Dozer wrote:Moze li neko pojasnjenje ovoga:
A kada je Ibrahim zamolio: "Gospodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!"
On je rekao: "Onome koji ne bude vjerovao daću da neko vrijeme uživa(ZASTO?), a onda ću ga prisiliti da uđe u paklenu vatru(KAKO?), a grozno će ona prebivalište biti!"
Gledano na ovo boldirano s danasnjim mozgom, sta nam ovo govori? Da je Allah milostiv, pa eto, nece odmah da masakrira nevjernike, ili da on u stvari bas i nema tu moc, nego ce im to napraviti kada umru, a sto niko ziv nece vidjeti ni znati?
Da ne pricamo o tome da je Kur'an krcat raznoranim prijetnjama, kako nevjernicima, jos vise vjernicima. A te stvari, ako se mozemo sloziti, nikako ne idu s onim: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Meni je, ali zaista, fascinantan taj paradoks postavke u kojoj je Allah milostiv i samilostan, ali ga se treba bojati. I to ne nevjernici, nego vjernici da ga se boje. Zasto?
Evo samo nekih primjera, a ima ih bezbroj...
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!, a onda:
O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte - s imenom čijim jedni druge molite - i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.
Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju,
On šalje meleke s Objavom, po volji Svojoj, onim robovima Svojim kojima hoće: "Opominjite da nema boga osim Mene i bojte Me se!"
itd.itd...
Ili, recimo neke stvari koje su naprosto netacne. Onda to ljudi nisu mogli znati, ali danas i te kako znamo.
Npr:
- On je po Zemlji nepomična brda pobacao da vas ona ne potresa, a i rijeke i puteve da se ispravno usmjeravate - Ovo je, naravno, potpuno netacno jer niti su brda nepomicna, niti se Zemlja ne potresa. Zadnji primjer je Nepal.
Ili, neke stvari koje su naprosto nelogicne, tipa:
- i Mi smo mu (Ibrahimu, op.a.) sačuvali lijep spomen na ovome svijetu, a na onome svijetu će doista biti među onima dobrima. - Znaci, na ovome svijetu mu je sacuvan lijep spomen (sadasnje vrijeme), a na onom "ce biti" (buduce vrijeme). Zar vec nije, s obzirom da vec ima "spomen"?
Itd.itd.itd.
Kako rekoh, Kur'an sam procitao, i Bibliju takodjer, ali mene to jednostavno nije povuklo u bilo sta. Kako je to moguce...? Sta sam ja?
Fulio si temu