Ne bih vam ja to nikad uradio.Leo_alfa wrote: A sta ako bog postoji, ali "ne sljivi" bilo kakve nagrade i kazne nakon smrti, jednostavno se sve desava kao i da ga nema (umremo i time prestajemo postojati), ali je on ipak tu i samo nas posmatra jer smo mu zabavni? Stvorio sve iz dosade i recimo cak pise na ovoj temi, mi naravno nemamo pojma ko je, nemamo pojma kakve stavove brani ovdje, samo nas fura.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- AleksoMKD
#10451 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Leo_alfa
#10452 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma furas raju bez veze... 
- Dozer
#10453 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja, nekako, mislim da su ovo ljudski bogovi...
Samo sto smo ih prije 1500-5000 godina poimali malo drugacije, s obzirom na njihove moci...
Kako vjernici objasnjavaju ove stvari? Napomena: radi se zaista o pravim snimcima, nisu nikakve fotomontaze.
Obratiti paznju na vatrenu moc tog objekta...
Snimljeno CarCrach kamerom...
Ovaj je vrlo interesantan radi velicine...
Ovdje ameri malo puckarali, pa dobili po njonji...
I ovdje isto, pa nastala bjezanija...
Ima toga jos masa, cak i snimaka gdje s brodova, iz aviona i helikoptera pucaju na te NLO-e... Da li je moguce da je istina ono sto se govori da se, u stvari, vec vodi rat protiv nekih vanzemaljaca, dok su nam neki, na neki nacin, saveznici...?
Samo sto smo ih prije 1500-5000 godina poimali malo drugacije, s obzirom na njihove moci...
Kako vjernici objasnjavaju ove stvari? Napomena: radi se zaista o pravim snimcima, nisu nikakve fotomontaze.
Obratiti paznju na vatrenu moc tog objekta...
Snimljeno CarCrach kamerom...
Ovaj je vrlo interesantan radi velicine...
Ovdje ameri malo puckarali, pa dobili po njonji...
I ovdje isto, pa nastala bjezanija...
Ima toga jos masa, cak i snimaka gdje s brodova, iz aviona i helikoptera pucaju na te NLO-e... Da li je moguce da je istina ono sto se govori da se, u stvari, vec vodi rat protiv nekih vanzemaljaca, dok su nam neki, na neki nacin, saveznici...?
- Plavo-bijeli
#10454 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I ja sam o tome dosta razmišljao i vrlo moguće da i to ima smisla. Ako je stvarno Muhammed a.s dobivao na brdu, a ne iz glave, objavu, a bića sa drugih planeta se nalazila na našoj planeti, vrlo lako su mogli postaviti zvučnik u tu pećinu, te preko mikrofona diktirati, vrlo jednostavno
...
Ima čitav serijal Ancient Aliens, kojeg ću morat pogledati kad budem besposlen.
Što se tiče ovih klipova, 99,5% ih je fake, ako ne i više, isto tako i za ove što si ti postavio. Hajde prije smo se vadili na kvalitet snimaka, jer smo imali loše mobitele, ali sada skoro svako ima mobitel što snima barem 1080p, a da ne kažem o fotoaparatima i njihovim kvalitetom za zoomiranje itd...
Uostalom da nas hoće napasti, gotovi bi bili za 24h, ako ne i manje, ne znam što bi se brukali sa ovim sitnim napadima...
Ima čitav serijal Ancient Aliens, kojeg ću morat pogledati kad budem besposlen.
Što se tiče ovih klipova, 99,5% ih je fake, ako ne i više, isto tako i za ove što si ti postavio. Hajde prije smo se vadili na kvalitet snimaka, jer smo imali loše mobitele, ali sada skoro svako ima mobitel što snima barem 1080p, a da ne kažem o fotoaparatima i njihovim kvalitetom za zoomiranje itd...
Uostalom da nas hoće napasti, gotovi bi bili za 24h, ako ne i manje, ne znam što bi se brukali sa ovim sitnim napadima...
- Dozer
#10455 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa ne bih ja rekao da su ovi snimci iz Afgana i Kine fake...al' hajd'...
Mislim...pogledaj ljude u Kini...previse je tu spontanosti da bi bio fake... Ja znam i sta je udarni talas ekpslozije, kao i kako ona zaista izgleda uzivo. Vjeruj mi, ono su prave eksplozije koje i te kako odgovaraju snimku.
Mislim...pogledaj ljude u Kini...previse je tu spontanosti da bi bio fake... Ja znam i sta je udarni talas ekpslozije, kao i kako ona zaista izgleda uzivo. Vjeruj mi, ono su prave eksplozije koje i te kako odgovaraju snimku.
- Plavo-bijeli
#10456 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
eksplodirao je kamion koji je prevozio razne hemikalije i šta sve ne...Dozer wrote:Pa ne bih ja rekao da su ovi snimci iz Afgana i Kine fake...al' hajd'...
- Dozer
#10457 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
OK. Sta je ono u Afganu?
Usput, ovo je jedan video za koji mnogi tvrde da je fake, ali kada se sagledaju sva vidjenja NLO-a i razlicitosti tih objekata, ova prica bi mogla imati i te kakve logike.
Nazalost za mnoge, ali ako bi ovo bilo tacno, onda je sasvim jasno ko su ljudski bogovi zadnjih par hiljada godina.
U ovom klipu su i neke interesantne koincidencije, za koje sam ja licno odavno sumnjao i govorio da su, u stvari, uvod ljudske rase u istinu o vanzemaljcima i njihovoj ulozi u kreiranju nas samih. Naravno, i nasih religija.
Ko ima dovoljno godina, sjetice se stripa Marti Misterija i njegovog vjernog neandertalskog pratioca Jave. To su bile neke '80-te, sredina i kraj. Koliko sam ja uspio iskopati, pisac tog stripa je imao neke veze s CIA-om. A ono sto je interesantno jeste da su u tom stripu jos tada "obradjivane" teme poput raznih svjetskih misterija (crtezi Naske, Stounhage, Piramide, itd. itd.), ali jos interesantnije je sto su se vec tada spominjali MiB (Ljudi u crnom), a koji su za cilj imali gusenje bilo kakvih saznanja o vanzemaljcima.
I, gle cuda, MiB se pojavljuje i kao film, nekih 20 godina kasnije
Ja uopste necu biti iznenadjen kada se za 5-10 godina ispostavi da je sve ono iz filma MiB zapravo - istina.
Usput, ovo je jedan video za koji mnogi tvrde da je fake, ali kada se sagledaju sva vidjenja NLO-a i razlicitosti tih objekata, ova prica bi mogla imati i te kakve logike.
Nazalost za mnoge, ali ako bi ovo bilo tacno, onda je sasvim jasno ko su ljudski bogovi zadnjih par hiljada godina.
U ovom klipu su i neke interesantne koincidencije, za koje sam ja licno odavno sumnjao i govorio da su, u stvari, uvod ljudske rase u istinu o vanzemaljcima i njihovoj ulozi u kreiranju nas samih. Naravno, i nasih religija.
Ko ima dovoljno godina, sjetice se stripa Marti Misterija i njegovog vjernog neandertalskog pratioca Jave. To su bile neke '80-te, sredina i kraj. Koliko sam ja uspio iskopati, pisac tog stripa je imao neke veze s CIA-om. A ono sto je interesantno jeste da su u tom stripu jos tada "obradjivane" teme poput raznih svjetskih misterija (crtezi Naske, Stounhage, Piramide, itd. itd.), ali jos interesantnije je sto su se vec tada spominjali MiB (Ljudi u crnom), a koji su za cilj imali gusenje bilo kakvih saznanja o vanzemaljcima.
I, gle cuda, MiB se pojavljuje i kao film, nekih 20 godina kasnije
Ja uopste necu biti iznenadjen kada se za 5-10 godina ispostavi da je sve ono iz filma MiB zapravo - istina.
- Plavo-bijeli
#10458 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To što su ti klipovi lažni, ne znači da njih nema, a to opet što ih ima ne znači da su tu i da su nas našli, ili da ih mi uopšte zanimamo.
Evo ovo odgledaj, ako znaš engleski, ili ruski barem:
Evo ovo odgledaj, ako znaš engleski, ili ruski barem:
- Dozer
#10459 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bojim se da nisam najbolje shvatio poentu ovog tvog posta i klipa....
Jer, dok tvoj tekst na neki nacin negira vanzemaljsku zainteresovanost za nas, video je u potpunosti u skladu s onim sta ja napisah i postirah, pa ti je ovaj post malo kontradiktoran sam sa sobom....
U svakom slucaju, vrijeme, i to prilicno skoro, ce sigurno pokazati i dokazati sve.
Ja tvrdim da smo mi, kao vrsta, kroz vijekove vodjeni i navodjeni vanzemaljskom inteligencijom koja nam je dozirala i znanje i tehnologiju u skladu s njihovom procjenom naseg trenutnog mentalnog stanja i razvoja.
U skladu s tim, u jednom momentu su shvatili da smo dosli do nivoa na kojem imamo vise pitanja nego odgovora o sebi samima, ali i da jos nismo spremni da prihvatimo pravu istinu, pa su nam kroz razne proroke implantirali neka "znanja" u vidu religija.
Znali su da je nas mentalni sklop u tom stadiju da ce to prihvatiti kao cinjenicu, jer naprosto nismo bili dovoljno razvijeni da shvatimo nesto drasticnije, a istovremeno smo bili vrlo nasilna vrsta s takvim mentalnim sklopom.
Danas, tj. u poslednjih 20-ak godina, svi smo svjedoci velike ekspanzije tzv. SF-a, a znamo da su mediji danas jedan od najjacih faktora za uticaj na ljudsku svijest. Ovime se ljudski rod priprema za suocavanje s pravom istinom, a ta je da bogovi kakvima ih prikazuju religije ne postoje, te da smo mi, u stvari, vjerovatno posijani od strane neke daleko starije i naprednije vrste, a koja nije s ove planete.
Nemojte se za par godina iznenaditi kada se kaze da mnogi likovi i vrste iz filmova i serija SF tematike, poput Wraita, Klingonaca, Vulkanaca itd. zapravo - postoje.
Kao i da su mnoga desavanja opisana u tim filmovima, u stvari, stvarni dogadjaji i tehnologije, tipa zvjezdanih vrata, MiB, itd.
Jer, dok tvoj tekst na neki nacin negira vanzemaljsku zainteresovanost za nas, video je u potpunosti u skladu s onim sta ja napisah i postirah, pa ti je ovaj post malo kontradiktoran sam sa sobom....
U svakom slucaju, vrijeme, i to prilicno skoro, ce sigurno pokazati i dokazati sve.
Ja tvrdim da smo mi, kao vrsta, kroz vijekove vodjeni i navodjeni vanzemaljskom inteligencijom koja nam je dozirala i znanje i tehnologiju u skladu s njihovom procjenom naseg trenutnog mentalnog stanja i razvoja.
U skladu s tim, u jednom momentu su shvatili da smo dosli do nivoa na kojem imamo vise pitanja nego odgovora o sebi samima, ali i da jos nismo spremni da prihvatimo pravu istinu, pa su nam kroz razne proroke implantirali neka "znanja" u vidu religija.
Znali su da je nas mentalni sklop u tom stadiju da ce to prihvatiti kao cinjenicu, jer naprosto nismo bili dovoljno razvijeni da shvatimo nesto drasticnije, a istovremeno smo bili vrlo nasilna vrsta s takvim mentalnim sklopom.
Danas, tj. u poslednjih 20-ak godina, svi smo svjedoci velike ekspanzije tzv. SF-a, a znamo da su mediji danas jedan od najjacih faktora za uticaj na ljudsku svijest. Ovime se ljudski rod priprema za suocavanje s pravom istinom, a ta je da bogovi kakvima ih prikazuju religije ne postoje, te da smo mi, u stvari, vjerovatno posijani od strane neke daleko starije i naprednije vrste, a koja nije s ove planete.
Nemojte se za par godina iznenaditi kada se kaze da mnogi likovi i vrste iz filmova i serija SF tematike, poput Wraita, Klingonaca, Vulkanaca itd. zapravo - postoje.
Kao i da su mnoga desavanja opisana u tim filmovima, u stvari, stvarni dogadjaji i tehnologije, tipa zvjezdanih vrata, MiB, itd.
-
Lopov-eliminator
#10460 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pošto ti sa presijecanjem rečenica nije upalilo, sad si počeo sjeći čitave postove. Kao i rečenice, jako je nekorektno sjeći nečije postove na ovaj način da bi stvari pokušao skrenuti na svoj kolosijek. Ako ništa, barem si se osvrnuo na jedan dio, doduše vrlo traljavo i s namjerom izokretanja ali nema veze, i to je napredak.Edouard wrote:Lopove, ma na kraju krajeva ...Lopov-eliminator wrote: Čitaj kako piše a ne kako tebi odgovara. Napisao sam da ne vjerujem da se sve NUŽNO mora vrtiti ko materijalnog, a ti mi kažeš da sam rekao da ja ne vjerujem da se sve vrti oko materijalnog. Jako je nekorektno sjeći nečije rečenice na ovaj način da bi stvari pokušao skrenuti na svoj kolosijek.
Bitak si spomenuo ti prije svega, mada sad nije ni bitno. Kao što već rekoh, smatram da nemamo dovoljno informacija za neke definitivne zaključke o tome da li se sve vrti oko materijalnog ili ne, kao ni da li je bitak materijalan ili ne, i to smijem priznati za razliku od tebe. Meni, za razliku od tebe, nije problem priznati da nešto ne znam.
Dalje, što se tiče mog obrazloženja nematerijalnog, nisi me ni pitao. Uostalom, nisam nigdje ni rekao da vjerujem da se sve nužno vrti oko nematerijalnog, ili ti drugim riječima, nisam zauzimao ni materijalnu ni nematerijalnu "stranu". No, nema veze, daću ti par obrazloženja zašto ideja o nematerijalnom nije za odbaciti, i to ne mojih obrazloženja, nego obrazloženja drugih ljudi a i naučnika koji se ne slažu sa idejom materijalizma. Zanimljivo je da se na dio o naučnicima u mom postu (koji si citirao) nisi ni usudio osvrnuti.
ili pak ovo što je @sigh naveo:piupiu wrote:Edoooooo ... evo nesto za tebe ...
http://www.collective-evolution.com/201 ... y-reality/
http://expandedconsciousness.com/2014/0 ... ial-world/
http://secondnexus.com/technology-and-i ... -the-past/
Zato ti kažem da svoj svjetonazor zasnivam i na nauci, a nauka se ne mora slagati s materijalizmom. Bitno je znati više danas nego što se znalo jučer, znati sutra više nego što se zna danas. Ništa ni manje ni više od toga.
To bi bilo ono povezano s naukom što ti se nisam, kako ti reče, "usudio odgovoriti".
Pogledaj šta si ti citirao od mene a šta si izostavio, sad se pokušavaš predstaviti kao neko ko kao biva ne bježi a fino si izbrisao stvar koju sam te već ranije pitao i to ne jednom, nakrivljeni dio je zadnji dio koji si obuhvatio, a boldovani je upravo onaj koji si uredno izbrisao/izostavio:
Lopov-eliminator wrote:
...Zato ti kažem da svoj svjetonazor zasnivam i na nauci, a nauka se ne mora slagati s materijalizmom. Bitno je znati više danas nego što se znalo jučer, znati sutra više nego što se zna danas. Ništa ni manje ni više od toga.
Dalje, šta si ostao dužan, tj. šta si zaobišao:
Lopov-eliminator wrote:Edouard wrote:I zato monoteistički vjernik vjeruje Bogu objave, osobnom Bogu, a ateistima, jer nemaju dobrog/valjanog razloga vjerovati u Boga objave, njima preostaje vjerovanje zvano materijalni monizam s njegovim varijantama uključujući i vjerovanje, kao što Leo spomenu, u neke nejasne, nedefinirane životne energije, i sl., i u takve stvari očigledno imaju itekako dobrog i valjanog razloga vjerovati. Nešto čudno, ali...
Otkud znaš da ateistima preostaje vjerovanje koje si naveo, tj. da ateisti mimo vjerovanja u Boga objave imaju samo tu jednu alternativu? I otkud ti znaš da su ljudi koje je Leo spominjao materijalisti tj. da obavezno ujedno vjeruju i da te energije ne mogu postojati bez materijalnog, ili ti da su rezultat ili izvedenica materijalnog?
Lopov-eliminator wrote:Edouard wrote:Čovjek vjeruje ili pravom Bogu ili lažnim bogovima. Trećeg nema.
Otkud ti to da nema trećeg? Ako si ti to sebi tako zacrtao, ne mora značiti da to zaista i jeste tako. Vjerovao ili ne, postoje ljudi koji ne vjeruju ni u kakve bogove, bilo "lažne" ili "prave".
Zašto ti trebaju ovakvi prljavi potezi?
Prije nego što mi prigovoriš što sam stavio tri tačke umjesto tvog posta, to sam uradio radi uštede prostora, pošto ću ti sad odgovoriti na sve što si iznio u postu pojedinačno. Idemo redom:
Očigledno je da te ne zanima u šta ateisti ne vjeruju jer si pokazao da nemaš ni najmanju želju za razumijevanjem drugog i drugačijeg mimo onoga što si ti sebi zacrtao. Stvar je u da toga što tebe zanima – nema. Ateisti mimo nevjerovanja nemaju zajedničkih elemenata. Grupe ateista mogu imati i imaju ali ne i svi ateisti zajedno.Edouard wrote:Lopove, ma na kraju krajeva uopće me ne zanima to u što ti ili ostali ateisti ne vjerujete, bilo nužno ili nenužno, već me zanima ono u što ateisti vjeruju i koje je valjano obrazloženje za to, koja evidencija.
Ovo boldovano nije tačno. Mogu neki ateisti vjerovati u to ali ne znači da u to vjeruje i svaki ateista na svijetu. Ovo podvučeno je tačno, samo što ne znam šta tačno nazivaš „pritiskom“ ali je bitno da si barem počeo shvatati da postoje ateisti koji su spremni prihvatiti realnost drukčiju od isključivo materijalne.Edouard wrote:A to vjerovanje do jučer je bio 100%-tni materijalni monizam premda ga nauka nije podržavala, a danas, pod pritiskom novih spoznaja poneki su ateisti spremni prihvatiti realnost i drukčiju od isključivo materijalne.
Ona stvarnost do koje dođemo istraživanjem, ako/kada dođemo. Podataka nemamo dovoljno da bismo davali nekakve grandiozne opise nematerijalne stvarnosti. Ako si ti navikao da dobiješ servirane odgovore unaprijed, ne znači da takvi moraju biti svi drugi i ne znači da ste ti i tvoji istomišljenici pametni i prosvijetljeni a svi ostali zaluđeni kreteni.Edouard wrote:Koja nematerijalna, ili još gore, duhovna stvarnost? To je za sve ateiste bio imaginaran pojam. Jer nevjerovanje u Boga, transcendenciju, nadnaravno, moralo se nečim zamijeniti, a to je vjera u materiju.
Kažeš da je to BIO imaginaran pojam, znači li to sada da misliš da SADA VIŠE NIJE imaginaran? Ovo podvučeno nije tačno. Prvo, to se nije moralo mijenjati nečim, neki se nisu nikako ni opredjeljivali tj. uzimali nešto kao zamjenu. Drugo, ako se nečim mijenjalo, to nije obavezno bila vjera u materiju, tu je i vjerovanje u ono što nudi nauka, što može uključivati i nematerijalno.
Te ideje provlače se kod određenih grupacija ljudi koje nisu male. Ateista je slobodan da se ne složi ni sa kim od navedenih likova, a da i dalje bude ateista. U tome i jeste stvar – mimo nevjerovanja nema zajedničkih tačaka za sve ateiste.Edouard wrote:A taj materijalni monizam se kao zajednička dogma/vjerovanje kroz ateizam kao moderni fenomen provlači već više od 200 godina počevši od Comtea, preko Feuerbacha, Marxa, pa sve do današnjih novih, tzv. jakih ateista; Dawkinsa & CO.
Pogrešno, pobija se ono što si ti sebi zacrtao kao ateističko vjerovanje i tvoje predrasude o ateizmu. Ti linkovi su ti postavljeni od strane @piupiu i @sigha, a ja sam ih samo ponovio, da bi ti pokazali greške u uvjerenju da je ateizam = materijalizam kako ti pokušavaš nakalemiti.Edouard wrote:Drago mi je da si me podsjetio na dio/linkove, "na koje se nisam usudio odgovoriti". Zahvaljujem i moderatorici @piupiu na linkovima.
A što se tu navodi? Pa u tekstu u kojem se govori o post-materijalističkim paradigmama i novim istraživanjima stvarnosti/spoznajama, totalno se pobija ateističko vjerovanje da je materija osnov svega. U tekstu stoji da se i svjetonazor velikog broja naučnika bazirao na pretpostavci da je materija jedina realnost, što je zapravo čisti redukcionizam.
Jer, ako je rečeno da neki ateista zasniva svoj svjetonazor na nauci, a ta ista nauka, hajmo reći, ponudi određene stvari vezane za nematerijalno, zašto bi se ateista morao opredjeljivati za striktno materijalno ako ono na čemu zasniva svoj svjetonazor nudi i nematerijalno?
Tačno, veliki broj naučnika se i jeste vodio pretpostavkom da je materija jedina realnost ali veliki broj nije jednako svim naučnicima. Nijedan naučnik a ni bilo koji drugi čovjek nije sveta krava pa da mu se odmah mora vjerovati sve što kaže, a sve što kaže bilo ko podložno je preispitivanju u svako doba dana i noći.
Otkud znaš da je bez samo mene? Čak i da se mene isključi iz toga, otkud znaš da li sam jedini s takvim stavom?Edouard wrote:A ti ćeš važno reći da za tebe materija nije nužno osnov svega, te da ateisti bez tebe nisu ipak svi ateisti, a onda i nemate zajedničko vjerovanje/dogmu. Jako uvjerljivo.
U ovim dijelovima teksta sadržana je kritika materijalizma, koji ti pokušavaš izjednačiti s ateizmom.Edouard wrote:No, da navedem samo neke dijelove teksta, a svatko neka prosudi je li u njima sadržana kritika ateizma i ateističkog poimanja stvarnosti, ili čega drugog.
"....To dodatno podupire zaključak da um može postojati odvojeno od mozga."
"...Um je ono temeljno u svemiru, odnosno, ne može se izvesti iz materije i svesti na bilo što osnovnije."
"...Tijekom 19. stoljeća te pretpostavke (da je materija osnov svega) su i sužene, pretvorene u dogme, i srasle u jedan ideološki sustav vjerovanja koji je postao poznat kao 'naučni materijalizam'. Ovaj sistem vjerovanja znači da um nije ništa drugo nego fizička aktivnost mozga, te da naše misli ne mogu imati nikakav utjecaj na naš mozak i tijelo, naše akcije, te fizički svijet.
Ideologija naučnog materijalizma postala je dominantna u akademskoj zajednici tijekom 20. stoljeća. Tako dominantna da je većina naučnika počela vjerovati da se to temelji na utvrđenim empirijskim dokazima, te da to predstavlja jedini racionalan pogled na svijet."
Ne shvatam, šta bi ovo pitanje ili odgovor na njega trebalo pokazati, jel da je ateizam = materijalizam kako pokušavaš nakalemiti?Edouard wrote:Koja je to svjetonazorska skupina zagovarala naučni materijalizam ako ne ateisti? A koliki i na ovom forumu.
Pitanje je logički pogrešno i površno. Logika kojom se ti koristiš ovdje je ona ista logika kojom se potiče netrpeljivost prema određenim skupinama. Ovo bi bilo faktički isto kao da kažeš da je islam = vehabizam.
Onda bi se isto moglo pitati i koja to svjetonazorska skupina zagovara Islamsku državu ako ne muslimani ili koja to svjetonazorska skupina zagovara klanje krivovjernih u ime Allaha ako ne muslimani. Ko je provodio inkviziciju ako ne kršćani?
Takva logički pogrešna i površna pitanja koriste oni koji žele da prilijepe negativne etikete neistomišljenicima samo zato što su - neistomišljenici.
Zaboravih reći da se i sam velikom većinom slažem sa dijelovima tekstova (s linkova) koje si izdvojio u kompletnom svom postu.Edouard wrote:
"...Naučnici se ne trebaju bojati istraživati duhovnost i duhovna iskustva budući da ona predstavljaju središnji aspekt ljudskog postojanja."
"...Post-materijalistička nauka ne odbacuje empirijska opažanja i veliku vrijednost naučnih dostignuća ostvarenih do sada. Ona nastoji proširiti ljudsku sposobnost da bolje razumije čuda prirode, te u tom procesu otkrije važnost uma i duha kao središnjih građevnih dijelova svemira."
"...Neki materijalizmu naklonjeni naučnici i filozofi odbijaju priznati te pojave, jer one nisu u skladu s njihovom ekskluzivnom koncepcijom svijeta. Odbijanje post-materijalističkih istraživanja prirode, ili odbijanje da se objave važne znanstvene spoznaje koje podržavaju post-materijalistički okvir, suprotne su istinskom duhu naučnog istraživanja, a to je da empirijski podaci uvijek moraju biti adekvatno rješavani. A podaci koji se ne uklapaju u preferirajuće teorije i uvjerenja ne mogu se odbaciti a priori. Takvo odbacivanje spada u područje ideologije a ne nauke."
A koji bi to bili "materijalizmu naklonjeni naučnici i filozofi" ako ne ateisti?!
A moj odgovor na boldovano pitanje je isti kao i za tvoje prethodno pitanje koje je logički pogrešno kao i ovo. Kao što rekoh, po toj logici bi se isto moglo pitati i koja to svjetonazorska skupina zagovara Islamsku državu ako ne muslimani ili koja to svjetonazorska skupina zagovara klanje krivovjernih u ime Allaha ako ne muslimani i sl.
Navedeno je kritika materijalizmu, ne i ateističkom svjetonazoru.Edouard wrote:"...Post-materijalističkih paradigma ima dalekosežne posljedice. To bitno mijenja viziju koju imamo o sebi, što nam vraća naše dostojanstvo i moć, i kao ljudi i kao naučnika."
"...Pomak od materijalističke nauke ka post-materijalističkoj može biti od vitalnog značaja za razvoj ljudske civilizacije. To može biti čak i više od ključnog prijelaza iz geocentričnog na heliocentrični sistem."
Onda, je li ovo navedeno kritika ateističkom svjetonazoru ili kojem drugom?
-
Lopov-eliminator
#10461 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I ateisti nisu nešto manje ugroženi u određenim zemljama. Stvar je što homoseksualce i ateiste klerofanatici mrze na različitim osnovama, homoseksualce na osnovu seksualnosti a ateiste na osnovu vjerovanja u Boga. Homoseksualac može vjerovati u Boga, biti npr. dobar katolik i isunjavati sve vjerske obaveze kao i ostali katolici (minus dio oko seksualnog opredjeljenja), a ateista to ne može.Deda Kurcoje wrote:Zato sto su homoseksualci udruzena grupa ljudi koja pokusava paradom ponosa da utjece na senzibilnost ljudi. Zato sto su homoseksualci ugrozeni u odredjenim teoloskim zemljama (ubijaju ih). Ateisti nisu grupa, a povezuje ih netolerancija i rizici koje susrecu u teokratskim drustvima.Lopov-eliminator wrote:
Probao vec, i naravno istrpio gadne posljedice.
Sto se tice homoseksualnosti, o tome treba na temi namijenjenoj za to a ne ovdje. Jesu svi ljudi, i najvece smece od covjeka i najveca ljudina na planeti su isto ljudi.
A zasto ne bi bilo obrnuto, tj. kad ljudi budu u stanju reci da su ateisti mogao reci, a da ne trpi posljedice, onda ce ljudi biti bez posljedica u stanju reci da su homoseksualci?
Čak i da se homoseksualce prestane diskriminirati, ateisti opet zasebno ostaju jer homoseksualca koji barem vjeruje u Boga, a ateista čak ni to, pa ga samim tim osjećaju barem malo bližim nego ateistu. Vidio si samo kako se na ovoj temi većina vjernika ekspresno grupisa u nekakav tabor protiv ateista, iako i među samim njihovim vjerama ima dosta neslaganja.
- Plavo-bijeli
#10462 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bolan ne bio, ja ne neigram vanzemaljce, nego kažem da videoi koje ti postavljaš veze nemaju sa njima, pa sam ti dao jedan kvalitetan video, za razliku od tvojih "dječijih". Samo ne shvatam kako smatraš da ćemo prilično brzo(skoro) kao saznati da oni postoje? Ako nam se oni sami ne jave, ili ti ga, ako su se već javili, onda da vlade priznaju njihovo postojanje, onda ja i ti sigurno nećemo dočekati pronalazak istih, a više od svega bi to volio. Pronalazak istih bi u 99,9% negirao postojanje svih religija, a možda je to i razlog zašto ne žele(naši) da znamo za njih.Dozer wrote:Bojim se da nisam najbolje shvatio poentu ovog tvog posta i klipa....
- Leo_alfa
#10463 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@Dozer daje pravo osvjezenje sa ovim svojim idejama o vanzemaljcima, opet
.
Ovi klipovi i price su mi nevjerovatni kao piramide u Visokom. Zar ne bi bilo ocekivano da se mnogo veca prasina digne oko mnogo manje iznenadjujucih vijesti/teorija vezanih uz vanzemaljce, nego ikakva vezana uz ove klipove navodnih napada i raznih teorija zavjere?
Kako onda bilo sta od ovoga gledati kao mogucu istinu?
A Marti je zaista pun slicne tematike paranormalnog, vanzemaljskog, kriminalnog itd. ali to pokazuje mastovitost i kreativnost, odnosno dobar strip
. Kao argument u nekom drugom kontekstu bi se mogao iskoristiti jedino u slucaju da se detaljno objasni sve sto ga opisuje kao validan argument, kao i bilo koji film i sl.
Ljudi su odavno zainteresovani za nadnaravno, sto vidimo kroz skoro kompletnu ljudsku historiju, ali i dan danas
, medjutim objektivan pristup ideji koja govori u korist nadnaravnog, nije uvijek, ja bih u stvari rekao da je rijetko, slucaj.
Ovi klipovi i price su mi nevjerovatni kao piramide u Visokom. Zar ne bi bilo ocekivano da se mnogo veca prasina digne oko mnogo manje iznenadjujucih vijesti/teorija vezanih uz vanzemaljce, nego ikakva vezana uz ove klipove navodnih napada i raznih teorija zavjere?
Kako onda bilo sta od ovoga gledati kao mogucu istinu?
A Marti je zaista pun slicne tematike paranormalnog, vanzemaljskog, kriminalnog itd. ali to pokazuje mastovitost i kreativnost, odnosno dobar strip
Ljudi su odavno zainteresovani za nadnaravno, sto vidimo kroz skoro kompletnu ljudsku historiju, ali i dan danas
- Dozer
#10464 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hm....
Ja u potpunosti razumijem odbijanje mogucnosti da smo prroizvod vanzemaljske rase i inteligencije, s obzirom da cijeli svoj zivot gledamo i slusamo globalno zataskavanje svega toga. Istovremeno, imamo konstantno pumpanje religija.
Da li ste pogledali zadnji video koji postavih? O onom KGB oficiru i stvarima koje je iznijeo? Recene su izste stvari kao i u ovom tvom, Plavo-bijeli, samo dosta detaljnije.
Takodjer, moram naci i video onog lika sto je bio inzinjer za NSA i NASA-u, a koji je ubijen nakon sto je poceo javno pricati o ogromnim podzemnim bazama koje su izgradjene za vanzemaljce i u kojima i danas isti zive i borave. A on radio na njima. Ima i ona neka zena koja je isto zavrsila radi slicne stvari, a cini mi se da je radila za CIA-u.
Ja u potpunosti razumijem odbijanje mogucnosti da smo prroizvod vanzemaljske rase i inteligencije, s obzirom da cijeli svoj zivot gledamo i slusamo globalno zataskavanje svega toga. Istovremeno, imamo konstantno pumpanje religija.
Da li ste pogledali zadnji video koji postavih? O onom KGB oficiru i stvarima koje je iznijeo? Recene su izste stvari kao i u ovom tvom, Plavo-bijeli, samo dosta detaljnije.
Takodjer, moram naci i video onog lika sto je bio inzinjer za NSA i NASA-u, a koji je ubijen nakon sto je poceo javno pricati o ogromnim podzemnim bazama koje su izgradjene za vanzemaljce i u kojima i danas isti zive i borave. A on radio na njima. Ima i ona neka zena koja je isto zavrsila radi slicne stvari, a cini mi se da je radila za CIA-u.
-
kerima1
#10465 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dozere,
meni je sada ta tvoja prica o vanzemaljcima smijesna kao sto je ateistima smijesano vjerovanje u Boga.
Mislim ista trenutno nedokaziva stvar,osim vjerovanja ili pretpostavke.
meni je sada ta tvoja prica o vanzemaljcima smijesna kao sto je ateistima smijesano vjerovanje u Boga.
Mislim ista trenutno nedokaziva stvar,osim vjerovanja ili pretpostavke.
-
statixx
#10466 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jel' se zajebavas?!Dozer wrote:Ja tvrdim da smo mi, kao vrsta, kroz vijekove vodjeni i navodjeni vanzemaljskom inteligencijom koja nam je dozirala i znanje i tehnologiju u skladu s njihovom procjenom naseg trenutnog mentalnog stanja i razvoja.

Znanje i tehnologija rezultat su revolucionarnih naucnih otkrica pojedinaca i dosli su uglavnom nakon religijskih objava, a same religije su stvorene mnogo ranije.
-
Lopov-eliminator
#10467 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da si rekao da vjerujes pa hajde ali da tvrdis... ako bismo gledali po tome, po cemu si ti onda drugaciji od vjernika poput @Edouarda ili @chagalja? Sve ovo je, po kolicini raspolozivih podataka, najdalje na nivou teorije zavjere.Dozer wrote:Ja tvrdim da smo mi, kao vrsta, kroz vijekove vodjeni i navodjeni vanzemaljskom inteligencijom koja nam je dozirala i znanje i tehnologiju u skladu s njihovom procjenom naseg trenutnog mentalnog stanja i razvoja.
- Dozer
#10468 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Uopste se ne zajebavam.
I - ne. Ne vjerujem, nego tvrdim. A vrijeme ce pokazati sta je istina. I mislim da cemo to dozivjeti.
Jedno pitanje - da li vi mislite da su NLO/UFO izmisljotine?
I - ne. Ne vjerujem, nego tvrdim. A vrijeme ce pokazati sta je istina. I mislim da cemo to dozivjeti.
- jasko_ba
- MyTao
#10470 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne mislim... ali tvrdim da jesu.Dozer wrote:Uopste se ne zajebavam.
-
Deda Kurcoje
#10471 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
UFO, teorije zavjere, religija, sve u isti kos. Dozer, ima vise programa, ali cu ti navesti jedan, zove se Adobe After Effects, moze sve. Primjer je saobracajna nesreca u KIni i neko je ubacio "ufo" iznad. I sa ovim sam zavrsio po pitanju UFO (i ime samo znaci neidentifikovani leteci objekt, a ne svemirski brod vanzemaljaca). Muhamedu niko nije diktirao nista, vec tip zivio pored Jevreja i pokupio vecinu stvari iz Starog i Novog Zavjeta. Pa, o cemu su dumali u to doba, nego o bogovima. Mi smo sad malo napredniji, pa neki dumaju o UFO (koji se isto ikraju "sakrivaca" kao i Bog, nigdje ih nema, nego, onako provire iza oblaka, pa neko to kao snimi, drhtavom rukom i sa mizernom rezloucijom, a ako je bolja rezolucija, Adobe After Effects rules!). Pizdoje Mislic mi pravi drustvo i ne moze covjek da se nacudi u sta sve ljudi danas vjeruju.
- Dozer
#10472 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Haj' dobro.
Samo je mala caka sto su ti UFO/NLO-i snimani i slikani i puno prije nastanka bilo kakvog PS-a, AAE-a i slicnih modernih cuda vezanih za racunare, pa cak i prije samih racunara.
Ovo je slicno onome - da li vjerujete da postoji Mercedes Maybach, iako ga nikad niste vidjeli vlastitim ocima nego samo na slikama. AAE rules, a?
Samo je mala caka sto su ti UFO/NLO-i snimani i slikani i puno prije nastanka bilo kakvog PS-a, AAE-a i slicnih modernih cuda vezanih za racunare, pa cak i prije samih racunara.
Ovo je slicno onome - da li vjerujete da postoji Mercedes Maybach, iako ga nikad niste vidjeli vlastitim ocima nego samo na slikama. AAE rules, a?
-
Deda Kurcoje
#10473 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa, postoji mali procenat neobjasnjivih fotografija i to nazivamo neidentifikovani leteci objekt, sto ne znaci automatski, svemirski brod. Razdaljine u svemiru su toliko ogromne, da i kada bi se kretao brzinom svjetlosti, do najblize nama zvijezde bi ti trebale 4 godine. A, ovi svemirski tuneli, kao u "interstellar" su u domenu teorije. Postavlja se pitanje, sve i da mogu doci i da postoje, znacilo bi da posjeduju tehnologiju koju ne mozemo ni da zamislimo, cemu sakrivanje? Proputujes pola galaksije i onda se foliras na nebu neke planete gdje se primitivci jos kolju cija je zastava ljepsa i ciji bog je zajebaniji i istinitiji? I kada bi nas zaista napali, ne bi imali nikakve sanse i sumnjam da bi i skontali o cemu se radi. Mislim, smijesno je i pomisliti, nasi borbeni avioni protiv neke civilizacije koja je u stanju da izvede medjuzvjezdane letove...to samo u Holivudu i za klince koji se odusevljavaju sa AAE.
-
Lopov-eliminator
#10474 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neka @Dozer vjeruje u sta hoce, ne vidim problem.
Jedino kad nastaje problem je kad se na one koji ne vjeruju u to gleda sa cudjenjem, ono ko biva "kako bolan mozes da ne vjerujes." Ne mislim ovdje na Dozera, koliko vidim ne spada u takve, nego generalno.
Ako vec planirate razvijati diskusiju oko vanzemaljaca, moja preporuka je da otvorite namjensku temu za to ukoliko je vec nema.
Jedino kad nastaje problem je kad se na one koji ne vjeruju u to gleda sa cudjenjem, ono ko biva "kako bolan mozes da ne vjerujes." Ne mislim ovdje na Dozera, koliko vidim ne spada u takve, nego generalno.
Ako vec planirate razvijati diskusiju oko vanzemaljaca, moja preporuka je da otvorite namjensku temu za to ukoliko je vec nema.
-
Deda Kurcoje
#10475 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Problem sa vjerovanjem je slijedeci. Nije bazirano ni na kakvim dokazima, vec je iskljucivo proizvod nase maste i nasih zelja. UFO, piramide u Visokom, Denikenova naklapanja o vanzemaljskim civilizacijama, teorije zavjere, su u istoj ravni sa religijama. Licno, volio bih prisustvovati PRVOM KONTAKTU. Ali, mala vjerovatnoca.Lopov-eliminator wrote:Neka @Dozer vjeruje u sta hoce, ne vidim problem.