Ako supruga radi u Sarajevu, ima staru mater koju čuva Goražde ma kako lijepo bilo slaba je aternativa.insomnia78 wrote:Kad si vec spomen'o to, nude mu pos'o u Gorazdu...
Vani je savrseno normalno, cak i skoro uobivajeno poprilicno putovati ili se cak i preseliti na drugi kraj drzave zbog posla
Samo kod nas ljudi gledaju da se zaposle, ozene i umru u istoj mahali gdje su se i rodili
Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1051 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
- arman1
#1052 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Baš lijepo što si toliki optimista. Nadam se da će te to držati i nakon 10. odbijenice za posao. Naravno postoji i opcija da te neko pogura. Ako te interesuje kako smo stekli, iskoristili svaku priliku koja se pružala i radili i dan i noć.motol wrote:@arman1, pretjerujes i to dobro, recimo da nisi podstanar 750KM ti je i previse, nek ti na racune ode oko 300KM, imas 450 za hranu samo, sto ti je i previse pa onda od toga mozes kupiti nesto i sebi i slicno. To sto ti govoris da treba 1500 Eura za porodicu, treba ako hoces da zivis bas imucnim zivotom, za normalno funkcionisanje porodice pola od toga je dovoljno.
Gdje odose ti svi doktori ? Ja ne vidim da se zatvaraju bolnice zbog nedostatka doktora i ostalog osoblja kod nas ? Brod tone, mozes li mi reci sta je to sad gore nego prije 5 godina ? Po meni nije ni bolje ni gore, ali svi (opravdano) ocekuju da bude bolje pa onda tu stagnaciju shvataju kao nazadovanje.
Kako si ti i tvoja porodica ostvarili za normalan zivot, cak i vise od toga jer cim mi govoris da su ove gore cifre malo za normalan zivot onda ti imas vise od tih brojki, no nebitno, kada ste vi mogli stvoriti sebi takvu situaciju, zasto ne bi mogli svi uz dosta truda ?
Kazes da tvoje kolege iz drugih drzava rade 3 puta manje, a imate ista primanja, prvo sumnjam da je to tako, a drugo i da jeste, oni imaju poreze koje mi nemamo, dosta stvari je skuplje kod njihpa ti to na kraju dodje skoro na isto.
Gledas previse crno, ovdje samo ponavljanje nemilih scena iz 90ih godina moze uciniti da bude jos gore, bez tog gore nece biti, moze biti samo bolje.
Kad spominješ 450 za hranu onda kontaj da češ kao Fidel Kastro uvijek hodati u uniformi.
1500€ uračunaj da za jednog prvačića da ga opremiš u školu po standardima KS(Kantona Sarajevo) treba oko 500KM. Da djeca svak0dnevno na trpezi treba da imaju voće, sa pijace ne iz konzerve. Da porodica jednom godišnje treba da plakne guzu bar u jezeru. Je li to previše ili je neka normala.
Bolnice se još ne zatvaraju ali fali ključnih specijalista, a masa ambulanti porodične medicine radi jednu smjenu kad se neko razboli jer NEMA ZAMJENE.
Ne gledam previše crno nego sam samo realan. Volio bih da griješim kako zbog mog dijeteta tako i zbog tebe koji nisi puno stariji.
- motol
#1053 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja mislim da sam rekao da se s 1500 KM kao porodica moze fino zivjeti, nisam rekao da je idealno, a kad je tako npr. kada imas takav trosak od 500KM, onda malo zakrpis na ostalim stvarima i slicno. To je ono sto se moze sa 1500KM, sve ispod toga vec tesko da mozes i krpit, vec s prvim takvim troskom upadas u probleme dok neke 2000 su jako fina cifra za porodicu koja sebi moze dopustit da izdvoji 500km za upis djeteta u skolu, na fakultet, a da ostalo nista ne ispasta, malo se ustedi pa se moze kupiti i novi kauc, nova tv i slicno. Jasno i mislim da se slazemo da se sa 1500 jednim ekonomicnim nacinom moze zivjeti ( ovdje ne mislim da se smanji trosak na hranu, boze sacuvaj, vec neke dodatne gluposti bez kojih se moze, a na koje mi svi trosimo pare). Moja porodica tu moze posluziti kao primjer, eto samo sto je nama neka cifra primanja oko 1900KM, ali tih 400KM su neki dodatni troskovi il gluposti bez kojih se objektivno moze.
Po meni, jedan od razloga zasto odlaze mladi ljudi jeste taj random stav bolje je vani nego ovdje. Eto, u tim sam godinama pa i znam kako moji vrsnjaci razmisljaju. Ima ih sto fino zive, nemaju pojma mogul se zaposlit ovdje za to sto hoce da rade, ali hoce da idu sto prije, jer im se puni glava da je vani sve bolje pa i ne pokusaju ovdje. Ako npr. ovdje mozes zaradjivat 1000+km odma na pocetku, a vani 3000 onda ne treba ici. Uvijek bih birao da ovdje zivim dobro, nego vani to 3x dobro, jer eto to je do mene, ja ne mogu zamislit da ne igram kosarke na tom svom terenu sa svojim prijateljima, ne mogu zamislit zivot tako daleko od roditelja, jer oni ce mi najkrace trajati sve zbog tog sto bi ovdje zaradjivao milju, a vani 3 i mozda sto bi morao vise raditi ovdje.
Nekako mi dosta ljudi djeluje, kao da ce imati vise zivota pa ono daj u ovom cu se posvetiti materijalnom pa cu u sljedecem uzivati. Nemojte me pogresno shvatiti, ovdje mislim da ako ovdje mogu zivjeti solidno, a vani idealno uvijek ostajem ovdje jer mi je ovdje taj sentimentalni dio idealan, a vani je 0.
Postujem jedino onog koji je pokusao ovdje sve i nije uspjelo i koji je shvatio da ne moze nikako zivjeti ovdje i onda pokupio stvari i otisao, a ne ovo ovako.
Nisam uopste pozitivan, cak bi se moglo reci da na dosta stvari u zivotu gledam negativno, nekako se vodim onim "nadaj se najboljem, ocekuj najgore"
Opet se izvinjavam na duzem postu.
Po meni, jedan od razloga zasto odlaze mladi ljudi jeste taj random stav bolje je vani nego ovdje. Eto, u tim sam godinama pa i znam kako moji vrsnjaci razmisljaju. Ima ih sto fino zive, nemaju pojma mogul se zaposlit ovdje za to sto hoce da rade, ali hoce da idu sto prije, jer im se puni glava da je vani sve bolje pa i ne pokusaju ovdje. Ako npr. ovdje mozes zaradjivat 1000+km odma na pocetku, a vani 3000 onda ne treba ici. Uvijek bih birao da ovdje zivim dobro, nego vani to 3x dobro, jer eto to je do mene, ja ne mogu zamislit da ne igram kosarke na tom svom terenu sa svojim prijateljima, ne mogu zamislit zivot tako daleko od roditelja, jer oni ce mi najkrace trajati sve zbog tog sto bi ovdje zaradjivao milju, a vani 3 i mozda sto bi morao vise raditi ovdje.
Nekako mi dosta ljudi djeluje, kao da ce imati vise zivota pa ono daj u ovom cu se posvetiti materijalnom pa cu u sljedecem uzivati. Nemojte me pogresno shvatiti, ovdje mislim da ako ovdje mogu zivjeti solidno, a vani idealno uvijek ostajem ovdje jer mi je ovdje taj sentimentalni dio idealan, a vani je 0.
Postujem jedino onog koji je pokusao ovdje sve i nije uspjelo i koji je shvatio da ne moze nikako zivjeti ovdje i onda pokupio stvari i otisao, a ne ovo ovako.
Nisam uopste pozitivan, cak bi se moglo reci da na dosta stvari u zivotu gledam negativno, nekako se vodim onim "nadaj se najboljem, ocekuj najgore"
-
detroit-mercy
#1054 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
http://www.klix.ba/vijesti/bih/nema-lij ... /150814020motol wrote:Ja mislim da sam rekao da se s 1500 KM kao porodica moze fino zivjeti, nisam rekao da je idealno, a kad je tako npr. kada imas takav trosak od 500KM, onda malo zakrpis na ostalim stvarima i slicno. To je ono sto se moze sa 1500KM, sve ispod toga vec tesko da mozes i krpit, vec s prvim takvim troskom upadas u probleme dok neke 2000 su jako fina cifra za porodicu koja sebi moze dopustit da izdvoji 500km za upis djeteta u skolu, na fakultet, a da ostalo nista ne ispasta, malo se ustedi pa se moze kupiti i novi kauc, nova tv i slicno. Jasno i mislim da se slazemo da se sa 1500 jednim ekonomicnim nacinom moze zivjeti ( ovdje ne mislim da se smanji trosak na hranu, boze sacuvaj, vec neke dodatne gluposti bez kojih se moze, a na koje mi svi trosimo pare). Moja porodica tu moze posluziti kao primjer, eto samo sto je nama neka cifra primanja oko 1900KM, ali tih 400KM su neki dodatni troskovi il gluposti bez kojih se objektivno moze.
Ono sa svojih 19 godina sve zna, i koliko treba za izdrzavat porodicu i kako i sta a jos je na babinom kazanu
Idi bolan zigu, malo je ovo komplexnija tema.
- motol
#1055 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
aha, to sto imam 19 godina me automatski iskljucuje iz rasprave i svi moji argumenti padaju u vodu jer ja samo trebam razmisljat o *ebavanju, provodima i slicno
Izmedju ostalog, postavljas mi link koji veze nema s temom o kojoj sam pricao jer stvarno ne vidim kako je povezano to sto lijek nije narucen na vrijeme (greska covjeka koji je zaduzen za to) sa ovim o cemu sam ja pisao.
Izmedju ostalog, postavljas mi link koji veze nema s temom o kojoj sam pricao jer stvarno ne vidim kako je povezano to sto lijek nije narucen na vrijeme (greska covjeka koji je zaduzen za to) sa ovim o cemu sam ja pisao.
-
detroit-mercy
#1056 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ne ali nemas dovoljno iskustva da pricas o nekim stvarima. To ti je ono kad dva tinejdzera pricaju i jedan kaze " joj jest lijepo h....vat" na to ce drugi " kako znas", "ja gledo"motol wrote:aha, to sto imam 19 godina me automatski iskljucuje iz rasprave i svi moji argumenti padaju u vodu jer ja samo trebam razmisljat o *ebavanju, provodima i slicno![]()
Ti argumenata nemas, jer ne radis, jako si malo vidio i jos manje prosao u zivotu. Mozes zastupati neki svoj stav ali generalno si u krivu.
I bas, greska covjeka da lijek nije narucen
- Ali Kemal
#1057 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
detroit-mercy wrote:Ono sa svojih 19 godina sve zna, i koliko treba za izdrzavat porodicu i kako i sta a jos je na babinom kazanu.
Idi bolan zigu, malo je ovo komplexnija tema.
- fortaleza
#1058 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Novi naraštaji i mlađi će kako vrijeme prolazilo postajati ozbiljniji od starijih, a dobro vam je i odgovorio, godine ga ne diskvalificiraju, a kako vidim pokušava i diskutirati za razliku od 50% foruma.
A možda i zigu mimo foruma, čuj "idi nešto zigu"
A možda i zigu mimo foruma, čuj "idi nešto zigu"
-
costacurta
#1059 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ja aplicirao od Gorazda do DCa racunajuci nije mi bitno samo da radim. Izmedju Gradačca i Tuzle meni ponude posao u Tuzli.insomnia78 wrote:Kad si vec spomen'o to, nude mu pos'o u Gorazdu...
Vani je savrseno normalno, cak i skoro uobivajeno poprilicno putovati ili se cak i preseliti na drugi kraj drzave zbog posla
Samo kod nas ljudi gledaju da se zaposle, ozene i umru u istoj mahali gdje su se i rodili
Evo august je sredina, a ja jos uvijek nisam dobio pare za prevoz za mjesec maj, drzavna je firma. Zamisli da sam dobio posao u gradačcu, iz Tz mi treba 300-350KM za prevoz. Morao bih kakve pozajmice u banci tražiti da imam za prevoza ili sobe kakve naci u gradačcu sto bi mi na kraju bilo preljevanje iz šupljeg u prazno.
- insomnia78
#1060 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Doduse, vani rijetko ko ima besplatan smjestaj pa mu dodje na isto gdje god placocostacurta wrote:Ja aplicirao od Gorazda do DCa racunajuci nije mi bitno samo da radim. Izmedju Gradačca i Tuzle meni ponude posao u Tuzli.insomnia78 wrote:Kad si vec spomen'o to, nude mu pos'o u Gorazdu...
Evo august je sredina, a ja jos uvijek nisam dobio pare za prevoz za mjesec maj, drzavna je firma. Zamisli da sam dobio posao u gradačcu, iz Tz mi treba 300-350KM za prevoz. Morao bih kakve pozajmice u banci tražiti da imam za prevoza ili sobe kakve naci u gradačcu sto bi mi na kraju bilo preljevanje iz šupljeg u prazno.
- Gojeni H
#1061 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Nisam te dobro razumio. Znaci, supruga ne bi bila spremna napustiti majku u Sarajevu da bi isla u Gorazde, ali vi svi djuture bi bili voljni napustiti tu istu majku i otici hiljade kilometara daleko? Meni ovo nema logike, izvini.arman1 wrote:Ako supruga radi u Sarajevu, ima staru mater koju čuva Goražde ma kako lijepo bilo slaba je aternativa.insomnia78 wrote:Kad si vec spomen'o to, nude mu pos'o u Gorazdu...
- arman1
#1062 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Da čitaš do kraja imalo bi logile. Mater je njegova, ovisma o tuđoj pomoći. Žena radi kod privatnika. Djeca u školi. Kakvo goražde i bakraći. Zanjeg nema posla, a naša ambulanta por.medicine uglavnom ima doktora u samo jedmoj smjeni ker je obično jedna doktorica hasta.Gojeni H wrote:Nisam te dobro razumio. Znaci, supruga ne bi bila spremna napustiti majku u Sarajevu da bi isla u Gorazde, ali vi svi djuture bi bili voljni napustiti tu istu majku i otici hiljade kilometara daleko? Meni ovo nema logike, izvini.arman1 wrote:Ako supruga radi u Sarajevu, ima staru mater koju čuva Goražde ma kako lijepo bilo slaba je aternativa.insomnia78 wrote:Kad si vec spomen'o to, nude mu pos'o u Gorazdu...
- Gojeni H
#1063 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
arman
Opet nista nisam razumio, ali nema veze, ionako mi ni u dzep ni iz dzepa.
Opet nista nisam razumio, ali nema veze, ionako mi ni u dzep ni iz dzepa.
-
babanovac
#1064 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
.
Last edited by babanovac on 14/08/2015 23:05, edited 1 time in total.
-
babanovac
#1065 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Moj pradjed, rahmetile je li, oso u USA u velikom talasu iseljavanja za ovu zemlju, neposredno prije I. svjetskog rata... Hercegovina, Dalmacija, Crna Gora je bjezala pred recesijom... A bijase on tada ponosni Austrijanac. Barem mu tako stoji pored njegovog imena na stranici Ellis island, mada rijeci austrijskog jezik nije znao. Helem, vrati se nakon 5,6,7 godina, sa zlatnim prstenom u djepu.
Veli stranica, zvao se Asan, isplovio iz Napulja, stigao 10. Juna 1906
Veli stranica, zvao se Asan, isplovio iz Napulja, stigao 10. Juna 1906
-
TRANCE
#1066 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ovo je ključni argument zašto trebate ostati ovdjemotol wrote:...ja ne mogu zamislit da ne igram kosarke na tom svom terenu sa svojim prijateljima
Prijateljski savjet, hvataj se noge ako imaš uslove da gdje vani studiraš, jer poslije kad te život poklopi s 25-30, žalit ćeš što nisi, a za prijatelje niti ćeš imati vremena ni energije zbog životnih problema. Sva ta prijateljstva svakako imaju rok trajanja, nijedno nije vječno.
Ako ti je dovoljno u životu da u Bosni štediš godinu dana od prosječne plate za laptop, tv i sl. stvari koje na zapadu kupuju onako u prolazu kad izađe novi model ili ako imaš cilj postati budžetlija preko neke vladajuće stranke, onda ok (iako ni dobar život budžetlija neće vječno trajati zbog rastućih dugova države i entiteta).
- motol
#1067 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ma to je samo primjer, svako ima svoj neki merak
Istina je vecina toga sto si rekao, ali napisah gore, ako ovdje mogu stedit da kupim sebi nesto, a tamo se to u prolazu kupuje ipak bih ostao ovdje zbog raznoraznih sitnica koje nisu materijalne, ali vec kada bih bio u bas teskoj situaciji razmislio bih da odem definitivno i takve odlaske opravdavam, ali ovo kada imas poprilicno solidnu situaciju ovdje i ides vani za tom jos boljom materijalnom situacijom... ne znam, ja nisam takav, svjestan sam da je to od osobe do osobe, ali opet...
I ne uvjeravam ja nikog da ostane, samo govorim da po meni velika vecina odlazi iako ima finu situaciju ovdje, ne savrsenu, ali finu, a govore kako im nista ne valja i kako nista nemaju ostavljajuci sve sto se ne moze kupiti novcem za sobom i konstatujem da ja nisam takav, onaj ko fakat nema, tesko ce i otici tako ekspresno.
Istina je vecina toga sto si rekao, ali napisah gore, ako ovdje mogu stedit da kupim sebi nesto, a tamo se to u prolazu kupuje ipak bih ostao ovdje zbog raznoraznih sitnica koje nisu materijalne, ali vec kada bih bio u bas teskoj situaciji razmislio bih da odem definitivno i takve odlaske opravdavam, ali ovo kada imas poprilicno solidnu situaciju ovdje i ides vani za tom jos boljom materijalnom situacijom... ne znam, ja nisam takav, svjestan sam da je to od osobe do osobe, ali opet...
I ne uvjeravam ja nikog da ostane, samo govorim da po meni velika vecina odlazi iako ima finu situaciju ovdje, ne savrsenu, ali finu, a govore kako im nista ne valja i kako nista nemaju ostavljajuci sve sto se ne moze kupiti novcem za sobom i konstatujem da ja nisam takav, onaj ko fakat nema, tesko ce i otici tako ekspresno.
- insomnia78
#1068 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
TRANCE wrote:Ovo je ključni argument zašto trebate ostati ovdjemotol wrote:...ja ne mogu zamislit da ne igram kosarke na tom svom terenu sa svojim prijateljima
Prijateljski savjet, hvataj se noge ako imaš uslove da gdje vani studiraš, jer poslije kad te život poklopi s 25-30, žalit ćeš što nisi, a za prijatelje niti ćeš imati vremena ni energije zbog životnih problema. Sva ta prijateljstva svakako imaju rok trajanja, nijedno nije vječno.
Ako ti je dovoljno u životu da u Bosni štediš godinu dana od prosječne plate za laptop, tv i sl. stvari koje na zapadu kupuju onako u prolazu kad izađe novi model ili ako imaš cilj postati budžetlija preko neke vladajuće stranke, onda ok (iako ni dobar život budžetlija neće vječno trajati zbog rastućih dugova države i entiteta).
-
TRANCE
#1069 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Stvar je u tome da elemente dobre države ne čini samo visina plate i dostupnost poslova, već mnogi drugi segmenti. Ako analiziramo većinu segmenata dobre države, doći ćemo do zaključka da je BiH što Ameri kažu "failed state" (zajedno sa svim njenim entitetima, kantonima i opštinama, da ko možda nacionalistički ne protumači). Evo samo stanja u nekim segmentima koji mi padaju na pamet u odnosu na neke normalne, razvijene države:motol wrote:Ma to je samo primjer, svako ima svoj neki merak![]()
- izrazito slab ekonomski rast od 2009. godine i nepostojanje smislenih ekonomskih strategija za budućnost
- visoka nezaposlenost
- sveopšta korupcija i nepotizam u svakom segmentu društva
- zdravstvo u sistemu raspada (nedostaje kvalitetnih doktora, opreme, lijekova i osnovnih sredstava u bolnicama, korupcija prilikom liječenja, zapošljavanje doktora na osnovu familijarnih veza i stranke)
- inertna i korumpirana policija koja često sarađuje s kriminalcima
- korumpirano i tromo sudstvo i tužilaštvo, male kazne za kriminalce, nedostatak zatvora
- loše i nekvalitetne škole i fakulteti (kadar sa zastarjelim znanjem, zapošljavanje profesora preko stranke, ulaganje u istraživanja ne postoji)
- socijalna zaštita praktično ne postoji (nepostojanje nikakvih naknada i poreskih olakšica za nezaposlene, bijedne invalidnine, stambeno zbrinjavanje nezaposlenih također ne postoji)
- javni prijevoz u sistemu raspada (vozila od prije 30-40 godina, gužve zbog nedovoljno vozila, red vožnje se ne poštuje, periferna naselja često i nemaju javni prijevoz)
- vodovodna infrastruktura u sistemu raspada (redukcije vode, gubici vode 70%, paušalno naplaćivanje u zgradama)
- loše i opasne ceste, autoputevi tek u povojima i skupi za svakodnevno putovanje
- željeznice u sistemu raspada (samo jedna međunarodna linija i par lokalnih linija dnevno, vagoni od prije 40 godina)
- aerodromi slabo povezani međunarodnim linijama (low cost kompanije tek počele dolaziti)
- skupi stanovi u odnosu na plate i visoke kamatne stope zbog nesigurne države, kao i nepostojanje bilo kakve veće stambene strategije za izgradnju novih kvartova
- kultura u obliku zatvorenih muzeja, u pozorištima vrte iste predstave po 5-10 godina, profesionalni sport na nivou takmičenja na koridi u Čevljanovićima
- nepovoljan poslovni ambijent za pokretanje biznisa (birokracija, kompanije međusobno duguju novac zbog neefikasnog sudstva, reketaši na svakom koraku)
- država ne stimuliše rađanje djece (dječji dodatak za sve roditelje ne postoji, slabe porezne olakšice za roditelje)
- visoko zagađenje zraka i vode (smog zimi, zagađene rijeke)
- prljavi i oronuli gradovi (smeće po ulicama, trotoari izrovani, sa zgrada otpada fasada)
- zastupljenost teške i zastarjele industrije umjesto moderne
- mala ulaganja u istraživanje i razvoj novih tehnologija i izuma
- tehnološki nerazvijena poljoprivreda
- visoke carinske stope i razne takse prilikom uvoza (što čini dosta uvoznih proizvoda u BiH skupljim nego vani, a internet kupovinu otežanom i neisplativom)
- javna televizija koja se treba plaćati, a nema se šta na njoj vidjeti
- nedostatak zelenih površina i igrališta za djecu (strategija gdje park vidiš, tu zgradu ili crkvu/džamiju nasadi)
- smijurija od vojske (u slučaju prirodnih nepogoda, ratova s drugima ili globalnih ratova i napetosti, s njima smo odmah donji)
- slaba dostupnost brzog i jeftinog fiksnog i mobilnog interneta
- slaba pouzdanost i skupoća javnih poštanskih usluga (ljudima poštari kradu pakete, da se pošalje paket u inostranstvo treba 50 KM)
- ograničeno kretanje kapitala (država propisuje koliko novca se može iznijeti iz države, nemogućnost kupovine stranih dionica)
- nerazvijeno finansijsko tržište mimo bankarstva (berze nerazvijene, osiguranje imovine slabo zastupljeno)
A da tek krenemo o mentalitetu, kulturi, obrazovanju i ponašanju naroda, e onda bi tek mogli do sutra
- cenecimoveocino
#1070 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Moze se i kod nas zaradit,evo npr. kod nas u Mitalu u Zenici,nedavno pricam sa nekim inzinjerom poslovodom u nekom odjelu kaze ima ljudi zarade i po 3000-3500KM ali znaju radit k'o robovi po 14-16 sato dnevno.Plata ovog lika uz normalno radno vrijeme (8h)je oko 2200-2300KM.
Eto koliko bi dobili u Mitalu npr. u Luksemburgu ili Francuskoj da rade po 16h?
-
TRANCE
#1071 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Opet se ovaj nakačio sa smajlijimainsomnia78 wrote:TRANCE wrote:Ovo je ključni argument zašto trebate ostati ovdjemotol wrote:...ja ne mogu zamislit da ne igram kosarke na tom svom terenu sa svojim prijateljima
Ako ti je dovoljno u životu da u Bosni štediš godinu dana od prosječne plate za laptop, tv i sl. stvari koje na zapadu kupuju onako u prolazu kad izađe novi model ili ako imaš cilj postati budžetlija preko neke vladajuće stranke, onda ok (iako ni dobar život budžetlija neće vječno trajati zbog rastućih dugova države i entiteta).![]()
Jeste, u prolazu, jer u razvijenim državama mobiteli, kompjuteri, tv-ovi, fotoaparati i sl. spadaju u potrošačku elektroniku i generalna populacija ih mijenja svakih 1-3 godine kako istekne garancija ili izađe novija tehnologija. Do sada ne upoznah nijednog stranca koji mi se hvalio mobitelom, digitalcem i sl., a upoznao sam ih dosta
S druge strane. u BiH navedene stvari generalna populacija kupuje najčešće na kredit, a hvaljenje kupovinom užoj i široj okolini se podrazumijeva, kao da je u pitanju kupovina svemirskog broda.
- insomnia78
#1072 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ako ti tako kazes
-
TRANCE
#1073 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Eurostat kaže da je prosječna godišnja neto plata nakon odbitka svih poreza i doprinosa u Luksemburgu oko 38300, a u Francuskoj 26700 eura. Znači 3192 eura u Luksemburgu i 2225 u Francuskoj neto mjesečno. Budući da i tamo rukovodeći inžinjeri zarađuju znatno iznad prosjeka, vjerovatno bi bilo 5-6 hiljada eura za Luksemburg i 3,5-4 hiljade eura za Francusku za 8 sati rada. Raditi 16 sati dnevno mislim da ne bi zakonski ni mogao, jer ima nešto što se zove EU direktiva o radnom vremenu, a kaže da te niko ne može natjerati da radiš duže od 48 sati sedmično.cenecimoveocino wrote:Moze se i kod nas zaradit,evo npr. kod nas u Mitalu u Zenici,nedavno pricam sa nekim inzinjerom poslovodom u nekom odjelu kaze ima ljudi zarade i po 3000-3500KM ali znaju radit k'o robovi po 14-16 sato dnevno.Plata ovog lika uz normalno radno vrijeme (8h)je oko 2200-2300KM.
- Tabhana
#1074 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
Ma Bosna je Bosna, zato je otišlo preko 60.000 ljudi prošle godine
Da smo u EU, Bosna bi u sedmicu dana bila prepolovljena po broju stanovništva.
Završiš fakultet, magistriraš, pohvale, izdaš uz to veoma stručan rad i opet nemaš posla, dok s druge strane ljudi koji za 6 godina završavaju fakultet od 4 godine dobiju posao u roku sedmicu dana jer mu roditelj radi na nižoj poziciji u sudu.
Da, čovjek osjeti mnogo toga na koži, ali koga briga, bitno je da ovdje neke budžetlije pametuju kako je Bosna bajna. Bosna je sranje i to je čista realnost. Nemojte ni počinjati sa Bosna ti je dala ovo, Bosna ti je dala ono. Bosna mi je uzela mi je mnogo toga (rat), a nije mi ništa dala.
Hvala ti i tako 100.000 puta.
Da smo u EU, Bosna bi u sedmicu dana bila prepolovljena po broju stanovništva.
Završiš fakultet, magistriraš, pohvale, izdaš uz to veoma stručan rad i opet nemaš posla, dok s druge strane ljudi koji za 6 godina završavaju fakultet od 4 godine dobiju posao u roku sedmicu dana jer mu roditelj radi na nižoj poziciji u sudu.
Da, čovjek osjeti mnogo toga na koži, ali koga briga, bitno je da ovdje neke budžetlije pametuju kako je Bosna bajna. Bosna je sranje i to je čista realnost. Nemojte ni počinjati sa Bosna ti je dala ovo, Bosna ti je dala ono. Bosna mi je uzela mi je mnogo toga (rat), a nije mi ništa dala.
Hvala ti i tako 100.000 puta.
- Tabhana
#1075 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH
I ovo u vezi plata, zaista ste naporni s tim pričama. Ljudi vani cijene rad, možeš napredovati ako se zalažeš i dokažeš na poslu, dok kod nas gladne oči u vidu privatnika očekuje od tebe, neosiguranog da pišaš krv i on ti baca tu dnevnicu od 25-30KM kao pašćetu ponosno riječima "Ja te hranim".
To je ta Bosna, čovjek u životu razgovara sa mnogim ljudima koji su radili sve i svašta. Ti ljudi su za mene heroji, kakvu muku trpe da čujem često i rečenice: "Bolje je bilo u ratu".
Baš me zanima, ko će biti ta prva osoba kome će puknuti "film", pa da napravi haos u ovoj državi. Ljudi trpe, trpe i samo trpe, sve do jednom.
To je ta Bosna, čovjek u životu razgovara sa mnogim ljudima koji su radili sve i svašta. Ti ljudi su za mene heroji, kakvu muku trpe da čujem često i rečenice: "Bolje je bilo u ratu".
Baš me zanima, ko će biti ta prva osoba kome će puknuti "film", pa da napravi haos u ovoj državi. Ljudi trpe, trpe i samo trpe, sve do jednom.