliko puta popio kafu sa njima u drustvu drugih ljudi.karakters wrote:Aj ne zajebaji, znam neke od njih licno.Opetja033 wrote: Ne kontas. Halilovic, Adilovic i Ramic nemaju veze sa selefijama/vehabijama, njihovim sponzorima, njihovom ideologijom. Uopce ne pripadaju tom diskursu.
Katarani su itekako imali razlog da ga odjebu jer je hinjski šutio sedmicama nakon sto je blokada počela - i on i njegovi portali. Ljudi mu se smijali. A važio je za jednog od ključnih MB ljudi u BiH.salik79 wrote:Opetja033 wrote:Ne kontas. Halilovic, Adilovic i Ramic nemaju veze sa selefijama/vehabijama, njihovim sponzorima, njihovom ideologijom. Uopce ne pripadaju tom diskursu.karakters wrote:
Pa to ti i govorim. Nije im uloga da budu zvijezde vehabizma, nego da prikriveno iznutra, institucionalno, guraju vehabijsku agendu unutar IZ i obrazuju kadrove zadojene vehabizmom, dok "zvijezde" labavo povezane sa IZ poput Kuduzovica, Golosa, Mrkonjica i kamiona drugih vehabija djeluju direktno. Kad bude prilika, pokusace preuzeti IZ.
Kako da nema?! Nema sa saudijskom linijom, ali zato ima sa katarskom. Blaza forma vehabizma, ali vehabizam. Doduse, neki dan su ga se zvanicno "odrekli" (zbog sukoba sa Saudima)....
Nisam mislio na njega (zar jesu?!), nego da se Katar "odrekao" vehabizma, kao zvanicnog religijskog pravca.Opetja033 wrote:Katarani su itekako imali razlog da ga odjebu jer je hinjski šutio sedmicama nakon sto je blokada počela - i on i njegovi portali. Ljudi mu se smijali. A važio je za jednog od ključnih MB ljudi u BiH.salik79 wrote:Opetja033 wrote: Ne kontas. Halilovic, Adilovic i Ramic nemaju veze sa selefijama/vehabijama, njihovim sponzorima, njihovom ideologijom. Uopce ne pripadaju tom diskursu.
Kako da nema?! Nema sa saudijskom linijom, ali zato ima sa katarskom. Blaza forma vehabizma, ali vehabizam. Doduse, neki dan su ga se zvanicno "odrekli" (zbog sukoba sa Saudima)....
Samo je pazio da ne grize ruku koja ga može hraniti. Jebena vremena, nikada ne znaš ko će u kojem trenutku završiti gore a ko će završiti dole.
Tako da me cudi sto im je toliko trebalo.
Ne kontas ti.treba vam zakonom zabranit ikakvu politicku. Ili ekonomsku moc.svima odreda.mozes se molit bogu za sebe i kapak.basar wrote:Predlažem da se zakonom zabrani šiizam. Izuzetno su ekstremni, izvršili su mnogo terorističkih napada na teritoriji BiHsumirprimus wrote:A realno sta ce sije u bosni??ito vazi i za saudijske selefije???ovo je evropska zemlja.tezimo ulasku u eu.basar wrote:Krenite sa predpostavkom da i drugi ljudi imaju razum, da nisu mazge, da će skontati o čemu je riječ, da će pročitati sve napisano. Vrlo dobro znamo odkud dolazi ova antišiitska propaganda i ko je finansira. Danas je vrijeme u kojem svako ko želi može pročitati šta želi, vrijeme u kojem se može samostalno edukovati, vrijeme u kojem su informacije dostupne. Nemojte biti poput mušrika kada su govorili: galamite da se kur'an ne bi cuo. Ili kada su naređivali ljudima da začepe uši. Vaša galama , optužbe i napadi neće biti uzrok za razumne da sami ne pročitaju i nauče sve što žele.
Što se tiče politike ovako zvučite:
Turska ima pravo ubijati Kurde u Turskoj jer su protivnici legitimne vlasti.
Turska ima pravo ubijati Kurde i u Siriji i izvršiti agresiju na suverenu Siriju, jer su sirijski Kurdi opasnost za turski režim.
Sirijska vojska nema pravo ubijati međunarodne i domaće teroriste koji su protivnici legitimne vlasti.
To je sve izgovor da nas ne prime nikad zarad radikalizma.![]()
Izjednačavanje zločina VRS i zločina ARBIH je zločin, ali izjednačavati vehabije i šiije nije, nastavak licemjernog razmišljanja. Ako je šiizam tako jak ideološki da svi strepe od njega, boje se da će ostat bez vjere da će poljuljati njihovo ispravno vjerovanje, pa šta bi tek bilo da imaju političku ili ekonomsku moć poput drugih subjekata u BiH. Predpostavljam da bi tražili međunarodnu intervenciju![]()
Ja sam kontao da mislis na njega. Da su se oni odrekli njega. Ne znam ni ja da su ga odjebali nego tebe tako shvatio.salik79 wrote:Nisam mislio na njega (zar jesu?!), nego da se katar "odrekao" vehabizma, kao zvanicnog religijskog pravca.Opetja033 wrote:Katarani su itekako imali razlog da ga odjebu jer je hinjski šutio sedmicama nakon sto je blokada počela - i on i njegovi portali. Ljudi mu se smijali. A važio je za jednog od ključnih MB ljudi u BiH.salik79 wrote:
Samo je pazio da ne grize ruku koja ga može hraniti. Jebena vremena, nikada ne znaš ko će u kojem trenutku završiti gore a ko će završiti dole.
Izbori su itekako odrzavani, sto ti ne znas, ili ne zelis da znas, ili priznas, tvoj problem...Opetja033 wrote:Vracamo se na staru diskusiju u kojoj nema nikakvih gotovih rješenja.karakters wrote:Sirijska vlada po definiciji nije proksi, nego igrac koji je svoj na svom i igra za sebe sklapajuci potrebna saveznistva, za razliku od silnih vehabijskih dzejsova koji su samo potrosna roba tudjih interesa. Klasicni kvislinzi.Opetja033 wrote:
Nije neoprezno. Ja to pisem godinama. Svi ostali na terenu su proxyi nekoga također. I Assad je proxy.
Ne mozemo znati ko je istinska, autohtona, sirijska opcija iza kojeg vecina naroda moze stati - jer u Siriji nikada nisu odrzani slobodni, demokratski i fer izbori.
Sto nas onda vraca na pocetak svog ovog sranja tamo.
Onog trenutka kada okreneš oružje na svoj narod kako bi ostao na vlasti gubiš svaki legitimitet. Tvoja vlast više nije legitimna. Najveći dio slobodnih, demokratskih zemalja ne smatra da Assad ima bilo kakav legitimitet u Siriji niti da je legitimni predsjednik Sirije.
Molim te nemoj sada potezati pricu da bi svaka vlada na Zapadu odgovorila na ovaj ili onaj način na pobunu. Da, bi. Ali te su vlade legitimne, imaju legitimitet jer ih je narod izabrao. Održani slobodni, demokratski izbori i na vlasti je vlada koja uživa podršku većine naroda. To u Assadovom primjeru nije slučaj.
Assad je proxy. Njegove trupe su proxy trupe.
Pa jes. Vec vidjeno sa Milosevicemioannes wrote:kaze lik....
vecina zapadnih zemalja osporava legitimitet Assadovoj vladi...
a nece da kaze da su to ti isti koji ga zbog svojih interesa hoce da sruse.
ti isto ono "kadija ti sudi, kadija te tuzi"
...komedija
karakters wrote:Pa samo vehabije koje ti zoves selefijama i jesu "revolucionari" u Siriji, a ti si njihov najgorljiviji fan.Opetja033 wrote:Ako cemo realno, u Bosni je mainstream Islam uvijek na vrlo visoku poziciju stavljao Ehlul Bejt a.s. (Poslanikovu a.s. porodicu). Pogledajte samo kaligrafije unutar džamija. U većini je, mimo Muhammeda a.s. i prve cetverice halifa, istaknuto i ime Imama Hasana a.s. i Imama Husejna a.s. Cak bih otisao toliko daleko da tvrdim kako je to bio mainstream sve u svim dijelovima islamskog svijeta do pojave i ekspanzije selefijskog pokreta.
U sustini radilo se o tome da je Ehlul Bejtu a.s. davana prednost u duhovnom kontekstu, ne politickom. I to je osnovna razlika u odnosu na siitski, ali i selefijski pravac.
Spominjanje Jezida, donekle i Muavije, u pozitivnom kontekstu je bilo maltene ravno herezi. To su cinjenice.
Sa druge strane ne opravdavam i muka mi je od stalnog potezanja tih sukoba. Tvrdim da je pojava i ekspanzija selefijskog pokreta dar za siije. Selefije su toliko naivne, toliko povrsne i toliko ofirne sa svojim prekrajanjima historije i pisanjem bajki da svako, ko iole poznaje ili procita islamsku historiju, moze vidjeti da tu nesto ne stima. To naravno sirom otvara vrata siitskom pogledu na historiju, tj njihovim bajkama.
Ali off topic smo, nije podforum religije.
Narsvno da ce osporavat legitimitet krvolocnom diktatoru koji je zemlju nasljedio od oca ko da mu je babovina.ne moze i jare i pare .ioannes wrote:kaze lik....
vecina zapadnih zemalja osporava legitimitet Assadovoj vladi...
a nece da kaze da su to ti isti koji ga zbog svojih interesa hoce da sruse.
ti isto ono "kadija ti sudi, kadija te tuzi"
...komedija
Njega drzi nit koja ga spaja s njegovim duhovnim ocem - Karadavijem, a obojica sisaju istu sisu...A mislio sam na vehabizam i Katar, nesto su obznanjivali da se odricu vehabizma...Opetja033 wrote:Ja sam kontao da mislis na njega. Da su se oni odrekli njega. Ne znam ni ja da su ga odjebali nego tebe tako shvatio.salik79 wrote:Nisam mislio na njega (zar jesu?!), nego da se katar "odrekao" vehabizma, kao zvanicnog religijskog pravca.Opetja033 wrote: Katarani su itekako imali razlog da ga odjebu jer je hinjski šutio sedmicama nakon sto je blokada počela - i on i njegovi portali. Ljudi mu se smijali. A važio je za jednog od ključnih MB ljudi u BiH.
Znaci jos uvijek uspjesno pliva i taktika "jezik za zube" ga drzi iznad povrsine.
Super.
Isto tako i sitska propagandabasar wrote:Optužbe, optužbe. A gledaj šta ste imena za kratko vrijeme naveli kao proksije.![]()
![]()
Sami potvrdiše ono što maloprije rekoh: "zna se odakle dolazi antišiitska propaganda i ko je finansira".
Sace to iranci pocerat ko onomad oko alepabasar wrote:Dobro napreduje ova turska okupacija na sjeveru, sad zasad (zadnja 2-3 dana).
U reisovom svakako ne, iako nose njegov dres.Opetja033 wrote:
Znam i ja dvojicu od trojice. Ako se pod "znam" moze racunati da sam nekoliko puta popio kafu sa njima u drustvu drugih ljudi.
Nijedan od njih trojice ne tekfiri šiije recimo. Čak je jedan od njih, a lično sam ga slušao, hvalio neke segmente i šiitskog i sufijskog djelovanja. Naravno, "off the record".
A ako ih licno poznajes, znas onda i ko ih gura i u kojem "timu" igraju. Nije bas da je tajna.