Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#10326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 31/08/2023 15:51
izvrsni direktor wrote: 31/08/2023 15:46

Malo manji su troskovi a puno manja plata, pod uslovom da uapijes naci posao. Govorim za vece gradove u spaniji, i/ili spansku obalu. sela u centralnoj spaniji valjda ne dolaze u obzir nikome, odatle i spanci bjeze.

Nekretnina u spaniji mi je jos malo pa ostvaren cilj, a valjda onda i potpuno preseljenje u narednim godina uspijem..
:thumbup: :thumbup: :thumbup: Cestitam na nekretnini.

O tome i govorim, galvni uslov je - naci posao !

Evo sad gledam da je prosjecna plata u Spaniji 1750€ netto; dakle neko ko u BiH radi za prosjek, pod uslovom da se tamo prebacuje na prosjek (sto je kao stranac pocetnik potesko), ide na 2,5x vecu platu. Dakle ekonomska isplativost je vrlo nategnuta.

Vec sam pisao, kad '(i ako) plata u BIH bude 50% od plate u Njemackoj (i ostalim trenutno aktuelnim zemljama za iseljavanje), iseljavanje ce se usporiti dramaticno (nesto kao sto se desilo u slucaju Hrvatske).
O cemu pricamo, pa ljudi iz Bosne idu iz kancelarijskih poslova ili granicne policije za Njemacku da raznose pakete.
Gdje tu ekonomska isplativost.
Ja ih znam deset takvih.
Licno poznajem pravnika koji evo peta godina raznosi pakete za DHL. U Bosni bio pravni savjetnik.
Last edited by elcaliente on 31/08/2023 16:33, edited 1 time in total.
Dope_Man

#10327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

elcaliente wrote: 31/08/2023 16:24 Ja sam 1995 bio na ljetovanju u La Escala, to je odmah iza Francuske granice i upoznao sam par momaka na plazi iz Bosne.
Sta znaci momci, imali su 14,15, 16 godina svi su bili iz srednje Bosne i Mostara, rekli su da ih je neka spanska humanitarna vec 1993 izvukla. Bilo ih je oko pedesetak, uglavnom djeca.
Bas me zanima sta li se sa tom djecom bilo u medzuvremenu.
Ja sam u osnovnoj, nekad tamo 98-99te otprilike, imao priliku otici u Spaniju nekih mjesec dana. Ne sjecam se detalja, al kao trazili su par djece voljne da krenu i budu mjesec dana kod porodica u Spaniji. Uciteljica meni prvo predlozila al ja se prepao sta cu tamo, i ode jaran iz razreda.. vratio se s nesto para za biciklo, bio glavni naredne 2 godine. :D

Mozda je slicna il ista organizacija kao za te momke.
Last edited by Dope_Man on 31/08/2023 16:33, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#10328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ne znam, meni se Španija ne sviđa.

Male plate, kultura mi je odbojna, jezik također (iako mi je najdraži Italijanski, ali valjda upravo zbog toga što je malo drugačiji ga ne podnosim), a geografski si veća periferija nego Balkan, plus nemam neke veze sa tom državom.

Najdraže (pored BiH naravno) bi mi bilo provesti neko vrijeme na sjeveru Italije, Milano posebno. Veliki grad, srce kontinenta, alta cultura i prelijep jezik, a ujedno spada u jednu od najbogatijih regija EU.
Last edited by PreWiBa on 31/08/2023 16:37, edited 2 times in total.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#10329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

sehohari wrote: 31/08/2023 16:28
W0rM wrote: 31/08/2023 16:27

Sta ti je covjek po nakvim Skalama bio na moru '95e, ja mora prije 2011 vidio nisam, i to naobdan, s jaranom i to nas rovili na Hr granici ko da smo zadnji kriminalci :lol:
Znači da izgledaš sumnjiv :mrgreen:
Ma momci roki moj, nego jaran vozio bembaru kabrio i to je dovoljno bilo. Kad me uvedose u kucicu i rekose mi skidaj se, bi u dure sve dok nisam dosao do tena. Kad sam se izuo tene (smrdile ko strvina na putu), vidio covjek to nakva fukara, a i damfa dobro, kaze, "obuj se, u redu je". :D :lol:
PreWiBa

#10330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

W0rM wrote: 31/08/2023 16:33
sehohari wrote: 31/08/2023 16:28

Ma momci roki moj, nego jaran vozio bembaru kabrio i to je dovoljno bilo. Kad me uvedose u kucicu i rekose mi skidaj se, bi u dure sve dok nisam dosao do tena. Kad sam se izuo tene (smrdile ko strvina na putu), vidio covjek to nakva fukara, a i damfa dobro, kaze, "obuj se, u redu je". :D :lol:
A dobro, 4 muškaraca u BMW-u su vazda rizik :mrgreen:
elcaliente

#10331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote:

Jel E36, srebrni.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#10332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

elcaliente wrote: 31/08/2023 16:35

Jel E36, srebrni.
Moguce da je E36 bio, ali nije srebreni no crveni.
Ozimician

#10333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 31/08/2023 16:26
Ozimician wrote: 31/08/2023 15:19

To je to :thumbup:

Ne biramo mi gdje cemo, nego drugi biraju nas. :D :D :D Ja sam gledao Svedsku tamo oko 2015. god. pa nista. Kasnije se nisam vise ni raspitivao.

Da Spanija objavljuje placene oglase za posao na Klixu kao Njemacka i Austrija, da ima ugovor / dogovor sa nasim Zavodom za zaposljavanje, vjerovatno bi neko i otisao, da se stalno objavljuju iskustva onih koji su otisli tamo, da neko ima rodbinu ili je vec zivio kao izbjeglica tamo - sigurno bi bilo vise takvih.

Njemacka je jednostavno spoj svega navedenog + geografski blize.
Pa ni USA,Kanda, Svedska, Svica ne trebaju nase usluge pa raja opet ide.
Ja znam par Pakistanaca koji prodaju Kebabe u Minhenu, svi su rekli najlakse u Spaniju doci, dobijes pasos poslije 5 godina i onda ides po Evropi gdje hoces.
Trebaju vise nego neka tamo Spanija i vise placaju nego Njemacka cak. Dovoljan razlog da se ode prije tamo nego u Spaniju.

A to za pasos - pa jarane tako ti je u svim zemljama EU haman, jedinu su Austrija i Njemacka po tom pitanju jos uvijek crne ovce.

Eto sta je tvoj razlog, zasto ti nisi u Spaniji na radu ?
Last edited by Ozimician on 31/08/2023 16:38, edited 1 time in total.
moimoi

#10334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Dope_Man wrote: 31/08/2023 16:28
moimoi wrote: 31/08/2023 16:20

Sto nisi pratio Inspector Rex? Ili Kliniku Schwarzwald? :lol:
U to vrijeme kraja 90tih imao svega par kanala na TVu, nisam mogao bas birati. Kasnije nekad je bila Kobra 11 na OBNu ako se ne varam, i to je jedino sto sam gledao na njemackom.. Al sam zato ispratio sve telenovele dok one Zade il kako se zvala, tu sam prestao.

Mozda odatle i to sto mi se svidja Spanija, jer smo ih svi znali kao "spanske serije".
Klinika svarcvald se pustala jos 80ih koliko me pamcenje sluzi
Doktor Udo und Schwester Krista ili tako nekako :lol:
PreWiBa

#10335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 31/08/2023 16:37

Ja znam par Pakistanaca koji prodaju Kebabe u Minhenu, svi su rekli najlakse u Spaniju doci, dobijes pasos poslije 5 godina i onda ides po Evropi gdje hoces.
Trebaju vise nego neka tamo Spanija i vise placaju nego Njemacka cak. Dovoljan razlog da se ode prije tamo nego u Spaniju.

A to za pasos - pa jarane tako ti je u svim zemljama EU haman, jedinu su Austrija i Njemacka po tom pitanju jos uvijek crne ovce.
Od Barcelone (koja je najbliži veliki grad) do Sarajeva imaš 2000 kilometara, iz Madrida 2500

Onda tamo slabo ima slabo naših ljudi.

BiH i ovaj dio Balkana su vazda bili jako vezani za njemačko govorno područje, od Austrougarske pa do gastarbajtera.
elcaliente

#10336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Pa nisam jer su moji od 80-tih ovdje.
A sada da sam u situaciji da biram kao omladina danas, trazio bi drugu zemlju, neku sa boljom klimom.
Ozimician

#10337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 31/08/2023 16:31
Ozimician wrote: 31/08/2023 15:51

:thumbup: :thumbup: :thumbup: Cestitam na nekretnini.

O tome i govorim, galvni uslov je - naci posao !

Evo sad gledam da je prosjecna plata u Spaniji 1750€ netto; dakle neko ko u BiH radi za prosjek, pod uslovom da se tamo prebacuje na prosjek (sto je kao stranac pocetnik potesko), ide na 2,5x vecu platu. Dakle ekonomska isplativost je vrlo nategnuta.

Vec sam pisao, kad '(i ako) plata u BIH bude 50% od plate u Njemackoj (i ostalim trenutno aktuelnim zemljama za iseljavanje), iseljavanje ce se usporiti dramaticno (nesto kao sto se desilo u slucaju Hrvatske).
O cemu pricamo, pa ljudi iz Bosne idu iz kancelarijskih poslova ili granicne policije za Njemacku da raznose pakete.
Ja ih znam deset takvih.
Licno poznajem pravnika koji evo peta godina raznosi pakete za DHL. U Bosni bio pravni savjetnik.
Zato sto su tako pametni i sposobni, zato i nakon 5 god. u Njemackoj i dalje raznose pakete za DHL. :D

Koga li je taj pravno savjetovao.
elcaliente

#10338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

moimoi wrote: 31/08/2023 16:38
Dope_Man wrote: 31/08/2023 16:28

U to vrijeme kraja 90tih imao svega par kanala na TVu, nisam mogao bas birati. Kasnije nekad je bila Kobra 11 na OBNu ako se ne varam, i to je jedino sto sam gledao na njemackom.. Al sam zato ispratio sve telenovele dok one Zade il kako se zvala, tu sam prestao.

Mozda odatle i to sto mi se svidja Spanija, jer smo ih svi znali kao "spanske serije".
Klinika svarcvald se pustala jos 80ih koliko me pamcenje sluzi
Doktor Udo und Schwester Krista ili tako nekako :lol:
Willkommen, Willkommen in Švancwald klinik
Ovde ćemo vaša spolovila fiki fiki fik
Postati žena više nije neki trik
Ako ti je dosadilo da budeš pandur, sumnjivi civil il’ vojnik.
Ozimician

#10339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 31/08/2023 16:41

A sada da sam u situaciji da biram kao omladina danas, trazio bi drugu zemlju, neku sa boljom klimom.
Od klime se ne zivi nazalost i taj tvoj razlog je jako slab, po tome niko ni iz BiH ne bi trebao otici jer ima rodbinu tu vijekovima.
Omladina ne bira - omladinu biraju.

Takodjer, dok si bio mlad, mogao si sigurno iz Njemacke 5x lakse otici u Spaniju nego neko iz BiH, pa opet nisi otisao..pusti suplju.
elcaliente

#10340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

:D
Ozimician wrote: 31/08/2023 16:42
elcaliente wrote: 31/08/2023 16:31

Ja ih znam deset takvih.
Zato sto su tako pametni i sposobni, zato i nakon 5 god. u Njemackoj i dalje raznose pakete za DHL. :D

Ima ih masa,koji onda samo mjenjuju te firme za dostavu.
Znaci ne idu svi za parama, on bi mogao i u Spaniju onda :D
PreWiBa

#10341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 31/08/2023 16:45

Od klime se ne zivi nazalost i taj tvoj razlog je jako slab, po tome niko ni iz BiH ne bi trebao otici jer ima rodbinu tu vijekovima.
Pa dobro, biraju donekle.

Postoji razlog zašto je većina naših ljudi južno od Frankfurta.
Ozimician

#10342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 31/08/2023 16:46 :D
Ozimician wrote: 31/08/2023 16:42

A mozda i ti jednostavno previse vjerujes svakome :D

Vole ljudi i slagati.
Ozimician

#10343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 31/08/2023 16:47

Ponovo isti razlozi: goegrafija, ekonomska isplativost, klima...

Da im neko sjeverno od Frankfurta ponudi 50% vecu platu za isti posao, ne bi se oni okretali previse za Bavarskom i BW.
Last edited by Ozimician on 31/08/2023 16:49, edited 1 time in total.
elcaliente

#10344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Takodjer, dok si bio mlad, mogao si sigurno iz Njemacke 5x lakse otici u Spaniju nego neko iz BiH, pa opet nisi otisao..pusti suplju.
Pa mogao sam naravno, ali nije mi nista falilo u Njemackoj tako da nisam razmisljao previse o tome. Komfort zona, jebaji ga.
A ovim ljudima sto sada idu iz BiH nesto fali u BiH i odlucili su se na emigraciju. Imaju sada izbor. Sigurno nije lose kao doktor u Spaniji npr.
elcaliente

#10345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 31/08/2023 16:47
elcaliente wrote: 31/08/2023 16:46 :D

A mozda i ti jednostavno previse vjerujes svakome :D

Vole ljudi i slagati.
Pa vidim svojim ocima da raznosi pakete, a vidim i kada prica nas da je skolovan. Onda ovaj zna ovog, ovaj zna onog i tako znas.
PreWiBa

#10346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 31/08/2023 16:48
sehohari wrote: 31/08/2023 16:47

Znam, znam.

Ali ti krajevi su nama na neki način, zbog raznih faktora, ipak "bliži" od drugih, iako je to opet strana zemlja.

Veća je ekonomska isplativost biti pfleger na sjeveru (ista plata, manji troškovi, a svugdje se isto traže) nego na jugu.
Ozimician

#10347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 31/08/2023 16:50
Ozimician wrote: 31/08/2023 16:48

Znam, znam.

Ali ti krajevi su nama na neki način, zbog raznih faktora, ipak "bliži" od drugih, iako je to opet strana zemlja.

Veća je ekonomska isplativost biti pfleger na sjeveru (ista plata, manji troškovi, a svugdje se isto traže) nego na jugu.
Ja ovo sto sam cuo, jeste veca isplativost, ali u zabitima, u vecim gradovima nije.

Onda ako taj neko redovno posjecuje BiH (jos ako ima porodicu) - vrlo lahko se istopi ta razlika u trosku kirije.
Ozimician

#10348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 31/08/2023 16:48

Pa mogao sam naravno, ali nije mi nista falilo u Njemackoj tako da nisam razmisljao previse o tome. Komfort zona, jebaji ga.
A ovim ljudima sto sada idu iz BiH nesto fali u BiH i odlucili su se na emigraciju. Imaju sada izbor. Sigurno nije lose kao doktor u Spaniji npr.
Pa vjerujem da nije lose, ali pitanje je da li ce ga neko primiti da radi tamo, jer sam vidio spanske doktore (mozda su i latino, ali spanskog govornog podrucja) u Njemackoj. Tako da, cim oni dolaze u Njemacku i to je neki znak.

Racunaj da ce svaka bolnica primiti prije nekoga sa spanskog govornog podrcuja nego naseg (zbog jezika), a Latinska Amerika ogromna i siromasna i iseljava....

Mislim da se i na taj faktor zaboravlja, Njemacka nema da primi nikoga siromasnijeg od sebe, a da mu je maternji jezik Njemacki, a Spanija ima itekako.
elcaliente

#10349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Npr ima nasih ljudi koji su samo emigrirali jer ih je zena natjerala.
Kada pricamo po tim Bosanskim udrizenjima puno ih kaze da su radi zene dosli jer je zena htjela iz Bosne da ide.
I sada oni rade neke bezvezne poslove, totalno neambociozni.
Uz to uzmu jos ciste nesto vikendom da imaju dodatnu zaradu da su zadovoljni.
Ozimician

#10350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 31/08/2023 16:57 Npr ima nasih ljudi koji su samo emigrirali jer ih je zena natjerala.
Kada pricamo po tim Bosanskim udrizenjima puno ih kaze da su radi zene dosli jer je zena htjela iz Bosne da ide.
I sada oni rade neke bezvezne poslove, totalno neambociozni.
Uz to uzmu jos ciste nesto vikendom da imaju dodatnu zaradu da su zadovoljni.
Za takve slucajeve znam 100% i to ne jedan.

O tome sam pisao na temi.

Bukvalno kad ljudi dopuste da im se neko pose*e u zivot.
Post Reply