Šiiti

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Šiiti

Post by dr.gog »

Da li neko može da iznese osnovne razlike između šiitskog i sunitskog tumačenja Objave-Kur"ana?

Poznato je da između dvije grupacije,struje ili kako god ih nazvali postoji određena "ideološka" netrpeljivost koja je u prošlosti rezultirala nasiljem.
U čemu se sastoje osnove šiitskog učenja i koje su mu osnovne karakteristike?

Zašto vlada tako duboka podjela i šta jedni drugima najviše zamjeraju predstavnici obiju struja?

Ko su najznačajniji šiitski islamski učenjaci, i koja djela su prevedena na naš jezik--odnosno iz koje literature se može više saznati o šiitima?
Dakle, učenje,hijerarhija uleme, trenutni odnosi...
zaratustra

#2 Re: Šiiti

Post by zaratustra »

Uffff, tema je dobra, žestoka i osuđena na brzo zaključavanje. Sumnjam da ovdje ima muslimana koji podržavaju šiizam i možda je bolje bilo obrađivati ga sa historijskog ili sociološkog aspekta.

Evo za početak

Pet načela islama ši'itskog učenja:

1.Tevhid - vjera u Božje jedinstvo,
2.Nubuvvat – Poslanstvo,
3.Miad – život poslije smrti,
4.Imamet – vjerovanje u imame kao Poslanikove nasljednike i
5.Adl – božanska pravda.

Prva tri se podudaraju sa učenjima ehli sunneta, dok su četvrti i peti nešto u čemu se razilaze.

I, da ne bude zabune ja sam pripadnik ehli sunneta, konkretnije hanefija.
mensurbh

#3 Re: Šiiti

Post by mensurbh »

za početak, kaže se "ši'ijskog" i "sunnijskog"...
zaratustra

#4 Re: Šiiti

Post by zaratustra »

mensurbh wrote:za početak, kaže se "ši'ijskog" i "sunnijskog"...
Jah...
velaxsa

#5 Re: Šiiti

Post by velaxsa »

Ja bitnosti kako se kaze..... :-)
Podjela je pocela ubrzo nakon smrti Muhammeda s.a.v.s.
Muhammed a.s. je za svoh nasljednika ostavio svog najboljeg prijatelja Ebu Bekra Es-Siddik-a r.a. Nakon njegove smrti, izabran je Omer r.a., nakon njegove Osman r.a., pa Alija r.a.
Alija r.a. je bio Poslanikov zet i bio je takodje u krvnoj vezi sa Poslanikom.Si'iti ne priznaju ovu trojicu nasljednika i smatraju da je Alija r.a. jedini legitiman (cak neki idu u krajnost i pripisuju mu svojstvo poslanika).U sustini sva cetvorica su bili pravovjerni i svakome od njih je obecan Dzennet jos za vrijeme zivota Muhammeda a.s.
Glavna razlika je sto si'iti priznaju samo krvnu vezu kao legitimnu. Taodjer, si'iti su poprimili i provode mnoge rituale koji nemaju veze sa Islamom, kao sto su udaranje po tijelu, samokaznjavanje bicevanjem,lancima i nozevima na dan Kerbele (dan kad je ubijem Husein r.a., unuk Bozijeg Poslanika i sin Alije r.a. i Fatime r.a.). Ima tu puno toga , ali eto u par rijeci...
U sustini je sve pocelo oko bitke za stolicu nakon preseljenja Poslanika.
Last edited by velaxsa on 22/11/2008 00:12, edited 1 time in total.
Compact

#6 Re: Šiiti

Post by Compact »

Definicija šiizma:
Ši'ah u arapskom jeziku znači partija, sekta ili pristalica. Voditi partiju ili sektu podrazumijeva imati svoje sljedbenike i pomoćnike. Svi ljudi istoznačno shvataju riječ pristalica. To je svaki onaj koji pomaže drugog istomišljenika i uđe u njegovu stranku.
Terminološko značenje riječi ši'ah je naziv za svakog onoga koji je uvjeren da je Poslanik, s.a.v.s, odredio Aliju, r.a., za svog nasljednka.
Ovo je temelj i suština šiizma.
pure_love

#7 Re: Šiiti

Post by pure_love »

U pocetku je razlika bila cisto "politicka"(mada ni to toliko),razilazenje oko toga ko ce biti nasljednik poslanika a.s Ebu Bekr r.a ili Alija r.a,a kasnije generacije su uvelicale razliku(a Alija r.a i Ebu Bekr r.a su bili i ostali na istom,i poznato je da je ebu Bekr bio veoma drag Aliji,i obrnuto)

Zašto vlada tako duboka podjela i šta jedni drugima najviše zamjeraju predstavnici obiju struja?
pa nije podjela tako opasna,sve se svodi vecinom na politku(politicke podjele u Iraku,mala prava sijja u Saudiji,i obrnuto za sunnije u Iranu itd),i na narodno vjerovanje(koje nema veze s izvornim podjelama,vazno napomenuti)

Mora se priznati da su sijje spremniji na suradnju od sunnita,cak su oharamili mnoge svoje obicaje.Ovdje govorim o priznatoj siitskoj ulemi,a medju narodom je katastrofalno..nazalost,,recimo u Iranu su mnogi predislamski obicaji prezivjeli i sve se danas vode kao islamski(dakle siitski)..i ako ulema vecinom osudjuje sve to

nedavno je bio zajednicki ulemanski skup za sijje i sunnije(bio je tu i reis Ceric)
zaratustra

#8 Re: Šiiti

Post by zaratustra »

Što se tiče autora, mislim da je trenutno Seyyid Hossein Nasr broj jedan. Što je najvažnije čovjek je umjeren.
pure_love

#9 Re: Šiiti

Post by pure_love »

i jos nesto :-D

90% muslimana su sunnije tako da je to apsolutno dominantna strana,...mi priznajemo kao halife i volimo i ebu Bekra i Aliju,,dok oni priznaju samo Aliju

i po mom nekom misljenju sijjama se daje previse paznje s obzirom da su po definiciji sekta...a sunnizam je "mainstream islam",,ali to je sve zbog Irana(vazna zemlja,a sijje)
Last edited by pure_love on 22/11/2008 00:30, edited 1 time in total.
velaxsa

#10 Re: Šiiti

Post by velaxsa »

Si'ije znaju biti jako ekstremne i imaju nekad jako cudno ponasanje. Ja nekad ne mogu da vjerujem do koje granice idu. Evo npr. jedan klip koji mi je najblaze receno smijesan ...http://www.youtube.com/watch?v=Cii7I-cnZ-0

ili ovaj

http://www.youtube.com/watch?v=3vZc5KzH ... re=related

Ovo nema veze sa Islamom i siguran sam da Muhammed s.a.v.s. ne bi odobravao ovo.
Last edited by velaxsa on 22/11/2008 00:34, edited 1 time in total.
zaratustra

#11 Re: Šiiti

Post by zaratustra »

@pure_love

A Boga mi i hazreti Omera r.a. i hazreti Osmana r.a. I to nam je u svakoj opciji prednost.
pure_love

#12 Re: Šiiti

Post by pure_love »

A Boga mi i hazreti Omera r.a. i hazreti Osmana r.a. I to nam je u svakoj opciji prednost.

naravno :)

inace,mozda nije poznato da je siizam,ovakvog kakvog ga znamo(a ashabima r.a je termin siizam bio nepoznat,nisu se nikada djelili) "osnovao" Abdallah Ibn Saba (inace rodjen kao jevrej,kasnije prihvatio islam)
zaratustra

#13 Re: Šiiti

Post by zaratustra »

@dr.gog

Još jedan od autora vrijednih pažnje je Henry Corbin, mislim da je nekoliko njegovih djela prevedeno i na naš jezik.
NIN

#14 Re: Šiiti

Post by NIN »

velaxsa wrote:Si'ije znaju biti jako ekstremne i imaju nekad jako cudno ponasanje. Ja nekad ne mogu da vjerujem do koje granice idu.

Ovo nema veze sa Islamom i siguran sam da Muhammed s.a.v.s. ne bi odobravao ovo.
Bas kao sto sunije znaju biti jako ekstremne kada se ponasaju (citaj raznose) po siitskim predgradjima, tacnije pijacama i dzamijama po Bagdadu i drugim irackim gradovima ne bil' pobili sto vise siitske djece i zena. Bas ne mogu da vjerujem do koje to granice ide.

I da, ni ovo nema veze sa islamom i siguran sam da Muhamed ne bi odobravao ovo.

Pozdrav...
Bosanac sa dna kace

#15 Re: Šiiti

Post by Bosanac sa dna kace »

NIN wrote:
velaxsa wrote:Si'ije znaju biti jako ekstremne i imaju nekad jako cudno ponasanje. Ja nekad ne mogu da vjerujem do koje granice idu.

Bas kao sto sunije znaju biti jako ekstremne kada se ponasaju (citaj raznose) po siitskim predgradjima, tacnije pijacama i dzamijama po Bagdadu i drugim irackim gradovima ne bil' pobili sto vise siitske djece i zena. Bas ne mogu da vjerujem do koje to granice ide.

Pozdrav...
Odkud ti informacije da to rade sunije i sije jedni drugima? :shock:
Na zapadu još uvijek ima ljudi koji misle da su ljudi u Omarskoj igrali golf...
Bosanac sa dna kace

#16 Re: Šiiti

Pored razlika u vjerovanju šije takođe klanjaju 3 dnevna namaza umjesto 5. Tokom klanjanja namaza koriste pločicu ili kamenčic koji je "sveta zemlja" donesena sa Kerbele, mjesta pogibije hz.Hasana i Huseina, klanjaju spuštenih ruku.
Inače šije se dijele na dvanaestoimamce i sedmoimamce. Danas dvanaestoimamci čine nekih 85% šija. Dalje se dijele na džaferijski mezheb i zejdijski. Zejdijski je uglavnom u Jemenu i ostalim južnim dijelovima Arapskog poluostrva, dok je džaferijski u Iranu, Iraku i Libanu.Između zejdija i sunija što se tiče prakse nema velikih razlika, i oni klanjaju 5 puta na dan, i mislim da oni nisu tolko gorljive šije kao džaferije.
Mislim da ima dosta tekstova na internetu, ako ima ko vremena nek nađe i postavi nam.
NIN

#17 Re: Šiiti

Post by NIN »

Bosanac sa dna kace wrote:
NIN wrote:

Pozdrav...
Odkud ti informacije da to rade sunije i sije jedni drugima? :shock:
Na zapadu još uvijek ima ljudi koji misle da su ljudi u Omarskoj igrali golf...
Cuj otkud mi informacije. :-)

Jedni drugima? Sljedeci put kada budes cuo za bombaski napad u Iraku obavezno obrati paznju na mjesto gdje je izvsen. A informacija sam pun sto se ovoga tice, vjeruj mi. Usput, ne bi bilo lose da ti preporucim i par knjiga na ovu temu ako si zainteresiran.
Bosanac sa dna kace

#18 Re: Šiiti

....nebitno, mislio sam jel imaš koji izvir sem CNN, BBC, FOX i sličnih....
NIN

#19 Re: Šiiti

Post by NIN »

Bosanac sa dna kace wrote:....nebitno, mislio sam jel imaš koji izvir sem CNN, BBC, FOX i sličnih....
...mozel' recimo UN, HRW, i ostali neovisni mediji i organizacije. A doduse, mozes ti to i sam istraziti tako sto sec se upoznati sa geografijom, strukturom stanovnistva, historijom i ostalim faktorima vezanim za ovu tematiku nakon cega ces sa lakocom pratiti situaciju i statistiku.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#20 Re: Šiiti

Post by dr.gog »

Molim vas da pažljivije koristite opciju CITIRANJA (QUOTE).Pogrešnim citiranjem tekst može biti pripisan onome ko sa njim nema veze.Prije postanja provjerite tekst opcijom PREGLED(PREVIEW).Citirani tekst mora biti unutar posebno označenog-obojenog polja...
zaratustra

#21 Re: Šiiti

Post by zaratustra »

Duodecimalci (ithna 'ashari) ili ti dvanaestoimamci veoma jako, barem simbolikom brojeva, podsjećaju i na dvanaest apostola. Ako se tome doda da je hazreti Husein r.a., unuk Božijeg poslanika s.a.v.s., oženio perzijsku princezu, onda ne čudi što je šiizam našao plodno tlo u Perziji odnosno današnjem Iranu. Dža'ferije (dvanaestoimamci) smatraju da imamet mora ići krvnom linijom, dok Zejdije (sedmoimamci) misle da to nije tako tj. da imam ne mora biti potomak loze hazreti Alije r.a.
Ahmmed

#22 Re: Šiiti

Post by Ahmmed »

Bosanac sa dna kace wrote:Pored razlika u vjerovanju šije takođe klanjaju 3 dnevna namaza umjesto 5. Tokom klanjanja namaza koriste pločicu ili kamenčic koji je "sveta zemlja" donesena sa Kerbele, mjesta pogibije hz.Hasana i Huseina, klanjaju spuštenih ruku.
Inače šije se dijele na dvanaestoimamce i sedmoimamce. Danas dvanaestoimamci čine nekih 85% šija. Dalje se dijele na džaferijski mezheb i zejdijski. Zejdijski je uglavnom u Jemenu i ostalim južnim dijelovima Arapskog poluostrva, dok je džaferijski u Iranu, Iraku i Libanu.Između zejdija i sunija što se tiče prakse nema velikih razlika, i oni klanjaju 5 puta na dan, i mislim da oni nisu tolko gorljive šije kao džaferije.
Mislim da ima dosta tekstova na internetu, ako ima ko vremena nek nađe i postavi nam.

Šiije klanjaju pet dnevnih namaza, s tim što im je u svim prilikama dozvoljeno spajanje podneva i ikindije, te akšama i jacije. Dakle, bosanac sa dna kace, šiije su u beš vaktu, samo često taj beš vakat klanjaju u tri namaska ciklusa.
pure_love

#23 Re: Šiiti

Post by pure_love »

istina,znam jednu Afganistanku koja sastavlja namaz na taj nacin,,i ispada da klanja 3 puta ali klanja 5 puta kao i ja :D
Last edited by pure_love on 22/11/2008 13:49, edited 1 time in total.
pure_love

#24 Re: Šiiti

Post by pure_love »

zaratustra wrote:Duodecimalci (ithna 'ashari) ili ti dvanaestoimamci veoma jako, barem simbolikom brojeva, podsjećaju i na dvanaest apostola. Ako se tome doda da je hazreti Husein r.a., unuk Božijeg poslanika s.a.v.s., oženio perzijsku princezu, onda ne čudi što je šiizam našao plodno tlo u Perziji odnosno današnjem Iranu. Dža'ferije (dvanaestoimamci) smatraju da imamet mora ići krvnom linijom, dok Zejdije (sedmoimamci) misle da to nije tako tj. da imam ne mora biti potomak loze hazreti Alije r.a.

Nisu Iranci bili dugo sijje,tek od 16 ili 17 stoljeca..i to silom

prije su bili uporiste ehli sunneta,nazalost danas su ta vremena prosla,,i ostalo je svega 15% sunnita u Iranu
zaratustra

#25 Re: Šiiti

Post by zaratustra »

pure_love wrote:
zaratustra wrote:Duodecimalci (ithna 'ashari) ili ti dvanaestoimamci veoma jako, barem simbolikom brojeva, podsjećaju i na dvanaest apostola. Ako se tome doda da je hazreti Husein r.a., unuk Božijeg poslanika s.a.v.s., oženio perzijsku princezu, onda ne čudi što je šiizam našao plodno tlo u Perziji odnosno današnjem Iranu. Dža'ferije (dvanaestoimamci) smatraju da imamet mora ići krvnom linijom, dok Zejdije (sedmoimamci) misle da to nije tako tj. da imam ne mora biti potomak loze hazreti Alije r.a.

Nisu Iranci bili dugo sijje,tek od 16 ili 17 stoljeca..i to silom

prije su bili uporiste ehli sunneta,nazalost danas su ta vremena prosla,,i ostalo je svega 15% sunnita u Iranu
Što se tiče postotka mislim da je on gotovo dvostruko veći. Čini mi se da sada u Iranu ima oko 20 miliona sunnija. A to da nisu bili ši'ije ne bih se smio zakleti. Ko napravi onolike mauzoleje???
Post Reply