Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
fidoremilienko

#1051 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

quasar wrote:Nije to po meni, vec po zakonu. Ako smetas vozilu iza sebe, maknes se on prodje. Nisi duzan da se mices ako vec vozis maksimalnom dozvoljenom brzinom.
:thumbup:
Upravo to. Ali jok, ima papana, pa kad voziš na gradskim saobraćajnicama (lijevom trakom), on nešto blica :lol: :lol: :lol: da se sklonim a već idem 60 km/h i još malo više :-)
fidoremilienko

#1052 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

quasar wrote:
fidoremilienko wrote:Na gradskim saobraćajnicama nema brze i spore trake :) Dokaz za to su vam kamere na semaforima :D Dakle, 60 km/h i tačka! Za sve tri trake 8-)
Pored toga, ometanje teških teretnih vozila (aubotusa, kamiona...) ne mora biti samo brzina, takođe može biti i prestrojavanje iz desne u srednju traku. Koliko tim vozilima treba vremena da se prestroje daju gas i bezbjedno preteknu vozilo iz krajnje desne trake.... :-) Na taj način ometaju ostale učesnike. A tu opet ulogu igra brzina vožnje.
Teska vozila se ne smiju prestrojavati. Smiju voziti SAMO desnom trakom. Clan 39. tacka 4.
Ne bi skodilo da se prije udaranja po enteru procita pomenuti clan zakona.
Pa upravo to sam naveo kao primjer onome kako ta vozila mogu ometati ostale učesnike! ;) I nema potrebe da se uzbuđavaš :D
Jeff Bingham

#1053 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Jeff Bingham »

quasar wrote:Nije to po meni, vec po zakonu. Ako smetas vozilu iza sebe, maknes se on prodje. Nisi duzan da se mices ako vec vozis maksimalnom dozvoljenom brzinom.
eto kljucnog posta u raspravi, mozemo mijenjat temu, sve je receno :)
quasar

#1054 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

fidoremilienko wrote:
quasar wrote:
fidoremilienko wrote:Na gradskim saobraćajnicama nema brze i spore trake :) Dokaz za to su vam kamere na semaforima :D Dakle, 60 km/h i tačka! Za sve tri trake 8-)
Pored toga, ometanje teških teretnih vozila (aubotusa, kamiona...) ne mora biti samo brzina, takođe može biti i prestrojavanje iz desne u srednju traku. Koliko tim vozilima treba vremena da se prestroje daju gas i bezbjedno preteknu vozilo iz krajnje desne trake.... :-) Na taj način ometaju ostale učesnike. A tu opet ulogu igra brzina vožnje.
Teska vozila se ne smiju prestrojavati. Smiju voziti SAMO desnom trakom. Clan 39. tacka 4.
Ne bi skodilo da se prije udaranja po enteru procita pomenuti clan zakona.
Pa upravo to sam naveo kao primjer onome kako ta vozila mogu ometati ostale učesnike! ;) I nema potrebe da se uzbuđavaš :D
Sorry, stekoh dojam da si padobranac. Nisam se bas udubio u nijanse tvog posta. :D :thumbup:
fidoremilienko

#1055 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

quasar wrote: Sorry, stekoh dojam da si padobranac. Nisam se bas udubio u nijanse tvog posta. :D :thumbup:
:wink:
Ateista

#1056 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Nego, jel' onaj radar kod Marsalke jos uvijek slika na 61? :D

Ima li neki dobrovoljac da isproba pa nam javi, utalicemo se zajedno za kaznu ako dobije. :D :lol:
fidoremilienko

#1057 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

Ateista wrote:Nego, jel' onaj radar kod Marsalke jos uvijek slika na 61? :D

Ima li neki dobrovoljac da isproba pa nam javi, utalicemo se zajedno za kaznu ako dobije. :D :lol:
Skini tablice i profuraj :lol:
Ateista

#1058 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

fidoremilienko wrote:

Onda necu znati jeli me uslikalo ili ne. :lol:

Htio sam ja na biciklu, fazona radi, ali nisam uspio razviti brzinu preko 40km/h. :D
fidoremilienko

#1059 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

Ateista wrote:
fidoremilienko wrote:

Htio sam ja na biciklu, fazona radi, ali nisam uspio razviti brzinu preko 40km/h. :D
Pa zamoli nekoga nek stane kod semafora i neka gleda :lol: :lol:

Mogao si bic zakačiti za auto dok ne dostigneš željenu brzinu i onda se pustiti :lol: :lol: :lol:
Ateista

#1060 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

fidoremilienko wrote:
Ateista wrote:
fidoremilienko wrote: Skini tablice i profuraj :lol:

Pa zamoli nekoga nek stane kod semafora i neka gleda :lol: :lol:

Mogao si bic zakačiti za auto dok ne dostigneš željenu brzinu i onda se pustiti :lol: :lol: :lol:
Vidis, nije ni to losa ideja, onda on skrene u drugu traku i prikoci a ja nastavim. :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
fidoremilienko

#1061 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

Ateista wrote: Vidis, nije ni to losa ideja, onda on skrene u drugu traku i prikoci a ja nastavim. :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :thumbup:
Samo pripremi kakve dobre kočnice, za ne daj Bože :wink: :D
respo

#1062 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:E jbg. ne tice se tebe gdje ja zurim i sto zurim. Dozvoljeno mi je da vozim 60 i izvoli se maknuti sa puta.
Zakon jasno kaze U NASELJU. Bolan dodijalo mi vise ko svabo trajlala ponavljati... eno clan 39 pa procitaj.
Druga je stvar sto je to tesko potpuno ispostovati u gradu koji ima raskrsce u istom nivou na svakih 500 metara, ali to nije opravdanej da se nikako ne postuje, pogotovo sa takvim stavom kakav ti imas.
Ne zuri mi se nigdje, ali zivot je kratak i necu da guslam u drugoj iza nekog ko nema pametnija posla nego da staje na svakom trecem semaforu.
jeli ti dozvoljeno ici 60 jeste
ima li jos traka osim te lijeve ima
zaobici i to je to
respo

#1063 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

kakaljin wrote:
a zasto se onda bunite kada neko vozi brze i krsi propise kada i vi sami krsite propise koji su fino napisani da trebate osloboditi lijevu traku. Jer po zakonu fio pise da se oslobodi krajnja lijeva traka ko vozi normalno ili malo brze, a sporiji da koriste desnu traku. Znaci nemojte se buniti kada vam neko u lijevoj blica zato sto sporo vozite jer on vozi,maksimalno dozvoljeno, a vi usporavate saobracaj i ugrozavate ostale ucesnike u saobracaju sporom voznjom isto kao oni sto voze veoma brzo
ti nikako da skontas da je u pitanju grad
gradska cesta gdje nema veze jeli lijeva traka ili bilo koja druga koja se mora osloboditi

i sto meni pricas o sporoj voznji
ajd malo procitaj kako vozim ili poledaj pa onda pisi konkretno o meni (da se razumijemo nemoj vise pisati o meni ok?)
quasar

#1064 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Hajd ti opet clan 39.
Posebno obrati paznju na tacku 3 i 4.
respo

#1065 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:Hajd ti opet clan 39.
Posebno obrati paznju na tacku 3 i 4.
super kad si se vec nadovezao tog clana pogledah ga i kako fino pise
ajd ti posebno obrati paznju na te dvije tacke i pogledaj poslije toga iskljucivo tacku 4 gdje se pominje raskrsnica
quasar

#1066 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

pa da, zato sam i rekao da se u gradu gdje na svakih 500-700 metara imas raskrsnicu tesko moze provoditi ovaj propis potpuno, ali to ne znaci da se ne treba postovati nikako, cak i kad se moze, pa da se od semafora do semafora gusla u sve tri trake kako hoce i jos tvrditi da to nije nista protiv propisa.

Podsjecam da je kazna veca nego za voznju do +20 km/h.
respo

#1067 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:Pa brate procitaj i kazi tacno koji dio ja pogresno tumacim?
Ne kazem ja da je to moguce potpuno provesti, ali tvrdim da ima propis koji to regulise i da je potrebno postovati ga kad je moguce.
pogresno tumacis i tacku 3 i tacku 4 tog istog clana
respo

#1068 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote: Kako ometas vozila iza sebe?
Pa naravno da ih mozes ometati samo tako sto vozis manje od maksimalne dozvoljene brzine. Ima li jos neki nacin na koji mozes smetati onima koji voze iza tebe?
Evo kolega je lijepo upozorio i na tacku 4 istog clana. Znaci druge dvije trake su za voznju 40-60 sto bi sukladno tacki 3 o nesmetanju vozilima iza sebe bilo da je lijeva za 60 a srednja za malo sporije.

Eh, rekoh vec 10 puta da sam svjestan da je tesko poptuno ispostovati ovaj propis, ali to niej razlog da se ne postuje kad je to moguce.
ako neko vozi 55 jeli ometa ovog iza?

i koja je minimalna dozvoljena brzina u naselju?
respo

#1069 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

ako smetam vozilu (nevazno koji razlog osim bas hitnih slucajeva kao npr hitna vatrogasci i sl) gdje da se micem?
respo

#1070 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote:
fidoremilienko wrote:

pa ne moras razvijati brzinu prodji kroz crveno s biciklom :)
respo

#1071 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

quasar wrote:pa da, zato sam i rekao da se u gradu gdje na svakih 500-700 metara imas raskrsnicu tesko moze provoditi ovaj propis potpuno, ali to ne znaci da se ne treba postovati nikako, cak i kad se moze, pa da se od semafora do semafora gusla u sve tri trake kako hoce i jos tvrditi da to nije nista protiv propisa.

opet dolazimo do onoga gdje sam te u postu negdje iznad pitao koja je minimalna dozovoljena brzina u naselju
quasar

#1072 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

respo wrote:
quasar wrote:pa da, zato sam i rekao da se u gradu gdje na svakih 500-700 metara imas raskrsnicu tesko moze provoditi ovaj propis potpuno, ali to ne znaci da se ne treba postovati nikako, cak i kad se moze, pa da se od semafora do semafora gusla u sve tri trake kako hoce i jos tvrditi da to nije nista protiv propisa.

opet dolazimo do onoga gdje sam te u postu negdje iznad pitao koja je minimalna dozovoljena brzina u naselju
Stvarno ili ja ne znam tumaciti, ili vi ne znate citati:
Član/Članak 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove/uvjete saobraćaja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugrožava
druge učesnike/sudionike u saobraćaju/prometu i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava/stavka (3) ovog člana/članka ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veću od 40 km na čas/sat i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Stav 4 kaze da svako vozilo koje ne moze voziti minimalno 40 u normalnim uslovima na ravnom, mora uvijek voziti desnom trakom osim na DIJELU puta ispred raskrsca na kojem vozilo skrece lijevo.

Dakle ovim stavom mu je dozvoljeno da promjeni traku i predje lijevo pred raskrscem na kojem ce skrenuti lijevo, a ne da vozi od semafora do semafora manje od 40 bilo kojom trakom.
Dalje ocigledno smatras da je voznja na 40 prihvatljiva, ali onda pogledaj stav 2 gdje kaze da svi moraju voziti desnom trakom, a tamo gdje ima vise traka u istom smijeru, MOGU koristiti i ostale AKO NE SMETAJU drugim vozilima iza sebe.
Druga vozila iza tebe imaju pravo i zelju da voze do 60 km/h tako da im tvoja voznja od 40 sigurno smeta.
Ateista

#1073 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:
fidoremilienko wrote: Skini tablice i profuraj :lol:

pa ne moras razvijati brzinu prodji kroz crveno s biciklom :)
Ma nije to fazon, to se moze i pjeske, fazon je da me uslika zbog prekoracenja brzine, a kad krenu da ocitaju tablice vide da je bicikl prekoracio brzinu. :lol: :lol:
fidoremilienko

#1074 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by fidoremilienko »

Ateista wrote:
Ma nije to fazon, to se moze i pjeske, fazon je da me uslika zbog prekoracenja brzine, a kad krenu da ocitaju tablice vide da je bicikl prekoracio brzinu. :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
O čemu ti razmišljaš :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Ateista

#1075 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

fidoremilienko wrote:
Ateista wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol:
O čemu ti razmišljaš :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Sve sam fino isplanirao, nabavio brzinomjer za bicikl i krenuo da testiram na vilsonovom.
Htio sam da izracunam koja je optimalna udaljenost da taman dostignem maksimalnu brzinu, a da nije prevelika da ne pocnem usporavati zbog umora.
Jest' da je bila guzva, ali i pored najveceg napora sam jedva presao 40, jebi ga, propade plan, osim da probam onaj tvoj fazon da me vuce auto. :D :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply