Šipak ćeš nagooglat ako ne znaš šta je ko napisao. Jelde?5 0 5 wrote:skupljac, google naucnik.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- skupljac_zeljeza
#10576 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- asurbanipal
#10577 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote:A onda i Hajjam kao Ćatić.![]()
![]()
Krčmarice, toči vina, ta dobar je Bog!
On dijeli svakog blaga iz obilja svog.
Ne pravi se farizejom, živi dok si mlad,
Ako kome nije šteta od užitka tvog
(teklo vrijeme)
O Ti, Koji svačije tajne misli znadeš,
Koji svakom u muci Tvoju pomoć dadeš,
Bože, primi ispriku i pokoru moju,
ako zehru milosti za mene imadeš!
Vidiš da je u vinu Istina...
Još malo od Hajjama
Pit' ću vina, pit ću kol'ko mogu više,
Kad u zemlju legnem, nek' vinom miriše !
Al' ko mahmuran kod groba mi stane,
nek se opije mirisom kojim grob mi diše.

-
statixx
#10578 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Apsolutna istinita spoznaja je nemoguca, a metafizicke konstrukcije, bez obzira na filozofijsku ostroumnost, samo su kukavicki pokusaj bijega iz stvarnosti. Ne preosteje nista nego da kazemo kako je smrt jedina istina i kako je poslanikovo ucenje samo jos jedan u nizu pokusaja.asurbanipal wrote:skupljac_zeljeza wrote:
Preživio sam.(šta bih bez ovog zelenog smajlija) Dobro je ovo Rasel samo što zvuči poznato. Poslanik, s.a.v.s.: „Govori istinu pa makar bila i gorka“!
![]()
In vino veritas !
- skupljac_zeljeza
#10579 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Poslije pijanstva teče proces triježnjenja. Ima popratnu pojavu mahmurluk, ali sve ima svoju cijenu.statixx wrote:Apsolutna istinita spoznaja je nemoguca, a metafizicke konstrukcije, bez obzira na filozofijsku ostroumnost, samo su kukavicki pokusaj bijega iz stvarnosti. Ne preosteje nista nego da kazemo kako je smrt jedina istina i kako je poslanikovo ucenje samo jos jedan u nizu pokusaja.asurbanipal wrote:skupljac_zeljeza wrote:
Preživio sam.(šta bih bez ovog zelenog smajlija) Dobro je ovo Rasel samo što zvuči poznato. Poslanik, s.a.v.s.: „Govori istinu pa makar bila i gorka“!
![]()
In vino veritas !
- piupiu
#10580 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa, dobro, druže Željezar, je l' ovo erotska stranica foruma ili tema o ateizmu?
Može li kako da ja ne zavodim diktaturu u svrhu zaštite maloljetne maksumčadi i forumskog feminizma? 
-
5 0 5
#10581 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nemoj ga bona.piupiu wrote:Pa, dobro, druže Željezar, je l' ovo erotska stranica foruma ili tema o ateizmu?Može li kako da ja ne zavodim diktaturu u svrhu zaštite maloljetne maksumčadi i forumskog feminizma?
- asurbanipal
#10582 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako je, već kako kažeš
onda je moguće i da ova dole tvrdnja ne stoji:
A stvarnost je ?
statixx wrote:
Apsolutna istinita spoznaja je nemoguca
statixx wrote:Ne preosteje nista nego da kazemo kako je smrt jedina istina
a metafizicke konstrukcije, bez obzira na filozofijsku ostroumnost, samo su kukavicki pokusaj bijega iz stvarnosti.
A stvarnost je ?
- skupljac_zeljeza
#10583 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hajjam i Hafiz su moj teren.5 0 5 wrote: nemoj ga bona.

Vidi koliko si u zabludi kada nagađaš o meni što ti nije jedina zabluda, a poslije ovoga idi stranicu prije i pročitaj šta je @lucifer postavio.
-
5 0 5
#10584 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
spoznat ces poslije smrti.asurbanipal wrote: A stvarnost je ?
- skupljac_zeljeza
#10585 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hajjam u jednoj svojoj rubaiji veli da što god više gleda u lijepu ženu sve je pobožniji jer takOvo nešto lijepo nije se moglo samo od sebe složiti.piupiu wrote:Pa, dobro, druže Željezar, je l' ovo erotska stranica foruma ili tema o ateizmu?Može li kako da ja ne zavodim diktaturu u svrhu zaštite maloljetne maksumčadi i forumskog feminizma?
-
5 0 5
#10586 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ma tebe samo google vadi. o bilo kojoj temi da je rijec. wikipedija je tvoja enciklopedija.skupljac_zeljeza wrote: Vidi koliko si u zabludi kada nagađaš o meni što ti nije jedina zabluda, a poslije ovoga idi stranicu prije i pročitaj šta je @lucifer postavio.
-
statixx
#10587 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa stvarnost je smrt, tako da je poslanik mogao biti dosljedan i reci kako je istina gorka.asurbanipal wrote:Ako je, već kako kažeš
statixx wrote:
Apsolutna istinita spoznaja je nemoguca
statixx wrote:Ne preosteje nista nego da kazemo kako je smrt jedina istinaa metafizicke konstrukcije, bez obzira na filozofijsku ostroumnost, samo su kukavicki pokusaj bijega iz stvarnosti.
A stvarnost je ?
-
5 0 5
#10588 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ljepota je u oko posmatraca.skupljac_zeljeza wrote: Hajjam u jednoj svojoj rubaiji veli da što god više gleda u lijepu ženu sve je pobožniji jer takOvo nešto lijepo nije se moglo samo od sebe složiti.
ne brini. sve te to ceka poslije smrti (rijeke vina, picke k'o salate). naravno, ako budes dobar, po srednjevjekovnim standardima.
- piupiu
#10589 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
skupljac_zeljeza wrote:Hajjam u jednoj svojoj rubaiji veli da što god više gleda u lijepu ženu sve je pobožniji jer takOvo nešto lijepo nije se moglo samo od sebe složiti.piupiu wrote:Pa, dobro, druže Željezar, je l' ovo erotska stranica foruma ili tema o ateizmu?Može li kako da ja ne zavodim diktaturu u svrhu zaštite maloljetne maksumčadi i forumskog feminizma?

- skupljac_zeljeza
#10590 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Šta nedostaje wikipediji kada prepisuje iz knjiga?5 0 5 wrote:ma tebe samo google vadi. o bilo kojoj temi da je rijec. wikipedija je tvoja enciklopedija.skupljac_zeljeza wrote: Vidi koliko si u zabludi kada nagađaš o meni što ti nije jedina zabluda, a poslije ovoga idi stranicu prije i pročitaj šta je @lucifer postavio.![]()
-
statixx
#10591 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kazem ti ja, svi smo mi opijeni necim, sve zbog najizvjesnije istine (ovo da me asurbanipal ne napaNe).skupljac_zeljeza wrote:Poslije pijanstva teče proces triježnjenja. Ima popratnu pojavu mahmurluk, ali sve ima svoju cijenu.
- skupljac_zeljeza
#10592 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Još kada povežeš ovo sa onim što Meša piše u Dervišu o begovici.piupiu wrote:http://www.hrhwalls.com/reimg/image.php ... h=450&w=72skupljac_zeljeza wrote:Hajjam u jednoj svojoj rubaiji veli da što god više gleda u lijepu ženu sve je pobožniji jer takOvo nešto lijepo nije se moglo samo od sebe složiti.piupiu wrote:Pa, dobro, druže Željezar, je l' ovo erotska stranica foruma ili tema o ateizmu?Može li kako da ja ne zavodim diktaturu u svrhu zaštite maloljetne maksumčadi i forumskog feminizma?
- asurbanipal
#10593 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
5 0 5 wrote:spoznat ces poslije smrti.asurbanipal wrote: A stvarnost je ?
Misliš da se ne može prije spoznati ?
- asurbanipal
#10594 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
statixx wrote:
Kazem ti ja, svi smo mi opijeni necim, sve zbog najizvjesnije istine (ovo da me asurbanipal ne napaNe).
Za nekog najizvjesnija istina, za nekog lezet (slast)...
- piupiu
#10595 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Napisšite neki zajednički ogled o stvarnosti, toliko lijepih misli ... u digitalno prazno.
I jedna digresija ...
smrdim/100-godina-od-smrti-mu ... pet-ljudi/
I jedna digresija ...
-
statixx
#10596 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa da, ali sta je starije, koja "spoznaja" prethodi kojoj....asurbanipal wrote:statixx wrote:
Kazem ti ja, svi smo mi opijeni necim, sve zbog najizvjesnije istine (ovo da me asurbanipal ne napaNe).
Za nekog najizvjesnija istina, za nekog lezet (slast)...
- skupljac_zeljeza
#10597 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ponese ljude prolazna dunjalučka ljepota pa se zaborave.asurbanipal wrote: Još malo od Hajjama
Pit' ću vina, pit ću kol'ko mogu više,
Kad u zemlju legnem, nek' vinom miriše !
Al' ko mahmuran kod groba mi stane,
nek se opije mirisom kojim grob mi diše.
Nemoj tako bahato gaziti po cvijeću,
i oholo gledati na prolaznu sreću;
možda je to cvijeće od praha djevojke,
kojoj su se divili kao sveum'jeću!
-
5 0 5
#10598 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
bio sam sarkastican. poslije smrti nema nista. sto saznamo za ovog zivota, saznali smo. i sve ostalo sto ide s tim. poslije smrti pocinje proces razgradnje tijela, i to je to. kome se ne svidja, neka masta o zagrobnom zivotu.asurbanipal wrote: Misliš da se ne može prije spoznati ?
- piupiu
#10599 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Samo sedmica? Ts, ts, ts ...skupljac_zeljeza wrote: Hajjam i Hafiz su moj teren.![]()
Vidi koliko si u zabludi kada nagađaš o meni što ti nije jedina zabluda, a poslije ovoga idi stranicu prije i pročitaj šta je @lucifer postavio.
Šalim se.
- skupljac_zeljeza
#10600 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U digresiji je na neki način odgovor u kontekstu mudrovanja po forumu.piupiu wrote:Napisšite neki zajednički ogled o stvarnosti, toliko lijepih misli ... u digitalno prazno.
I jedna digresija ...
„Nisam li te, Ćazime, poučio da je piće haram? Nisam li ti ukazao na ispravan put?“, upita efendija.
„Jesi, efendija, jesi. Ali ne upućuješ ti, nego Bog. Koga On uputi takav je kao ti, a koga ti uputiš ovakav je kao ja.“
Najviše me zavrnula Hasnija Muratagić zvana Tuna, ali....možda je imala i pravo.piupiu wrote:
Samo sedmica? Ts, ts, ts ...![]()
![]()
Šalim se.