Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Malo manji su troskovi a puno manja plata, pod uslovom da uapijes naci posao. Govorim za vece gradove u spaniji, i/ili spansku obalu. sela u centralnoj spaniji valjda ne dolaze u obzir nikome, odatle i spanci bjeze.
Nekretnina u spaniji mi je jos malo pa ostvaren cilj, a valjda onda i potpuno preseljenje u narednim godina uspijem..
Cestitam na nekretnini.
O tome i govorim, galvni uslov je - naci posao !
Evo sad gledam da je prosjecna plata u Spaniji 1750€ netto; dakle neko ko u BiH radi za prosjek, pod uslovom da se tamo prebacuje na prosjek (sto je kao stranac pocetnik potesko), ide na 2,5x vecu platu. Dakle ekonomska isplativost je vrlo nategnuta.
Vec sam pisao, kad '(i ako) plata u BIH bude 50% od plate u Njemackoj (i ostalim trenutno aktuelnim zemljama za iseljavanje), iseljavanje ce se usporiti dramaticno (nesto kao sto se desilo u slucaju Hrvatske).
O cemu pricamo, pa ljudi iz Bosne idu iz kancelarijskih poslova ili granicne policije za Njemacku da raznose pakete.
Gdje tu ekonomska isplativost.
Ja ih znam deset takvih.
Licno poznajem pravnika koji evo peta godina raznosi pakete za DHL. U Bosni bio pravni savjetnik.
Last edited by elcaliente on 31/08/2023 16:33, edited 1 time in total.
elcaliente wrote: ↑31/08/2023 16:24
Ja sam 1995 bio na ljetovanju u La Escala, to je odmah iza Francuske granice i upoznao sam par momaka na plazi iz Bosne.
Sta znaci momci, imali su 14,15, 16 godina svi su bili iz srednje Bosne i Mostara, rekli su da ih je neka spanska humanitarna vec 1993 izvukla. Bilo ih je oko pedesetak, uglavnom djeca.
Bas me zanima sta li se sa tom djecom bilo u medzuvremenu.
Ja sam u osnovnoj, nekad tamo 98-99te otprilike, imao priliku otici u Spaniju nekih mjesec dana. Ne sjecam se detalja, al kao trazili su par djece voljne da krenu i budu mjesec dana kod porodica u Spaniji. Uciteljica meni prvo predlozila al ja se prepao sta cu tamo, i ode jaran iz razreda.. vratio se s nesto para za biciklo, bio glavni naredne 2 godine.
Mozda je slicna il ista organizacija kao za te momke.
Last edited by Dope_Man on 31/08/2023 16:33, edited 1 time in total.
Male plate, kultura mi je odbojna, jezik također (iako mi je najdraži Italijanski, ali valjda upravo zbog toga što je malo drugačiji ga ne podnosim), a geografski si veća periferija nego Balkan, plus nemam neke veze sa tom državom.
Najdraže (pored BiH naravno) bi mi bilo provesti neko vrijeme na sjeveru Italije, Milano posebno. Veliki grad, srce kontinenta, alta cultura i prelijep jezik, a ujedno spada u jednu od najbogatijih regija EU.
Last edited by PreWiBa on 31/08/2023 16:37, edited 2 times in total.
Sta ti je covjek po nakvim Skalama bio na moru '95e, ja mora prije 2011 vidio nisam, i to naobdan, s jaranom i to nas rovili na Hr granici ko da smo zadnji kriminalci
Znači da izgledaš sumnjiv
Ma momci roki moj, nego jaran vozio bembaru kabrio i to je dovoljno bilo. Kad me uvedose u kucicu i rekose mi skidaj se, bi u dure sve dok nisam dosao do tena. Kad sam se izuo tene (smrdile ko strvina na putu), vidio covjek to nakva fukara, a i damfa dobro, kaze, "obuj se, u redu je".
Ma momci roki moj, nego jaran vozio bembaru kabrio i to je dovoljno bilo. Kad me uvedose u kucicu i rekose mi skidaj se, bi u dure sve dok nisam dosao do tena. Kad sam se izuo tene (smrdile ko strvina na putu), vidio covjek to nakva fukara, a i damfa dobro, kaze, "obuj se, u redu je".
Jel E36, srebrni.
Moguce da je E36 bio, ali nije srebreni no crveni.
Ne biramo mi gdje cemo, nego drugi biraju nas. Ja sam gledao Svedsku tamo oko 2015. god. pa nista. Kasnije se nisam vise ni raspitivao.
Da Spanija objavljuje placene oglase za posao na Klixu kao Njemacka i Austrija, da ima ugovor / dogovor sa nasim Zavodom za zaposljavanje, vjerovatno bi neko i otisao, da se stalno objavljuju iskustva onih koji su otisli tamo, da neko ima rodbinu ili je vec zivio kao izbjeglica tamo - sigurno bi bilo vise takvih.
Njemacka je jednostavno spoj svega navedenog + geografski blize.
Pa ni USA,Kanda, Svedska, Svica ne trebaju nase usluge pa raja opet ide.
Ja znam par Pakistanaca koji prodaju Kebabe u Minhenu, svi su rekli najlakse u Spaniju doci, dobijes pasos poslije 5 godina i onda ides po Evropi gdje hoces.
Trebaju vise nego neka tamo Spanija i vise placaju nego Njemacka cak. Dovoljan razlog da se ode prije tamo nego u Spaniju.
A to za pasos - pa jarane tako ti je u svim zemljama EU haman, jedinu su Austrija i Njemacka po tom pitanju jos uvijek crne ovce.
Eto sta je tvoj razlog, zasto ti nisi u Spaniji na radu ?
Last edited by Ozimician on 31/08/2023 16:38, edited 1 time in total.
Sto nisi pratio Inspector Rex? Ili Kliniku Schwarzwald?
U to vrijeme kraja 90tih imao svega par kanala na TVu, nisam mogao bas birati. Kasnije nekad je bila Kobra 11 na OBNu ako se ne varam, i to je jedino sto sam gledao na njemackom.. Al sam zato ispratio sve telenovele dok one Zade il kako se zvala, tu sam prestao.
Mozda odatle i to sto mi se svidja Spanija, jer smo ih svi znali kao "spanske serije".
Klinika svarcvald se pustala jos 80ih koliko me pamcenje sluzi
Doktor Udo und Schwester Krista ili tako nekako
Ja znam par Pakistanaca koji prodaju Kebabe u Minhenu, svi su rekli najlakse u Spaniju doci, dobijes pasos poslije 5 godina i onda ides po Evropi gdje hoces.
Trebaju vise nego neka tamo Spanija i vise placaju nego Njemacka cak. Dovoljan razlog da se ode prije tamo nego u Spaniju.
A to za pasos - pa jarane tako ti je u svim zemljama EU haman, jedinu su Austrija i Njemacka po tom pitanju jos uvijek crne ovce.
Od Barcelone (koja je najbliži veliki grad) do Sarajeva imaš 2000 kilometara, iz Madrida 2500
Onda tamo slabo ima slabo naših ljudi.
BiH i ovaj dio Balkana su vazda bili jako vezani za njemačko govorno područje, od Austrougarske pa do gastarbajtera.
Pa nisam jer su moji od 80-tih ovdje.
A sada da sam u situaciji da biram kao omladina danas, trazio bi drugu zemlju, neku sa boljom klimom.
Evo sad gledam da je prosjecna plata u Spaniji 1750€ netto; dakle neko ko u BiH radi za prosjek, pod uslovom da se tamo prebacuje na prosjek (sto je kao stranac pocetnik potesko), ide na 2,5x vecu platu. Dakle ekonomska isplativost je vrlo nategnuta.
Vec sam pisao, kad '(i ako) plata u BIH bude 50% od plate u Njemackoj (i ostalim trenutno aktuelnim zemljama za iseljavanje), iseljavanje ce se usporiti dramaticno (nesto kao sto se desilo u slucaju Hrvatske).
O cemu pricamo, pa ljudi iz Bosne idu iz kancelarijskih poslova ili granicne policije za Njemacku da raznose pakete.
Ja ih znam deset takvih.
Licno poznajem pravnika koji evo peta godina raznosi pakete za DHL. U Bosni bio pravni savjetnik.
Zato sto su tako pametni i sposobni, zato i nakon 5 god. u Njemackoj i dalje raznose pakete za DHL.
U to vrijeme kraja 90tih imao svega par kanala na TVu, nisam mogao bas birati. Kasnije nekad je bila Kobra 11 na OBNu ako se ne varam, i to je jedino sto sam gledao na njemackom.. Al sam zato ispratio sve telenovele dok one Zade il kako se zvala, tu sam prestao.
Mozda odatle i to sto mi se svidja Spanija, jer smo ih svi znali kao "spanske serije".
Klinika svarcvald se pustala jos 80ih koliko me pamcenje sluzi
Doktor Udo und Schwester Krista ili tako nekako
Willkommen, Willkommen in Švancwald klinik
Ovde ćemo vaša spolovila fiki fiki fik
Postati žena više nije neki trik
Ako ti je dosadilo da budeš pandur, sumnjivi civil il’ vojnik.
A sada da sam u situaciji da biram kao omladina danas, trazio bi drugu zemlju, neku sa boljom klimom.
Od klime se ne zivi nazalost i taj tvoj razlog je jako slab, po tome niko ni iz BiH ne bi trebao otici jer ima rodbinu tu vijekovima.
Omladina ne bira - omladinu biraju.
Takodjer, dok si bio mlad, mogao si sigurno iz Njemacke 5x lakse otici u Spaniju nego neko iz BiH, pa opet nisi otisao..pusti suplju.
Ja ih znam deset takvih.
Zato sto su tako pametni i sposobni, zato i nakon 5 god. u Njemackoj i dalje raznose pakete za DHL.
Koga li je taj pravno savjetovao.
Ima ih masa,koji onda samo mjenjuju te firme za dostavu.
Znaci ne idu svi za parama, on bi mogao i u Spaniju onda
Od klime se ne zivi nazalost i taj tvoj razlog je jako slab, po tome niko ni iz BiH ne bi trebao otici jer ima rodbinu tu vijekovima.
Pa dobro, biraju donekle.
Postoji razlog zašto je većina naših ljudi južno od Frankfurta.
Pa dobro, biraju donekle.
Postoji razlog zašto je većina naših ljudi južno od Frankfurta.
Ponovo isti razlozi: goegrafija, ekonomska isplativost, klima...
Da im neko sjeverno od Frankfurta ponudi 50% vecu platu za isti posao, ne bi se oni okretali previse za Bavarskom i BW.
Last edited by Ozimician on 31/08/2023 16:49, edited 1 time in total.
Takodjer, dok si bio mlad, mogao si sigurno iz Njemacke 5x lakse otici u Spaniju nego neko iz BiH, pa opet nisi otisao..pusti suplju.
Pa mogao sam naravno, ali nije mi nista falilo u Njemackoj tako da nisam razmisljao previse o tome. Komfort zona, jebaji ga.
A ovim ljudima sto sada idu iz BiH nesto fali u BiH i odlucili su se na emigraciju. Imaju sada izbor. Sigurno nije lose kao doktor u Spaniji npr.
Pa mogao sam naravno, ali nije mi nista falilo u Njemackoj tako da nisam razmisljao previse o tome. Komfort zona, jebaji ga.
A ovim ljudima sto sada idu iz BiH nesto fali u BiH i odlucili su se na emigraciju. Imaju sada izbor. Sigurno nije lose kao doktor u Spaniji npr.
Pa vjerujem da nije lose, ali pitanje je da li ce ga neko primiti da radi tamo, jer sam vidio spanske doktore (mozda su i latino, ali spanskog govornog podrucja) u Njemackoj. Tako da, cim oni dolaze u Njemacku i to je neki znak.
Racunaj da ce svaka bolnica primiti prije nekoga sa spanskog govornog podrcuja nego naseg (zbog jezika), a Latinska Amerika ogromna i siromasna i iseljava....
Mislim da se i na taj faktor zaboravlja, Njemacka nema da primi nikoga siromasnijeg od sebe, a da mu je maternji jezik Njemacki, a Spanija ima itekako.
Npr ima nasih ljudi koji su samo emigrirali jer ih je zena natjerala.
Kada pricamo po tim Bosanskim udrizenjima puno ih kaze da su radi zene dosli jer je zena htjela iz Bosne da ide.
I sada oni rade neke bezvezne poslove, totalno neambociozni.
Uz to uzmu jos ciste nesto vikendom da imaju dodatnu zaradu da su zadovoljni.
elcaliente wrote: ↑31/08/2023 16:57
Npr ima nasih ljudi koji su samo emigrirali jer ih je zena natjerala.
Kada pricamo po tim Bosanskim udrizenjima puno ih kaze da su radi zene dosli jer je zena htjela iz Bosne da ide.
I sada oni rade neke bezvezne poslove, totalno neambociozni.
Uz to uzmu jos ciste nesto vikendom da imaju dodatnu zaradu da su zadovoljni.
Za takve slucajeve znam 100% i to ne jedan.
O tome sam pisao na temi.
Bukvalno kad ljudi dopuste da im se neko pose*e u zivot.