SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#104801 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

moimoi wrote: 23/02/2026 09:54 Primjer… zaposlio se mladic u vrticu, pun entuzijazma – gitara, pjevanje sa djecom, svakodnevni izlasci u dvoriste… Naravno, roditelji djece koja su u drugim grupama zele da prebace dijete u njegovu grupu ili da i ostale tete slijede njegov primjer. Sta mislite sta se desilo i kome nije produzen ugovor :D
momku iz butika koji je pored tog vrtica :lol:
drug_profi

#104802 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

BadBoy wrote: 23/02/2026 09:55 Samo mora imat doktora korumpiranog koji će mu pisati doznake
Vrlo lako je dobiti 42 dana na osnovu depresije i slične priče.
Samo trebaš imati priču dobru.
Pa odeš par dana radiš, pa te opet uhvati depresija radi šefa, mobinga, plate, nepravde, Dodika i sl.

Ima ljudi stvarno lošeg stanja u glavi, ali masa koristi ove dijagnoze jer ni psihijatar te ne može otkantati pa da ti poslije napraviš suicid jer te je smatrao simulantom.
Nema laboratorijskog ili rendegne dokaza za bolest. Samo priča.
Last edited by drug_profi on 23/02/2026 10:16, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#104803 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 23/02/2026 09:48 javasluk i hojratluk su nazalost dobar dio naseg mentaliteta

jedna n.n osoba koja radi u jednoj federalnoj firmi vec x godina, neradnica teska, malo malo pa bolovanje, naravno nije hasta,, obilato koristi max broj dana do komisije i tako svako malo (jel ono 40tak ili tako nesto?)

na pitanje pa sto to radis, nisi bolesna kaze "po zakonu imam pravo na to"
i ende
i paf
i nema vise price sa takvim mozgovima
ovo je toliko rijetko a i komisije se šaltaju i mijenjaju a i doktori više ne daju bolovanja a moraš ganjati nalaze i svašta nešto

uglavnom broj ovih ljudi je možda u promilima
cca ima ih 100 u sarajevu
s druge strane imaš 5000 koji rade i dolaze bolesni polome se od posla

s tim da ovim s bolovanjem ima i u privatnim firmama

s druge strane veći je problem kolega nego poslodavac u kontekstu bolovanja
naime kod nas kolju za to
kolege te otjeraju neće komisija ili sud
nepass1

#104804 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Truba wrote: 23/02/2026 10:16
Tvrtko II Kotromanić wrote: 23/02/2026 09:48 javasluk i hojratluk su nazalost dobar dio naseg mentaliteta

jedna n.n osoba koja radi u jednoj federalnoj firmi vec x godina, neradnica teska, malo malo pa bolovanje, naravno nije hasta,, obilato koristi max broj dana do komisije i tako svako malo (jel ono 40tak ili tako nesto?)

na pitanje pa sto to radis, nisi bolesna kaze "po zakonu imam pravo na to"
i ende
i paf
i nema vise price sa takvim mozgovima
ovo je toliko rijetko a i komisije se šaltaju i mijenjaju a i doktori više ne daju bolovanja a moraš ganjati nalaze i svašta nešto

uglavnom broj ovih ljudi je možda u promilima
cca ima ih 100 u sarajevu
s druge strane imaš 5000 koji rade i dolaze bolesni polome se od posla

s tim da ovim s bolovanjem ima i u privatnim firmama

s druge strane veći je problem kolega nego poslodavac u kontekstu bolovanja
naime kod nas kolju za to
kolege te otjeraju neće komisija ili sud
100 po ustanovi :D

Garantujem da sad imas na kcus 100 ljudi na bolovanju
Haris.ba

#104805 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote: 23/02/2026 10:17 Garantujem da sad imas na kcus 100 ljudi na bolovanju
Izmedju 5-10% veceg kolektiva je normala da je na bolovanju.
nepass1

#104806 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Ne znam koliko vik ima uposlenih i njih je uvjek 50ak na bo
Haris.ba

#104807 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

nepass1 wrote: 23/02/2026 10:28 Ne znam koliko vik ima uposlenih i njih je uvjek 50ak na bo
Kazu oko 900. Tako da je to normala.

Mi smo dobro bolesno drustvo. I ne mislim pezorativno.
tokio25

#104808 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

drzavne firme i ustanove sigurno se koristi dosta oko tog bolovanja
i dovoljno je da jednom dobijes sifru sa f i to onda koristis do kraja zivota vjerovatno ako se ne izmjeni stanje u drzavi
benzapen

#104809 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

Ateista wrote: 23/02/2026 08:50
Laplace wrote: 23/02/2026 08:38
Ateista wrote: 20/02/2026 15:27

Naravno da su znali, i govorili suo tome, ali me pitanje sta su realno mogli uraditi. Radnici zasticeni ko polarni medvjedi, sudovi pretpani, a koliko znam ima vec prijava samo dok dodju na red.
Tačno bi neke od kolega sa foruma trebalo natjerati da upravljaju nekom školom. Pa da vidimo ko bi za osam godina mandata npr. natjerao našeg pedagoga da makar bude u svojoj kancelariji bar pola radnog vremena.
Upravo to, neki ko da zive u paralelnom svemiru i ne znaju kako to kod nas funkcionise. Probaj sankcionisati bilo koga, on lako izganja bolovanje i nema ga mjesecima na poslu, u neka doba i ministar i vlada ce se promijeniti dok taj radnik jos moze razvlaciti bolovanje.
To je problem koji isto tako treba rjesavati, kroz razne promjene zakona i svasta nesto, ali nije to ni malo jednostavno kao sto neki misle.
Cak i uz najbolje namjere, to nije lako uraditi, a necemo se lagati da svaka vlast pa i ova, koliko god bila daleko ispred SDFA, ima isto tako svoje uhljebe i odrzava socijalni mir time sto ne dira u uhljebe jer ih je puno i mogu napraviti prevagu na izborima.
Poznajem ženu koja je bila u 6 godina na poslu u jednom ministarstvu tačno 46 dana. I sve čisto, poslan je i zahtjev osiguranju za provjeru. Čuvanje trudnoće, porodiljno, godišnji odmor, bolesno dijete, bolesna ona. I onda sve opet jovo nanovo. Kad je otplatila kredit, dala otkaz. Mi smo društvo neradnika, nehljeba i generalno sklono prevarama svake vrste.
Haris.ba

#104810 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

benzapen wrote: 23/02/2026 10:39 Poznajem ženu koja je bila u 6 godina na poslu u jednom ministarstvu tačno 46 dana. I sve čisto, poslan je i zahtjev osiguranju za provjeru. Čuvanje trudnoće, porodiljno, godišnji odmor, bolesno dijete, bolesna ona. I onda sve opet jovo nanovo. Kad je otplatila kredit, dala otkaz. Mi smo društvo neradnika, nehljeba i generalno sklono prevarama svake vrste.
Pa zelimo li natalitet ili ne zelimo?
nepass1

#104811 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

benzapen wrote: 23/02/2026 10:39
Ateista wrote: 23/02/2026 08:50
Laplace wrote: 23/02/2026 08:38

Tačno bi neke od kolega sa foruma trebalo natjerati da upravljaju nekom školom. Pa da vidimo ko bi za osam godina mandata npr. natjerao našeg pedagoga da makar bude u svojoj kancelariji bar pola radnog vremena.
Upravo to, neki ko da zive u paralelnom svemiru i ne znaju kako to kod nas funkcionise. Probaj sankcionisati bilo koga, on lako izganja bolovanje i nema ga mjesecima na poslu, u neka doba i ministar i vlada ce se promijeniti dok taj radnik jos moze razvlaciti bolovanje.
To je problem koji isto tako treba rjesavati, kroz razne promjene zakona i svasta nesto, ali nije to ni malo jednostavno kao sto neki misle.
Cak i uz najbolje namjere, to nije lako uraditi, a necemo se lagati da svaka vlast pa i ova, koliko god bila daleko ispred SDFA, ima isto tako svoje uhljebe i odrzava socijalni mir time sto ne dira u uhljebe jer ih je puno i mogu napraviti prevagu na izborima.
Poznajem ženu koja je bila u 6 godina na poslu u jednom ministarstvu tačno 46 dana. I sve čisto, poslan je i zahtjev osiguranju za provjeru. Čuvanje trudnoće, porodiljno, godišnji odmor, bolesno dijete, bolesna ona. I onda sve opet jovo nanovo. Kad je otplatila kredit, dala otkaz. Mi smo društvo neradnika, nehljeba i generalno sklono prevarama svake vrste.
Znam i ja jednu dvoje djece cim pozitivan test cuvanje trudnoce, pa porodiljsko pa odmah drugo djete isti fazon. Mozda 3,5g da je nije bilo na poslu.
benzapen

#104812 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

Haris.ba wrote: 23/02/2026 10:53
benzapen wrote: 23/02/2026 10:39 Poznajem ženu koja je bila u 6 godina na poslu u jednom ministarstvu tačno 46 dana. I sve čisto, poslan je i zahtjev osiguranju za provjeru. Čuvanje trudnoće, porodiljno, godišnji odmor, bolesno dijete, bolesna ona. I onda sve opet jovo nanovo. Kad je otplatila kredit, dala otkaz. Mi smo društvo neradnika, nehljeba i generalno sklono prevarama svake vrste.
Mislim da je iz statističkih podataka jasno da se svake godine rađa manje djece. Tako da je to očito postavljeno kod nas naopako. A posebna je priča da sad svaka žena čuva trudnoću. Pa ako je trudna nije bolesna pobogu. Može raditi dok ne dođe vrijeme za porođaj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#104813 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

ma jašta
inače sve žene trudne
a natalitet u banani

ma idite begajte

toga postoji ali to je rijetko
ne znam nikog takvog
nekome

#104814 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nekome »

troje djece, cetri godine, 8 mjeseci radis ukupno a i to malo malo bolovanje

joj miline :D
nivla

#104815 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

benzapen wrote: 23/02/2026 11:33
Mislim da je iz statističkih podataka jasno da se svake godine rađa manje djece. Tako da je to očito postavljeno kod nas naopako. A posebna je priča da sad svaka žena čuva trudnoću. Pa ako je trudna nije bolesna pobogu. Može raditi dok ne dođe vrijeme za porođaj.
dosta zena ima kojim je niska trudnoca i hodanje im se ne preporucuje, vec da miruju, odes do jezera npr i vidis te slucajeve, pune cekaonice uvijek
ne zove se to dzaba drugo stanje
black

#104816 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black »

satrase se ispravljajuci nepravdu, naravno pisuci po forumu sa radnog mjesta, ne svi ali dobar dio :mrgreen:

malo se pretjeruje i sa tim urbanim legendama, cuo, pricala strina, tetka itd. o radnicima u drzavnoj sluzbi, ispada kao da vecina njih nista ne radi sto nije tacno, tacno je da postoje pojedinci koji obilato koriste sistem ali daleko od toga da je to bas u nekim velikim postotcima
nepass1

#104817 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Pa kad ti drzava omogucava sto da ne. Evo kod mene je zena radila citavu trudnocu. Zakonski 40 dana pred porod moras ici na bo. Tad otisla. Proslo tri mjeseca od poroda zovu haj vrati se.
O nekom hvala ili slicnom da ne pricamo.
Najveci zajeb u karijeri sto nije otisla na cuvanje trudnoce :D
benzapen

#104818 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

nepass1 wrote: 23/02/2026 11:46

Pa kad ti drzava omogucava sto da ne. Evo kod mene je zena radila citavu trudnocu. Zakonski 40 dana pred porod moras ici na bo. Tad otisla. Proslo tri mjeseca od poroda zovu haj vrati se.
O nekom hvala ili slicnom da ne pricamo.
Najveci zajeb u karijeri sto nije otisla na cuvanje trudnoce :D
Naravno da ima i svakakvih vlasnika firmi, to je istina. Moja žena je prije 25 godina dobila otkaz kad je ostala trudna. Napisao joj da fizički nije sposobna obavljati određene zadatke. Inspekcija rekla da je to sve ok. Na sud nismo išli jer bi bilo besmisleno. Ali mislim da je to davno prošlo vrijeme. Mada je i poslodavcima sve teže pronaći dobrog radnika. I to će vjerujem biti još teže.
benzapen

#104819 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

nivla wrote: 23/02/2026 11:41

dosta zena ima kojim je niska trudnoca i hodanje im se ne preporucuje, vec da miruju, odes do jezera npr i vidis te slucajeve, pune cekaonice uvijek
ne zove se to dzaba drugo stanje
Vjerujem u to. Ali kako ja vidim sad je skoro pa svakoj tako stanje. Pogotovo po javnim preduzećima. Nekako ove što rade u privatnim firmama nisu tolike sklone tim zdravstvenim poteškoćama. Može biti da ima veze s uvjetima rada 😉
Laplace

#104820 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

zdruzdjo wrote: 20/02/2026 21:53
drndalo wrote: 20/02/2026 21:36
Kad vec iznosis netacne pretpostavke, malo potrazi. Tuzilastvo je u izjavi juce/prekjuce izjavilo da su snimci sa 10 okolnih objekata dobijeni u svrhu istrage.
Vidi ovako. Moje "pogresne pretpostavke" se vezu za stvari kojima smo bili svjedoci nebrojeno puta kad su u jednacinu ukljuceni tuzilastvo, istrage, sudovi....
Nemojmo nabrajati, trebati ce nam puno prostora, ali znamo. Nismo glupi.

Eto cak i da su dobili snimke, Da li se maknulo i kaorak naprijed od izjave "kamere u tramvaju nisu radile", "tramvaj je bio tehnicki ispravan", i sl.
Eto i da jesu dobijeni sa 10 okolnih objekata. Sto se onda veze toliko za onu u tramvaju. Ok znamo da bi ona bila najmjerodavnija u neku ruku.
Ali eto nema je. Zato imamo sa 10 okolnih objekata. Od 10, valjda ce jedan snimak pokazati da li vozac mase rukom ljudima na stanici da bjeze. i da li tramvaj nekontrolisano pocinje da se krece.
I na kraju krajeva krenimo nekim zrelim razumom.
Da li bi ti zaletio se autom 60-70, i namotao na okuci kod vjecnice prema bascarsiji, ako si tuda prosao stotine puta i znas kakva je ta okuka.
da je meni sada neko dao tramvaj na zeljeznickoj, i rekao "vozi", mozda bih ja naholcao i izletio isto onako.
Šta onda predlažemo? Live prenos istrage?
Laplace

#104821 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

DonieBrasco wrote: 20/02/2026 22:50 Ide ovo sve u smijeru vozac kriv, tram u vrhunskom stanju, Gras radi perfektno od protira do direktora.

Cuvaj fotelje, natrpaj jos familije, stoke - glasaca, opeterti buđet, idu novi tenderi i IMT.
Upravo zato mi i smeta ovakav stav javnosti. Sva galama na Vladu KS (nije da su sjajni, ali tramvajski saobraćaj im je možda jedina svijetla tačka - a nju se najviše napada - indikativnio) dok GRASA u sjeni može raditi (i radi) šta god hoće, pa i naštimati da je održavanje tramvaja bilo vrhunsko.

Dakle, čestitam javnosti, svaka čast! Krivcima su dali zicer da se izvuku.
nepass1

#104822 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Laplace wrote: 23/02/2026 12:07
DonieBrasco wrote: 20/02/2026 22:50 Ide ovo sve u smijeru vozac kriv, tram u vrhunskom stanju, Gras radi perfektno od protira do direktora.

Cuvaj fotelje, natrpaj jos familije, stoke - glasaca, opeterti buđet, idu novi tenderi i IMT.
Upravo zato mi i smeta ovakav stav javnosti. Sva galama na Vladu KS (nije da su sjajni, ali tramvajski saobraćaj im je možda jedina svijetla tačka - a nju se najviše napada - indikativnio) dok GRASA u sjeni može raditi (i radi) šta god hoće, pa i naštimati da je održavanje tramvaja bilo vrhunsko.

Dakle, čestitam javnosti, svaka čast! Krivcima su dali zicer da se izvuku.
Sve se nafrizira i na papiru je bajno sjajno gras, rad, vik, toplane, skole, zdravstvo. A mislim kad bi sad doveo svicarce u inspekciju da bi drzava stala kad bi se sve prekontrolisao :D

Doduse i inspekcija je prica za sebe, to su nevjerovatne stvari sta rade
tokio25

#104823 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

mi smo jednostavno takvi da vecina zeli ovakav sistem i da ne zeli promjene samo se ljudi bore da su oni ti koji najvise uzimaju kajmak
BadBoy

#104824 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

black wrote: 23/02/2026 11:45 malo se pretjeruje i sa tim urbanim legendama, cuo, pricala strina, tetka itd. o radnicima u drzavnoj sluzbi, ispada kao da vecina njih nista ne radi sto nije tacno, tacno je da postoje pojedinci koji obilato koriste sistem ali daleko od toga da je to bas u nekim velikim postotcima
bitno je da ključni čovjek ode na bolovanje

Šef službe npr

I ti o direktor ili ministar ne možeš ništa, samo sjesti i plakati
benzapen

#104825 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by benzapen »

tokio25 wrote: 23/02/2026 12:17 mi smo jednostavno takvi da vecina zeli ovakav sistem i da ne zeli promjene samo se ljudi bore da su oni ti koji najvise uzimaju kajmak
100%
Post Reply