Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dozer wrote:
Vezano za tvoj odgovor - necu ja njemu naci nikakvu ma(ha)nu, ali cu samo reci to ovako:
Kur'an je, kao sto je poznato, "zbirka radova", odnosno zbirka putopisa razlicitih ljudi/pisaca. Na kraju krajeva, sam naziv to znaci.
Ne znači taj naziv baš to. Kur'an dolazi od glagola karee'-jekreu' što znači čitati ili čitanje. Kur'an nije baš obična knjiga i ne čita se kao beletristika pa imamo slučajeve h. Omera kojeg je samo jedna stranica Kur'ana navela da primi islam i to u danu kada je odlučio da ubije Muhammeda a.s. Neki orijentalisti su prešli na islam dok su prevodili Kur'an. Svesti Kur'an samo na tu dimenziju značilo bi pretvoriti ga upravo u beletristiku, a nema tu misiju.
Dozer wrote:
Imam jos jedno pitanje za tebe - zasto se svi vjernici, ne samo muslimani, mole prema nebu? Da li to znaci da je bog gore negdje? I kako se u to uklapa ona "bog je svuda i u svemu oko nas"?
Ne znam iz čega si izvukao taj zaključak. Musliman dok je u namazu propis je da bude spuštene glave dok u učenju dova može i dignute i spuštene. U tim momentima misao ima daleko veću prednost u odnosu na pogled.
Dozer wrote:
Vezano za ovo, kako bi ti, s vjerske strane, objasnio mnoge stvari na planeti koje su ili identicne, ili neodoljivo podsjecaju na konfirguraciju sazvijezdja Orion?
Nisam o tome razmišljao mada sam nešto čitao i gledao kako podsjeća na ratnika sa štitom i mačem.
Prvo je bilo kako on nije mislio što je rekao, a kada je rekao u kamere onda mu nađoše demenciju iako su ga do tog momenta prepričavali kao sada Dawkinsa.
Vezano za tvoj odgovor - necu ja njemu naci nikakvu ma(ha)nu, ali cu samo reci to ovako:
Kur'an je, kao sto je poznato, "zbirka radova", odnosno zbirka putopisa razlicitih ljudi/pisaca. Na kraju krajeva, sam naziv to znaci.
A kad je vec tako, onda tvoj primjer snijega i toga da neko o njemu prica nekome ko ga nikada nije vidio, a kamoli osjetio, sasvim je logican za period od prije 1500 godina kada su samo rijetki putovali hiljade kilometara od svoje rodne grude i uspijevali vidjeti stvari koje ne postoje u toj rodnoj grudi. Snijeg, na primjer.
Logicno, kada se jedan takav vrati kuci nakon ko zna koliko vremena povedenog na tim putesestvijama, i pocne pricati ljudima oko sebe o snijegu koji je, karikiram, "bijela stvar koja se pretvara u vodu kada se uzme u ruku, i onda se cak moze i popiti", i onda plus na sve to doda kako je to "sigurno bila bozija/Allahova nagrada za njega, koji je uspio doci tako daleko od doma, i kako ga je Allah na taj nacin spasio da ne umre od zedji, nego da prezivi i prenese ljudima glas o toj Allahovoj moci i milosti", neukim ljudima koji nemaju pojma o cemu ovaj prica, a ni ona sam nema pojma sta je snijeg, ne preostaje nista drugo nego da padnu na koljena i zahvale se Allahu koji je spasio njihovog putnika.
Imam jos jedno pitanje za tebe - zasto se svi vjernici, ne samo muslimani, mole prema nebu? Da li to znaci da je bog gore negdje? I kako se u to uklapa ona "bog je svuda i u svemu oko nas"?
Ili, mozda, taj pogled i molitva prema nebu imaju neko drugo znacenje?
Vezano za ovo, kako bi ti, s vjerske strane, objasnio mnoge stvari na planeti koje su ili identicne, ili neodoljivo podsjecaju na konfirguraciju sazvijezdja Orion?
Majke ti, pa kako mislis da ti skupljac moze odgovoriti, osim u svojoj terminologiji? Da je indijac, ubio bi se da ti dokaze da je krava bozanstvo. Da je sjevernoamericki indijanac, igrao bi oko totema, prizivajuci kisu, ovako klanja, sto ti dodje na isto. To je taj mentalni sklop.
Prvo je bilo kako on nije mislio što je rekao, a kada je rekao u kamere onda mu nađoše demenciju iako su ga do tog momenta prepričavali kao sada Dawkinsa.
Dokazao covjek dokazom.
Deder, kako ono sa snijegom?
Dozer wrote:
Ne znači taj naziv baš to. Kur'an dolazi od glagola karee'-jekreu' što znači čitati ili čitanje. Kur'an nije baš obična knjiga i ne čita se kao beletristika pa imamo slučajeve h. Omera kojeg je samo jedna stranica Kur'ana navela da primi islam i to u danu kada je odlučio da ubije Muhammeda a.s. Neki orijentalisti su prešli na islam dok su prevodili Kur'an. Svesti Kur'an samo na tu dimenziju značilo bi pretvoriti ga upravo u beletristiku, a nema tu misiju.
Pa sad... kome da se vjeruje... tebi/nasem prevodu, ili nekom arapu kome je arapski maternji...?
About the meaning of the term `Quran`, there are two famous opinions:
1) it is driven from al-Qar` meaning `to collect`.
2) It is driven from `Qara` (to recite).
Thus, it is called `the Quran` for it is a Book to be recited (73:4), or because the revelation began by `Read` (96:1). The second opinion (driven from the root ‘to recite’) seems more accurate.
Dokazao covjek dokazom.
Deder, kako ono sa snijegom?
Ne mogu ti više @dedo to objasniti jer se lanjski snijeg istopio, a ti ne vjeruješ dok ne vidiš. Znači...snijega nema i ne pati se džaba.
Dozer wrote:
Pa sad... kome da se vjeruje... tebi/nasem prevodu, ili nekom arapu kome je arapski maternji...?
Moguće je da ima sličan glagol za skupljane za koji nisam čuo, a i mi i Arapi koristimo termin Mushaf kada hoćemo reći da skupljen jer u prvim danima islama nije postojao kao knjiga nego u listovima i učen napamet što se kasnije uvezalo u knjigu. Još za vrijeme prvog halife.
Zeljezaro, a slazes li se s mojim primjerom "cuda" snijega?
A ja ti i pricam o tome - da je Kur'an "skupljen" od raznih pisaca i onda uvezan u knjigu. Al' hajd'...
Last edited by Dozer on 01/07/2015 12:47, edited 1 time in total.
Dozer wrote:
Moguće je da ima sličan glagol za skupljane za koji nisam čuo, a i mi i Arapi koristimo termin Mushaf kada hoćemo reći da skupljen jer u prvim danima islama nije postojao kao knjiga nego u listovima i učen napamet što se kasnije uvezalo u knjigu. Još za vrijeme prvog halife.
Sto im nije dao iPad u startu i na taj nacin unaprijedio homo sapiensa, vec preko nepismenog covjeka do nasih dana? Autor knjige: nepismen. Ucenje napamet i po sjecanju od neukog covjeka. Perfektno logicno, normalno i dodat cu, za mene, licno, apsolutno, simpaticno sasavo. Good luck with that and don't explode.
Dozer wrote:Zeljezaro, a slazes li se s mojim primjerom "cuda" snijega?
A ja ti i pricam o tome - da je Kur'an "skupljen" od raznih pisaca i onda uvezan u knjigu. Al' hajd'...
Naravno da se ne slažem, ali da sam replicirao na taj dio bilo bi to ponavljanje po ne znam koji puta sličnog. Dosadno.
Super
Znaci, za tebe su "cuda" zavrsena s objavom Kur'ana, i nakon toga vise nema nikakvih "cuda"? To sto u Kur'anu nisu ni jednom rijecju cak ni nagovijestene neke stvari koje danas postoje, i to je OK? Nije li to malo...khm... ?
Last edited by Dozer on 01/07/2015 12:58, edited 1 time in total.
Dozer wrote:
Nije baš tako bilo, ali da ja ne dangubim imaš toga na netu koliko hoćeš kako je teklo skupljanje Kur'ana u jednu knjigu.
Ukratko:
Nakon što je Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, preselio, neka od arapskih plemena su napustila islam. Kada se to desilo Ebu Bekr, Allah sa njim bio zadovoljan, je poslao vojsku koja se sukobila sa tim otpadnicima, a među tom vojskom je bio i veliki broj hafiza koji su u toj borbi ubijeni, pa su se ashabi pobojali da se ne zagubi nešto od Kur'ana. (El-Begavi, Šerhu-s-sunneti, četvrti tom, str.521)
Spomenuti događaj bilježi imam Buhari od Zejda b.Sabita u kojem se između ostalog spominje da je Omer došao Ebu Bekru i predložio mu da sakupi Kur'an. Nakon što se Ebu Bekr nekoliko puta dvoumio da li da uradi taj posao, na kraju je i pristao, pa je Kur'an sakupljen. Nakon što je sakupljen bio je kod Ebu Bekra sve do njegove smrti, nakon toga kod Omera, a potom kod njegove kćerke Hafse. (Sahihu-l-Buhari, šesti tom, str.98-99)
Kada se ovo sakupljanje dogodilo?
Ono se dogodilo, kao što se spominje u hadisima, nakon bitke na Jemami, dvanaeste godine po hidžri.
Zašto je Zejd b.Sabit izabran da nadgleda sakupljanje Kur'ana?
Iz nekoliko razloga:
1.Bio je hafiz Kurana,
2.Prisustvovao je zadnjem Poslanikovom učenju Kur'ana,
3.Bio je jedan od pisara Objave,
4.Bio je veoma oštrouman
Način sakupljanja Kur'ana na koji se oslonjao Zejd b.Sabit zasnivao se na četiri temelja:
1.Tekst Kur'ana koji je bio zapisan pred Poslanikom, sallallahu alejhi ve selleme,
2.Nije prihvatao tekst Kur'ana dok dva svjedoka ne bi posvjedočla da je to zapisano pred Poslanikom, sallallahu alejhi ve selleme,
3.Tekst koji je bio zapamćen,
4.Nije prihvatao osim od onih hafiza koji su Kur'an naučili direktno pred Poslanikom, sallallahu alejhi ve selleme.
(Vidi: Fehd Rumi, Dirasatu fi ulumi-l-Kurani-l-Kerim, str.87)
Dozer wrote:
Nije baš tako bilo, ali da ja ne dangubim imaš toga na netu koliko hoćeš kako je teklo skupljanje Kur'ana u jednu knjigu.
Ukratko:
Znaci, na moju izjavu/konstataciju da je Kur'an s(a)kupljen iz razlicitih izvora i onda spojen u jednu knjigu, tvoj odgovor je da to nije bas tako bilo i da na netu ima toga koliko hoces o tome kako je Kur'an sakupljen u jednu knjigu?
I onda jos postiras potvrde svega toga... Zajebavas se...?
Last edited by Dozer on 01/07/2015 13:12, edited 1 time in total.
Dozer wrote:
Ukratko:
Znaci, na moju izjavu/konstataciju da je Kur'an s(a)kupljen iz razlicitih izvora i onda spojen u jednu knjigu, tvoj odgovor je da to nije bas tako bilo i da na netu ima toga koliko hoces o tome kako je Kur'an sakupljen u jednu knjigu?
I jos onda postiras potvrde svega toga... Zajebavas se...?
Razlika između tvoje i moje tvrdnje je što ti kažeš da je skupljen iz različitih izvora i od različitih ljudi putopisaca, a ja kažem da je sve to jedan izvor tj. Objava Muhammedu a.s.
Dozer wrote:
Moze li neko pojasnjenje ovoga:
A kada je Ibrahim zamolio: "Gospodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!"
On je rekao: "Onome koji ne bude vjerovao daću da neko vrijeme uživa(ZASTO?), a onda ću ga prisiliti da uđe u paklenu vatru(KAKO?), a grozno će ona prebivalište biti!"
Gledano na ovo boldirano s danasnjim mozgom, sta nam ovo govori? Da je Allah milostiv, pa eto, nece odmah da masakrira nevjernike, ili da on u stvari bas i nema tu moc, nego ce im to napraviti kada umru, a sto niko ziv nece vidjeti ni znati?
Da ne pricamo o tome da je Kur'an krcat raznoranim prijetnjama, kako nevjernicima, jos vise vjernicima. A te stvari, ako se mozemo sloziti, nikako ne idu s onim: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Meni je, ali zaista, fascinantan taj paradoks postavke u kojoj je Allah milostiv i samilostan, ali ga se treba bojati. I to ne nevjernici, nego vjernici da ga se boje. Zasto?
Evo samo nekih primjera, a ima ih bezbroj...
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!, a onda:
O ljudi, bojte se Gospodara svoga, koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte - s imenom čijim jedni druge molite - i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi.
Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kad se Allah spomene, a kad im se riječi Njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju,
On šalje meleke s Objavom, po volji Svojoj, onim robovima Svojim kojima hoće: "Opominjite da nema boga osim Mene i bojte Me se!"
itd.itd...
Ili, recimo neke stvari koje su naprosto netacne. Onda to ljudi nisu mogli znati, ali danas i te kako znamo.
Npr:
- On je po Zemlji nepomična brda pobacao da vas ona ne potresa, a i rijeke i puteve da se ispravno usmjeravate - Ovo je, naravno, potpuno netacno jer niti su brda nepomicna, niti se Zemlja ne potresa. Zadnji primjer je Nepal.
Ili, neke stvari koje su naprosto nelogicne, tipa:
- i Mi smo mu (Ibrahimu, op.a.) sačuvali lijep spomen na ovome svijetu, a na onome svijetu će doista biti među onima dobrima. - Znaci, na ovome svijetu mu je sacuvan lijep spomen (sadasnje vrijeme), a na onom "ce biti" (buduce vrijeme). Zar vec nije, s obzirom da vec ima "spomen"?
Itd.itd.itd.
Kako rekoh, Kur'an sam procitao, i Bibliju takodjer, ali mene to jednostavno nije povuklo u bilo sta. Kako je to moguce...? Sta sam ja?