Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
fatamorgana

#10476 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:Dozere,
meni je sada ta tvoja prica o vanzemaljcima smijesna kao sto je ateistima smijesano vjerovanje u Boga. :D
Mislim ista trenutno nedokaziva stvar,osim vjerovanja ili pretpostavke.
Tako je, još plus Bog je veliki a vanzemaljci su kako god da okreneš manji od njega! :sax:
fatamorgana

#10477 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Kurcoje, ne diraj mi u Denikena, imam još sabrana djela! :lol:
irac300

#10478 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by irac300 »

Deda Kurcoje wrote:
Lopov-eliminator wrote:Neka @Dozer vjeruje u sta hoce, ne vidim problem.

Jedino kad nastaje problem je kad se na one koji ne vjeruju u to gleda sa cudjenjem, ono ko biva "kako bolan mozes da ne vjerujes." Ne mislim ovdje na Dozera, koliko vidim ne spada u takve, nego generalno.

Ako vec planirate razvijati diskusiju oko vanzemaljaca, moja preporuka je da otvorite namjensku temu za to ukoliko je vec nema.
Problem sa vjerovanjem je slijedeci. Nije bazirano ni na kakvim dokazima, vec je iskljucivo proizvod nase maste i nasih zelja. UFO, piramide u Visokom, Denikenova naklapanja o vanzemaljskim civilizacijama, teorije zavjere, su u istoj ravni sa religijama. Licno, volio bih prisustvovati PRVOM KONTAKTU. Ali, mala vjerovatnoca.
Čisto sumnjam da bi s nama stupila u kontakt civilizacija koja ima tehnologiju da savija prostor-vrijeme i putuje širom svemira. Ono, nebitni smo im, ako nas i posmatraju, posmatraju nas kao primitivnu vrstu nesposobnu za komunikaciju na jednom višem nivou. Vjerovatno kontaju, jbt, ovi su na nivou naših predaka od prije par miliona godina. Ove ''teorije'' o njihovom uticaju na naš život, razvoj civilizacije i sl. jako podsjeća na onog boga iz abrahamskih religija, samo što su ovi inteligentniji i ne prijete nekakvim kaznama ako ne slušamo. :D Sve u svemu nebuloze za ljude kojima mašta radi 100 na sat i koji ne vole surovu realnost.
Deda Kurcoje

#10479 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Tacno tako, naprave wormhole zbog cega, da prisustvuju nasoj kolektivnoj, planetarnoj, moralno-etickoj bijedi i onoj fizickoj - glad, bolest i siromastvo. Da ih ima, sprijecili bi nas da unistavamo planetu, a unistavamo je bez obzira na sve. Mi smo virus za sve zive vrste.
Dozer

#10480 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Ma nije problem vjerovanja u bilo sta, ili misljenja i stava o bilo cemu.

Ali, mene fakat zanima odgovor na pitanje, pa evo makar i hipoteticki - sta bi se, ili ce se desiti ako se za 5-10 godina, ili ranije, ispostavi da smo zaista produkt neke daleko naprednije rase/vrste i inteligencije, koja nam je, onako usput, utrpala bogove, poslanike i religije kako bi nam dala bar nekakvo usmjeravanje za dalje...?

Kazu da je tehnicko-tehnoloski napredak poceo s objavom, jel' tako?
A objava je bila...kad ono...? Prije skoro 1500 godina (to je bila zadnja, naravno).
Znaci, mi smo oko 1300+ godina potrosili na nebuloze, da bismo onda odjednom, u zadnjih 100-120 godina dobili "napad" inteligencije i naprasno se razvili onoliko koliko prije manje od 200 godina nismo ni zamisljali da cemo se razviti...? I to sve, eto, sami od sebe... mi odjednom za 100 godina postali toliko pametni, a prethodnih par hiljada nam te objave nista nisu znacile...?

Fakat? Ozbiljno...?
Last edited by Dozer on 10/07/2015 14:15, edited 2 times in total.
Deda Kurcoje

#10481 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Dozer wrote:Ma nije problem vjerovanj u bilo, ili misljenja i stava o bilo cemu.

Ali, mene fakat zanima odgovor na pitanje, pa evo makar i hipoteticki - sta bi se, ili ce se desiti ako se za 5-10 godina, ili ranije, ispostavi da smo zaista produkt neke daleko naprednije inteligencije, koja nam je, onako usput, utrpala bogove, poslanike i religije...?
Pa da jesmo produkt neke naprednije inteligencije, radili bi neke nteligentnije stvari, zar ne mislis tako? U Indiji skoro milijardu ljudi vjeruje da je krava bozanstvo. ratovi, holokausti, genocid, ekonomska kriza...
Deda Kurcoje

#10482 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Dozer wrote:Ma nije problem vjerovanja u bilo, ili misljenja i stava o bilo cemu.

Ali, mene fakat zanima odgovor na pitanje, pa evo makar i hipoteticki - sta bi se, ili ce se desiti ako se za 5-10 godina, ili ranije, ispostavi da smo zaista produkt neke daleko naprednije rase/vrste i inteligencije, koja nam je, onako usput, utrpala bogove, poslanike i religije kako bi nam dala bar nekakvo usmjeravanje za dalje...?

A objava je bila...kad ono...? Prije skoro 1500 godina (to je bila zadnja, naravno).
Znaci, mi smo oko 1300+ godina potrosili na nebuloze, da bismo onda odjednom, u zadnjih 100-120 godina dobili "napad" inteligencije i naprasno se razvili onoliko koliko prije manje od 200 godina nismo ni zamisljali da cemo se razviti...? I to sve, eto, sami od sebe... mi odjednom za 100 godina postali toliko pametni, a prethodnih par hiljada nam te objave nista nisu znacile...?

Fakat? Ozbiljno...?
Ko to kaze? Ko iznosi takve besmislice da je tehnicko tehnoloski napredak poceo sa objavom? Objavom cega? Kur'ana? To su besmislice, blago receno. Je li znas sta su pravili drevni Babilonci, Egipcani, Grci, Rimljani? https://hr.wikipedia.org/wiki/Tehnologija_stare_Grčke
Mnogo prije Hrista, way earlier prije Muhameda.
Dosli bi mi ranije sebi, da nismo u Evropi imali mracni srednji vijek pod dogmom hriscanstva i crkve. Pa, spaljivali su listom naucnike i ljude koji su mislili progresivno. Eno ti Kopernik, Giordano Bruno, Galileo Galilei, ko spaljen, ko u zatvoru. Nije dala religija. Nazadna vazda bila.
http://www.velikiprasak.com/2013/09/gal ... kvizicija/
Bafakkar

#10483 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

Dozer wrote:Ma nije problem vjerovanja u bilo, ili misljenja i stava o bilo cemu.

Fakat? Ozbiljno...?
Postavilo bi se pitanje odakle vanzemaljci.. Mozda su i njih neki drugi vanzemaljci postavili itd ides regresijom dok ne dodjem do prvog uzroka.

Nisam bas razumio ovaj drugi dio posta. Tehnoloski jesmo uznapredovali u zadnjih par stoljeca, ali to ne znaci da se tehnologija i ranije nije razvijala. Mozda nije linearan razvoj tehnologije, ali nije istina da smo ranije stajali u mjestu. Zapravo mozda sada zapravo vise stojimo u mjestu..

Interesatan tekst.
http://www.technologyreview.com/qa/5309 ... d-in-1970/
Dozer

#10484 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Pa, Deda, mozemo mi sada naglabati i natucati zasto je sve to tako kako jeste danas na planeti, zasto je na jednom kraju ovako, a na drugom onako...

Ali, necemo stici nigdje. Ja samo mislim, tacnije 99,9% sam ubijedjen da smo mi daleko od samih u svemiru, a i na ovoj planeti ;)
A zasto se to ne otkrije cijelom covjecanstvu... Jedan od mogucih odgovora jeste upravo haos koji bi nastao medju religioznima, a njih je bar pola na planeti.
Onda, vjerovatno i do mase nekih drugih stvari tipa pojedinacne ljudske moci i sl...

Ja, naravno, i ne tvrdim da je ljudski napredak poceo od kojekakvih objava. To tvrde vjernici. Samo kazem da je nas tehnicko-tehnoloski napredak dozivio pravi pravcati bum u zadnjih stotinjak godina.
I upravo zato i kazem - da li smo to odjednom dobili napad inteligencije? Ili je, ipak, nesto drugo u pozadini...?
Leo_alfa

#10485 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Fakat? Ozbiljno...?
Tako djeluje jer se razvoj odvija pod ubrzanjem, a ne nekim konstantnim tempom.
Bafakkar

#10486 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

Dozer wrote:Pa, Deda, mozemo mi sada naglabati i natucati zasto je sve to tako kako jeste danas na planeti, zasto je na jednom kraju ovako, a na drugom onako...

Ali, necemo stici nigdje. Ja samo mislim, tacnije 99,9% sam ubijedjen da smo mi daleko od samih u svemiru, a i na ovoj planeti ;)
A zasto se to ne otkrije cijelom covjecanstvu... Jedan od mogucih odgovora jeste upravo haos koji bi nastao medju religioznima, a njih je bar pola na planeti.
Onda, vjerovatno i do mase nekih drugih stvari tipa pojedinacne ljudske moci i sl...

Ja, naravno, i ne tvrdim da je ljudski napredak poceo od kojekakvih objava. To tvrde vjernici. Samo kazem da je nas tehnicko-tehnoloski napredak dozivio pravi pravcati bum u zadnjih stotinjak godina.
I upravo zato i kazem - da li smo to odjednom dobili napad inteligencije? Ili je, ipak, nesto drugo u pozadini...?
Ja sam vjernik i definitivno ne tvrdim da je tehnoloski razvoj povezan sa objavama. Inace nisam upoznat da je ovo neki generalni stav vjernika.

Opet se vracamo na 'tehnoloski bum'.. Ne znam sta podrazumjevas pod tim, ali ponavljam da civilizacijski razvoj vjerovatno nije linearan. Istu stvar je mogao reci covjek koji je zivio prije 2000 godina kako su dozivjeli 'bum' u odnosu na ljude koji su zivjeli prije 4000 godina.

Isto poslao sam ti tekst da vidis da mozda i nije vise toliki 'bum'..
Deda Kurcoje

#10487 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Dozer wrote:Ja samo mislim, tacnije 99,9% sam ubijedjen da smo mi daleko od samih u svemiru, a i na ovoj planeti ;)
Pa, to je isto razmisljanje kao kod vjernika. I oni su ubjedjeni i ZNAJU da postoji Bog. Djeca su ubjedjena da postoji Djeda Mraz i ZNAJU da postoji. Po toj logici, SVE (moze da) postoji. Nista cinjenice, nista i nikakvi dokazi, iskljucivo nase proizvoljno ubjedjenje i misljenje. Mozes ga bazirati na Bibliji, Kur'anu ili kakvom UFO pamfletu, ali nijedna vjerska knjiga ili casopis o ufologiji, nema nikakav opipljiv, jasan, cvrst i vjerodostojan DOKAZ. A, bez dokaza smo u sferi, more bit da jest, more bit da nije, a more bit i svejedno. I to se onda naziva "trla baba lan da joj prodje dan". Ja isto vjerujem da zivot postoji u svemiru, licno sam siguran 100%, ali nemam nikakav dokaz za to. Bez dokaza, objesi macku o rep moju 100% sigurnost. A, po pitanju haosa, kako nazivas sve ovo u Svijetu: globalno zagrijavanje planete, ISIS, Grcka, Srebrenica, terorizam, glad, zivotinjske vrste koje unistavamo, itd? Pa, vanzemaljci bi bili spas, covjece.
Nadji knjigu od Artur Klarka "Kraj Djetinjstva" mislim da bi ti se mogla dopasti i mozda, bez uvrede, katalizirala neke tvoje aspekte u pogledu tvojih teorija. Radi se o naucnoj fantastici. Takodjer "Susret sa Ramom" od istog autora, otkida.
Dozer

#10488 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Deda...hajmo ovako. Nasao sam onog lika - Phil Schneider.
Evo jedan njegov klip, a imas ih jos tamo.

Ovo je full verzija:

Takodjer, da li su CNN, BBC i slicne medijske kuce nekakve neozbiljne provincijske stanice koje ce lupetati bilo sta kako bi imale gledanost, ili se ipak radi o renomiranim medijskim kucama koje i te kako vode racuna o svom rejtingu i onome sta objavljuju?

Recimo ovo (ovo su cak kasnije potvrdili i neki insideri CIA i NASA-e, da su im NLO-i obarali testne nuklearne projektile koji su letili na Mjesec, gasili nuklearne projektile u hangarima tokom krize sa Kubom i Rusijom, itd.):

Ili ovo:

Ili:

Da li postoje ovakvi snimci boga?
Dakle, ja ne pricam o necemu sto niko nikad nije vidio, nego o necemu sto su vidjele hiljade i hiljade ljudi.
Deda Kurcoje

#10489 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Mozemo do sutra na ovaj nacin. I za Yetija i Bigfoota, Nesi...Mislim, zaista, rekao sam ti sta mislim, bez dokaza je iluzorno. Ovaj tip koga spominjes, to je Deniken 32 reinkarnacija (kao i Osmanagic, naki vanzemaljski kristali). Video koje si postirao, jedan ocevidac prica o demonima (kraj price za mene). CNN i novinarske kuce ZIVE od vijesti. U nedostatku boljih vijesti, trznu UFO pricu, pali uvijek. Dozer, necu da trosim vrijeme na ublehe i ublehase. Pogledaj nesto pametno (za promijenu):

Dozer

#10490 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Ne kontam...sta je problem s Tysonom...?
Nije li on rekao - "My great fear is that we've in fact been visited by intelligent aliens, but they chose not to make contact, on the conclusion that there's no sign of intelligent life on Earth."
http://www.msnbc.com/all-in/watch/cosmi ... 0813251715
Deda Kurcoje

#10491 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Dozer wrote:Ne kontam...sta je problem s Tysonom...?
Nije li on rekao - "My great fear is that we've in fact been visited by intelligent aliens, but they chose not to make contact, on the conclusion that there's no sign of intelligent life on Earth."
http://www.msnbc.com/all-in/watch/cosmi ... 0813251715
Pa, kaze isto sto ti i ja kazem. Pametan covjek. Nikakv problem sa njime, da li si pogledao video ili ad hoc zakljucujes?
Dozer

#10492 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Odavno sam ja to sve pregledao, no sikiriki :)

Ali, i dalje ne kontam... u cemu se sustinski razlikuje ono sto pricamo on i ja...?
Koliko je meni poznato, on bas i ne negira vanzemaljsku inteligenciju...
Deda Kurcoje

#10493 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Hold on. Ne zamijenjuj teze. Ovdje smo govorili o UFO. Ne o tome da mislimo da postoje druge civilizacije i drugi oblici zivot (ti tvrdis, mi pretpostavljamo, tu je osnovna razlika). Ja ne negiram ovo prethodno navedeno, ali dok se ne dokaze, dok nema cvrstog dokaza, spada u domen teorija, spekulacija. Dozer, NEMA NIKAKVOG ZNAKA IZVANZEMALJSKOG OBLIKA ZIVOTA (za sada). Nismo nista pronasli. Ni jedan jedini radio signal iz svemira neke napredne civilizacije nije do sada primljen (projekt Seti http://www.seti.org/ata). Mozemo spekulisati da na Evropi (Jupiterov satelit) postoji okean ispod ledenog pokrivaca i vanzemaljski oblik zivota u njemu, ali dok ne posaljemo sondu na njega i ne istrazimo ga, ne mozemo znati. Ja sam uvjeren da postoji zivot u svemiru, ali bez dokaza smo u domenu teorije!!! Nauka se ne bazira na teorijama, vec na dokazima. Je li me razumijes sta ti pisem?
Deda Kurcoje

#10494 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Dozer wrote:Odavno sam ja to sve pregledao, no sikiriki :)

Ali, i dalje ne kontam... u cemu se sustinski razlikuje ono sto pricamo on i ja...?
Koliko je meni poznato, on bas i ne negira vanzemaljsku inteligenciju...
Ne kontam, ako si ovo pogledao i razumio, kako tvrdis to sto tvrdis? :-) :shock:
Dozer

#10495 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Deduka.....Jedan od nas dvojice, izgleda, nije najbolji s engleskim, ili ne razumije najbolje poente....a ja vec 19 god radim na eng...pa eto...
Meni se cini da ipak ja malo vise pratim ovu nlo i allien tematiku i desavanja, pa ti slobodno mogu reci da postoji odavno poznati primljeni signal poznatiji kao WOW. Nasurfaj.

Takodjer, NLO-i su cinjenica, ne vjerovanje ili nagadjanje, a te objekte s performansama kakve imaju ipak neko ili nesto vozi ili njima upravlja.
Last edited by Dozer on 10/07/2015 11:37, edited 1 time in total.
Deda Kurcoje

#10496 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Evo ga k'o skupljac. Dozeru, ti si drevne religije zamijenio novom. Ne mozes pruziti nijedan fizicki dokaz da vanzemaljci postoje. Znaci, u domenu smo vjerovanja. WOW signal je spekulacija, nista potvrdjeno (https://en.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal). Engleski mi je k'o materinji. Dakle, ne pada mi na pamet da se zavlacim u dalju diskusiju sa tobom, ovo je vec teren za sakupljaca. Vas profil je: I WANT to believe!
piupiu

#10497 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Zivjeli vanzemaljciiiiii! Zivjeliiiiiiiiii! :bih:

:trep1:
belfy

#10498 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by belfy »

@Dozer, legendo. :D kako ti mozes tvrditi da smo zadnjih 100 godina napravili najvece tehnoloske napretke kada su najveci napravljeni daleko prije. kratko i jasno: tocak i vatra. da covjek nije napravio samo ta dva koraka...da ne idemo dalje... nasi najkrupniji koraci su bili oni prvi. svaki sljedeci je bio manji, jer da nije onog prije ni taj ne bi postojao. no, ja sam ubijedjen da se zajebajes, ali eto, da i ja dodam koju.

@Kurcoje, reci da se nauka ne bazira na teorijama je vec malo previse. teorija je jedan od stubova nauke. ne zaboravi ono sto svaki put se ponovi na ovakvim temama vjernicima kada kazu ovako nesto - i gravitacija je samo teorija. :P
Deda Kurcoje

#10499 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

belfy wrote: @Kurcoje, reci da se nauka ne bazira na teorijama je vec malo previse. teorija je jedan od stubova nauke. ne zaboravi ono sto svaki put se ponovi na ovakvim temama vjernicima kada kazu ovako nesto - i gravitacija je samo teorija. :P
Nisam se dobro izrazio, htio sam reci da ne mozemo bazirati nase znanje na osnovu nedokazane teorije. Nauka se bazira na istrazivanju prirodnih pojava kroz promatranje, eksperimentiranje i teoretsko objasnjenje; koristi znanstvene metode, koje ukljucuju promatranje prirodnih pojava, formuliranje hipoteze, provodjenje eksperimenata da se testira hipoteza, i zakljucak koji potvrdjuje ili mijenja hipotezu.
chupacabra

#10500 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

Pojam teorije u nauci i svakodnevnom govoru nije isti. Vecinom ljudi u svakodnevnom govoru pod teoriju podrazumijevaju spekulaciju. U nauci je teorija etablirana i na vise nacina eksperimentalno potrvrdjena hipoteza. Znaci konsenzus naucnika potkovan eksperimentalnim rezultatima koje je moguce neovisno reproducirati. To ne znaci da je tako uspostavljena teorija 100% tacna, ali je u datom trenutku najbolje objasnjenje bazirano na dokazima.

Einstanova teorija gravitacije (ako vec navodimo taj primjer) je na vise nacina eksperimentalno potvrdjena. Danas nijedan GPS satelit ne bi funkcionisao da ne kompenzira svoj sat na osnovu principa vremenske dilacije iz Einstanove teorije (vrijeme na zemlji sporije tece nego vrijeme u orbiti zbog jaceg gravitacionog polja u blizini velike mase).

Primjer nedokazane hipoteze: Vibrirajuca vlakna u 11 dimenzija od kojih onda nastaje svemir i sva materija je bazirana na matematici i nece biti etablirana naucna teorija sve dok neka dovoljno napredna civilizacije ne proizvede dokaze i uspostavi naucni konsenzus.

Standard uspostavljanja neke teorije u naucnom smislu se ne moze primjeniti na izmisljene koncepcije kao sto su Zeus, Thor, Ra, Mitra, Isus-Zombi, Bog/Allah, Leteci Cajnik ili Cudoviste od Spageta, jer se hipoteza o postojanju tih bica ne moze osloniti ni na jedan naucni dokaz.

Jos nesto. Tehnologija i naucni progres slijedi eksponencijalni rast tako da je i logicno da su se najveci tehnoloski napretci ostvarili u zadnjih 100 godina.
Locked