Prihvacanje "naucne teorije" kao "istine" je cist dogmatizam.NIN wrote:Naucna teorija nije isto sto i istina, sta god taj pojam znacio, bez obzira na svoj kontekst. Naucna teorija, s druge strane, je poseban termin i razlikuje se od pojma teorija, koja objasnjava odredjeni prirodni fenomen na najprostiji moguci nacin. Objasnjenja se temelje na nalazima, spoznajama, cinjenicama i, naravno, eksperimentima. Naucna teorija moze biti jedino validna, a nikako opsteprihvacena istina, i smatra se vjerodostojnim objasnjenjem prirodnog fenomena sve dok se ista ne zamjeni novim, boljim i na cinjenicama bolje utemeljenim objasnjenjem, kada teorija biva ili odbacena ili unaprijedjena novim saznanjima.underwater wrote:Ajebemu, ja bi reko da bi ti najradije poistovjetio teoriju i istinu.Maxxtro wrote:Btw taj copy-paste je u jednom dijelu pogresan, gdje kaze da se teorija pocinje nazivati zakonom. Sad mi je jasno zasto i napisao ono "ostaje samo teorija", zbog cega sam ja prvi put replicirao. Teorija se ne unaprijedjuje u zakon, radi se o dva odvojena koncepta! - http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_law
Nego, zasto neke teorije s posebnim respektom kvalificiras "naucnim"?
Da li to znaci da neke (poput aristotelove koju citiras) koje su se vremenom pokazale pogresnim, nisu (bile u svoje vrijeme) "naucne" teorije?
Da li je ispravno reci da neke wellknown teorije (poput teorije VP ili TE) nisu istina vec su samo teorije?
Da li ih se moze uzeti kao "Istinu"???
Pravi naucnici nisu glupi da odu u (ciste) dogmate. Ostaju otvoreni za sve opcije jer logika tako nalaze.
Ali danas se tisuce nekih poluobrazovanih odrona furaju na naucne teorije i brane ih - ful ideoloski!
Zlorabeci znanost za dnevno politicke potrebe.
Sto osobno vidim kao goru i opasniju vrst zaglupljenosti nego klerikalnu.
No cak i ona naucna teorija koja se (vremenom) pokaze pogresnom moze biti velicanstven primjer ljudskog duha.
Npr. Newtonaova. Jednostavno savrsena teorija, obzirom na fakte s kojim je Newton tada raspolagao.