respo wrote:quasar wrote:pa da, zato sam i rekao da se u gradu gdje na svakih 500-700 metara imas raskrsnicu tesko moze provoditi ovaj propis potpuno, ali to ne znaci da se ne treba postovati nikako, cak i kad se moze, pa da se od semafora do semafora gusla u sve tri trake kako hoce i jos tvrditi da to nije nista protiv propisa.
Podsjecam da je kazna veca nego za voznju do +20 km/h.
opet dolazimo do onoga gdje sam te u postu negdje iznad pitao koja je minimalna dozovoljena brzina u naselju
Stvarno ili ja ne znam tumaciti, ili vi ne znate citati:
Član/Članak 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove/uvjete saobraćaja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugrožava
druge učesnike/sudionike u saobraćaju/prometu i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava/stavka (3) ovog člana/članka ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veću od 40 km na čas/sat i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Stav 4 kaze da svako vozilo koje ne moze voziti minimalno 40 u normalnim uslovima na ravnom, mora uvijek voziti desnom trakom osim na DIJELU puta ispred raskrsca na kojem vozilo skrece lijevo.
Dakle ovim stavom mu je dozvoljeno da promjeni traku i predje lijevo pred raskrscem na kojem ce skrenuti lijevo, a ne da vozi od semafora do semafora manje od 40 bilo kojom trakom.
Dalje ocigledno smatras da je voznja na 40 prihvatljiva, ali onda pogledaj stav 2 gdje kaze da svi moraju voziti desnom trakom, a tamo gdje ima vise traka u istom smijeru, MOGU koristiti i ostale AKO NE SMETAJU drugim vozilima iza sebe.
Druga vozila iza tebe imaju pravo i zelju da voze do 60 km/h tako da im tvoja voznja od 40 sigurno smeta.