Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
-Spiridon-

#1051 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Vojvoda Vojvodine wrote:Evo snimak i mojih papricica koje su napokon krenule i kod mene da daju plodove

https://www.facebook.com/photo.php?v=14 ... 5222&saved
Bravo! Vidite, da se strpljenje isplatilo :D

LP
kinkyseaturtle

#1052 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kinkyseaturtle »

Kupih sjeme numex twilight i nakon par mjeseci dobih ovo. ovo mi vise lici na jalapeno, nego na numex. sta mislite sta bi ovo moglo biti?

Image
Vojvoda Vojvodine

#1053 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Vojvoda Vojvodine »

-Spiridon- wrote:
Vojvoda Vojvodine wrote:Evo snimak i mojih papricica koje su napokon krenule i kod mene da daju plodove

https://www.facebook.com/photo.php?v=14 ... 5222&saved
Bravo! Vidite, da se strpljenje isplatilo :D

LP
Hvala,isplatilo se i te kako.No sad preostaje taj finis kad cekamo da sazreju i da probamo neke barem ;-)
One su odjednom bukvalno buknule i razgranale se na sve strane.
Vojvoda Vojvodine

#1054 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Posto nema na facebook resio sam da napravim jednu ozbiljnu stranicu kako bi informisali i druge o ovim papricicama.Bice forme sve o njima od vrsta pa na dalje dotle gde se mogu u drzavama Juge nabaviti semenja,biljke...A tu racunam na vas koji budete imali semenje i biljke viska da vas oglasim kad bude vreme pa da malo vise tako popularisemo u Jugi Chili papricice.Mislim da cu do subote da napravim stranicu
dado0502

#1055 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by dado0502 »

Bravo V.V.
Ringhio

#1056 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ringhio »

Pozdravljam.

Posto volim ljutu, pretjerano ljutu, i vecini normalnih ljudskih bica ne-jedivo ljutu hranu odavno razmisljam o uzgoju par papricica samo za svoj cejf.

Bilo bi to nesto sitno, da se imam oko cega zanimati, dok ne ubodem ono sto mi stvarno godi. Nebih sada uzgajao neke sotonski ljute paprike ali uzgajao bih blago ljute papricice.

Posto sam ogranicen prostorom iz pocetka bih se fokusirao na papricice koje se mogu uzgajati u saksijama, na prozoru, balkonu, tj. negdje u stanu.

Snimao sam malo po pepperseed.eu i ima svega, za sada sam u korpu stavio Satans Kiss, Jalapeno Early, Santaka, Trinidad Perfume, Medusa, Little Elf, Jalapeno, ovako kako vidim samo Little Elf i Medusa su pogodni za saksije, donekle Santaka kako mi se cini, ispravite me ako se varam.

Od gore navedenih sam jeo Satans Kiss cisto, sa mocarellom, sa mocarelom u maslinovom ulju, super ukusna papricica, jalapeno early koji mi je takodje fin, te jalapeno klasicni koji mi je super i jedem ih skoro svakodnevno.

E sad ono laicko, koliko kesica sjemena je potrebno za 1 saksiju, koje su pogodne za uzgoj u saksiji ? I nebih ove hibride i kojekakve zafrkancije, tipa paprika s ukusom sljive, paprika koja izgleda kao jalapeno a ima ukus lubenice i tako dalje i tako sire.

Hvala vam unaprijed.
Mu'min

#1057 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ringhio wrote:Pozdravljam.
Posto volim ljutu, pretjerano ljutu, i vecini normalnih ljudskih bica ne-jedivo ljutu hranu odavno razmisljam o uzgoju par papricica samo za svoj cejf.

E sad ono laicko, koliko kesica sjemena je potrebno za 1 saksiju, koje su pogodne za uzgoj u saksiji ? I nebih ove hibride i kojekakve zafrkancije, tipa paprika s ukusom sljive, paprika koja izgleda kao jalapeno a ima ukus lubenice i tako dalje i tako sire.

Hvala vam unaprijed.
uzgoj u saksijama je primjeran za svaku sortu ljutače paprike. Sto vec posuda to vec sadnica uz primjeran zgoj bude.
Posto volis pretjerano ljuto onda pocni sa nekim od 100.000 SHU ili cak sa Habaneros.

Za 1 saksiju trebas 1 sadnicu (ako nisu one duge sakcije tj. Korita)a za 1 sadnicu trebas 1 sjemenku. :)
pa ti kontaj koliko ti treba sjemenki i kesica ( koliko bi sijao posto jeprostor belaj).

Inace odakle si?
Ako si Tuzla da ti ja dam sjeme Habanerosa.

MU'min
Vojvoda Vojvodine

#1058 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Evo kako sam ja to zamislio pa ko hoce il ako neko hoce od vas koji imate znanje da bude admin nek se javi i bice ali ovo je ideja samo za sad kako da promovisemo papricice
https://www.facebook.com/pages/Chili-Pa ... fan_invite
Janjicar

#1059 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Janjicar »

Mu'min wrote:
Ringhio wrote:Pozdravljam.

Hvala vam unaprijed.
uzgoj u saksijama je primjeran za svaku sortu ljutače paprike. Sto vec posuda to vec sadnica uz primjeran zgoj bude.
Posto volis pretjerano ljuto onda pocni sa nekim od 100.000 SHU ili cak sa Habaneros.

Za 1 saksiju trebas 1 sadnicu (ako nisu one duge sakcije tj. Korita)a za 1 sadnicu trebas 1 sjemenku. :)
pa ti kontaj koliko ti treba sjemenki i kesica ( koliko bi sijao posto jeprostor belaj).

Inace odakle si?

MU'min
Brate Mu'mine kad ces meni obecno nekad davno sjeme poslat :D
Ringhio

#1060 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ringhio »

Inace odakle si?

MU'min

Hvala na odgovoru, tu sam ja u blizini ali trenutno nisam u zemlji tako da cemo razmjenu ostaviti za kasnije, hvala ti na ponudi.

Zavrsio sam narudzbu sljedeceg

1 kesica Cajun Belle
1 kesica Jalapeno
1 kesica Satans Kiss
1 kesica Red Missile F1
1 kesica Grandpa's Home Pepper

Vidjet chemo se sta ce se primiti :)

Pozelite mi srecu :)
Mu'min

#1061 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Janjicar wrote:Brate Mu'mine kad ces meni obecno nekad davno sjeme poslat :D
Nije valjda da sam te đe smetno? :D
Znam da sam neke Tuzlake ganjao da im predam sjeme al nije bilo nafake da ih uganjam (zauzeti, morao tam, morao vam sa ženom mi odgovarali i ja ih presto ganjati). :)

Eno poslao sam ti PP. Dogovori ćemo se da dobiješ kakvog bajramaluka. :D
Janjicar

#1062 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Janjicar »

@mumin hvala ti (Y)

zna li neko koja je ovo sorta ?
Image
Mu'min

#1063 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Janjičar

ja bi reko da je ovo TABASCO.
Mu'min

#1064 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Da li ste kada pravili marmeladu sa čilijem.
Evo moje.
Kombinacija breskve i habanerosa. Zaista zanimljiva kombinacija koju će trebati još razvijati pošto je 1. rezultat ostavio poztivine a ljute dojmove. :)

Image
-Spiridon-

#1065 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Jedan djeo moje "džunglice":

Image
Bishop´s crown

Image
Vocher bomb

Image
Habanero

:D
-Spiridon-

#1066 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Evo još malo "ručnog rada": Peperoncini piccanti ripieni

Image Image

:D :run:

LP
Janjicar

#1067 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Janjicar »

-spiridon- predivno izgledaju a ne sumnjam da su predobrog i okusa :D
madesa

#1068 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by madesa »

.
Ringhio

#1069 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ringhio »

Koja zemlja najbolje pase za ljute papricice i hoce li biti kakva frka sto ja taj proces od sjemena do biljke zelim zapoceti u Septembru ?
-Spiridon-

#1070 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Ringhio wrote:Koja zemlja najbolje pase za ljute papricice i hoce li biti kakva frka sto ja taj proces od sjemena do biljke zelim zapoceti u Septembru ?
Previše posplošeno pitate, da bi se moglo konkretno odgovoriti.
Konkretizirajte: dali vas zanima zemlja kao takva (ona na vrtu/njivi) ili zemlja za gajenje u kontejnerima (lonci/žardinjere od 8 - 10 ili više litara);
Sijanje: sijat čete u zemlju na vrtu/njivi, ili u neki lonac/žardinjeru te koju vrstu čilija želite sijati (C. annuum, C. chinenses, C. pubescenc...);
Septembar: imate možda iskustva i mogučnost, da biljkama u hladnim danima omogučite odgovarajuče uslove za uspješno sazrijevanje plodova?

LP
Ringhio

#1071 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Ringhio »

@-spiridon-

U pitanju su saksije / lonci / zardinjere koje bih povecavao kako biljka bi rasla. Za pocetak zelim da posijem Grandpa's Home Pepper, Satan's Kiss i Jalapenos. I posto cu uzgajati u stanu vjerujem da cu moci obezbjediti potrebne uvjete. U slucaju da plodovi i izostanu u toku zime to mi nece predstavljati neki veliki problem, bitno mi je samo da se iz sjemena razvije snazna biljka koja ce donositi plodove onda kad vrijeme omoguci.
-Spiridon-

#1072 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Za gajenje u posudama preporučujem bilo koji namjenski substrat za paradajz, jer kao takav vrlo odgovara čilijima i daje najbolje rezultate. Ja mu primješam još 10% naribanog stiropora i isto toliko Perlita ili Vermikulita za održavanje optimalne vlažnosti.
Ako čete nabrojane Annuume sijati u septembru i obezbjediti im odgovarajuče uslove, možete prve plodove očekivati negdje krajem decembra.

LP
JanuaryJones

#1073 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by JanuaryJones »

Koliko otprilike bude papričica po jednoj stabljici, onako okvirno?
Capsicum

#1074 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Capsicum »

Zavisi od sorte i vremenskog perioda, pošto su paprike višegodišnje biljke. Kod mene zna biti u sezoni recimo u prosjeku 50tak po stabljici, ali nekad bude i dosta više, a Boga mi i manje.
JanuaryJones

#1075 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by JanuaryJones »

Capsicum wrote:Zavisi od sorte i vremenskog perioda, pošto su paprike višegodišnje biljke. Kod mene zna biti u sezoni recimo u prosjeku 50tak po stabljici, ali nekad bude i dosta više, a Boga mi i manje.
Fino se skupi za zimnice ;) svaka vam čast, svima što uzgajate. I ja ću abd posadit čim budem u prilici ;)
Post Reply