Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
šatirana_ljubičica

#10351 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

Dozer wrote:Moze li neko pojasnjenje ovoga:
A kada je Ibrahim zamolio: "Gospodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!"
On je rekao: "Onome koji ne bude vjerovao daću da neko vrijeme uživa(ZASTO?), a onda ću ga prisiliti da uđe u paklenu vatru(KAKO?), a grozno će ona prebivalište biti!"
Gledano na ovo boldirano s danasnjim mozgom, sta nam ovo govori? Da je Allah milostiv, pa eto, nece odmah da masakrira nevjernike, ili da on u stvari bas i nema tu moc, nego ce im to napraviti kada umru, a sto niko ziv nece vidjeti ni znati?

Da ne pricamo o tome da je Kur'an krcat raznoranim prijetnjama, kako nevjernicima, jos vise vjernicima. A te stvari, ako se mozemo sloziti, nikako ne idu s onim: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Meni je, ali zaista, fascinantan taj paradoks postavke u kojoj je Allah milostiv i samilostan, ali ga se treba bojati. I to ne nevjernici, nego vjernici da ga se boje. Zasto?

Evo samo nekih primjera, a ima ih bezbroj...
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!, a onda:
O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte - s imenom čijim jedni druge molite - i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.

Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju,

On šalje meleke s Objavom, po volji Svojoj, onim robovima Svojim kojima hoće: "Opominjite da nema boga osim Mene i bojte Me se!"

itd.itd...

Ili, recimo neke stvari koje su naprosto netacne. Onda to ljudi nisu mogli znati, ali danas i te kako znamo.
Npr:
- On je po Zemlji nepomična brda pobacao da vas ona ne potresa, a i rijeke i puteve da se ispravno usmjeravate - Ovo je, naravno, potpuno netacno jer niti su brda nepomicna, niti se Zemlja ne potresa. Zadnji primjer je Nepal.

Ili, neke stvari koje su naprosto nelogicne, tipa:
- i Mi smo mu (Ibrahimu, op.a.) sačuvali lijep spomen na ovome svijetu, a na onome svijetu će doista biti među onima dobrima. - Znaci, na ovome svijetu mu je sacuvan lijep spomen (sadasnje vrijeme), a na onom "ce biti" (buduce vrijeme). Zar vec nije, s obzirom da vec ima "spomen"?

Itd.itd.itd.
Kako rekoh, Kur'an sam procitao, i Bibliju takodjer, ali mene to jednostavno nije povuklo u bilo sta. Kako je to moguce...? Sta sam ja?

Fulio si temu
Dozer

#10352 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

?
Zar nije ovo ateisticki svjetonazori...? A kako bismo dosli do njih, zar nije neophodno sagledati i teisticku stranu, iz koje neminovno proizilazi i ateisticka...?
AKo je ovo netacno, onda da...fulio sam temu...
Deda Kurcoje

#10353 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Ono boldirano, samo prijetnje. Mafija koristi slicne metode.
Dozer

#10354 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Ma, ja sam davno rekao da su danasnje vjerske zajednice nista vise od interesnih organizacija.
I tako je, u sustini, od pocetka. Kako drugacije objasniti npr. Kur'anski ajet u kojem se kaze da "se placa zekat". A zekat se placa - znamo kome.

U crkvi su to takodjer prilozi. Zasto?

Mislim...ako pogledamo kuce i imetke vecine hodza i popova, vrlo brzo i lako cemo doci na onu staru narodnu - hodze i popovi, najveci lopovi.
Ja mislim da ne postoje ljudi koji lagodnije zive, a da nista ne rade u zivotu...

Kakav je to "boziji sluzbenik" koji kroz svoju vjersku zajednicu naplati neciju dzenazu/sahranu, a onda na samom desavanju (dzenazi/sahrani) od rodbine uredno uzme, bez ijedne jedine rijeci, jos i kovertu...
Cinjenica jeste da ljudi daju sami od sebe, on ne trazi nista, ali - zasto uzima?
Deda Kurcoje

#10355 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Ma, sigurno za manje opravke na vjerskom objektu i da pomogne siromasnim. :D :P
šatirana_ljubičica

#10356 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

Dozer wrote:?
Zar nije ovo ateisticki svjetonazori...? A kako bismo dosli do njih, zar nije neophodno sagledati i teisticku stranu, iz koje neminovno proizilazi i ateisticka...?
AKo je ovo netacno, onda da...fulio sam temu...
Nije tačno da ateistička strana neminovno prolazi iz teističke.Možda kod vas, izgubljenih ateista, ali ne bi trebalo da je tako.
Dozer

#10357 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Pa zasto se onda zove A-Teizam?
Teizam - vjerovanje
Ateizam - nevjerovanje u ono u sta vjeruje teizam.

Ili opet grijesim...?
chupacabra

#10359 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by chupacabra »

Deda Kurcoje wrote:Evo ga! Pojavio se!

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/572087/NE ... referendum
Meni je najsmjesnije to sto su Grci jednog covjeka-boga (Zeusa) zamijenili drugim covjekom-bogom (Isusom) i sad se kao sprdaju na racun prvog a mole se ovom drugom. Mada nisu oni izuzetak, primjera je mnostvo u istoriji (Allah je u predislamsko doba kod Arapa bio samo jedan od mnogih bozanstava cuvanih u Kabi, i onda je Muhamed posutao sva ostala bozanstva a ostavio Allaha). Jedan veliki cirkus mijenjanja bogova kroz istoriju.
skupljac_zeljeza

#10360 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Dozer wrote:Moze li neko pojasnjenje ovoga:
A kada je Ibrahim zamolio: "Gospodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!"
On je rekao: "Onome koji ne bude vjerovao daću da neko vrijeme uživa(ZASTO?), a onda ću ga prisiliti da uđe u paklenu vatru(KAKO?), a grozno će ona prebivalište biti!"
Gledano na ovo boldirano s danasnjim mozgom, sta nam ovo govori? Da je Allah milostiv, pa eto, nece odmah da masakrira nevjernike, ili da on u stvari bas i nema tu moc, nego ce im to napraviti kada umru, a sto niko ziv nece vidjeti ni znati?
Onaj koji vjeruje ne miješa se u Njegove odluke niti se time zamara jer zna da "Onaj ko bude uradio koliko atom dobra – vidjeće ga, a onaj ko bude uradio i koliko atom zla – vidjeće ga." (99:7-8)

Onaj koji ne vjeruje za njega je to i dalje izmišljena bajka i neka se ne opterećuje nego neka još neko vrijeme uživa.

šatirana_ljubičica wrote:i šta rekoste: ako se čovjek preobrati iz nevjerovanja u vjerovanje kao iz mog članka, mora biti lud.
dobra vam logika :lol:
Nagrdi ga Dawkins, nije malo. I usput skova teoriju zavjere. :mrgreen:
PLAYBOY: Plašiš li se da bi tvoji protivnici mogli da insceniraju preobraćenje na samrtničkoj postelji, kao što su kreacionisti pokušali da učine sa Darvinom?

DAWKINS: Ono što je donekle više zabrinjavajuće je efekat Entonija Flua (Antony Flew). Flu je bio ateistički britanski filozof, koji se preobratio u starosti. Čini se da je odlepio. Od toga nema zaštite.

PLAYBOY: Dakle, ako se to dogodi, trebali bismo da pretpostavimo da si skrenuo.

DAWKINS: Da. Nakon što je mom prijatelju Kristoferu Hičensu (Christopher Hitchens) dijagnostikovan rak, upitan je da li bi mogao da se preobrati. Rekao je da ako bi to učinio, to ne bi bio istinski on. Ono što je zbilja uvrnuto je kada to zloupotrebljavaju verske apologete, kao što su učinili u Fluovom slučaju, kog su pod stare dane nagovorili da stavi svoje ime na knjigu u kojoj piše da se preobratio u jedan oblik deizma. Ne samo da on nije napisao tu knjigu, nije je čak ni pročitao. [smeh]
Deda Kurcoje

#10361 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

skupljacu, da ti nisi hodza po profesiji? Samo citiras ajete.
harač

#10362 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

flew je bio dovoljno lucidan da do smrti tvrdi da je islam najprimitivniji oblik teizma [iako se prodao u bible belt :-)]
skupljac_zeljeza

#10363 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

harač wrote:flew je bio dovoljno lucidan da do smrti tvrdi da je islam najprimitivniji oblik teizma [iako se prodao u bible belt :-)]
Očekivan upis, nikada ne izostane. 8-) Valjda Dawkins zna bolje ko je kompetentan da uopšte priča o vjeri. Podmetnuli mu i to oni koji su ga nagovarali na kršćanstvo. :mrgreen: :wink:

Deda Kurcoje wrote:skupljacu, da ti nisi hodza po profesiji? Samo citiras ajete.
Piše da sam skupljač željeza. :mrgreen: Ako je po broju citiranih ajeta onda ste ti i @Dozer muftije. :razz: Naravno da često listam Kur'an pa se nešto upamti.

Mislim da ne bih bio dobar hodža jer hodža u prevodu znači profesor pa tako da današnji imami koji se popnu na minberu bi pored teološkog fakulteta trebali imati bar još magistrat iz sociologije ili filozofije. Džemati su sve zahtjevniji. Uz sve to bi trebali znati odlično arapski i engleski. Dobro poznavanje kiraeta je dovoljno samo za mihrab.
Ovo je sada da mi vjeruješ na riječ, ali po vremenu upisa mojih komentara hodže su u džamiji.

by skupljac_zeljeza » 01/07/2015 12:58 ... hodža uključuje mikrofon.
by skupljac_zeljeza » 01/07/2015 13:15 ... hodža je još u mihrabu
by skupljac_zeljeza » 01/07/2015 13:20 ... hodža ako nije počeo mukabelu još je u džamiji i razgovara sa džematlijama
Dozer

#10364 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Pa nismo mi CIA/OSA/SIPA pa da te pratimo u minut ba :D

Btw,interesantno je kako si preskocio sve ostalo sto napisah ;)
skupljac_zeljeza

#10365 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote:Pa nismo mi CIA/OSA/SIPA pa da te pratimo u minut ba :D

Btw,interesantno je kako si preskocio sve ostalo sto napisah ;)
Ti vjeruješ samo u materijalni dokaz pa velim da listanjem minuta upisa možeš odagnati svoje sumnje.

A ovo što sam preskočio o Zevsu, kocki, dijeljenju iPad-a i sl.? U suprotnom učinilo bi me neozbiljnim što vjerujem da ćeš se složiti. :stolica1:
Dozer

#10366 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

MIslim da si pobrkao nesto...ja nisam pisao ni pitao o tome sta ti nabroja. Niti te ja upitah jesi li hodza :D

Vrati se malo gore pa vidi sta sam ja pisao i pitao ;)
Ono nesto o strahovima, nelogicnostima i sl.
skupljac_zeljeza

#10367 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote:MIslim da si pobrkao nesto...ja nisam pisao ni pitao o tome sta ti nabroja. Niti te ja upitah jesi li hodza :D

Vrati se malo gore pa vidi sta sam ja pisao i pitao ;)
Ono nesto o strahovima, nelogicnostima i sl.
Izvini, u brzini me preletilo pa pomislih da je @Dedin komentar. Navede me SIPA. :-)

Ako misliš na bogobojaznost ne vidim šta je nelogično poštovati na poseban način Onoga koji nas je stvorio i održava u životu. Takwaluk nije fobija koja bi čovjeka blokirala nego stimulacija da se gradi u bolje i to nije u svrhu da bi se zadovoljio 'Božiji ego' kako to se zna ovdje objašnjavati nego je sve radi čovjeka. Nije na odmet ni ono...neću da slažem jer Bog to ne voli.
Dozer

#10368 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

To je sve u redu, ali zasto se stalno ponavlja vjernicima da treba da se boje?

Ako je bog dobrocinitelj prema onima koji ga postuju, zasto je onda tu potreban bilo kakav strah?
Paralela - majka ti je dobrocinitelj, rodila te, othranila te, skolovala te, voli te...da li se bojis svoje majke?
skupljac_zeljeza

#10369 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote:To je sve u redu, ali zasto se stalno ponavlja vjernicima da treba da se boje?

Ako je bog dobrocinitelj prema onima koji ga postuju, zasto je onda tu potreban bilo kakav strah?
Paralela - majka ti je dobrocinitelj, rodila te, othranila te, skolovala te, voli te...da li se bojis svoje majke?
Ali Bog kao tvorac čovjeka poznaje bolje njegovu prirodu pa često možemo čuti izjavu čovjeka koji je u stanju bijesa da kaže...."da me nije strah Boga ja bih sada...." Neće reći ...."da me nije strah majke". Bog je dao u Knjizi svoje atribute pa kada se svi saberu ne dobije se Neko ko nas samo plaši nego više stimuliše na druge načine.

Er-Rahman - Blagi
Er-Rahim - Milostivi
EI-Muhejminu - Koji daje sigurnost
EI-Gaffaru - Koji mnogo prašta
EI-Vehhabu - Koji mnogo poklanja
EI-Basitu - Koji pruža
EI-Mudžibu - Koji molbe prima
EI-Vedudu - Koji voli
Et- Tevvabu - Koji kajanje uslišava
Es-Saburu - Strpljivi, Koji ne žuri sa obračunom

itd.
Dozer

#10370 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Stani malo, polako...
Fino ti dadoh par primjera iz Kur'ana u kojima je eksplicitna poruka vjernicima da treba da se boje. Zasto vjernicima treba takav stimulans da bi nekoga ili nesto postovali?

Meni licno, recimo, ne treba nikakav strah da bih nekoga volio ili postovao. Ukoliko taj neko ili nesto zasluzuje moje postovanje i/ili ljubav, tu nema i ne smije biti straha.
Ali, taj neko ili nesto treba da zasluzi to moje postovanje, tj. da mi na neki nacin dokaze i pokaze da ga zasluzuje, odnosno da ga jevrijedan ili vrijedno.

Cime je bog, konkretno, zasluzio bilo kakvu ljubav ili postovanje? Time sto nas je stvorio? Mislim da mi jos uvijek ne znamo kako smo tacno nastali, pa u tom neznanju od davnina sve pripisujemo tom nekom natprirodnom i svemocnom bicu. Ali, sustina je da mi zaista to ne znamo. Zato i postoji vjerovanje, a ono, kao st oznamo, nije nikakav dokaz ili cinjenica za bilo sta.

Takodjer, nista mi nisi odgovorio ni za zekat... Zasto se to mora placati i ko je odredio kome se to mora placati? Kur'an kaze da se placa zekat, ali ne i - kome...
skupljac_zeljeza

#10371 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote:Stani malo, polako...
Fino ti dadoh par primjera iz Kur'ana u kojima je eksplicitna poruka vjernicima da treba da se boje. Zasto vjernicima treba takav stimulans da bi nekoga ili nesto postovali?

Meni licno, recimo, ne treba nikakav strah da bih nekoga volio ili postovao. Ukoliko taj neko ili nesto zasluzuje moje postovanje i/ili ljubav, tu nema i ne smije biti straha.
Ali, taj neko ili nesto treba da zasluzi to moje postovanje, tj. da mi na neki nacin dokaze i pokaze da ga zasluzuje, odnosno da ga jevrijedan ili vrijedno.

Cime je bog, konkretno, zasluzio bilo kakvu ljubav ili postovanje? Time sto nas je stvorio? Mislim da mi jos uvijek ne znamo kako smo tacno nastali, pa u tom neznanju od davnina sve pripisujemo tom nekom natprirodnom i svemocnom bicu. Ali, sustina je da mi zaista to ne znamo. Zato i postoji vjerovanje, a ono, kao st oznamo, nije nikakav dokaz ili cinjenica za bilo sta.

Takodjer, nista mi nisi odgovorio ni za zekat... Zasto se to mora placati i ko je odredio kome se to mora placati? Kur'an kaze da se placa zekat, ali ne i - kome...
Ne znam kako bih ti više drugačije objasnio nego kako sam već. Bogobojaznost nije fobija od Boga jer bi bila suprotna islamu. Bogobojaznost nije jedini stimulans da se čini dobro. Daleko više je drugih.

Ima jasno nabrojano osam kategorija osoba koje mogu primiti zekat. Isto i jasno nabrojane osobe koje ne mogu primiti da bi se izbjegla eventualna manipulacija.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Zekat
5 0 5

#10372 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

dosadan si vise sa svojim islamom.
Dozer

#10373 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Dozer »

Nisam ni rekao da je bogobojaznost fobija od boga, nego zasto bog stalno vjernicima govori da ga se trebaju bojati...
Ali, nema veze... vidim da izbjegavas direktne odgovore na direktna pitanja, a nema svrhe diskutovati na taj nacin.
Last edited by Dozer on 02/07/2015 11:45, edited 1 time in total.
skupljac_zeljeza

#10374 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:dosadan si vise sa svojim islamom.
Dobro, neću više. :D
skupljac_zeljeza

#10375 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Dozer wrote: Ali, nema veze... vidim da izbjegavas direktne odgovore na direktna pitanja, a nema svrhe diskutovati na taj nacin.
Pokušaj na drugi način da bi me isprovocirao na daljnji circulus vitiosus jer ovo je izlizana forumska floskula u koju je ugrađen argument protiv čovjeka. Isfurano davno.
Locked