Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Dozer

#10376 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Trik je u tome sto ja tebe uopste ne pokusavam isprovocirati. Ne znam zasto smatras da te provociram ako postavim pitanje? Jel' se to o vjeri i tim knjigama ne smije pricati? Tabu? Sve su to nepobitne cinjenice, dokazane 1.000.000 puta?
Ok. Onda se drzi svoje pecine, i to je to.
Last edited by Dozer on 02/07/2015 14:07, edited 1 time in total.
Deda Kurcoje

#10377 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Dozer wrote:Trik je u tome sto ja tebe uopste ne pokusavam isprovocirati. Ne znam zasto smatras da te provociram ako postavim pitanje? Jel' se to vjeri i knjigama ne smije pricati? Tabu? Sve su to nepobitne cinjenice, dokazane 1.000.000 puta?
Ok. Onda se drzi svoje pecine, i to je to.
Ne odgovara direktno, jer ako bi odgovorio kako logika nalaze, pobio bi vjerovanje. Odgovara samo u dimenzijama Kur'ana, nista van toga. Zato i jeste vjernik.
skupljac_zeljeza

#10378 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Deda Kurcoje wrote:
Ne odgovara direktno, jer ako bi odgovorio kako logika nalaze, pobio bi vjerovanje.
Rekoh da neću više o islamu nego me zanima kakav bi tebe odgovor zadovoljio o bilo kojem gajbu? Znači....pakao, raj, anđeli, sotona.....?
5 0 5

#10379 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote:
Deda Kurcoje wrote:
Ne odgovara direktno, jer ako bi odgovorio kako logika nalaze, pobio bi vjerovanje.
Rekoh da neću više o islamu nego me zanima kakav bi tebe odgovor zadovoljio o bilo kojem gajbu? Znači....pakao, raj, anđeli, sotona.....?
ma pusti se mastarija drevnih pustinjaka. hajmo malo o dawkinsu, kojeg ovdje najvise bas ti volis citirati. gdje se ti pronalazis na njegovoj skali? znas ona, od 1 do 7?
Deda Kurcoje

#10380 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

@sakupljac
Ma, meni ne treba nikakvo zadovoljenje sa tvoje strane. Covjek te pita, ti odgovaras samo sa stanovista Kur'ana. Ne odgovaras TI, nego Kur'an umjesto tebe. Zato religija i jeste jednoumlje, jer svi odgovarate onako kako vas je vjerska dogma odgojila. Brainwashing, a vjernicima to izgleda kao sloboda. Nema tu nikakve slobode, dok se vjerovanje bazira na strahu i prijetnjama.
skupljac_zeljeza

#10381 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Deda Kurcoje wrote:@sakupljac
Ma, meni ne treba nikakvo zadovoljenje sa tvoje strane. Covjek te pita, ti odgovaras samo sa stanovista Kur'ana. Ne odgovaras TI, nego Kur'an umjesto tebe. Zato religija i jeste jednoumlje, jer svi odgovarate onako kako vas je vjerska dogma odgojila. Brainwashing, a vjernicima to izgleda kao sloboda. Nema tu nikakve slobode, dok se vjerovanje bazira na strahu i prijetnjama.
Objasni mi onda kako se to priča o džennetu bez konsultovanja Kur'ana ili Hadisa? Dalje...ja mogu uvijek biti to što si ti sada, šta me sprečava?
5 0 5 wrote: ma pusti se mastarija drevnih pustinjaka. hajmo malo o dawkinsu, kojeg ovdje najvise bas ti volis citirati. gdje se ti pronalazis na njegovoj skali? znas ona, od 1 do 7?
Dawkins se ovdje svaki dan prepričava pa ili citirao njega ili tebe ili nekog trećeg, ne mijenja smisao.
5 0 5

#10382 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote:gdje se ti pronalazis na njegovoj skali? znas ona, od 1 do 7?
Dawkins se ovdje svaki dan prepričava pa ili citirao njega ili tebe ili nekog trećeg, ne mijenja smisao.
niko ga vala ne spominje vise od tebe. no, to nije bitno. ti opet po starom. odgovori na jednostavno pitanje (sada podebljano). evo ja ci tu reci za sebe. ja sam negdje izmedju 6 i 7, recimo 6,2.
Leo_alfa

#10383 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

skupljac_zeljeza wrote:Ima jasno nabrojano osam kategorija osoba koje mogu primiti zekat. Isto i jasno nabrojane osobe koje ne mogu primiti da bi se izbjegla eventualna manipulacija.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Zekat
Ovo nisam znao:
Zekat se, prema propisima, ne smije dati slijedećim osobama:

1. nemuslimanima,...
:mrgreen:
Deda Kurcoje

#10384 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Leo_alfa wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Ima jasno nabrojano osam kategorija osoba koje mogu primiti zekat. Isto i jasno nabrojane osobe koje ne mogu primiti da bi se izbjegla eventualna manipulacija.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Zekat
Ovo nisam znao:

1. nemuslimanima,...
Perfect religion. Bas se ubilo za dobrobit CIJELOG covjecanstva. Na Dawkinsovoj skali sam izmedju 6 i 7 (oko 6,1).
skupljac_zeljeza

#10385 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote:gdje se ti pronalazis na njegovoj skali? znas ona, od 1 do 7?
niko ga vala ne spominje vise od tebe. no, to nije bitno. ti opet po starom. odgovori na jednostavno pitanje (sada podebljano). evo ja ci tu reci za sebe. ja sam negdje izmedju 6 i 7, recimo 6,2.
Rekoh i ja da se Dawkins prepričava. Treba li da tražimo pojmove i sintagme koje on često koristi? Prvo, ta skala nije postavljena dobro tako da se moram tražiti između brojeva pa recimo 1,3.

Leo_alfa wrote: Ovo nisam znao:

1. nemuslimanima,...
Da, ali zato imaju drugi načini pomoći nemuslimanima kao što je sadaka ili fondacije. U suštini isto. Kada se kaže da nije musliman ko zanoći sit, a njegov komšija gladan ne spominje se koje vjere komšija.
Saudijski princ objavio je ovu namjeru na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u glavnom gradu Rijadu. Svoje bogatstvo uložit će u unapređenje zdravlja, iskorjenjivanje bolesti, uspostavljanje električne energije u selima, izgradnju sirotišta, pružanja pomoći ljudima koji su doživjeli katastrofu i osnaživanju žena, a svi projekti će biti rađeni putem fondacije Alwaleed Philanthropies.

Riječ o 32 milijarde dolara.

"Filantropski zalog pomoći će u izgradnji mostova poticanja kulturnog razumijevanja, razvoju zajednice, osnaživanju žena, davanja mogućnosti mladima za napredak, posebno onima zajednica kojima je pomoć najpotrebnija, s naglaskom na promociji tolerancije i međusobnog prihvatanja", rekao je princ u svojoj izjavi dodavši:

"Filantropija je lična odgovornost u koju sam krenuo prije više od tri decenije i dio je moje islamske vjere. Uz te obaveze posvećujem svoj život onom najvažnijem, a to je pomaganju izgradnji mirnijeg, jednakog i održivog svijeta za generacije koje dolaze".
Leo_alfa

#10386 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Eh sad ovaj 6,1 opet onaj 6,2... :) Zar brojevi nisu okrugli, bez decimala iza zareza na ovoj skali?

Mada bi mozda bilo interesantno postaviti ovo pitanje sa opcijama glasanja za svaki broj, mislim da bi najvise bilo dvica i sestica :)
5 0 5

#10387 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Prvo, ta skala nije postavljena dobro tako da se moram tražiti između brojeva pa recimo 1,3.
1 je 100% bog postoji. drugim rijecima, ZNAS da postoji.
2 je nisam 100% siguran, ali duboko vjerujem da postoji i zivim svoj zivot sa pretpostavkom da postoji.

ti si 1,3. sta to tacno znaci? koji je tvoj stav? ocito ne mozes tvrditi da postoji 100% (jer si 1.3). znaci li to da postoji mrva sumnje da ipak ne postoji? izmedju ZNAM (1) i ne znam da li postoji, ali jako vjerujem da postoji (2), je velika razlika.

moze li se onda reci da ti ZNAS da postoji? (posto je 1.3 jako blizu jedinici).
Leo_alfa

#10388 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

skupljac_zeljeza wrote:Da, ali zato imaju drugi načini pomoći nemuslimanima kao što je sadaka ili fondacije. U suštini isto. Kada se kaže da nije musliman ko zanoći sit, a njegov komšija gladan ne spominje se koje vjere komšija.
Ovaj stav mi je poznat, ali za ova pravila Zekata nisam znao. Posto ne znam kako se sve, sto se tice pomoci, definise kroz samu religiju i kakvih oblika ima.
Leo_alfa

#10389 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Prvo, ta skala nije postavljena dobro tako da se moram tražiti između brojeva pa recimo 1,3.
2 je nisam 100% siguran, ali duboko vjerujem da postoji i zivim svoj zivot sa pretpostavkom da postoji.

ti si 1,3. sta to tacno znaci? koji je tvoj stav? ocito ne mozes tvrditi da postoji 100% (jer si 1.3). znaci li to da postoji mrva sumnje da ipak ne postoji? izmedju ZNAM (1) i ne znam da li postoji, ali jako vjerujem da postoji (2), je velika razlika.

Pa i ti napisa da si 6,2. Zar se ne svodi na isto?
5 0 5

#10390 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Leo_alfa wrote: Pa i ti napisa da si 6,2. Zar se ne svodi na isto?
ne. razlika izmedju 1 (100% ZNAM) i 2 (nisam siguran 100% ali zivim zivot kao da postoji) je puno veca nego recimo kako je dawkins sam sebe stavio izmedju 6 i 7 (“I count myself in category 6, but leaning towards 7. I am agnostic only to the extent that I am agnostic about fairies at the bottom of the garden.”).

ja ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da ne postoji, ali svi meni predstavljeni dokazi ukazuju na to da je jako mala sansa da postoji. slicno kao i bilo koji drugi plod ljudske maste. ne postoji teorija, kao u slucaju teorije evolucije npr, koja se potvrdjuje svakim danom novim dokazima.
Idemedosumom

#10391 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

5 0 5 wrote:dosadan si vise sa svojim islamom.
:lol: :lol:
Leo_alfa

#10392 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

5 0 5 wrote:
Leo_alfa wrote: Pa i ti napisa da si 6,2. Zar se ne svodi na isto?
ne. razlika izmedju 1 (100% ZNAM) i 2 (nisam siguran 100% ali zivim zivot kao da postoji) je puno veca nego recimo kako je dawkins sam sebe stavio izmedju 6 i 7 (“I count myself in category 6, but leaning towards 7. I am agnostic only to the extent that I am agnostic about fairies at the bottom of the garden.”).

ja ne mogu sa sigurnoscu tvrditi da ne postoji, ali svi meni predstavljeni dokazi ukazuju na to da je jako mala sansa da postoji. slicno kao i bilo koji drugi plod ljudske maste. ne postoji teorija, kao u slucaju teorije evolucije npr, koja se potvrdjuje svakim danom novim dokazima.
Razumijem sta zelis istaci, samo naglasavam da je skala formirana sa brojevima od 1 do 7, bez drugih opcija izmedju. A posto daje verzije nasih stavova o postojanju bozanstva, odgovor 6,9999999999 je jednak odgovoru 6 jer nije 7, a druge opcije izmedju 6 i 7 nema. I Dawkins je jednom prilikom odgovorio kako je on sam 6,9 sto se svodi na isto kao i svi ovi odgovori iznad.
skupljac_zeljeza

#10393 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:

Rekao sam ti, skala nije dobro postavljena. Između "I do not believe, I know." i "I cannot know for certain, but I strongly believe in God and live my life on the assumption that he is there." bliži sam prvom. Tih 0,3 nije sumnja nego vezano za ove definicije.
Dozer

#10394 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

skupljac_zeljeza wrote:
Deda Kurcoje wrote:@sakupljac
Objasni mi onda kako se to priča o džennetu bez konsultovanja Kur'ana ili Hadisa? Dalje...ja mogu uvijek biti to što si ti sada, šta me sprečava?
Ne mozes ni pod razno. Ti bi se prije ubio nego mogao postati nevjernik/ateista/agnostik. Znas li zasto? Naprosto jer je strah od bozije kazne u tebi usadjen do najsitnije tvoje celije. Drugim rijecima, ti si gotov, u smislu da se do kraja zivota neces moci osloboditi stanja opisanog u mom potpisu ispod avatara ;)
A prica o dzennetu/raju bez konsultovanja bilo koje vjerske knjige je sasvim moguca. Vidis da cijelo vrijeme pricamo o tome, a samo ti konsultujes, tj. citiras knjigu. Ja, i ostali, ne.
5 0 5

#10395 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Leo_alfa wrote: Razumijem sta zelis istaci, samo naglasavam da je skala formirana sa brojevima od 1 do 7, bez drugih opcija izmedju. A posto daje verzije nasih stavova o postojanju bozanstva, odgovor 6,9999999999 je jednak odgovoru 6 jer nije 7, a druge opcije izmedju 6 i 7 nema. I Dawkins je jednom prilikom odgovorio kako je on sam 6,9 sto se svodi na isto kao i svi ovi odgovori iznad.
imam ovaj citat od carl sagan: “an atheist has to know a lot more than I know. an atheist is someone who knows there is no god. by some definitions atheism is very stupid”. ja bih rekao da ovo vazi za 1 i 7, podjednako. kao sto rekoh maloprije, za mene, na osnovu svega sto sam procitao, naucio, dozivio... u svom zivotu, ne vidim da je koncept kakav religije predstavljaju moguc. tj. vidim neke druge koncepte kao mogucnije. ako se sutra pronadje nacin da se postojanje boga (pogotovo onakvog kakvog ga predstavljaju abrahamske religije), dokaze, nemam nista protiv da uzmem u obzir i takvu mogucnost. ali do sada takve dokaze nisam vidio. a onima koji jesu, ne vjerujem bas, iz samo jednog razloga. te dokaze nisu u mogucnosti prikazati.
Dozer

#10396 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Da...primjer toga je,recimo, Medjugorje.
Cak ni crkva/Vatikan ne priznaju to ukazanje... I sta dalje da pricamo...
skupljac_zeljeza

#10397 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote: Drugim rijecima, ti si gotov...
Hvala Allahu dž.š. što me pomogao na tom putu. :wink:
Dozer

#10398 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Nikakav problem. :D
Al', hajd' bar budi drug pa nam javi stize li tamo gdje si naumio. Kad se malo hladnes, naravno.
Deda Kurcoje

#10399 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Off topic, kao mali kuriozitet, a da se malo opustimo, nasmijemo i obavijestimo: veliki vjernik, Bakir Izetbegovic, bio je dvojkas u gimnaziji. Zato i jeste dobar u religiji (imao je peticu i iz fizickog, dobro dodje kod klanjanja).
Last edited by Deda Kurcoje on 02/07/2015 14:28, edited 1 time in total.
Leo_alfa

#10400 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Ja koliko znam ova skala o kojoj pricamo se zasniva na pitanju o postojanju bozanstva bez ikakvih posebnih tumacenja, ideja o specificnim opisima nadnaravnog, restrikcija, propisa itd., s obzirom na to ne vidim da ista nedostaje kao odgovor, od vec ponudjenih.

Sta fali,
ovoj skali? :mrgreen:
Locked