Da, i zato ne vjerujem da postojiHakiz wrote: ↑09/10/2021 01:32Dok ostavljaš prostor da griješiš, onda nisi uvjeren da ne postoji. Tada ga ne možeš ni negirati, možeš samo reći da nema dovoljno dokaza da postoji.Nuke wrote: ↑09/10/2021 01:28
Nije u pravu. Znanje je podskup vjerovanja, najviši nivo uvjerenosti. Znači možeš ti tvrditi da znaš da bog ne postoji, ali to moraš opravdati i demonstrirati istinitost da bi se to zvalo znanje. Fundamenti epistemologije. Primjer: negiraš postojanje sunca. Znači nešto ili neko te uvjerio da sunce ne postoji, ali ne možeš opravdati ni demonstrirati istinitost te tvrdnje. To nije znanje po klasičnoj definiciji. Možeš imati validan razlog da vjeruješ da ne postoji, ali ne možeš to zvati znanjem.
Ja naginjem na stranu da bog ne postoji jer nemamo ništa što upućuje na to da postoji osim priča iz starih knjiga. Ali ostavljam prostor da griješim.
Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
Nuke
#1051 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
Hakiz
#1052 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ja tvrdim da ne postoji.
Sada čekam da neko kaže da dokažem.
Sada čekam da neko kaže da dokažem.
-
Nuke
-
Hakiz
#1054 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Bog kakvog nam opisuje bilo koja od religija koje su ikada postojale.
Priroda, zakoni fizike, su "viša sila", tako da postojanje više sile nije upitno. Njen oblik je diskutabilan.
Priroda, zakoni fizike, su "viša sila", tako da postojanje više sile nije upitno. Njen oblik je diskutabilan.
-
Osmi Socrates
#1055 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ne mora se ni ići dalje od ove diskusije.
Ateisti nemaju nikakav dodir sa realnošću, izvrću teze kako im odgovara i nemaju osnovne moralne standarde. Žao mi je, ali je tako kad vam je djelovanje fokusirano na negiranje onoga što vi smatrate najvećom opasnošću. U ime toga, u stanju ste zažmiriti ili jednostavno odmahnuti rukom na osnovne istorijske činjenice, i uzimati u obzir samo ono što vam odgovara.
Dakle, umalo ste me proglasili nečovjekom što sam objasnio da je Inkvizicija, vaša omiljena tema, jedno obično pretjerivanje. Veoma ste zabrinuti zbog 35 000 žrtava u 200 godina u Španiji.
U isto vrijeme, sasvim lagano, opravdavate 85-100 miliona žrtava komunističkih režima, od 1917 do danas. Nije ni važno da li su ti režimi ateistički ili ne. Ateisti će ih, kako - tako braniti. Barem ova naša verzija polutitoističkih ateista.
Da napomenem, računa se da je fašizam krivac za otprilike 25 miliona žrtava direktno. Četiri puta manje od komunizma.
Sve što ja vidim kod ateista je sljepilo, jedan opšti fanatizam kad je u pitanju antireligioznost, nedostatak osnovnih moralnih stavova, itd. Upakuju oni to u neku prihvatljivu formu, ali, slabo to nešto. Bla bla bla i neko nazovi racionaliziranje ne igra nikakvu ulogu pred istorijskim faktima.
Pa kako da vam čovjek vjeruje? Ni vi sami sebi ne vjerujete. Eto, čitajte se. Dobro ispitajte vaše upise. Doduše, ovo je bazirano samo na ovoj limitiranoj grupi ateista ovdje. Vi ste jedna baš tužna grupa.
Koliko god da ima i vjernika koji slijepo slijede neke svoje narative, iskren vjernik uvijek ima čemu da se vrati u potrazi za moralnim kompasom i pozitivnim kursom.
Ateist nema. Njemu je antireligioznost kompas, dakle, uvijek negira nešto. Jedno opšte ništavilo postojanja, kojeg su, uostalom, i sami svjesni.
Pa kako čovjek da vas gleda nego jedan običan kult smrti? Život i duhovnost sigurno ne poštujete, bez obzira koliko to uvaljate u neke isprazne besmislene riječi.
Ateisti nemaju nikakav dodir sa realnošću, izvrću teze kako im odgovara i nemaju osnovne moralne standarde. Žao mi je, ali je tako kad vam je djelovanje fokusirano na negiranje onoga što vi smatrate najvećom opasnošću. U ime toga, u stanju ste zažmiriti ili jednostavno odmahnuti rukom na osnovne istorijske činjenice, i uzimati u obzir samo ono što vam odgovara.
Dakle, umalo ste me proglasili nečovjekom što sam objasnio da je Inkvizicija, vaša omiljena tema, jedno obično pretjerivanje. Veoma ste zabrinuti zbog 35 000 žrtava u 200 godina u Španiji.
U isto vrijeme, sasvim lagano, opravdavate 85-100 miliona žrtava komunističkih režima, od 1917 do danas. Nije ni važno da li su ti režimi ateistički ili ne. Ateisti će ih, kako - tako braniti. Barem ova naša verzija polutitoističkih ateista.
Da napomenem, računa se da je fašizam krivac za otprilike 25 miliona žrtava direktno. Četiri puta manje od komunizma.
Sve što ja vidim kod ateista je sljepilo, jedan opšti fanatizam kad je u pitanju antireligioznost, nedostatak osnovnih moralnih stavova, itd. Upakuju oni to u neku prihvatljivu formu, ali, slabo to nešto. Bla bla bla i neko nazovi racionaliziranje ne igra nikakvu ulogu pred istorijskim faktima.
Pa kako da vam čovjek vjeruje? Ni vi sami sebi ne vjerujete. Eto, čitajte se. Dobro ispitajte vaše upise. Doduše, ovo je bazirano samo na ovoj limitiranoj grupi ateista ovdje. Vi ste jedna baš tužna grupa.
Koliko god da ima i vjernika koji slijepo slijede neke svoje narative, iskren vjernik uvijek ima čemu da se vrati u potrazi za moralnim kompasom i pozitivnim kursom.
Ateist nema. Njemu je antireligioznost kompas, dakle, uvijek negira nešto. Jedno opšte ništavilo postojanja, kojeg su, uostalom, i sami svjesni.
Pa kako čovjek da vas gleda nego jedan običan kult smrti? Život i duhovnost sigurno ne poštujete, bez obzira koliko to uvaljate u neke isprazne besmislene riječi.
I think only an idiot can be an atheist. We must admit that there exists an incomprehensible power or force with limitless foresight and knowledge that started the whole universe going in.
Christian Boehmer Anfinsen Jr.
-
KraljicaIzJajca
#1056 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Odgovori su adekvatni, ali ih ti ne razumiješ.Dozer wrote: ↑08/10/2021 20:26Nista od ovoga nisu odgvori na moja pitanja. Da pokusam opet....KraljicaIzJajca wrote: ↑08/10/2021 16:12
CCCP, Rumunija, Albanije su primjeri antireligijskih država.
Bezbožnik
Da li su funkcionirale bez religija? Jesu Kako? Postavkom legaliziranih zabrana. Uprkos zabranama, građani su tajno prakticirali svoje religijske običaje.
Kako iskorijeniti religioznost građana? Nikako
Da li su čuo o tradicionalnim narodnim religijama?
Folk religions have no founder or sacred texts.
https://libguides.spsd.org/worldreligions/folk
Koja je uopste stvarna svrha religija u drustvenom zivotu jedne drzave?
To pitanje cu dodatno razloziti na jos neka potpitanja:
- Na koji nacin religija doprinosi bilo kojem dijelu zivota drzave?
- Koji su to tacno benefiti kojima religija doprinosi napretku drzave u bilo kojem segmentu?
- Da li bi drzava mogla opstati bez religija?
Dakle, ne pitam te o subjektivnim pojedinacnim osjecajima ljudi, niti o nekakvim zabranama. Btw, Kina je komunisticka, po tim vasim uzusima je i ateisticka, a - trenutno prva ekonomska sila svijeta.
Sve religije su evoluirale, u skladu sa promjenama društava. Budućnost religija su njihove daljnje promjene, nestanak nekih, i postanak novih religija.
Trenutno, pojedine države imaju izražen politički interes za opstanak religija.Religijske institucije posjeduju banke, bolnice, škole.
Povijest religija ima osobni značaj o povijesti društava.
- Ateista
#1057 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
[*]
Jedan od razloga mog stava je nedostatak dokaza a drugi mnoge nelogicnosti vezane za mogucnost postojanja boga i koncept nagrade i kazne, objasnjavao sam vec. Zbog toga mogu reci da sam siguran da bog ne postoji.¤ jelena ¤ wrote: ↑09/10/2021 00:23
Negirati postojanje Boga znači znati da Bog ne postoji, a to znanje baziraš na nepostojanju egzaktnih dokaza.
Ako takvi dokazi ne postoje, onda je vjerovanje u nepostojanje suvišno.
Postoje dokazi da nešto postoji - znaš da to postoji.
Ne postoje egzaktni dokazi da nešto postoji - vjeruješ da to nešto postoji ili znaš da ne postoji...stvar ličnog izbora.
-
KraljicaIzJajca
#1058 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Da, jer krščanstvo nije formirano "preko noći". Stari Zavjet su krščani malo promjenili.Dozer wrote: ↑08/10/2021 20:38 Ih...Isus... pa on je bio Jevrej koji nikad za zivota nije spomenuo katolicanstvo. I taj simbol, krst/kriz, nije on izmislio, nego su ga kasnije promovisala njegova raja, aka apostoli, kao simbol njegovog mucenistva, a onda dosta kasnije to sve preuzeli Rimljani, i malo po malo - eto religije krcate izmisljotinama.
Od famoznog "bezgrijesnog zaceca", pa nadalje.
Uzeli u Rimu jevrejsku Bibiliju, i lagano.... copy/paste/edit.
-
KraljicaIzJajca
#1059 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Monoteistički Bog nije potpuno obnažen, on je i dalje je djelomično nepoznat.¤ jelena ¤ wrote: ↑08/10/2021 21:54 A s obzirom na to da takav stav podrazumijeva sumnju u Boga opisanog u svetim knjigama, sa aspekta nekog ko je vjernik u monoteističkog Boga, opisanog u Kuranu, Bibliji... njemu slijedi sve ono što slijedi i ateisti koji kaže otvoreno da Bog ne postoji.
Last edited by KraljicaIzJajca on 09/10/2021 09:58, edited 1 time in total.
-
KraljicaIzJajca
#1060 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Sve što je sadržano u jasnoj i različitoj predstavi o nečemu mora biti predmetno te stvari; ali jasna ideja apsolutno savršenog Bića sadrži ideju stvarnog postojanja; stoga budući da imamo ideju o apsolutno savršenom Biću takvo Biće mora stvarno postojati.
https://plato.stanford.edu/entries/desc ... tological/
- Dozer
#1061 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Kao npr...?Osmi Socrates wrote: ↑08/10/2021 21:1829 astronauta koji su učestvovali u Apollo programu su vjerovali u Boga. 23 protestanta, šest katolika. NASA kaže. Ne možeš slati u Svemir puno ateista jer su slijepi za mnoge stvari.apsidejzi wrote: ↑08/10/2021 21:10
Apsurdne tvrdnje se ne dokazuju. To su samo glupe i besmislene tvrdnje koje je besmisleno dokazivati. To je kao da ja tvrdim da ispod Vijecnice u Sarajevu ima zakopano 10 tona zlata. Necu ti reci na kojoj dubini. I onda na tebe prebacim teret dokazivanja.
Ti tvrdis postojanje necega, ti si odgovoran za dokaz. Zasto bi neko dokazivao tvoje glupe ideje, ako ih ni ti sam ne mozes dokazati.
Ateizam je stav da religije nemaju nikakve dokaze za svoje tvrdnje. To nije besmisleno. To se zove efektivnost. Umjesto da gubis vrijeme na glupe ideje, fokusoras se na ono sto je zaista bitno. Teizam je glupa ideja. Ne povecava produltivnost, ne donosi korist za ljudski rod. Da nije bilo vlasti u rukama religija mi bismo 500 godina ranije poslali satelite u svemir.
Mislim...sta to teista vidi vise u svemiru od ateiste
Last edited by Dozer on 09/10/2021 10:37, edited 1 time in total.
- apsidejzi
#1062 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Tebe brojevi muce. Sta ti nije jasno? Ateista je bilo 1,5% u doba Hitlera. Vecinu zlocina u ime nacizma su pocinili vjernici od kojih je 94% hriscani. Ti bi sad volio sve zlocine svaliti da ideologije a ne ljude koji su pocinili te zlocine. Kao da to nisu ljudi pocinili. Zao mi je. Dacu ti jedinicu iz logike. Pristrasan si.Edouard wrote: ↑09/10/2021 00:39Opet te razumijevanje muči.
I u zemljama s komunističkim totalitarističkim režimima koji su u svojim temeljima imali ateizam, u SSSR-u, Jugoslaviji,.... velika večina stanovništva bili su vjernici.
Očito po tvojoj logici tvoj bi zaključak bio da je komunizam religijski utemeljen.
- Dozer
#1063 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Eki, ja ne razumijem....KraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 07:49Odgovori su adekvatni, ali ih ti ne razumiješ.Dozer wrote: ↑08/10/2021 20:26
Nista od ovoga nisu odgvori na moja pitanja. Da pokusam opet....
Koja je uopste stvarna svrha religija u drustvenom zivotu jedne drzave?
To pitanje cu dodatno razloziti na jos neka potpitanja:
- Na koji nacin religija doprinosi bilo kojem dijelu zivota drzave?
- Koji su to tacno benefiti kojima religija doprinosi napretku drzave u bilo kojem segmentu?
- Da li bi drzava mogla opstati bez religija?
Dakle, ne pitam te o subjektivnim pojedinacnim osjecajima ljudi, niti o nekakvim zabranama. Btw, Kina je komunisticka, po tim vasim uzusima je i ateisticka, a - trenutno prva ekonomska sila svijeta.
Sve religije su evoluirale, u skladu sa promjenama društava. Budućnost religija su njihove daljnje promjene, nestanak nekih, i postanak novih religija.
Trenutno, pojedine države imaju izražen politički interes za opstanak religija.Religijske institucije posjeduju banke, bolnice, škole.
I sta...korist religija za drustvo danas je sto religijske institucije posjeduju banke, bolnice, skole, itd...? Nista od toga ne postoji i ne bi postojalo mimo religija...?
Buducnost religija je njihovo odumiranje i postepeni nestanak. U zemljama s visokim tehnoloskim napretkom i zivotnim standardom religije vec odavno stagniraju, i polako postaju usamljena ostrvca proslosti.
Sve je vise deklarativnih vjernika, onih koji se samo tako izjasnjavaju po inerciji, porodicnoj ili drustvenoj tradiciji, ali zapravo nemaju pojma o religiji kojoj navodno pripadaju, i pri tome rade sve kontra njenih postulata, a to ne kontaju.
- apsidejzi
#1064 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ovo vecina vjernika propusti da vidi. Religije evoluiraju sa razvojem drustva i danasnji islam/krscanstvo/budizam i sve ostale koje su opstale, nisu iste kao orginalne. Argumenti takodjer evoluiraju. Prvo se izvali neki argument i kada se dokaze kao neistinit, jednostavno se ignorise i kaze: ma nismo mi to nikada tvrdili.KraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 07:49 Odgovori su adekvatni, ali ih ti ne razumiješ.
Ja bih se cak usudio jednu modernu pojavu poistovjetiti sa religijom jer ima iste osobine i ovaj evolutivni razvoj. Rijec je o antivakserima. Ista propaganda koja se bazira na ganjanju babaroga. Cim se ispostavi da je nesto neistina to se ignorise i predje se na iduci argument. Prvo je bilo: necemo vakcine zbog cipova. Kad se ispostavilo da nema cipova onda su lagano presli na pricu o nuspojavama. Umire se od vakcina. Kad smo dali 6 milijardi vakcina i nismo vidjeli masovni pomor stanovnista onda je prica postala jos maglovitija. Vakcinisani nece imati potomstvo. To je vec dalje u buducnost i ta prica je dugotrajnija. Medjutim, 9 mjeseci kasnije broj rodjenih beba je ostao isti. Sad pricaju o slobodama. Vise niko ne spominje cipove. Isto kao sto vjernici vise ne spominju munje, gromove, kamile, ptice kao dokaze Boga.
- Ateista
#1065 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Nisam siguran jeli trolas sa ovim nebulozama ili stvarno ne kontas, sve vise mislim da trolas.Osmi Socrates wrote: ↑09/10/2021 05:38 Ne mora se ni ići dalje od ove diskusije.
U isto vrijeme, sasvim lagano, opravdavate 85-100 miliona žrtava komunističkih režima, od 1917 do danas. Nije ni važno da li su ti režimi ateistički ili ne. Ateisti će ih, kako - tako braniti. Barem ova naša verzija polutitoističkih ateista.![]()
Pa kako da vam čovjek vjeruje? Ni vi sami sebi ne vjerujete. Eto, čitajte se. Dobro ispitajte vaše upise. Doduše, ovo je bazirano samo na ovoj limitiranoj grupi ateista ovdje. Vi ste jedna baš tužna grupa.![]()
eMI think only an idiot can be an atheist. We must admit that there exists an incomprehensible power or force with limitless foresight and knowledge that started the whole universe going in.
Christian Boehmer Anfinsen Jr.
Antireligioznost nije kompas ateista, cak ni sam ateizam nije nikakav smisao zivota ni nesto sto nas pokrece, bar vecinu, to je samo stav vezan za lazi o postojanju bica koje nas je navodno stvorilo i nista vise, sve ostalo je individualno. Zivot jednog ateiste je ispunjen onoliko koliko on individualno postigne da bude ispunjen, a sta je to sto ga ispunjava isto varira, ne postoji nista univerzalno jer to nije smisao ateizma, tebi je to ocito tesko shvatiti jer si navikao da imas neki autoriet koji ti govori kako da zivis i to ti daje smisao zivotu, ne mozes prihvatiti nepravdu koje itekako ima pa moras vjerovati u visi smisao ovog zivota i apsolutnu pravdu koja ce nekad biti zadovoljena. Trebas shvatiti da neki prihvataju istinu da nema apsolutne pravde, da nema nikakav visi smisao ovog zivota ni nesto nakon njega, zato pokusavano sto bolje i ispunjenije provesti ovo sto imamo. Ne podrzavamo nepravdu, ali smo svjesni da ne mozemo neke stvari ispraviti i zivimo sa tim, ne trazimo utjehu lazuci sebe sa ce se to ispraviti kad nece.
Prica o nedostatku morala je glupost, to je individualno i nema veze sa ateizmom, ali uglavnom se moralne norme ne postuju zbog straha od kazne, ko postuje neke norme onda to radi jer stvarno misli da tako treba, bez obzira sto zna da nece dobiti nagradu za to poslije zivota.
Niko ne opravdava zlocine nekih drugih ideologija koje nisu vjerske, razne ideologije su imale svoje zlocine i to svako normalan osudjuje. Ja samo volim da razdvojim teoretski komunizam koji je trenutno nerealan jer ljudi nisu spremni na njega, ocekuje se visa svijest i slicno, od sistema koje neki zovu komunizmom. To ne znaci ni da je pravi komunizam idealan, ima i on svoje mane, ali nikad nigdje nije zazivio.
Niko ne opravdava ni zlocine koji su napravili ateisti, samo tvrdimo da ne postoje pravila ponasanja ateista na osnovu kojih su to uradili, to je individualno i niti je ateizam kriv za to niti je zasluzan za necija humanisticka postignuca jer nije ideologija i ne uplice se u zivot.
Ateizam je samo naziv za one koji imaju stav da bog ne postoji, agnosticizam za one koji nemaju jasan stav, deista za one koji vjeruju u neku vrstu boga ali ne prihvataju religije, kao sto je recimo vegetarijanac nazv za one koji ne jedu meso, homoseksualac za muskarce koje privlace muskarci i slicno. Nista od toga nisu ideologije, mogu biti neka udruzenja koja ih okupljaju, ali ako nisi clan udruzenja i dalje ostajes to sto jesi, a mozes biti hos bilo sta pored toga, pripadnost toj grupi te ne uslovljava nista drugo u zivotu.
Sa druge strane imamo ideologije koje propisuju pravila za svoje clanove i sljedbenike i to je ono sto te cini pripadikom neke ideologije, ako to me pratis onda postoji mogucnost da te ne prihvate. Tu spadaju sve religije, fasizam, nacizam, komunizam i slicno i ne moze se porediti sa gore navedenim pojmovima koji sluze da daju zajednicki naziv za vise ljudi koji imaju jednu ili vise zajednickih specificnih osobina, naziv se daje na osnovu opservacije drustvenih pojava kad se ustanovi potreba za kategorizacijom, ideologije ciljano zapcinje jedna osoba ili grupa osoba, utvrdjuje pravila i obaveze i pokusava okupiti sljedbenike.
Mislim da je tebi sve ovo jasno i da samo trolas, ali nekom mozda pomogne da shvati razliku.
- Ateista
#1066 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ateizam nije temelj tih rezima. On jeste preuzet kao sastavni dio, ali daleko od toga da je temelj i ne moze biti temelj za tako nesto jer je jako jednostavan i banalan - sluzi samo za kategorizaciju ljudi koji ne vjeruju u postojanje boga, nista vise od toga. Iako ni jedna od tih drzava nije bila ni blizu komunizma, mozemo reci da on jeste bio neki temelj, ili bar jedan od temelja jer isti jeste ideologija i moze biti temelj nekog rezima, kao i religija unekim recimo islamskim drzavama, ateizam, agnosticizam, deizam, ne mogu biti temelj rezima jer nisu ideologije.Edouard wrote: ↑09/10/2021 00:39Opet te razumijevanje muči.
I u zemljama s komunističkim totalitarističkim režimima koji su u svojim temeljima imali ateizam, u SSSR-u, Jugoslaviji,.... velika večina stanovništva bili su vjernici.
Očito po tvojoj logici tvoj bi zaključak bio da je komunizam religijski utemeljen.
- Ateista
#1067 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Moze mu pomoci da cuje ezan na mjesecu.Dozer wrote: ↑09/10/2021 10:25Kao npr...?Osmi Socrates wrote: ↑08/10/2021 21:18
29 astronauta koji su učestvovali u Apollo programu su vjerovali u Boga. 23 protestanta, šest katolika. NASA kaže. Ne možeš slati u Svemir puno ateista jer su slijepi za mnoge stvari.
Mislim...sta to teista vidi vise u svemiru od ateiste![]()
-
KraljicaIzJajca
#1068 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Budučnost religija nije potpuni nestanak, jer uvijek će postojati organizirani sustav vjerovanja, novih vjerovanja. Uloga religija se mjenja, zato neke još uvijek postoje. Zaboravio si na formiranje novih religija. Kome su one potrebne?Dozer wrote: ↑09/10/2021 10:35Eki, ja ne razumijem....KraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 07:49
Odgovori su adekvatni, ali ih ti ne razumiješ.
I sta...korist religija za drustvo danas je sto religijske institucije posjeduju banke, bolnice, skole, itd...? Nista od toga ne postoji i ne bi postojalo mimo religija...?
Buducnost religija je njihovo odumiranje i postepeni nestanak. U zemljama s visokim tehnoloskim napretkom i zivotnim standardom religije vec odavno stagniraju, i polako postaju usamljena ostrvca proslosti.
Sve je vise deklarativnih vjernika, onih koji se samo tako izjasnjavaju po inerciji, porodicnoj ili drustvenoj tradiciji, ali zapravo nemaju pojma o religiji kojoj navodno pripadaju, i pri tome rade sve kontra njenih postulata, a to ne kontaju.
-
KraljicaIzJajca
#1069 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Vjernici vjerojatno znaju povijest svojih religija. Da li možeš napisati primjer neistinitog argumenta?apsidejzi wrote: ↑09/10/2021 10:41Ovo vecina vjernika propusti da vidi. Religije evoluiraju sa razvojem drustva i danasnji islam/krscanstvo/budizam i sve ostale koje su opstale, nisu iste kao orginalne. Argumenti takodjer evoluiraju. Prvo se izvali neki argument i kada se dokaze kao neistinit, jednostavno se ignorise i kaze: ma nismo mi to nikada tvrdili.KraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 07:49 Odgovori su adekvatni, ali ih ti ne razumiješ.
- apsidejzi
#1070 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Slabo znaju. A neistiniti argument... koji ces? Allah stvara munju u njome gadja koga hoce? Moze li jos bolji: Pogledajte ptice kako lete, samo ih Allah drzi.KraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 11:31Vjernici vjerojatno znaju povijest svojih religija. Da li možeš napisati primjer neistinitog argumenta?apsidejzi wrote: ↑09/10/2021 10:41
Ovo vecina vjernika propusti da vidi. Religije evoluiraju sa razvojem drustva i danasnji islam/krscanstvo/budizam i sve ostale koje su opstale, nisu iste kao orginalne. Argumenti takodjer evoluiraju. Prvo se izvali neki argument i kada se dokaze kao neistinit, jednostavno se ignorise i kaze: ma nismo mi to nikada tvrdili.
U krscanstvu imamo u prvih par recenica pogresan redoslijed stvaranja nebeskih objekata i pojava. Tako imamo fotosintezu prije Sunca.
- Dozer
#1071 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ja pricam o 3 dominantne monoteisticke religije, ne o kojekakvim mikro sektama koje sebi izmisljaju nove bogove i/ili predmete obozavanja.KraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 11:28Budučnost religija nije potpuni nestanak, jer uvijek će postojati organizirani sustav vjerovanja, novih vjerovanja. Uloga religija se mjenja, zato neke još uvijek postoje. Zaboravio si na formiranje novih religija. Kome su one potrebne?Dozer wrote: ↑09/10/2021 10:35
Eki, ja ne razumijem....
-
Hakiz
#1072 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Taj tekst je radprava o Dekartovom stavu, objašnjenje zašto je Dekart došao do zakljička do kojeg je došao, nije tekst naučni dokaz.KraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 09:57Sve što je sadržano u jasnoj i različitoj predstavi o nečemu mora biti predmetno te stvari; ali jasna ideja apsolutno savršenog Bića sadrži ideju stvarnog postojanja; stoga budući da imamo ideju o apsolutno savršenom Biću takvo Biće mora stvarno postojati.
![]()
Ako si bilo kada učestvovala u debatama, znaš da da je pravilo da, u zavisnosti od tima u kojem si, ili braniš stav sa kojim se možda lično ne slažeš, ili napadaš nešto za šta možda misliš da jeste tako. I da ti je zadatak da u raspravi koristiš argumente koji će te dovesti do pobjede. Pobjeda u debati ne znači potvrdu istinitosti nekog stava, nego pobjedu naboljeg predstavljanja pozicije, bez obzira na to da li je ta pozicija istinita ili lažna.
Tekst na linku je sličan princip, objašnjenje Dekartovog stava, bez obzira na to da li je istinit ili nije.
Advokaturi je to temelj. Advokat, ako mu je klijent možda i ubica, mora na sudu braniti svog klijenta najbolje što može, pokušati da ga spasi od kazne, ili, ako je to nemoguće, da mu obezbijedi najmanju kaznu. Čak i ako ima dokaze da je klijent kriv. Ako ne radi sve zakonom moguće da oslobodi svog klijenta, izgubiće pravo da bude advokat. Nije njegov posao da odlučuje o krivici, to radi sudija.
I na forumu se vidi nerazumijevanje takvog pristupa. Na primjer, kada kažem da nekoga razumijem, svi reaguju kao da sam rekao da mislim isto kao ta osoba. Ne, ne znači. To znači da razumijem zašto neko tako misli, ali možda ja mislim suprotno.
-
KraljicaIzJajca
#1073 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Djeluješ pametan, stoga, treba se izbaciti isključivost u debatama.Hakiz wrote: ↑09/10/2021 12:07Taj tekst je radprava o Dekartovom stavu, objašnjenje zašto je Dekart došao do zakljička do kojeg je došao, nije tekst naučni dokaz.KraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 09:57
Sve što je sadržano u jasnoj i različitoj predstavi o nečemu mora biti predmetno te stvari; ali jasna ideja apsolutno savršenog Bića sadrži ideju stvarnog postojanja; stoga budući da imamo ideju o apsolutno savršenom Biću takvo Biće mora stvarno postojati.
![]()
Ako si bilo kada učestvovala u debatama, znaš da da je pravilo da, u zavisnosti od tima u kojem si, ili braniš stav sa kojim se možda lično ne slažeš, ili napadaš nešto za šta možda misliš da jeste tako. I da ti je zadatak da u raspravi koristiš argumente koji će te dovesti do pobjede. Pobjeda u debati ne znači potvrdu istinitosti nekog stava, nego pobjedu naboljeg predstavljanja pozicije, bez obzira na to da li je ta pozicija istinita ili lažna.
Tekst na linku je sličan princip, objašnjenje Dekartovog stava, bez obzira na to da li je istinit ili nije.
Advokaturi je to temelj. Advokat, ako mu je klijent možda i ubica, mora na sudu braniti svog klijenta najbolje što može, pokušati da ga spasi od kazne, ili, ako je to nemoguće, da mu obezbijedi najmanju kaznu. Čak i ako ima dokaze da je klijent kriv. Ako ne radi sve zakonom moguće da oslobodi svog klijenta, izgubiće pravo da bude advokat. Nije njegov posao da odlučuje o krivici, to radi sudija.
I na forumu se vidi nerazumijevanje takvog pristupa. Na primjer, kada kažem da nekoga razumijem, svi reaguju kao da sam rekao da mislim isto kao ta osoba. Ne, ne znači. To znači da razumijem zašto neko tako misli, ali možda ja mislim suprotno.
- Ateista
#1074 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Sumnjam da znaju, bar vecina.KraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 11:31Vjernici vjerojatno znaju povijest svojih religija. Da li možeš napisati primjer neistinitog argumenta?apsidejzi wrote: ↑09/10/2021 10:41
Ovo vecina vjernika propusti da vidi. Religije evoluiraju sa razvojem drustva i danasnji islam/krscanstvo/budizam i sve ostale koje su opstale, nisu iste kao orginalne. Argumenti takodjer evoluiraju. Prvo se izvali neki argument i kada se dokaze kao neistinit, jednostavno se ignorise i kaze: ma nismo mi to nikada tvrdili.
Za islam se tvrdi kako je nepromjenjiva i posljednja bozija objava, muslimani cesto kao argument protiv biblije navode kako je covjek mijenjao a da je kuran nepromijenjen i izvorna bozija objava, tako da oni negiraju evoluciju religije.
-
Hakiz
#1075 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Čini ti se, da sam pametan, ne bih bio gdje jesamKraljicaIzJajca wrote: ↑09/10/2021 12:31Djeluješ pametan, stoga, treba se izbaciti isključivost u debatama.Hakiz wrote: ↑09/10/2021 12:07
Taj tekst je radprava o Dekartovom stavu, objašnjenje zašto je Dekart došao do zakljička do kojeg je došao, nije tekst naučni dokaz.