Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
5 0 5

#10401 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote:
Dozer wrote: Drugim rijecima, ti si gotov...
Hvala Allahu dž.š. što me pomogao na tom putu. :wink:
zahvali se ti svom djedu koji se nije konvertirao u katolike, jer da jeste, danas bi ti pricao drugu pricu i zahvaljivao se bogu/sinu isusu za isto za sto se zahvaljujes alahu danas. isto bi ZNAO i da je ta verzija istinita 100% i jednako bi vjerovao da je islam sejtanski posao. :-?
Dozer

#10402 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

:thumbup: :lol:
Sega, ali i vrlo tacno :thumbup:
Deda Kurcoje

#10403 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Kont'o sam da pitam skupljaca koju muziku voli, kad naletih na ovo, muzika u Islamu je grijeh:

"Na osnovu spomenutog, s punim pravom možemo kazati da su muzički instrumenti u globalu strogo zabranjeni. Neki su zabranjeni u svakoj situaciji kao žičani instrumenti, duvački i sl. U to ulaze i svi savremeni instrumenti. Drugi su opet zabranjeni u odreðenim, a dozvoljeni u odreðenim prilikama, kao što je def prilikom svadbe, sunećenja djece i za bajrame i to kod svih učenjaka. Po pitanju nekih instrumenata kao truba i frula kod malikija postoji izvjesno razilaženje da li su dozvoljeni prilikom svadbe; neki ih dozvoljavaju a drugi brane, dočim su kod ostalih učenjaka zabranjeni, ali su svi jednoglasni da je upotreba trube i frule zabranjena mimo svadbe. Po pitanju dozvole defa mimo spomenutih situacija postoji razilaženje. Naime, većina i njega zabranjuje, a neki ga učenjaci dozvljavaju. Isto tako, učenjaci imaju oprečan stav da li je dozvoljen muškarcima.
Kada je u pitanju pjesma bez insrumenata ona je u najmanju ruku mekruh kod svih autoriteta pod uvjetom da ne sadrži zabranjene detalje. Ukoliko sadrži, i ona je kod sviju zabranjena, kao što je zabranjena sa bilo kojim od tih instrumenata osim defa.
Neki su učenjaci izuzeli pjevanje bez upotrebe instrumenata u odreðenim situacijama, kao bijeg od samoće ali da ne bude u cilju zabave i razonode.
Citiranje poezije nije zabranjeno ako u njoj nema zabranjenih detalja, ako ima, onda je zabranjeno."

I da nisam bio ateista, sada bih postao, jer kako bih slusao Led Zepp, King Crimson, Pink Floyd, sa ovim idiotskim zabranama? A i poezija je upitna...To je zatvor, a ne religija.
skupljac_zeljeza

#10404 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Deda Kurcoje wrote:Kont'o sam da pitam skupljaca koju muziku voli, kad naletih na ovo, muzika u Islamu je grijeh:
Pošto rekoh da ja neću o islamu više, ima zato na forumu šta drugi pričaju... :mrgreen:
salik79 wrote:
Capajebo wrote:
Ja se ne slazem sa time, jer nema niti jedan dokaz, argument za tu tvrdnju.
Ali helemnejse, nije ni bitno, a i ne bih da upropastimo ovu finu temu zbog ovoga :)
Nema niti jedan dokaz ni argument za suprotno. Svi "dokazi" vrlo lahko mogu biti pobijeni, odnosno "stoje" na klimavim nogama. Parafrazirat cu hz Ibn Abasa r.a., kada je bio upitan o muzici kao haramu. Odgovorio je (parafraziram): "Ko sam ja da zabranjujem nesto sto Allah dz.s. nije zabranio?!", na sta ga je pitac dalje pitao da li je, onda, halal?! Odgovorio mu je: "Ko sam ja da ohalaljujem nesto sto Allah dz.s. nije ohalalio?!", postavivsi kontra pitanje ovome sto ga je pitao:"A sta ti osjecas, da ti je halal, ili haram?!", a ovaj mu odgovori: "Prije da mi je haram, nego halal", na sta mu Ibn Abbas r.a. odgovara:"Sam si sebi dao odgovor.". Ovo vehabiti cesto koriste kao argument da je muzika haram, ali svakom insanu koji ima dvije ciste u glavi je jasno da svako po svom osjecaju/nahodjenju treba da odredi slusati, ili ne slusati muziku (upravo po smijernicama datim u odgovoru rijaseta).
chupacabra

#10405 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

U zivotnim stavovima i muzici Bob Marlija ima vise mudrosti i morala nego u svim religijama zajedno. Nije se jos pojavio bog koji bi mi to zabranio.
Deda Kurcoje

#10406 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

https://www.youtube.com/watch?v=O2cCuad ... 2&index=10

Kad Islam napravi nesto slicno u vezi Muhameda, onda mozemo da pricamo. Steta sto skupljac ne moze ovo da preslusa, a i da moze, nije po njegovom ukusu 1.000 000 %.
chupacabra

#10407 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

Cini mi se da sakupljac nije spomenuo da je cista jedinica na Dawkinsovoj skali nego nesto izmedju 1 i 2. Pravi musliman mora biti cista jedinica jer bilo kakva sumnja ga izvodi iz vjere i smatra se velikim grijehom. Muzika je tu najmanji problem. Sumnja u NJEGA vodi direktno u vatru.
Deda Kurcoje

#10408 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

chupacabra wrote:Cini mi se da sakupljac nije spomenuo da je cista jedinica na Dawkinsovoj skali nego nesto izmedju 1 i 2. Pravi musliman mora biti cista jedinica jer bilo kakva sumnja ga izvodi iz vjere i smatra se velikim grijehom. Muzika je tu najmanji problem. Sumnja u NJEGA vodi direktno u vatru.
Ma, vec ovo sto sa nama prica je haram. BTW, Islam se obracunava sa zabranjenim bozanstvima (ko bi ga znao sta su sve razorili od pojave Islama naovamo):

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... crowd.html

Ovo, fakat plakat. Cekam kada ce kakva religiozna budala krenuti da unistava stecke kod nas, a mozda malo i po Zemaljskom Muzeju, haman ne radi, pa nam ne treba, a i nije po Islamu.
HAVANA

#10409 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by HAVANA »

Cuj ono pita smije li slusat muziku,kralj te jebo budala svakakvih. :-) I ovaj fol nesta odgovara,smijes,ne smijes :lol:
chupacabra

#10410 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

Deda Kurcoje wrote:
chupacabra wrote:Cini mi se da sakupljac nije spomenuo da je cista jedinica na Dawkinsovoj skali nego nesto izmedju 1 i 2. Pravi musliman mora biti cista jedinica jer bilo kakva sumnja ga izvodi iz vjere i smatra se velikim grijehom. Muzika je tu najmanji problem. Sumnja u NJEGA vodi direktno u vatru.
Ma, vec ovo sto sa nama prica je haram. BTW, Islam se obracunava sa zabranjenim bozanstvima (ko bi ga znao sta su sve razorili od pojave Islama naovamo):

Ovo, fakat plakat. Cekam kada ce kakva religiozna budala krenuti da unistava stecke kod nas, a mozda malo i po Zemaljskom Muzeju, haman ne radi, pa nam ne treba, a i nije po Islamu.
Ipak ostaje cinjenica da su istorijski artifakti i kipovi opstali stotinama godina pod direktnom vlascu halifata i da ih niko nije taknuo. Isto je sa nemuslimanskim narodima koji tamo zive dok nisu dosli ovi fanatici. Tesko je tu generalizirati.
Deda Kurcoje

#10411 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

chupacabra wrote:
Deda Kurcoje wrote:

Ipak ostaje cinjenica da su istorijski artifakti i kipovi opstali stotinama godina pod direktnom vlascu halifata i da ih niko nije taknuo. Isto je sa nemuslimanskim narodima koji tamo zive dok nisu dosli ovi fanatici. Tesko je tu generalizirati.
U pravu si, samo sto mislim da ovo nisu ni prvi, ni posljednji religiozni fanatici. Ono sto ih pravi kurslus u glavi, jeste da u Islamu nema kipova, nema slika. Doslovno prihvatili, doslovno tumace i doslovno unistavaju. Srecom, velika vecina djela svjetskih umjetnika se ne nalaze na Bliskom Istoku. Ako dodju do Egipta, alahemanet Abu Simbel, Sfinga i piramide.
skupljac_zeljeza

#10412 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Nije dvojka, ali jeste verzija jedinice. :wink: Kod nekih postoji samo crna i bijela. Ako može TV napraviti gradaciju od preko 5000 sivih što je teško čovjeku bar 50 nijansi? :D U nekoliko sura postoji ovakva formulacija:" A one koji vjeruju i dobra djela čine...". Nema nigdje:" A one koji znaju i dobra djela čine..." . Kao što već 2x rekoh, nema kur'anske formulacije na skali, nepotpuna je. Dawkins očito ne poznaje muslimansku osjetljivost na nijanse kod svjedočenja vjere. Što se tiče muzike i tu svako sam sebi određuje gdje prelazi u štetno. Teško da su Bahove duhovne kantate grijeh, ali na kanalima Pink turbo folk 1,2,3,4 i 5 "može srce prepoznati" ih odmah.
Nije teško pretpostaviti da će i ovo biti iskarikirano, iskritikovano i izrelativizirano jer na takvoj sam temi. Iluzorno je očekivati slaganje, ali ipak treba pažljivije čitati prije submit-a. :wink:
skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Prvo, ta skala nije postavljena dobro tako da se moram tražiti između brojeva pa recimo 1,3.
1 je 100% bog postoji. drugim rijecima, ZNAS da postoji.
2 je nisam 100% siguran, ali duboko vjerujem da postoji i zivim svoj zivot sa pretpostavkom da postoji.

ti si 1,3. sta to tacno znaci? koji je tvoj stav? ocito ne mozes tvrditi da postoji 100% (jer si 1.3). znaci li to da postoji mrva sumnje da ipak ne postoji? izmedju ZNAM (1) i ne znam da li postoji, ali jako vjerujem da postoji (2), je velika razlika.

moze li se onda reci da ti ZNAS da postoji? (posto je 1.3 jako blizu jedinici).
Rekao sam ti, skala nije dobro postavljena. Između "I do not believe, I know." i "I cannot know for certain, but I strongly believe in God and live my life on the assumption that he is there." bliži sam prvom. Tih 0,3 nije sumnja nego vezano za ove definicije.
Leo_alfa

#10413 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

skupljac_zeljeza wrote:Nije dvojka, ali jeste verzija jedinice. :wink: Kod nekih postoji samo crna i bijela. Ako može TV napraviti gradaciju od preko 5000 sivih što je teško čovjeku bar 50 nijansi? :D U nekoliko sura postoji ovakva formulacija:" A one koji vjeruju i dobra djela čine...". Nema nigdje:" A one koji znaju i dobra djela čine..." . Kao što već 2x rekoh, nema kur'anske formulacije na skali, nepotpuna je. Dawkins očito ne poznaje muslimansku osjetljivost na nijanse kod svjedočenja vjere.
Kakve veze ima da li Dawkins poznaje ili ne "muslimansku osjetljivost na nijanse kod svjedocenja vjere"?
Skala se postavlja objektivno prema ocekivanim i mogucim verzijama ljudskih ubjedjenja povodom vjerovanja u bozansko. Nije konstruisana prema tumacenjima bilo koje religije, pa tako ne i Islama.
E sad, ukoliko postoji nedostatak, sto ti, @5 0 5 i @Deda Kurcoje naglasavate onda je treba ispraviti. Dajte onda svoju verziju, prijedlog, dodajte jos opcija ili sta god bi zeljeli ispraviti.
Ja je vidim kao kompletnu, sa jasno definisanim opcijama koje obuhvataju verzije ubjedjenja povodom pitanja postojanja boga. Jedna neutralna i 6 opcija od kojih tri predstavljaju ekvivalentno suprotan stav za druge tri, a svih 6 se krecu od blage naklonjenosti do ekstremnog. Ubacivanjem jos opcija izmedju blage naklonjenosti i ekstremnog osim jedne, ne vidim da se mogu definisati bitno razliciti stavovi s obzirom da je pitanje jasno i jednostavno. Pita se samo da li vjerujemo u postojanje boga.
Deda Kurcoje

#10414 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Nisam nigdje napisao da skala nije ok, samo sam stavio decimalnu vrijednost. Evo, ispravljam, na skali sam 6.
Deda Kurcoje

#10415 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Fotografije u ovom postu su uznemirujuceg sadrzaja i nisu relevantne za temu; te su pobrisane.

Moderator
piupiu

#10416 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Ovaj ciko je umro 2010., a vijest je iz 2007. Pomalo zasterjela i ne pretjerano bitna. Jedna lasta iz 2007. ne cini proljece 2015. godine. :D :lol:

Citajte Dnevno.hr!!!! :oops:
Deda Kurcoje

#10417 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

piupiu wrote:
Ovaj ciko je umro 2010., a vijest je iz 2007. Pomalo zasterjela i ne pretjerano bitna. Jedna lasta iz 2007. ne cini proljece 2015. godine. :D :lol:

Citajte Dnevno.hr!!!! :oops:
:D :thumbup:

Bolje da se zove Decenija.hr
chupacabra

#10418 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

Nego hajde da se vratimo na pitanje ove teme o svjetonazoru ateista? Zar nije Zlatno Pravilo najjednostavniji i najmoralniji vodič u ljudskom zivotu, bio neko religiozan ili ne?

BTW, ja sam 5 sa tendencijom prema 6, mada se u svakodnevnom životu ponašam kao 6. Valjda zato sto sam vjeciti skeptik.
Dozer

#10419 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

U medjuvremenu, na Iskandu ukinut zakon o kaznjavnju onih koji ismijavaju religije :lol:
irac300

#10420 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by irac300 »

Sreća pa su i fizički odvojeni od kontinenta i nemaju priliv primitivaca sa B. Istoka, inače bi i tamo bilo mrtvih vjerovatno.
chupacabra

#10421 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

Dozer wrote:U medjuvremenu, na Iskandu ukinut zakon o kaznjavnju onih koji ismijavaju religije :lol:
Island u svemu ispred vremena. Banke, religija...Oaza liberalne demokratije. Mada ovaj zakon u USA nije nikad ni postojao jer je sloboda govora koja ukljucuje i slobodu ismijavanja, ugradjena u ustav.
piupiu

#10422 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

Edouard wrote:Ovo nekako lijepo i privlačno zvuči, no radi se zaista o primamljivoj zamci ukoliko se ovdje podrazumijeva ekskluzivni humanizam, tj. humanizam bez transcendentnog obzora, bez duha, bez Boga.
Pitanje vjere i nevjere na prvom mjestu samo retorički drži pitanje o Bogu, kojeg ne možemo vidjeti, pa je pravo, temeljno, bitno pitanje zapravo o čovjeku; posjeduje li čovjek i duhovnu dimenziju, ili je sve ipak u konačnici samo materija.
Ta epistemoloska rasprava - da li covjek i njegova duhovnost potice iz i postoji samo u kontekstu ‘paljenja sinapsi’ i culnog spoznavanja svijeta, ili postoji u nekoj drugoj dimenziji; prije svega govori o covjekovoj potrazi/zeljom za jedinstvom energije i duha i trazenjem puta ka 'besmrtnosti'.
fatamorgana

#10423 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

irac300 wrote:Sreća pa su i fizički odvojeni od kontinenta i nemaju priliv primitivaca sa B. Istoka, inače bi i tamo bilo mrtvih vjerovatno.

A na koga si konkretno mislio? :run:
irac300

#10424 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by irac300 »

fatamorgana wrote:
irac300 wrote:Sreća pa su i fizički odvojeni od kontinenta i nemaju priliv primitivaca sa B. Istoka, inače bi i tamo bilo mrtvih vjerovatno.

A na koga si konkretno mislio? :run:
Na Island. Nisam citirao, ali komentarisao sam @Dozerov post.
fatamorgana

#10425 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

I ja odmah pomislih na IZ, Islandsku Zajednicu!
Locked